Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0420(04)

    Offentliggørelse af en ansøgning om ændring i henhold til artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer

    EUT C 101 af 20.4.2010, p. 20–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    20.4.2010   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 101/20


    Offentliggørelse af en ansøgning om ændring i henhold til artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer

    2010/C 101/10

    Denne offentliggørelse giver ret til indsigelse mod ændringsansøgningen i henhold til artikel 7 i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 (1). Indsigelser skal være Kommissionen i hænde inden seks måneder efter datoen for denne offentliggørelse.

    ANSØGNING OM ÆNDRING

    RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 510/2006

    Ansøgning om ændring i henhold til artikel 9

    »RICOTTA ROMANA«

    EF-Nr.: IT-PDO-0105-0298-16.07.2008

    BGB ( ) BOB ( X )

    1.   Afsnit i varespecifikationen, som berøres af ændringen:

    Produktets betegnelse

    Image

    Beskrivelse af produktet

    Geografisk område

    Bevis for oprindelse

    Image

    Produktionsmetode

    Tilknytning

    Mærkning

    Krav i de nationale bestemmelser

    Andet

    2.   Type ændring(er):

    Image

    Ændring af enhedsdokument eller resuméark

    Ændring af varespecifikationen for en registreret BOB eller BGB, for hvilken hverken enhedsdokumentet eller resuméet er offentliggjort

    Ændring af en varespecifikation, hvor der ikke kræves ændring af det offentliggjorte enhedsdokument (artikel 9, stk. 3, i forordning (EF) nr. 510/2006)

    Midlertidig ændring af varespecifikationen, fordi de offentlige myndigheder har indført obligatoriske sundheds- eller plantesundhedsforanstaltninger (artikel 9, stk. 4, i forordning (EF) nr. 510/2006)

    3.   Ændring(er):

    3.1.   Beskrivelse af produktet:

    I artikel 2 er minimumsfedtindholdet i tørstoffet ændret. Ændringen blev nødvendig, da det viste sig, at den værdi, der er anført i den registrerede varespecifikation, ikke stemte overens med virkeligheden. »Ricotta Romana« er en betegnelse, der er registreret som beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB) i henhold til forordning (EF) nr. 737 af 13. maj 2005. Efter gennemførelsen af kontrolplanen for »Ricotta Romana« kunne en betydelig mængde produkter ikke certificeres af kontrolorganet. En omhyggelig kontrol og analyser af et stort antal stikprøver, som blev gentaget på forskellige tidspunkter af året, viste, at fedtindholdet i ricottaen var meget højere. I varespecifikationen var værdien angivet til 17-29 %, hvorimod den reelle værdi er mindst 40 % af tørstofindholdet.

    3.2.   Produktionsmetode:

    Heller ikke værdierne for valle fra fåremælk var i overensstemmelse med varespecifikationen.

    Resultatet af analyser giver følgende værdier:

    fedtfrit tørstof: mindst 5,37 %

    protein: mindst 1,09 %

    fedt: mindst 0,35 %

    laktose: mindst 3,55 %

    aske: mindst 0,4 %.

    Uoverensstemmelserne skyldes manglende omhu fra det analyselaboratoriums side, som producenterne havde benyttet, da varespecifikationen blev udarbejdet. Det har vist sig, at de foregående værdier beroede på et utilstrækkeligt antal stikprøver, som tillige blev udtaget i en begrænset periode af året, og det gav anledning til fejlagtige referenceværdier.

    De nye værdier er fremkommet fra analyser, som gennemførtes af certificeringsorganet, og er i overensstemmelse med produktets reelle sammensætning.

    ENHEDSDOKUMENT

    RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 510/2006

    »RICOTTA ROMANA«

    EF-Nr.: IT-PDO-0105-0298-16.07.2008

    BGB ( ) BOB ( X )

    1.   Produktets navn:

    »Ricotta Romana«

    2.   Medlemsstat eller tredjeland:

    Italien

    3.   Beskrivelse af landbrugsproduktet eller fødevaren:

    3.1.   Produktets art (jf. bilag III):

    Kategori 1.4. —

    Andre animalske produkter — Ricotta

    3.2.   Beskrivelse af produktet med betegnelsen »Ricotta Romana«:

    Den beskyttede oprindelsesbetegnelse (BOB) »Ricotta Romana« er udelukkende forbeholdt det osteprodukt, der er fremstillet af fuldfed fåremælk fra den sardiske race og krydsninger heraf, comisana-racen og krydsninger heraf, sopravvissana-racen og krydsninger heraf samt massese-racen og krydsninger heraf. Ved markedsføringen har ricottaen følgende karakteristiske træk:

    Produkt: friskvare

    Ostemasse: hvid og grynet

    Smag: sødlig mælkesmag

    Vægt: op til 2 kg

    Fedtindhold: mindst 40 % af tørstofindholdet.

    3.3.   Råvarer (kun for forarbejdede produkter):

    Vallen, det vil sige den væske, som udskilles, når fåremælken koagulerer, opnås ved afdrypning i forbindelse med skæringen af ostemasse, der er beregnet på fremstillingen af fåreost af mælk fra får, som stammer fra regionen Lazios område.

    Valle fra fåresødmælk har en svagt gul farve og indeholder

    mindst 5,37 % fedtfrit tørstof,

    mindst 1,09 % protein,

    mindst 0,35 % fedt,

    mindst 3,55 % laktose og

    mindst 0,4 % aske.

    Ved fremstillingen af »Ricotta Romana« er det under den proces, hvor vallen opvarmes til 50-60 °C, tilladt at tilsætte fuldfed mælk fra får af ovennævnte racer fra det geografiske område, der er nævnt i punkt 4. Mælken må højst udgøre 15 % af det samlede valleindhold.

    3.4.   Foder (kun for produkter af animalsk oprindelse):

    Foderet til malkefårene stammer fra de naturlige græsningsarealer, græsmarker og grønne områder, der er typiske for det geografiske produktionsområde, jf. punkt 4. Det er tilladt at give tilskud i form af tørfoder og kraftfoder, hvormod det ikke er tilladt at anvende syntetiske stoffer og genetisk modificerede organismer. Malkefår må ikke udsættes for tvungen fodring, stress fra omgivelserne og/eller hormonpåvirkning med det formål at øge produktionen.

    3.5.   Specifikke etaper af produktionen, som skal finde sted i det afgrænsede geografiske område:

    De fårebrug, hvis mælkeproduktion anvendes til fremstilling af »Ricotta Romana«, er beliggende i det afgrænsede geografiske område.

    Produktionen af mælk og dens videre forarbejdning foregår inden for det afgrænsede geografiske område.

    Det skal bemærkes, at et af de afgørende aspekter ved beskrivelsen af produktets kvaliteter, er skæringen af ostekoaglet. Den er et resultat af ostemesterens dygtighed og erfaring, som i århundreder er blevet videreført i hele det område, som den beskyttede oprindelsesbetegnelse omfatter.

    3.6.   Særlige regler vedrørende udskæring, rivning eller emballering osv.:

    »Ricotta Romana« pakkes umiddelbart efter, at afdrypningen af vallen er næsten færdig, og bringes i handelen inden for få timer efter produktets fremstilling.

    Der er tale om en umodnet, ulagret friskost, som er letfordærvelig og let bliver harsk.

    »Ricotta Romana« er et produkt, der indtages i frisk tilstand, og det skal derfor pakkes inden for det geografiske område, som er nævnt i punkt 4, for at bevare dets egenskaber i form af et frisk, sundt produkt af høj kvalitet samtidig med at sporbarheden og kontrollen sikres.

    Ricottaen pakkes i keglestubformede vidjekurve, plastkurve eller metalkurve med en maksimal kapacitet på 2 kg. Kurvens overside dækkes af et stykke plastic. Følgende andre typer indpakning er tilladt:

    indpakning med pergamentpapir

    beholdere af plast og/eller vakuumpakninger.

    3.7.   Specifikke mærkningsregler:

    Foruden det grafiske EU-symbol og angivelserne i forbindelse hermed samt de lovbestemte oplysninger og efterfølgende ændringer er det obligatorisk, at følgende yderligere oplysninger er angivet på pakningen med tydelige og læsbare trykte bogstaver:

    Betegnelsen »Ricotta Romana« skal stå skrevet med væsentligt større, tydelige og uuslettelige bogstaver, som klart adskiller sig fra enhver anden påskrift, og skal efterfølges af ordene »Denominazione Origine Protetta« (DOP) (»beskyttet oprindelsesbetegnelse«, BOB)

    produktions- og pakkevirksomhedens navn

    firmabetegnelse og adresse samt produktets logo.

    Der må ud over de udtrykkeligt tilladte oplysninger ikke anføres andet, f.eks. fin, udsøgt, ekstra, udvalgt, førsteklasses, ægte eller adjektiver, som på anden måde er anprisninger af produktet. Det er dog tilladt at benytte angivelser, som henviser til private mærker, når blot de ikke indeholder nogen anprisninger eller kan vildlede forbrugerne, og en angivelse af navnet på den bedrift, hvis opdræt produktet stammer fra, samt andre sandfærdige og dokumenterbare henvisninger, der er tilladt i henhold til fællesskabslovgivningen og den nationale eller regionale lovgivning, og som ikke er i strid med nærværende varespecifikations formål og indhold.

    Betegnelsen »Ricotta Romana« skal være skrevet på italiensk.

    4.   Præcis afgrænsning af det geografiske område:

    Vallen skal være fremstillet af fuldfed fåremælk, der er produceret i regionen Lazios område, og dens behandling, forarbejdning og pakning som »Ricotta Romana« må kun finde sted inden for regionen Lazios område.

    5.   Tilknytning til det geografiske område:

    5.1.   Det geografiske områdes egenart:

    Jordbundsforholdene og klimaet i regionen Lazios område er karakteriseret ved forhøjninger af forskellig art (kalkholdige og vulkanske bjerge, bakker, flodsletter), en årlig gennemsnitstemperatur på 13-16 °C, en årlig nedbørsmængde med en minimumsværdi på 650 mm langs kysten, 1 000-1 500 mm på sletterne inde i landet og op til 1 800-2 000 mm i bjergområderne Terminillo og Simbruini.

    Disse klima- og jordbundsforhold giver området de bedste betingelser for at opdrætte får uden at påføre dyrene stress.

    De naturlige faktorer gør det muligt at udnytte de naturlige græsningsarealer og græsmarkerne som ernæringskilde for fårene, så den mælk, der anvendes til ostefremstilling, får en særlig kvalitet. Herved opstår der en yderst fordelagtig synergieffekt for såvel kvaliteten som for egenskabernes ensartethed.

    Her skal særligt nævnes, at regionen Lazio har mere end 440 000 får, der årligt producerer omkring 600 000 hl.

    5.2.   Produktets egenart:

    De særlige kendetegn ved »Ricotta Romana« er:

    ostemassens fine og grynede struktur

    en kraftigere farve i forhold til det produkt, der opnås fra kovalle

    en sødlig mælkesmag.

    Disse kvalitative egenskaber beror på:

    laktoseindholdet, der ikke er under 3,55 %, i den anvendte valle fra fåremælk, der gør den sødlig takket være den ernæring, som fårene til mælkeproduktion får. Den består af plantefoder fra de naturlige græsningsarealer, græsmarker og grønne områder, der er karakteristiske for regionen Lazios område.

    ingen tilsætning af surhedsregulerende midler til vallen i forarbejdningsfasen.

    Det produkt, som derved opnås, »Ricotta Romana«, får en karakteristisk sødlig smag, der adskiller den fra alle andre ricottatyper.

    5.3.   Årsagssammenhængen mellem det geografiske område og produktets kvalitet eller egenskaber (for BOB) eller produktets særlige egenskaber, omdømme eller andre kendetegn (for BGB):

    Kombinationen af fårenes ernæring og det gunstige opdrætsmiljø, herunder traditionen med at drive fårene op i bjergene, der gør det muligt for dyrene at undgå sommerheden og således undgå den miljø- og ernæringsmæssige stress, de kunne blive udsat for på sletterne, gør det muligt at producere mælk af fortrinlig kvalitet, som der kommer en karakteristisk ricotta ud af.

    »Ricotta Romanas« historiske tilstedeværelse på markedet i hele regionen Lazio bekræftes af oplysningerne i kurslisterne fra de respektive landbrugs-, industri-, håndværks- og handelskamre (CCIAA) i Rom fra perioden 1922-1965, i Viterbo fra perioden 1949-1973, i Frosinone fra perioden 1955-1999 og i Latina fra perioden 1951-1977. Endvidere er det muligt ud fra den varebørs, som CCIAA i Rom afholder, at se prisvariationerne for dette produkt fra 1952 til 1998 som dokumentation for den vigtige rolle, som produktet spiller for økonomien i det geografiske område. Der er mange økonomiske og sociale henvisninger, f.eks. til producenter, som i årevis har haft en sådan produktion. Som eksempel kan nævnes følgende: Af en meddelelse fra direktøren for godset Castel di Guido fremgår, at denne landbrugsbedrift i 1969 producerede ca. 3 500 liter fåremælk, der dels blev solgt som fåremælk, dels blev brugt til fremstillingen af romersk ricotta, hvilket fremgår af det landbrugsregnskab, der blev underskrevet af forpagteren og direktøren i 1958, 1960 og 1965. Regnskabsbøgerne for landbrugsbedriften Gasparri viser kiloprisen og det totale antal producerede kilo romersk ricotta i høstårene fra 1907 (kiloprisen var 70 centesimi indtil 15. marts og 45 centesimi efter 15. marts for en mængde på 850 kg i alt) til 1924 (en produktion på 932,5 kg i alt).

    Der findes også utallige historiske og folkloristiske henvisninger, der dokumenterer produktets tilknytning til det geografiske område. Som eksempel på en historisk henvisning kan nævnes bogen »Vita di pastori nella Campagna Romana« fra 1953, hvori Trinchieri beskriver fremstillingsmetoderne for romersk ricotta. Af henvisninger til den folkelige kultur kan bl.a. nævnes folkefesten for den såkaldte »attozzata« (fårericotta), der hvert år i de godt sidste 30 år er blevet afholdt i Barbarano Romano kommune (Viterbo).

    »Ricotta Romana« spises ikke bare som en ret for sig selv, men finder også bred anvendelse som ingrediens i Lazios egnsretter.

    Henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen:

    (Artikel 5, stk. 7, i forordning (EF) nr. 510/2006)

    De italienske myndigheder har indledt den nationale indsigelsesprocedure ved at offentliggøre forslaget om anerkendelse af beskyttelsen af oprindelsesbetegnelsen »Ricotta Romana« i Gazzetta Ufficiale (den italienske stats tidende) nr. 26 af 31. januar 2008. Den konsoliderede udgave af produktionsspecifikationen kan ses på webstedet:

    http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

    eller

    direkte på ministeriets websted (http://www.politicheagricole.it) ved at klikke på »Prodotti di Qualità« (i skærmens venstre side) og derefter på »Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE [regolamento (CE) n. 510/2006]«.


    (1)  EUT L 93 af 31.3.2006, s. 12.


    Top