EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0267

2010/267/: Kommissionens afgørelse af 6. maj 2010 om harmoniserede tekniske vilkår for anvendelse af 790-862 MHz-båndet til landbaserede systemer, som kan levere elektroniske kommunikationstjenester i Den Europæiske Union (meddelt under nummer K(2010) 2923) (EØS-relevant tekst)

EUT L 117 af 11.5.2010, p. 95–101 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/267/oj

11.5.2010   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 117/95


KOMMISSIONENS AFGØRELSE

af 6. maj 2010

om harmoniserede tekniske vilkår for anvendelse af 790-862 MHz-båndet til landbaserede systemer, som kan levere elektroniske kommunikationstjenester i Den Europæiske Union

(meddelt under nummer K(2010) 2923)

(EØS-relevant tekst)

(2010/267/EU)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 676/2002/EF af 7. marts 2002 om et frekvenspolitisk regelsæt i Det Europæiske Fællesskab (frekvenspolitikbeslutningen) (1), særlig artikel 4, stk. 3, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I meddelelsen »Digitaliseringsdividenden som kilde til sociale goder og økonomisk vækst« (2) understregede Kommissionen, hvor vigtigt det er, at frekvensbåndet 790-862 MHz (»800 MHz-båndet«) åbnes for elektroniske kommunikationstjenester på en sammenhængende måde ved hjælp af vedtagelsen af harmoniserede tekniske anvendelsesvilkår. 800 MHz-båndet udgør en del af digitaliseringsdividenden, dvs. de radiofrekvenser, der bliver ledige som følge af en mere effektiv udnyttelse af frekvensressourcerne i forbindelse med overgangen fra analogt til digitalt landbaseret tv. De identificerede sociale goder og økonomisk vækst bygger på en antagelse om en EU-tilgang, der frigør 800 MHz-båndet senest 2015 og indfører tekniske krav, som forhindrer interferens fra højeffekttransmissioner på tværs af grænserne.

(2)

Principperne om teknologineutralitet og tjenesteneutralitet er bekræftet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/140/EF af 25. november 2009, om ændring af direktiv 2002/21/EF om fælles rammebestemmelser for elektroniske kommunikationsnet og tjenester, direktiv 2002/19/EF om adgang til og samtrafik mellem elektroniske kommunikationsnet og tilhørende faciliteter og direktiv 2002/20/EF om tilladelser til elektroniske kommunikationsnet og -tjenester (3) (direktiv om bedre regulering). Herudover opfordres der i frekvenspolitikgruppens udtalelse af 18. september 2009 om digitaliseringsdividenden til at anvende WAPECS-principperne, og det anbefales, at Kommissionen omsætter anbefalingerne i udtalelsen hurtigst muligt, så usikkerheden på EU-plan om medlemsstaternes evne til at gøre 800 MHz-båndet tilgængeligt begrænses mest muligt.

(3)

I sin beslutning af 24. september 2008 om at drage fuld nytte af digitaliseringsdividenden i Europa: en fælles strategi for anvendelsen af det frekvensområde, der frigives ved overgangen til digital tv, opfordrede Europa-Parlamentet medlemsstaterne til hurtigst muligt at give adgang til deres digitaliseringsdividender og til en samordning på EU-niveau. Rådets konklusioner af 18. december 2009 om udnyttelse af digitaliseringsdividenden som kilde til sociale goder og økonomisk vækst bekræftede Rådets holdning fra 2008, hvori Kommissionen blev opfordret til at støtte og bistå medlemsstaterne i processen med at opnå et nært samarbejde mellem medlemsstaterne og tredjelande for så vidt angår samordningen af brugen af frekvensressourcer og med at opnå det fulde udbytte af digitaliseringsdividenden.

(4)

Med udgangspunkt i den kraftige virkning, som bredbåndskommunikation har på væksten, er der i den økonomiske genopretningsplan (4) fastsat et mål på 100 % bredbåndsdækning mellem 2010 og 2013 (5). Dette mål kan kun nås, hvis trådløs infrastruktur tildeles en væsentlig rolle, herunder at sørge for bredbåndsforbindelser til landdistrikter, hvoraf en del kan realiseres ved at give tidlig adgang til digitaliseringsdividenden til fordel for sådanne områder.

(5)

Udpegelsen af 800 MHz-båndet til landbaserede systemer, som kan levere elektroniske kommunikationstjenester, vil være et vigtigt element i håndteringen af konvergensen mellem mobiltelefoni, fastnettelefoni og radio/tv-spredning og afspejler den tekniske innovation. Tjenester, der udbydes i dette frekvensbånd, bør hovedsageligt rettes mod slutbrugeradgang til bredbåndskommunikation, herunder radio/tv-indhold.

(6)

Kommissionen har med hjemmel i frekvenspolitikbeslutningens artikel 4, stk. 2, den 3. april 2008 givet CEPT (Den Europæiske Konference af Post- og Teleadministrationer) (i det følgende benævnt »CEPT«) mandat til at fastlægge, hvilke tekniske vilkår der skal anvendes for 800 MHz-båndet, så det er optimeret, men ikke begrænset til faste og/eller mobile kommunikationsnet, med særlig fokus på fælles og mindst muligt restriktive tekniske vilkår, den mest hensigtsmæssige frekvensudnyttelse og en anbefaling om, hvordan PMSE-tjenester (Programme Making and Special Events) skal håndteres.

(7)

Som reaktion på dette mandat har CEPT vedtaget fire rapporter (CEPT-rapport 29, 30, 31 og 32). Rapporterne indeholder de tekniske vilkår for basisstationer og terminaler, der anvender 800 MHz-båndet. Harmoniserede tekniske vilkår giver øgede stordriftsfordele uden at forudsætte brugen af en særlig type teknologi, idet udnyttelsen af båndet baseres på optimerede parametre for den mest sandsynlige anvendelse af frekvensbåndet.

(8)

CEPT-rapport 29 giver vejledning om samordning med nabolande, hvilket er særlig vigtigt i sameksistensfasen, dvs. den fase, hvor nogle medlemsstater måske allerede har indført de tekniske vilkår, der er optimeret til faste og/eller mobile kommunikationsnet, medens andre medlemsstater stadig driver radio/tv-sendere med høj sendeeffekt i 800 MHz-båndet. CEPT mener, at GE06-aftalen (Final Acts of the International Telecommunication Union Regional Radiocommunication Conference for planning of the digital terrestrial broadcasting service in parts of Regions 1 and 3, in the frequency bands 174-230 MHz and 470-862 MHz (RRC-06)) indeholder de nødvendige forskriftsprocedurer for samordning med nabolande.

(9)

CEPT-rapport 30 fastlægger mindst muligt restriktive tekniske vilkår ved hjælp af BEM (Block-Edge Masks), som er reguleringsforskrifter, der tager sigte på at håndtere risikoen for skadelig interferens mellem net, der grænser op til hinanden, og de indskrænker ikke gyldigheden af grænseværdier, der er fastsat i udstyrsstandarder efter Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/5/EF af 9. marts 1999 om radio- og teleterminaludstyr samt gensidig anerkendelse af udstyrets overensstemmelse (R&TTE-direktivet) (6). På grundlag af denne CEPT-rapport optimeres BEM’erne til (men er ikke begrænset til) faste og/eller mobile kommunikationsnet, som benytter FDD (Frequency-Division Duplexing) og/eller TDD (Time-Division Duplexing).

(10)

I tilfælde, hvor der optræder skadelig interferens, eller hvor det med rimelighed kan antages at ville ske, kan de foranstaltninger, som nævnes i CEPT-rapport 30, også suppleres med indførelse af forholdsmæssige nationale foranstaltninger.

(11)

Undgåelsen af skadelig interferens og forstyrrelse af tv-modtageudstyr, herunder kabel-tv-udstyr, kan afhænge af en mere effektiv beskyttelse mod interferens i selve udstyret. Vilkårene i forbindelse med tv-modtageudstyr bør hurtigst muligt tages op inden for rammerne af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/108/EF af 15. december 2004 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om elektromagnetisk kompatibilitet og om ophævelse af direktiv 89/336/EØF (7).

(12)

Undgåelsen af skadelig interferens med tv-modtageudstyr, herunder kabel-tv-udstyr, kan også afhænge af emissionsgrænser for terminalers sendeeffekt inden for frekvensblokken og uden for båndet. Vilkårene i forbindelse med terminaler bør hurtigst muligt tages op inden for rammerne af R&TTE-direktivet i tråd med indholdet i CEPT-rapport 30.

(13)

I CEPT-rapport 31 konkluderes det, at det foretrukne frekvensarrangement for 800 MHz-båndet bør baseres på en FDD-modus, så en samordning med radio/tv-transmissionstjenester på tværs af grænserne lettes, og samtidig bemærkes det, at sådan et arrangement ikke stiller nogen af de teknologier, som aktuelt tænkes anvendt, bedre eller dårligere i forhold til hinanden. Dette udelukker dog ikke muligheden af, at medlemsstaterne benytter andre frekvensarrangementer, som sigter mod a) at nå mål af almen interesse, b) at sikre en bedre effektivitet ved hjælp af markedsbaseret forvaltning af frekvensressourcer, c) at sikre en bedre effektivitet ved frekvensdeling med bestående brugsrettigheder i en sameksistensperiode, eller d) at undgå skadelig interferens, f.eks. i forbindelse med samordning med tredjelande. Når 800 MHz-båndet udpeges til eller gøres tilgængeligt for landbaserede systemer, som kan levere elektroniske kommunikationstjenester, bør medlemsstaterne derfor anvende det foretrukne frekvensarrangement eller de alternative arrangementer, der er beskrevet i CEPT-rapport 31.

(14)

I CEPT-rapport 32 anerkendes interessen i den fortsatte drift af PMSE-applikationer, og der peges på en række potentielle frekvensbånd og innovative tekniske udviklinger, som kunne være løsninger på applikationernes aktuelle brug af 800 MHz-båndet. Myndighederne bør løbende undersøge de til rådighed værende løsninger og effektiviteten af PMSE-systemer med henblik på at lade resultaterne indgå i deres rapporter til Kommissionen om den effektive udnyttelse af frekvensressourcer.

(15)

På baggrund af, at sagen haster — som fastslået af Europa-Parlamentet, Rådet og frekvenspolitikgruppen — og at efterspørgslen efter landbaserede elektroniske kommunikationstjenester, som kan levere bredbåndskommunikationer, er stigende, hvilket er konstateret i flere undersøgelser på europæisk og internationalt plan, bør resultaterne af CEPT-mandatet anvendes i EU og gennemføres af medlemsstaterne fra det tidspunkt, hvor de udpeger 800 MHz-båndet til andre net end radio/tv-spredningsnet med høj sendeeffekt.

(16)

Skønt der er et stærkt behov for fælles tekniske vilkår med henblik på en effektiv udnyttelse af 800 MHz-båndet til systemer, der kan levere elektroniske kommunikationstjenester, så det sikres, at en eller flere medlemsstaters foranstaltninger i den nærmeste fremtid ikke kommer i vejen for en samordnet EU-tilgang, er det timingen, der har direkte virkninger på medlemsstaternes tilrettelæggelse af radio-/tv-spredningstjenester på deres nationale område.

(17)

Medlemsstaterne beslutter selv, hvorvidt og hvornår de udpeger eller stiller 800 MHz-båndet til rådighed for andre net end radio-/tv-spredningsnet med høj sendeeffekt, og nærværende afgørelse har ingen indflydelse på brugen af 800 MHz-båndet til formål som offentlig orden, offentlig sikkerhed eller forsvar i visse medlemsstater.

(18)

Kommissionen bør ikke fastsætte en tidsfrist for, hvornår medlemsstaterne skal tillade brugen af 800 MHz-båndet til systemer, der kan levere elektroniske kommunikationstjenester; det vil blive gjort af Europa-Parlamentet og Rådet på forslag fra Kommissionen, når og hvis det bliver relevant.

(19)

I forbindelse med udpegning af og adgang til 800 MHz-båndet i overensstemmelse med resultaterne af CEPT's mandat anerkendes det, at der også findes andre applikationer, som ikke er omfattet af nærværende afgørelse. I det omfang sameksistensen med en radioapplikation ikke er behandlet i CEPT-rapport 29, 30, 31 eller 32, kan passende delekriterier for sameksistensen fastsættes ud fra nationale hensyn.

(20)

En optimal udnyttelse af 800 MHz-båndet i tilfælde, hvor nabomedlemsstater eller tilgrænsende tredjelande har besluttet sig for forskellige anvendelser, forudsætter en konstruktiv samordning af grænseoverskridende transmissioner og en innovativ tilgang fra alle parters side, under hensyntagen til frekvenspolitikgruppens udtalelser af henholdsvis 19. juni 2008 om frekvensproblemer ved EU's ydre grænser og 18. september 2009 om digitaliseringsdividenden. Medlemsstaterne bør tage behørigt hensyn til behovet for en samordning med de medlemsstater, som fortsætter med at benytte sig af bestående rettigheder til radio/tv-spredning med høj sendeeffekt. De bør også lette en fremtidig omstrukturering af 800 MHz-båndet, så det på langt sigt kan udnyttes optimalt af systemer med lav og mellemhøj effekt, der kan levere elektroniske kommunikationstjenester. I de særlige tilfælde med sameksistens med aeronautiske radionavigationssystemer, som forudsætter ekstra tekniske foranstaltninger i tilgift til BEM’er, bør medlemsstaterne indgå bilaterale eller multilaterale aftaler herom.

(21)

Det forhold, at 800 MHz-båndet måske benyttes til andre bestående applikationer i tredjelande, kan i en række medlemsstater begrænse indførelsen og udnyttelsen af båndet til landbaserede systemer, som kan levere elektroniske kommunikationstjenester, og det vil der skulle tages hensyn til, hvis det senere besluttes at fastsætte en tidsfrist for, hvornår medlemsstaterne skal tillade brugen af 800 MHz-båndet til sådanne landbaserede systemer. Oplysninger om sådanne begrænsninger bør meddeles Kommissionen, jf. frekvenspolitikbeslutningens artikel 7 og artikel 6, stk. 2, og disse oplysninger bør offentliggøres, jf. samme beslutnings artikel 5.

(22)

For at sikre en effektiv udnyttelse af 800 MHz-båndet på langt sigt bør myndighederne fortsætte med undersøgelser, der tager sigte på øget effektivitet og innovativ udnyttelse. Sådanne undersøgelser bør indgå i overvejelserne, når denne afgørelse tages op til revision.

(23)

Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med Frekvensudvalgets udtalelse —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Denne afgørelse har til formål at harmonisere de tekniske vilkår for adgang til og effektiv udnyttelse af 790-862 MHz-båndet (800 MHz-båndet) til landbaserede systemer, der kan levere elektroniske kommunikationstjenester i Den Europæiske Union.

Artikel 2

1.   Når medlemsstaterne udpeger eller stiller 800 MHz-båndet til rådighed for andre net end radio/tv-spredningsnet med høj sendeeffekt, stilles båndet uden eksklusivitet til rådighed for landbaserede systemer, der kan levere elektroniske kommunikationstjenester, i overensstemmelse med parametrene i bilaget til nærværende afgørelse.

2.   Medlemsstaterne sikrer, at de i stk. 1 omhandlede systemer yder passende beskyttelse til systemer i tilstødende frekvensbånd.

3.   Medlemsstaterne fremmer aftaler om grænseoverskridende samordning med henblik på at muliggøre driften af de i stk. 1 omhandlede systemer, under hensyntagen til gældende forskriftsprocedurer og rettigheder.

4.   Medlemsstaterne er ikke forpligtet til at gennemføre bestemmelserne i denne afgørelse i geografiske områder, hvor frekvenskoordineringen med tredjelande ville kræve en afvigelse fra parametrene i bilaget til nærværende afgørelse, forudsat at de meddeler Kommissionen de nødvendige oplysninger, herunder de berørte geografiske områder, og offentliggør oplysningerne i henhold til radiofrekvensbeslutningen. Medlemsstaterne træffer alle gennemførlige foranstaltninger for at løse de problemer, sådanne afvigelser giver anledning til, og underretter Kommissionen herom.

Artikel 3

Medlemsstaterne følger nøje brugen af 800 MHz-båndet og indberetter resultaterne heraf til Kommissionen efter anmodning. Om nødvendigt tager Europa-Kommissionen nærværende afgørelse op til fornyet vurdering.

Artikel 4

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 6. maj 2010.

På Kommissionens vegne

Neelie KROES

Næstformand


(1)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 1.

(2)  KOM(2009) 586.

(3)  EUT L 337 af 18.12.2009, s. 37.

(4)  Formandskabets konklusioner, Rådet for Den Europæiske Union, Bruxelles, den 12. december 2008, 17271/08.

(5)  Støttes af Rådet: Rådets (Konkurrenceevne) Key Issues Paper, marts 2009.

(6)  EFT L 91 af 7.4.1999, s. 10.

(7)  EUT L 390 af 31.12.2004, s. 24.


BILAG

TEKNISKE PARAMETRE, DER ER OMHANDLET I ARTIKLERNE

De tekniske parametre i dette bilag har form af frekvensarrangementer og block-edge masks (BEM’er). En BEM er en udstrålingsmaske, hvor den udsendte spektraltæthed er defineret som en funktion af frekvensen i forhold til kanten af en frekvensblok, som en operatør har fået tildelt brugsretten til. Den består af komponenter inden for og uden for frekvensblokken, som fastlægger de tilladte emissionsniveauer for frekvenserne inden for og uden for den tildelte frekvensblok.

BEM-niveauerne fastlægges ved at kombinere værdierne i nedenstående tabeller på en sådan måde, at grænseværdien for enhver frekvens fremkommer ud fra den højeste (mindst restriktive) værdi for a) basiskravene, b) overgangskravene og c) kravene inden for blokken (hvor det er relevant). BEM’er angives som øvre grænser for den ækvivalente isotropisk udstrålede effekt (e.i.r.p.) eller den totale udstrålede effekt (TRP) (1) over et gennemsnitligt tidsinterval og over en målefrekvensbåndbredde. I tidsdomænet beregnes e.i.r.p. eller TRP som gennemsnittet over den aktive del af signalpakkerne (signal bursts) og svarer til én effektindstilling. I frekvensdomænet beregnes e.i.r.p. eller TRP over den målebåndbredde, der er angivet i de nedenstående tabeller (2). Generelt (medmindre andet er anført) svarer BEM-niveauerne til den effekt, som udstråles af det relevante udstyr uanset antallet af sendeantenner, undtagen for overgangskrav til basisstationer, som er angivet pr. antenne.

BEM’er skal anvendes som en essentiel del af de tekniske vilkår, der er nødvendige for at sikre sameksistensen af tjenester på nationalt niveau. Det er underforstået, at de afledte BEM’er ikke altid kan sikre beskyttelse af tjenester, der kan forstyrres, og at yderligere afhjælpningsteknikker vil skulle anvendes på en forholdsmæssig måde på nationalt niveau for at afhjælpe alle øvrige tilfælde af interferens.

Medlemsstaterne skal også sikre, at operatører af landbaserede systemer, der kan levere elektroniske kommunikationstjenester i 800 MHz-båndet, kan anvende mindre restriktive tekniske parametre end de nedenfor anførte, såfremt brugen af sådanne parametre er aftalt blandt alle berørte parter, og operatørerne fortsat opfylder de tekniske vilkår, der gælder for beskyttelsen af andre tjenester, og forpligtelser som følge af samordning med nabolande.

Udstyr, der bruges i dette frekvensbånd, kan også benytte andre effektgrænseværdier end de nedenfor anførte, forudsat at der i overensstemmelse med direktiv1999/5/EF anvendes egnede afhjælpningsteknikker, som yder en beskyttelse, der mindst svarer til den, der opnås med disse tekniske parametre.

Begrebet »blokkant« (block edge) henviser til frekvensgrænsen for en tildelt brugsret. Begrebet »båndkant« (band edge) henviser til grænsen for et frekvensinterval, der er udpeget til et bestemt formål.

A.   Generelle parametre

1.

I frekvensbåndet 790-862 MHz gælder følgende frekvensarrangement:

a)

De tildelte blokke skal være multipler af 5 MHz.

b)

Duplexdrift skal ske i FDD-modus med følgende arrangement: Duplexafstanden skal være 41 MHz, hvorved basisstationens transmission (downlink) foregår i den nedre del af båndet fra 791 MHz og op til 821 MHz, og terminalens transmission (uplink) foregår i den øvre del af båndet fra 832 MHz og op til 862 MHz.

2.

Uanset afsnit A, punkt 1, kan medlemsstaterne — hvis de tekniske vilkår i dette bilags afsnit B og C anvendes — indføre alternative frekvensarrangementer, som sigter mod a) at nå mål af almen interesse, b) at sikre en bedre effektivitet ved hjælp af markedsbaseret forvaltning af frekvensressourcer, c) at sikre en bedre effektivitet ved frekvensdeling med bestående brugsrettigheder i en sameksistensperiode, eller d) at undgå interferens.

B.   Tekniske vilkår for FDD- eller TDD-basisstationer

1.

Grænseværdier inden for blokken:

Der er ingen obligatorisk e.i.r.p.-grænse for basisstationer. Medlemsstaterne kan dog fastsætte grænser, og — medmindre andet er begrundet — vil sådanne grænser normalt ligge i intervallet fra 56 dBm/5 MHz til 64 dBm/5 MHz.

2.

Grænseværdier uden for blokken:

Tabel 1

Basiskrav — Basisstationens BEM for e.i.r.p. uden for blokken

Frekvensområde for udstråling uden for blokken

Højeste gennemsnitlige e.i.r.p. uden for blokken

Målebåndbredde

Frekvenser anvendt til FDD-uplink

–49,5 dBm

5 MHz

Frekvenser anvendt til TDD

–49,5 dBm

5 MHz


Tabel 2

Overgangskrav — Basisstationens BEM for e.i.r.p. uden for blokken pr. antenne  (3) for FDD-downlink-frekvenser og TDD-frekvenser

Frekvensområde for udstråling uden for blokken

Højeste gennemsnitlige e.i.r.p. uden for blokken

Målebåndbredde

– 10 til – 5 MHz fra den nedre blokkant

18 dBm

5 MHz

– 5 til 0 MHz fra den nedre blokkant

22 dBm

5 MHz

0 til + 5 MHz fra den øvre blokkant

22 dBm

5 MHz

+ 5 til + 10 MHz fra den øvre blokkant

18 dBm

5 MHz

Øvrige FDD-downlink-frekvenser

11 dBm

1 MHz


Tabel 3

Overgangskrav — Basisstationens BEM for e.i.r.p. uden for blokken pr. antenne  (4) for frekvenser, der anvendes som beskyttelsesbånd (guard band)

Frekvensområde for udstråling uden for blokken

Højeste gennemsnitlige e.i.r.p. uden for blokken

Målebåndbredde

Beskyttelsesbånd mellem radio/tv-spredningsbåndkanten ved 790 MHz og FDD-downlink-båndkanten (5)

17,4 dBm

1 MHz

Beskyttelsesbånd mellem radio/tv-spredningsbåndkanten ved 790 MHz og TDD-båndkanten

15 dBm

1 MHz

Beskyttelsesbånd mellem FDD-downlink-båndkanten og FDD-uplink-båndkanten (duplex gap) (6)

15 dBm

1 MHz

Beskyttelsesbånd mellem FDD-downlink-båndkanten og TDD-båndkanten

15 dBm

1 MHz

Beskyttelsesbånd mellem FDD-uplink-båndkanten og TDD-båndkanten

15 dBm

1 MHz


Tabel 4

Basiskrav — Basisstationens BEM for e.i.r.p. uden for blokken for frekvenser under 790 MHz

Situation

Vilkår for basisstationens e.i.r.p. (P) inden for blokken

dBm/10 MHz

Højeste gennemsnitlige e.i.r.p. uden for blokken

Målebåndbredde

A

Beskyttede tv-kanaler

P ≥ 59

0 dBm

8 MHz

36 ≤ P < 59

(P – 59) dBm

8 MHz

P < 36

– 23 dBm

8 MHz

B

Tv-kanaler med en mellemhøj beskyttelse

P ≥ 59

10 dBm

8 MHz

36 ≤ P < 59

(P – 49) dBm

8 MHz

P < 36

–13 dBm

8 MHz

C

Ubeskyttede tv-kanaler

Ingen vilkår

22 dBm

8 MHz

Situation A, B og C i tabel 4 kan anvendes pr. tv-kanal og/eller pr. region, så den samme kanal kan have forskellige beskyttelsesniveauer inden for forskellige geografiske områder, og forskellige kanaler kan have forskellige beskyttelsesniveauer inden for samme geografiske område. Medlemsstaterne skal anvende basiskravene i situation A, hvor der er digitale landbaserede tv-kanaler i drift på det tidspunkt, hvor der indføres landbaserede systemer, som kan levere elektroniske kommunikationstjenester. Medlemsstaterne kan anvende basiskravene i situation A, B eller C, hvor de relevante tv-kanaler ikke er i drift på det tidspunkt, hvor der indføres landbaserede systemer, som kan levere elektroniske kommunikationstjenester. Medlemsstaterne skal tage hensyn til, at der i situation A og B tages højde for muligheden af at tage de relevante tv-kanaler i brug til digital landbaseret tv-spredning på et senere tidspunkt, medens situation C er relevant, hvor der ikke er nogen planer om at tage de pågældende tv-kanaler i brug.

C.   Tekniske vilkår for FDD- eller TDD-teminaler

Tabel 5

Krav inden for blokken — Terminalens BEM for emissionsgrænsen inden for blokken for FDD-uplink-frekvenser og TDD-frekvenser

Højeste gennemsnitlige effekt inden for blokken

23 dBm (7)

Medlemsstaterne kan fastsætte en mindre streng grænseværdi end den i tabel 5 anførte, f.eks. for faste terminaler i landdistrikter, forudsat at andre tjenester, net og applikationer ikke udsættes for forstyrrelser, og at forpligtelser i forhold til nabolande er opfyldt.


(1)  TRP angiver, hvor stor effekt en antenne faktisk udstråler. TRP er defineret som integralet af den effekt, der udstråles i forskellige retninger over den samlede udstrålingssfære.

(2)  Den faktiske målebåndbredde for det måleudstyr, der bruges til overensstemmelsesprøvningen, kan være mindre end den målebåndbredde, der er angivet i tabellerne.

(3)  For en til fire antenner.

(4)  Se fodnote 3.

(5)  790 MHz til 791 MHz for det frekvensarrangement, der er beskrevet i afsnit A, punkt 1.

(6)  821 MHz til 832 MHz for det frekvensarrangement, der er beskrevet i afsnit A, punkt 1.

(7)  Denne effektgrænse angives som e.i.r.p. for faste eller installerede terminaler og som TRP for mobile eller nomadiske terminaler. E.i.r.p. og TRP er ækvivalente for isotropiske antenner. Der anerkendes at denne værdi kan afvige med op til + 2 dB for at tage højde for driften under ekstreme vejrforhold og produktionsspredning.


Top