Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D1623

Økonomisk partnerskabsaftale mellem EU og Southern African Development Community-landene

Økonomisk partnerskabsaftale mellem EU og Southern African Development Community-landene

 

RESUMÉ AF:

Afgørelse (EU) 2016/1623 om undertegnelse på den Europæiske Unions vegne og midlertidig anvendelse af den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side

Økonomisk partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side

HVAD ER FORMÅLET MED AFGØRELSEN OG AFTALEN?

De har til formål at tilskynde til udvikling ved at oprette frihandelsforbindelser mellem Den Europæiske Union (EU) og de seks lande.

HOVEDPUNKTER

Southern African Development Community (SADC) består af:

  • Botswana
  • Lesotho
  • Mozambique
  • Namibia
  • Sydafrika og
  • Eswatini (tidligere Swaziland).

Udviklingsvenlig tilgang

  • Aftalen er asymmetrisk. EU garanterer Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibia og Eswatini toldfri* og kvotefri* adgang til EU-markedet. Den giver også Sydafrika øget markedsadgang sammenlignet med den tidligere aftale.
  • Aftalen kræver ikke, at SADC-landene skal matche den markedsadgang, EU giver dem. SADC kan bevare toldtariffer på visse produkter for at beskytte dem mod international konkurrence.
  • Landene i den økonomiske partnerskabsaftale (ØPA) kan øge importtolden, hvis indførsler fra EU stiger så meget eller så hurtigt, at de bliver en trussel mod den indenlandske produktion.
  • EU må ikke anvende landbrugseksportsubsidier.
  • Aftalen fremmer økonomisk diversificering ved at nedsætte importtolden på »mellemprodukter«, såsom frø, gødningsstoffer og redskaber, med det formål at gøre disse produkter mere tilgængelige for afrikanske iværksættere.

Geografiske betegnelser

  • EU’s producenter af traditionelle produkter med et verdensomspændende ry, f.eks. vine og fødevareprodukter, har eneret til at anvende deres traditionelle navne i Sydafrika.
  • Flere sydafrikanske geografiske betegnelser beskyttes på EU’s marked, såsom forskellige typer af vin og rooiboste.

Bæredygtig udvikling

  • Alle parter skal opretholde sociale og miljømæssige standarder.
  • Aftalen opretter en høringsprocedure for miljø- og arbejdsmarkedsspørgsmål og definerer en omfattende liste med samarbejdsområder mellem partnerne for at fremme bæredygtig udvikling.

Undtagelser fra oprindelsesregler

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/882 om undtagelser fra oprindelsesreglerne i protokol 1 til aftalen mellem EU og SADC-ØPA-landene om hvid tun, tilberedt eller konserveret, under HS-position 1604, fremstillet af hvid tun uden oprindelsesstatus under HS-position 0302 eller 0303 inden for et årligt kontingent på 800 ton, der er tildelt Namibia.

HVORNÅR GÆLDER AFGØRELSEN OG AFTALEN FRA?

Indtil aftalen mellem EU og alle SADC-landene træder i kraft, gælder den midlertidigt fra den 10. oktober 2016 mellem EU og Botswana, Lesotho, Namibia, Sydafrika og Eswatini som angivet i meddelelsen (se de tilhørende dokumenter nedenfor) og fra den 4. februar 2018 mellem EU og Mozambique (se de relevante meddelelser under »tilhørende dokumenter« nedenfor).

Den midlertidige anvendelse udelukker artikel 12, stk. 4, der omhandler støtte fra EU-medlemsstaterne til udviklingssamarbejdet i SADC-ØPA, der allerede var gældende.

Afgørelse (EU) 2016/1623 trådte i kraft den 1. juni 2016.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Toldfri. Fritaget for told.
Kvotefri. Uden begrænsninger i antallet af varer, der indføres eller udføres.

HOVEDDOKUMENTER

Rådets afgørelse (EU) 2016/1623 af 1. juni 2016 om undertegnelse på Den Europæiske Unions vegne og midlertidig anvendelse af den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side (EUT L 250 af 16.9.2016, s. 1–2).

Økonomisk partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side (EUT L 250 af 16.9.2016, s. 3–2120).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/882 af 23. maj 2017 om undtagelser fra oprindelsesreglerne i protokol 1 til den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side, der gælder for kontingenter for visse produkter fra Namibia (EUT L 135 af 24.5.2017, s. 15–17).

Meddelelse om midlertidig anvendelse af den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side (EUT L 38 af 10.2.2018, s. 1).

Meddelelse om midlertidig anvendelse af den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side (EUT L 274 af 11.10.2016, s. 1).

Meddelelse om anvendelse i EU af kumulation i henhold til artikel 7, stk. 3 og 7, i protokol 1 til partnerskabsaftalen mellem EU og SADC-ØPA-landene, med andre AVS-ØPA-lande samt EU’s oversøiske lande og territorier (EUT C 407 af 12.11.2018, s. 8).

Meddelelse om fortegnelsen over materialer med oprindelse i Sydafrika, som ikke kan importeres til EU told- og kvotefrit, og for hvilke kumulation efter artikel 4, stk. 2, i protokol 1 til den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og SADC-ØPA-landene ikke finder anvendelse (EUT C 407 af 12.11.2018, s. 5–7).

seneste ajourføring 09.09.2021

Op