Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0042

    Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne på konferencen mellem parterne i Rotterdamkonventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel, for så vidt angår visse ændringer af konventionen og det tilknyttede bilag III

    COM/2023/42 final

    Bruxelles, den 27.1.2023

    COM(2023) 42 final

    2023/0016(NLE)

    Forslag til

    RÅDETS AFGØRELSE

    om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne på konferencen mellem parterne i Rotterdamkonventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel, for så vidt angår visse ændringer af konventionen og det tilknyttede bilag III


    BEGRUNDELSE

    1.Forslagets genstand

    Forslaget vedrører vedtagelsen af en afgørelse om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i partskonferencen under Rotterdamkonventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel i forbindelse med den planlagte vedtagelse af afgørelser om ændring af bilag III med henblik på at tilføje acetochlor, carbosulfan, chrysotilasbest, fenthion (ultra low volume (ULV)-formuleringer med mindst 640 g aktivt stof/L), iprodion, flydende formuleringer (emulgerbart koncentrat og opløseligt koncentrat) indeholdende mindst 276 g/L paraquatdichlorid svarende til mindst 200 g/L paraquation og terbufos.

    Forslaget vedrører desuden afgørelsen om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Unionens vegne på partskonferencen under Rotterdamkonventionen i forbindelse med det forslag om ændring af konventionen, som Schweiz, Australien og Mali har forelagt.

    2.Baggrund for forslaget

    2.1.Rotterdamkonventionen

    Rotterdamkonventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel (konventionen) tilsigter at styrke det fælles ansvar og samarbejdet mellem parterne i den internationale handel med visse farlige kemikalier og dermed beskytte menneskers sundhed og miljøet mod potentielle skader og bidrage til en miljøforsvarlig anvendelse af kemikalierne. Konventionen trådte i kraft den 24. februar 2004.

    Den Europæiske Union er part i konventionen 1 .

    2.2.Partskonferencen

    Partskonferencen, der er indstiftet i henhold til artikel 18 i konventionen, er Rotterdamkonventionens beslutningstagende organ. Organet træder normalt sammen hvert andet år for at overvåge gennemførelsen af konventionen. Det undersøger også de kemikalier, som Kemikalieundersøgelseskomitéen forelægger det til gennemgang.

    I henhold til artikel 5, stk. 1, i konventionen skal parterne indgive anmeldelser af definitive reguleringsindgreb, der er truffet med henblik på at forbyde anvendelsen af et kemikalie på nationalt plan eller underkaste det strenge restriktioner. Efter at sekretariatet har modtaget to sådanne anmeldelser om det samme kemikalie fra to parter, der hører til to forskellige PIC-regioner, vil disse anmeldelser blive forelagt Kemikalieundersøgelseskomitéen. Kemikalieundersøgelseskomitéen skal gennemgå disse anmeldelser i forhold til de kriterier, der er fastsat i konventionens bilag II, og vedtage en henstilling om opførelse af det pågældende kemikalie på listen til behandling i partskonferencen.

    Desuden kan enhver part, som er et udviklingsland eller et land med overgangsøkonomi, og som oplever problemer på grund af en meget farlig pesticidformulering (SHPF) under betingelserne for anvendelse på sit område, foreslå at opføre denne meget farlige pesticidformulering i konventionens bilag III i overensstemmelse med artikel 6, stk. 1. Kemikalieundersøgelseskomitéen skal gennemgå disse forslag i forhold til de kriterier, der er fastsat i konventionens bilag IV, og vedtage en henstilling om opførelse af det pågældende SHPF på listen til behandling i partskonferencen.

    Proceduren for vedtagelse af ændringer til konventionen er fastlagt i konventionens artikel 21 og proceduren for vedtagelse og ændring af bilagene i artikel 22. I henhold til konventionens artikel 23 har hver part én stemme. Regionale organisationer for økonomisk integration såsom EU udøver imidlertid deres stemmeret med et antal stemmer svarende til antallet af de af deres medlemsstater, der er parter i konventionen.

    2.3.De retsakter, der skal vedtages af partskonferencen

    På sit ellevte ordinære møde vil partskonferencen overveje at vedtage afgørelser om opførelse af acetochlor, carbosulfan, chrysotilasbest, fenthion (ultra low volume (ULV)-formuleringer med mindst 640 g aktivt stof/L), iprodion, flydende formuleringer (emulgerbart koncentrat og opløseligt koncentrat) indeholdende mindst 276 g/L paraquatdichlorid svarende til mindst 200 g/L paraquation og terbufos i konventionens bilag III.

    Opførelsen i bilag III har den virkning, at kemikalierne vil blive underlagt proceduren for forudgående informeret samtykke, hvis de handles internationalt. Derfor skal parterne forelægge importsvar til sekretariatet, således at sekretariatet kan gøre disse importsvar tilgængelige for alle parter. Eksporterende parter skal overholde importsvarene, når de eksporterer disse kemikalier.

    De påtænkte retsakter bliver bindende for parterne i overensstemmelse med konventionens artikel 22, stk. 5, litra c), der bestemmer følgende: "En afgørelse om ændring af bilag III meddeles straks parterne af depositaren. Ændringen træder i kraft for alle parterne på en i afgørelsen fastsat dato".

    Partskonferencen vil desuden overveje et forslag fra Schweiz, Australien og Mali om at ændre artikel 7, 10, 11 og 22 i Rotterdamkonventionen og tilføje et nyt bilag VIII. Alt efter drøftelserne på partskonferencen kan det blive nødvendigt at ændre forslaget. De foreslåede ændringer vil indføre en mekanisme med henblik på at regulere eksporten af de kemikalier, som Kemikalieundersøgelseskomitéen anbefaler at opføre i bilag III, men som partskonferencen endnu ikke nåede til enighed om at opføre på listen i bilag III.

    Opførelsen i bilag VIII sammen med de tilsvarende regler om eksport af de respektive kemikalier finder anvendelse på alle parter, der ratificerer ændringen, indtil kemikaliet er opført i bilag III. Afgørelsen om opførelse på listen i bilag VIII træffes ved konsensus med mulighed for at træffe afgørelse med tre fjerdedeles flertal blandt de tilstedeværende og stemmeafgivende parter på mødet, hvis alle bestræbelser på at opnå konsensus er udtømt.

    Den påtænkte ændring bliver bindende for parterne i overensstemmelse med konventionens artikel 21, stk. 5, der bestemmer følgende: "Ratifikation, accept eller godkendelse af en ændring meddeles depositaren skriftligt. En ændring, der er vedtaget i overensstemmelse med stk. 3, træder i kraft for de parter, der har accepteret den, på den halvfemsindstyvende dag efter datoen for deponering af et ratifikations-, accept- eller godkendelsesinstrument fra mindst tre fjerdedele af konventionens parter. Derefter træder ændringen i kraft for enhver anden part på den halvfemsindstyvende dag efter datoen, hvor den pågældende part har deponeret sit instrument til ratifikation, accept eller godkendelse af ændringen". Når ændringen er vedtaget og meddelt Unionen af depositaren, vil Unionen derfor skulle tage skridt til at godkende denne ændring i henhold til konventionens artikel 21, stk. 5, og underrette depositaren herom.

    3.Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne

    Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne på det ellevte møde i partskonferencen til Rotterdamkonventionen, bør være at støtte opførelsen af acetochlor, carbosulfan, chrysotilasbest, fenthion (ultra low volume (ULV)-formuleringer med mindst 640 g aktivt stof/L), iprodion, flydende formuleringer (emulgerbart koncentrat og opløseligt koncentrat) indeholdende mindst 276 g/L paraquatdichlorid svarende til mindst 200 g/L paraquation og terbufos i konventionens bilag III i tråd med Kemikalieundersøgelseskomitéens relevante anbefalinger.

    I henhold til artikel 5, stk. 1, i konventionen havde parterne indgivet anmeldelser af definitive reguleringsindgreb, der er truffet med henblik på at forbyde anvendelsen af acetochlor, carbosulfan, chrysotilasbest, iprodion og terbufos på nationalt plan eller underkaste det strenge restriktioner.

    Dertil kommer, at parterne havde forelagt forslag om opførelse af fenthion (ultra low volume (ULV)-formuleringer med mindst 640 g aktivt stof/L) og flydende formuleringer (emulgerbart koncentrat og opløseligt koncentrat) indeholdende mindst 276 g/L paraquatdichlorid svarende til mindst 200 g/L paraquation i konventionens bilag III i overensstemmelse med artikel 6, stk. 1.

    Kemikalieundersøgelseskomitéen gennemgik anmeldelserne i forhold til kriterierne i bilag II og forslagene i forhold til kriterierne i konventionens bilag IV og konkluderede, at alle relevante kriterier er opfyldt.

    Opførelsen i bilag III har den virkning, at kemikalierne vil blive underlagt proceduren for forudgående informeret samtykke, hvis de handles internationalt. Derfor skal parterne forelægge importsvar til sekretariatet, således at sekretariatet kan gøre disse importsvar tilgængelige for alle parter. Eksporterende parter skal overholde importsvarene, når de eksporterer disse kemikalier.

    Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne på det ellevte møde i partskonferencen under Rotterdamkonventionen til forslaget fra Schweiz, Australien og Mali, bør være at slå til lyd for en ændring, hvorved der indføres en afstemningsmekanisme med henblik på at opføre kemikalier i bilag III. I betragtning af erfaringerne fra drøftelser med andre parter ser det ud til, at kun få parter vil støtte en sådan ændring. Den alternative holdning bør derfor være i princippet at støtte forslaget fra Schweiz, Australien og Mali, forudsat at følgende betingelser er opfyldt:

    (a)der er ikke tilstrækkelig opbakning fra andre parter til at ændre beslutningsproceduren for opførelse på listen i bilag III, som ville give mulighed for afstemninger i overensstemmelse med artikel 22, stk. 4, sammenholdt med artikel 22, stk. 3, men uden anvendelse af konventionens artikel 22, stk. 3, litra b)

    (b)de supplerende regler og procedurer, der indføres med ændringen, følger konventionens eksisterende regler og procedurer

    (c)med ændringerne sikres det, at opførelse på listen i bilag III gives forrang, og at de supplerende regler ikke griber ind i opførelsen i bilag III, herunder eventuelle beslutninger om opførelse på listen i bilag III, hvis et kemikalie allerede er opført i bilag VIII

    (d)med ændringerne sikres det, at reglerne om beskyttelse af importlande, der vil finde anvendelse på eksport af de kemikalier, der er opført i bilag VIII, bliver strengere end dem, der finder anvendelse for eksport af kemikalier opført i bilag III

    (e)med ændringen sikres det, at alle parter, der ratificerer ændringen, er bundet af enhver afgørelse om at opføre et kemikalie i bilag VIII, herunder enhver afgørelse, der træffes ved afstemning.

    Forslaget er i overensstemmelse med og supplerer gennemførelsen af forordning (EU) nr. 649/2012, som gennemfører Rotterdamkonventionen i Unionen. Det er fuldt ud i tråd med konventionens mål om at styrke ansvarsdelingen og samarbejdet mellem parterne i den internationale handel med visse farlige kemikalier for dermed at beskytte menneskers sundhed og miljøet mod potentielle skader og bidrage til en miljømæssigt forsvarlig anvendelse af disse stoffer.

    Forslaget er i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 1107/2009, forordning (EU) nr. 528/2012 og forordning (EF) nr. 1907/2006, da det ikke griber ind i afgørelser om markedsføring af kemikalier i Den Europæiske Union.

    4.Retsgrundlag

    4.1.Proceduremæssigt retsgrundlag

    4.1.1.Principper

    I henhold til artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) vedtager Rådet afgørelser om "fastlæggelse af, hvilke holdninger der skal indtages på Unionens vegne i et organ nedsat ved en aftale, når dette organ skal vedtage retsakter, der har retsvirkninger, bortset fra retsakter, der supplerer eller ændrer den institutionelle ramme for aftalen".

    Begrebet "retsakter, der har retsvirkninger" omfatter retsakter, der har retsvirkninger i medfør af de folkeretlige regler, der gælder for det pågældende organ. Det omfatter også instrumenter, der ikke har bindende virkning i henhold til folkeretten, men som "vil kunne få afgørende indflydelse på indholdet af de regler, der vedtages af EU-lovgiver" 2 .

    4.1.2.Princippernes anvendelse på det foreliggende tilfælde

    Partskonferencen er et organ, der er nedsat ved en aftale, nemlig Rotterdamkonventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel.

    De retsakter, som partskonferencen skal vedtage, er retsakter med retsvirkninger. De påtænkte retsakter om ændring af bilag III vil være bindende i henhold til folkeretten i overensstemmelse med artikel 22 i Rotterdamkonventionen og skal gennemføres i forordning (EU) nr. 649/2012. Retsakten om ændring af konventionen som foreslået af tre parter vil kunne få afgørende indflydelse på indholdet af EU-lovgivningen, nærmere bestemt forordning (EU) nr. 649/2012. Dette skyldes, at ændringen af konventionen vil skulle gennemføres i EU-lovgivningen, hvis Unionen beslutter at ratificere ændringen.

    De påtænkte retsakter om ændring af bilag III hverken supplerer eller ændrer den institutionelle ramme for aftalen.

    Den påtænkte retsakt om enten at ændre reglerne for vedtagelse af en ændring af bilag III (artikel 22, stk. 5) eller at ændre artikel 7, 10, 11 og 22 og indføre et nyt bilag VIII (liste over kemikalier, der kræver udtrykkeligt samtykke) hverken ændrer eller supplerer konventionens institutionelle ramme, da den enten kun ændrer reglerne for ændring af bilag III eller kun tilføjer en yderligere mulighed til konventionen for at opføre kemikalier, der vil blive genstand for den importerende parts udtrykkelige samtykke med henblik på deres eksport, indtil de opføres i bilag III.

    Det proceduremæssige retsgrundlag for den foreslåede afgørelse er derfor artikel 218, stk. 9, i TEUF.

    4.2.Materielt retsgrundlag

    4.2.1.Principper

    Det materielle retsgrundlag for en afgørelse i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF afhænger hovedsagelig af formålet med og indholdet af den påtænkte retsakt, hvortil der skal indtages en holdning på Unionens vegne. Hvis den påtænkte retsakt har et dobbelt formål eller består af to elementer, og det ene af disse formål eller elementer kan bestemmes som det primære, mens det andet kun er sekundært, skal den afgørelse, der vedtages i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF, have et enkelt materielt retsgrundlag, nemlig det, der kræves af det primære eller fremherskende formål eller element.

    Hvis den påtænkte retsakt samtidigt har flere formål eller elementer, der er uadskilleligt forbundne, uden at det ene er sekundært i forhold til det andet, skal det materielle retsgrundlag for en afgørelse, der vedtages i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF, undtagelsesvis omfatte de dertil svarende forskellige retsgrundlag.

    4.2.2.Princippernes anvendelse på det foreliggende tilfælde

    De påtænkte retsakter forfølger mål og omhandler emner på områderne "miljø" og "handel". Disse komponenter af de påtænkte retsakter er uadskilleligt forbundne, uden at den ene er sekundær i forhold til den anden.

    Det materielle retsgrundlag for den foreslåede afgørelse omfatter derfor følgende bestemmelser: artikel 192, stk. 1, og artikel 207, stk. 3, samt artikel 207, stk. 4, første afsnit, i TEUF.

    4.3.Konklusion

    Retsgrundlaget for den foreslåede afgørelse bør være artikel 192, stk. 1, og artikel 207, stk. 3, artikel 207, stk. 4, første afsnit, sammenholdt med artikel 218, stk. 9, i TEUF.

    5.Offentliggørelse af den påtænkte retsakt

    Da den retsakt, der skal vedtages af Den Blandede Kommission, medfører ændringer i konventionen, bør den offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende efter vedtagelsen.

    2023/0016 (NLE)

    Forslag til

    RÅDETS AFGØRELSE

    om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne på konferencen mellem parterne i Rotterdamkonventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel, for så vidt angår visse ændringer af konventionen og det tilknyttede bilag III

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 192, stk. 1, og artikel 207, stk. 3, og artikel 207, stk. 4, første afsnit, sammenholdt med artikel 218, stk. 9,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)Rotterdamkonventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel (konventionen) blev indgået på Unionens vegne ved Rådets afgørelse 2006/730/EF 3 og trådte i kraft den 24. februar 2004.

    (2)I henhold til konventionens artikel 7 kan partskonferencen vedtage afgørelser om, hvorvidt kemikalierne opføres på listen i bilag III.

    (3)På sit ellevte møde forventes partskonferencen at vedtage afgørelser om opførelse af yderligere kemikalier på listen i konventionens bilag III.

    (4)For at fremme fælles ansvar og samarbejde mellem parterne i den internationale handel med visse farlige kemikalier med henblik på at beskytte menneskers sundhed og miljøet mod potentielle skader og bidrage til en miljømæssigt forsvarlig anvendelse heraf er det nødvendigt at opføre yderligere kemikalier, der anses for at opfylde alle relevante kriterier, i konventionens bilag III.

    (5)Desuden vil partskonferencen overveje et forslag om ændring af konventionen forelagt af Schweiz, Australien og Mali. Forslaget tager sigte på at løse problemerne med at opføre nye kemikalier i konventionens bilag III på grund af behovet for at opnå konsensus om en afgørelse om at ændre bilag III i overensstemmelse med konventionens artikel 22, stk. 5.

    (6)Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne på partskonferencen, bør fastlægges, da afgørelserne vil være bindende for Unionen eller kan få afgørende indflydelse på indholdet af EU-retten, nærmere bestemt Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 649/2012 4

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Den holdning, som på Unionens vegne skal indtages på det ellevte møde i partskonferencen under konventionen og eventuelle efterfølgende partskonferencer, hvor punktet er på dagsordenen, skal være at støtte vedtagelsen af ændringerne af konventionens bilag III, hvad angår opførelsen af acetochlor, carbosulfan, chrysotilasbest, fenthion (ultra low volume (ULV)-formuleringer med mindst 640 g aktivt stof/L) iprodion, flydende formuleringer (emulgerbart koncentrat og opløseligt koncentrat) indeholdende mindst 276 g/L paraquatdichlorid svarende til mindst 200 g/L paraquation og terbufos.

    Artikel 2

    Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne på det ellevte møde i partskonferencen under konventionen og eventuelle efterfølgende partskonferencer, hvor punktet er på dagsordenen, er at slå til lyd for en ændring, hvorved der indføres en afstemningsmekanisme med henblik på at opføre kemikalier i konventionens bilag III. Den alternative holdning skal være at støtte vedtagelsen af de ændringer, som Schweiz, Australien og Mali har forelagt (dokument XXX), forudsat at følgende betingelser er opfyldt, og at de nødvendige ændringer til dette formål foretages:

    (a)der er ikke tilstrækkelig opbakning fra andre parter til at ændre beslutningsproceduren for opførelse af kemikalier på listen i bilag III, som ville give mulighed for afstemninger i overensstemmelse med artikel 22, stk. 4, sammenholdt med artikel 22, stk. 3, men uden anvendelse af konventionens artikel 22, stk. 3, litra b)

    (b)de supplerende regler og procedurer, der indføres med ændringerne, følger konventionens eksisterende regler og procedurer

    (c)med ændringerne sikres det, at opførelse af kemikalier på listen i konventionens bilag III gives forrang, og at de supplerende regler ikke griber ind i opførelsen af et kemikalie i bilag III, herunder hvis kemikaliet allerede er opført i konventionens bilag VIII

    (d)med ændringerne sikres det, at de regler, der finder anvendelse for eksport af kemikalier, der er opført i konventionens bilag VIII, hvad angår beskyttelse af importlande ikke bliver mindre restriktive end de regler, der finder anvendelse for eksport af kemikalier, der er opført i konventionens bilag III

    (e)med ændringerne sikres det, at alle parter, der ratificerer ændringen, er bundet af enhver afgørelse om at opføre et kemikalie i konventionens bilag VIII, herunder enhver afgørelse, der træffes ved afstemning.

    Artikel 3

    I lyset af udviklingen på det ellevte møde i partskonferencen under konventionen og eventuelle efterfølgende partskonferencer, hvor punktet er på dagsordenen, kan Unionens repræsentanter i samråd med medlemsstaterne aftale justeringer til den holdning, der er omhandlet i artikel 1 og 2, under koordineringsmøder på stedet uden yderligere afgørelse truffet af Rådet.

    Artikel 4

    Denne afgørelse er rettet til Kommissionen.

    Udfærdiget i Bruxelles, den […].

       På Rådets vegne

       Formand

    (1)    Rådets afgørelse 2006/730/EF af 25. september 2006 om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af Rotterdam-konventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel (EUT L 299 af 28.10.2006, s. 23).
    (2)    Domstolens dom af 7. oktober 2014, Tyskland mod Rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, præmis 61-64.
    (3)    Rådets afgørelse 2006/730/EF af 25. september 2006 om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af Rotterdam-konventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel (EUT L 299 af 28.10.2006, s. 23).
    (4)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 649/2012 af 4. juli 2012 om eksport og import af farlige kemikalier (EUT L 201 af 27.7.2012, s. 60).
    Top