Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU’s humanitære bistand og civilbeskyttelse — årsberetning 2016

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

EU’s humanitære bistand og civilbeskyttelse — årsberetning 2016

 

RESUMÉ AF:

Årsberetning (COM(2017) 662 final) om gennemførelsen af Den Europæiske Unions politikker for humanitær bistand i 2016

HVAD ER FORMÅLET MED ÅRSBERETNINGEN?

Årsberetningen fremlægger EU’s vigtigste aktioner i forbindelse med humanitær bistand og civilbeskyttelse, der er gennemført i 2016, med henblik på at:

  • yde bistand for at afhjælpe humanitære kriser rundt omkring i verden
  • fremme samarbejde blandt civilbeskyttelsesmyndigheder i EU, som reaktion på naturkatastrofer eller menneskeskabte katastrofer i og uden for Europa.

Årsberetningen er udarbejdet af Europa-Kommissionen i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 1257/96, som kræver, at der udarbejdes en årsberetning om EU’s vigtigste aktiviteter vedrørende humanitær bistand og politiske resultater i det forløbne år, herunder en oversigt over finansierede operationer.

HOVEDPUNKTER

I 2016 sås der en stigning i antallet, kompleksiteten og alvorsgraden af humanitære kriser:

  • over 50 væbnede konflikter var aktive på verdensplan
  • over 95 millioner mennesker i 40 lande havde behov for humanitær bistand i 2016
  • næsten 65 millioner mennesker (hvoraf halvdelen var børn) blev fordrevet — flere end nogensinde før.

Aktioner

  • Krisen med syriske flygtninge: En stor del af EU’s humanitære budget (454 mio. EUR) blev anvendt til at støtte flygtninge i de lande, der er mest berørt af krisen i Syrien (navnlig Jordan og Libanon), samt til mennesker i Syrien med behov for humanitær bistand.
  • Faciliteten for flygtninge i Tyrkiet: Faciliteten blev oprettet i 2016 og støtter næsten 3 millioner flygtninge:
    • Den humanitære bistand på 1,4 mia. EUR til faciliteten for 2016 og 2017 er hovedsagelig rettet mod at støtte flygtninge, der ikke bor i flygtningelejre, som udgør langt størstedelen af flygtninge og er de mest sårbare.
  • Afrika: EU’s bistand er især fokuseret på de komplekse nødsituationer i Sahel-området, på Afrikas Horn og i regionen omkring Tchadsøen, hvor der udover fødevaresikkerhedskriser forekom en række langvarige konflikter:
    • 747 mio. EUR blev bevilget til bekæmpelse af kriser i Afrika syd for Sahara. De største allokeringer gik til Sudan og Sydsudan (192 mio. EUR), Afrikas Horn (203 mio. EUR) samt Vestafrika (140 mio. EUR).
    • Både på Afrikas Horn og i Sahel var et centralt element i Kommissionens strategi at sikre tætte forbindelser med EU’s udviklingsbistand, med henblik på at støtte de berørte samfunds modstandsdygtighed.
  • Irak, det bredere Mellemøsten og Nordafrika: EU har givet:
    • bistand til ofrene for konflikten i Irak (159 mio. EUR) og støttet de internationale bestræbelser. EU har også bidraget med at levere og koordinere bistand fra EU-landene gennem EU-civilbeskyttelsesmekanismen i forbindelse med konflikten omkring Mosul.
    • betydelig støtte til humanitære operationer i Yemen (70 mio. EUR) samt i Palæstina (25 mio. EUR).
    • fortsat støtte til Sahrawi-flygtninge i Nordafrika samt den konfliktramte befolkning i Libyen.
  • Ukraine: EU er en af de største donorer af humanitær bistand (28,4 mio. EUR) og stillede fødevarer husly, sundhedsydelser og psykologisk bistand til rådighed for de mest sårbare mennesker, der lider under konflikten i det østlige Ukraine.

Imødegåelse af naturkatastrofer

Det var også en vigtig prioritet for Kommissionen i 2016 at reagere hurtigt og effektivt på naturkatastrofer. Det sker både ved at trække på humanitær bistand gennem partnerorganisationer og på EU-civilbeskyttelsesmekanismen.

  • Kommissionen bevilgede 298 mio. EUR i humanitær nødhjælp til de mennesker, der var berørt af fænomenet El Niño.
  • EU ydede støtte til ofrene for den tropiske cyklon Winston i Fiji og tørken i Papua Ny Guinea og hjalp de mennesker, der var berørt af jordskælvet i Ecuador i 2016.

Andre forhold

  • Undervisning under kriser — Kommissionen afsatte mere end 4 % af sit oprindelige budget for humanitær bistand til uddannelsesprogrammer i forbindelse med humanitære kriser.
  • Sammenhængen mellem humanitær bistand og udvikling:
    • EU’s tjenestegrene arbejdede tæt sammen i Haiti om reaktionen på orkanen Matthew og den komplekse krise i Nigeria.
    • I forbindelse med tvangsfordrivelse arbejder Kommissionens tjenestegrene sammen med EU-Udenrigstjenesten om at støtte operationer på området med henblik på at implementere den samlede, udviklingsorienterede tilgang til tvangsfordrivelse.
  • Glemte kriser — mindst 15 % af det oprindelige budget for humanitær bistand er generelt afsat til ofre for glemte kriser. Disse omfatter humanitær bistand til Sahrawi-flygtninge i Algeriet, internt fordrevne i Myanmar og Sudan, konfliktramte befolkninger i Pakistan samt Darfur-flygtninge i Tchad.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet — Årsberetning om gennemførelsen af Den Europæiske Unions politikker for humanitær bistand i 2016 (COM(2017) 662 final af 13.11.2017).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Et værdigt liv: fra afhængighed af bistand til selvhjulpenhed — Tvangsfordrivelse og udvikling (COM(2016) 234 final af 26.4.2016).

Kommissionens afgørelse af 24. november 2015 om koordinering af Unionens og medlemsstaternes tiltag gennem en koordinationsmekanisme — flygtningefaciliteten for Tyrkiet (EUT C 407 af 8.12.2015, s. 8-13).

Efterfølgende ændringer af afgørelsen er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1313/2013/EU af 17. december 2013 om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 924-947).

Rådets forordning (EF) nr. 1257/96 af 20. juni 1996 om humanitær bistand (EFT L 163 af 2.7.1996, s. 1-6).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 12.06.2018

Top