This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52021DC0101
Strategi for rettigheder for personer med handicap
Den fastsætter en strategi for rettighederne for personer med handicap i det kommende årti 2021-2030. Den har til formål at:
Strategien har til formål at forbedre livet for personer med handicap i det kommende årti 2021-2030. Det angives, at målene kun kan nås gennem en samordnet indsats på både nationalt plan og EU-plan med stærkt engagement fra medlemsstaternes side og fra regionale og lokale myndigheders side for at gennemføre de tiltag, som Europa-Kommissionen har foreslået.
Vision og behov for handling
EU er forankret i værdier som lige muligheder, social retfærdighed, frihed, demokrati og menneskerettigheder. Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (se resumé) og chartret om grundlæggende rettigheder (se resumé) danner grundlag for bekæmpelse af alle former for forskelsbehandling (se ikkediskriminering) og gør ligestilling til en hjørnesten i EU’s politikker .
Strategien tager hensyn til den mangfoldighed af forskellige handicap, som skyldes ofte usynlige, langvarige, fysiske, mentale, intellektuelle eller sansemæssige funktionsnedsættelser kombineret med barrierer i miljøet, og den tager ligeledes hensyn til, at andelen af personer med handicap stiger med alderen. Den adresserer de konkrete hindringer, som personer med handicap møder, idet disse personer befinder sig i et krydsfelt af identiteter (med hensyn til køn, race, etnicitet, seksualitet eller religion) eller i en vanskelig socioøkonomisk situation eller på anden vis i en sårbar situation. Blandt personer med handicap kræver kvinder, børn, ældre, hjemløse, flygtninge, migranter, romaer og andre etniske minoriteter særligt hensyn.
Strategien støtter den grønne og digitale omstilling samt et sundt Europa og bidrager dermed til et bæredygtigt, modstandsdygtigt, innovativt og retfærdigt EU. Den indgår i handlingsplanen for den europæiske søjle for sociale rettigheder. Formålet med strategien er at styrke Europas rolle som global partner i forbindelse med bekæmpelsen af uligheder, opnåelse af FN’s Mål for bæredygtig udvikling og fremme af menneskerettigheder.
Den 10-årige strategi fastsætter centrale initiativer omkring fire temaer.
Tilgængelighed som en katalysator for rettigheder, personlig autonomi og lighed
Tilgængelighed er en forudsætning for deltagelse i samfundet og økonomien på lige vilkår med alle andre. På EU-plan vil Kommissionen nøje følge den korrekte gennemførelse og evaluering af alle EU’s regler om tilgængelighed og identificere mangler og behov for yderligere lovgivningsmæssige tiltag. Kommissionen vil lancere et europæisk ressourcecenter (AccessibleEU) for at højne sammenhængen mellem tilgængelighedspolitikkerne og lette adgangen til relevant viden. Dette vil samle nationale myndigheder, eksperter og fagfolk inden for alle aspekter af tilgængelighed med henblik på at:
Rettigheder som EU-borgere:
Personer med handicap har samme ret som alle andre EU-borgere til at flytte til et andet land eller til at deltage i det politiske liv. Kommissionen vil foreslå, at der inden udgangen af 2023 indføres et europæisk handicapkort med henblik på at:
Lige adgang og ikkeforskelsbehandling
Strategien har til formål at beskytte personer med handicap mod enhver form for forskelsbehandling og overgreb. Den skal sikre lige muligheder og adgang, herunder:
Selvstændig tilværelse og autonomi
Personer med handicap har ret til en selvstændig tilværelse og vælge, hvor og med hvem de ønsker at bo. Til støtte for en selvstændig tilværelse og inddragelse i lokalsamfundet lancerer Kommissionen et initiativ, der skal forbedre de sociale serviceydelser til personer med handicap, med fokus på:
Effektiv implementering
Kommissionen opfordrer medlemsstaterne og alle EU’s institutioner til at:
Andre forpligtelser omfatter:
Gennemførelse af FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap
EU’s institutioner bør, som Kommissionen gjorde i dokumentet, forpligte sig til at samarbejde og foregå med et godt eksempel ved gennemførelsen af FN’s handicapkonvention på EU-plan og nationalt plan.
Alle medlemsstater og EU er part i konventionen og skal fremme, beskytte og overholde menneskerettighederne for personer med handicap samt sikre lighed i henhold til lovgivningen. Med denne strategi skaber Kommissionen rammer, der støtter EU’s og medlemsstaternes bestræbelser på at gennemføre FN’s handicapkonvention.
Se desuden:
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — En Union med lige muligheder: Strategi for rettigheder for personer med handicap 2021-2030 (COM(2021) 101 final af 3.3.2021).
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Opbygning af en europæisk sundhedsunion: Styrkelse af EU’s modstandsdygtighed over for grænseoverskridende sundhedstrusler (COM(2020) 724 final af 11.11.2020).
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — En renoveringsbølge for Europa – grønnere bygninger, flere arbejdspladser, bedre levevilkår (COM(2020) 662 final af 14.10.2020).
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Handlingsplan for digital uddannelse (2021-2027) (COM(2020) 624 final af 30.9.2020).
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — En ny handlingsplan for den cirkulære økonomi (COM(2020) 98 final af 11.3.2020).
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Europas digitale fremtid i støbeskeen (COM(2020) 67 final af 19.2.2020).
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Den europæiske grønne pagt (COM(2019) 640 final af 11.12.2019).
seneste ajourføring 07.07.2021