Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document JOC_2001_180_E_0182_01

Ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om Fællesskabets tilskyndelsesforanstaltninger på beskæftigelsesområdet (KOM(2001) 124 endelig udg. — 2000/0195(COD)) (EØS-relevant tekst)

EFT C 180E af 26.6.2001, p. 182–189 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001PC0124

Ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om Fællesskabets tilskyndelsesforanstaltninger på beskæftigelsesområdet /* KOM/2001/0124 endelig udg. - COD 2000/0195 */

EF-Tidende nr. 180 E af 26/06/2001 s. 0182 - 0189


Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om Fællesskabets tilskyndelsesforanstaltninger på beskæftigelsesområdet (forelagt af Kommissionen i henhold til EF-traktatens artikel 250, stk. 2)

BEGRUNDELSE

I. INDLEDNING

Den 20. juli 2000 vedtog Kommissionen et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om Fællesskabets tilskyndelsesforanstaltninger på beskæftigelsesområdet. Retsgrundlaget for afgørelsen er artikel 129 i traktaten om oprettelse af De Europæiske Fællesskaber. Regionsudvalget vedtog sin udtalelse den 14. december 2000, og Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog sin udtalelse den 31. januar 2001. Efter at Europa-Parlamentet den [14. februar 2001] vedtog sin udtalelse, har Kommissionen nu ændret sit oprindelige forslag i overensstemmelse med artikel 250 i traktaten om oprettelse af De Europæiske Fællesskaber.

II. ÆNDRINGER

Henvisningen til samarbejde og udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne som en af beskæftigelsesstrategiens styrker er blevet understreget (betragtning 5). Europa-Parlamentets rolle i den europæiske beskæftigelsespolitik er blevet tydeliggjort (betragtning 7).

En række ændringer vedrører den rolle, som arbejdsmarkedets parter samt relevante lokale og regionale myndigheder spiller. De vedrører den måde, hvorpå medlemsstaterne samarbejder med disse og samarbejder om at gennemføre en aktiv oplysningspolitik (artikel 2, stk. 2) i forbindelse med evalueringen af de nationale handlingsplaner (artikel 3, stk. 1, nr. 2). De metoder, som skal anvendes for at gennemføre en aktiv oplysningspolitik, er blevet beskrevet (artikel 4). Offentlighedens adgang til evalueringen og den fælles beskæftigelsesrapport tydeliggøres (artikel 4, stk. 2a).

Man har indført, at der specifikt fokuseres på analyse af beskæftigelsesstrategiens lokale beskæftigelsesdimension (artikel 3, stk. 1, nr. 3, artikel 3, stk. 1, nr. 6).

Forholdet mellem dette program og andre fællesskabsprogrammer er blevet gjort tydeligere, og man har især undgået at give beskæftigelsesstrategien en underordnet betydning i forhold til den generelle økonomiske politik. Derudover er de programmer, som er særlig relevante i denne sammenhæng, blevet nævnt specifikt (artikel 3, stk. 1, nr. 2a, artikel 5). I disse ændringer tages der også højde for behovet for en kvantitativ og kvalitativ evaluering af betydningen af den europæiske beskæftigelsesstrategi.

Programmets kønsspecifikke elementer er blevet styrket, samtidig med at man har undgået gentagelser og for mange detaljerede oplysninger om specifikke projekter, med henvisning til de særlige elementer i ligestillingspolitikken, som er relevante (artikel 3, stk. 2).

2000/0195 (COD)

Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

om Fællesskabets tilskyndelsesforanstaltninger på beskæftigelsesområdet

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 129,

under henvisning til forslag fra Kommissionen [1],

[1] EFT C ...

under henvisning til udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg [2],

[2] EFT C ...

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget [3],

[3] EFT C ...

i henhold til fremgangsmåden i traktatens artikel 251 [4], og

[4] EFT C ...

ud fra følgende betragtninger:

(1) Artikel 3 i traktaten bestemmer, at Fællesskabets aktiviteter skal omfatte fremme af samordning mellem medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker med henblik på at øge deres effektivitet ved udvikling af en samordnet beskæftigelsesstrategi.

(2) Afsnit VIII i traktaten, særlig artikel 127, bestemmer, at Fællesskabet i nødvendigt omfang skal supplere medlemsstaternes foranstaltninger; målsætningen om et højt beskæftigelsesniveau skal tages med i overvejelserne ved udformningen og gennemførelsen af Fællesskabets politikker og aktiviteter.

(3) Afsnit VIII i traktaten, særlig artikel 128, fastlægger de procedurer, i henhold til hvilke medlemsstaterne og Fællesskabet skal arbejde på at udvikle en samordnet strategi for beskæftigelse og især for fremme af en veluddannet, velkvalificeret og smidig arbejdsstyrke og arbejdsmarkeder, som reagerer på økonomiske forandringer. Rådet vedtager nærmere bestemt retningslinjer med henblik på at leve op til målet om at udvikle en koordineret strategi for beskæftigelsen og kan fremsætte forslag til medlemsstaterne. Endelig udarbejder Rådet og Kommissionen en fælles årsrapport til Det Europæiske Råd om beskæftigelsesforholdene.

(4) På Det Europæiske Råds ekstraordinære møde om beskæftigelsen den 20.-21. november 1997 forelagde man en overordnet strategi for beskæftigelsen, den europæiske beskæftigelsesstrategi, som omfatter koordinering af medlemsstaternes beskæftigelsespolitik på grundlag af fælles vedtagne retningslinjer for beskæftigelsen (Luxembourg-processen), videreførelse og yderligere udvikling af en koordineret makroøkonomisk politik og et effektivt indre marked med henblik på at tilvejebringe et grundlag for bæredygtig vækst, ny dynamik og et tillidsskabende klima, som skaber gode muligheder for at fremme beskæftigelsen. Strategien omfatter også, at man på en mere systematisk måde udnytter alle fællesskabspolitikker til fremme for beskæftigelsen, herunder såvel rammeforanstaltninger som støtteforanstaltninger.

(5) På Det Europæiske Råds møde i Lissabon vedtog man et nyt strategisk mål for EU, at skabe en konkurrencedygtig og dynamisk vidensbaseret økonomi, som muliggør vedvarende økonomisk vækst med flere og bedre arbejdspladser samt større social samhørighed for på den måde igen at skabe betingelserne for fuld beskæftigelse. I den forbindelse har man fastlagt en ny række mål og benchmarks og fastlagt dem i en ny åben samordningsmetode på alle planer og samtidig givet Det Europæiske Råd en stærkere ledende og koordinerende rolle for at sikre en mere sammenhængende strategisk styring og effektiv overvågning af udviklingen. Ydermere anmodede man om, at midtvejsevalueringen af Luxembourg-processen kommer til at føre til forbedringer, ved at retningslinjerne tilføres mere konkrete mål, hvorunder der etableres tættere forbindelser til andre relevante politiske områder.

(5a) En særlig styrke i den europæiske beskæftigelsesstrategi er, at medlemsstaterne samarbejder om beskæftigelsespolitikken, samtidig med at de beholder retten til at træffe de beslutninger, som er mest hensigtsmæssige for deres individuelle forhold. En anden styrke er, at de lærer af andres erfaringer, herunder hvordan de inddrager arbejdsmarkedets parter, lokale og regionale myndigheder og borgerne.

(6) I henhold til artikel 129 kan Rådet vedtage tilskyndelsesforanstaltninger, som har til formål at anspore til samarbejde mellem medlemsstaterne og støtte deres foranstaltninger på beskæftigelsesområdet gennem initiativer, som har til formål at udvikle udveksling af oplysninger og bedste praksis, at tilvejebringe sammenlignende analyser og rådgivning samt at fremme innovative metoder og evaluere erfaringer, særligt ved hjælp af pilotprojekter.

(7) Europa-Parlamentet, der tidligere har givet stor støtte til fællesskabsaktiviteter på beskæftigelsesområdet, spiller en vigtig rolle i den europæiske beskæftigelsespolitik og høres i overensstemmelse med traktatens bestemmelser.

(8) Det Europæiske Råd har besluttet, at sammenlignelige og pålidelige statistikker og indikatorer på beskæftigelsesområdet og arbejdsmarkedet skal defineres og indsamles.

(9) Ved Rådets afgørelse 2000/98/EF af 24. januar 2000 blev der nedsat et beskæftigelsesudvalg på grundlag af artikel 130 i traktaten til fremme af samordningen mellem medlemsstaterne vedrørende beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitikkerne [5].

[5] EFT L 29 af 04.02.2000, s. 21-22.

(10) Denne afgørelse omfatter et finansielt referencegrundlag, som ikke foregriber budgetmyndighedens beføjelser, som de er beskrevet i traktaten.

(11) Rådets afgørelse 98/171/EF af 23. februar 1998 om fællesskabsaktiviteter i forbindelse med analyse, forskning og samarbejde på beskæftigelses- og samarbejdsmarkedsområdet, som omfatter de nuværende bestemmelser vedrørende disse aktiviteter, er gældende indtil den 31. december 2000 [6].

[6] EFT L 63 af 04.03.1998, s. 26-28.

(12) Nærværende afgørelse indeholder bestemmelser om fortsættelse og udvikling af de aktiviteter, som blev iværksat på grundlag af Rådets afgørelse 98/171/EF.

(13) I overensstemmelse med artikel 2 i Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen [7], skal der vedtages foranstaltninger til gennemførelse af nærværende afgørelse ved hjælp af den rådgivningsprocedure, som er omhandlet i artikel 3 i afgørelsen -

[7] EFT L 184 af 17.07.1999, s. 23.

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1 (Fastlæggelse af fællesskabsaktiviteter)

1. I perioden fra den 1. januar 2001 til den 31. december 2005 gennemføres der fællesskabsaktiviteter vedrørende analyse, forskning og samarbejde mellem medlemsstaterne på beskæftigelsesområdet og arbejdsmarkedet.

2. Aktiviteterne skal også bidrage til at udvikle den koordinerede strategi for beskæftigelsen gennem analyse, overvågning og støtte af aktioner, som gennemføres i medlemsstaterne, under passende hensyntagen til disses ansvar på området.

Artikel 2 (Formål)

1. De aktiviteter, der refereres til i afgørelsen, er direkte forbundet med gennemførelsen afsnittet om beskæftigelsen i EF-traktaten. De tager hovedsagelig sigte på at udvikle, planlægge, overvåge, følge op på og evaluere den europæiske beskæftigelsesstrategi med særlig vægt på fremtidsperspektivet.

2. Forslaget har særligt til formål at udbygge samarbejdet mellem medlemsstaterne vedrørende analyse, forskning og overvågning af arbejdsmarkedspolitikken, at bestemme bedste praksis og fremme udveksling og overførsel af oplysninger og erfaring, at udvikle tilgangen til og indholdet af den europæiske beskæftigelsesstrategi, herunder metoder til samarbejde med arbejdsmarkedets parter og relevante lokale og regionale myndigheder samt at gennemføre en aktiv og gennemskuelig oplysningspolitik.

Artikel 3 (Fællesskabsforanstaltninger)

1. Med henblik på at leve op til de formål, der refereres til i artikel 2, dækker fællesskabsforanstaltningerne følgende aktiviteter:

(1) Aktiviteter, som i overensstemmelse med den politiske målsætning om at øge beskæftigelsesgraden understøtter en mere strategisk tilgangsvinkel til beskæftigelsespolitikken i EU ved hjælp af analyse og evaluering af tendenser inden for beskæftigelsen og de politiske rammebetingelser samt vurdering af politiske muligheder og betydningen af fællesskabspolitikkerne. Så vidt muligt skal analysen være kønsspecifik.

(2) Aktiviteter, som har til formål at støtte medlemsstaternes arbejde med konsekvent og koordineret at evaluere deres nationale handlingsplaner, herunder hvordan arbejdsmarkedets parter og relevante regionale og lokale myndigheder er blevet inddraget; en særlig evaluering gennemføres inden femårsdagen for beskæftigelsestopmødet i Luxembourg, dvs. mod slutningen af den første periode for implementeringen af retningslinjerne.

2a) En kvantitativ og kvalitativ evaluering af den europæiske beskæftigelsesstrategis samlede indvirkning og en analyse af den europæiske beskæftigelsesstrategis overensstemmelse med den generelle økonomiske politik samt andre politikområder.

(3) Aktiviteter, som har til formål at indsamle og udveksle erfaringer i medlemsstaterne, herunder på lokalt og regionalt plan, både som de kommer til udtryk i søjlerne og de individuelle retningslinjer, som det er beskrevet i de årlige retningslinjer for beskæftigelsespolitikken for medlemsstaterne. En forøgelse af samarbejdet vil hjælpe medlemsstaterne med at udvikle deres beskæftigelsespolitikker på baggrund af de erfaringer, de har opnået.

(4) Aktiviteter, som har til formål at overvåge den europæiske beskæftigelsesstrategi i medlemsstaterne, særligt gennem Det Europæiske Observationsorgan for Beskæftigelse.

(5) Det tekniske og videnskabelige arbejde, som er nødvendigt for at udvikle fælles indikatorer, forbedre og færdiggøre statistikker, benchmarke resultater og udvekslingen af oplysninger om bedste praksis, da det er mere omkostningseffektivt at udføre dette arbejde på fællesskabsplan end i de individuelle medlemsstater.

(6) Fremtidsanalyser af områder, som er af betydning for Kommissionen og medlemsstaterne for at udvikle den europæiske beskæftigelsesstrategi, herunder undersøgelser af lokale beskæftigelsesstrategier og -initiativer, ved hjælp af fremadrettede analyser, nye forskningsområder og mainstreaming af fællesskabspolitikkernes betydning for beskæftigelsen.

(7) Aktiviteter, som skal støtte EU-formandsskabernes input med henblik på at skabe særlig interesse for strategiens prioriterede elementer og særlige arrangementer af stor international betydning eller af almindelig interesse for EU og medlemsstaterne.

2. I forbindelse med ovenstående aktiviteter vil man være opmærksom på medlemsstaternes indsats til fordel for lige muligheder for mænd og kvinder på arbejdsmarkedet, herunder deres indsats for integration af mænd og kvinder i arbejdslivet på vedvarende basis og fremme af familievenlige beskæftigelsespolitikker.

3. Ved gennemførelsen af de foranstaltninger, der refereres til i stk. 1, skal Kommissionen tage hensyn til de statistiske oplysninger, undersøgelser og projektrapporter, som er udarbejdet af internationale organisationer, som f.eks. Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) og Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO).

Artikel 4 (Resultater)

1. Resultaterne af de aktiviteter, der er nævnt i artikel 3, vil være forskellige afhængigt af, hvilken aktivitetstype det drejer sig om. De omfatter rapporten om beskæftigelsen i Europa og andre publikationer, arbejdsdokumenter, rapporter, som skal forelægges Rådet og Kommissionen, herunder særlig den fælles beskæftigelsesrapport, nationale seminarer, f.eks. i forbindelse med udarbejdelsen af de nationale handlingsplaner, seminarer om beskæftigelsespolitikken eller tilrettelæggelse af betydningsfulde internationale arrangementer, som vedrører prioriterede områder eller er af generel betydning. Forbedret formidling af resultaterne omfatter, at der gøres større brug af internetfaciliteter (offentliggørelse på Internet, forummer og seminarer på Internet) til at tilvejebringe udveksling af oplysninger og samarbejde.

2a. Med henblik på at forbedre gennemskueligheden sørger Kommissionen for, at evalueringen af de nationale handlingsplaner for beskæftigelsen såvel som den årlige rapport om beskæftigelsen stilles til rådighed for den brede offentlighed.

Artikel 5 (Sammenhæng og komplementaritet)

Kommissionen sikrer i samarbejde med medlemsstaterne, at der er overordnet sammenhæng med andre EU- og fællesskabspolitikker, instrumenter og aktiviteter, særlig de relevante aktiviteter vedrørende forskning, ligestilling mellem mænd og kvinder, social integration, kultur, uddannelse og ungdomspolitik samt aktiviteterne vedrørende Fællesskabets eksterne forbindelser.

Artikel 6 (Tredjelandes deltagelse)

1. Aktiviteterne skal være åbne for deltagelse af:

-landene i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde,

-ansøgerlandene i Central- og Østeuropa i henhold til de betingelser, der er fastsat i Europaaftalerne, i tillægsprotokollerne til disse aftaler og i de afgørelser, som er truffet af de respektive associeringsråd,

-Cypern, Malta og Tyrkiet på grundlag af de bilaterale aftaler, som skal indgås med disse lande,

-andre middelhavslande inden for rammerne af EU's forbindelser med disse lande.

2. Udgifterne til den deltagelse, der er omhandlet i stk. 1, vil blive afholdt af de berørte lande selv eller over Fællesskabets konti til gennemførelse af samarbejds-, associerings- eller partnerskabsaftaler med disse lande på det pågældende område.

Artikel 7 (Gennemførelse)

1. Kommissionen gennemfører disse aktiviteter i overensstemmelse med denne afgørelse.

2. Kommissionen skal bistås af et rådgivende udvalg, som består af repræsentanter fra medlemstaterne og har Kommissionens repræsentant som formand (i det følgende benævnt "udvalget").

3. Når der refereres til dette stykke, skal den rådgivningsprocedure, som er omhandlet i artikel 3 i Rådets afgørelse 1999/468/EF, finde anvendelse i overensstemmelse med artikel 7, stk. 3 og artikel 8.

4. Kommissionens repræsentant skal særligt høre udvalget vedrørende:

-de generelle retningslinjer for gennemførelsen af programmet,

-årsbudgetterne og støttens fordeling på de forskellige foranstaltninger,

-den årlige arbejdsplan for gennemførelsen af aktiviteterne under programmet og Kommissionens forslag til udvælgelseskriterier for økonomisk støtte.

5. For at sikre programmets sammenhæng og komplementaritet med de andre foranstaltninger, der refereres til i artikel 5, skal Kommissionen regelmæssigt underrette udvalget om andre relevante fællesskabsaktiviteter. Kommissionen skal, hvor det er relevant, etablere et regelmæssigt og struktureret samarbejde mellem dette udvalg og de udvalg, der er nedsat i forbindelse med andre relevante politikker, instrumenter og aktiviteter.

Artikel 8 (Forbindelser som skal etableres)

Kommissionen skal etablere de nødvendige forbindelser med beskæftigelsesudvalget samt arbejdsmarkedets parter inden for rammerne af de aktiviteter, der refereres til i afgørelsen.

Kommissionen skal på anmodning fra arbejdsmarkedets parter i Europa underrette disse om resultaterne af gennemførelsesaktiviteterne.

Artikel 9 (Finansiering)

1. Det finansielle referencegrundlag til gennemførelse af de fællesskabsaktiviteter, som er omfattet af denne afgørelse, er for perioden fra 1. januar 2001 til 31. december 2005 på 55 mio. EUR.

2. Budgetmyndigheden fastsætter de årlige bevillinger inden for de grænser, der sættes af det finansielle overslag.

3. Kommissionen kan anvende teknisk og/eller administrativ støtte til gensidig fordel for Kommissionen og modtagerne samt af støtteudgifter.

Artikel 10 (Evaluering og rapportering)

1. Kommissionen skal opstille et sæt resultatindikatorer for aktionerne, overvåge hvorvidt de foreløbige mål nås og gennemføre uafhængige evalueringer i løbet af det tredje år (midtvejsevalueringer) og i begyndelsen af det sidste år (ex-post) af programmets løbetid. Evalueringer skal især klarlægge de opnåede resultater og effektiviteten af brugen af ressourcer samt tilvejebringe beslutningsorienterede henstillinger vedrørende tilpasning og i sidste ende forlængelse af programmet.

2. Kommissionen skal gøre resultaterne af de gennemførte aktioner og evalueringsrapporterne offentligt tilgængelige.

3. Kommissionen kan på baggrund af evalueringerne foreslå en forlængelse af programmet.

4. Kommissionen forelægger senest den 31. december 2003 Europa-Parlamentet, Rådet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg samt Regionsudvalget en foreløbig rapport om resultaterne af disse aktiviteter og senest den 31. december 2006 en endelig rapport Rapporterne skal omfatte oplysninger om fællesskabsstøtte inden for rammerne af programmet og om sammenhæng og komplementaritet med andre relevante programmer, aktiviteter og initiativer samt de relevante resultater af evalueringen.

Artikel 11 (Offentliggørelse)

Denne afgørelse offentliggøres i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den

På Europa-Parlamentets vegne På Rådets vegne

Formand Formand

FINANSIERINGSOVERSIGT

1. Foranstaltningens betegnelse

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om Fællesskabets tilskyndelsesforanstaltninger på beskæftigelsesområdet.

2. Budgetpost

B5-5020 Beskæftigelse og arbejdsmarkedet

B5-502A Beskæftigelse og arbejdsmarkedet - administrative udgifter

3. Retsgrundlag

Artikel 129 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab.

4. Beskrivelse af foranstaltningen

4.1 Generelt formål

Fællesskabets tilskyndelsesforanstaltninger på beskæftigelsesområdet dækker aktiviteter, der er direkte forbundet med gennemførelsen af afsnittet om beskæftigelsen i EF-traktaten. De tager hovedsagelig sigte på at udvikle, planlægge, overvåge, følge op på og evaluere den europæiske beskæftigelsesstrategi med særlig vægt på fremtidsperspektivet. Forslaget har særligt til formål at udbygge samarbejde mellem medlemsstaterne vedrørende analyse, forskning og overvågning af arbejdsmarkedspolitikken, at bestemme bedste praksis og fremme udveksling og overførsel af oplysninger og erfaring, at udvikle tilgangen til og indholdet af den europæiske beskæftigelsesstrategi samt at vedtage en aktiv oplysningspolitik på dette område.

Disse aktiviteter er også en fortsættelse af de aktiviteter, der er iværksat på grundlag Rådets afgørelse 98/171/EF af 23. februar 1998 om fællesskabsaktiviteter i forbindelse med analyse, forskning og samarbejde på beskæftigelses- og samarbejdsmarkedsområdet, som fastlagde disse aktiviteters omfang indtil den 31. december 2000.

4.2 Foranstaltningens varighed og nærmere bestemmelser for dens forlængelse

Perioden fra den 1. januar 2001 til den 31. december 2005.

5. Klassifikation af udgifterne/indtægterne

5.1 Ikke-obligatoriske udgifter

5.2 Opdelte bevillinger

6. Klassifikation af udgifterne/indtægterne

Kontrakter om undersøgelser og levering af tjenesteydelser, ekspertmøder og konferencer og seminarer samt udgifter til offentliggørelse og formidling.

Tilskud på mindre end 75% af de samlede omkostninger ved samfinansiering med andre offentlige og/eller private tilskudsydere.

7. Finansielle virkninger

7.1 Beregningsmetode for de samlede omkostninger ved operationen (relation mellem omkostningerne pr. enhed og de samlede omkostninger)

Man har anslået omkostningerne på baggrund af erfaringerne fra tidligere og særligt beløbene på budgetpost B5-5020 i perioden 1998-2000. Der er taget hensyn til de nye behov, der er opstået på baggrund af afsnit VIII i traktaten. Angivelsen af udviklingen i beløbene på den pågældende budgetpost er kun vejledende (og i overensstemmelse med det loft, der er fastsat i punkt 3 i de finansielle overslag).

Budgettets fordeling i 2001 i mio. euro (løbende priser)

>TABELPOSITION>

Samlede omkostninger i mio. euro (løbende priser)

>TABELPOSITION>

7.2 Omkostningernes fordeling på foranstaltningens elementer (budgetpost B5-502)

Den fordeling af omkostningerne, som er vist nedenfor, henviser til de udgifter, som er angivet i forslaget til afgørelsen, artikel 3, stk. 1. De specifikke punkter i artiklen er anført under hvert enkelt punkt nedenfor.

Forpligtelsesbevillinger i mio. euro (løbende priser)

>TABELPOSITION>

Supplerende oplysninger:

Ad 1: Der tages udgangspunkt i udgifter på 500 000 EUR om året til produktion af den betydningsfulde rapport om beskæftigelsen i Europa og tre eller fire undersøgelser om året til en værdi af 200 000 EUR hver.

Ad 2: Dette består af økonomisk støtte til medlemsstaterne til sammenhængende og koordineret at gennemføre evalueringen af deres nationale handlingsplaner. Til at gennemføre den større evaluering af den første periode (1997-2002) af retningslinjerne for beskæftigelsen i 2001/2002 er der afsat 7,6 mio. euro. Det anslås, at den fortsatte støtte i de følgende år andrager 0,8 mio. EUR pr. år.

Ad 4: Dette består hovedsageligt af samarbejde med Eurostat; det anslås, at der er behov for yderligere 800 000 EUR om året i perioden 2003-2005 til at forberede nye undersøgelsesmetoder (undersøgelse af lønomkostningerne, undersøgelse af lønstrukturen, AF-moduler, undersøgelse af efterspørgslen efter arbejdskraft).

Ad 5: Hovedsageligt inden for rammerne af mainstreaming af beskæftigelsen i fællesskabspolitikkerne (i forbindelse med anvendelsen af artikel 127, stk. b, i EF-traktaten).

Ad 6: Man forventer at støtte 4 konferencer med 150 000 EUR til hver; andre vigtige arrangementer med 200 000 EUR; to arrangementer vedrørende de offentlige arbejdsformidlingskontorer med 150 000 EUR hver; et større arrangement inden for rammerne af evalueringen af den første periode af gennemførelsen af beskæftigelsesstrategien i 2001 med 200 000 EUR.

Ad 7: Der tages udgangspunkt i det nuværende omkostningsniveau for offentliggørelse af de ovenfor nævnte projekter (inkl. redigering, desk-top publishing, trykning, forberedelse til offentliggørelse på Internettet).

7.3 Teknisk og/eller administrativ støtte og støtteudgifter (budgetpost B5-502 A)

Forpligtelsesbevillinger i mio. euro (løbende priser)

>TABELPOSITION>

7.4 Forfaldsplan over forpligtelses- og betalingsbevillinger

Betalingsbevillinger i mio. euro (løbende priser)

>TABELPOSITION>

8. Forholdsregler mod svig

Alle de finansierede foranstaltninger gøres af de ansvarlige afdelinger til genstand for forudgående, løbende og efterfølgende analyse med hensyn til kvaliteten af indholdet og omkostningseffektiviteten. Hertil kommer det arbejde, inklusive tilsyn på stedet, der udføres af Kommissionens finansafdelinger og Revisionsretten. Forholdsregler mod svig indgår i de bindende aftaler og kontrakter mellem Kommissionen og modtagerne for at sikre, at de finansielle bidrag fra EF anvendes korrekt.

9. oplysninger om omkostningseffektiviteten

Følgende oplysninger vedrører udelukkende den budgetpost, der vedrører denne afgørelse. Det skal dog understreges, at visse foranstaltninger vil blive støttet i samordning med andre programmer, især dem, der vedrører Den Europæiske Socialfond, andre fællesskabsinitiativer (EQUAL og artikel 13) og i forbindelse med det femte rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling.

I betragtning af de begrænsede finansielle ressourcer vil de foranstaltninger, der skal støttes under denne mekanisme, blive gennemført, idet man på den ene side vil favorisere principperne vedrørende analyse af omkostningseffektiviteten og på den anden side en omhyggelig udvælgelse af aktiviteterne for at sikre en kraftig multiplikatorvirkning og en betydelig merværdi.

9.1 Specifikke og kvantificerbare mål; målgruppe

Tilskyndelsesforanstaltningerne på beskæftigelsesområdet omfatter aktiviteter, som er direkte forbundet med gennemførelsen af afsnittet om beskæftigelsen i EF-traktaten, og bidrager til udviklingen, planlægningen, overvågningen, opfølgningen og evalueringen af den europæiske beskæftigelsesstrategi. Med henblik på at sikre den fortsatte udvikling af beskæftigelsesstrategien er det vigtigt at opretholde dennes fremtidsperspektiv. Formålet med foranstaltningerne er ikke at finansiere generel forskning, da Kommissionen har andre instrumenter til dette formål.

Forslaget har særligt til formål at udbygge samarbejde mellem medlemsstaterne vedrørende analyse, forskning og overvågning af arbejdsmarkedspolitikken, at bestemme bedste praksis og fremme udveksling og overførsel af oplysninger og erfaring, at udvikle tilgangen til og indholdet af den europæiske beskæftigelsesstrategi samt at vedtage en aktiv oplysningspolitik på dette område.

De endelige modtagere af Fællesskabets økonomiske støtte er akademiske institutioner eller forskningsinstitutioner, konsulentvirksomheder, arbejdsmarkedets parter, projektansvarlige, ikke-statslige organisationer, samt lokale, regionale eller nationale myndigheder osv. I sidste ende drager Kommissionen og medlemsstaterne samt (for det videreformidlede materiales vedkommende) offentligheden nytte af aktiviteterne.

9.2 Foranstaltningens begrundelse

Som anført i EF-traktatens artikel 129 er Rådet bemyndiget til at:

" vedtage tilskyndelsesforanstaltninger, der skal fremme samarbejdet mellem medlemsstaterne og støtte deres indsats på beskæftigelsesområdet gennem initiativer, der tager sigte på at udvikle en udveksling af oplysninger og gode erfaringer, og som skal sikre komparativ analysevirksomhed og rådgivning samt fremme fornyende metoder og evaluere erfaringer, navnlig ved hjælp af pilotprojekter".

Det er et operationelt redskab, som er nødvendigt for at udvikle og støtte den fælles beskæftigelsesstrategi, som er anført i afsnittet om beskæftigelsen i EF-traktaten (artikel 125 - 130). Det omhandler aktiviteter, hvor der er en klar merværdi ved at gennemføre aktiviteterne på fællesskabsplan, hvorved eksisterende aktiviteter i medlemsstaterne suppleres.

Programmet omfatter hovedsageligt analyse, forskning og bestemmelse samt udveksling af bedste praksis, men man vil også anvende andre overvågningsværktøjer. Særligt vil resultaterne af andre fællesskabsinitiativer blive anvendt som betydningsfulde input til aktionerne under dette program, og resultaterne fra dette program kan anvendes som input til andre fællesskabsinitiativer.

Foranstaltningerne kan omfatte eksperimenterende forskning som f.eks. pilotprojekter og demonstrationsprojekter, da de uden tvivl kan finansieres i henhold til artikel 129 i EF-traktaten. Der er dog lignende projekter, som finansieres i henhold til ESF-forordningens artikel 6, og for at undgå overlapninger er de ikke omfattet af foranstaltningerne.

9.3 Overvågning og evaluering

I betragtning af programmets art er overvågnings- og evalueringsfunktionen inkorporeret i de aktiviteter, som gennemføres, således at man kan drage størst mulig nytte heraf. Med hensyn til evalueringen af indholdet af aktiviteterne anvendes to metoder:

-en effektivitetsanalyse, der sammenholder de opnåede resultater fra hver enkelt aktivitet med de målsætninger, der er opstillet for aktiviteten, og

-en analyse af effekten for at vurdere virkningerne af de aktiviteter, som får støtte, med hensyn til påvirkningen af den politiske proces.

Der er planlagt en midtvejsevaluering og en endelig evaluering af det overordnede program, og disse gennemføres af en ekstern konsulent.

Kommissionen forelægger senest den 31. december 2003 Europa-Parlamentet, Rådet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg samt Regionsudvalget en foreløbig rapport om resultaterne af disse aktiviteter og senest den 31. december 2006 en endelig rapport

10. Udgifter til administration (Budgettets del A, Sektion III)

De nødvendige administrative og personalemæssige ressourcer skal dækkes af de ressourcer, der allerede er tildelt det GD eller den afdeling, som leder foranstaltningen.

10.1 Indvirkning på antallet af stillinger

>TABELPOSITION>

10.2 De menneskelige ressourcers samlede finansielle indvirkning

>TABELPOSITION>

10.3 Forøgelse af andre administrative udgifter som følge af foranstaltningen

Ledelsen af aktiviteterne og anvendelsen af resultaterne varetages af personale fra Direktorat A under GD for Beskæftigelse og Sociale Anliggender i samarbejde med de øvrige berørte tjenestegrene i Kommissionen, i det omfang, det er nødvendigt.

Der er planlagt yderligere møder for en arbejdsgruppe inden for rammerne af beskæftigelsesudvalget. Da der i udvalgets finansieringsoversigt allerede findes bestemmelser om nedsættelse af arbejdsgrupper og finansieringen af disses møder, forventes der ikke yderligere udgifter i den sammenhæng.

Top