EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

eu-LISA: forvaltning af it-systemer inden for området med grænse- og migrationskontrol

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Den Europæiske Unions Agentur for den Operationelle Forvaltning af Store IT-Systemer inden for Området med Frihed, Sikkerhed og Retfærdighed (eu-LISA)' for an updated information about the subject.

eu-LISA: forvaltning af it-systemer inden for området med grænse- og migrationskontrol

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) nr. 1077/2011 om oprettelse af et europæisk agentur for den operationelle forvaltning af store it-systemer inden for området med frihed, sikkerhed og retfærdighed

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

  • Den opretter formelt eu-LISA, et agentur med ansvar for forvaltning af EU’s store informationsteknologisystemer (it-systemer) i forbindelse med frihed, sikkerhed og retfærdighed.
  • Den definerer også agenturets retlige status, dets opgaver og den interne forvaltningsstruktur (styreform og intern organisation).

HOVEDPUNKTER

eu-LISAs hovedmission er at:

  • give EU-landene løsninger af høj kvalitet til de eksisterende store it-systemer og andre, som udvikles i fremtiden
  • opbygge tillid blandt alle interessenter og sikre, at den bedst tilgængelige teknologi, i henhold til en cost-benefit-analyse, altid anvendes på systemerne
  • vokse som ekspertisecenter.

En sikker og uafbrudt service til store it-systemer

eu-LISAs vigtigste operationelle opgave er at sikre, at disse it-systemer holdes funktionsdygtige døgnet rundt. Det leverer et sikkert miljø til den løbende drift af tre af EU’s it-systemer, der er afgørende for at beskytte Schengenområdet og sikre grænsekontrollen og for gennemførelsen af asyl- og visumpolitikken. De tre systemer er:

  • Eurodac (EU’s fingeraftryksdatabase for asylansøgere), som ved at sammenligne fingeraftryk hjælper med at fastlægge ansvaret for behandling af asylansøgninger i EU. De 28 lande samt Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz som associerede lande anvender systemet
  • SIS II (anden generation af Schengeninformationssystemet), som giver mulighed for informationsudveksling mellem nationale grænsekontroller, toldmyndigheder og politimyndigheder for at sikre et højt sikkerhedsniveau i Schengenområdet. EU-landene (undtagen Cypern, Irland og Kroatien) og de fire associerede lande bruger systemet. Det Forenede Kongerige anvender kun retshåndhævelsesdelen af SIS
  • VIS (Visuminformationssystemet), som støtter gennemførelsen af EU’s fælles visumpolitik. Det giver Schengenlandene mulighed for at udveksle visumoplysninger, dvs. afgørelser i forbindelse med ansøgninger om visa til kortvarigt ophold i eller transit gennem Schengenområdet. EU-landene (undtagen Bulgarien, Cypern, Det Forenede Kongerige, Irland Kroatien og Rumænien) og de fire associerede lande bruger systemet.

eu-LISA har også ansvar for:

  • den løbende og sikre udveksling af data mellem nationale myndigheder og eu-LISA-operatører samt for samarbejdet mellem relevante EU-retshåndhævelsesmyndigheder
  • udarbejdelse, udvikling, iværksættelse og gennemførelse af nye systemer
  • gennemførelse af pilotprojekter på anmodning fra Europa-Kommissionen
  • sikring af beskyttelsen af borgernes data, for så vidt de opbevares i it-systemerne.

Struktur og styreform

eu-LISA har retlig og finansiel autonomi. Det har hjemsted i Tallinn (Estland). Den operationelle forvaltning udføres i Strasbourg (Frankrig), og der er installeret et backupcenter i Sankt Johann im Pongau (Østrig).

Den administrative og forvaltningsmæssige struktur består af en bestyrelse, en administrerende direktør samt rådgivende grupper om SIS II, VIS og Eurodac.

EU’s ind- og udrejsesystem

I 2017 vedtog EU forordning (EU) 2017/2226 om oprettelse af et nyt it-system, ind- og udrejsesystemet (EES), med henblik på at forbedre kontrollen ved Schengenområdets ydre grænser. eu-LISA har til opgave at udvikle EES og varetage den operationelle forvaltning af systemet.

Rapport

Kommissionen har fremlagt sin evalueringsrapport om eu-LISAs funktion siden etableringen. Rapportens konklusioner er generelt positive og fastslår, at eu-LISA fungerer effektivt, er af tiltagende betydning og har etableret sig som en pålidelig operationel forvalter af SIS, VIS og Eurodac.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 21. november 2011. eu-LISA påbegyndte driften den 1. december 2012.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1077/2011 af 25. oktober 2011 om oprettelse af et europæisk agentur for den operationelle forvaltning af store it-systemer inden for området med frihed, sikkerhed og retfærdighed (EUT L 286 af 1.11.2011, s. 1-17)

Efterfølgende ændringer af forordning (EU) nr. 1077/2011 er indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om drift af Det Europæiske Agentur for den Operationelle Forvaltning af Store It-systemer inden for Området med Frihed, Sikkerhed og Retfærdighed (eu-LISA) (COM(2017)346 final af 29.6.2017)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/2226 af 30. november 2017 om oprettelse af et ind- og udrejsesystem til registrering af ind- og udrejseoplysninger og oplysninger om nægtelse af indrejse vedrørende tredjelandsstatsborgere, der passerer medlemsstaternes ydre grænser, om fastlæggelse af betingelserne for adgang til ind- og udrejsesystemet til retshåndhævelsesformål og om ændring af konventionen om gennemførelse af Schengenaftalen og forordning (EF) nr. 767/2008 og (EU) nr. 1077/2011 (EUT L 327 af 9.12.2017, s. 20-82)

seneste ajourføring 21.06.2018

Top