Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0134

    Den Europæiske Centralbanks afgørelse (EU) 2022/134 af 19. januar 2022 om fastsættelse af fælles regler for Den Europæiske Centralbanks overførsel af tilsynsmæssige oplysninger til myndigheder og organer med henblik på at udføre de opgaver, som den er blevet overdraget ved Rådets forordning (EU) nr. 1024/2013 (ECB/2022/2)

    ECB/2022/2

    EUT L 20 af 31.1.2022, p. 275–281 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/134/oj

    31.1.2022   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 20/275


    DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2022/134

    af 19. januar 2022

    om fastsættelse af fælles regler for Den Europæiske Centralbanks overførsel af tilsynsmæssige oplysninger til myndigheder og organer med henblik på at udføre de opgaver, som den er blevet overdraget ved Rådets forordning (EU) nr. 1024/2013 (ECB/2022/2)

    STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Rådets forordning (EU) nr. 1024/2013 af 15. oktober 2013 om overdragelse af specifikke opgaver til Den Europæiske Centralbank i forbindelse med politikker vedrørende tilsyn med kreditinstitutter (1), særlig artikel 4, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    I henhold til artikel 4, stk. 3, i Traktaten om Den Europæiske Union respekterer Unionen og medlemsstaterne hinanden og bistår hinanden ved gennemførelsen af de opgaver, der følger af traktaterne, og det kræves i henhold til artikel 13, stk. 2, at EU-institutionerne samarbejder loyalt med hinanden. Det kræves i henhold til forordning (EU) nr. 1024/2013, at Den Europæiske Centralbank (ECB) samarbejder med andre nationale myndigheder og organer og EU-myndigheder og organer.

    (2)

    For at ECB kan overholde artikel 3 og udføre de opgaver, der er overdraget den i henhold til artikel 4 i forordning (EU) nr. 1024/2013, er det nødvendigt at overføre tilsynsmæssige oplysninger, som ECB besidder, til nationale og internationale myndigheder og organer og EU-myndigheder og organer.

    (3)

    ECB kan i henhold til artikel 27, stk. 2, i forordning (EU) 1024/2013 med henblik på at udføre de opgaver, som er overdraget den i henhold til forordningen, og inden for de rammer og på de betingelser, der er fastsat i den relevante EU-ret, udveksle oplysninger med nationale eller EU-myndigheder og -organer i tilfælde, hvor den relevante EU-ret giver kompetente nationale myndigheder lov til at videregive oplysninger til disse enheder, eller hvor medlemsstaterne i henhold til den relevante EU-ret kan foranledige en sådan videregivelse.

    (4)

    Der findes også omstændigheder, hvorefter ECB kan overføre tilsynsmæssige oplysninger til myndigheder og organer i henhold til en forpligtelse i medfør af EU-retten. For eksempel har de kompetente myndigheder i henhold til artikel 80 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 (2) pligt til efter anmodning fra Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) at fremsende alle de oplysninger, som EBA anser for relevante vedrørende nye kapitalinstrumenter, der udstedes, for at EBA kan overvåge kvaliteten af de kapitalgrundlagsinstrumenter, der udstedes af institutter i hele Unionen.

    (5)

    Overførslen af tilsynsmæssige oplysninger til myndigheder og organer forudsætter en vurdering af hensigtsmæssigheden af en sådan overførsel, og denne vurdering er forbundet med udførelsen af de opgaver, der er overdraget til ECB ved forordning (EU) nr. 1024/2013.

    (6)

    Det er som følge heraf nødvendigt at fastsætte fælles regler om overførslen af tilsynsmæssige oplysninger, som ECB besidder, til myndigheder og organer, som kan suppleres af aftalememoranda eller andre former for bilaterale eller multilaterale instrumenter vedrørende sådanne overførsler indgået af ECB med disse myndigheder eller organer.

    (7)

    De fælles regler, der fastsættes i denne afgørelse, bør ikke berøre bestemmelserne i andre instrumenter, hvori der fastsættes specifikke regler om bestemte kategorier af overførsler af tilsynsmæssige oplysninger til myndigheder og organer. Det gælder f.eks. i forhold til aftalememoranda, hvori ECB udøver sit politiske skøn og forpligter sig til at overføre oplysninger til bestemte modtagende myndigheder eller organer. Derudover bør de fælles regler, der fastsættes i denne afgørelse, ikke finde anvendelse på den overførsel af tilsynsmæssige oplysninger, der reguleres i forskellige retlige rammer, såsom videregivelse af oplysninger til myndigheder, der varetager strafferetlig efterforskning, parlamentariske undersøgelsesudvalg og statsrevisorer. Anvendelsesområdet for denne afgørelse kan dog også omfatte overførsel af personoplysninger.

    (8)

    Denne retningslinje og andre instrumenter, hvori der fastsættes specifikke regler for overførslen af tilsynsmæssige oplysninger, indebærer politisk skøn. De bør derfor vedtages i henhold til proceduren om ikke-indsigelse, der er fastsat i artikel 26, stk. 8, i forordning (EU) nr. 1024/2013.

    (9)

    De regler, der fastsættes i denne afgørelse og i andre instrumenter vedrørende bestemte kategorier af overførsler af tilsynsmæssige oplysninger bør anvendes af de ansatte, der har ansvaret for godkendelsen af sådanne overførsler, som fastsat af direktionen. Direktionen er i henhold til artikel 11.6 i statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank ansvarlig for ECB’s løbende forretninger. I den forbindelse er det i artikel 10.1 og 10.2 i afgørelse ECB/2004/2 (3) fastsat, at direktionen udøver den administrerende ledelse for alle ECB's afdelinger. I henhold til artikel 13m.1 i afgørelse ECB/2004/2 omfatter direktionens kompetence, for så vidt angår den interne struktur og ECB's personale, tilsynsopgaver.

    (10)

    Denne afgørelse berører ikke reglerne om overførslen af tilsynsmæssige oplysninger, som ECB besidder, til andre myndigheder og organer eller tilsynsmæssige oplysninger, som de kompetente nationale myndigheder besidder, som omhandlet i artikel 2, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1024/2013. Overførslen af tilsynsmæssige oplysninger, som ECB besidder, til myndigheder og organer, der falder uden for denne afgørelses anvendelsesområde, skal godkendes i overensstemmelse med den relevante beslutningsprocedure —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Genstand

    1.   I denne afgørelse fastsættes fælles regler for overførslen af tilsynsmæssige oplysninger, som ECB besidder, til myndigheder og organer som defineret i artikel 2, stk. 2.

    2.   Denne afgørelse berører ikke reglerne om overførslen af tilsynsmæssige oplysninger, som ECB besidder, til andre myndigheder og organer eller tilsynsmæssige oplysninger, som de kompetente nationale myndigheder besidder, som omhandlet i artikel 2, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1024/2013.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denne afgørelse forstås ved:

    1)

    »tilsynsmæssige oplysninger«: fortrolige oplysninger, som ECB besidder, hvis overførsel til myndigheder og organer forudsætter en vurdering af hensigtsmæssigheden af en sådan overførsel, og denne vurdering er forbundet med udførelsen af de opgaver, der er overdraget til ECB ved forordning (EU) nr. 1024/2013

    2)

    »myndigheder og organer«: nationale og internationale myndigheder og organer og EU-myndigheder og organer undtagen kompetente nationale myndigheder som defineret i artikel 2, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1024/2013 og som defineret i bilaget til denne afgørelse

    3)

    »beslutning om at tildele opgaver«: en beslutning, hvorefter direktionen tildeler en ansat, der skal godkende overførsler, opgaven at anvende de regler, der er fastsat i denne afgørelse, og/eller, hvor det er relevant, de specifikke regler, der er fastsat i de instrumenter, der finder anvendelse på bestemte kategorier af overførsler af tilsynsmæssige oplysninger

    4)

    »godkendelse af overførsel«: når en ansat, der skal godkende overførsler, godkender en overførsel af tilsynsmæssige oplysninger til myndigheder og organer ved anvendelsen af denne afgørelse og/eller, hvor det er relevant, instrumenter som indeholder specifikke regler, der finder anvendelse på særlige kategorier af overførsler af tilsynsmæssige oplysninger, i henhold til en beslutning om at tildele opgaver.

    Artikel 3

    Fælles regler for overførslen af tilsynsmæssige oplysninger

    1.   ECB overfører tilsynsmæssige oplysninger til myndigheder og organer, såfremt:

    a)

    den gældende lovgivning tillader overførsel af sådanne tilsynsmæssige oplysninger til de pågældende myndigheder og organer, og betingelserne for en sådan tilladelse er opfyldt

    b)

    de tilsynsmæssige oplysninger er tilstrækkelige, relevante og ikke for omfattende i omfang hvad angår de pågældende relevante myndigheders eller organers opgaver og

    c)

    der ikke foreligger nogen tvingende grunde til at nægte videregivelse af sådanne tilsynsmæssige oplysninger vedrørende behovet for at undgå indgreb i Den Fælles Tilsynsmekanismes funktionsmåde og uafhængighed, navnlig ved at bringe udførelsen af dens opgaver i fare.

    2.   Hvis der foreligger tvingende grunde til at nægte videregivelse af de tilsynsmæssige oplysninger, der er omhandlet ovenfor i stk. 1, litra c), træffer Styrelsesrådet afgørelse om overførslen af tilsynsmæssige oplysninger i medfør af den procedure, der er fastsat i artikel 26, stk. 8, i forordning (EU) nr. 1024/2013.

    3.   De fælles regler i stk. 1 berører ikke eventuelle specifikke regler som omhandlet i artikel 4.

    Artikel 4

    Instrumenter som indeholder specifikke regler

    Denne afgørelse berører ikke andre instrumenter, hvori der fastsættes specifikke eller supplerende regler om bestemte kategorier af overførsler af tilsynsmæssige oplysninger til myndigheder og organer.

    Artikel 5

    Godkendelse af overførsel

    Ansatte, der skal godkende overførsler, er ansvarlige for at godkende ECB's overførsel af tilsynsmæssige oplysninger, og anvender til dette formål de regler, der er fastsat i denne afgørelse og/eller, hvor det er relevant, eventuelle specifikke regler, som er fastsat i instrumenterne omhandlet i artikel 4, i henhold til en beslutning om at tildele opgaver.

    Artikel 6

    Ikrafttrædelse

    Denne afgørelse træder i kraft på femtedagen efter dens offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende.

    Udfærdiget i Frankfurt am Main, den 19. januar 2022.

    Christine LAGARDE

    Formand for ECB


    (1)   EUT L 287 af 29.10.2013, s. 63.

    (2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og om ændring af forordning (EU) nr. 648/2012 (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 1).

    (3)  Den Europæiske Centralbanks afgørelse ECB/2004/2 af 19. februar 2004 om vedtagelse af forretningsordenen for Den Europæiske Centralbank (EUT L 80 af 18.3.2004, s. 33).


    BILAG

    Modtagende myndighed eller organ

    Indledning og retsgrundlag

    Europa-Kommissionen

    Artikel 32 i SSM-forordningen (1)

    Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA), Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed, Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger, Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici

    Artikel 53, stk. 2, i kapitalkravsdirektivet (2) sammenholdt med artikel 35, stk. 1, i EBA-forordningen (3) eller artikel 80 i kapitalkravsforordningen (4), artikel 15 i ESRB-forordningen (5)

    Artikel 9a i EBA-forordningen

    Nationale prudentielle tilsynsmyndigheder i Den Europæiske Union og Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) vedrørende kvalificerede andele og licensudstedelsesprocedurer eller andre procedurer omhandlet i den relevante lovgivning

    Artikel 56 og artikel 16, stk. 3, artikel 24, stk. 2, artikel 50, stk. 4, i kapitalkravsdirektivet og tilsvarende bestemmelser i EU-lovgivningen, særligt artikel 26 og 60 i Solvens II-direktivet (6) og artikel 11 og 84 i MiFID-direktivet (7)

    Nationale kompetente myndigheder og afviklingsmyndigheder, der deltager i et tilsynskollegie i henhold til kapitalkravsdirektivet eller i ordninger i henhold til FICOD eller krisestyringsgrupper

    Denne kategori omfatter udvekslingen af oplysninger inden for tilsynskollegier i henhold til kapitalkravsdirektivet og FICOD og krisestyringsgrupper samt ikkediskretionære årlige opdateringer og ophævelser af skriftlige koordinerings- og samarbejdsordninger, koordineringsordninger i henhold til FICOD og samarbejdsordninger for krisestyringsgrupper

    Artikel 116 i kapitalkravsdirektivet for skriftlige koordinerings- og samarbejdsordninger

    Artikel 11 i FICOD (8) for ordninger for finansielle konglomerater

    Artikel 90, 97 og 98 i BRRD-direktivet (9) for samarbejdsordninger vedrørende krisestyringsgrupper

    Artikel 88 og 90 i BRRD-direktivet for skriftlige aftaler vedrørende afviklingskollegier.

    Myndigheder der er en del af et kollegie for AML/bekæmpelse af hvidvask af penge og finansiering af terrorisme (CFT)

    Artikel 117, stk. 5, i kapitalkravsdirektivet (for AML/CFT-tilsynsmyndigheder og finansielle efterretningsenheder og hvad angår deltagelse i det specifikke AML/CFT-kollegie. For udveksling af oplysninger med andre typer af myndigheder, der deltager i kollegiet, kan retsgrundlaget afvige (bemærk: AML/CFT-kollegier reguleres af fælles retningslinjer om samarbejde og udveksling af oplysninger med henblik på Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 (10) mellem kompetente myndigheder, der fører tilsyn med kreditinstitutter og finansielle institutioner og andre parter. Disse retningslinjer er ikke adresseret til ECB).

    AML/CFT-tilsynsmyndigheder, der underskrev den multilaterale aftale om de praktiske betingelser for udveksling af oplysninger i henhold til artikel 57a, stk. 2, i direktiv (EU) 2015/849 (herefter »AML-aftalen«).

    Artikel 117, stk. 5, i kapitalkravsdirektivet, artikel 3, stk. 4 og 5, i AML-aftalen

    AML/CFT-tilsynsmyndigheder og medlemsstaternes finansielle efterretningsenheder

    Artikel 117, stk. 5, i kapitalkravsdirektivet og EBA’s retningslinjer om samarbejde og udveksling af oplysninger mellem prudentielle tilsynsmyndigheder, AML/CFT-tilsynsmyndigheder og finansielle efterretningsenheder i henhold til direktiv 2013/36/EU (EBA/GL/2021/15) (11)

    Nationale markedstilsynsmyndigheder i Unionen og EØS

    Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet

    Nationale forsikringstilsynsmyndigheder i Unionen og EØS

    Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet

    Indskudsgarantiordninger, kontrakt- eller institutsikringsordninger, konkurrencemyndigheder

    Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet eller national lovgivning, hvorefter der kræves en udtalelse fra den prudentielle tilsynsmyndighed

    Nationale afviklingsmyndigheder i Unionen og EØS

    Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet

    Nationale makroprudentielle tilsynsmyndigheder for opgaver, der ikke er omfattet af anvendelsesområdet for artikel 5 i SSM-forordningen

    Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet

    Lovbestemte revisorer for signifikante institutter

    Artikel 56, litra f), i kapitalkravsdirektivet

    EBA’s retningslinjer for kommunikation mellem de kompetente myndigheder, der fører tilsyn med kreditinstitutter, og den eller de revisorer og det eller de revisionsfirmaer, der udfører den lovpligtige revision af kreditinstitutterne (EBA/GL/2016/05) (12)

    Nationale myndigheder, der har ansvaret for tilsynet med de finansielle markeder, hvis de er udpeget i henhold til artikel 24, stk. 1, i forbindelse med artikel 24, stk. 4, litra h), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/109/EF  (13) (regnskabshåndhævere)

    Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet

    Nationale myndigheder, der har ansvaret for overvågningen af de personer, der er ansvarlige for at foretage den vedtægtsmæssige revision af institutters, forsikringsselskabers og finansieringsinstitutters regnskaber (revisionshåndhævere)

    Artikel 57 i kapitalkravsdirektivet

    Nationale myndigheder, der har ansvaret for overvågningen af de organer, der medvirker ved likvidation og konkursbehandling af institutter og i andre lignende procedurer

    Artikel 57 i kapitalkravsdirektivet

    Nationale myndigheder, der har ansvaret for overvågningen af kontrakt- eller institutsikringsordninger som omhandlet i artikel 113, stk. 7, i kapitalkravsforordningen

    Artikel 57 i kapitalkravsdirektivet

    Nationale myndigheder, der har ansvaret for afsløring og efterforskning af overtrædelser af selskabsretten

    Artikel 57 i kapitalkravsdirektivet

    Nationale myndigheder, der har ansvaret for overvågningen af betalingssystemer

    Artikel 58 i kapitalkravsdirektivet

    Internationale organer (Den Internationale Valutafond, Verdensbanken, Den Internationale Betalingsbank, Rådet for Finansiel Stabilitet)

    Artikel 58a i kapitalkravsdirektivet, undtagen deling af data (f.eks. moduler for gennemførelsesmæssige tekniske standarder) til stresstest

    Prudentielle tilsynsmyndigheder i tredjelande

    Artikel 55 i kapitalkravsdirektivet

    Udveksling af oplysninger i overensstemmelse med ordninger (aftalememoranda, skriftlige koordinerings- og samarbejdsordninger, institutspecifikke samarbejdsordninger på tværs af grænser udviklet af krisestyringsgrupper, skriftlige afviklingsordninger eller ad hoc-ordninger

    Nationale markedstilsyns- eller forsikringsmyndigheder eller lignende myndigheder i tredjelande

    Artikel 55 i kapitalkravsdirektivet og lignende ordninger (aftalememoranda, skriftlige koordinerings- og samarbejdsordninger, institutspecifikke samarbejdsordninger på tværs af grænser udviklet af krisestyringsgrupper, skriftlige afviklingsordninger osv.) eller ad hoc-ordninger

    AML/CFT-tilsynsmyndigheder og finansielle efterretningsenheder i tredjelande

    Artikel 55 i kapitalkravsdirektivet og, hvor det er relevant, aftalememoranda eller andre samarbejdsordninger

    Afviklingsmyndigheder i tredjelande

    Artikel 55 i kapitalkravsdirektivet, artikel 97 og 98 i BRRD-direktivet, i forbindelse med andre gældende ordninger


    (1)  Rådets forordning (EU) nr. 1024/2013 af 15. oktober 2013 om overdragelse af specifikke opgaver til Den Europæiske Centralbank i forbindelse med politikker vedrørende tilsyn med kreditinstitutter (EUT L 287 af 29.10.2013, s. 63).

    (2)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU af 26. juni 2013 om adgang til at udøve virksomhed som kreditinstitut og om tilsyn med kreditinstitutter og investeringsselskaber, om ændring af direktiv 2002/87/EF og om ophævelse af direktiv 2006/48/EF og 2006/49/EF (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 338) sammenholdt med EU’s gennemførelsesforordninger.

    (3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/78/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 12).

    (4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber og om ændring af forordning (EU) nr. 648/2012 (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 1).

    (5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1092/2010 af 24. november 2010 om makrotilsyn på EU-plan med det finansielle system og om oprettelse af et europæisk udvalg for systemiske risici (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 1).

    (6)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF af 25. november 2009 om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II) (EUT L 335 af 17.12.2009, s. 1).

    (7)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 349).

    (8)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/87/EF af 16. december 2002 om supplerende tilsyn med kreditinstitutter, forsikringsselskaber og investeringsselskaber i et finansielt konglomerat og om ændring af Rådets direktiv 73/239/EØF, 79/267/EØF, 92/49/EØF, 92/96/EØF, 93/6/EØF og 93/22/EØF samt Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/78/EF og 2000/12/EF (EUT L 35 af 11.2.2003, s. 1).

    (9)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/59/EU af 15. maj 2014 om et regelsæt for genopretning og afvikling af kreditinstitutter og investeringsselskaber og om ændring af Rådets direktiv 82/891/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/24/EF, 2002/47/EF, 2004/25/EF, 2005/56/EF, 2007/36/EF, 2011/35/EU, 2012/30/EU og 2013/36/EU samt forordning (EU) nr. 1093/2010 og (EU) nr. 648/2012 (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 190).

    (10)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 af 20. maj 2015 om forebyggende foranstaltninger mod anvendelse af det finansielle system til hvidvask af penge eller finansiering af terrorisme, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 648/2012 og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/60/EF samt Kommissionens direktiv 2006/70/EF (EUT L 141 af 5.6.2015, s. 73).

    (11)  Findes på EBA's websted www.eba.europa.eu.

    (12)  Findes på EBA's websted.

    (13)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/109/EF af 15. december 2004 om harmonisering af gennemsigtighedskrav i forbindelse med oplysninger om udstedere, hvis værdipapirer er optaget til handel på et reguleret marked, og om ændring af direktiv 2001/34/EF, EUT L 390 af 31.12.2004, s. 38.


    Top