Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012DC0497

Internationalt samarbejde inden for forskning og innovation

Dokumentets juridiske status Dette resumé er blevet arkiveret, fordi det dokument, det vedrører, ikke længere er i kraft eller ikke afspejler den aktuelle situation.

Internationalt samarbejde inden for forskning og innovation

 

RESUMÉ AF:

Meddelelse (COM(2012) 497 final) — EU’s strategiske tilgang til internationalt samarbejde inden for forskning og innovation

HVAD ER FORMÅLET MED MEDDELELSEN?

  • Den foreslår at styrke og fokusere Den Europæiske Unions (EU) internationale samarbejdsaktiviteter inden for forskning og innovation ved at benytte en dobbelt tilgang.
  • Den dobbelte tilgang indebærer åbenhed suppleret med målrettede internationale samarbejdsaktiviteter udviklet på baggrund af fælles interesser, gensidige fordele, optimal størrelse og omfang, partnerskab og synergi.

HOVEDPUNKTER

  • EU skal fortsat være førende i verden inden for forskning og innovation. Eftersom der foregår mere forskning og innovation i tredjelande, har EU brug for adgang til denne viden.
  • Hvis EU skal blive ved med at spille en rolle på globalt plan, skal EU fremstå som en attraktiv ramme for forskning og innovation og have succes i konkurrencen om at tiltrække talent fra hele verden, samtidig med at der tages hensyn til EU’s egne økonomiske interesser.
  • EU er nødt til at styrke dialogen med sine internationale samarbejdspartnere for at skabe en kritisk masse til at kunne klare de globale udfordringer.
  • De internationale samarbejdsaktiviteter inden for forskning og udvikling skal være tæt koordineret med EU’s eksterne politikker og instrumenter.
  • Både EU og de enkelte EU-lande skal koordinere deres aktiviteter for at sikre, at EU’s og landenes politikker stemmer overens.

Målsætningerne for EU’s internationale samarbejde inden for forskning og innovation er:

  • 1.

    At styrke EU’s ekspertise og tiltrækningskraft inden for forskning og innovation samt styrke EU’s økonomiske og industrielle konkurrenceevne ved:

    • at skabe forhold, der kommer alle til gode, og samarbejde på baggrund af gensidige fordele
    • at tilgå eksterne ressourcer og viden
    • at tiltrække talent og investeringer til EU
    • at lette adgangen til nye markeder og markeder i vækst
    • at skabe enighed om fælles praksis for udøvelse af forskning og udnyttelse af resultaterne.
  • 2.

    De globale samfundsmæssige udfordringer skal overvindes ved:

    • hurtigere udvikling og udnyttelse af effektive løsninger
    • bedst mulig udnyttelse af forskningsinfrastrukturer.

Gennem »forskningsdiplomati« anvendes det internationale samarbejde inden for forskning og innovation som en mekanisme til at forbedre relationerne med nøglelande og -regioner. Gode internationale forbindelser kan på den anden side fremme effektivt samarbejde inden for forskning og innovation.

Den nye strategi for internationalt samarbejde inden for forskning og innovation kendetegnes ved:

  • Horisont 2020 vil være åbent for deltagere fra lande uden for EU, så forskere fra EU får mulighed for at samarbejde med de bedste kræfter fra hele verden.
  • Målrettede internationale samarbejdsaktiviteter med passende omfang og rækkevidde for at sikre størst mulig effekt.
  • Udvikling af flerårige køreplaner for samarbejdet med nøglepartnerlande og -regioner.
  • Et styrket partnerskab mellem Europa-Kommissionen, EU-landene og relevante interessenter.
  • Fremme af fælles principper for udførelsen af internationalt samarbejde inden for forskning og innovation.
  • Styrkelse af EU’s rolle i internationale organisationer og multilaterale fora.
  • Bedre gennemførelse, forvaltning, opfølgning og evaluering.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Styrket og mere målrettet samarbejde mellem EU og internationale parter inden for forskning og innovation: En strategisk tilgang (COM(2012) 497 final af 14.9.2012)

TILHØRENDE DOKUMENTER

Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene som tillæg til dokumentet Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet; Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Styrket og mere målrettet samarbejde mellem EU og internationale parter inden for forskning og innovation: En strategisk tilgang (SWD(2012) 258 final af 14.9.2012)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 104-173)

Efterfølgende ændringer af forordning (EU) nr. 1291/2013 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Rapport om gennemførelsen af strategien for internationalt samarbejde om forskning og innovation (COM(2014) 567 final af 11.9.2014)

Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene — Køreplan for internationalt samarbejde som tillæg til dokumentet Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Rapport om gennemførelsen af strategien for internationalt samarbejde om forskning og innovation (SWD(2014) 276 final af 11.9.2014)

Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Gennemførelse af strategien for internationalt samarbejde om forskning og innovation (COM(2016) 657 final af 13.10.2016)

Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene – Prioriteter for det internationale samarbejde inden for forskning og innovation som tillæg til dokumentet Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Gennemførelse af strategien for internationalt samarbejde om forskning og innovation (SWD(2016) 329 final af 13.10.2016)

seneste ajourføring 07.12.2016

Op