EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E000407

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-0407/03 af Heidi Hautala (Verts/ALE) til Kommissionen. Klassificering med henblik på issejlads af olietankskibet Stemnitsa, der besejler Østersøen.

EUT C 242E af 9.10.2003, p. 128–130 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92003E0407

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-0407/03 af Heidi Hautala (Verts/ALE) til Kommissionen. Klassificering med henblik på issejlads af olietankskibet Stemnitsa, der besejler Østersøen.

EU-Tidende nr. 242 E af 09/10/2003 s. 0128 - 0130


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-0407/03

af Heidi Hautala (Verts/ALE) til Kommissionen

(10. februar 2003)

Om: Klassificering med henblik på issejlads af olietankskibet Stemnitsa, der besejler Østersøen

Olietankskibet Stemnitsa, som sejler under græsk flag for det græske rederi Minerva Maríne, har i vinter flere gange besejlet Østersøen, hvor issituationen har været usædvanligt vanskelig. Fartøjet laster hver gang 100 000 tons råolie i den nye oliehavn i den inderste del af Den Finske Bugt i Rusland. Fartøjet har fra American Bureau of Shipping opnået klassifikation til issejlads, som ikke ifølge de finske sagkyndige er tilstrækkelig for de særligt krævende isforhold i Den Finske Bugt. Det skønnes, at olietransporten via Østersøen vil blive fordoblet med fem års mellemrum, i første række på grund af

de projekterede russiske oliehavne, Primorski og Vysotski, fra 40 mio. tons på nuværende tidspunkt til 160 mio. tons i 2010. Den Finske Bugt er i økologisk henseende et særligt sårbart område og samtidig en vandvej med stor socioøkonomisk betydning. De finske myndigheder har ikke haft midler til at hindre Stemnitsas og andre risikable fartøjers sejlads i internationalt farvand i Østersøen.

Den nyvalgte formand for EU's Agentur for Søfartssikkerhed (EMSA), Willem de Ruiter, udtalte den 4. februar i et interview med det finske nyhedsbureau, at EU ikke havde nogen anledning til at gribe ind over for Stemnitsas sejlads, og at EU ikke kunne foretage sig noget. Ikke desto mindre er agenturets opgave ifølge dets egen hjemmeside at forbedre det generelle søfartssikkerhedssystem i EU for at mindske risikoen for havulykker, havforurening og tab af menneskeliv på søen. I henhold til forordningen om agenturet bistår (det), når det er hensigtsmæssigt, Kommissionen i det forberedende arbejde med ajourføring og udvikling af fællesskabsretten om søfartssikkerhed og forebyggelse af forurening fra skibe, bl.a. under hensyntagen til udviklingen i den internationale lovgivning på dette område.

Kommissionen er medlem af konventionen om beskyttelse af havmiljøet i Østersøen (Helcom) og kan i høj grad få indflydelse på, at det på det næste miljøministermøde i Helcom i sommeren 2003 tilstræbes at stille et forslag til Den Internationale Søfartsorganisation (IMO) om, at Østersøen erklæres for et særligt følsomt havområde (PSSA), og at de fartøjer, som besejler dette farvand, skal opfylde særlige krav om evnen til issejlads og være dobbeltskrogede. Det øger Kommissionens muligheder for at øve indflydelse i Helcom og i IMO, at med undtagelse af Rusland vil alle kyststater i området snart være EU-medlemmer.

1. Vil Kommissionen indlede forhandlinger med medlemmerne af Helcom om det ovenfor nævnte forslag til IMO, så der kan træffes afgørelse om dette spørgsmål på sommerens ministerrådsmøde?

2. Har Kommissionen til hensigt at lade kravet om evne til issejlads indgå i sit forslag til forordning af den 20. december 2002 om dobbeltskrogede fartøjer?

3. Anser Kommissionen de citerede udtalelser i interviewet fra agenturets formand, de Ruiter, for at være saglige?

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Loyola de Palacio

(20. marts 2003)

Kommissionen henleder det ærede medlems opmærksomhed på, at de nyheder, der er fremkommet i pressen, ikke nødvendigvis repræsenterer Kommissionens holdning eller agenturets administrerende direktørs.

Kommissionen har ved flere lejligheder understreget, at den internationale havret i høj grad både på det lovgivningsmæssige plan og med hensyn til gennemførelsen af bestemmelserne udgør en begrænsning for de foranstaltninger, EU og kyststaterne kan iværksætte til beskyttelse af deres kystfarvande mod de risici, sejladsen indebærer for miljøet. Denne situation gælder også i forbindelse med sejlads med fartøjer, som skønnes at være farlige, i internationale farvande, herunder internationalt farvand i Østersøen.

Derfor anmoder Kommissionen medlemsstaterne om at samordne deres indsats og undersøge forskellige løsninger, som kan gøre det muligt at træffe foranstaltninger til beskyttelse af deres kystfarvande, navnlig territorialfarvandene og den eksklusive økonomiske zone, mod fartøjer, der udgør en trussel mod havmiljøet.

Kommissionen vil støtte de initiativer, der tages af medlemsstaterne inden for Den Internationale Søfartsorganisation (IMO) med henblik på fastlæggelse af obligatoriske sejlruter og områder med restriktioner for sejlads i henhold til de internationale bestemmelser.

For så vidt angår det særlige spørgsmål om issejlads, skal det bemærkes, at der ikke findes fællesskabsbestemmelser på dette område, og at sådanne ikke kan omfatte fartøjer i transitsejlads, som ikke lægger til i EU's havne. Det er ydermere vanskeligt at harmonisere sådanne bestemmelser, da

der må tages hensyn til de lokale besejlingsbetingelser og de meteorologiske vilkår, som gælder for hver region. Hvorom alting er, så er Kommissionen rede til fuldt ud at støtte de finske myndigheders bestræbelser på at nå frem til en aftale med kyststaterne omkring Den Finske Bugt om sikkerhedsbestemmelser for transport af olieprodukter ved issejlads.

Som det ærede medlem nævner, følger Kommissionen på nært hold det arbejde, der udføres af Helsinki-Kommissionen. Muligheden for fremskridt i retning af en officiel erklæring om, at Østersøen er et særligt følsomt område (PSSA), er ved at blive undersøgt af de kompetente arbejdsgrupper (Helcom Maritime og Helcom Response).

Top