EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51996AG1024(04)

FÆLLES HOLDNING (EF) Nr. 55/96 fastlagt af Rådet den 18. juni 1996 med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 96/.../EF af ... om ændring af direktiv 94/35/EF om sødestoffer til brug i levnedsmidler

EFT C 315 af 24.10.1996, p. 12–17 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51996AG1024(04)

FÆLLES HOLDNING (EF) Nr. 55/96 fastlagt af Rådet den 18. juni 1996 med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 96/.../EF af ... om ændring af direktiv 94/35/EF om sødestoffer til brug i levnedsmidler

EF-Tidende nr. C 315 af 24/10/1996 s. 0012


FÆLLES HOLDNING (EF) Nr. 55/96 fastlagt af Rådet den 18. juni 1996 med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 96/. . ./EF af . . . om ændring af direktiv 94/35/EF om sødestoffer til brug i levnedsmidler (96/C 315/04)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 100 a,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

i henhold til fremgangsmåden i traktatens artikel 189 B (2),

under henvisning til Rådets direktiv 89/107/EØF af 21. december 1988 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om tilsætningsstoffer, som må anvendes i levnedsmidler (3), særlig artikel 3, stk. 2, og

ud fra følgende betragtninger:

Siden vedtagelsen af direktiv 94/35/EØF (4) er der sket en omfattende teknisk udvikling inden for sødestoffer;

direktivet bør tilpasses til denne udvikling;

Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler, der blev nedsat ved Kommissionens afgørelse 95/273/EF (5), er blevet hørt inden vedtagelsen af bestemmelser, som vil kunne få indflydelse på folkesundheden -

UDSTEDT FØLGENDE DIREKTIV:

Artikel 1

Direktiv 94/35/EF ændres således:

1) I artikel 1 tilføjes følgende stykke:

»5. Dette direktiv gælder ligeledes for tilsvarende levnedsmidler bestemt til særlig ernæring, som defineret i direktiv 89/398/EØF.«

2) Artikel 2 ændres således:

a) Stk. 3 affattes således:

»3. Der må ikke anvendes sødestoffer i de levnedsmidler til spædbørn og småbørn, der er nævnt i direktiv 89/398/EØF, herunder levnedsmidler til syge spædbørn og småbørn, medmindre der er fastsat særlige bestemmelser på området.«

b) Følgende stykke tilføjes:

»5. Udtrykket »quantum satis« i bilaget angiver, at der ikke er fastsat nogen maksimumsværdi. Sødestoffer skal dog anvendes i overensstemmelse med god fremstillingspraksis i en mængde, som ikke er højere end nødvendigt for at opnå det ønskede resultat, og således at forbrugerne ikke vildledes.«

3) Følgende artikel indsættes:

»Artikel 2a

Med forbehold af andre fællesskabsbestemmelser er det tilladt at anvende et sødestof i et levnedsmiddel i følgende tilfælde:

- i et sammensat levendsmiddel uden tilsat sukker eller energireduceret, i diætetiske, sammensatte levnedsmidler, som er bestemt til slankekost, og i sammensatte levnedsmidler med lang levetid som udstillede varer, såfremt disse levnedsmidler ikke er nævnt i artikel 2, stk. 3, og for så vidt dette sødestof er tilladt i en af ingredienserne i det sammensatte levnedsmiddel, eller

- hvis dette levnedsmiddel udelukkende er bestemt til fremstilling af et sammensat levnedsmiddel, der er i overensstemmelse med dette direktiv.«

4) I bilaget ændres »vitaminer og diætetiske tilberedninger« til »kosttilskud på basis af vitaminer og/eller mineraler i form af sirup eller til at tygge«.

5) Skemaet i bilaget suppleres med teksten i bilaget til nærværende direktiv.

Artikel 2

Medlemsstaterne ændrer om nødvendigt deres love og administrative bestemmelser for at:

- tillade handel med produkter, der opfylder kravene i dette direktiv, senest den [. . .] (6*)

- forbyde handel med produkter, der ikke opfylder kravene i dette direktiv, fra den [. . .] (7**). Produkter, der er bragt på markedet eller mærket inden denne dato, og som ikke opfylder direktivets krav, kan dog afsættes, så længe lager haves.

De underretter straks Kommissionen herom.

Disse bestemmelser skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for henvisningen fastsættes af medlemsstaterne.

Artikel 3

Dette direktiv træder i kraft på syvendedagen efter offentliggørelsen i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Artikel 4

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den . . .

På Europa-Parlamentets vegne

Formand

På Rådets vegne

Formand

(1) EFT nr. C 174 af 17. 6. 1996, s. 1.

(2) Europa-Parlamentets udtalelse af 12. marts 1996 (EFT nr. C 96 af 1. 4. 1996, s. 24), Rådets fælles holdning af 25. juni 1996 (endnu ikke offentliggjort i Tidende) og Europa-Parlamentets afgørelse af . . . (endnu ikke offentliggjort i Tidende).

(3) EFT nr. L 40 af 11. 2. 1989, s. 27. Direktivet er senest ændret ved direktiv 94/34/EF (EFT nr. L 237 af 10. 9. 1994, s. 1).

(4) EFT nr. L 237 af 10. 9. 1994, s. 3.

(5) EFT nr. L 167 af 18. 7. 1995, s. 22.

(6*) Tolv måneder efter datoen for vedtagelsen af dette direktiv.

(7**) 18 måneder efter datoen for vedtagelsen af dette direktiv.

BILAG

N.B.:

1. For stoffet E 952, cyclaminsyre og dens Na- og Ca-salte, angives de maksimale anvendelsesdoser som fri syre.

2. For stoffet E 954, sakkarin og dets Na-, K- og Ca-salte, angives de maksimale anvendelsesdoser som fri imid.

>TABELPOSITION>

RÅDETS BEGRUNDELSE

I. INDLEDNING

1. Den 20. oktober 1995 forelagde Kommissionen et forslag til direktiv om sødestoffer til brug i levnedsmidler, som bygger på EF-traktatens artikel 100 A.

2. Europa-Parlamentet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget afgav udtalelse henholdsvis den 12. marts 1996 (1) og den 27. marts 1996 (2). Europa-Parlamentet godkendte Kommissionens forslag uændret.

3. Den 25. juni 1996 fastlagde Rådet sin fælles holdning i overensstemmelse med traktatens artikel 189 B.

II. MÅL

Direktiv 94/35/EF blev vedtaget den 21. juni 1994. Det tog udgangspunkt i direktiv 89/107/EØF, som vedrører vedtagelse af særdirektiver med henblik på at harmonisere anvendelsen af de forskellige kategorier af tilsætningsstoffer i levnedsmidler. Formålet med forslaget er at tilpasse direktiv 94/35/EF til den tekniske og videnskabelige udvikling.

III. ANALYSE AF DEN FÆLLES HOLDNING

1. Generelt svarer den fælles holdning til Kommissionens forslag. Rådet har imidlertid omarbejdet teksten for på den ene side at opnå overensstemmelse mellem direktivet om sødestoffer og direktiverne om de andre tilsætningsstoffer og på den anden side at tage hensyn til den tekniske og videnskabelige udvikling i Det Europæiske Fællesskab.

Kommissionen har accepteret alle ændringerne i forhold til forslaget.

2. Rådet har udvidet direktivets anvendelsesområde til også at omfatte levnedsmidler bestemt til særlig ernæring, som defineret i direktiv 89/398/EØF (artikel 1, stk. 5).

3. Under hensyn til nødvendigheden af at beskytte spædbørn og småbørn som nævnt i direktiv 89/398/EØF, har Rådet ikke desto mindre præciseret, at sødestofferne ikke kan anvendes i levnedsmidler bestemt til disse persongrupper (artikel 2, stk. 3).

4. For så vidt angår sammensatte levnedsmidler, hvor et sødestof er tilladt (artikel 2a), har Rådet understreget, at denne bestemmelse finder anvendelse, medmindre andet gælder ifølge andre fællesskabsbestemmelser. For at reducere anvendelsen af sødestoffer i de pågældende varer mest muligt, har Rådet endvidere begrænset bestemmelsens anvendelsesområde ved at foreskrive, at et sødestof kun tillades anvendt i følgende tilfælde:

- i sammensatte levnedsmidler uden tilsat sukker eller energireduceret

- i diætetiske, sammensatte levnedsmidler, som er bestemt til slankekost

- i sammensatte levnedsmidler med lang levetid som udstillede varer.

5. Hvad angår tilsætningsstofferne acesulfam-K (E 950), aspartam (E 951), sakkarin og dets Na-, K- og Ca-salte (E 954) og neohesperidin DC (E 959), har Rådet præciseret, at morgenmadscerealier skal have et fiberindhold på mindst 15 % og et klidindhold på mindst 20 %. Rådet har indført visse præciseringer under hensyn til produktionsmetoderne og ønsket om at reducere rækkevidden af visse levnedsmiddelkategorier, og det har ændret definitionerne af følgende udtryk: »øl, energireduceret«, »vafler uden tilsat sukker til is« og »Feinkostsalat«.

Endvidere har Rådet tilføjet »alkoholholdige drikkevarer med et alkoholindhold på under 15 % vol.« på listen. Denne vare har været på markedet i lang tid.

Endelig har Rådet ikke medtaget drikkevarerne »frugtvine, energireduceret«, fordi disse drikkevarer ikke fremstilles i Den Europæiske Union.

6. Hvad angår Acesulfam (E 950), har Rådet tilføjet udtrykket »konfektureprodukter i tabletform, energireducerede«. Denne vare har været på markedet i lang tid.

7. Hvad angår tilsætningsstoffet »aspartam« (E 951), har Rådet tiljføjet udtrykket »forfriskende, stærkt aromatiserede halspastiller, uden tilsat sukker«. Denne vare har været på markedet i Den Europæiske Union i lang tid.

8. Med hensyn til tilsætningsstoffet »cyclaminsyre og dens Na- og Ca-salte« (E 952), har Rådet ønsket at begrænse anvendelsen heraf til tre levnedsmiddelkategorier. Rådet har samtidig besluttet at nedsætte de acceptable doser for disse tre kategorier.

9. Endelig har Rådet for tilsætningsstoffet »neohesperidin DC« ønsket at fastsatte samme regler for anvendelsen af dette tilsætningsstof som for andre tilsvarende tilsætningsstoffer; det har derfor tilføjet følgende levnedsmidler:

- alkoholholdige drikkevarer med et alkoholindhold på under 15 %vol.

- vafler uden tilsat sukker til is

- øl, energireduceret

- fuldkostpræparater og kosttilskud til brug under lægekontrol

- »snacks«: salte og tørre snacks på basis af stivelse eller nødder, færdigpakkede og indeholdende visse aromaer.

10. Rådet finder, at det alt i alt har fundet et afbalanceret kompromis ved i store træk at tage hensyn til det forslag, Europa-Parlamentet har godkendt, og ved at foretage visse præciseringer i teksten for at tage hensyn til den nuværende produktion og fremtiden.

(1) EFT nr. C 96 af 1. 4. 1996, s. 24.

(2) EFT nr. C 174 af 17. 6.1996, s. 1.

Top