Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-instrument, der bidrager til stabilitet og fred (2014-2020)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

EU-instrument, der bidrager til stabilitet og fred (2014-2020)

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) nr. 230/2014 om oprettelse af et instrument, der bidrager til stabilitet og fred

HVAD ER FORMÅLET MED DENNE FORORDNING?

Ved forordningen oprettes et instrument, der bidrager til stabilitet og fred (IcSP) — et middel, hvorved EU kan bidrage til stabilitet og fred ved at sikre effektive og ensartede aktioner.

Den dækker følgende områder:

  • krisestyring
  • forebyggelse af konflikter
  • fredsopbygning og kriseberedskab
  • håndtering af globale og tværregionale sikkerhedstrusler.

HOVEDPUNKTER

Støtte

Teknisk og finansiel bistand under dette instrument har fokus på tre prioriteter:

 

  • 1.
    Hurtig respons på eksisterende og begyndende krisesituationer for at forebygge politiske konflikter eller undgå, at en situation udvikler sig til væbnet konflikt, f.eks.:
    • støtte til gennemførelsen af De Forenede Nationers (FN) Sikkerhedsråds resolutioner om kvinder, fred og sikkerhed eller til internationale straffedomstole
    • foranstaltninger til genopbygning af nøgleinfrastruktur, boliger, offentlige bygninger og økonomiske aktiver efter konflikter
    • aktioner til bekæmpelse af ulovlig brug af skydevåben, minesporing og -rydning
    • støtte til at håndtere følgerne af pludselige befolkningsbevægelser.

    Foranstaltninger under denne prioritet varer normalt ikke mere end 18 måneder.

     

  • 2.
    Konfliktforebyggelse og kriseberedskab:
    • fremme af tidlig varsling og analyse af konfliktrisiko ved politikudformningen og tillidsskabende foranstaltninger gennem mægling, dialog og forsoning i forbindelse med spændinger mellem forskellige samfundsgrupper
    • deployering i civile stabiliseringsmissioner, der blev identificeret på Det Europæiske Råds møde i Feira i 2000:
      • politi — opbygning af kapacitet
      • styrkelse af retsstatsprincippet
      • styrkelse af civil administration og
      • styrkelse af civil beskyttelse
    • bremsning af brugen af naturressourcer til finansiering af konflikter (såsom aktioner for at stoppe handelen med »konfliktdiamanter«).

    Foranstaltninger under denne prioritet er langsigtede aktioner.

     

  • 3.
    Imødegåelse af globale trusler ved hjælp af langsigtede foranstaltninger med henblik på:

     

Fleksibel tilgang og inddragelse af civilsamfundet

For at opnå en større effektivitet bliver støtten under IcSP gjort mere fleksibel ved at forlænge den maksimale længde af kriseindsatser op til en maksimal varighed på 30 måneder og deployering af en anden ekstraordinær bistandsforanstaltning i tilfælde af en langvarig konflikt for at bygge på resultaterne af den forrige.

Finansielle ressourcer kan også komplementere EU’s humanitære bistand og langvarige udviklingssamarbejde.

Udarbejdelsen, programmeringen, gennemførelsen og overvågningen af foranstaltninger under IcSP kan, når det er muligt og hensigtsmæssigt, styrkes med støtte fra NGO’er, organisationer, der repræsenterer oprindelige folk, samt lokale borgergrupper.

Budget og gennemførelse

Budgettet for IcSP for 2014-2020, er 2 339 mia. EUR. De fleste af de regler og procedurer, der skal gennemføres under dette program, findes i forordning (EU) nr. 236/2014, en horisontal forordning, der tilpasser og forenkler gennemførelsen af alle EU’s eksterne instrumenter.

Ændring af forordning (EU) nr. 236/2014

I forbindelse med EU’s tilsagn til 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling (hvor SDG1 er udryddelse af fattigdom, og SDG16 er fremme af fred og retfærdighed) samt EU’s fælles erklæring om den nye europæiske konsensus om udvikling ændrer forordning (EU) 2017/2306 den oprindelige forordning.

Den ændrede forordning tillader EU, under ekstraordinære omstændigheder, at yde støtte til militær kapacitetsopbygning i partnerlande med henblik på aktiviteter vedrørende sikkerhed for udvikling i form af uddannelse, mentorordninger, udstyr, infrastrukturforbedringer osv. EU-bistand må under ingen omstændigheder bruges til at finansiere kapacitetsopbygning i militæret til andre formål end sikkerhed for udvikling. Den må med andre ord ikke bruges til at finansiere dødbringende udstyr, faste militærudgifter eller træning til øget kampkapacitet.

Der er tildelt et budget på 100 mio. EUR til disse nye foranstaltninger mellem 2018 og 2020.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Forordningen gælder fra den 1. januar 2014 til den 31. december 2020, og ændringen vedrørende kapacitetsopbygning til støtte for sikkerhed og udvikling gælder fra januar 2018.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 230/2014 af 11. marts 2014 om oprettelse af et instrument, der bidrager til stabilitet og fred (EUT L 77 af 15.3.2014, s. 1-10).

Efterfølgende ændringer til forordning (EU) nr. 230/2014 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Fælles erklæring fra Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen (EUT C 210 af 30.6.2017, s. 1-24).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 236/2014 af 11. marts 2014 om fælles regler og procedurer for gennemførelse af instrumenterne til finansiering af Unionens optræden udadtil (EUT L 77 af 15.3.2014, s. 95-108)

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 13.04.2018

Top