Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0171

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget - Et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed for EU’s borgere Handlingsplan om gennemførelse af Stockholmprogrammet

/* KOM/2010/0171 endelig udg. */

52010DC0171




[pic] | EUROPA-KOMMISSIONEN |

Bruxelles, den 20.4.2010

KOM(2010) 171 endelig

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed for EU’s borgere Handlingsplan om gennemførelse af Stockholmprogrammet

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed for EU’s borgere Handlingsplan om gennemførelse af Stockholmprogrammet

1. Sikre et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed for EU’s borgere

Et europæisk område med frihed, sikkerhed og retfærdighed er sammen med EU 2020-strategien et væsentligt element i EU's svar på de globale langsigtede udfordringer, og det bidrager til at styrke og udvikle den europæiske model for en social markedsøkonomi i det 21. århundrede.

På et tidspunkt, hvor verden så småt er på vej ud af den økonomiske og finansielle krise, er det mere end nogensinde Den Europæiske Unions opgave at beskytte vores værdier og forsvare vores interesser. På et tidspunkt, hvor vi oplever konstante samfundsmæssige og teknologiske ændringer, forbliver respekten for individet og den menneskelige værdighed, frihed, lighed og solidaritet faste værdier. Disse værdier skal derfor være centrale i vores indsats.

Stockholmprogrammet, som Det Europæiske Råd vedtog i december 2009[1], fastsætter prioriteterne for udviklingen af et europæisk område med frihed, sikkerhed og retfærdighed i de næste fem år. Dets indhold er et resultat af drøftelserne med Europa-Parlamentet, Rådet, medlemsstaterne og implicerede aktører de seneste år. Programmet er væsentligst baseret på de ambitioner, Kommissionen fremlagde i sin meddelelse fra juni 2009[2], som førte til vedtagelsen af Stockholmprogrammet.

EU's hovedopgave på dette område i de kommende år vil være at "fremme borgernes Europa" og sikre, at borgerne kan udøve deres rettigheder og fuldt ud drage nytte af den europæiske integration.

Det er på områderne frihed, sikkerhed og retfærdighed, at borgerne forventer mest fra politisk hold, da det påvirker deres hverdag. De europæiske borgere forventer med rette at leve i et EU, hvor der er fred og velstand, og hvor deres rettigheder bliver overholdt og deres sikkerhed garanteret.

Et europæisk område med frihed, sikkerhed og retfærdighed skal være et område, hvor alle borgere, herunder tredjelandsstatsborgere, er omfattet af de grundlæggende rettigheder, der er forankret i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder.

Formålet med denne handlingsplan er at opfylde disse prioriteter både på europæisk og globalt niveau og sikre, at borgerne drager nytte af de fremskridt, der opnås i området med frihed, sikkerhed og retfærdighed. Planen skal også give os mulighed for at vende os mod fremtiden og sikre et klart og passende svar på de europæiske og globale udfordringer.

Lissabontraktatens ikrafttrædelse giver EU mulighed for at være mere ambitiøs i sine svar på de europæiske borgeres daglige bekymringer og forventninger. For det første vil Europa-Parlamentets øgede rolle som medlovgiver på de fleste områder og en større inddragelse af de nationale parlamenter gøre EU mere ansvarlig for sine handlinger i borgernes interesse, og det vil fremme EU's demokratiske legitimitet. For det andet vil indførelse af kvalificeret flertal i Rådet på de fleste politikområder strømline beslutningstagningen. Og endelig vil domstolskontrollen blive forbedret, da EU-Domstolen vil føre retligt tilsyn med alle aspekter af frihed, sikkerhed og retfærdighed, samtidig med at chartret om grundlæggende rettigheder bliver retligt bindende. Traktaten opstiller nye mål for EU, hvad angår bekæmpelse af social udelukkelse og forskelsbehandling og bekræfter målet om at fremme ligestillingen mellem mænd og kvinder.

EU skal derfor beslutsomt levere svar på borgernes forventninger og bekymringer. EU skal modstå tendensen til at behandle sikkerhed, retfærdighed og grundlæggende rettigheder isoleret. De skal følges ad i en sammenhængende tilgang for at klare nutidige og fremtidige udfordringer.

2. Sikre beskyttelse af de grundlæggende rettigheder

Beskyttelsen af de rettigheder, der er forankret i chartret om grundlæggende rettigheder, skal være en ledetråd for al EU-lovgivning. Chartret skal overholdes fuldt ud, og rettighederne skal gøres konkrete og effektive. Kommissionen vil anvende en "nultolerancepolitik" for krænkelser af chartret. Kommissionen vil styrke de mekanismer, der sikrer overensstemmelse med chartret, og rapportere derom til Europa-Parlamentet og Rådet. I et globalt samfund, der er præget af hurtige teknologiske ændringer, hvor informationsudvekslingen ikke kender til grænser, er det i særdeleshed vigtigt, at privatlivets fred sikres. EU skal sikre, at den grundlæggende ret til databeskyttelse overholdes konsekvent. Vi skal styrke EU’s holdning til beskyttelse af personoplysninger inden for rammerne af alle EU-politikker, herunder retshåndhævelse og kriminalitetsforebyggelse, og i vores internationale relationer.

Alle tilgængelige politikinstrumenter vil blive anvendt for at give et stærkt europæisk svar på vold mod kvinder og børn, herunder vold i hjemmet og skamfering af kvinders kønsorganer, på behovet for at sikre børns rettigheder og bekæmpe alle former for forskelsbehandling, racisme, fremmedhad og homofobi. Socialt udsatte borgeres behov skal have særlig opmærksomhed.

Forskellene i de garantier, der gives ofre for forbrydelser og terrorisme i de 27 medlemsstater, skal analyseres og nedbringes for at øge beskyttelsen med alle til rådighed stående midler. EU-retten skal garantere sigtedes rettigheder, hvad angår en retfærdig rettergang. Betingelserne for tilbageholdelse, herunder i fængsler, skal også takles.

3. Sikre inddragelse af EU's borgere

Unionsborgerskabet skal yderligere udvikles fra et begreb i traktaterne til en konkret realitet, der i hverdagen viser borgerne merværdien af dette borgerskab som et supplement til det nationale statsborgerskab. Borgerne skal kunne udøve de rettigheder, der følger af den europæiske integration.

At fremme borgernes mobilitet har afgørende betydning for det europæiske projekt. Fri bevægelighed er en grundlæggende ret for EU-borgere og deres familiemedlemmer. Den skal håndhæves strengt. Mobiliteten skal fremmes ved at fjerne de hindringer, borgerne stadig oplever, når de beslutter at udøve deres ret til at rejse til en anden medlemsstat for at studere eller arbejde, starte en virksomhed, etablere en familie eller gå på pension.

Borgerne skal være beskyttet, uanset hvor i verden de befinder sig. Enhver unionsborger, som opholder sig i et land, hvor hans eller hendes medlemsstat ikke er repræsenteret, skal modtage konsulær bistand fra en anden medlemsstats ambassader eller konsulater på samme vilkår som deres egne statsborgere.

Det er vigtigt at opmuntre borgerne til at deltage i EU's demokratiske liv for at bringe borgerne tættere på det europæiske projekt. Vi ønsker alle en øget deltagelse i valget til Europa-Parlamentet. Borgernes valgret og valgbarhed ved kommunalvalg og Europa-Parlamentsvalg bør yderligere fremmes og styrkes. Borgerinitiativet er en vigtig mekanisme, der styrker de europæiske borgeres rettigheder og EU's demokratiske legitimitet.

4. Styrke tilliden til det europæiske retlige område

Det europæiske retlige område og et effektivt indre marked bygger på det grundlæggende princip om gensidig anerkendelse. Det kan kun fungere effektivt, hvis der er gensidig tillid mellem domstole, aktører i retsvæsenet, virksomheder og borgere. Gensidig tillid kræver minimumsstandarder og en bedre forståelse for de forskellige retlige traditioner og metoder.

At indføre rettigheder er ikke nok. Rettigheder og forpligtelser vil kun blive en realitet, hvis de er let tilgængelige for de berørte personer. Borgerne skal have mulighed for at påberåbe sig disse rettigheder, uanset hvor i EU de befinder sig.

Et velfungerende europæisk retligt område gavner alle EU's politikker og støtter udviklingen af disse og en vellykket gennemførelse. Det bør navnlig være til gavn for borgere og erhvervsliv, så det kan støtte den økonomiske aktivitet i det indre marked og sikre et højt forbrugerbeskyttelsesniveau. Med Lissabontraktatens ikrafttrædelse har EU nu værktøjer, der kan lette borgernes og virksomhedernes hverdag, idet den forener borgernes og det indre markeds behov med medlemsstaternes forskellige retlige traditioner.

EU-lovgivningen kan fremme mobilitet og sætte borgerne i stand til at udøve deres ret til fri bevægelighed. For internationale par kan den lette situationen, når de skal skilles eller separeres, og den kan fjerne den nuværende retlige usikkerhed for børn og forældre i tværnationale situationer. Den kan bidrage til at fjerne hindringer for anerkendelse af retsakter og føre til gensidig anerkendelse af de virkninger, der følger af personlige dokumenter. Når borgerne kører i bil til en anden medlemsstat og uheldigvis inddrages i en ulykke, har de behov for retssikkerhed om forældelsesfrister for forsikringskrav.

EU-lovgivningen kan være et konkret og vægtigt bidrag til gennemførelsen af EU 2020-strategien og mildne følgerne af finanskrisen. Der vil blive foreslået ny EU-lovgivning, når det er nødvendigt og nyttigt for at styrke det indre marked og støtte virksomhederne ved at fjerne administrative hindringer og nedbringe transaktionsomkostningerne.

Mindre bureaukrati er en klar prioritet og den tunge og dyre exekvaturproces, der skal følges for anerkendelse og fuldbyrdelse af en retsafgørelse truffet af en anden domstol, bør systematisk afskaffes, samtidig med at de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger bevares. At sikre, at grænseoverskridende fordringer kan inddrives lige så let som indenlandske, vil bidrage til at øge virksomhedernes tillid til det indre marked, og effektive konkursprocedurer kan fremme genopretningen efter finanskrisen. Grænseoverskridende transaktioner kan lettes ved at øge sammenhængen i den europæiske aftaleret. Virksomhederne udnytter ikke i tilstrækkelig grad internettets potentiale til at fremme deres salg: EU-lovgivningen kan bidrage ved at øge den retssikkerhed, som virksomhederne har brug for, samtidig med at der sikres et højt forbrugerbeskyttelsesniveau. Forbrugerne skal kende deres rettigheder og have klagemuligheder i grænseoverskridende sager. Endelig kan den stigende anvendelse af alternativ konfliktløsning bidrage til en effektiv retspleje.

Strafferet er et forholdsvis nyt område for EU, hvor Lissabontraktaten fastlægger en klar retlig ramme. En strategi på det strafferetlige område under fuld overholdelse af subsidiaritet og sammenhæng bør være retningsgivende for EU's politik for harmonisering af den materielle strafferet og strafferetsplejen. Strategien bør gennemføres i tæt samarbejde med Europa-Parlamentet, de nationale parlamenter og Rådet, og der skal fortsat være fokus på gensidig anerkendelse, således at harmonisering af overtrædelser og sanktioner forbeholdes særlige tilfælde.

Retsplejen må ikke vanskeliggøres af uberettigede forskelle mellem medlemsstaternes retssystemer: kriminelle må ikke kunne undgå retsforfølgelse og fængsel ved at krydse grænser og udnytte forskelle mellem nationale retssystemer. Det er nødvendigt med et solidt fælles europæisk proceduremæssigt grundlag. Et nyt og omfattende system til indsamling af bevismateriale i grænseoverskridende sager og en bedre udveksling af oplysninger mellem medlemsstaternes myndigheder om lovovertrædelser er vigtige værktøjer, når det drejer sig om at udvikle et effektivt område med frihed, sikkerhed og retfærdighed. Kommissionen vil forberede oprettelse af en europæisk anklagemyndighed med udgangspunkt i Eurojust. I den henseende vil Kommissionen gå videre med overvejelserne om samarbejdet med alle de involverede aktører, herunder Det Europæiske Kontor til Bekæmpelse af Svig (OLAF).

5. Garantere Europas sikkerhed

Europa oplever i stigende grad grænseoverskridende kriminalitet. Det er vores pligt at arbejde hånd i hånd med medlemsstaterne, Europa-Parlamentet, vigtige tredjelande og erhvervslivet, når det er relevant, og at gøre vores bedste for at sikre, at EU's borgere kan leve i sikre omgivelser.

Lissabontraktaten giver EU bedre mulighed for at bekæmpe terrorisme og organiseret kriminalitet.

En strategi for den indre sikkerhed baseret på fuld overholdelse af de grundlæggende rettigheder og på solidaritet mellem medlemsstaterne vil blive gennemført med det formål at takle det stigende antal grænseoverskridende udfordringer. Det indebærer en samordnet tilgang til politisamarbejde, grænseforvaltning, strafferetligt samarbejde og civil beskyttelse. Vi skal takle alle de fælles sikkerhedstrusler fra terrorisme og organiseret kriminalitet til sikkerhedsproblemer i forbindelse med menneskeskabte katastrofer og naturkatastrofer. På grund af den øgede anvendelse af nye teknologier vil en effektiv håndtering af sådanne trusler også kræve en politik, der styrker beredskabet for EU's netværk og IKT-infrastruktur.

For at lykkes skal denne strategi bygge på de høstede erfaringer. Tiden er inde til at revurdere EU's hidtidige tilgang, hvor EU har reageret på uventede og tragiske begivenheder, ofte fra begivenhed til begivenhed, og udnytte Lissabontraktatens nye institutionelle rammer, der giver mulighed for en sammenhængende og tværpolitisk tilgang.

Udarbejdelsen af en strategisk dagsorden for udveksling af oplysninger kræver et overblik over den eksisterende dataindsamling, bearbejdnings- og dataudvekslingssystemer med en grundig vurdering af deres nytte, effektivitet, proportionalitet og overholdelse af reglerne om beskyttelse af personoplysninger. Den skal også danne grundlag for en sammenhængende udvikling af alle eksisterende og kommende informationssystemer.

Det skal prioriteres at gøre status over de terrorbekæmpende foranstaltninger, der er blevet indført i de seneste år, og det skal vurderes, hvordan de kan forbedres og bidrage til at beskytte vores borgere og give medlemsstaternes indsats merværdi. De nye institutionelle rammer giver EU en hidtil uset mulighed for i højere grad at samordne de forskellige terrorbekæmpende instrumenter.

Fremtidige foranstaltninger vedrørende organiseret kriminalitet skal baseres på de nye institutionelle rammer i videst muligt omfang. Menneskehandel, børnepornografi, cyberkriminalitet, økonomisk kriminalitet, forfalskning af betalingsmidler og narkotikahandel bør takles inden for en samlet tilgang. En mere effektiv retsforfølgelse og domfældelse er lige så vigtige aspekter som opmærksomhed om ofrenes behov og nedbringelse af efterspørgslen efter tjenester fra potentielle ofre. At samle medlemsstaternes retshåndhævelsesmuligheder om specifikke narkotika og ruter vil være et første konkret operationelt svar.

Vi skal også fjerne alle hindringer, der står i vejen for et effektiv samarbejde om retshåndhævelse mellem medlemsstaterne. EU-agenturer og organer, som f.eks. FRONTEX, Europol og Eurojust samt OLAF, skal spille en afgørende rolle. De skal samarbejde bedre og have tillagt de beføjelser og ressourcer, der er nødvendige for at nå deres mål på klart definerede områder.

EU vil fortsat have en integreret tilgang til kontrol af adgang til dens område i et udvidet Schengenområde for yderligere at fremme mobilitet og sikre et højt indre sikkerhedsniveau. Visumliberaliseringen vil fortsætte, navnlig i forhold til nabolande, for at lette de personlige kontakter baseret på klart definerede betingelser.

Intelligent brug af moderne teknologier i grænseforvaltning som supplement til eksisterende værktøjer som led i en risikostyringsproces kan også gøre EU mere tilgængeligt for bona fide-rejsende og stimulere innovation i EU's erhvervsliv og derved bidrage til EU's velstand og vækst og til at give EU-borgerne en fornemmelse af sikkerhed. Idrifttagelsen af SIS II og VIS-systemerne vil fortsat have høj prioritet.

At beskytte borgerne fra risici i forbindelse med international handel med forfalskede, forbudte og farlige varer kræver også en samordnet indsats med udgangspunkt i toldmyndighedernes indsats. Beskyttelse mod skadelige og farlige varer skal sikres på en effektiv og struktureret måde gennem en kontrolbaseret risikostyring af varer, af leverandørkæden og af alle typer varestrømme.

Vores bestræbelser på at beskytte borgerne vil omfatte EU's rolle inden for krise- og katastrofeforebyggelse, beredskab og reaktion. Yderligere vurdering og nødvendig handling på EU-niveau inden for krisestyring vil være en øjeblikkelig prioritet. EU's civilbeskyttelsesordning vil blive styrket for at forbedre tilgængeligheden, interoperabiliteten og samordningen af medlemsstaternes bistand. Forebyggelsen skal også fremmes. EU vil anvende solidaritetsbestemmelsen.

6. Solidaritet og ansvar som nøglefaktorer i indsatsen

Et solidt forsvar af migranters grundlæggende rettigheder af respekt for vores værdier om menneskelig værdighed og solidaritet vil give dem mulighed for fuldt ud at bidrage til den europæiske økonomi og samfundet generelt. Indvandring spiller en vigtig rolle, når det drejer sig om at løfte EU's demografiske udfordring og sikre stærke økonomiske resultater for EU på lang sigt. Indvandring kan i høj grad bidrage til EU 2020-strategien ved at være endnu en kilde til dynamisk vækst.

I de næste par år vil der være fokus på at konsolidere en egentlig fælles indvandrings- og asylpolitik. Den nuværende økonomiske krise bør ikke afholde os fra at være ambitiøse og beslutsomme. Tværtimod er det nu endnu vigtigere at udvikle disse politikker inden for rammerne af en langsigtet vision for sikring af grundlæggende rettigheder og menneskelig værdighed og styrke solidariteten, navnlig mellem medlemsstaterne, der sammen skal opbygge et menneskeligt og effektivt system. Når disse politikker er konsolideret, bør fremskridtene vurderes i forhold til vores ambitiøse mål. Der vil blive foreslået yderligere foranstaltninger, i det omfang det er relevant.

EU vil udvikle en egentlig fælles indvandringspolitik, der består af nye og smidige rammer for lovlige indvandreres indrejse. Det giver EU mulighed for at tilpasse sig øget mobilitet og arbejdsmarkedets behov, samtidig med at medlemsstaternes kompetence på dette område respekteres.

EU skal bestræbe sig på at sikre ensartede rettigheder og forpligtelser for lovlige indvandrere i lighed med, hvad der gælder for de europæiske borgere. Disse rettigheder, der konsolideres i en indvandringskodeks, og fælles regler for at sikre en effektiv forvaltning af familiesammenføring, er afgørende for at maksimere de positive virkninger af lovlig indvandring til gavn for alle aktører, og de vil styrke EU's konkurrenceevne. Integrationen af indvandrere vil blive yderligere fremmet og deres rettigheder sikret, samtidig med at det understreges, at det er deres eget ansvar at integrere sig i de samfund, de lever i.

Det er ligeledes vigtigt at forebygge og nedbringe ulovlig indvandring i overensstemmelse med chartret om grundlæggende rettigheder for at gøre EU's politik på dette område troværdig. Der vil blive lagt særlig vægt på situationen for uledsagede børn.

Vores reaktion på denne globale udfordring kræver et egentligt partnerskab med de tredjelande, som er oprindelseslande eller transitlande, og indarbejdelse af alle migrationsspørgsmål i en samlet politisk ramme. Den globale tilgang til migration vil således blive fortsat og gennemført.

Vi skal leve op til vores forpligtelse til at overholde den grundlæggende ret til asyl, herunder "non refoulement"-princippet. Oprettelsen af det fælles europæiske asylsystem og den europæiske asylstøttemyndighed bør sikre en ensartet status, høje fælles beskyttelsesstandarder i EU og en fælles asylprocedure med gensidig anerkendelse som det langsigtede mål. Solidaritet vil være kernen i vores asyl- og genbosættelsespolitik, både mellem medlemsstaterne og med de personer, der bliver forfulgt rundt om i verden.

7. Bidrag til et globalt Europa

Ovennævnte politiske mål kan ikke opfyldes uden et effektivt samarbejde med vores partnere i tredjelande og med internationale organisationer. En stærk ekstern dimension i overensstemmelse med EU's generelle optræden udadtil vil gøre det muligt at foregribe udfordringer og nå vores mål, herunder fremme af vores værdier og opfyldelsen af vores internationale menneskerettighedsforpligtelser.

De interne og eksterne politikker vedrørende frihed, sikkerhed og retfærdighed er uløseligt forbundne. Kontinuitet og konsekvens mellem de interne og eksterne politikker er afgørende for at skabe resultater, og det samme gælder overensstemmelse og komplementaritet mellem EU's og medlemsstaternes indsats.

Lissabontraktaten giver Den Europæiske Union nye muligheder for at handle mere effektivt udadtil. Ifølge denne traktat har Kommissionen en afgørende rolle, når det drejer sig om den eksterne dimension af retlige og indre anliggender. Traktaten foreskriver, at den højtstående repræsentant/næstformand for Kommissionen og Kommissionen skal sikre sammenhæng mellem de eksterne forbindelser og andre aspekter af EU's optræden udadtil, herunder i samarbejde med Tjenesten for EU's Optræden Udadtil.

8. Fra politiske prioriteter til handling og resultater

Fremskridt med hensyn til frihed, sikkerhed og retfærdighed kræver en vellykket gennemførelse af disse politiske prioriteter. For at kunne indfri de ambitioner, der er afstukket i Lissabontraktaten, har Kommissionen for første gang overdraget ansvaret for retlige og indre anliggender til to kommissærer, hvoraf den ene er næstformand for Kommissionen.

Vores ledesnor vil være chartret om grundlæggende rettigheder, og metoden vil være femdobbelt: bedre integration i andre EU-politikker; forbedring af EU-lovgivningens kvalitet; bedre gennemførelse i medlemsstaterne; bedre brug af evalueringsværktøjer, og tilpasning af vores politiske prioriteter til de finansielle ressourcer inden for rammerne af de flerårige finansielle rammer.

Egentlige fremskridt vil kræve gensidig tillid. Det kræver indførelse af minimumsstandarder (f.eks. for proceduremæssige rettigheder) og en forståelse af de forskellige retlige traditioner og metoder. En fælles europæisk kultur på dette område gennem uddannelse og udvekslingsprogrammer i stil med Erasmus samt et europæisk retsinstitut baseret på eksisterende strukturer og netværk kan udgøre et værdifuldt bidrag og vil blive aktivt fremmet.

Ofte er retlige instrumenter ikke nok. Ambitionerne bør drøftes bredt og resultaterne fuldt ud forklares. Det er ofte langt fra klart, om EU's borgere helt kender deres rettigheder og ansvar. De er derfor ikke i tilstrækkelig grad i stand til at udøve disse rettigheder. En bedre kommunikation vil hjælpe borgerne med udnytte de fremskridt, der er opnået på EU-niveau, og udviske forskellen mellem realiteten for europæisk integration og borgernes opfattelse.

Vedlagte tabel er en retningslinje for EU's foranstaltninger på området frihed, sikkerhed og retfærdighed i de næste fem år. Formålet er at opfylde de politiske mål, Det Europæiske Råd har opstillet i Stockholmprogrammet, at opfylde Europa-Parlamentets prioriteter på disse områder og takle de udfordringer, der venter os forude. Det omfatter konkrete foranstaltninger med en klar tidsplan for vedtagelse og gennemførelse. Kommissionen betragter disse foranstaltninger som indbyrdes sammenhængende, nødvendige og i overensstemmelse med det ambitionsniveau, EU skal udvise.

Der bør udvikles og gennemføres initiativer til opfyldelse af vores fælles politiske prioriteter for at nå de mest ambitiøse resultater i overensstemmelse med borgernes forventninger. Det er på tide at sikre, at borgerne fuldt ud kan drage nytte af de fremskridt, der gøres på EU-niveau. En vellykket gennemførelse af denne handlingsplan forudsætter et politisk engagement hos alle implicerede aktører: Kommissionen som drivkraften, Europa-Parlamentet og Rådet i forbindelse med drøftelse og vedtagelse af forslag, de nationale parlamenter til kontrol af subsidiaritet og proportionalitet. Det samme ambitionsniveau skal gælde for medlemsstaterne, når de gennemfører EU-lovgivning, for Kommissionen ved overvågningen af gennemførelsen og for EU-domstolene og de nationale domstole, der skal sikre en korrekt anvendelse. Sidst men ikke mindst er den aktive og velinformerede borger, som foranstaltningerne tager sigte på, den væsentligste drivende kraft og aktør i hele processen.

Handlingsplanen skal ikke opfattes som en dagsorden, der er fastsat en gang for alle. EU skal kunne reagere på uforudsete begivenheder, hurtigt kunne gribe muligheder og foregribe og tilpasse sig kommende tendenser. Kommissionen vil derfor bruge sin initiativret, når som helst det er nødvendigt for at sikre dette. Kommissionen vil også fremlægge en midtvejsrapport om gennemførelsen af Stockholmprogrammet i 2012 for at sikre, at programmet fortsat er i overensstemmelse med de europæiske og globale udviklingstendenser.

Kommissionen opfordrer Europa-Parlamentet og Rådet til at godkende denne handlingsplan til opfyldelse af Stockholmprogrammet og til at engagere sig aktivt i gennemførelsen.

BILAG

Sikre beskyttelse af grundlæggende rettigheder

Et Europa baseret på grundlæggende rettigheder |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Henstilling om bemyndigelse til forhandling af EU's tiltrædelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention | Kommissionen | 2010 (vedtaget) |

Meddelelse om EU's politik for grundlæggende rettigheder | Kommissionen | 2010 |

Flerårige rammer for agenturet for grundlæggende rettigheder vedrørende politisamarbejde og retligt samarbejde i straffesager | Kommissionen | 2010 |

Rapport om erindring om forbrydelser begået af totalitære regimer | Kommissionen | 2010 |

Årsberetning om EU's charter om grundlæggende rettigheder | Kommissionen | 2010 I gang |

Evalueringsrapport om gennemførelsen af Rådets afgørelse 2003/335/RIA om "efterforskning og strafforfølgning af folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser" | Kommissionen | 2011 |

Europæisk net af kontaktpunkter vedrørende personer, som er ansvarlige for folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser | Kommissionen | I gang |

Beskyttelse af borgernes rettigheder i informationssamfundet |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om nye retlige rammer for beskyttelse af personoplysninger efter Lissabontraktatens ikrafttrædelse | Kommissionen | 2010 |

Ny samlet retlig ramme for databeskyttelse | Kommissionen | 2010 |

Meddelelse om beskyttelse af privatlivets fred og tillid i det digitale Europa: sikre borgernes tillid til nye tjenester | Kommissionen | 2010 |

Henstilling om bemyndigelse til forhandling af en aftale med Amerikas Forenede Stater om beskyttelse af personoplysninger med henblik på retshåndhævelse | Kommissionen | 2010 |

Meddelelse om centrale elementer for beskyttelse af personoplysninger i aftaler mellem Den Europæiske Union og tredjelande med henblik på retshåndhævelse | Kommissionen | 2012 |

Sameksistens i et område, hvor der er respekt for forskelligartetheden, og de mest udsatte beskyttes |

Racisme og fremmedhad |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Gennemførelse af rammeafgørelse 2008/913/RIA om racisme og fremmedhad | Medlemsstaterne Kommissionen | November 2010 I gang |

Meddelelse om bekæmpelse af racisme, fremmedhad og forskelsbehandling | Kommissionen | 2011 |

Rapport om gennemførelsen af direktiv 2000/43/EF mod racediskrimination | Kommissionen | 2012 |

Rapport om gennemførelsen af rammeafgørelse 2008/913/RIA om racisme og fremmedhad | Kommissionen | 2013 |

Børns rettigheder |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om strategien for børns rettigheder (2010-2014) på grundlag af en evaluering af virkningen af EU-instrumenter, både interne og eksterne, der påvirker børns rettigheder | Kommissionen | 2010 |

Initiativer om mulighederne for at bruge familiemægling på internationalt niveau | Kommissionen | 2012 |

Gennemførelse af Rådets konklusioner om varslingsmekanismer for børnebortførelser | Medlemsstaterne | 2011 |

Forordning om EU-hotlines for meldinger om savnede børn | Kommissionen | 2012 |

Sårbare grupper |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om den sociale og økonomiske integration af romaer i Europa | Kommissionen | 2010 (vedtaget) |

Meddelelse om en strategi til bekæmpelse af vold mod kvinder, vold i hjemmet og skamfering af kvinders kønsorganer, der skal følges op af en EU-handlingsplan | Kommissionen | 2011 - 2012 |

Rapport om anvendelsen af Haagerkonventionen fra 2000 om international beskyttelse af voksne med en vurdering af behovet for yderligere forslag vedrørende sårbare voksne. | Kommissionen | 2014 |

Praktisk støtte til og fremme af bedste praksis for at hjælpe medlemsstaterne med at bekæmpe forskelsbehandling med udgangspunkt i artikel 10 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, herunder af romaer . | Kommissionen | I gang |

Tiltrædelse af Haagerkonventionen fra 2000 om international beskyttelse af voksne | Medlemsstaterne | I gang |

Ofre for forbrydelser, herunder terrorisme |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Lovgivningsforslag om et samlet instrument for beskyttelse af ofre og handlingsplan for praktiske foranstaltninger, herunder udvikling af en europæisk beskyttelsesordre | Kommissionen | 2011 |

Enkeltpersoners rettigheder i straffesager |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Lovgivningsforslag om oversættelse og tolkning | Kommissionen | 2010 (vedtaget) |

Lovgivningsforslag vedrørende oplysninger om rettigheder og om tiltalen | Kommissionen | 2010 |

Lovgivningsforslag om juridisk rådgivning og retshjælp | Kommissionen | 2011 |

Lovgivningsforslag om kommunikation med slægtninge, arbejdsgivere og konsulære myndigheder | Kommissionen | 2012 |

Lovgivningsforslag om særlig beskyttelse af mistænkte eller tiltalte, som er sårbare | Kommissionen | 2013 |

Grønbog om, hvorvidt flere aspekter af mistænktes og tiltaltes proceduremæssige minimumsrettigheder, ud over dem der allerede indgår i tidligere lovgivingsforslag, er nødvendige. | Kommissionen | 2014 |

Tilbageholdelse |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Grønbog om tilbageholdelse og nødvendig opfølgning | Kommissionen | 2011 |

Rapport om gennemførelsen af rammeafgørelse 2008/909/RIA om anvendelse af princippet om gensidig anerkendelse på domme i straffesager om idømmelse af frihedsstraf eller frihedsberøvende foranstaltninger med henblik på fuldbyrdelse i Den Europæiske Union | Kommissionen | 2013 |

Inddragelse af EU's borgere

Fuld udøvelse af retten til fri bevægelighed |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Opfølgning på gennemførelsen af direktiv 2004/38/EF om retten til fri bevægelighed | Kommissionen | I gang |

Anden rapport om gennemførelsen og anvendelsen af direktiv 2004/38/EF | Kommissionen | 2013 |

EU 2020-flagskibsinitiativet "Unge på vej" | Kommissionen | 2010 |

Krav på beskyttelse i tredjelande |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om status for og den fremtidige udvikling hen imod en mere effektiv konsulær beskyttelse af EU-borgere | Kommissionen | 2010 |

Lovgivningsforslag om bedre finansiel godtgørelse af konsulær beskyttelse i krisesituationer | Kommissionen | 2011 |

Forslag til direktiv om indførelse af de nødvendige foranstaltninger til koordinering af og samarbejde om at lette konsulær beskyttelse (ændring af afgørelse 1995/553/EF) | Kommissionen | 2011 |

Deltagelse i det demokratiske liv i EU |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Rapport om unionsborgerskab med analyser og løsninger på hindringer for fri bevægelighed, herunder en rapport om anvendelsen af EU-lovgivningen ved valget til Europa-Parlamentet i 2009 | Kommissionen | 2010 |

Rapport om gennemførelsen af direktiv 94/80/EF om unionsborgeres deltagelse i kommunalvalg og om tilladelse til at indføre undtagelsesbestemmelser i medfør af artikel 22, stk. 1, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. | Kommissionen | 2011 |

Lovgivningsforslag om ændring af direktiv 93/109/EF om valg til Europa-Parlamentet med henblik på at nedbringe den administrative byrde for borgerne og de nationale myndigheder | Kommissionen | 2011-2012 |

Rapport fra Kommissionen til Det Europæiske Råd om national praksis for valg til Europa-Parlamentet | Kommissionen | 2012 |

Rapport om tilladelse til at indføre undtagelsesbestemmelser i henhold til artikel 22, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde forelagt i henhold til artikel 14, stk. 3, i direktiv 93/109/EF om valg til Europa-Parlamentet | Kommissionen | 2012 |

Rapport om unionsborgerskab med yderligere analyser og løsninger på hindringer for fri bevægelighed | Kommissionen | 2013 |

Styrke tilliden til det europæiske retlige område

Fortsat gennemførelse af den gensidige anerkendelse |

Strafferet |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Rapport om gennemførelsen af rammeafgørelse 2006/783/RIA om gensidig anerkendelse af afgørelser om konfiskation | Kommissionen | 2010 2013 |

Rapport om gennemførelsen af rammeafgørelse 2002/584/RIA om den europæiske arrestordre og den nødvendige opfølgning | Kommissionen | 2010 2014 |

Lovgivningsforslag om et samlet instrument til fremskaffelse af bevismateriale i straffesager baseret på princippet om gensidig anerkendelse, og som omfatter alle former for bevismateriale | Kommissionen | 2011 |

Lovgivningsforslag om indførelse af fælles standarder for indsamling af bevismateriale i straffesager for at sikre, at det kan anerkendes | Kommissionen | 2011 |

Forslag til forordning om at tillægge Eurojust beføjelser til at indlede undersøgelser, gøre Eurojusts interne struktur mere effektiv og inddrage Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter i evalueringen af Eurojusts aktiviteter | Kommissionen | 2012 |

Lovgivningsforslag om gensidig anerkendelse af rettighedsfrakendelser | Kommissionen | 2013 |

Meddelelse om oprettelse af en europæisk anklagemyndighed med udgangspunkt i Eurojust | Kommissionen | 2013 |

Lovgivningsforslag om gensidig anerkendelse af økonomiske sanktioner, herunder i forbindelse med færdselsforseelser | Kommissionen | 2011 |

Civilret |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Lovgivningsforslag om revision af forordning (EF) nr. 44/2001 om retternes kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område (Bruxelles-I) | Kommissionen | 2010 |

Forslag til Rådets afgørelse om et forstærket samarbejde om lovvalg i skilsmissesager (Rom III) | Kommissionen | 2010 (vedtaget) |

Forslag til en forordning om lovvalgsregler i sager om formueforhold mellem ægtefæller, herunder spørgsmålet om retlig kompetence og gensidig anerkendelse, og forslag til forordning om de formueretlige følger af ugifte pars separation | Kommissionen | 2010 |

Kompendium om eksisterende EU-lovgivning om civilretligt samarbejde | Kommissionen | 2010 |

Høring om kollektive klagemuligheder i EU-lovgivningen | Kommissionen | 2010 |

Kompendium om eksisterende EU-lovgivning for forbrugerlovgivning | Kommissionen | 2011 |

Kommissionens henstilling om tinglysning af testamenter efterfulgt af Rådets og Europa-Parlamentets vedtagelse af forordningen om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser og officielt bekræftede dokumenter vedrørende arv og om indførelse af et europæisk arvebevis | Kommissionen | 2013 |

Styrkelse af den gensidige tillid |

Bedre værktøjer |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Det europæiske retlige netværk (civilret) - gennemføre ændringsbeslutningen om oprettelse af et europæisk retligt netværk (beslutning 568/2009/EF) - forbedre webstedet for det europæiske retlige netværk i overensstemmelse med udviklingen for den europæiske e-justice-portal - rapportere om aktiviteterne i det europæiske retlige netværk | Kommissionen | I gang |

Det europæiske retlige netværk (strafferet) - gennemføre Rådets afgørelse 2008/976/RIA om det europæiske retlige netværk - forbedre spredningen af ajourførte oplysninger om gennemførelsen af EU's instrumenter om retligt samarbejde | Kommissionen Medlemsstaterne Medlemsstaterne og det europæiske retlige netværk | I gang |

Gennemførelse |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Håndbog om gennemførelsen af aftaler mellem EU-USA om gensidig retlig bistand og udlevering | Kommissionen | 2010 |

Praktisk vejledning om den europæiske betalingspåkravsprocedure (forordning (EF) nr. 1896/2006) | Kommissionen | 2010 |

Praktisk vejledning om den europæiske småkravsprocedure (forordning (EF) nr. 861/2007) | Kommissionen | 2011 |

Faktablade om forordning (EF) nr. 4/2009 om underholdspligt | Kommissionen | 2011 |

Faktablade om direktiv 2008/52/EF om mægling | Kommissionen | 2012 |

Håndbog om rammeafgørelse 2003/577/RIA om indefrysning af formuegoder | Kommissionen | 2012 |

Håndbog om rammeafgørelse 2005/214/RIA om økonomiske sanktioner | Kommissionen | 2012 |

Udarbejdelse af fælles minimumsregler |

Strafferet |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Lovgivningsforslag om en harmonisering af sanktioner for overtrædelse af toldreglerne | Kommissionen | 2012 |

Lovgivningsforslag til supplement af direktiv 2008/99/EF om strafferetlig beskyttelse af miljøet og direktiv 2009/123/EF om forurening fra skibe | Kommissionen | 2012 |

Civilret |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Rapport om anvendelsen af forordning (EF) nr. 1393/2007 om forkyndelse af dokumenter i civile og kommercielle sager, eventuelt efterfulgt af et forslag om revision, som kunne omfatte udarbejdelse af fælles minimumsstandarder | Kommissionen | 2011 2012 |

Rapport om anvendelsen af forordning (EF) nr. 1206/2001 om bevisoptagelse på det civil- og handelsretlige område, eventuelt efterfulgt af et forslag om revision, som kunne omfatte udarbejdelse af fælles minimumsstandarder | Kommissionen | 2012 2013 |

Forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 2201/2003 om kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager samt i sager vedrørende forældremyndighed, herunder udarbejdelse af fælles minimumsstandarder for anerkendelse af afgørelser om forældreansvar efterfulgt af en rapport om dens anvendelse | Kommissionen | 2011 2013 |

Rapport om, hvordan den nuværende EU-ordning for civil retspleje fungerer på tværs af grænserne | Kommissionen | 2013 |

Grønbog om minimumsstandarder for civilprocessen og nødvendig opfølgning | Kommissionen | 2013 |

Lovgivningsforslag med sigte på at gøre EU's eksisterende civile retsplejeregler mere konsekvente | Kommissionen | 2014 |

Fordelene for borgerne ved et europæisk retligt område |

Lettere domstolsadgang |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Åbning af den europæiske e-justice-portal og forberedelse af nye versioner | Kommissionen | 2010 |

Grønbog om fri udveksling af dokumenter: personlige dokumenter, officielt bekræftede dokumenter og forenkling af legalisering | Kommissionen | 2010 |

Forordning om forældelsesfrister for grænseoverskridende traffikulykker | Kommissionen | 2011 |

Rapport om anvendelsen af direktiv 2003/8/EF om retshjælp | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse/Grønbog om fremme af alternativ konfliktløsning i EU | Kommissionen | 2010 |

Lovgivningsforslag om gensidig anerkendelse af virkningerne af visse personlige dokumenter (f.eks. i relation til fødsel, slægtskab, adoption, navn) | Kommissionen | 2013 |

Lovgivningsforslag om dispensation for formaliteterne med hensyn til legalisering af dokumenter mellem medlemsstaterne | Kommissionen | 2013 |

Meddelelse om gennemførelse af direktivet om mægling | Kommissionen | 2013 |

Støtte til den økonomiske virksomhed |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om europæisk aftaleret – metode til vedtagelse af en fælles referenceramme | Kommissionen | 2010 |

Forslag til forordning om en mere effektiv fuldbyrdelse af retsafgørelser i Den Europæiske Union: udlæg i bankindeståender | Kommissionen | 2010 |

Lovgivningsforslag om en fælles referenceramme | Kommissionen | 2011 |

Forslag til forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1346/2000 om insolvensbehandling efterfulgt af en rapport om anvendelsen | Kommissionen | 2012 2013 |

Forslag til forordning om en mere effektiv fuldbyrdelse af retsafgørelser i Den Europæiske Union: adgang til oplysninger om skyldneres aktiver | Kommissionen | 2013 |

Grønbog om internationalprivatretlige aspekter, herunder lovvalg, for virksomheder, foreninger og andre juridiske personer | Kommissionen | 2014 |

Gennemførelsesrapporter og opfølgning: |

Rapport om overdragelse af fordringer i henhold til forordning (EF) nr. 593/2008 om lovvalgsregler for kontraktlige forpligtelser (Rom I) | Kommissionen | 2010 |

Rapport om anvendelsen af forordning (EF) nr. 805/2008 om et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument for ubestridte krav | Kommissionen | 2011 |

Rapport om anvendelsen af forordning (EF) nr. 804/2007 om lovvalgsregler for forpligtelser uden for kontraktforhold (Rom II) | Kommissionen | 2012 |

Rapport om anvendelsen af forordning (EF) nr. 861/2007 om indførelse af en europæisk småkravsprocedure | Kommissionen | 2013 |

Rapport om anvendelsen af forordning (EF) nr. 1896/2006 om indførelse af en europæisk betalingspåkravsprocedure | Kommissionen | 2013 |

Rapport om anvendelsen af forsikringsaftaler i henhold til forordning (EF) nr. 593/2008 om lovvalgsregler for kontraktlige forpligtelser (Rom I) | Kommissionen | 2013 |

Direktiv om forbrugerrettigheder (KOM(2008) 614 endelig) | Kommissionen | I gang |

Modernisering af direktiv 90/314/EF om pakkerejser | Kommissionen | 2011 |

Modernisering af direktiv 2005/29/EF om virksomheders urimelige handelspraksis over for forbrugerne | Kommissionen | 2011 |

Modernisering af direktiv 98/6/EF om angivelse af priser | Kommissionen | 2012 |

Modernisering af direktiv 2006/114/EF om om vildledende og sammenlignende reklame | Kommissionen | 2012 |

Øget internationalt engagement fra EU's side på det retslige område |

Civilret |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Henstilling om bemyndigelse til at forhandle en aftale mellem EU og Norge, Island og Schweiz om retligt samarbejde om forkyndelse af dokumenter og bevisoptagelse | Kommissionen | 2012 |

Henstilling om bemyndigelse til at forhandle en aftale mellem EU og Norge, Island og Schweiz om en tillægsprotokol til Luganokonventionen af 2007 om underholdsbidrag. | Kommissionen | 2010 |

Henstilling om bemyndigelse til at forhandle og ajourføre det nuværende mandat for UNIDROIT-rumprotokollen | Kommissionen | 2010 |

Meddelelse om en strategi for EU's internationale tilstedeværelse på det civilretlige område | Kommissionen | 2011 |

Forslag til bemyndigelse af visse medlemsstater til at tiltræde Haagerkonventionen om forkyndelse af dokumenter og bevisoptagelse i EU's interesse | Kommissionen | 2011 |

Forslag til EU's indgåelse af Luxembourgprotokollen om rullende jernbanemateriel | Kommissionen | 2011 |

Forslag til EU's indgåelse af Haagerkonventionen fra 2005 om lovvalg | Kommissionen | 2012 |

Vurdering af tredjelandes deltagelse i Luganokonventionen | Kommissionen | 2012 |

Forslag om EU's undertegnelse og indgåelse af protokollen om rumudstyr | Kommissionen | 2013 |

Forslag til EU's tiltrædelse af UNIDROIT-konventionen | Kommissionen | 2014 |

Strafferet |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om internationale aspekter af retligt samarbejde i straffesager | Kommissionen | 2013 |

Garantere Europas sikkerhed

Strategi for den indre sikkerhed |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om strategien for den indre sikkerhed | Kommissionen | 2010 |

Styrkelse af midlerne |

Forvaltning af informationsstrømmen |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om en oversigt over indsamling og udveksling af oplysninger | Kommissionen | 2010 |

Lovgivningsforslag om en fælles EU-tilgang til brug af passagerlisteoplysninger med henblik på retshåndhævelse | Kommissionen | 2010 |

Meddelelse om overførsel af passagerlisteoplysninger til tredjelande | Kommissionen | 2010 |

Forslag til bemyndigelse til at forhandle og forhandling af aftaler om passagerlisteoplysninger mellem Den Europæiske Union og relevante tredjelande | Kommissionen | I gang 2011-2014 |

Evalueringsrapport om anvendelsen af direktiv 2006/24/EF om lagring af data, eventuelt efterfulgt af et forslag til revision | Kommissionen | 2010 2012 |

Rapport om gennemførelsen af rammeafgørelse 2006/960/RIA (svensk initiativ) om udveksling af oplysninger mellem retshåndhævende myndigheder | Kommissionen | 2011 |

Rapport om gennemførelsen af afgørelse 2008/615/RIA (Prümafgørelse) om adgangsret til elektroniske dna-analysedatabaser, elektroniske fingeraftryksidentifikationssystemer og køretøjsregistre | Kommissionen | 2012 |

Meddelelse om en europæisk informationsudvekslingsmodel efterfulgt af en handlingsplan | Kommissionen | 2012 2013 |

Meddelelse om bedre sporing af brugere af forudbetalte kommunikationstjenester med henblik på retshåndhævelse | Kommissionen | 2012 |

Grønbog om kommercielle oplysninger, der er relevante for retshåndhævelse og informationsudvekslingsmodeller | Kommissionen | 2012 |

Politikodeks, herunder kodificering af de vigtigste instrumenter for adgang til oplysninger | Kommissionen | 2014 |

Indførelse af de nødvendige teknologiske værktøjer |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Lovgivningsforslag til et europæisk register for domfældte tredjelandsstatsborgere | Kommissionen | 2011 |

Forslag til gennemførelsesforanstaltninger for det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre (ECRIS) | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om fordelene ved at oprette et europæisk strafferegisterindekssystem (EPRIS) | Kommissionen | 2012 |

Meddelelse om eventuelle foranstaltninger for at fremme informationsudvekslingen mellem medlemsstater, herunder Europol, om voldsudøvere, der rejser fra land til land i forbindelse med store begivenheder | Kommissionen | 2012 |

Meddelelse om evaluering af ECRIS og om systemets fremtidige udvikling til også at omfatte udveksling af informationer om kontrolforanstaltninger | Kommissionen | 2014 |

Effektive politikker |

Et mere effektivt samarbejde om retshåndhævelse |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Forslag til en forordning om gennemførelse af artikel 10 i De Forenede Nationers protokol om ulovlig fremstilling af og handel med skydevåben og dele, komponenter og ammunition hertil, om "generelle krav til eksport-, import- og transitlicens- eller autorisationssystemer" | Kommissionen | 2010 |

Meddelelse om status for samarbejdet mellem ESFP's politimission og Europol | Kommissionen | 2011 |

Forslag til en forordning om Europol | Kommissionen | 2013 |

Forslag til indgåelse på EU's vegne af De Forenede Nationers protokol om bekæmpelse af ulovlig fremstilling af og handel med skydevåben og dele, komponenter samt ammunition hertil | Kommissionen | 2012 |

Forslag til informationsudveksling mellem Europol, Eurojust og Frontex | Kommissionen | 2011 |

Evaluering af rammeafgørelse 2009/905/RIA om akkreditering af kriminaltekniske laboratoriers aktiviteter og overvejelser om mulighederne for at udvikle fælles kvalitetsstandarder på det kriminaltekniske område | Kommissionen | 2013 |

Meddelelse om en forbedring af told- og politisamarbejdet i EU, herunder overvejelser om hemmelige agenter, politisamarbejde og toldcentre, om en EU-tilgang til efterretningsbaseret politiarbejde og om fælles foranstaltninger for at forbedre det operationelle politisamarbejde: vurdering af den aktuelle situation og eventuelle henstillinger | Kommissionen | 2014 |

For at kunne foretage en analyse af truslen på europæisk plan bør der udarbejdes en metode baseret på fælles parametre. Europol, Det Fælles Situationscenter (SitCen) og Eurojust skal udnyttes fuldt ud i bekæmpelsen af terrorisme. | Kommissionen Medlemsstaterne | I gang |

Mere effektiv kriminalitetsforebyggelse |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Evaluering af det europæiske kriminalpræventive net (EUCPN) og lovgivningsforslag om oprettelse af et observationscenter for kriminalitetsforebyggelse (OPC) | Kommissionen | 2013 |

Fremme begrebet forebyggelse og bekæmpelse af organiseret kriminalitet gennem en administrativ tilgang | Kommissionen | I gang |

Udvikling af en ramme for risikohåndtering på toldområdet for at forebygge organiseret kriminalitet i forbindelse med varer | Kommissionen | I gang |

Statistikker |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Ny handlingsplan for udvikling af statistikker om kriminalitet og strafferet 2011-2015 | Kommissionen | 2011 |

Forslag til en europæisk klassifikation af kriminalitetstyper | Kommissionen | 2013 |

Undersøgelse af sikkerheden i EU | Kommissionen | 2013 |

Indsamling af sammenlignelige statistikker for udvalgte kriminalitetsområder: hvidvaskning af penge, cyberkriminalitet, korruption, menneskehandel | Kommissionen | I gang |

Beskyttelse mod alvorlig og organiseret kriminalitet |

Bekæmpelse af alvorlig og organiseret kriminalitet |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Rapport om gennemførelse af rammeafgørelse 2008/841/RIA om bekæmpelse af organiseret kriminalitet | Kommissionen | 2012 |

Menneskehandel |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Oprettelse af en stilling i Kommissionen som EU-koordinator for bekæmpelse af menneskehandel | Kommissionen | 2010 |

Forslag til et direktiv om bekæmpelse af menneskehandel | Kommissionen | 2010 (vedtaget) |

Rapport om anvendelsen af Rådets direktiv 2003/81/EF om udstedelse af opholdstilladelser til tredjelandsstatsborgere, der har været ofre for menneskehandel, eller som er indrejst som led i ulovlig indvandring, og som samarbejder med de kompetente myndigheder, og eventuel opfølgning | Kommissionen | 2010 |

Rapport om gennemførelsen af handlingsplanen om menneskehandel 2005-2009 | Kommissionen | 2010 |

Rapport om gennemførelsen af det handlingsorienterede dokument om menneskehandel fra november 2009 | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om en ny integreret strategi om bekæmpelse af menneskehandel og om foranstaltninger til at beskytte og bistå ofre (herunder udarbejdelse af erstatningsordninger, sikker tilbagevenden og bistand til integration i oprindelseslandet, hvis de vender frivilligt tilbage) ved brug af samarbejdsaftaler med specifikke tredjelande | Kommissionen | 2011 |

Retningslinjer for konsulære tjenester og grænsevagter med henblik på identifikation af ofre for menneskehandel | Kommissionen | 2012 |

Seksuel udnyttelse af børn og børnepornografi |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Forslag til et direktiv om bekæmpelse af seksuelt misbrug af børn, seksuel udnyttelse af børn og børnepornografi | Kommissionen | 2010 (vedtaget) |

Fremme partnerskaber med den private sektor, navnlig den finansielle sektor med henblik på at afbryde pengeoverførsler, der står i forbindelse med websteder, hvis indhold vedrører misbrug af børn | Kommissionen | I gang |

Fremme relevante foranstaltninger under programmet for et sikrere internet 2009-2013 | Kommissionen | I gang |

Cyberkriminalitet og netværks- og informationssikkerhed |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Foranstaltninger, der tager sigte på en styrket net- og informationssikkerhedspolitik på højt niveau, f.eks. lovgivningsforanstaltninger om et moderniseret agentur for net- og informationssikkerhed samt andre foranstaltninger, der giver mulighed for at reagere hurtigere i tilfælde af cyberangreb | Rådet Kommissionen Europa-Parlamentet | 2010-2012 |

Lovgivningsforslag om angreb på informationssystemer | Kommissionen | 2010 |

Oprettelse af en europæisk indberetningsplatform for cyberkriminalitet | Europol Kommissionen | 2010-2012 |

Udvikling af en europæisk standardaftale for offentlige/private partnerskaber i bekæmpelsen af cyberkriminalitet og for cybersikkerhed | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om forfalskede lægemidler | Kommissionen | 2013 |

Foranstaltninger, herunder lovgivningsforslag om indførelse af kompetenceregler for cyberspace på europæisk og internationalt niveau | Kommissionen | 2013 |

Ratifikation af Europarådets konvention fra 2001 om cyberkriminalitet | Medlemsstaterne |

Økonomisk kriminalitet og korruption |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Rapport om gennemførelsen af afgørelse 2007/845/RIA om kontorer for inddrivelse af aktiver | Kommissionen | 2010 |

Meddelelse om en samlet politik mod korruption i medlemsstaterne, herunder indførelse af en evalueringsmekanisme og fremlæggelse af retningslinjer for samarbejde med Europarådets gruppe af stater mod korruption (GRECO) i den henseende | Kommissionen | 2011 |

Forslag til en ny retlig ramme for inddrivelse af aktiver | Kommissionen | 2011 |

Lovgivningsforslag om strafferetlige foranstaltninger til håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder (erstatter forslag KOM(2006) 168 endelig) | Kommissionen | 2011 |

Forslag om ændring af forordning (EF) nr. 1383/2003 om toldmyndighedernes indgriben over for varer, der mistænkes for at krænke visse intellektuelle ejendomsrettigheder, og om de foranstaltninger, som skal træffes over for varer, der krænker sådanne rettigheder | Kommissionen | 2010 |

Videreførelse og gennemførelse af handlingsplanen om EU's og Kinas toldsamarbejde om intellektuelle ejendomsrettigheder | Kommissionen Medlemsstaterne | I gang |

Meddelelse om en europæisk strategi for finansielle undersøgelser og finansielle og strafferetlige analyser | Kommissionen | 2012 |

Lovgivningsforslag om ajourføring af de europæiske strafferetlige rammer for hvidvaskning af penge | Kommissionen | 2012 |

Vedtagelse og opfølgning af Kommissionens rapport om gennemførelsen af forordning (EF) nr. 1889/2005 om kontrol med likvide midler, der indføres til eller forlader Fællesskabet | Kommissionen | 2010 - 2011 |

Vurdering af behovet for yderligere foranstaltninger for at øge åbenheden om juridiske personer og retlige arrangementer/trusts, der tager sigte på at identificere den begunstigede ejer, fulgt op af lovgivningsforslag | Kommissionen | 2012 |

Retningslinjer for nye værktøjer for inddrivelse af udbyttet fra strafbart forhold, f.eks. oprettelse af nationale registre over bankkonti | Kommissionen | 2012 |

Europæisk strategi for identitetsforvaltning, herunder lovgivningsforslag vedrørende strafbarhed for identitetstyvery og elektronisk identitet (eID) og sikre autentifikationssystemer | Kommissionen | 2012 |

Udarbejdelse af en holdbar institutionel ramme for FIU.NET (EU's net af finansielle efterretningsenheder), herunder eventuelt en database for mistænkelige transaktioner, efterfulgt af en gennemførlighedsanalyse | Kommissionen | 2013 |

Første evaluering af medlemsstaternes politikker til bekæmpelse af korruption | Kommissionen | 2013 |

Rapport om tilpasning af sanktioner inden for finansielle tjenesteydelser | Kommissionen | 2010 |

Meddelelse om retshåndhævelsesaspekter ved bekæmpelse af varemærkeforfalskning | Kommissionen | 2013 |

Narkotika |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Lovgivningsforslag om ændring af afgørelse 2005/387/RIA om nye psykoaktive stoffer | Kommissionen | 2010 |

Afslutning af forhandlingerne om en aftale mellem EU og Rusland om kontrol med handel med narkotikaprækursorer | Kommissionen | 2010 |

Evaluering af den nuværende EU-strategi for narkotika og EU's narkotikahandlingsplan, herunder for sammenhængen mellem EU's interne og eksterne narkotikapolitik, og forlængelse af strategi- og handlingsplanen | Kommissionen | 2010-2012 |

Lovgivningsforslag om ændring af EU's lovgivning for narkotikaprækursorer for at styrke kontrollen på visse områder | Kommissionen | 2011 |

Oplysningskampagne og offentlige begivenheder vedrørende EU's narkotikaindsats efterfulgt af en vurdering i 2010 af virkningerne | Kommissionen | I gang |

Meddelelse om permanente EU-strukturer for operationel koordinering af narkotikaindsatsen uden for EU, navnlig i Vestafrika | Kommissionen | 2012 |

Finansiel og politisk støtte til internationale organisationer, sikkerhedsplatforme og lignende initiativer til bekæmpelse af handel med narkotika og narkotikaprækursorer | Kommissionen | I gang |

Gennemførelse af det handlingsorienterede papir om Afghanistan og handel med narkotika og fortsættelse af en global dialog med de latinamerikanske og caribiske lande (LAC) på bilateralt og biregionalt niveau | Kommissionen | I gang |

Terrorisme |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om status over foranstaltninger til bekæmpelse af terrorisme | Kommissionen | 2010 |

Henstilling om bemyndigelse til at forhandle en langsigtet aftale mellem Den Europæiske Union og De Forenede Stater om behandling og overførsel af oplysninger om finansielle transaktioner med henblik på bekæmpelse af terrorisme | Kommissionen | 2010 (vedtaget) |

Gennemførelse af EU's handlingsplan for voldelig radikalisering (ikke-lovgivningsmæssige foranstaltninger, der skal forhindre spredning af voldeligt radikalt indhold på internettet; websted vedrørende voldelig radikalisering; udvikling af benchmarkingværktøjer for at måle effektiviteten af initiativer til bekæmpelse af radikalisering) | Kommissionen | 2010 |

Yderligere udvikling af de eksterne aspekter af fænomenet voldelig radikalisering | Kommissionen | 2010 |

Lovgivningsforslag om sprængstofprækursorer | Kommissionen | 2010 |

Offentlig-privat dialog om ulovlige onlineaktiviteter i forbindelse med terrorisme og andre forbrydelser | Kommissionen | 2010 |

Meddelelse om EU-retningslinjer for frivillig bekæmpelse af terrorfinansiering baseret på nonprofitorganisationer | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om en samordnet indsats på EU-niveau for at muliggøre, styrke og kommunikere tendenser og ideologier, der forkaster ekstremisme og vold, til den brede offentlighed | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om en strategi for en samlet tilgang til radikalisering på basis af en evaluering af effektiviteten af nationale politikker til at bekæmpe radikalisering i sårbare grupper | Kommissionen | 2011 |

Rapport om gennemførelse af rammeafgørelse 2008/919/RIA om terrorisme | Kommissionen | 2011 |

Rapport om ikke-lovgivningsmæssige foranstaltninger til bekæmpelse af brugen af internet til terrorformål | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om nytten af et europæisk program til sporing af finansiering af terrorisme | Kommissionen | 2011 |

Evaluering af EU's handlingsplan vedrørende sprængstoffer og opfølgningsforanstaltninger | Kommissionen | 2011 2012 |

Lovgivningsforslag om sikkerhedsgodkendelse af personer med adgang til CBRN (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear) eller sprængstoffer | Kommissionen | 2011-2012 |

Vurdering af alternative og nye betalingsmetoder med henblik på potentielt misbrug til terrorfinansiering | Kommissionen | 2012 |

Indførelse af fælles gensidig anerkendelse af toldsikkerhedsforanstaltningerne mellem EU og identificerede partnerlande for at beskytte den internationale forsyningskæde og sikre grænseoverskridende fordele for hinandens godkendte økonomiske operatører | Kommissionen | 2010/11 |

Meddelelse om foranstaltninger for at forbedre tilbagemeldingen til finansielle institutioner vedrørende resultatet af deres samarbejde om bekæmpelse af terrorfinansiering | Kommissionen | 2014 |

Udvikling af fælles risikokriterier og standarder for sikkerheden for varer | Kommissionen | I gang |

Bedre bekæmpelse af ulovlig brug af varer med dobbelt anvendelse | Kommissionen | I gang |

Omfattende og effektiv EU-katastrofehåndtering: styring af EU's kapacitet til at forebygge, forberede sig på og reagere på alle former for katastrofer |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Rapport om evaluering af EU's instrumenter til civilbeskyttelse | Kommissionen | 2010 |

Meddelelse om EU's katastrofeberedskab | Kommissionen | 2010 |

Styrkelse af Overvågnings- og Informationscentrets analyse- og koordineringskapacitet | Kommissionen | 2010 og fremover |

Forslag til gennemførelse af solidaritetsbestemmelsen | Kommissionen | 2010-2011 |

Gennemførelse af EU's handlingsplan fra 2009 om kemiske, biologiske, radiologiske og nukleare trusler (CBRN) (licensordning for visse kemikalier i højrisikogruppen; europæisk tilgang til sporing af CBRN, herunder standardisering og certificering af sporingsudstyr, minimumsstandarder for sporing af CBRN) | Kommissionen | 2010-2014 |

Evaluering af pilotfasen af informations- og varslingsnetværket vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN) som forberedelse til beslutningen om yderligere fremskridt | Kommissionen | 2010 |

Lovgivningsforslag om fornyelse af civilbeskyttelsesordningen og det finansielle civilbeskyttelsesinstrument | Kommissionen | 2011 |

Rapport om gennemførelsen af direktiv 2008/114 om identifikation af europæisk kritisk infrastruktur fulgt op af en revision af direktivet med en eventuel udvidelse af anvendelsesområdet | Kommissionen | 2011 2012 |

Samlet statusrapport om gennemførelsen af CBRN-handlingsplanen | Kommissionen | 2011 |

Oversigt over de natur- og menneskabte risici, som EU kan stå over for i fremtiden | Kommissionen | 2012 |

Program for ekspertvurdering af medlemsstaternes praksis og tilgang vedrørende CBRN-sikkerhed | Kommissionen | 2012 |

Meddelelse om samarbejde med tredjeparter i forbindelse med programmet om kritisk infrastruktur (CIP), sprængstoffer og CBRN | Kommissionen | 2012 |

Program til styrkelse af CBRN-indsatsen inden for civilbeskyttelse | Kommissionen | 2012 |

Adgang til Europa i en globaliseret verden |

Integreret forvaltning af de ydre grænser |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Forslag til ændring af Frontex-forordningen (EF) nr. 2007/2004 | Kommissionen | 2010 (vedtaget) |

Anden statusrapport for det europæiske grænseovervågningssystem (EUROSUR) | Kommissionen | 2010 |

Oprettelse af regionale og/eller specialiserede Frontex-kontorer | FRONTEX | 2010 |

Udvikling af en toldmæssig tilgang til at beskytte borgerne mod risici fra international handel med farlige varer | Kommissionen | 2010 |

Lovgivningsforslag om ændring af Schengen-grænsekodeksen (forordning (EF) nr. 562/2006) | Kommissionen | 2010-2011 |

Lovgivningsforslag om indførelse af et ind- og udrejsesystem (Entry Exit System, EES) | Kommissionen | 2011 |

Lovgivningsforslag om indførelse af et program for registrerede rejsende (Registered Traveller Programme (RTP)) | Kommissionen | 2011 |

Den europæiske asylstøttemyndighed (EASO) udvikler metoder til bedre identifikation af personer, som har brug for international beskyttelse i blandede migrationsstrømme, og til samarbejde med Frontex, når det er muligt | EASO | 2011 |

Lovgivningsforslag om udviklingen af Eurosur | Kommissionen | 2011 |

Vedtagelse af retningslinjer for toldkontrol vedrørende produktsikkerhed | Kommissionen Medlemsstaterne | 2011 |

Udvikling og idrifttagelse af Schengeninformationssystemet II (SIS II) | Kommissionen Medlemsstaterne | December 2011 eller 2013, afhængig af, hvilken teknisk løsning der vælges |

Oprettelse af et agentur for den operationelle forvaltning af store it-systemer inden for området frihed, sikkerhed og retfærdighed | 2012 |

Meddelelse om bedre samarbejde, koordinering, integration og rationalisering af forskellige kontrolforanstaltninger ved de ydre grænser for at kombinere målet om af lette adgangen og forbedre sikkerheden | Kommissionen | 2012 |

Meddelelse om den langsigtede udvikling af FRONTEX, herunder nytten af at etablere et europæisk system af grænsevagter | Kommissionen | 2014 |

Brug af CRMS (Community Risk Management System) for at udveksle oplysninger om risici mellem toldkontorer ved grænsen og yderligere udvikling af en fælles risikovurdering, kriterier og standarder for forvaltning og sikkerhed ved de ydre grænser | Kommissionen | i gang |

Styrket samarbejde i havne, lufthavne og ved landgrænser om alle forhold af betydning for forvaltning af de ydre grænser | Kommissionen | i gang |

Visumpolitik |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Afslutning af visumdialoger med Albanien og Bosnien-Hercegovina og indførelse af en visumdialog med Kosovo* *I henhold til FN's Sikkerhedsrådsresolution 1244/99 | Kommissionen | 2010 |

Håndbog om den praktiske anvendelse af visumkodeksen og regelmæssige ajourføringer | Kommissionen | 2010 I gang |

Forhandling, undertegnelse og indgåelse af visumlempelsesaftaler med tredjelande | Kommissionen | I gang |

Udvikling og idrifttagelse af Schengeninformationssystemet VIS (VIS II) og gradvis indførelse af VIS | Kommissionen Medlemsstaterne | December 2010 |

Meddelelse om regionale konsulære samarbejdsprogrammer og om etablering af fælles visumansøgningscentre | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om muligheden for indførelse af EU-ESTA (Electronic System for Travel Authorization) | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om evalueringen af gennemførelsen af visumkodeksen (Forordning (EF) nr. 810/2009) | Kommissionen | 2013 |

Meddelelse om et nyt koncept for den europæiske visumpolitik og vurdering af muligheden for at indføre en fælles europæisk mekanisme til udstedelse af visa til kortvarige ophold | Kommissionen | 2014 |

Evaluering af VIS | Kommissionen | 2014 |

Opfølgning på visumgensidighed (forhandling og indgåelse af aftaler om ophævelse af visumpligt, regelmæssige rapporter om visumgensidighed) | Kommissionen | I gang |

Regelmæssige revisioner af listen over de tredjelande, hvis statsborgere skal være i besiddelse af visum ved passage af de ydre grænser, og forslag til regelmæssige revisioner af forordning (EF) nr. 539/2001 | Kommissionen | I gang |

Regelmæssige møder i de fælles udvalg for overvågning af gennemførelsen af visumlempelser og tilbagetagelsesaftaler med tredjelande | Kommissionen | I gang |

Solidaritet og ansvar som nøglefaktorer i indsatsen

Et ansvarligt og solidarisk Europa på indvandrings- og asylområdet |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om større sammenhæng mellem indvandringspolitik og andre relevante EU-politikker, navnlig om en styrket sammenhæng mellem udviklingen af migrationspolitikken og EU 2020-strategien | Kommissionen | 2011 |

Årsrapporter om indvandring og asyl (gennemførelse af den europæiske pagt og fra 2011 om Stockholmprogrammet) | Kommissionen | I gang |

Statistikker |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Foranstaltninger med henblik på: - vedtagelse i det europæiske udvalg for det statistiske system af en begrebsramme og et arbejdsprogram for udvikling af statistikker om migration og mainstreaming af migrationsspørgsmål i sociale og økonomiske statistikker - udvikling af en yderligere opdeling for statistikker om asyl, opholdstilladelser udstedt til tredjelandsstatsborgere og håndhævelse af lovgivning om indvandring, eventuelt med et forslag til Kommissionens forordning om gennemførelse af artikel 8 i forordning (EF) nr. 862/2007 | Kommissionen Medlemsstaterne | 2010 - 2011 |

Rapport om anvendelsen af forordning (EF) nr. 862/2007 om EF-statistikker over migration og international beskyttelse og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 311/76 om udarbejdelse af statistik vedrørende udenlandske arbejdstagere | Kommissionen | 2012 |

En dynamisk og samlet migrationspolitik |

Konsolidering, udvikling og gennemførelse af EU's samlede migrationsstrategi |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om evalueringen og den fremtidige udvikling af den globale migrationsstrategi | Kommissionen | 2011 |

Fortsættelse af EU's politiske dialoger om migration som en måde til at indgå i en dialog om dette spørgsmål med tredjelande, der er omfattet af den globale migrationsstrategi | Kommissionen Medlemsstaterne | I gang |

Iværksættelse af migrationsprofilprocesser (herunder kapacitetsopbygning og brug af migrationsprofilen som et værktøj til politikformulering, samarbejdsplanlægning, evaluering) med nøglelande | Kommissionen | I gang |

Yderligere udvikling af mobilitetspartnerskaber | Kommissionen | I gang |

Yderligere udvikling af samarbejdsplatforme til fremme af koordineringen blandt de relevante aktører | Kommissionen | I gang |

Fremme migrationsdialogen i det østlige partnerskab | Kommissionen | I gang |

Fortsættelse og forbedring af gennemførelsen af EU/Afrika-partnerskabet om migration, mobilitet og beskæftigelse og forberedelse af et EU-Afrika-møde på højt embedsmandsplan om dette partnerskab i andet halvår af 2010 | Kommissionen | I gang |

Konkretisering af opfølgningen af Rabat/Paris-processen via gennemførelsen af Paris-samarbejdsprogrammet og forberedelsen af Dakar-konferencen i 2011 | Kommissionen | 2010-2011 |

Udvikling af EU/LAC-dialogen om migration | Kommissionen | I gang |

Fremme samarbejdet med Indien, Afghanistan og Pakistan om migrationsspørgsmål og med Centralasien på regionalt basis | Kommissionen | I gang |

Migration og udvikling |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om klimaforandringernes følger for international migration, herunder de potentielle følger for indvandring i Den Europæiske Union | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om at maksimere indvandringens positive aspekter og minimere de negative aspekter for udvikling (cirkulær migration, overførsler, herunder nytten af at oprette en fælles EU-portal for overførsler; udvikling af diasporanetværk og fremme migrantsamfunds deltagelse i udviklingsprojekter i oprindelseslandene, migranters rettigheder, hjerneflugt) | Kommissionen | 2010 |

Støtte til oprettelse af et observationsnetværk for migration i AVS-lande | Kommissionen | I gang |

Støtte til tredjelande, hvad angår fastsættelse og gennemførelse af deres migrationspolitik gennem vores samarbejde navnlig med de afrikanske lande syd for Sahara, gennem en styrkelse af den institutionelle kapacitet til sikring af en bedre migrationsforvaltning og styring, samt en mulig åbning af nye migrationscentre i vigtige afrikanske lande | Kommissionen |

En samordnet politik i overensstemmelse med arbejdsmarkedets behov |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Forslag til direktiv om tredjelandsstatsborgeres indrejse inden for rammerne af en virksomhedsintern udstationering | Kommissionen | 2010 |

Forslag til Rådets direktiv om betingelserne for tredjelandsstatsborgeres indrejse og ophold med henblik på at udføre sæsonarbejde | Kommissionen | 2010 |

Rapport om anvendelsen af direktiv 2004/114/EF om betingelserne for tredjelandsstatborgeres indrejse med henblik på studier, elevudveksling, ulønnet erhvervsuddannelse eller volontørtjeneste, efterfulgt af et forslag til ændring af direktivet | Kommissionen | 2010 2011 |

Rapport om direktiv 2003/109/EF om tredjelandsstatsborgeres status som fastboende udlænding og eventuel opfølgning | Kommissionen | 2011 |

Rapport om direktiv 2005/71/EF om en særlig indrejseprocedure for tredjelandsstatsborgere med henblik på videnskabelig forskning og eventuel opfølgning | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om håndtering af mangel på arbejdskraft gennem migration i EU-medlemsstaterne | Kommissionen | 2012 |

Rapport om anvendelsen af direktiv 2009/50/EF om indrejse- og opholdsbetingelser for tredjelandsstatsborgere med henblik på højt kvalificeret beskæftigelse | Kommissionen | 2014 |

Yderligere udvikling af det europæiske migrationsnetværk med henblik på at træffe politiske valg på et bedre informationsgrundlag, der også tager hensyn til den seneste udvikling | Kommissionen | I gang |

Proaktive politikker for migranter og deres rettigheder |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Grønbog om ret til familiesammenføring | Kommissionen | 2010 |

Forslag til ændring af direktiv 2003/86/EF om ret til familiesammenføring | Kommissionen | 2012 |

Indvandringskodeks – Konsolidering af lovgivning vedrørende lovlig indvandring under hensyntagen til evalueringen af den eksisterende lovgivning, behov for forenkling og eventuelt udvidelse af de gældende bestemmelser til at omfatte kategorier af arbejdstagere, der ikke på nuværende tidspunkt er omfattet af EU-lovgivning | Kommissionen | 2013 |

Integration |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Udkast til tredje udgave af "Håndbog om integration for politiske beslutningstagere og praktikere" | Kommissionen | 2010 |

Rapport til ministermødet om integration i 2010 | Kommissionen | 2010 |

Meddelelse om en EU-dagsorden for integration, herunder udvikling af en koordineringsmekanisme | Kommissionen | 2011 |

Effektive politikker til bekæmpelse af ulovlig indvandring |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om evaluering af tilbagetagelsesaftaler og udvikling af en sammenhængende strategi for tilbagetagelse under hensyntagen til de generelle forbindelser med det berørte land, herunder en fælles tilgang til tredjelande, der ikke samarbejder om tilbagetagelse af deres egne statsborgere | Kommissionen | 2010 |

Meddelelse om evaluering af den fælles politik for tilbagesendelse og dens fremtidige udvikling (herunder støtteforanstaltninger for tilbagesendelse og reintegration af tilbagetagne, kapacitetsopbygning i tredjelande; oplysning i modtagerlandene om muligheder for tilbagesendelse og reintegration, netværk af forbindelsesofficerer i oprindelses- og transitlande) | Kommissionen | 2011 |

Lovgivningsforslag om ændring af direktiv 2002/90/EF om definition af hjælp til ulovlig indrejse og transit samt ulovligt ophold (og eventuelt indarbejdelse af rammeafgørelse 2002/946/RIA om styrkelse af de strafferetlige rammer med henblik på bekæmpelse af hjælp til ulovlig indrejse og transit samt ulovligt ophold; og udvidelse af eksisterende bestemmelser) | Kommissionen | 2012 |

Rapport om direktiv 2009/52/EF om minimumsstandarder for sanktioner og foranstaltninger over for arbejdsgivere, der beskæftiger tredjelandsstatsborgere med ulovligt ophold | Kommissionen | 2014 |

Rapport om gennemførelsen af direktiv 2008/115/EF om tilbagesendelse | Kommissionen | 2014 |

Yderligere bestræbelser på at forhandle og indgå tilbagetagelsesaftaler med relevante tredjelande og undersøgelse af mulighederne for at indgå tilbagetagelsesaftaler med andre tredjelande | Kommissionen | I gang |

Uledsagede mindreårige |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om en handlingsplan for uledsagede mindreårige i migrationsprocessen | Kommissionen | 2010 |

Asyl et fælles og solidarisk beskyttelsesområde |

Et samlet beskyttelsesområde |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Yderligere udvikling af en fælles uddannelsesplatform for nationale asylembedsmænd bl.a. baseret på det europæiske asylcurriculum | EASO | 2011 |

Meddelelse om udviklingen af Eurodac, navnlig om nytten af at udvikle det til et støtteværktøj for hele det fælles europæiske asylsystem | Kommissionen | 2012 |

Meddelelse om hensigtsmæssigheden, mulighederne og vanskelighederne i forbindelse med fælles behandling af asylansøgninger i EU samt af de juridiske og praktiske følger forbundet hermed | Kommissionen | 2014 |

Kommissionens rapport om de retlige og praktiske følger af EU's tiltrædelse af Genèvekonventionen og den tilhørende protokol fra 1967 | Kommissionen | 2013 |

Første evalueringsrapport om asylstøttekontorets indvirkning på det praktiske samarbejde på asylområdet og det fælles europæiske asylsystem. | Kommissionen | 2013 |

Kommissionens meddelelse om en ramme for overførsel af beskyttelse af personer, der får international beskyttelse, og gensidig anerkendelse af asylafgørelser | Kommissionen | 2014 |

Udvikling af en fælles fremgangsmåde med henblik på at mindske forskellene mellem asylafgørelserne | EASO |

Ansvarsdeling og solidaritet mellem medlemsstaterne |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Indførelse af en mekanisme til revision af medlemsstaternes nationale asylsystemer og identifikation af spørgsmål i relation til kapaciteter, der vil sætte medlemsstaterne i stand til at støtte hinandens kapacitetsopbygning | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om en styrket solidaritet mellem EU-medlemsstaterne | Kommissionen | 2011 |

Evaluering og udvikling af procedurer til fremme af udstationering af embedsmænd for at bistå de medlemsstater, der er konfronteret med et særligt pres fra asylansøgere | EASO | 2011 |

Den eksterne dimension af asyl |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Udarbejdelse af strategiske partnerskaber med UNHCR (FN's Højkommissariat for Flygtninge) | Kommissionen | 2011 |

Midtvejsevaluering af EU's genbosættelsesprogram | Kommissionen | 2012 |

Meddelelse om nye strategier for adgang til asylprocedurerne, som henvender sig til de vigtigste transitlande | Kommissionen | 2013 |

Forslag til en forbedring af EU's genbosættelsesprogram | Kommissionen | 2014 |

Årsrapporter om EU's genbosættelsesindsats | Kommissionen | I gang |

Iværksættelse og udvikling af nye regionale beskyttelsesprogrammer, herunder på Afrikas Horn | Kommissionen | I gang |

Bidrag til et globalt Europa

Europa i en globaliseret verden – den eksterne dimension af frihed, sikkerhed og retfærdighed |

Den eksterne dimension af EU's politik inden for frihed, sikkerhed og retfærdighed, hænger i stadig højere grad sammen med de interne aspekter og er afgørende for en vellykket gennemførelse af Stockholmprogrammets mål. EU skal fortsat sikre en effektiv og sammenhængende gennemførelse af den eksterne dimension af EU's politik inden for frihed, sikkerhed og retfærdighed og samtidig foretage regelmæssige evalueringer på dette område |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Regelmæssig rapportering om gennemførelsen af den eksterne dimension i Stockholmprogrammet | Kommissionen | 2011-2014 |

En styrket ekstern dimension |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Fremme JLS's ekspertise i prioriterede EU-delegationer gennem den nødvendige oplysning og uddannelse om JLS-politikker i EU-delegationer i tredjelande, bl.a. ved at udstationere JLS-eksperter i EU-delegationer i visse relevante tredjelande | Kommissionen | 2010 - 2014 |

EU-medlemsstaternes forbindelsesofficerer bør opfordres til at styrke deres samarbejde yderligere, udveksle oplysninger og bedste praksis | Medlemsstaterne Rådet Kommissionen | 2010-2014 |

Rapport om, hvordan der sikres komplementaritet mellem EU's og medlemsstaternes indsats | Kommissionen | 2011 |

Se afsnittet Garantere Europas sikkerhed for relevante foranstaltninger vedrørende samarbejdet mellem ESFP-politimissionen og Europol |

Menneskerettigheder |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om en EU-handlingsplan for menneskerettigheder for at fremme EU's værdier inden for den eksterne dimension af retlige og indre anliggender | Kommissionen | 2011 |

Fortsatte tematiske prioriteter med nye værktøjer |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Se afsnittet Garantere Europas sikkerhed for relevante foranstaltninger om eventuelle samarbejdsaftaler med tredjelande for at fremme bekæmpelsen af menneskehandel og smugling og for foranstaltninger til forebyggelse af radikalisering og rekruttering samt beskyttelse af kritisk infrastruktur |

Aftaler med tredjelande |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Se afsnittet Fremme beskyttelsen af grundlæggende rettigheder for relevante foranstaltninger vedrørende en sammenhængende retlig ramme for EU for overførsel af personoplysninger til tredjelande med henblik på retshåndhævelse; og se afsnittet Styrke tilliden til det europæiske retlige område for relevante foranstaltninger vedrørende aftaler med tredjelande, navnlig med hensyn til retligt samarbejde på det civil- og strafferetlige område |

Geografiske prioriteter og internationale organisationer |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Det vestlige Balkan |

Yderligere reformer af retsvæsenet og bekæmpelse af korruption og organiseret kriminalitet i udvidelsesprocessen, navnlig gennem en yderligere styrkelse af overvågningsmekanismen og målrettet bistand | Kommissionen | 2010 |

Se afsnittet Garantere Europas sikkerhed for relevante foranstaltninger vedrørende afslutningen af visumdialogerne med det vestlige Balkan |

Tyrkiet |

Handlingsplan for samarbejdet med Tyrkiet | Kommissionen | 2010 |

Se afsnittet Solidaritet og ansvar som nøglefaktorer i indsatsen for relevante foranstaltninger om EU's tilbagetagelsesforhandlinger med Tyrkiet |

Europæisk naboskabspolitik – det østlige partnerskab |

Handlingsplan for de østlige partnerskabslande om RIA-aspekter, herunder mobilitetsrelaterede spørgsmål, som f.eks. visa, og gradvise skridt mod visumfritagelse som et langsigtet mål for individuelle partnerlande fra sag til sag, migration, grænseforvaltning, samt sikkerhedsrelaterede aspekter, gennem dialog med partnerlande | Kommissionen | 2010 |

Se afsnittet Garantere Europas sikkerhed om visumlempelsesaftaler med de østlige partnerskabslande |

Foranstaltninger for at fremme stabiliteten og sikkerheden i Sortehavsområdet baseret på det regionale samarbejdsinitiativ "Sortehavssynergien". Disse aktiviteter er et supplement til foranstaltningerne under det østlige partnerskab |

Europæisk naboskabspolitik - Middelhavsunionen |

Plan for Middelhavsunionen, fremme af det arbejde, der er startet inden for rammerne af Barcelona-processen og Euro-Middelhavspartnerskabet, navnlig vedrørende migration (ad søvejen), grænseovervågning, forebyggelse og bekæmpelse af narkotikahandel, civilbeskyttelse, retshåndhævelse og retligt samarbejde | Kommissionen | 2010 |

Se afsnittet Solidaritet og ansvar som nøglefaktorer i indsatsen for relevante foranstaltninger om EU's tilbagetagelsesforhandlinger med Marokko, Algeriet og Egypten |

USA |

Opfølgning på EU's og USA's fælles erklæring om et styrket transatlantisk samarbejde vedrørende retfærdighed, frihed og sikkerhed af 28. oktober 2009 | Kommissionen | I gang |

Se afsnittet Fremme beskyttelsen af grundlæggende rettigheder for relevante foranstaltninger vedrørende en aftale mellem EU og USA om beskyttelse af personoplysninger i retshåndhævelsesøjemed; se afsnittet Styrke tilliden til det europæiske retlige område om gennemførelsen af EU's og USA's aftaler om gensidig retlig bistand og udlevering; se afsnittet Garantere Europas sikkerhed om en langsigtet aftale mellem EU og USA om behandling og overførsel af oplysninger om finansielle transaktioner med henblik på programmet til sporing af finansiering af terrorisme; om videreudviklingen af de eksterne aspekter af fænomenet radikalisering, navnlig med USA; en styrkelse af EU's og USA' retlige samarbejde og politisamarbejde vedrørende bekæmpelse af cyberkriminalitet |

Rusland |

Gennemførelse af køreplanen for et fælles område med frihed, sikkerhed og retfærdighed | Kommissionen | I gang |

Se afsnittet Garantere Europas sikkerhed eller relevante foranstaltninger vedrørende forhandling af en revideret visumlempelsesaftale mellem EU og Rusland eller vedrørende overvågning af gennemførelsen af aftalerne om visumlempelse og tilbagetagelse mellem EU og Rusland; og vedrørende forhandlinger om en aftale om narkotikaprækursorer |

EU-Afrika |

Se afsnittet Garantere Europas sikkerhed for foranstaltninger vedrørende bekæmpelse af menneskehandel i Vestafrika; se afsnittet Solidaritet og ansvar som nøglefaktorer i indsatsen for relevante foranstaltninger om opfølgningen af Rabat/Paris-processen og om gennemførelsen af EU/Afrika-partnerskabet om migration, mobilitet og beskæftigelse; for opfølgning af konklusionerne fra Det Europæiske Råd i juni 2009 om migration i Middelhavsområdet og om tilbagetagelsesaftaler med Marokko, Algeriet og Egypten, og fortsættelse af drøftelserne om migrationsspørgsmål, herunder tilbagetagelse og grænseforvaltning, i rammeaftalen med Libyen; relancering af Tripoli-processen og udarbejdelse af et regionalt beskyttelsesprogram for Afrikas Horn |

Kina og Indien |

Fremme dialoger med Kina og Indien om bekæmpelse af terrorisme, intellektuelle ejendomsrettigheder, migration, herunder bekæmpelse af ulovlig migration og retligt samarbejde, samtidig med en fortsættelse af dialogen om menneskerettigheder med Kina (se afsnittet Garantere Europas sikkerhed for EU's og Kinas handlingsplan om toldvæsenets håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder) |

Se afsnittet Solidaritet og ansvar som nøglefaktorer i indsatsen for foranstaltninger om dialogen og samarbejdet om migration med Indien og EU's og Kinas tilbagetagelsesaftale |

Brasilien |

Gennemførelse og videreudvikling af det strategiske partnerskab og den fælles handlingsplan med Brasilien |

EU-LAC og de centralasiatiske lande |

Se kapitlet En dynamisk og samlet migrationspoliti for foranstaltninger om indvandringsdialogen med asiatiske ankerlande og fremme af samarbejdet med Centralasien med relevans for EU's interesser og om udvikling af EU/LAC-dialogen om migration; se afsnittet Garantere Europas sikkerhed for EU-LAC-samarbejdet om narkotika |

Afghanistan, Pakistan, Irak og Bangladesh |

Se afsnittet Garantere Europas sikkerhed for relevante foranstaltninger vedrørende et styrket samarbejde om narkotika og samarbejde om terrorisme; se afsnittet Solidaritet og ansvar som nøglefaktorer i indsatsen for samarbejdet om migrationsspørgsmål; for tilbagetagelsesaftaler med disse lande og om flygtningesituationen |

Internationale organisationer og fremme af europæiske og internationale standarder |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Samarbejde med Europarådet baseret på aftalememorandum undertegnet i 2006 og fortsat støtte til gennemførelsen af vigtige konventioner, f.eks. konventionerne om bekæmpelse af menneskehandel, databeskyttelse, beskyttelse af børn, cyberkriminalitet og korruption | Kommissionen Rådet | I gang |

Fortsat støtte til Haagerkonventionen om international privatret og opfordring af parterne til at ratificere konventioner, når EU er eller bliver part, eller når alle medlemsstaterne er parter | Kommissionen | I gang |

Fra politiske prioriteter til handling og resultater

Øget sammenhæng |

Foranstaltning | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om procedurer for Europa-Parlamentets og de nationale parlamenters kontrol med Europols aktiviteter | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om ordninger for at involvere Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter i evalueringen af Eurojusts aktiviteter | Kommissionen | 2011 |

Evaluering |

Foranstaltning | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om evaluering af RIA-politikker | Kommissionen | 2010 |

Forslag til en evalueringsmekanisme for medlemsstaternes politikker til bekæmpelse af korruption | Kommissionen | 2011 |

Forslag til en evalueringsmekanisme for strafferetligt samarbejde | Kommissionen | 2012 |

Uddannelse |

Foranstaltning | Ansvarlig part | Tidsplan |

Meddelelse om en handlingsplan for europæisk uddannelse af alle aktører i retsvæsenet | Kommissionen | 2011 |

Meddelelse om en handlingsplan for europæisk uddannelse af EU-interne fagfolk inden for sikkerhed | Kommissionen | 2011 |

Pilotprojekter om "Erasmuslignende" udvekslingsprogrammer for retslige myndigheder og aktører inden for retsvæsenet | Kommissionen | 2010-2012 |

Pilotprojekter om "Erasmuslignende" udvekslingsprogrammer for retshåndhævende myndigheder | Kommissionen | 2010-2012 |

Udvikling af et europæisk retsinstitut | Kommissionen | 2011-2012 |

Kommunikation |

Foranstaltning | Ansvarlig part | Tidsplan |

Målrettet oplysning til EU-borgere om deres unionsborgerskabsrettigheder, navnlig om retten til konsulær beskyttelse i tredjelande og retten til fri bevægelighed og ophold i EU | Kommissionen | 2010 |

Oplysning om databeskyttelsesrettigheder | Kommissionen | I gang |

Oplysning om kampagner om afskaffelse af dødsstraf |

Oplysning om enkeltpersoners rettigheder i straffesager | Kommissionen | I gang |

Oplysning om værktøjer, der letter grænseoverskridende transaktioner | Kommissionen | I gang |

Oplysning om forbrugerrettigheder | Kommissionen | I gang |

Oplysning om bekæmpelse af forskelsbehandling | Kommissionen | I gang |

Oplysning om toldvæsenets håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder ved de ydre grænser | Kommissionen Medlemsstaterne | I gang |

Dialog med civilsamfundet |

Foranstaltninger | Ansvarlig part | Tidsplan |

Møder i det europæiske forum for børns rettigheder | Kommissionen | I gang |

Møder i det europæiske integrationsforum | Kommissionen | I gang |

Møder i retsforummet | Kommissionen | I gang |

Møder i civilsamfundsforummet om narkotika | Kommissionen | I gang |

Halvårligt møde med platformen for europæiske ngo'er på det sociale område | Kommissionen | I gang |

Finansiering |

Foranstaltning | Ansvarlig part | Tidsplan |

Forslag til nye finansieringsprogrammer og fonde inden for retlige og indre anliggender i de næste flerårige finansielle rammer | Kommissionen | 2011-2013 |

[pic][pic][pic]

[1] Rådets dokument 17024/09 vedtaget af Det Europæiske Råd den 10.-11. december 2009.

[2] KOM(2009) 262 "Et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed i borgernes tjeneste".

Top