EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sikre landbrugs- og skovbrugstraktorer

Sikre landbrugs- og skovbrugstraktorer

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) nr. 167/2013 om godkendelse og markedsovervågning af landbrugs- og skovbrugstraktorer

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

Forordningen fastlægger regler om sikkerhed og miljøbeskyttelse samt administrative procedurer for typegodkendelsen* af traktorer* og andre landbrugs- og skovbrugskøretøjer

De specifikke køretøjsklasser (R = påhængskøretøjer, S = udskifteligt trukket udstyr, T = hjultraktorer og C = bæltetraktorer) og underkategorier (R1, R2 osv.) er angivet i artikel 4 i forordningen.

Forordningen er blevet ændret og ajourført flere gange:

  • forordning (EU) 2016/1628 med ændringer (se resumé) tilpasser lovgivningen om landbrugs- og skovbrugstraktorer og mobile ikkevejgående maskiner (NRE) hvad angår de specifikke grænseværdier, prøvningsmetoder og krav til emissioner af forurenende stoffer, som skal overholdes.
  • forordning (EU) 2019/519 med ændringer præciserer beskrivelserne af landbrugs- og skovbrugstraktorer i klasse T1 og T2 i forordning (EU) nr. 167/2013.

HOVEDPUNKTER

Anvendelsesområde

Forordningen finder anvendelse på EU-typegodkendelsen af landbrugs- og skovbrugstraktorer, påhængskøretøjer* og udskifteligt trukket udstyr*. Fabrikanter kan imidlertid i stedet vælge at overholde nationale krav i tilfælde af bæltetraktorer, traktorer med stor frihøjde eller ekstra brede traktorer samt påhængskøretøjer og udskifteligt trukket udstyr.

Hvad angår traktorer omfatter denne forordning alle relevante sikkerhedskrav, mens direktiv 2006/42/EF (se resumé) finder anvendelse på de risici, der ikke er omfattet af denne forordning for så vidt angår påhængskøretøjer, udskifteligt trukket udstyr eller maskiner installeret på traktorer.

Fabrikanter er ansvarlige for, at køretøjer og komponenter overholder forordningen for så vidt angår sikkerhed og minimering af miljøpåvirkningen, herunder, men ikke begrænset til:

  • strukturel integritet
  • førerværn
  • betjeningsplads og adgangsforhold til førerpladsen
  • udsyn og kontrol, herunder nødstop
  • belysning, ydre design, dæk, bremser og tilbehør
  • eksternt og internt støjniveau
  • forurenende emissioner.

Fabrikanter bør også give forhandlere og værksteder let adgang til reparations- og vedligeholdelsesinformationer på websteder, undervisningsmateriale og arbejdsredskaber.

Procedure for typegodkendelse

  • Ansøgning kan indgives i etaper eller for enkelte komponenter. En informationsmappe med data, tegninger og fotografier forelægges den godkendende myndighed* i EU-landet, efterfulgt af overensstemmelsesprøvning og udstedelsen af et certifikat.
  • De godkendende myndigheder i andre EU-lande får besked om godkendelser inden for en måned, mens meddelelse om afslag eller inddragelse af godkendelse skal meddeles straks, hvilket tilsvarende gælder ethvert fund, der anses for at være en sikkerhedsrisiko.

Kontrol og sanktioner

Fabrikanterne bliver kontrolleret regelmæssigt af en kompetent myndighed eller en udpeget teknisk tjeneste. EU-landene skal gennemføre markedsovervågning og kontrol af køretøjer, systemer og komponenter, der kommer ind på markedet, og de skal pålægge sanktioner, hvis forordningerne overtrædes.

Delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter

Europa-Kommissionen har vedtaget følgende delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter.

  • Delegeret forordning (EU) nr. 1322/2014 om supplering og ændring af forordning (EU) nr. 167/2013 fastsætter de tekniske krav og prøvningsmetoder, der er nødvendige for at sikre en konstruktion af landbrugs- og skovbrugskøretøjer, der minimerer risikoen for skade på personer, der arbejder på eller med køretøjet.
  • Delegeret forordning (EU) 2015/68, der supplerer forordning (EU) nr. 167/2013 for så vidt angår bremsekrav til køretøjer, fastlægger detaljerede tekniske krav og prøvningsprocedurer vedrørende funktionel sikkerhed med hensyn til bremseevne for landbrugs- og skovbrugskøretøjer og systemer, komponenter og separate tekniske enheder, der er beregnet til sådanne køretøjer.
  • Delegeret forordning (EU) 2015/208, der supplerer forordning (EU) nr. 167/2013 for så vidt angår krav til funktionel sikkerhed, fastlægger de detaljerede tekniske krav og prøvningsmetoder vedrørende funktionel sikkerhed, bortset fra bremseevne, med henblik på godkendelse og markedsovervågning af landbrugs- og skovbrugskøretøjer og systemer, komponenter og separate tekniske enheder til sådanne køretøjer.
  • Gennemførelsesforordning (EU) 2015/504 om gennemførelse af forordning (EU) nr. 167/2013 fastsætter ensartede betingelser for gennemførelsen af de administrative krav til godkendelse af nye landbrugs- og skovbrugskøretøjer samt til systemer, komponenter og separate tekniske enheder konstrueret og fremstillet til sådanne køretøjer og for markedsføring og ibrugtagning af dele eller udstyr, der kan udgøre en alvorlig risiko for den korrekte funktion af systemer, der er væsentlige for køretøjets sikkerhed eller for dets miljømæssige præstationer.
  • Delegeret forordning (EU) 2018/985 supplerer forordning (EU) nr. 167/2013 for så vidt angår krav til landbrugs- og skovbrugskøretøjers og disses motorers miljøpræstationer og fremdriftsydelse. For at imødegå virkningerne af covid-19-krisen ændrer delegeret forordning (EU) 2020/1564 forordning (EU) 2018/985 og forlænger overgangsperioderne:
    • for motorer i underkategorierne i kategori NRE for hvilke den obligatoriske anvendelsesdato som angivet i bilag III til forordning (EU) 2016/1628 for så vidt angår omsætning er den 1. januar 2020, skal EU-landene godkende forlængelsen af 24-måneders perioden for omsætning og 18-måneders perioden for fremstilling med yderligere 12 måneder for køretøjsfabrikanter med en samlet årlig produktion på under 100 enheder landbrugs- og skovbrugskøretøjer med motor
    • for motorer i alle underkategorier for hvilke den obligatoriske anvendelsesdato som angivet i bilag III til forordning (EU) 2016/1628 for så vidt angår omsætning er den 1. januar 2019, forlænges 24-måneders perioden for omsætning og 18-måneders perioden for fremstilling med 12 måneder.

Revision

Senest ved udgangen af 2019 skulle EU-landene aflægge rapport om anvendelsen af forordningen til Europa-Kommissionen, som derpå vil fremlægge en rapport senest den 31. december 2022 med forslag til lovgivning, hvis det findes passende.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

  • Forordning (EU) nr. 167/2013 trådte i kraft den 1. januar 2016.
  • Ændringsforordning (EU) 2016/1628 trådte i kraft den 1. januar 2017.
  • Ændringsforordning (EU) 2019/519 trådte i kraft den 18. april 2019.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Typegodkendelse: den procedure, hvorved en godkendende myndighed attesterer, at en type køretøj, system, komponent eller separat teknisk enhed opfylder visse foreskrevne lovkrav.
Traktor: et motordrevet landbrugs- eller skovbrugskøretøj, som kan køre mindst 6 km/t, og hvis funktion i det væsentlige ligger i dens trækkraft, og som er særlig konstrueret til at trække, skubbe, bære eller drive udstyr eller påhængskøretøjer.
Påhængskøretøj: ethvert landbrugs- og skovbrugskøretøj, der hovedsagelig er beregnet til at blive trukket af en traktor og hovedsageligt til at transportere ladninger eller til forarbejdning af materialer.
Udskifteligt trukket udstyr: ethvert køretøj, som anvendes inden for landbrug eller skovbrug, som er konstrueret til at blive trukket af en traktor, og som inkorporerer værktøjer og anordninger, der ændrer traktorens funktion eller tilfører en ny funktion, og som midlertidigt opbevarer de materialer, som fremstilles, eller som er nødvendige under arbejdet.
Godkendende myndighed: den myndighed i et EU-land, der er oprettet af et EU-land med kompetence vedrørende alle aspekter af typegodkendelse af køretøjer.

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 167/2013 af 5. februar 2013 om godkendelse og markedsovervågning af landbrugs- og skovbrugstraktorer (EUT L 60 af 2.3.2013, s. 1-51).

Efterfølgende ændringer af forordning (EU) nr. 167/2013 er indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2018/985 af 12. februar 2018 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 167/2013 for så vidt angår krav til landbrugs- og skovbrugskøretøjers og disses motorers miljøpræstationer og fremdriftsydelse og om ophævelse af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/96 (EUT L 182 af 18.7.2018, s. 1-15).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/504 af 11. marts 2015 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 167/2013 for så vidt angår de administrative bestemmelser for godkendelse og markedsovervågning af landbrugs- og skovbrugskøretøjer (EUT L 85 af 28.3.2015, s. 1-197).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/208 af 8. december 2014 om supplerende bestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 167/2013 for så vidt angår krav til køretøjers funktionelle sikkerhed med henblik på godkendelse af landbrugs- og skovbrugskøretøjer (EUT L 42 af 17.2.2015, s. 1-175).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/68 af 15. oktober 2014 om supplerende bestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 167/2013 for så vidt angår bremsekrav til køretøjer ved godkendelsen af landbrugs- og skovbrugskøretøjer (EUT L 17 af 23.1.2015, s. 1-139).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 17.12.2020

Top