Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Den Europæiske Centralbanks rolle i forbindelse med tilsyn med banker

 

RESUMÉ AF:

Rådets forordning (EU) nr. 1024/2013 om overdragelse af specifikke opgaver til Den Europæiske Centralbank i forbindelse med politikker vedrørende tilsyn med kreditinstitutter

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

Den økonomiske krise viste, hvordan problemer kan sprede sig til hele det finansielle system og direkte påvirke menneskers liv. Med henblik på at styrke tilsynet med systemet blev der oprettet en fælles tilsynsmekanisme (FTM), der skal føre tilsyn med banker i euroområdet og i andre deltagende medlemsstater i Den Europæiske Union (EU).

Forordningen opretter FTM som et nyt system til at føre tilsyn med banker i euroområdet og andre deltagende medlemsstater. FTM består af Den Europæiske Centralbank (ECB) og de nationale tilsynsmyndigheder.

Den giver ECB, i samarbejde med de nationale tilsynsmyndigheder, ansvaret for FTM’s effektive og konsekvente virkemåde.

HOVEDPUNKTER

ECB:

  • fører direkte tilsyn med signifikante banker. En bank kan betragtes som signifikant afhængigt af dens størrelse, dens betydning for den indenlandske banksektor, eller om den har været rekapitaliseret med offentlige midler. ECB har beføjelse til at:
    • udføre tilsynskontrol, kontroller og undersøgelser på stedet
    • udstede eller tilbagekalde banktilladelser
    • vurdere en banks erhvervelser og afhændelser af kvalificerede andele
    • fastsætte højere kapitalgrundlag (»buffere«) for at afhjælpe aktuelle eller fremtidige finansielle kriser
    • pålægge sanktioner for ethvert brud på EU’s lovgivning om kreditinstitutter, finansielle holdingselskaber* og blandede finansielle holdingselskaber*.
  • fører indirekte tilsyn med banker, der anses for at være mindre signifikante. De nationale tilsynsmyndigheder fører direkte tilsyn med disse banker.

ECB pålægger de kreditinstitutter, den fører tilsyn med, årlige tilsynsgebyrer for at dække de udgifter, ECB afholder i forbindelse med sine tilsynsopgaver.

Medlemsstater, der ikke har euroen som valuta, kan deltage i FTM ved at anmode om etablering af et tæt samarbejde mellem ECB og deres nationale kompetente myndighed.

ECB’s pengepolitiske og tilsynsmæssige funktioner er adskilt for at forebygge enhver interessekonflikt mellem de to. Skrappe begrænsninger håndhæver adskillelsen, for eksempel ved kun at tillade udveksling af følsomme oplysninger under overholdelse af visse beskyttelsesforanstaltninger.

Nationale tilsynsmyndigheder er fortsat ansvarlige for spørgsmål såsom forbrugerbeskyttelse, hvidvaskning af penge, betalingstjenester og tilsyn med bankfilialer i medlemsstater, der ikke er medlem af FTM.

FTM er første søjle i EU’s bankunion. Den anden søjle er den fælles tilsynsmekanisme, der har til formål hurtigt og effektivt at håndtere nødlidende banker.

Med oprettelsen af FTM blev der indført ændringer i Den Europæiske Banktilsynsmyndigheds (EBA) afstemningsregler for at sikre, at de medlemsstater, der deltager i FTM, ikke har ubehørig indflydelse på EBA’s tilsynsråd.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 3. november 2013.

BAGGRUND

Oprettelsen af en fuldstændig europæisk tilsynsmekanisme svækker forbindelsen mellem banker og nationale stater*. Det bidrager indirekte til at genopbygge tilliden til EU’s banksektor.

Den nylige finansielle krise viste, hvordan problemer i den finansielle sektor i et land kan spredes, navnlig i en monetær union, og hvordan disse problemer direkte kan påvirke borgere i hele euroområdet.

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Finansielt holdingselskab. En finansiel institution, hvis datterselskaber enten helt eller primært er kreditinstitutter eller finansielle institutioner.
Blandede finansielle holdingselskaber. Et moderselskab, der ikke er en reguleret enhed (dvs. en kreditinstitution, et forsikringsselskab eller et investeringsfirma), der sammen med dets datterselskaber, hvoraf mindst ét er en reguleret enhed med hovedsæde i EU, og andre enheder udgør et finansielt konglomerat.
Nationale stater. Nationale regeringer og deres agenturer.

HOVEDDOKUMENT

Rådets forordning (EU) nr. 1024/2013 af 15. oktober 2013 om overdragelse af specifikke opgaver til Den Europæiske Centralbank i forbindelse med politikker vedrørende tilsyn med kreditinstitutter (EUT L 287 af 29.10.2013, s. 63-89).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1022/2013 af 22. oktober 2013 om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed), for så vidt angår overdragelsen af specifikke opgaver til Den Europæiske Centralbank i henhold til Rådets forordning (EU) nr. 1024/2013 (EUT L 287 af 29.10.2013, s. 5-14).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 806/2014 af 15. juli 2014 om ensartede regler og en ensartet procedure for afvikling af kreditinstitutter og visse investeringsselskaber inden for rammerne af en fælles afviklingsmekanisme og en fælles afviklingsfond og om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010 (EUT L 225 af 30.7.2014, s. 1-90).

Efterfølgende ændringer til forordning (EU) nr. 806/2014 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

seneste ajourføring 08.10.2021

Top