Stabiliserings- og associeringsaftale med Albanien
RESUMÉ AF:
Stabiliserings- og associeringsaftale mellem Det Europæiske Fællesskab og Albanien
Afgørelse 2009/332/EF, Euratom om indgåelse af stabiliserings- og associeringsaftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Albanien
HVAD ER FORMÅLET MED AFGØRELSEN OG AFTALEN?
Afgørelsen markerer Den Europæiske Unions (EU’s) indgåelse af stabiliserings- og associeringsaftalen med Albanien.
Formålene med aftalen er at:
- støtte Albaniens bestræbelser på at styrke demokratiet og retsstaten
- bidrage til politisk, økonomisk og institutionel stabilitet i Albanien og til stabilisering af regionen
- skabe passende rammer for en politisk dialog og således gøre det muligt at udvikle nære politiske forbindelser mellem EU og Albanien
- støtte Albaniens bestræbelser på at udvikle sit økonomiske og internationale samarbejde, også gennem en tilnærmelse af landets lovgivning til EU’s
- støtte Albaniens bestræbelser på at fuldføre omstillingen til en fungerende markedsøkonomi
- fremme harmoniske økonomiske forbindelser og gradvist udvikle et frihandelsområde mellem EU og Albanien.
- fremme det regionale samarbejde på alle områder, der er omfattet af denne aftale.
HOVEDPUNKTER
Stabiliserings- og associeringsaftalen omfatter 10 positioner.
1.
Generelle principperStabiliserings- og associeringsaftalen bygger på en række grundlæggende principper. Albanien accepterer at:
- respektere de demokratiske principper og menneskerettighederne, de folkeretlige principper og internationale instrumenter samt de markedsøkonomiske principper
- samarbejde om og bidrage til at modvirke spredning af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler, bl.a. ved:
- at tage skridt til alt efter tilfældet at undertegne, ratificere eller tiltræde og til fulde gennemføre alle relevante internationale instrumenter
- at indføre en effektiv ordning for national eksportkontrol til at overvåge eksport og overførsel af varer med relation til masseødelæggelsesvåben, herunder kontrol med, at teknologi med dobbelt anvendelsesformål ikke anvendes til fremstilling af masseødelæggelsesvåben, samt til at iværksætte effektive sanktioner mod omgåelse af eksportkontrollen
- at bekæmpe terrorisme og opfylde internationale forpligtelser på dette område
- at fremme international og regional fred og stabilitet samt fremme samarbejde og udvikle gode naboskabsforbindelser i regionen, bl.a. ved:
- at udvikle projekter af fælles interesse
- at fremme passende gensidige indrømmelser i forbindelse med person-, vare- og kapitalbevægelser og tjenesteydelser.
2.
Politisk dialogDen overordnede politiske dialog mellem parterne skal udvikles yderligere. Den skal især fremme:
- Albaniens fuldstændige integration i samfundet af demokratiske nationer og dets gradvise tilnærmelse til EU
- større sammenfald i parternes holdning til internationale spørgsmål
- regionalt samarbejde og opbygning af gode naboskabsforbindelser
- fælles synspunkter vedrørende sikkerhed og stabilitet i Europa, herunder samarbejde på områder, der er omfattet af EU’s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik.
3.
Regionalt samarbejdeAlbanien skal:
- aktivt fremme det regionale samarbejde
- indlede forhandlinger med de lande, der allerede har undertegnet en stabiliserings- og associeringsaftale med EU, med henblik på at indgå bilaterale aftaler om regionalt samarbejde
- indgå et regionalt samarbejde med lande, som er berørt af stabiliserings- og associeringsprocessen på nogle eller alle de samarbejdsområder, der er omfattet af denne aftale
- hvis det er muligt, indgå samarbejdsaftaler med ethvert EU-kandidatland, som ikke er omfattet af stabiliserings- og associeringsprocessen.
EU støtter projekter, der har en regional eller grænseoverskridende dimension, gennem sine programmer for teknisk bistand.
4.
Frie varebevægelser- De to parter forpligter sig til gradvist at oprette et bilateralt frihandelsområde i løbet af en periode på højst ti år.
- Stabiliserings- og associeringsaftalen fastlægger en proces til reduktion og fjernelse af toldtariffer og kvoter for varer fra både EU og Albanien.
5.
Arbejdskraftens bevægelighed, etablering, tjenesteydelser og kapitalbevægelser- Arbejdstagere, der er statsborgere i Albanien, og som er lovligt beskæftiget i et EU-land, skal behandles på lige fod med det pågældende lands egne statsborgere uden nogen form for forskelsbehandling.
- Der skal fastsættes bestemmelser med henblik på en koordinering af de sociale sikringssystemer for arbejdstagere, der er statsborgere i Albanien, og som er lovligt beskæftiget i et EU-land, og for deres familiemedlemmer, som er lovligt bosiddende dér.
- Virksomheder (samt datterselskaber og filialer), der er etableret på den ene parts område, får mulighed for at etablere aktiviteter på den anden parts område på de samme vilkår som hjemmehørende virksomheder.
- Begge parter skal træffe foranstaltninger med henblik på gradvist at tillade, at deres virksomheder eller statsborgere leverer tjenesteydelser på den anden parts område.
- Betalinger og overførsler på betalingsbalancens løbende poster mellem EU og Albanien skal være tilladt i en frit konvertibel valuta.
6.
Tilnærmelse af landets lovgivning til EU’s- Albanien bestræber sig på at sikre, at eksisterende og fremtidig lovgivning gradvist gøres forenelig med EU-retten, og at denne lovgivning implementeres og håndhæves behørigt.
- Begge parter er bundet af konkurrenceregler, baseret på EU-ret, vedrørende handlinger, som kan påvirke handlen mellem de to parter.
7.
Retfærdighed, frihed og sikkerhedStabiliserings- og associeringsaftalen understreger betydningen af retsstaten og styrkelse af institutioner på alle niveauer. Samarbejdet har fokus på en række specifikke områder, herunder:
- styrkelse af domstolenes uafhængighed, forbedring af deres effektivitet og uddannelse af jurister
- visum, grænseforvaltning, asyl og migration
- forebyggelse og kontrol af ulovlig indvandring
- forebyggelse og bekæmpelse af organiseret kriminalitet, korruption, terrorisme og andre ulovlige aktiviteter.
8.
SamarbejdspolitikkerEU og Albanien skal etablere et tæt samarbejde på en lang række politikområder med henblik på at bidrage til Albaniens udviklings- og vækstpotentiale.
9.
Finansielt samarbejde- Albanien kan med henblik på at virkeliggøre målene for denne aftale modtage finansiel bistand fra EU i form af gavebistand og lån, herunder lån fra Den Europæiske Investeringsbank.
10.
TilsynMed aftalen oprettes et stabiliserings- og associeringsråd, der skal overvåge anvendelsen og gennemførelsen af denne aftale. Dette råd bistås af et stabiliserings- og associeringsudvalg, der består af repræsentanter for Rådet for Den Europæiske Union og repræsentanter for Europa-Kommissionen på den ene side og repræsentanter for Albanien på den anden side.
HVORNÅR GÆLDER AFGØRELSEN OG AFTALEN FRA?
Afgørelsen trådte i kraft den 26. februar 2009, og aftalen trådte i kraft den 1. april 2009.
SAMMENHÆNG
For flere oplysninger henvises til:
HOVEDDOKUMENTER
Stabiliserings- og associeringsaftale mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Republikken Albanien på den anden side — Protokol — Erklæringer (EUT L 107 af 28.4.2009, s. 166-502).
Efterfølgende ændringer af aftalen er indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede tekst har kun dokumentarisk værdi.http://publications.europa.eu/resource/celex/02009A0428%2802%29-20170201
Rådet og Kommissionens afgørelse 2009/332/EF, Euratom af 26. februar 2009 om indgåelse af stabiliserings- og associeringsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Republikken Albanien på den anden side (EUT L 107 af 28.4.2009, s. 165).
TILHØRENDE DOKUMENTER
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Meddelelse af 2018 om EU’s udvidelsespolitik (COM (2018) 450 final af 17.4.2018).
Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene — Rapport for 2018 om Albanien — Ledsagedokument til Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Meddelelse af 2018 om EU’s udvidelsespolitik (SWD(2018) 151 final af 17.4.2018).
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 231/2014 af 11. marts 2014 om oprettelse af et instrument til førtiltrædelsesbistand (IPA II) (EUT L 77 af 15.3.2014, s. 11-26).
Meddelelse om dato for ikrafttræden af stabiliserings- og associeringsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Republikken Albanien på den anden side (EUT L 104 af 24.4.2009, s. 57).
seneste ajourføring 05.04.2019