EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021H1700

Kommissionens henstilling (EU) 2021/1700 af 15. september 2021 om interne programmer til sikring af overholdelse af kontrol med forskning vedrørende produkter med dobbelt anvendelse i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 om en EU-ordning for kontrol med eksport, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

C/2021/6636

EUT L 338 af 23.9.2021, p. 1–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2021/1700/oj

23.9.2021   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 338/1


KOMMISSIONENS HENSTILLING (EU) 2021/1700

af 15. september 2021

om interne programmer til sikring af overholdelse af kontrol med forskning vedrørende produkter med dobbelt anvendelse i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 om en EU-ordning for kontrol med eksport, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

EUROPA-KOMMISSIONEN,

som henviser til artikel 26, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 af 20. maj 2021 (»forordning (EU) 2021/821«) om en EU-ordning for kontrol med eksport, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel af produkter med dobbelt anvendelse (1), og

som tager følgende i betragtning:

(1)

Ved forordning (EU) 2021/821 er der indført en EU-ordning for kontrol med eksport, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel af produkter med dobbelt anvendelse.

(2)

Det er nødvendigt med en effektiv, ensartet og konsekvent ordning for kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse for at fremme sikkerheden i EU og internationalt og for at sikre, at medlemsstaternes og Den Europæiske Unions (EU’s) internationale forpligtelser og ansvar overholdes, særligt med hensyn til ikke-spredning, og at der samtidig fremmes lige konkurrencevilkår blandt aktører i EU.

(3)

Fælles tilgange og praksis med hensyn til interne programmer for overholdelse kan bidrage til en ensartet, effektiv og konsekvent anvendelse af kontrol i hele EU.

(4)

I betragtning af den stigende betydning af eksportkontrol på integrerede markeder, de hurtige videnskabelige og teknologiske fremskridt, forskningsorganisationers og forskeres rolle, og hvordan den europæiske forsknings- og innovationssektor kan tiltrække offentlige og private investeringer fra hele verden, afhænger effektiviteten af eksportkontrollen i høj grad af forskningsinstitutionernes bevidsthed og deres aktive indsats for at overholde eksportrestriktioner. Med henblik herpå kan forskningsinstitutionerne indføre en række interne politikker og procedurer, også kaldet et internt program til sikring af overholdelse.

(5)

Denne henstilling udgør en ramme, der skal hjælpe forskningsorganisationer og forskere, forskningsledere og personale til sikring af overholdelse med at identificere, styre og reducere risici i forbindelse med kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse og lette overholdelsen af de relevante love og bestemmelser på EU-plan og nationalt plan.

(6)

Denne henstilling udgør også en ramme til støtte for medlemsstaternes kompetente myndigheder i deres udarbejdelse af specifikke outreachprogrammer og i deres vurdering af risici i forbindelse med forskningsaktiviteter samt i udøvelsen af deres ansvar for at træffe afgørelse om eksporttilladelser for produkter med dobbelt anvendelse, der er opført i bilag I til forordning (EU) 2021/821.

(7)

Denne henstilling var genstand for en omfattende undersøgelse i Koordinationsgruppen vedrørende Produkter med Dobbelt Anvendelse i 2019 og 2020 og tager hensyn til de bemærkninger, der blev modtaget under en offentlig høring, der blev afholdt i sidste kvartal af 2020.

(8)

Denne henstilling skal være ikke-bindende, og forskningsorganisationer og forskere bevarer ansvaret for at opfylde deres forpligtelser i henhold til forordning (EU) 2021/821, mens Kommissionen sikrer, at denne henstilling forbliver relevant over tid.

HENSTILLER FØLGENDE:

Det henstilles, at medlemsstaterne og eksportørerne, herunder forskningsorganisationer og forskere, tager hensyn til de ikke-bindende retningslinjer i bilaget til denne henstilling med henblik på at opfylde deres forpligtelser i henhold til forordning (EU) 2021/821.

Udfærdiget i Bruxelles, den 15. september 2021.

På Kommissionens vegne

Valdis DOMBROVSKIS

Ledende næstformand


(1)  EUT L 206 af 11.6.2021, s. 1.


INDHOLDSFORTEGNELSE

SIDE

Indledning 4
Glossar 4

Afsnit 1

Introduktion til forskningsorganisationernes ledelser 8

Afsnit 2

Oplysninger til forskere 9

2.1.

Indledning 9

2.2.

Forskningsområder og -scenarier, der kan udløse kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse 9

2.3.

Grundlæggende elementer i EU's system til kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse 11

2.3.1.

EU’s forordning om produkter med dobbelt anvendelse 11

2.3.2.

Hvordan læses teksten til koderne for produkter med dobbelt anvendelse? 13

2.3.3.

Softwarekontrol (underkategori D) 14

2.3.4.

Teknologikontrol (underkategori E) 15

2.3.5.

De-kontrol af produkter med dobbelt anvendelse 17

2.3.6.

Kontrollerede aktiviteter 20

2.3.7.

Tilladelsestyper 21

2.3.8.

Kontrol af eksport af ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse 22

2.3.9.

Faresignaler 23

2.3.10.

Kontrol af teknisk bistand 23

2.3.11.

Eksportkontrol og restriktive foranstaltninger (sanktioner) 23

2.3.12.

Hyppigt stillede spørgsmål 23

Afsnit 3

Oprettelse eller revision af et internt program til sikring af overholdelse for forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse 24

3.1.

Risikovurdering 25

3.2.

De centrale elementer i et ICP 25

3.2.1.

Den øverste ledelses forpligtelse til overholdelse 26

3.2.2.

Organisationsstruktur, ansvar og ressourcer 26

3.2.3.

Uddannelse og oplysning 28

3.2.4.

Screeningproces og procedurer for eksport 29

3.2.5.

Performancegennemgang, revision, rapportering og korrigerende tiltag 34

3.2.6.

Registrering og dokumentation 35

3.2.7.

Fysisk sikkerhed og informationssikkerhed 36
Tillæg 53

Tillæg 1

Forskningsområder, der med større sandsynlighed vil blive påvirket af kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse. 38

Tillæg 2

Forskningsscenarier for, hvor der kan indføres eksportkontrol 40

Tillæg 3

Liste over faresignaler 42

Tillæg 4

Nyttige spørgsmål vedrørende oprettelsen af en forskningsorganisations ICP 44

Tillæg 5

Rutediagram over licenskrav for eksport og overførsler inden for EU af produkter med dobbelt anvendelse 47

Tillæg 6

Eksempler på en forskningsorganisations mulige struktur for overholdelsesorganisationen 48

Tillæg 7

Oversigt over licenskrav for produkter med dobbelt anvendelse 50

Tillæg 8

Teknologiske modenhedsniveauer 51

Tillæg 9

Referencer og kontakter 52

Indledning

Denne vejledning er udarbejdet for at hjælpe forskningsorganisationer (1) og deres forskere, forskningsledere og ansatte til sikring af overholdelse med at identificere, administrere og reducere risici i forbindelse med kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse og for at lette overholdelsen af den relevante EU-lovgivning og nationale lovgivning.

Vejledningen følger en struktur bestående af tre afsnit og indeholder en række tillæg. De tre afsnit kan læses uafhængigt af hinanden. Når afsnittene læses på en gang, vil der være en vis overlapning i forklaringerne. Dette er tilsigtet. Afsnit 1-3 er udarbejdet for følgende målgrupper:

Afsnit 1 er en introduktion til forskningsorganisationernes ledelser og fremhæver vigtigheden af, at den øverste ledelse forpligter sig til at gennemføre forholdsmæssige og effektive interne overholdelsesforanstaltninger.

Afsnit 2 indeholder oplysninger til forskere, herunder omkring de grundlæggende elementer i kontrollen af eksport af produkter med dobbelt anvendelse, en forståelse af kontrollisten og den potentielle indvirkning på forskningsrelaterede aktiviteter.

Afsnit 3 indeholder specifik vejledning til ansatte til sikring af overholdelse om, hvordan et internt program til sikring af overholdelse oprettes og revideres.

Denne vejledning er vedtaget i henhold til forordning (EU) 2021/821 af 20. maj 2021 om en EU-ordning for kontrol med eksport, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse, i det følgende benævnt »EU’s forordning om produkter med dobbelt anvendelse«. Kommissionen kan ajourføre den i fremtiden på baggrund af udviklingen af omstændighederne, herunder eventuelle relevante revisioner af EU's eksportkontrolsystem.

Eksemplerne i denne vejledning, der henviser til teksten til koderne for produkter med dobbelt anvendelse, er illustrative. De er afledt af bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse, senest ajourført i 2020. Se den seneste ajourføring af bilag I for klassificering i overensstemmelse med den seneste ajourføring.

Hvis en forskningsorganisation efter at have læst oplysningerne i denne vejledning har spørgsmål om kontrolstatus for den relevante forskning eller har yderligere forespørgsler i forbindelse med denne vejledning, opfordres den til at kontakte den nationale kompetente myndighed i den EU-medlemsstat, hvor den har hjemsted (2).

Denne vejledning bygger på EU's vejledning om det interne program til sikring af overholdelse af kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse, der blev offentliggjort i august 2019 (3), på eksisterende vejledende materiale til den akademiske verden fra EU's medlemsstater og på bedste praksis i forskningsorganisationer.

Denne vejledning tager hensyn til de bemærkninger, som Kommissionen modtog under den offentlige høring, der blev afholdt i fjerde kvartal af 2020 (4). Udkastet til vejledningen blev vurderet meget positivt, og der blev fremsat nogle meget nyttige forslag. Navnlig blev vejledningens struktur forbedret for at fjerne visse overlapninger, og der blev tilføjet yderligere forklaringer om softwarekontrol.

GLOSSAR

Dette glossar forklarer eller definerer tilbagevendende udtryk, der anvendes i denne vejledning. De punkter, der er markeret med *, henviser til definitioner fra EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse. Beskrivelser af punkter uden * skal ikke forstås som juridisk bindende definitioner.

Udtryk

Beskrivelse eller definition

Australiengruppen (AG)

Eksportkontrolordning for kontrol med kemisk og biologisk produktionsudstyr, materialer og teknologi. Se også: https://www.dfat.gov.au/publications/minisite/theaustraliagroupnet/site/en/index.html

Bilag I, bilag II eller bilag IV til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse

Bilag I, bilag II eller bilag IV til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 af 20. maj 2021 om en EU-ordning for kontrol med eksport, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse. Bilagene ajourføres årligt via en delegeret retsakt fra Kommissionen.

Den seneste ajourføring findes på https://eur-lex.europa.eu.

Bredtfavnende kontrol

Eksportkontrol af ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse i henhold til de betingelser, der navnlig er omhandlet i artikel 4, 5, 9 og 10 i EU-forordningen om produkter med dobbelt anvendelse.

Cyberovervågningsprodukter*

Produkter med dobbelt anvendelse, som er særligt udformet til at give mulighed for skjult overvågning af fysiske personer gennem overvågning, uddragelse, indsamling eller analyse af data fra informations- og telekommunikationssystemer.

Eksport*

en eksportprocedure, jf. artikel 269 i EU-toldkodeksen

en reeksport, jf. artikel 270 i EU-toldkodeksen Der er også tale om reeksport, hvis der under transit gennem Unionens toldområde i henhold til nr. 11) i artikel 2 i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse skal indgives en summarisk udpassageangivelse, fordi produkternes endelige bestemmelsessted er blevet ændret

en procedure for passiv forædling, jf. artikel 259 i EU-toldkodeksen

overførsel af software eller teknologi ved hjælp af elektroniske medier, herunder telefax, telefon, elektronisk post eller et hvilket som helst andet elektronisk medium, til et bestemmelsessted uden for Unionens toldområde. Dette omfatter tilrådighedsstillelse i elektronisk form af sådan software og teknologi for fysiske eller juridiske personer eller for partnerskaber uden for Unionens toldområde. Det omfatter også mundtlig overførsel af teknologi, hvis teknologien beskrives via et taletransmissionsmedium.

Eksportkontrolordninger

Multilaterale ordninger, der har til formål at forhindre spredning af nukleare, biologiske og kemiske våben og deres fremføringsmidler samt at forhindre destabiliserende ophobning af konventionelle våben og produkter med dobbelt anvendelse, f.eks. ved at opstille lister over produkter, der bør være under kontrol. Eksportkontrolordningerne vedrører Gruppen af Leverandører af Nukleart Materiale (NSG), Zanggerkomitéen (ZC), missilteknologikontrolregimet (MTCR), Australiengruppen (AG) og Wassenaararrangementet (WA).

Eksportør*

Enhver fysisk eller juridisk person eller ethvert partnerskab, der

på det tidspunkt, hvor eksportangivelsen eller reeksportangivelsen eller en summarisk udpassageangivelse antages, har kontrakten med modtageren i tredjelandet og har beføjelse til at beslutte, at produktet skal sendes ud af Unionens toldområde; hvor der ikke er indgået nogen eksportkontrakt, eller hvis indehaveren af kontrakten ikke handler for egen regning, forstås ved eksportøren den person, der har beføjelse til at beslutte, at produkterne skal sendes ud af Unionens toldområde, eller

enhver fysisk eller juridisk person eller ethvert partnerskab, der beslutter at overføre software eller teknologi ved hjælp af elektroniske medier, herunder telefax, telefon, elektronisk post eller et hvilket som helst andet elektronisk medium, til et bestemmelsessted uden for Unionens toldområde eller at stille sådan software og teknologi til rådighed i elektronisk form for fysiske eller juridiske personer, eller for partnerskaber uden for Unionens toldområde.

Hvor retten til at disponere over produktet med dobbelt anvendelse i medfør af den kontrakt, i henhold til hvilken eksporten finder sted, indehaves af en person, der er hjemmehørende eller har hjemsted uden for Unionens toldområde, betragtes den kontrahent, der er hjemmehørende eller har hjemsted i Unionens toldområde, som eksportør

enhver fysisk person, der medbringer produkterne med dobbelt anvendelse med henblik på eksport, hvis disse produkter med dobbelt anvendelse er indeholdt i vedkommendes personlige bagage, jf. artikel 1, nr. 19), litra a), i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/2446  (5).

EU's fælles liste over militært udstyr

Den Europæiske Unions fælles liste over militært udstyr med udstyr, der er omfattet af Rådets fælles holdning 2008/944/FUSP om fælles regler for kontrol med eksport af militærteknologi og -udstyr. Listen ajourføres årligt. Den seneste ajourføring findes på https://eur-lex.europa.eu/.

FN's Sikkerhedsråds resolution (UNSCR) 1540

FN's resolution, der har til formål at forhindre ikke-statslige aktører i at erhverve nukleare, biologiske og kemiske våben, deres fremføringsmidler og dertil knyttede materialer.

Forskningsorganisationer

Forskningsintensive enheder, der er aktive inden for den akademiske sektor eller forskningssektoren, uanset deres retlige status (offentligretlig eller privatretlig) eller finansieringsform, og hvis primære mål er selvstændigt at udføre grundforskning, industriel forskning eller eksperimentel udvikling eller at formidle resultaterne af sådanne aktiviteter bredt gennem undervisning, offentliggørelse eller videnoverførsel. Dette omfatter universiteter, højere læreanstalter, akademier for forskningscentre for anvendt forskning og laboratorier.

Fri, offentlig anvendelse*

Teknologi eller software, der er stillet til rådighed uden begrænsninger for dens videre udbredelse (begrænsninger i ophavsretten udelukker ikke teknologi eller software fra at være »til fri, offentlig anvendelse«).

Gruppen af Leverandører af Nukleart Materiale (NSG)

Eksportkontrolordning for nuklearrelaterede produkter og teknologi. Se også: https://www.nuclearsuppliersgroup.org/en/.

Ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse

Produkter med dobbelt anvendelse, der ikke er opført i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse, og som kan gøres til genstand for eksportkontrol (bredtfavnende kontrol). Det omfatter produkter, der (lige) ligger under de tekniske tærskler i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

Internt program til sikring af overholdelse (ICP)*

Løbende effektive, passende og forholdsmæssige politikker og procedurer, der er vedtaget af eksportører for at fremme overholdelse af bestemmelserne og målene i denne forordning samt vilkårene og betingelserne for de tilladelser, der gennemføres i henhold til denne forordning, herunder foranstaltninger vedrørende passende omhu til vurdering af risici i forbindelse med eksport af produkterne til slutbrugere og endelige anvendelsesformål.

Konventionen om biologiske våben (BWC)

Konventionen om forbud mod udvikling, fremstilling og oplagring af bakteriologiske (biologiske) våben og toksinvåben og sådanne våbens tilintetgørelse.

Konventionen om kemiske våben (CWC)

Konventionen om forbud mod udvikling, fremstilling, oplagring og anvendelse af kemiske våben og sådanne våbens tilintetgørelse.

Masseødelæggelsesvåben (WMD)

Kemiske, biologiske, radiologiske eller nukleare (CBRN) materialer og deres fremføringsmidler med kapacitet til at dræbe et stort antal mennesker.

Missilteknologikontrolregimet (MTCR)

Eksportkontrolordning til kontrol af fremføringssystemer (ubemandede luftfartøjer og missiler) til nukleare, kemiske eller biologiske masseødelæggelsesvåben. Se også: https://mtcr.info/

Modtager

Første modtager i udlandet af det produkt/de produkter, der skal eksporteres. Dette er for eksempel et blivende produkt, i hvilket tilfælde modtageren er slutbrugeren.

Opførte produkter med dobbelt anvendelse

Produkter med dobbelt anvendelse, der er opført i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

Overførsel inden for EU eller overførsel

Flytning eller overførsel af et produkt med dobbelt anvendelse, der er opført i bilag IV til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse, fra en leverandør i en EU-medlemsstat til en modtager i en anden EU-medlemsstat.

Produkter med dobbelt anvendelse*

Produkter, herunder software og teknologi, der kan anvendes til såvel civile som militære formål, og produkter, der kan anvendes til udformning, udvikling, produktion eller anvendelse af nukleare, kemiske eller biologiske våben eller disses fremføringsmidler, herunder alle produkter, der kan anvendes både til ikke-eksplosive formål og til på enhver måde at fremme fabrikation af nukleare våben eller andre nukleare sprænglegemer.

Sanktioner

Restriktive foranstaltninger, der er rettet mod stater eller enheder og enkeltpersoner. Nogle er bemyndiget af FN's Sikkerhedsråd, mens andre vedtages selvstændigt af Den Europæiske Union eller nationalt af en EU-medlemsstat.

Slutbruger

Endelig modtager i udlandet af det produkt/de produkter, der skal eksporteres.

Spredning

Strømme af produkter (herunder software og teknologi) fra lande, der er i besiddelse af disse produkter, til lande, der ikke er, og som søger at få adgang til disse produkter til brug i programmer for masseødelæggelsesvåben.

Teknologi*

Specifikke oplysninger, der er nødvendige for udvikling, fremstilling eller anvendelse af varer. Disse oplysninger har form af tekniske data eller teknisk bistand.

Teknologiske modenhedsniveauer (TRL)

Teknologiske modenhedsniveauer er et ikke-disciplinært specifikt målingssystem med indikatorer for bestemte teknologiers modenhedsniveau.

Tilladelse

Licens

Traktaten om ikke-spredning af kernevåben (NPT)

Traktat om ikke-spredning af kernevåben

Unionens toldområde

Unionens toldområde, se artikel 4 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen  (6) (»EU-toldkodeksen«)

Videnskabelig grundforskning*

Eksperimentelt eller teoretisk arbejde, der primært udføres for at skaffe ny viden om de grundlæggende principper for fænomener eller observerbare kendsgerninger, og som ikke primært er rettet mod et specifikt praktisk mål.

Våbenembargo*

Våbenembargo i henhold til en afgørelse eller en fælles holdning vedtaget af Rådet eller ved en afgørelse truffet af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) eller en våbenembargo i henhold til en bindende resolution fra De Forenede Nationers Sikkerhedsråd.

Wassenaararrangementet (WA)

Multilateral eksportkontrolordning til kontrol af konventionelle våben og produkter og teknologier med dobbelt anvendelse. Se også: https://www.wassenaar.org/

Zangger-udvalget (ZC)

Zangger-udvalget fører en triggerliste, der udløser sikkerhedskontrol fra Den Internationale Atomenergiorganisation som en betingelse for levering af nuklearrelaterede varer. Se også: http://zanggercommittee.org/

AFSNIT 1

Introduktion til forskningsorganisationernes ledelser

Forskningsorganisationer har stærke incitamenter til at innovere til gavn for alle og til at samarbejde internationalt som grundlag for at fremme forskningen. En blomstrende europæisk forsknings- og innovationssektor tiltrækker offentlige og private investeringer fra hele verden. I mange ægte og gennemsigtige samarbejdsformer med henblik på at udvikle meningsfyldte videnskabelige og teknologiske fremskridt kan der være udenlandske tilbud om samarbejde, invitationer og uformelle udvekslinger med skjulte hensigter, dvs. at der søges om adgang til forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse, til andre formål end de anførte. Forskere og forskningsorganisationer kan så utilsigtet komme til at overtræde eksportbestemmelserne. Dokumenterede tilfælde, der illustrerer betydningen af teknologikontrol på spredningsrelevante teknologiområder og håndhævelsesforanstaltninger i forbindelse med forskere eller forskningsorganisationer, kan ses på internettet.

Der er kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse for at styre aktiviteter, der omfatter produkter (materialer, udstyr, software og teknologier), som kan anvendes til både civile og militære formål og eventuelt forbindes med fremstilling af konventionelle militære produkter eller spredning af nukleare, radiologiske, kemiske eller biologiske våben, også kendt som masseødelæggelsesvåben, og deres fremføringssystemer såsom missiler og droner. Desuden kan denne kontrol suppleres med nationale foranstaltninger for ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse af hensyn til den offentlige sikkerhed eller menneskerettigheder.

Samarbejde mellem forskningsorganisationer og regeringer er afgørende for at bidrage til Den Europæiske Unions (EU's) og medlemsstaternes sikkerhedsmål, internationale sikkerhedsforpligtelser og ikke-spredningsforpligtelser såsom den europæiske sikkerhedsstrategi, eksportkontrolregimerne, konventionen om biologiske våben, konventionen om kemiske våben, traktaten om ikke-spredning af kernevåben og FN's Sikkerhedsråds resolution 1540. Forskningsorganisationer spiller en vigtig rolle med hensyn til at nå disse mål ved at øge bevidstheden om risiciene og handle i overensstemmelse hermed. Kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse er ikke det eneste politiske instrument, der kan bidrage hertil. Visumkontrol og sanktioner er eksempler på andre politiske instrumenter, der har specifikke mål og metoder, som ikke er omhandlet i denne vejledning.

Kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse udgør specifikke udfordringer for forskningsorganisationer i forbindelse med betydningen af at dele forskningsresultater sammen med nødvendigheden af »publish or perish« i forskningsøkosystemet. Oplysning om disse kontroller er et vigtigt aspekt i forbindelse med forebyggelse og reducering af risici i forbindelse med manglende overholdelse. I EU varierer forskningsorganisationernes erfaring med at gennemføre og forvalte sådanne overholdelsesforanstaltninger betydeligt. De kompetente myndigheder i EU er fast besluttet på at vejlede forskningsorganisationer i, hvordan de kan styrke de interne overholdelsesforanstaltninger.

Selv om det erkendes, at det tager tid for forskningsorganisationer at indføre og opretholde sådanne foranstaltninger, er en systematisk og forholdsmæssig tilgang til interne overholdelsesforanstaltninger i forbindelse med kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse afgørende for at overholde EU’s gældende forordning om produkter med dobbelt anvendelse og nationale supplerende foranstaltninger.

Det er op til den enkelte forskningsorganisation at afgøre, hvordan interne overholdelsesforanstaltninger bedst gennemføres og hvilke interne operationelle procedurer for de enkelte forskere der skal følges. Dette kan opnås ved at opbygge nye eksportkontrolstrukturer eller indarbejde disse foranstaltninger i (eksisterende) strukturer, f.eks. rådgivende organer. Et internt program til sikring af overholdelse (ICP) til kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse er ofte kun en del af forskningsorganisationens overordnede overholdelsessystem.

Mange forskningsaktiviteter, der udføres af forskningsorganisationer, er ikke underlagt kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse. For det første fordi en sådan forskning ikke vedrører nogen af de produkter, der er opført på EU's liste over produkter med dobbelt anvendelse. For det andet fordi forskningen ikke specifikt omhandler teknologi til udvikling, produktion eller anvendelse, som er ansvarlig for at opnå eller udvide de kontrollerede ydeevneniveauer eller funktioner på EU's liste over produkter med dobbelt anvendelse. Endelig fordi den kan betegnes som »videnskabelig grundforskning« eller »til fri, offentlig anvendelse« som defineret i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse, eller fordi den udgør de oplysninger, der som minimum kræves til patentansøgninger.

Ingen velrenommeret forskningsorganisation ønsker imidlertid at blive involveret i misbrug af spredningsrelevant forskning (output). Dette er ikke kun et spørgsmål om at være forpligtet til at overholde eksportkontrollen, men er også et spørgsmål om egeninteresse. Det er derfor vigtigt, at forskningsorganisationerne træffer forholdsmæssige og effektive interne foranstaltninger for at minimere risikoen for manglende overholdelse. Hvis der ikke træffes sådanne foranstaltninger, kan det medføre, at institutionen pålægges et retligt ansvar, hvis der konstateres manglende overholdelse. Det er nødvendigt med et tilsagn fra den øverste ledelse for at understrege betydningen og værdien af effektiv overholdelse og for at tilvejebringe tilstrækkelige ressourcer til at sikre overholdelsesforpligtelserne.

AFSNIT 2

Oplysninger til forskere

2.1.   Indledning

EU-kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse har til formål at forhindre uønsket akkumulering af konventionelle militære produkter og spredning af nukleare, radiologiske, kemiske og biologiske våben, også kendt som masseødelæggelsesvåben (WMD), og deres fremføringssystemer såsom missiler og droner. Desuden kan denne kontrol suppleres med nationale foranstaltninger for produkter med dobbelt anvendelse, som ikke er opført i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse af hensyn til den offentlige sikkerhed eller menneskerettighederne. Da produkter med dobbelt anvendelse hovedsageligt anvendes til civile formål, er deres potentiale for misbrug ofte ikke åbenlys ved første øjekast. I de forkerte hænder udgør de imidlertid en trussel mod den internationale fred og Den Europæiske Unions og dens medlemsstaters sikkerhedsinteresser.

Forskningsorganisationer er ofte bekymrede over offentlighedens opfattelse af forskning med militært potentiale. »Dobbelt anvendelse« i forbindelse med forskning betragtes ofte i bred forstand: Hvad er de (u)ønskede civile og militære anvendelser af forskning, eller hvad er potentielt misbrug af forskning til uetiske formål?

For så vidt angår EU's system til kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse, skal begrebet »dobbelt anvendelse« forstås i en snæver betydning. Det henviser til produkter, herunder software og teknologi, der kan anvendes til både civile og militære formål. For yderligere oplysninger om omfanget af opførte og ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse henvises til underafsnit 2.3.2 og tillæg 1.

For så vidt angår produkter med dobbelt anvendelse, har enhver fysisk eller juridisk person en retlig forpligtelse til at overholde de relevante love og bestemmelser. Disse retlige forpligtelser er ikke identiske med (men kan overlappe) etiske motivationer eller selvbegrænsninger, der har til formål at forebygge eller reducere de risici og potentielle skader, der kan forårsages af ondsindet anvendelse af forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse.

I denne vejledning tales der om »forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse«: Produkter med dobbelt anvendelse, der anvendes i forbindelse med forskning eller forskning, som resulterer i forskningsresultater i en hvilken som helst form (7), der opfylder de tekniske specifikationer for et produkt med dobbelt anvendelse på EU's kontrolliste over produkter med dobbelt anvendelse eller på en supplerende national liste over produkter med dobbelt anvendelse (hvis en sådan findes). I et begrænset antal tilfælde omfatter det situationer med militære eller masseødelæggelsesrelaterede slutanvendelser/slutbrugere i forbindelse med ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse. Det er vigtigt at bemærke, at det ikke er alle forskningsaktiviteter, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse, som kræver tilladelse. I underafsnit 2.3.6 beskrives de tilfælde, hvor der er behov for en tilladelse.

2.2.   Forskningsområder og -scenarier, der kan udløse kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse

Formålet med eksportkontrol er ikke at censurere videnskabelig forskning (output) men at forebygge sikkerhedsrelateret misbrug, når følsomme varer eller viden overføres til udlandet. Videnskabsfolk og forskningsinstitutioner er underlagt de samme love som fremstillingsindustrien og alle andre. Inden der eksporteres varer eller overføres oplysninger, har eksportørerne og informationsmæglerne pligt til at kontrollere, om deres handlinger kræver forudgående godkendelse fra myndighederne. Det erkendes, at dette i forskningssammenhæng kræver en afvejning af anliggender vedrørende (inter)national sikkerhed og akademisk frihed, men også indsatsen for Open Access (fri adgang) i forbindelse med forskningsresultater og -data:

Den akademiske frihed er en grundlæggende rettighed, der er sikret ved Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder (8). Dette fritager imidlertid ikke forskere og forskningsorganisationer fra at overholde bestemmelser, der er indført for at beskytte EU's og medlemsstaternes sikkerhedsinteresser (9).

Den indsats for fri adgang, som visse finansieringsprogrammer kræver, har til formål at forbedre adgangen til og videreanvendelsen af forskningsoutput og -data. Disse mål om fri adgang fritager dog heller ikke forskere og forskningsorganisationer fra først at screene foreslåede publikationer og datasæt i henhold til bestemmelserne om (teknologi)kontrol i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse og at handle i overensstemmelse hermed.

Forskningsdiscipliner inden for videnskab, teknologi og ingeniørvidenskab er mere tilbøjelige til at være underlagt kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse end akademiske aktiviteter inden for humaniora, samfundsvidenskab og økonomi.

Følgende emner er eksempler på forskning, der kan udløse kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse:

ændring af værtsspektret for lumpy skin disease-virus til at omfatte humane reservoirer

multispektrale billedsensorer til indsamling af data om afgrøder

laserbaseret næstegenerationsuranberigningsteknologi som et potentielt alternativ til industriel berigning, der involverer gasformigt uran i centrifuger

tredimensionelt print af energimaterialer;

prototypedrone med sprøjtesystem til bekæmpelse af østlig hesteencephalitis-virus og

autonomt undervandsfartøj til videnskabelige formål, der automatisk indsamler data i dybhavsregioner.

Tillæg 1 illustrerer forskningsområder, der bl.a. kan være underlagt kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse, da EU's kontrolliste for produkter med dobbelt anvendelse indeholder produkter inden for disse teknologiområder. Forskning i atomfysik og nuklear teknik kan f.eks. vedrøre atomreaktorer, specielt konstrueret eller forberedt udstyr og komponenter til atomreaktorer eller nukleart materiale, der er opført i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse. Dette betyder ikke, at al relateret forskning som standard omfatter opførte produkter med dobbelt anvendelse (10), eller at forskningsaktiviteten kræver en tilladelse.

I tillæg 2 fremhæves nogle tilbagevendende forskningsscenarier, som kan udløse eksportkontrol:

Undervisning i (11), rådgivning om, samarbejde med eller arbejde på forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse, med udenlandske gæsteforskere inden for Unionens toldområde (12)

Undervisning i, rådgivning om, samarbejde med eller arbejde på forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse uden for Unionens toldområde

Tilrettelæggelse af (virtuelle) konferencer/møder/seminarer eller fremlæggelse på (virtuelle) konferencer/møder/seminarer i eller uden for Unionens toldområde om forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse

Offentliggørelse af opført teknologi med dobbelt anvendelse

Indgivelse af oplysninger til patentansøgninger og patenterede oplysninger og

Eksport af materielle produkter (varer) med dobbelt anvendelse, herunder prototypekonstruktion og brugt laboratorieudstyr.

I hvert af disse scenarier er det også vigtigt at fastslå, om der gælder restriktive foranstaltninger eller sanktioner på EU-plan eller nationalt plan for produkterne, aktivitetstypen, slutanvendelsen eller de involverede enheder og lande.

I disse scenarier er den personlige motivation, kilden til forskningsfinansiering, forskningspartnernes art og forskningsformålet irrelevant for vurderingen af, om forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse, opfylder de tekniske kontroltærskler.

Kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse kan forekomme på forskellige niveauer i løbet af forskningscyklussen: I forbindelse med forskningsfinansiering, projektansøgning, kontraktudvikling, formidling af forskningsresultater osv. Afsnit 3 indeholder flere oplysninger om, hvordan en systematisk eksportscreeningprocedure indføres på de forskellige niveauer i løbet af forskningscyklussen.

2.3.   Grundlæggende elementer i EU's system til kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse

2.3.1.   EU’s forordning om produkter med dobbelt anvendelse

EU's system til kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse er reguleret af EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

Bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse indeholder EU-listen over produkter med dobbelt anvendelse. Alle produkter i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse kræver en licens til eksport uden for Unionens toldområde. Bilag IV til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse udgør en delmængde af bilag I og indeholder mere følsomme produkter, som også kræver en licens til overførsler inden for EU.

Bilag I (og dermed også bilag IV) er dynamisk for dermed at tage hensyn til teknologiske fremskridt over tid, og EU's eksportkontrol afspejler de forpligtelser, der er indgået i eksportkontrolordningerne. Listen ajourføres derfor hvert år. Det er vigtigt altid at se den seneste udgave af bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse (13).

Hvert produkt med dobbelt anvendelse har et klassificeringsnummer. Dette er en kombination af tal og et bogstav (der omfatter kategorien, underkategorien og den individuelle kontrolpost) og er afgørende for produktklassificerings- og godkendelsesdokumenterne. Klassificeringsnummeret er ikke tilfældigt Det henviser til produktets art og kontrollens oprindelse i henhold til den tilsvarende eksportkontrolordning (jf. figur 1).

Figur 1 illustrerer betydningen af klassificeringsnummeret for produkter med dobbelt anvendelse.

Klassificeringsnummeret 9A012.a. for produkter med dobbelt anvendelse henviser til kontrollerede, ubemandede luftfartøjer (eller droner) med tekniske specifikationer og visse tilhørende udstyrsdele og komponenter.

»9« betyder, at produktet er opført i kategori 9 (Rumfart og fremdrift).

»A« betyder, at produktet er opført i underkategori A (Systemer, udstyr og komponenter). Derfor vil en færdig drone, der opfylder de tekniske specifikationer i 9A012, blive opført under A.

»012« betyder, at genstanden stammer fra Wassenaararrangementets kontrolliste

».a.« er den individuelle underkontrolpost for færdige droner.

Image 1

Klassificering af produkter med dobbelt anvendelse er baseret på objektive tekniske kriterier, og slutanvendelsen og slutbrugeren spiller ikke nogen rolle i den tekniske klassificering. Det er derfor uden betydning for klassificeringen og for tilstedeværelsen af licenskravet, om produktet udelukkende skal anvendes til civile formål, eller om der er tale om en militær anvendelse. Slutanvendelsen og de involverede parter spiller imidlertid en afgørende rolle i spørgsmålet om kvalifikation til licensgodkendelse. Se underafsnit 2.3.9 og tillæg 3 for mere hjælp til kontrol af slutanvendelse og slutbruger.

Produkter med dobbelt anvendelse adskiller sig generelt fra militære produkter. Militære produkter er varer (såsom systemer, udstyr, komponenter, materialer, software eller teknologi), der i de fleste dele er specielt konstrueret eller modificeret til militær anvendelse. Militære produkter er opført på Den Europæiske Unions fælles liste over militært udstyr eller på nationale lister i EU's medlemsstater (14). I modsætning til EU's fælles system for kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse er kontrolsystemet for militære produkter underlagt de enkelte EU-medlemsstater. Den (angivne) militære slutanvendelse af forskningsoutput eller -aktivitet gør ikke automatisk dette produkt specielt konstrueret eller modificeret til militær anvendelse. Det kan dog være en indikator og er naturligvis nyttig information i forbindelse med klassificeringen af militære produkter og vurderingen af licensansøgninger.

Med hensyn til listen over produkter med dobbelt anvendelse i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse er det vigtigt at huske på følgende:

De ti kategorier er en konsolidering af kontrollisterne gennem fire eksportkontrolordninger (Gruppen af Leverandører af Nukleart Materiale, missilteknologikontrolregimet, Australiengruppen og Wassenaararrangementet) og gennem konventionen om kemiske våben. Hver kategori inddeles yderligere i underkategorier og i dedikerede kontrolposter. Generelt vedrører produkter, der er opført i underkategori B, C, D og E, opførte produkter under underkategori A. I nogle få tilfælde er der særlige enkeltstående kontroller under disse underkategorier. De ti kategorier og fem underkategorier er en første opdeling af listen og kan gøre det lettere at gå gennem de relevante kontrolposter.

Produkter med dobbelt anvendelse adskiller sig generelt fra militære produkter. Militære produkter er varer (såsom systemer, udstyr, komponenter, materialer, software eller teknologi), der er specielt konstrueret eller modificeret til militær anvendelse. De tekniske specifikationer for produkter med dobbelt anvendelse er ofte mere detaljerede end specifikationerne for militære produkter. Betydningen af »specielt konstrueret til militær anvendelse« eller »modificeret til militær anvendelse« bestemmes i vid udstrækning af den kompetente myndighed, som ikke nødvendigvis er den samme som den kompetente myndighed for kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse.

De produkter, der er specificeret i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse, omfatter både nye og brugte (andenhånds) produkter.

Nummeret på listen over produkter med dobbelt anvendelse er ikke det samme som toldvarekoden (det harmoniserede system eller den kombinerede nomenklatur) (15). Dette er særlig relevant for klassificeringen af materielle produkter, herunder udstyr, materialer og komponenter.

EU's liste over produkter med dobbelt anvendelse indeholder materielle produkter (herunder udstyr, materialer og komponenter) men også immaterielle produkter såsom software eller teknologi i form af tekniske data eller teknisk bistand. Immaterielle produkter kan overføres i fysisk form (f.eks. dias eller fysisk datalagringsenhed) eller overføres elektronisk, visuelt eller mundtligt (også kendt som immaterielt format) (16).

Kontrol med teknologi er af allerstørste betydning. Hvis spredere er i stand til at opnå et materielt produkt med dobbelt anvendelse, kan de kopiere dele af det, men de vil ikke nødvendigvis være i stand til at fremstille yderligere produkter. Men hvis de erhverver teknologien til at udvikle eller producere produktet, kan de fremstille så mange, de ønsker. Selv om materielle produkter kan eksporteres midlertidigt, er eksporten af teknologi næsten umulig at genvinde og skal betragtes som endelig.

En tilladelse, der udstedes for et produkt, omfatter også den teknologi, der som minimum kræves for installation, drift, vedligeholdelse og reparation af det pågældende produkt.

2.3.2.   Hvordan læses teksten til koderne for produkter med dobbelt anvendelse?

Bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse er langt, og der findes ikke en enkelt måde, der er bedst til hurtigt at finde alle opførte produkter med dobbelt anvendelse. I forbindelse med en ny klassificering er det for at kunne klassificere vores produkter med dobbelt anvendelse eller vores teknologi med dobbelt anvendelse på den rigtige måde vigtigt at gennemgå den seneste version af bilag I grundigt for at finde frem til den mest relevante og dermed mest specifikke kontrolpost for det pågældende produkt. Hvis du er i tvivl, eller hvis der er flere mulige klassificeringsnumre, skal du kontakte den relevante compliance officer i din forskningsorganisation eller, hvis det er relevant, den kompetente myndighed i din medlemsstat.

I mange kontrolposter er der flere noter (note, teknisk note eller N.B.), der kan bidrage til den nøjagtige produktklassificering. Disse noter tydeliggør endvidere kontrollens anvendelsesområde (herunder illustrationer eller de-kontrol) eller krydshenvisning til andre dele af bilag I eller EU's fælles liste over militært udstyr (17). Disse noter er en væsentlig del af produktklassificeringen og bør derfor ikke betragtes som illustrative.

Listen indeholder en række globale definitioner (18), der er angivet med "" (dobbelte anførselstegn) og lokale definitioner, der er angivet med ’’ (enkelte anførselstegn). Disse definitioner kan afvige fra kommercielt eller videnskabeligt fagsprog.

Eksempel 1: 1C351.a.57

1C351 Humane og animalske patogener og "toksiner" som følger:

a.

Virus, hvad enten de er naturlige, forstærkede eller modificerede, enten i form af "isolerede levende kulturer" eller i form af materiale, der omfatter levende materiale, der forsætligt er inokuleret eller kontamineret med sådanne kulturer, som følger:

57. Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus (sarsrelateret coronavirus) (19);

Note:

1C351 lægger ikke eksportkontrol på "vacciner" eller "immunotoksiner".

Eksempel 2: 1A004.d

1A004

Beskyttelses- og detekteringsudstyr og komponenter hertil, der ikke er specielt beregnet til militær anvendelse, som følger:

d.

Elektronisk udstyr, der er udviklet til automatisk detektering eller identifikation af tilstedeværelse af restmængder af ’sprængstoffer’, og som anvender 'trace detection'-teknikker (f.eks. akustisk overfladebølge, ionmobilitetsspektronomi, differential mobilitetsspektronomi, massespektrometri).

Teknisk note:

’Trace detection’ defineres som evnen til at detektere mindre end 1 ppm damp eller 1 mg fast stof eller væske.

Note 1:

1A004.d lægger ikke eksportkontrol på udstyr, der specielt er udviklet til laboratoriebrug.

Note 2:

1A004.d lægger ikke eksportkontrol på kontaktfrie sikkerhedsentréer.

2.3.3.   Softwarekontrol (underkategori D)

Software i forbindelse med EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse defineres som en samling af et eller flere "programmer" (20) eller "mikroprogrammer" (21), der er fastgjort i et materielt udtryksmedie. I mange tilfælde vedrører softwarekontrollen software, der er konstrueret eller modificeret til udvikling, produktion eller brug af produkter, der er opført på listen andetsteds på EU's liste over produkter med dobbelt anvendelse. Men der er også dedikerede (enkeltstående) softwarekontroller.

Eksempel:

6D001omfatter kontrol af "software", der er specielt konstrueret til "udvikling" eller "produktion" af udstyr, som bl.a. er specificeret i 6A008 (specifikt radarsystemer, udstyr, enheder og specielt konstruerede komponenter).

7D005 henviser til "software", som er specielt designet til at dekryptere satellitnavigationssystem-målingskoder, som er udviklet til statslig anvendelse.

Vigtige hovedbudskaber for definitionen af software

Definitionen af software viser, at softwaren for at blive opført på listen på et tidspunkt skal eksistere i et materielt medium eller udtryk. Selve softwaren kan overføres både med materielle og immaterielle metoder.

Definitionen af software skal læses i sammenhæng med noten om nuklear software for kategori 0 og den generelle softwarenote for kategori 1-9.

For så vidt angår informationssikkerhedssoftware (specificeret i kategori 5 - del 2) er det vigtigt at bemærke, at den nukleare softwarenote i sin helhed og den generelle softwarenote delvist ikke finder anvendelse og derfor ikke kan anvendes til kontrolfrigørelse.

2.3.4.   Teknologikontrol (underkategori E)

Der findes teknologikontroller for at sikre, at viden, knowhow og ekspertise vedrørende følsomme produkter ikke utilsigtet leveres til brug i programmer, der vedrører militær, masseødelæggelsesvåben, offentlig sikkerhed eller menneskerettigheder.

Det kan være (meget) udfordrende at afgøre, om forskning omfatter produkter med dobbelt anvendelse. Innovativ forskning lader sig ikke nemt kategorisere i overensstemmelse med de eksisterende kontrolposter. En god forståelse af definitionen på "teknologi", teknologinoterne og noterne om de-kontrol af "videnskabelig grundforskning" og "til fri, offentlig anvendelse" er afgørende for at kunne navigere gennem teknologikontrollen.

"Teknologi" i forbindelse med EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse betyder specifikke oplysninger, der er nødvendige for "udvikling", "produktion" eller "brug" af varer. Oplysningen har form af 'tekniske data' eller 'teknisk bistand'. Henvisningen til ’specifikke oplysninger, der er nødvendige’, har til formål at målrette teknologikontrollen mod den del af teknologien, der gør, at et produkt opfylder eller overskrider de anførte ydeevnetærskler. For kategori 1-9 er det kun disse specifikke oplysninger, der skal betragtes som opført teknologi med dobbelt anvendelse. Formålet med definitionen af "påkrævet" er at målrette teknologikontrollen mod den specifikke teknologi, der gør et produkt betinget af licens. Det er vigtigt at bemærke, at opførte teknologier med dobbelt anvendelse fortsat er under kontrol, selv når de finder anvendelse på ethvert produkt, der ikke er underlagt kontrol.

Det er ikke defineret, hvad der er omfattet af ’de specifikke oplysninger, der er nødvendige’. Generelt anses følgende oplysninger ikke for at være tilstrækkeligt specifikke til at falde ind under teknologidefinitionen:

Sikkerhedsdatablad (SDS), materialesikkerhedsdatablad (MSDS) eller produktsikkerhedsdatablad (PSDS)

Brochurer, kataloger og uddrag heraf, som i deres respektive form er beregnet til eller kan være beregnet til et ubestemt antal interesserede parter, og som stilles til rådighed for dem uden individuelle ændringer af indholdet

Skematiske diagrammer, blokdiagrammer, procesdiagrammer (uden detaljerede data)

Data om teknisk ydeevne, KPI'er

Elektriske og mekaniske tilslutnings- og forbrugsdata

Mærkningstegn

Lister over dele, hvis der ikke kan henvises til tegninger

Normer og standarder, der er almindeligt tilgængelige og ikke er specifikke for et virksomhedsprodukt

Artikler fra fagblade og sammenlignelige publikationer

Generelle proces- og procedurebeskrivelser (for produktionsanlæg)

Leveringsspecifikationer (f.eks. for kemikalier og andre hjælpematerialer)

Fotos (uden detaljerede oplysninger om geometriske størrelser, anvendte materialer og elektriske/elektroniske komponenter)

Eksploderede tegninger/standrids uden detaljerede dimensioner

Tværsnit (skematiske og uden væsentlige og detaljerede data)

Udvendige dimensioner.

Illustration af den "påkrævede" tærskel

3E001 henviser til den kontrollerede teknologi til "udvikling" eller "produktion" af opførte integrerede kredsløb, der er specificeret i bl.a. 3A001.a.

3A001.a.5.a.5 henviser til integrerede kredsløb til analog-til-digital-konvertere med en opløsning på mindst 16 bit med en aftastningshastighed på over 65 megaaftastninger pr. sekund.

Et dokument (22) med nærmere oplysninger om konstruktionsparametrene eller de konstruktionstrin, der er nødvendige for at opnå (eller overstige) tærsklen på 65 megaaftastninger pr. sekund indeholder ikke den teknologi, der er særlig ansvarlig for udviklingen af det kontrollerede 3A001.a.5.a.5-produkt, og indeholder således ikke den "påkrævede" teknologi i henhold til den generelle teknologinote. Årsagen er, at dokumentet ikke præciserer, hvordan man opnår eller overskrider parameteren "opløsning på 16 bit".

En manual, der beskriver produktionsteknikken til fremstilling af integrerede kredsløb til analog-til-digital-konvertere med en opløsning på mindst 16 bit men med en aftastningshastighed på under 65 megaaftastninger pr. sekund indeholder ikke den "påkrævede" teknologi til fremstilling af det kontrollerede produkt.

I de to ovennævnte situationer anses dokumentet og manualen ikke for at indeholde den kontrollerede teknologi, der kræves til udvikling eller produktion af produkter, der er opført på listen 3A001.a.5.a.5, da de ikke indeholder de specifikke oplysninger vedrørende de to tekniske parametre, der er beskrevet i 3A001.a.5.a.5

Eksempel:

1E001 lægger eksportkontrol på "teknologi" i overensstemmelse med den generelle teknologinote til "udvikling" eller "produktion" af udstyr eller materialer, der er specificeret i 1A002-1A005, 1A006.b., 1A007, 1B eller 1C.

Lad os anvende dette på 1C216.

1C216 specificerer kontrol for martensitisk ældende stål. Dette punkt kontrolleres i kategori 1, og den generelle teknologinote finder anvendelse. Derfor er den kontrollerede teknologi med dobbelt anvendelse i henhold til 1E001 den teknologi, der "kræves" til "udvikling" eller "produktion" af martensitisk ældende stål med specifikationerne i 1C216.

Hvad kontrolleres ikke i henhold til 1E001?

Forskningsresultater, der beskriver

denne type martensitisk ældende stål uden at give detaljerede oplysninger om, hvordan denne type martensitisk ældende stål udvikles eller produceres

en historisk oversigt over eksisterende produktionsmetoder (til fri, offentlig anvendelse) af denne type martensitisk ældende stål

en innovativ produktionsproces for martensitisk ældende stål, der ikke opfylder tærskelværdierne i 1C216 (og 1C116).

Hvad kontrolleres i henhold til 1E001?

Forskningsresultater, der beskriver

eksisterende udviklings- eller produktionsprocesser, som endnu ikke er til fri, offentlig anvendelse, og som ikke er videnskabelig grundforskning.

en innovativ (endnu ikke til fri, offentlig anvendelse) udvikling af produktionsprocessen for martensitisk ældende stål, der opfylder de krævede tærskelværdier i 1C216, og som ikke er videnskabelig grundforskning.

Vigtige hovedbudskaber for definitionen af teknologi

Teknologi defineres som de specifikke oplysninger, der er nødvendige for "udvikling", "produktion" eller "brug" af opførte produkter med dobbelt anvendelse. Dette betyder, at de tekniske data eller den tekniske bistand for at blive klassificeret som opført teknologi med dobbelt anvendelse skal indeholde specifikke oplysninger, der er nødvendige for udvikling, produktion eller brug af de produkter, der er specificeret i kategori 0-9. Betydningen af specifikke oplysninger er ikke defineret i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse. Betydningen af udvikling, produktion og brug er defineret.

Definitionen af teknologi skal læses i sammenhæng med noten om nuklear teknologi for kategori 0 og den generelle teknologinote (for kategori 1-9).

For kategori 0 (nukleare produkter) er opført teknologi med dobbelt anvendelse de specifikke oplysninger, der er "direkte forbundet med produkter, der kontrolleres i kategori 0". Dette er en bred beskrivelse. Derfor er omfanget af kontrolleret nuklear teknologi større end den kontrollerede teknologi i kategori 1-9.

For kategori 1-9 er det kun den del af "teknologi", der "kræves" til "udvikling", "produktion" eller "brug" af varer, der er pålagt eksportkontrol i kategori 1-9, der kontrolleres i henhold til bestemmelserne i kategori 1-9. "Kræves" defineres som den del af oplysningerne, der er særligt ansvarlige for at opnå eller udvide de kontrollerede ydeevneniveauer, karakteristika eller funktioner fra kontrollisten for produkter med dobbelt anvendelse. Disse kontrollerede ydeevneniveauer, karakteristika eller funktioner er generelt meget specifikke og høje, hvorved den teknologi, der opfylder den "krævede" tærskel, begrænses. Dermed begrænses den teknologi, for hvilken man kan søge at anvende noterne om de-kontrol "videnskabelig grundforskning" og "fri, offentlig anvendelse".

Vær opmærksom på, at nogle forskningsfinansieringsprogrammer kræver screening for dobbelt anvendelse på tidspunktet for ansøgning om forskningstilskud. Det er god praksis baseret på interne revisionsmekanismer på et tidligt tidspunkt i forskningsprogrammet eller -projektet at finde ud af, hvilke af de omfattede udstyrsdele eller materialer eller de forventede resultater (f.eks. publikationer), der kan have behov for yderligere kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse. Hvis sådanne (potentielle) problemer med kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse identificeres, er der behov for opfølgning under og ved afslutningen af forskningsprogrammerne eller -projekterne.

Eksportøren er forpligtet til at foretage en passende vurdering af teknologien for at afgøre, om den opfylder tærsklen for kontrol med dobbelt anvendelse. På grund af sin ekspertise og viden om egen forskning er forskeren bedst egnet til at klassificere sin egen forskning på passende vis, eventuelt med støtte fra uddannet administrativt personale, som er bekendt med strukturen i EU's liste over produkter med dobbelt anvendelse. Præsentationer eller publikationer vil sjældent i deres helhed overholde den kontrollerede teknologistærskel. Nogle underafsnit eller små uddrag kan opfylde tærsklen. Kun disse dele kræver en licens. Hvis forskeren eller forskningsorganisationen har brug for vejledning, kan de kontakte deres nationale kompetente myndighed. Dette giver forskeren eller forskningsorganisationen mulighed for at træffe et informeret valg med hensyn til, hvilke dele der skal indgives til ansøgning om eksportlicens, inden de sendes eller offentliggøres.

2.3.5.   De-kontrol af produkter med dobbelt anvendelse

EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse indeholder en række de-kontroller med angivelse af, under hvilke betingelser et bestemt opført produkt er udelukket fra kontrol. Selv om et sådant produkt opfylder de tekniske krav, vil det således ikke kræve en licens til eksport eller overførsel. Det er vigtigt at bemærke, at de-kontroller kun kan anvendes på opførte produkter med dobbelt anvendelse.

Grundlæggende er der to former for de-kontrol. På den ene side er der de-kontroller, der specifikt er knyttet til en række opførte produkter med dobbelt anvendelse.

Eksempler

Note 2 under 2B001 anfører, at denne kontrolpost ikke finder anvendelse på specialværktøjsmaskiner, der er begrænset til fremstilling af tandproteser.

Note 2 under 5A002.a lægger ikke eksportkontrol på produkter, hvor "informationssikkerheds"-funktionen er begrænset til trådløst "personligt netværk"-funktionalitet, og som kun anvender offentliggjorte eller kommercielle kryptografiske standarder.

På den anden side er der systematiske de-kontroller for software og teknologi. Disse noter om de-kontrol indsættes i noten vedrørende nuklear software, noten vedrørende nuklear teknologi, den generelle softwarenote og den generelle teknologinote i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

Kun opført "software" eller "teknologi" med dobbelt anvendelse kan drage fordel af de de-kontroller, der er nævnt i software- og teknologinoterne. Det er derfor afgørende at fastlægge, om forskningen omfatter produkter med dobbelt anvendelse, og i givet fald hvilken del/hvilke dele, der opfylder software- eller teknologikontrolposten i henholdsvis underkategori D og E sammen med software- og teknologinoterne.

Den nukleare softwarenote fremhæver, at den minimalt nødvendige objektkode, der kræves til installation, drift, vedligeholdelse (eftersyn) eller reparation af de produkter, der er opført i kategori 0, og hvortil der er udstedt eksporttilladelse, ikke er underlagt kontrol.

Den generelle softwarenote omfatter tre de-kontroller for opført software i kategori 1-9:

Software, der er almindeligt tilgængelig for offentligheden (dvs. at softwaren sælges fra lager i detailhandelen uden begrænsninger og er udviklet til installation af brugeren uden yderligere væsentlig støtte fra leverandøren)

Software, der allerede er til fri, offentlig anvendelse eller

Den minimalt nødvendige "objektkode", der kræves til installation, drift, vedligeholdelse (eftersyn) eller reparation af de produkter, hvortil der er udstedt eksporttilladelse.

For så vidt angår informationssikkerhedssoftware (specificeret i kategori 5 - del 2), er det vigtigt at bemærke, at den nukleare softwarenote i sin helhed og den generelle softwarenote delvist ikke finder anvendelse og derfor ikke kan anvendes til kontrolfrigørelse.

For så vidt angår opførte teknologier med dobbelt anvendelse, er der tre mulige former for de-kontrol: ”Teknologi", der er resultatet af "videnskabelig grundforskning", "teknologi", der allerede er til "fri, offentlig anvendelse", og oplysninger, der som minimum kræves til patentansøgninger. Sidstnævnte gælder ikke for teknologi i kategori 0.

I den følgende del fokuserer vejledningen på de-kontrollerne "videnskabelig grundforskning", "fri, offentlig anvendelse" og oplysninger, der som minimum kræves til patentansøgninger.

Vigtige hovedbudskaber til de-kontrolnoten "videnskabelig grundforskning" inden for teknologi

EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse definerer "videnskabelig grundforskning" som eksperimentelt eller teoretisk arbejde, der i hovedsagen udføres for at skaffe ny viden om de grundlæggende principper for fænomener eller observerbare kendsgerninger, og som ikke primært er rettet mod et specifikt praktisk mål.

Selv om det ikke er udtrykkeligt angivet, henviser det til grundforskning, hvorved ikke-grundforskning eller anvendt forskning udelukkes fra eksportkontrol. Denne definition medfører udfordringer i forbindelse med gennemførelsen, da den har været uændret i mange år, og fordi forskningsøkosystemet er under stadig udvikling.

Det er vigtigt at huske på, at terminologi kan være et problem her: En videnskabelig klassificering af et forskningsprojekt som "grundforskning" er ikke nødvendigvis eller automatisk i overensstemmelse med definitionen af "videnskabelig grundforskning" i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse. Personalet til sikring af overholdelse i din organisation eller din kompetente myndighed kan i tvivlstilfælde hjælpe dig med klassificeringen.

Videnskabelig grundforskning er en de-kontrol for opførte teknologier med dobbelt anvendelse. Den kan ikke anvendes til materielle genstande (varer) såsom udstyr og materialer.

Grundlæggende fungerer den som de-kontrol for det faktiske forskningsoutput og ikke for hensigten om at producere forskningsoutput (i forskningsfinansieringsstadiet). Dette er en afgørende sondring ved overvejelser om anvendelse af denne note om de-kontrol.

Denne vejledning indeholder to kriterier, der skal bidrage til at afgøre, om de-kontrolnoten "videnskabelig grundforskning" er relevant: det teknologiske modenhedsniveau og udbredelsen af industrifinansiering. Ingen af kriterierne afgør, om noten om de-kontrol skal anvendes. Dette skal afgøres fra sag til sag via de interne eksportscreeningprocedurer og, hvor det er relevant, i samråd med den kompetente myndighed.

Det teknologiske modenhedsniveau (TRL) er en skala (1-9), der oprindeligt blev udviklet af USA's National Aeronautics and Space Administration (NASA) og senere overtaget af andre forvaltninger, institutioner eller agenturer for at vurdere status for udviklingen af rumteknologier. TRL er et almindeligt anvendt redskab i forskersamfundet og inden for de europæiske forsknings- og innovationsprogrammer til at vurdere, om nye og fremspirende teknologier er markedsparate. I forbindelse med eksportkontrol betragtes forskningsoutput fra TRL 1- og 2-forskning generelt som videnskabelig grundforskning. Berettigelsen af forskningsoutput fra TRL 3 og 4 skal vurderes fra sag til sag. Forskningsoutput fra forskning over TRL 4 betragtes ikke som videnskabelig grundforskning. Se tillæg 8 for en beskrivelse af de forskellige teknologiske modenhedsniveauer.

Omfattet industrifinansiering (sponsor): Forskning, der finansieres eksternt af en industripartner, er mere tilbøjelig til at resultere i en kommerciel udvikling, uanset om projektet iværksættes af industrien selv eller af et offentligt organ. Desuden får industrisponsoren i mange tilfælde (via kontraktlige aftaler) mulighed for at gennemgå og kommentere publikationer (eller præsentationer), inden de frigives, og for at anmode om (midlertidig) eksklusiv anvendelse af forskningsresultater. Disse former for samarbejde kan være tegn på, at det deraf følgende forskningsoutput ikke vil være videnskabelig grundforskning. I nogle tilfælde finansierer industrien grundforskning uforpligtende i forhold til publikationer eller andet forskningsoutput. I sådanne tilfælde kan de-kontrol for den videnskabelige grundforskning tages i betragtning, hvis den omfatter opført teknologi med dobbelt anvendelse, og TRL-niveauet er tilstrækkeligt lavt.

Vigtige hovedbudskaber for de-kontrolnoten "til fri, offentlig anvendelse" til software eller teknologi

EU’s forordning om produkter med dobbelt anvendelse definerer "til fri, offentlig anvendelse" som følger: "Teknologi" eller "software", der er stillet til rådighed uden begrænsninger for dens videre udbredelse (ophavsretlige begrænsninger afholder ikke "teknologi" eller "software" fra at være til "fri, offentlig anvendelse").

Grundlæggende udfører det de-kontrol af opført software og teknologi med dobbelt anvendelse, som alle kan få adgang til.

I denne EU-vejledning understreges det, at kontrolleret software eller teknologi med dobbelt anvendelse, som endnu ikke er til fri, offentlig anvendelse, ikke kan være underlagt de-kontrol i henhold til de-kontrolnoten "fri, offentlig anvendelse". Definitionen henviser tydeligt til software eller teknologi, der er stillet til rådighed uden begrænsninger for dens videre udbredelse. Den påtænkte handling med at frigive (objektkoden for) software eller teknologi, der er til fri, offentlig anvendelse, er ikke tilstrækkelig til at være underlagt de-kontrol. Det betyder, at et kommende forskningsoutput (open source-software, publikation, konferencemateriale osv.) kun kan drage fordel af denne de-kontrol, hvis den opførte software eller teknologi med dobbelt anvendelse, som den indeholder, allerede er til fri, offentlig anvendelse. Derfor kan frigivelse uden tilladelse være en overtrædelse af eksportkontrollen.

Henvisningen til "uden begrænsninger" skal forstås således, at den ikke begrænser adgangen til kun at omfatte en begrænset gruppe personer. Hvis oplysningerne først gøres tilgængelige, efter at informationsbæreren eller -ejeren har truffet en individuel afgørelse, har ikke alle mulighed for at få adgang til oplysningerne, og oplysningerne kan derfor ikke anses for at være til fri, offentlig anvendelse.

Juridiske begrænsninger, f.eks. ophavsretlige begrænsninger, der ikke er relevante i henhold til eksportkontrollovgivningen, påvirker ikke muligheden for at være underlagt de-kontrol. Tilsvarende betragtes foranstaltninger som f.eks. opkrævning af et gebyr for adgang eller forudgående registrering af adgang ikke som en begrænsning, så længe alle har lov til at betale gebyret eller blive registreret.

Open source-udvikling gennemføres ofte på globalt plan af lokalsamfund på en samarbejdsbaseret måde. Open source-teknologier eller -software, der offentliggøres og gøres offentligt tilgængelige uden begrænsninger, kan drage fordel af de-kontrol i forhold til at være til fri, offentlig anvendelse. Teknologi til udvikling af "intrusionssoftware" kan være underlagt de-kontrol, hvis teknologien er i forbindelse med "offentliggørelse af sårbarheder" eller "reaktion på cyberhændelser". Se den seneste version af bilag I for de gældende definitioner.

Hvis en forsker henviser til eller integrerer spredningsfølsomme oplysninger fra andre kilder, der allerede er til fri, offentlig anvendelse, gør det ikke automatisk forskningsoutputtet til kontrolleret software eller teknologi med dobbelt anvendelse. Det forhold, at en sådan opført software eller teknologi med dobbelt anvendelse blev til fri, offentlig anvendelse uden en licens, er en overtrædelse af eksportkontrolbestemmelserne, men dette kan ikke tilskrives denne forsker.

Vigtige hovedbudskaber for de-kontrollen "oplysninger, der som minimum kræves til patentansøgninger" for teknologi

Den generelle teknologinote indeholder en undtagelse for de oplysninger, der som minimum kræves til patentansøgninger. De oplysninger, der som minimum kræves for at indgive en patentansøgning, er således fritaget for eksportkontrol. Denne de-kontrol skelner ikke mellem nationale patentansøgninger, EU-patentansøgninger og internationale patentansøgninger. Når patentoplysningerne er udgivet og er til fri, offentlig anvendelse, er de ikke længere underlagt eksportkontrol.

Der er ingen definition i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse af, hvad der indebærer "oplysninger, der som minimum kræves". Det forstås generelt som de oplysninger, der kræves for at opfylde ansøgningskravene som fastsat af Den Europæiske Patentmyndighed eller EU-medlemsstaternes patentmyndigheder.

2.3.6.   Kontrollerede aktiviteter

Det er ikke alle forskningsaktiviteter, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse, som kræver tilladelse. EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse omfatter fem forskellige typer aktiviteter, der kræver tilladelse. I afsnit 2.3.7 beskrives det, hvilke typer licenser, der findes for hver af disse aktiviteter.

Følgende to krav er konstante godkendelseskrav:

Der kræves en eksporttilladelse til flytning eller overførsel uden for Unionens toldområde af ethvert produkt med dobbelt anvendelse, der er opført på listen i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

Der kræves kun en overførselstilladelse til flytning eller overførsel af produkter inden for Unionens toldområde for opførte produkter med dobbelt anvendelse i bilag IV til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

Følgende tre punkter er individuelle tilladelseskrav:

Der kræves en transittilladelse for varer, der passerer gennem Unionens toldområde.

Der kræves en mæglertilladelse til mæglervirksomhed af produkter mellem tredjelande inden for Unionens toldområde.

Der kræves tilladelse til at yde teknisk bistand i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse.

Transit eller mæglervirksomhed i forbindelse med opførte produkter med dobbelt anvendelse og ydelse af teknisk bistand til opførte produkter med dobbelt anvendelse kan henholdsvis forbydes eller kræve tilladelse, hvis produktet helt eller delvist er eller kan være bestemt til de anvendelser, der er omhandlet i artikel 4, stk. 1, i EU-forordningen om produkter med dobbelt anvendelse. Det er den kompetente myndighed, der afgør, om der kræves en tilladelse, eller om transit er forbudt. Nogle EU-medlemsstater har vedtaget nationale foranstaltninger vedrørende kontrol af transit, mæglervirksomhed eller teknisk bistand i forbindelse med ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse. En liste over nationale foranstaltninger, som er vedtaget af medlemsstaterne i overensstemmelse med forordning (EU) 2021/821, offentliggøres og ajourføres regelmæssigt af Europa-Kommissionen (23).

Nogle produkter opfylder ikke de tekniske specifikationer i bilag I, men er ikke desto mindre spredningsfølsomme på grund af deres tekniske muligheder eller fordi der er mistanke om en slutanvendelse, der kan give anledning til betænkeligheder. Transaktioner med sådanne produkter og med (mistanke om) en slutanvendelse, der kan give anledning til betænkeligheder, kan fordre et krav om tilladelse til eksport. En sådan kontrol af ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse kaldes en "bredtfavnende kontrol" (se også underafsnit 2.3.8).

Tillæg 5 indeholder et rutediagram til bestemmelse af licenskravene i henhold til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

2.3.7.   Tilladelsestyper

EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse indeholder følgende typer tilladelser:

Individuelle eksporttilladelser for et eller flere produkter med dobbelt anvendelse til en bestemt eksportør for en enkelt slutbruger eller modtager i et tredjeland.

Globale eksporttilladelser for et eller flere produkter med dobbelt anvendelse, som kan være gyldige for eksport til en eller flere angivne slutbrugere og/eller i et eller flere angivne tredjelande.

Eksporttilladelser til store projekter for et eller flere produkter med dobbelt anvendelse, som kan være gyldige for eksport til en eller flere angivne slutbrugere i et eller flere angivne tredjelande for et specifikt storstilet projekt.

Generelle EU-eksporttilladelser (EUGEA'er) har til formål at forenkle eksport af bestemte produkter med dobbelt anvendelse til visse bestemmelseslande, som er tilgængelige for alle EU-baserede eksportører, som overholder betingelserne og kravene til anvendelse som anført i bilag IIa til IIf. Bilag IIa til IIh svarer til de otte tilgængelige EUGEA'er (EUGEA 001 til EUGEA 008).

Generelle nationale eksporttilladelser (NGEA'er) er supplerende forenklede tilladelser for bestemte produkter med dobbelt anvendelse til visse bestemmelseslande og fastlægges i national lovgivning. Disse tilladelser gælder kun for eksportører, der er etableret i den pågældende EU-medlemsstat (24).

Tilladelse til at yde teknisk bistand fra Unionens toldområde til et tredjelands område, inden for et tredjelands område eller til en person hjemmehørende i et tredjeland, der midlertidigt opholder sig inden for Unionens toldområde.

Tilladelse til mæglervirksomhed for en bestemt mængde af specifikke produkter med dobbelt anvendelse, der bevæger sig mellem to eller flere tredjelande.

Transittilladelse for ikke-EU-produkter med dobbelt anvendelse, der kun transiterer EU.

Tilladelse til overførsel inden for EU af produkter med dobbelt anvendelse i bilag IV fra én EU-medlemsstat til en anden EU-medlemsstat

EU-medlemsstaterne kan supplere disse tilladelseskrav med nationale licenskrav eller forbud.

En EU-tilladelse (udstedt licens) er gyldig i alle 27 EU-medlemsstater og kan anvendes til eksport af produkterne fra et hvilket som helst sted i toldunionens område. Licensernes gyldighed fastsættes af den enkelte medlemsstat.

Eksempler:

Offentliggørelse

Forsker A ønsker at offentliggøre en artikel i et amerikansk tidsskrift. Artiklen indeholder teknologi, der er omfattet af bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse (mere specifikt 3E001 i forbindelse med udviklingen af 3A002.c-signalanalysatorer) og vil også være tilgængelig uden for USA efter offentliggørelsen.

3E001 i forbindelse med 3A002.c er omfattet af de i EUGEA 001 opførte produkter. USA er et af de bestemmelseslande, der er godkendt i henhold til EUGEA 001. Forsker A kan imidlertid ikke bruge EUGEA 001 til at sende artiklen til det amerikanske forlag, da eksportøren ved, at produktet ikke vil blive i det EUGEA 001-land, som det vil blive eksporteret til. Dette er tilfældet her. Artiklen vil blive gjort tilgængelig på verdensplan, hvilket forsker A er opmærksom på.

Da EUGEA 001 ikke kan anvendes, er det vigtigt, at forskeren eller forskningsorganisationen henvender sig til den kompetente myndighed for at drøfte, hvordan licenskravet kan afbødes (f.eks. fastlæggelse og eventuelt ændring eller udeladelse af de specifikke dele, der indeholder den kontrollerede teknologi, eller begrænsning af adgangen til disse specifikke dele), og hvis afbødning ikke er mulig, hvordan licenskravet da kan opfyldes (f.eks. individuel licensansøgning). Yderligere oplysninger om bestemmelse af kontrolleret teknologi findes i underafsnit 2.3.4.

Eksport af brugt dimensionsinspektionsudstyr

Forskningsafdeling B ønsker at sælge et brugt røntgentomografisystem til tredimensionel defektkontrol til et universitet i Brasilien. Udstyret er opført under 1B001.f.1.

1B001.f.1. indgår ikke i EUGEA'er (EUGEA 003: Eksport efter reparation/udskiftning EUGEA 004: Midlertidig eksport i forbindelse med udstillinger eller messer), der dækker Brasilien som bestemmelsessted. Dette kræver, at forskningsafdeling B ansøger om en individuel licens, da der er tale om én transaktion til én slutbruger.

2.3.8.   Kontrol af eksport af ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse

Nogle produkter opfylder ikke de tekniske specifikationer i bilag I, men er ikke desto mindre spredningsfølsomme på grund af deres tekniske muligheder, eller fordi der er mistanke om en slutanvendelse, der kan give anledning til betænkeligheder.

I henhold til artikel 4 i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse kan de nationale myndigheder stille krav om tilladelse til produkter med dobbelt anvendelse, der ikke er opført på listen i bilag I, hvis der er (mistanke om) en forbindelse til anvendelse i et masseødelæggelsesvåbenprogram, (mistanke om) militær slutanvendelse i et land, der er omfattet af en våbenembargo (25), eller (mistanke om) anvendelse af produktet som komponent i militært udstyr, der er blevet eksporteret uden tilladelse eller under tilsidesættelse af en tilladelse. Denne bestemmelse kaldes en bredtfavnende kontrol ("catch-all-control"), og i et sådant tilfælde, hvor der er mistanke om potentiel brug af produkterne i et af ovennævnte tilfælde, anbefales det at kontakte den nationale myndighed for yderligere oplysninger.

I henhold til artikel 5 i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse kan eksport af cyberovervågningsprodukter, der ikke er opført på listen, være underlagt krav om tilladelse, hvis du af din kompetente myndighed er blevet gjort bekendt med, eller hvis du — i henhold til din procedure for passende omhu — har kendskab til en slutanvendelse, der kan give anledning til betænkeligheder i forbindelse med intern undertrykkelse og/eller alvorlige krænkelser af menneskerettigheder og den humanitære folkeret.

I henhold til artikel 9 i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse kan en EU-medlemsstat af hensyn til den offentlige sikkerhed, herunder forebyggelse af terrorhandlinger, eller menneskerettigheder forbyde eller kræve tilladelse til eksport af produkter med dobbelt anvendelse, der ikke er opført på listen i bilag I. Europa-Kommissionen udarbejder en liste over sådanne nationale foranstaltninger, som offentliggøres i EU-Tidende. Den findes også på Europa-Kommissionens websted (26).

Tillæg 7 indeholder en oversigt over licenskravene for eksport og overførsel inden for EU af produkter med dobbelt anvendelse.

2.3.9.   Faresignaler

Det er afgørende at være opmærksom på tegn på mistænkelige forespørgsler eller samarbejde for at imødegå risikoen for spredning af masseødelæggelsesvåben, deres fremføringsmidler og destabiliserende ophobning af konventionelle våben. Det anbefales på det kraftigste at dele mistænkelige oplysninger med dit interne kontaktsted for sikring af overholdelse. I nogle tilfælde kan udveksling af oplysninger med den kompetente eksportkontrolmyndighed være obligatorisk i henhold til EU-lovgivning og nationale love og bestemmelser.

Tillæg 3 indeholder en liste over faresignaler, der kan bistå forskere eller personale til sikring af overholdelse med at foretage en indledende vurdering af, om der kan anvendes kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse. Denne liste grupperer faresignaler i forhold til forskning, slutanvendelse og slutbruger, forsendelse samt finansiering, økonomi og kontrakt. Denne liste er særlig nyttig for ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse (for at afgøre, om der kan anvendes bredtfavnende kontrol). Det er også god praksis at anvende denne liste, når de nødvendige oplysninger indsamles under licensansøgningsprocessen for opførte produkter med dobbelt anvendelse.

2.3.10.   Kontrol af teknisk bistand

Der er to former for kontrol af teknisk bistand, hvoraf den ene er reguleret i forordningen om produkter med dobbelt anvendelse, og den anden er reguleret i henhold til national lovgivning i EU-medlemsstaterne.

Teknologi kan i henhold til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse tage form af teknisk bistand såsom mundtlig instruktion, oplæring, videregivelse af teknisk viden og færdigheder eller rådgivningstjenester, herunder telefonisk eller elektronisk. Derfor kan en instruktion til en kollega, der arbejder på et forskningsinstitut i et tredjeland, udgøre teknisk bistand. Den tekniske bistand skal være tilstrækkelig specifik til at opfylde teknologitærsklerne i bilag I til forordningen om produkter med dobbelt anvendelse.

Bortset fra opført teknologi med dobbelt anvendelse i form af teknisk bistand, der er opført i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse, omfatter den al anden form for teknisk støtte i forbindelse med reparation, udvikling, fremstilling, samling, prøvning, vedligeholdelse eller enhver anden form for teknisk ydelse, der er beregnet til brug i forbindelse med udvikling, fremstilling, håndtering, drift, vedligeholdelse, oplagring, sporing, identificering eller spredning af kemiske, biologiske eller nukleare våben eller andre nukleare sprænglegemer eller til udvikling, fremstilling, vedligeholdelse eller oplagring af missiler, der kan fremføre sådanne våben, eller som er knyttet til militær endelig anvendelse på bestemmelsessteder, der er genstand for en våbenembargo.

2.3.11.   Eksportkontrol og restriktive foranstaltninger (sanktioner)

Både eksportkontrol og sanktioner indebærer forbud eller restriktioner. Mens eksportkontrollen fokuserer på (ikke-)opførte produkter og individuel screening af eksport, fokuserer sanktionerne primært på rejseforbud, indefrysning af aktiver og forbud mod at stille økonomiske ressourcer til rådighed for udpegede personer og enheder og/eller sektorspecifikke foranstaltninger (f.eks. begrænsning af visse produkter og ydelser til bestemte lande (i nogle tilfælde til alle slutbrugere i et bestemt land). Denne vejledning indeholder ikke specifikke oplysninger om EU-sanktioner.

Se EU's oversigt over sanktioner for at få et overblik over alle gældende EU-sanktioner på nuværende tidspunkt og listen over udpegede personer og enheder: https://www.sanctionsmap.eu/.

Generelle oplysninger om EU-sanktioner findes på https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/international-relations/restrictive-measures-sanctions_en.

Der kan stilles yderligere vejledning til rådighed på nationalt plan.

2.3.12.   Hyppigt stillede spørgsmål

Hvem er eksportøren i henhold til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse?

Både fysiske og juridiske personer er omfattet af definitionen af eksportør. Det betyder, at en forsker kan være eksportøren på egne vegne eller forskningsorganisationen på forskerens vegne. Definitionen af eksportører finder ikke kun anvendelse på eksporttransaktioner men på alle kontrollerede aktiviteter i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse, herunder overførsler inden for EU af produkter, der er opført i bilag IV. Det er op til forskningsorganisationen at træffe interne aftaler om, hvem der ansøger om licens.

Det skal bemærkes, at identifikationen af eksportøren ikke er den samme som identifikationen af en eksport. Når en gæsteforsker fra et tredjeland får adgang til f.eks. kontrolleret teknologi på en universitetscampus inden for Unionens toldområde, foretages der ingen eksport. Når denne forsker vender hjem til sit tredjeland og medbringer den kontrollerede teknologi, foretages der en eksport, som kræver en godkendt og gyldig licens. Før denne eksport skal der derfor indgives en licensansøgning. Den sidste person inden for Unionens toldområde, der træffer afgørelse om overførsel af den kontrollerede teknologi uden for EU, skal ansøge om en licens. Det er op til den enkelte EU-medlemsstat at beslutte, hvem der kan ansøge om denne licenstilladelse. Det kan være gæsteforskeren fra et tredjeland, men i mange tilfælde skal denne forsker have en repræsentant, der er etableret inden for Unionens toldområde. Uanset hvem der er eksportøren, finder en overtrædelse af eksportkontrollen sted, når denne kontrollerede teknologi forlader Unionens toldområde uden en godkendt og gyldig licens.

Hvis en publikation indeholder kontrolleret teknologi, skal forfatteren, universitetet eller det videnskabelige forlag da ansøge om en licens?

Det centrale punkt her er, at en fysisk eller juridisk person skal ansøge om en licens og dermed optræder som eksportøren. Hvem det er, afhænger af den interne politik eller kontraktforholdet mellem publikationens forfatter og den videnskabelige forlægger. Hvis forlæggeren er etableret uden for EU, skal den sidste person i EU, der træffer beslutning om overførsel af den kontrollerede teknologi uden for EU, ansøge om en licens.

Kan en ansat i en forskningsorganisation, når denne rejser til udlandet i et professionelt ærinde, opnå fjernadgang til kontrolleret teknologi eller software, der befinder sig på en EU-baseret forskningsorganisations server?

Ansatte, der får adgang til kontrolleret teknologi eller software i udlandet i et professionelt ærinde, skal normalt ansøge om en licens, inden de rejser. Nogle EU-medlemsstater (27) mener her, at det er afgørende, om den kontrollerede teknologi eller software tilgås i udlandet af andre personer (ud over den eller de ansatte).

Hvem skal ansøge om en licens, hvis der er tale om et forskningskonsortium med partnere fra flere EU-medlemsstater og tredjelandspartnere?

Eksportøren og dermed den, der skal ansøge om en licens, er den, der er den kontraherende partner for modtageren i tredjelandet og har beføjelse til at træffe afgørelse om afsendelse eller overførsel af produkterne fra EU's toldområde (for produkter i bilag I). Med andre ord kan konsortiepartneren selv eller konsortielederen selv skulle anmode om en licens, inden de sender produkterne med dobbelt anvendelse. Dette afhænger af de kontraktlige aftaler mellem konsortiepartnerne og konsortielederen.

AFSNIT 3

Oprettelse eller revision af et internt program til sikring af overholdelse for forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse

For alle interne programmer til sikring af overholdelse (ICP'er) gælder, at de systematisk håndterer og reducerer en eller flere typer risici for at sikre overholdelse af de forpligtelser, der er fastsat i loven, eller som en organisation har påtaget sig frivilligt.

I et forskningsmiljø er indførelse af foranstaltninger til sikring af overholdelse af eksportkontrollove og -forskrifter en proces, der tager tid og kræver en indsats.

I afsnittet nedenfor redegøres der for alle de hovedelementer, som en forskningsorganisation bør tage hensyn til, når den udformer eller reviderer sit interne system til sikring af overholdelse af eksport med dobbelt anvendelse.

3.1.   Risikovurdering

Når en forskningsorganisation overvejer, om og i hvilket omfang den er berørt af kontrol af eksport med dobbelt anvendelse, skal den foretage en indledende risikovurdering ved at undersøge følgende parametre (28):

1.

Emnerne for dens aktiviteter (f.eks. fagområder og forskningsområder, hvor den er aktiv). En oversigt over forskningsområder, der med stor sandsynlighed vil blive berørt af eksportkontrol, findes i tillæg 1.

2.

Arten og omfanget af disse aktiviteter (f.eks. feltforskning, online- og fjernundervisning og omfanget af internationalt samarbejde og udenlandsk deltagelse i aktiviteterne).

3.

Den nuværende status for institutionelle politikker og standardiserede procedurer (f.eks. organisationsstrukturtype, eksisterende afbødende foranstaltninger vedrørende sikkerhedsrisici og personalets fremherskende holdninger).

Disse parametre skal vurderes i forhold til de retlige forpligtelser, der er fastsat i EU's og medlemsstaternes eksportkontrollove (29). Ved afslutningen af denne indledende risikovurdering vil en forskningsorganisation kunne fastlægge sin specifikke risikoprofil for dobbelt anvendelse. Dette vil hjælpe organisationen med at blive opmærksom på de dele af dens forskningsaktiviteter, der skal dækkes af ICP’et (omfanget af dens interne system til sikring af eksportoverholdelse), og målrette ICP’et mod organisationens særlige forhold (f.eks. struktur, institutionelle procedurer og tilgængelige ressourcer).

Den indledende risikovurdering er afgørende for udformningen og gennemførelsen af ICP-foranstaltninger, som er effektive, forholdsmæssige og skræddersyet til organisationens specifikke profil. Det er ofte at foretrække at begynde med at fokusere på aktiviteter/forskningsområder, der kræver øjeblikkelig handling, og områder, der let kan identificeres som at omfatte produkter med dobbelt anvendelse. Derefter kan ICP udvides til at omfatte yderligere risici og mere robuste risikobegrænsende procedurer. Integration af interne foranstaltninger til sikring af overholdelse i forbindelse med dobbelt anvendelse i eksisterende institutionelle politikker og procedurer er ofte nøglen til at skabe effektivitet og synergier.

Forskningsorganisationer bør overveje et dynamisk lovgivnings- og forskningsmiljø, hvor risici bør fastlægges eller revurderes regelmæssigt, og de interne foranstaltninger til sikring af overholdelse afhænger derfor af de kontrollister og aktiviteter, der er under udvikling, og som udføres af en forskningsorganisation hver gang. En grundigere evaluering og klassificering af materialer, udstyr, software og teknologi, der indgår i eller produceres under forskning, finder sted under "eksportscreeningsprocessen og -procedurerne" som forklaret i det centrale element 4.

3.2.   De centrale elementer i et ICP

Dette afsnit bygger på Kommissionens henstilling (EU) 2019/1318 af 30. juli 2019 om interne programmer til sikring af overholdelse af kontrol af handel med produkter med dobbelt anvendelse i henhold til Rådets forordning (EF) nr. 428/2009.

Det indeholder en tilpasning af de centrale elementer i et ICP for at gøre dem mere egnede til brug i en forskningssammenhæng. Denne tilpasning er baseret på tilbagemeldinger fra forskersamfundet og er formuleret i følgende underafsnit:

1.

Den øverste ledelses forpligtelse til overholdelse

2.

Organisationsstruktur, ansvar og ressourcer

3.

Uddannelse og oplysning

4.

Screeningsproces og procedurer for eksport

5.

Performancegennemgang, revision, rapportering og korrigerende tiltag

6.

Registrering og dokumentation

7.

Fysisk sikkerhed og informationssikkerhed

I tillæg 4 findes en tjekliste for hvert centralt element til støtte for udviklingen af et ICP eller på et senere tidspunkt en gennemgang af et eksisterende ICP.

3.2.1.   Den øverste ledelses forpligtelse til overholdelse

Den øverste ledelses forpligtelse og støtte til et ICP er vigtigt af både symbolske og praktiske årsager. En proklameret erklæring om, at organisationens øverste ledelsesorgan/funktion forpligter sig til at overholde eksportkontrollovgivningen, kan øge de ansattes bevidsthed, øge den betydning, der tillægges sådanne foranstaltninger til sikring af overholdelse, og resultere i øgede menneskelige og tekniske ressourcer fra andre afdelinger i organisationen.

Hvad forventes af forskningsorganisationer?

Som i alle organisationer er målet med den øverste ledelses forpligtelse at øge legitimiteten af foranstaltningerne til sikring af overholdelse og skabe eller styrke en organisationskultur, der bidrager til nødvendigheden af kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse. I et forskningsmiljø er den øverste ledelses forpligtelse afgørende for at tilskynde til og aktivt støtte indførelsen af et ICP.

I betragtning af, at forskningsorganisationer og navnlig universiteter ofte anvender decentraliserede organisationsstrukturmodeller, kan det være nyttigt at overveje forpligtelse på afdelings-, fakultets- eller skoleniveau (f.eks. de forskellige dekaner for fakulteter/skoler). En sådan tilgang kan være særlig relevant for organisationer, der kun har få afdelinger, der potentielt er berørt af eksportkontrol.

Dette element udmøntes i en skriftlig tilkendegivelse og støtte fra den øverste ledelse, som resulterer i tilstrækkelige organisatoriske, menneskelige og tekniske ressourcer til organisationens ICP. I en sådan forpligtelseserklæring opfordres alle berørte ansatte til at overholde de relevante love og bestemmelser i EU og medlemsstaterne og træffe de nødvendige forholdsregler, når de anvender kontrollerede input eller producerer forskningsoutput, der er følsomt og eventuelt kan kontrolleres.

Hvad indebærer det?

En erklæring om forpligtelsen, hvoraf det fremgår, at ansatte (videnskabelige og administrative) overholder alle EU's og nationale love og bestemmelser vedrørende kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse ved at anvende de afbødende foranstaltninger, der er fastsat i organisationens politikker og procedurer. Henvisning til de mulige konsekvenser for organisationen og de involverede personer i tilfælde af manglende overholdelse.

Klar og regelmæssig oplysning om erklæringen vedrørende forpligtelse til alle potentielt berørte ansatte (også ansatte, der ikke har nogen rolle i kontrollen af eksport af produkter med dobbelt anvendelse) for at øge bevidstheden og fremme en kultur med overholdelse af love og bestemmelser om kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse.

Overvejelse af at anvende alle tilgængelige midler (elektroniske eller trykte) til at offentliggøre erklæringen og informationskilderne om organisationens interne procedurer til sikring af overholdelse (30).

3.2.2.   Organisationsstruktur, ansvar og ressourcer

Hver enkelt forskningsorganisation er unik, og der er derfor ikke kun én måde at tilrettelægge overholdelsesprocedurer og fordele de respektive ansvarsområder på. En veldefineret række procedurer og ansvarsområder for overholdelse af eksport kan imidlertid hjælpe organisationen med at nå sine overholdelsesmål og forbedre sin forvaltningsmodel som helhed.

Hvad forventes af forskningsorganisationer?

I en forskningssammenhæng er der forskellige typer ansvar, der skal tages i betragtning. Disse ansvarsområder deles typisk af både administrativt og videnskabeligt personale.

Den første type ansvar vedrører det overordnede ansvar for gennemførelsen af organisationens overholdelsespolitikker, som påhviler organisationens ledelse. Dette ansvar kan indebære godkendelse af licensansøgninger, tilsyn med, at der afsættes tilstrækkelige ressourcer til overholdelse samt sikring af, at der foretages regelmæssige revisioner og ajourføringer af de gældende overholdelsesforanstaltninger. I nogle medlemsstater skal denne funktion være medlem af den øverste ledelse.

Den anden type ansvar kræver, at der oprettes en funktion til eksportoverholdelse, der er ansvarlig for at udvikle og/eller gennemføre organisationens overholdelsesforanstaltninger. Denne funktions opgaver kan omfatte: Besvarelse af eksportkontrolhenvendelser, afgørelse af, om en licensansøgning er relevant og hvilke afbødende foranstaltninger, der er nødvendige for en given aktivitet. Eksportkontrolfunktionen kan også hjælpe personalet med at forstå licensbetingelserne, gennemføre kontrol af passende omhu og føre passende fortegnelser.

Dette ansvar varetages typisk af en afdeling, der har erfaring med at overholde retlige forpligtelser og interagere med organisationens ansatte og eksterne samarbejdspartnere. (31) Der skal være mindst én person i organisationen, som er betroet eksportoverholdelse. Eksportkontrolfunktionen bør om muligt være fri for interessekonflikter. Den bør også have direkte adgang til og pligt til at rapportere til den øverste ledelse.

Derudover kan det være nødvendigt at udpege kontaktpunkter i forskellige afdelinger i organisationen, som kan øge bevidstheden, vejlede det administrative og videnskabelige personale, når der opstår et relevant spørgsmål, og om nødvendigt henvise forespørgsler og anmodninger til eksportkontrolfunktionen.

Den tredje type ansvar vedrører gennemførelsen af praktiske skridt, som det videnskabelige personale skal tage for at sikre overensstemmelse med organisationens overholdelseskrav. Denne funktion indebærer opgaver som f.eks. at identificere projekter, der kan kræve licens, anvende slutanvendelses-/slutbrugerkontrol og gennemføre de foreskrevne afbødende foranstaltninger og godkendelser under udførelsen af forskningsaktiviteter. Alle berørte ansatte skal overholde organisationens overholdelsesprocedurer, når de udfører deres arbejde, men det er typisk projektlederen, der har ansvaret for at identificere følsomme projekter og gennemføre den krævede kontrol. Ofte er det den person, der sikrer finansieringen og koordinerer projektet inden for en organisation, også kendt som projektlederen i visse forskningssammenhænge.

Administrativt personale (f.eks. fra indkøbsafdelingen og den juridiske afdeling) kan føre tilsyn med visse overholdelsesopgaver som fastsat i overholdelsespolitikkerne. Dette personale kan være en del af eksportoverholdelsesfunktionen eller blot arbejde tæt sammen med den.

Administrativt personale vil måske være i stand til at identificere problemer, som forskningspersonalet ikke har været opmærksom på. På denne måde kan uddannet administrativt personale også fungere som "kontrollører", når andre sikkerhedsforanstaltninger svigter (32).

Tillæg 6 indeholder to eksempler på en mulig overholdelsesorganisationsstruktur i forskningsmiljøer.

Hvad indebærer det?

Angivelse af de dele af din organisation, der er relevante for overholdelse af eksportkontrol. Identifikation og udpegelse af den eller de personer, der har det overordnede ansvar, og tildeling af eksportoverholdelsesfunktionen til mindst én person. Afhængigt af organisationens behov skal denne person måske kun varetage opgaver i forbindelse med eksportkontrol af produkter med dobbelt anvendelse på deltidsbasis.

Alle de forskellige former for ansvar og overholdelsesrelaterede funktioner skal tages i betragtning. Fastlæggelse af tydelige processer og ansvarsområder for både administrativt og videnskabeligt personale. Der startes med de afdelinger, der udfører forskning på et kritisk område, og udvides til andre mindre følsomme afdelinger, efterhånden som overholdelsessystemet udvikler sig. Uddelegering af ansvar (f.eks. i tilfælde af sygdom eller ferie) og back up-funktioner defineres, når det er muligt.

Der skal afsættes passende ressourcer til ICP'et, og den viden og de færdigheder, der er behov for med hensyn til både juridisk og teknisk ekspertise, skal overvejes. Skriftlige stillingsbeskrivelser anbefales.

Fuld udnyttelse af den ekspertise og erfaring, der allerede findes i forskellige dele af organisationen. Rådførsel med kolleger i forskellige afdelinger (f.eks. indkøbsafdelingen, sikkerhedsafdelingen og den juridiske afdeling) om, hvordan de tilgængelige politikker og procedurer kan opfylde kravene til eksportoverholdelse. Indførelse — sammen med din IT-support — af onlineværktøjer og -procedurer for at lette gennemførelsen af interne foranstaltninger til sikring af overholdelse.

Kodificering af organisationens eksportoverholdelsespolitikker og -procedurer, herunder hovedansvarskæden, i manualer/håndbøger, og tilgængeliggørelse for organisationen online eller i papirudgave. Der skal anvendes et så præcist og klart sprog som muligt. Medtagelse af eksempler og praktiske tilfælde som dem, der findes i denne vejledning eller i nationale kilder.

Det sikres, at det videnskabelige og administrative personale ved hvilken procedure, der skal følges, og hvem der er kontaktpunkt, når der opstår et eksportkontrolspørgsmål.

3.2.3.   Uddannelse og oplysning

Uddannelse og oplysning er et vigtigt element i alle ICP'er og bør skræddersys til en forskningsorganisations særlige situation. Oplysning betragtes som det første skridt i retning af at sætte både videnskabeligt og administrativt personale i stand til at forstå sikkerhedsrisiciene og leve op til deres ansvar i henhold til eksportkontrolloven og organisationens ICP. Uddannelse omfatter specialkurser, der er skræddersyet til de funktioner og medarbejdere i organisationen, der er berørt af eksportkontrol.

Hvad forventes af forskningsorganisationer?

Forskningsorganisationerne skal overveje oplysnings- og uddannelsesinitiativer på forskellige niveauer, på forskellige måder og med forskellige mål.

For det første er det vigtigt med en generel introduktion til eksportkontrolspørgsmål for alle potentielt berørte forskningsansatte og studerende for at oplyse om og fremme en ansvarskultur i hele organisationen. Dette kan opnås ved at medtage henvisninger til eksportkontrolmål og relaterede interne foranstaltninger i adfærdskodekser, websider om etik og forskningsintegritet samt regelmæssige generelle sikkerhedskurser (33).

For det andet skal der udvikles generelle uddannelses- og oplysningsaktiviteter for det videnskabelige personale, der kommer fra organisationens afdelinger, og som er af relevans for eksportkontrol i den indledende risikovurdering og efterfølgende genvurderinger. Formålet med disse kurser er at gøre ansatte bekendt med eksportkontrolkravene og sikre, at de kan træffe de nødvendige foranstaltninger, når der opstår et problem eller en betænkelighed i forbindelse med udformning, planlægning og gennemførelse af deres forskning.

For det tredje bør der gennemføres målrettet uddannelse af administrativt personale, der beskæftiger sig med gennemførelsen af de forskellige interne kontrolprocedurer, f.eks. vedrørende sikkerhed, indkøb, teknologioverførsel, kontrakter og forskningssamarbejde. Der bør ligeledes tilrettelægges specialkurser for forskningsansatte, der regelmæssigt bliver berørt af gennemførelsen af eksportkontrol, fordi de arbejder på følsomme projekter, der kræver særlig opmærksomhed og kontrolforanstaltninger.

En forskningsorganisation kan udføre meget forskellige typer forskning, og listerne over kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse vedrører et bredt spektrum af produkter og teknologier. Dette indebærer et behov for at overveje at udvikle uddannelsesmateriale og tilgange, der er skræddersyet til målgruppen fra forskellige afdelinger og med forskellig ekspertise og baggrund.

I betragtning af eksportkontrollovenes dynamiske karakter og udviklingen på dette område bør der hvert år gennemføres uddannelse mens de ansatte, der har hovedansvaret for driften af ICP, regelmæssigt bør ajourføre tilgængelige værktøjer og informationsmateriale.

Spørg din nationale myndighed, om der er yderligere ressourcer til rådighed, f.eks. abonnement på informationssessioner og nyhedsbreve, national vejledning og uddannelse.

Hvad indebærer det?

Obligatorisk efter- og videreuddannelse for alle ansatte, der kan være involveret i eksportkontrollerede aktiviteter i forbindelse med dobbelt anvendelse, med henblik på at øge bevidstheden om eksportkontrolspørgsmål og skabe en ansvarskultur i hele organisationen.

Når det er muligt, anvendes eksisterende uddannelsesinitiativer såsom introduktionskurser for nyansatte medarbejdere til at indarbejde henvisninger til eksportoverholdelsesforanstaltninger og -krav. Samme fremgangsmåde benyttes, idet personalevedtægter og didaktisk materiale allerede er i brug.

Ved hjælp af oplysningsværktøjer (f.eks. beslutningstræer, websider på intranettet, oplysninger og bekræftelser i eksportkontrolrelevante procedurer) tilsikres, at alle berørte ansatte er bekendt med alle interne politikker og foranstaltninger vedrørende eksportkontrol. Der bruges materiale, der indeholder oplysninger om relevante EU-love om kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse og kontrollister og restriktive foranstaltninger samt nationale foranstaltninger og embargoer. Tilgængeliggørelse af brugervenlige værktøjer (udviklet internt eller ved hjælp af eksterne ressourcer) til alle berørte ansatte for at lette nem navigation gennem disse juridiske dokumenter og opdateringer heraf. Overvej skræddersyet uddannelse for både administrativt og videnskabeligt personale, hvis det er muligt.

Når det er relevant, overvejes brug af mulighederne for at modtage national uddannelse eller EU-uddannelse inden for kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse.

Erfaringerne fra performancegennemgange, revisioner, rapportering og korrigerende tiltag indarbejdes, når det er muligt, i din uddannelse eller dine eksportoplysningsprogrammer. Omvendt noteres eventuelle konklusioner, der tyder på, at de gældende overholdelsesforanstaltninger ikke fungerer tilfredsstillende.

3.2.4.   Screeningproces og procedurer for eksport

Dette element omfatter interne foranstaltninger, som organisationen skal gennemføre for at sikre, at der ikke foretages "eksport" uden den fornødne tilladelse eller i strid med relevante eksportrestriktioner eller forbud.

Screeningprocessen for eksport indsamler og analyserer relevante oplysninger om følgende aspekter: Produktklassificering, risikovurdering af aktiviteten, licensbestemmelse- og ansøgning og kontroller efter udstedelse af tilladelsen. Selv om en forskningsorganisation følger de nedenfor nævnte trin, skal den udforme og gennemføre en screeningproces for eksport, der tager hensyn til de forskellige typer aktiviteter, der gennemføres, eksisterende institutionelle politikker og procedurer og de specifikke udfordringer, der er forbundet med organisationens risikoprofil.

Hvad forventes af forskningsorganisationer?

Screeningprocessen for eksport er selve kernen i organisationens interne overholdelsesforanstaltninger. Gennemførelsen af dette element skal deles af administrativt og videnskabeligt personale, da deres overholdelsesroller har en gensidigt forstærkende indvirkning på virkningen af et ICP. Formålet er at indføre screeningprocedurer, der specificerer, hvilke skridt der skal tages for at overholde eksportkontrolloven og organisationens interne kontrolpolitikker. Afhængigt af omfanget og følsomheden af den udførte forskning kan screeningprocessen for eksportkontrol være relevant for flere aktiviteter:

Eksport af varer (ved hjælp af materielle overførselsmetoder)

Indgåelse af kontrakter (primært med internationale partnere) (34)

Patentering/licensering af forskningsresultater

Udgivelse (f.eks. artikler, konferencemateriale, software)

Elektroniske transmissioner (herunder tilrådighedsstillelse af produkter online)

Ansættelse af personale og modtagelse af besøgende (for det meste sanktionsrelateret)

Udlandsrejser.

En forskningsorganisation kan overveje at tilpasse sine institutionelle politikker og procedurer for alle ovennævnte aktiviteter ved at indføre tjek og verifikation vedrørende eksportkontrol. Forskningsinstitutter uden for universiteterne har for det meste centraliserede procedurer, som kan tilpasses til sådanne screening- og afbødningsprocedurer. Universiteterne kan vælge at følge samme tilgang, der er skræddersyet til deres behov.

I en forskningsorganisation og navnlig på et universitet kan eksportkontrollerede aktiviteter finde sted inden for rammerne af både formelle samarbejdsformer med eksterne partnere og uformelle udvekslinger. I sidstnævnte tilfælde kan udvekslingerne hovedsageligt finde sted på de enkelte forskeres niveau. Derfor skal eksportscreeningsprocessen behandle begge muligheder og indføre screeningprocedurer og kontroller med henblik på at fastslå, om en specifik forskningsaktivitet indebærer "eksport" af et kontrolleret produkt.

De enkelte forskere skal være i stand til at identificere og rapportere eksportkontrolspørgsmål, mens de udfører deres forskning. Dette kan realiseres ved at anvende generelle værktøjer såsom beslutningstræer, der vejleder forskere gennem de skridt, der skal tages for at identificere eventuelle eksportkontrolspørgsmål (35). Desuden kunne målrettede procedurer og kontroller integreres i de institutionelle processer til godkendelse af ovennævnte aktiviteter. En forskningsorganisation kan f.eks. indsætte en orienterende note i sit onlinesystem for godkendelse af rejser til udlandet og et krav om, at forskere skal udføre tjek vedrørende eksportkontrol, inden de indgiver en anmodning (36).

Desuden bør eksportscreeningprocedurer indgå i planlægningsfasen for et forskningsprojekt og inden indgåelsen af en formel aftale med andre partnerorganisationer. Allerede i denne fase kan fastlæggelsen af projektets mål og finansieringskilden have konsekvenser set ud fra et eksportkontrolsynspunkt.

Et eksportkontrolspørgsmål kan komme i spil i forskellige faser af projektets levetid. I nogle tilfælde kan en eksportkontroltilladelse først blive relevant i den allersidste fase af et forskningsprojekt, når forskningsinstitutionen/forskeren vælger at dele et eksportkontrolleret output med tredjeparter, f.eks. gennem en licensaftale. Dette understreger betydningen af at indføre eksportkontrolverifikationer i forskellige institutionelle procedurer.

I andre situationer — navnlig dem, der omfatter samarbejde med internationale partnere — kan forskning indebære offentliggørelse af følsomme teknologier og forsendelse af eksportkontrolleret output i forskellige faser af projektet. For projekter, der er markeret som følsomme, er det derfor hensigtsmæssigt at tilføje eksportkontroller og afbødende foranstaltninger i hele projektets levetid. Det er vigtigt at præcisere dette i den aftale, der underskrives med andre organisationer.

I alle ovennævnte tilfælde skal de eksportscreeningprocedurer, der indføres, tage hensyn til følgende aspekter:

Produktklassificering, herunder software og teknologi

Risikovurdering af aktiviteten

Kontrol af beslaglagte, sanktionerede eller følsomme bestemmelsessteder og enheder (37)

Angivet slutbrug og screening af involverede parter

Risikoscreening for omledning

Bredtfavnende kontroller af produkter med dobbelt anvendelse, der ikke er opført på kontrollisten

Hvis resultatet af produktklassificeringen og risikovurderingen af aktiviteten fører til den konklusion, at aktiviteten kontrolleres, skal yderligere aspekter behandles som følger:

Fastlæggelse af, hvilken licens (tilladelse) der er behov for (f.eks. til eksport, mæglervirksomhed, overførsel og transit) samt ansøgning om en sådan licens og (38)

Kontroller efter udstedelse, herunder kontrol med forsendelse og overholdelse af betingelserne for tilladelsen.

I et begrænset antal tilfælde kan det fastslås, at organisationen eller den enkelte forsker skal afstå fra en bestemt aktivitet, eller at et projekt eller samarbejde med en samarbejdsorganisation ikke kan finde sted. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis en involveret part er opført på en begrænset liste under sanktioner, eller hvis organisationen vurderer, at risikoen for, at et forskningsoutput anvendes til ondsindede formål i et tredjeland, er høj. Det er ligeledes muligt, at den kompetente myndighed afslår (dvs. afviser) en ansøgning om eksporttilladelse i overensstemmelse med gældende eksportkontrollovgivning, f.eks. hvis dens vurdering identificerer en spredningsrisiko.

I tilfælde af tvivl eller mistanke under screeningen af eksport, særlig vedrørende resultaterne af den angivne slutbrug og screening af involverede parter eller risikoen for omledning, skal du rådføre dig med den kompetente myndighed i den EU-medlemsstat, hvor din organisation er etableret.

Hvad indebærer det?

Oprettelse af eksportscreeningprocedurer, der gør det muligt for din organisation at foretage en risikovurdering, der omfatter alle forskellige potentielt følsomme aktiviteter og risikokilder. Disse procedurer skal gøre det muligt for individuelle forskere, studerende, projektledere og administrativt personale at bidrage til vurderingen af eksportkontrolrisiciene i forbindelse med organisationens aktiviteter.

Hvor det er muligt tilpasses institutionelle politikker og procedurer, så der foretages tjek vedrørende eksportkontrol i forbindelse med potentielt følsomme aktiviteter (skibsfart, kontraktindgåelse, offentliggørelse, onlinedeling osv.), og der kan træffes afbødende foranstaltninger vedrørende projekter, der er markeret som følsomme.

Anvendelse af generiske risikovurderingsværktøjer (f.eks. rutediagrammer) (39) samt dataminingteknikker (40) og anden software til screening af produkter, projekter og tilknyttede aktiviteter i forhold til eksportkontrollister og lister over enheder og bestemmelsessteder, der er underlagt begrænsninger.

Produktklassificering

Dette aspekt af screeningproceduren søger at forstå, om et produkt, der anvendes eller produceres som led i forskning, falder ind under kontrollisten/-listerne, eller om et forskningsprojekt vil blive konfronteret med kontrollerede produkter.

Dette gøres ved at sammenligne et produkts tekniske egenskaber med EU's eller medlemsstaternes kontrollister over produkter med dobbelt anvendelse. Angiv i givet fald, om produktet er omfattet af restriktive foranstaltninger (sanktioner og embargoer), der er pålagt af EU eller den EU-medlemsstat, hvor din organisation er etableret (41).

Vær opmærksom på, at software og teknologi, der opfylder kontrolspecifikationerne, kan undtages, hvis undtagelserne vedrørende "videnskabelig grundforskning" og "til fri, offentlig anvendelse" finder anvendelse (se afsnit 2.3.5).

Forsøg at afgøre, om et planlagt projekt vil anvende kontrollerede produkter, og forsøg at undersøge, om dets bidrag vil opfylde de tærskler, der er fastsat i kontrollisten. For projekter, der er identificeret som højrisikoprojekter, skal der sørges for eksportscreeningkontrol i hele projektets livscyklus.

Vær særligt opmærksom på klassificeringen af komponenter og reservedele med dobbelt anvendelse samt klassificeringen af software og teknologi med dobbelt anvendelse, der kan overføres via e-mail eller stilles til rådighed via en cloudtjeneste i udlandet.

Som en sikkerhedsforanstaltning skal det overvejes at kontrollere, om der findes produkter med dobbelt anvendelse, der er omfattet af kontrollisterne, i organisationens laboratorier og arkiver. Deres tilstedeværelse kan være en indikator for eksportkontrolfølsomhed. Undersøg muligheden for at registrere et produkt i din lagerbeholdning, uanset om et produkt (nyt, brugt eller reservedel) er relevant i forbindelse med dobbelt anvendelse og derfor kræver særlig håndtering i tilfælde af eksport.

Rådfør dig med projektlederne og de eksperter, der er til rådighed, for at indsamle oplysninger om muligt misbrug af produkter med dobbelt anvendelse i forbindelse med konventionelle militære våben eller masseødelæggelsesvåben.

I samarbejde med virksomheder eller andre forskningsorganisationer er det god praksis at anmode om yderligere oplysninger om de tekniske parametre og kontrolstatus og klassificering af materialer, komponenter og delsystemer, der skal anvendes af din organisation.

Som krævet i artikel 11, stk. 9 i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse vedrørende eksport inden for EU anføres det i de relevante dokumenter (kontrakt, ordrebekræftelse, faktura eller fragtbrev), at transaktionen omfatter opførte produkter med dobbelt anvendelse og er underlagt kontrol, hvis de eksporteres fra EU.

Risikovurdering af aktiviteten

I eksportscreeningsprocessen tages der også hensyn til de partnere, der er involveret i et følsomt forskningsprojekt, og til alle de forskellige modtagere af kontrollerede forskningsresultater samt risikoen for, at disse modtagere vil anvende sådanne output til ulovlige formål. Listen over spørgsmål i forbindelse med faresignaler i tillæg 3 til denne vejledning er en hjælp ved vurderingen af de forskellige risici, der er forbundet med en aktivitet.

Kontrol af beslaglagte, sanktionerede eller følsomme bestemmelsessteder og enheder

Sørg for, at ingen af de parter, der er involveret i et projekt eller en følsom aktivitet, er omfattet af restriktive foranstaltninger (sanktioner og embargoer) ved at konsultere EU's konsoliderede liste over sanktioner (42) eller en national liste, hvis en sådan findes.

Angivet slutbrug og screening af involverede parter

Kend din partner/dine partnere, og overvej, hvordan de har til hensigt at anvende jeres forskning, der involverer produkter med dobbelt anvendelse.

Vær opmærksom på, at der findes forskningsorganisationer, der fungerer som dække for militær forskning eller har stærke forbindelser med statsejede enheder.

Anmod om en erklæring om slutbrugen, hvis aktiviteten omfatter opførte produkter med dobbelt anvendelse, eller hvis der er betænkeligheder i forbindelse med slutbrugen/slutbrugeren i forbindelse med ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse. (43) Se de oplysninger, din kompetente myndighed har givet, for så vidt angår nationale regler og krav vedrørende erklæringer om slutbrugen (44). Vær opmærksom på, at der også kan anmodes om erklæringer om slutbrugen til deling af kontrolleret software og teknologi.

Vær opmærksom på indikatorer på risiko for omledning og tegn på mistænkelige forespørgsler eller ordrer.

Screening for fare for omledning

Vær opmærksom på indikatorer på fare for omledning og tegn på mistænkelige forespørgsler om samarbejde. Der kan være tegn på, at en partner vil anvende produkter med dobbelt anvendelse, som din organisation deler eller leverer i forbindelse med uautoriseret militær forskning eller i forbindelse med masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler eller andre ulovlige formål.

Tag i betragtning, at også ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse kan kræve en eksporttilladelse, hvis den angivne slutbrug og screening af de involverede parter eller screeningen for faren for omledning giver anledning til betænkeligheder i henhold til de bredtfavnende bestemmelser i artikel 4 i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse. Denne situation vedrører normalt produkter, hvis tekniske parametre ligger tæt på de kontrollerede.

Bredtfavnende kontrol af ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse

Eksportscreeningsprocessen bør vurdere muligheden for, at et ikke-opført produkt med dobbelt anvendelse kan anvendes i forbindelse med følsomme endelige anvendelser, der er specificeret i henhold til artikel 4 i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse. Hvis forskeren eller forskningsorganisationen er klar over eller har mistanke om, at en aktivitet eller et projekt indebærer en sådan risiko, skal denne afholde sig fra at gå videre med denne forskning og straks underrette de kompetente myndigheder, som vil fastlægge, om en licensansøgning er nødvendig. Yderligere oplysninger om anvendelsen af bredtfavnende kontroller findes i afsnit 2.3.8.

Afgørelse og ansøgning om licens, herunder til kontrollerede mæglervirksomheds-, overførsels- og transitaktiviteter

Resultatet af produktklassificeringen og risikovurderingen af aktiviteten kan være, at et licenskrav er relevant.

Indsaml og formidl oplysninger om rækken af licenstyper (herunder individuelle, globale og generelle licenser) og kontrollerede transaktioner (eksport, mæglervirksomhed, overførsel og transit) og om procedurerne for ansøgning om licens i forbindelse med den gældende kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse på EU-plan og nationalt plan. Vær opmærksom på nationale foranstaltninger i forbindelse med kontrol af eksport med dobbelt anvendelse til andre aktiviteter, for eksempel teknisk bistand. Se afsnit 2 for yderligere oplysninger om eventuelle tilladelseskrav.

Overvej at gøre brug af forenklede licensprocedurer (generelle tilladelser) for bestemmelsessteder, der er nævnt i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse eller nationale foranstaltninger.

Sørg for, at alle berørte medarbejdere kender til de forskellige typer licenser og procedurer, der skal følges internt, og til indsendelse til myndigheden (hvem vil kunne ansøge, og hvilke skridt skal følges).

Kontroller efter udstedelse af tilladelsen, herunder forsendelseskontrol og overholdelse af betingelserne for tilladelsen

Før den faktiske forsendelse eller overførsel af et kontrolleret produkt bør der foretages en endelig kontrol af, om alle skridt, for så vidt angår overholdelse, er taget. Dette er et godt tidspunkt at kontrollere, om produkterne er klassificeret korrekt, om der er identificeret faresignaler, om screeningen af enheder blev udført, og om forsendelsen har en gyldig licens. Vær opmærksom på, at der i mellemtiden kunne have fundet en ændring af den relevante lovgivning sted. For eksempel: Produktet er nu et opført produkt til dobbelt anvendelse, eller slutbrugeren er nu sanktioneret.

Sørg for, at licensens vilkår og betingelser er blevet overholdt (herunder rapportering). Bemærk, at en licens kan begrænse overførsel af teknologi og software til bestemte modtagere og overvej, hvordan partnere, der er involveret i følsom forskning, opfylder sådanne krav.

Vær opmærksom på, at enhver ændring af organisationens oplysninger (såsom navn, adresse og retlig status), af slutbrugerens og/eller mellemmændenes oplysninger og af oplysningerne om de autoriserede produkter kan påvirke licensens gyldighed.

3.2.5.   Performancegennemgang, revision, rapportering og korrigerende tiltag

Alle forvaltningssystemer skal revideres regelmæssigt for at identificere udeladelser og operationelle fejl samt for at tilpasse politikker og procedurer på grundlag af nye oplysninger, lovkrav og nyligt identificerede bedste praksisser.

Et velfungerende ICP har klare rapporteringsprocedurer for underretning og eskaleringstiltag for de ansatte, når der er formodede eller kendte tilfælde af manglende overholdelse. Som led i en sund overholdelseskultur skal det videnskabelige og administrative personale føle sig trygge og sikre ved i god tro at stille spørgsmål og give udtryk for deres bekymringer med hensyn til overholdelse.

Performancegennemgange, revision og rapporteringsprocedurer er udformet til at konstatere uoverensstemmelser med henblik på at klarlægge og revidere rutiner, hvis de (risikerer) at medføre manglende overholdelse og på at forbedre effektiviteten af de eksisterende kontroller.

Hvad forventes af forskningsorganisationer?

Dette centrale element har til opgave at kontrollere det daglige arbejde med overholdelse i organisationen, overveje områder, hvor der kan ske forbedringer, og revidere overholdelsesprocedurerne, hvis det skønnes nødvendigt. Oplysninger, der er indhentet under uddannelse og oplysning og andre rapporteringsforanstaltninger, kan indgå i performancegennemgangen.

En anden vigtig del i dette centrale element er revisioner, der skal udføres internt eller af en uafhængig revisor for at bekræfte, at ICP’et er gennemført korrekt. Hvis ressourcerne tillader det, er det god forretningspraksis at anvende en ekstern revisor regelmæssigt.

Rapporteringsprocedurerne foreskriver, hvilke skridt (f.eks. notifikationsproceduren) der skal tages internt og eksternt i tilfælde af formodede eller kendte tilfælde af manglende overholdelse.

Endelig er korrigerende foranstaltninger en række afhjælpende foranstaltninger, der skal sikre, at manglende overholdelse ikke finder sted igen.

Hvad indebærer det?

Kontrolmekanismer som led i de regelmæssige handlinger til overvågning af arbejdsgangen i organisationen for at sikre, at eventuelle uregelmæssigheder opdages på et tidligt tidspunkt. En tilgang er f.eks. at anvende fire øjne-princippet i forbindelse med en teknisk klassificering eller et resultat af eksportscreening. Tag hensyn til både det administrative personales og forskernes rolle i overvågningen.

Udvikling og gennemførelse af revisioner for at kontrollere et ICP's udformning, relevans og effektivitet.

Alle aspekter af ICP’et skal inkluderes i revisionen.

Sørg for, at alle ansatte, herunder studerende, føler sig trygge og sikre ved i god tro at stille spørgsmål og give udtryk for deres bekymringer med hensyn til overholdelse.

Whistleblowing- og eskaleringsprocedurer med henblik på at styre de ansattes handlinger, når der er opstået formodede eller kendte tilfælde af manglende overholdelse.

Dokumentation af alle formodede overtrædelser af national lovgivning og EU-lovgivning om kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse og de deraf foranledigede korrigerende foranstaltninger skriftligt.

Korrigerende tiltag for at tilpasse eksportkontrollen eller ICP'et i henhold til resultaterne af performancegennemgangen, ICP-systemets gennemgang eller rapportering. Det anbefales at dele disse resultater, herunder revisionen af procedurer og korrigerende tiltag, med alle berørte medarbejdere og den øverste ledelse. Når de korrigerende tiltag er blevet gennemført, anbefales det at tilpasse ICP'ets politikker og procedurer efter behov og underrette om ændringerne inden for organisationen.

En dialog med din kompetente myndighed kan bidrage til skadeskontrol og mulige måder at styrke forskningsorganisationens eksportkontrol.

3.2.6.   Registrering og dokumentation

Forholdsmæssig, korrekt og sporbar registrering af aktiviteter i forbindelse med kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse er af afgørende betydning for en forskningsorganisations indsats for overholdelse. Et omfattende registreringssystem vil hjælpe en forskningsorganisation med at overholde EU's og de nationale krav til dokumentopbevaring (45), gennemgå og forbedre sine overholdelsesforanstaltninger, og det vil lette samarbejdet med de kompetente myndigheder i tilfælde af en undersøgelse af kontrollen af eksport af produkter med dobbelt anvendelse eller bekræftet manglende overholdelse.

Hvad forventes af forskningsorganisationer?

En forskningsorganisations politik for opbevaring af dokumenter skal overholde de relevante forpligtelser, der er fastsat i national lovgivning eller praksis (f.eks. forpligtelsen til at opbevare og spore dokumenter vedrørende en eksporttilladelse i en vis periode som minimum), og den kan fastsætte yderligere krav i forbindelse med forskning med kontrollerede produkter, teknologier og kontrolleret software. De beslutninger, der er truffet, og de skridt, der tages i forbindelse med de forskellige eksportscreeningprocedurer (f.eks. et internt dokument, der beskriver den tekniske beslutning om at klassificere et produkt eller et samarbejdsprojekt), kan være i organisationens bedste interesse. Hvis f.eks. alle påkrævede dokumenter er registrerede og korrekt arkiverede, er der mulighed for mere effektiv søgning og hentning i forbindelse med risikovurderingsprocedurer for fremtidige projekter men også i forbindelse med periodiske revisioner. Det er vigtigt, at effektiv registrering og dokumentation viser, hvilken fremgangsmåde der følges ved formodet eller tilfælde af manglende overholdelse.

Forskningsaktiviteter er for det meste et fællesforetagende, og det kan derfor være en reel kollektiv indsats at opretholde passende fortegnelser over alle følsomme aktiviteter. Hvis en forskningsorganisation foretager eller kan foretage kontrolleret forskning i samarbejde med andre organisationer, kan der indsættes særlige klausuler i de formelle aftaler, hvori det præciseres, hvilke forpligtelser alle involverede parter har til at overholde den gældende eksportkontrollovgivning. Sådanne klausuler kan præcisere, hvem der har ansvaret for at ansøge om en licens og overholde de deraf følgende registreringskrav. Det er nødvendigt, at alle involverede parter tager de nødvendige skridt til at overholde registreringskravene og sikre, at deres handlinger ikke er i strid med lovgivningen i den EU-medlemsstat, hvor de er hjemmehørende (46).

Hvad indebærer det?

Kontrol af de lovgivningsmæssige krav for registrering (opbevaringsperiode, omfang af dokumenter osv.) i den nationale lovgivning i den EU-medlemsstat, hvor organisationen er etableret.

Eventuel fastlæggelse af kravene til opbevaring af dokumenter i kontrakter med samarbejdspartnere for at sikre, at al relevant dokumentation er til stede.

Et passende system for arkivering og søgning i forbindelse med kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse. Elektroniske systemer med effektiv indeksering og søgefunktioner er af afgørende betydning.

Eksportkontrolrelaterede dokumenter skal forvaltes på en konsekvent måde og skal straks kunne stilles til rådighed for din regering eller andre eksterne parter med henblik på kontrol eller revisioner.

Det anbefales at føre et register over tidligere kontakt med den kompetente myndighed, også i forbindelse med kontrol af slutbrug/slutbruger af produkter med dobbelt anvendelse, der ikke er opført på kontrollisten, og i tilfælde af rådgivning om teknisk klassificering.

3.2.7.   Fysisk sikkerhed og informationssikkerhed

Fysisk sikkerhed og informationssikkerhed henviser til den række interne procedurer, der er udformet til at sikre forebyggelse af uautoriseret adgang til eller fjernelse af produkter med dobbelt anvendelse for organisationens ansatte, kontrahenter, samarbejdspartnere og besøgende. De er udformet med henblik på at fungere i synergi med andre interne sikkerhedsprocedurer, der gennemføres af en forskningsorganisation, og de er særligt nyttige til overvågning og sporing af immaterielle teknologioverførsler.

Selv om der ikke er fastsat standarder for fysisk sikkerhed og informationssikkerhed i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse, kan overvågning og sikring af adgangen til kontrollerede produkter sikre, at der ikke sker uautoriseret eksport, hverken forsætligt eller uagtsomt.

Hvad forventes af forskningsorganisationer?

Sikkerhedsrisici stammer fra både eksterne og interne trusler mod en organisation. Ved udformningen af interne procedurer er det desuden ofte mere effektivt at tage hensyn til hele spektret af trusler og udvikle mekanismer, der tager højde for både eksterne og interne risici.

Passende sikkerhedsforanstaltninger, der forhindrer uautoriseret adgang til eller fjernelse af kontrollerede produkter med dobbelt anvendelse, kan anvendes til at nå forskellige mål. F.eks. kan et system til overvågning af, hvem der har adgang til hvilke lokaler/laboratorier, hjælpe en organisation med at overholde både de sikkerhedsprotokoller, der kræves for visse typer forskning og eksportkontrol, og sanktionsforpligtelser, der fastsætter begrænsninger i adgangen til og anvendelsen af udstyr med dobbelt anvendelse for tredjelandsstatsborgere. På samme måde bør adgangen til kontrolleret teknologi med dobbelt anvendelse via forskningsinstitutionens interne servere begrænses så meget som muligt på need-to-know-basis, og følsomme elektroniske overførsler bør overvåges i overensstemmelse med eksportkontrolkravene.

For at beskytte følsomme projekter, der involverer produkter med dobbelt anvendelse eller andre sikkerhedsrelevante produkter, kan en forskningsorganisation gennemføre en række interne foranstaltninger til at identificere og afbøde risici på en integreret måde og derved tage højde for både fysiske aspekter og informationssikkerhed og eksportkontrolaspekter. Det understreges, at eksporttilladelser til overførsel af immateriel teknologi til destinationer uden for EU kan udgøre en del af en sådan integreret tilgang.

Hvad indebærer det?

Fysisk sikkerhed

Kontrollerede produkter med dobbelt anvendelse sikres i henhold til forskningsorganisationens risikovurdering mod uautoriseret fjernelse, adgang eller brug for alle ansatte og tredjeparter, herunder studerende, besøgende videnskabeligt personale og eksterne samarbejdspartnere. Foranstaltninger, der kan overvejes, inkluderer f.eks. fysisk beskyttelse af produkterne, etablering af områder med begrænset adgang og ind- og udgangskontroller for personalet.

Informationssikkerhed

Fastlæggelse af interne politikker og procedurer for sikker oplagring af og adgang til kontrolleret software eller teknologi i elektronisk form med dobbelt anvendelse, herunder antiviruskontrol, filkryptering, revisionsspor- og logfiler, brugeradgangskontrol og firewall.

Ved håndtering af eksportkontrollerede oplysninger inden for rammerne af et internationalt samarbejde skal det sikres, at organisationens partnere også anvender de nødvendige forholdsregler. Et sådant krav kan specifikt medtages i aftalen/kontrakten om oprettelse af samarbejdet.

Overvej at anvende klassificeringsordninger (f.eks. mærkning) ved overførsel af software og teknologi, der indeholder følsomme eller eksportkontrollerede oplysninger.

Overvej, om det er relevant for din organisation, at træffe beskyttelsesforanstaltninger såsom end-to-end-kryptering for at uploade software eller teknologi til »skyen«, oplagre det i »skyen« eller sende det via »skyen« (47).

Tillæg 1

Forskningsområder, der med større sandsynlighed vil blive påvirket af kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse

Følgende forskningsområder er mere tilbøjelige til at blive påvirket af kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse end andre forskningsdiscipliner. Bemærk, at denne liste ikke er udtømmende og kan tjene som et (ikke-bindende) værktøj til lettere at identificere relevant forskning. I dette tillæg er deskriptorerne for produkter med dobbelt anvendelse (højre kolonne) af temmelig generel karakter. Specifikke eksportkontroller med skarpe tekniske parametre er sammenfattet i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse, som der primært henvises til.

Forskningsområder

Deskriptorer for produkter med dobbelt anvendelse

Biologi og (nano)bioteknologi

Humane patogener, plantepatogener og animalske patogener

Toksiner

Udstyr til biologisk beskyttelse, indeslutning og håndtering

Kemi

Avanceret materialevidenskab

Kemikalier, polymerer, smøremidler og brændstofadditiver

Kemiske fremstillingsanlæg, udstyr og komponenter såsom pumper, varmevekslere, ventiler og destillationskolonner

Udstyr til kemisk beskyttelse, indeslutning og håndtering

Atomfysik og -teknik

Atomreaktorer og specielt konstrueret eller forberedt udstyr og komponenter

Nukleart materiale

Energi- og miljøteknologi

Optiske og akustiske sensorer

Kameraer

Datalogi og -teknik

Informations- og kommunikationsteknologi

Kildekode for nogle af de anførte akustiske databehandlinger

Digitale robuste computere

Punkter relateret til intrusionssoftware

Telekommunikationssystemer, -udstyr, -komponenter og -tilbehør (herunder aflytning og støjsending)

Informationssikkerhedshardware, -software og -teknologi (herunder kryptering og kryptoanalyse)

Flyelektronik og luft- og rumfartsteknik

Accelerometre

Gyroskoper

Navigationssystemer (modtagende) systemer

Droner

Affyringsplatforme

Satellitter

Gasturbinemotorer til fly

Ramjet, scramjet eller motorer med kombineret cyklus

Halvleder

Integrerede kredsløb

Udstyr til fremstilling, afprøvning eller inspektion af halvledere

Wafersubstrater

(Computer-Aided-Design) software til halvledere

Optisk teknik

Lasere

Optiske følere

Billedkameraer

Robotteknologi og procesautomatisering

Maskinværktøj

Robotter, endeeffektorer og fjernstyrede manipulatorer

Dimensionsinspektionssystemer

Additiv fremstilling (3D-printning)

Råmaterialer

Fremstillingsudstyr

Kvanteteknologier

Kvantekryptografi

Kunstig intelligens og maskinlæring

Integrerede kredsløb i neurale netværk

Neurale computere

Elektroniske komponenter

Flådeteknologier

Overfladefartøjer

Undervandsfartøjer

Undervandssynssystemer

Krafttransmission- og kraftgeneratorsystemer

Cyberovervågningsprodukter

Udstyr til aflytning af mobil telekommunikation

Internetovervågningssystemer

Værktøjer til generering, styring og kontrol eller levering af intrusionssoftware

Software til overvågning af de retshåndhævende myndigheder

Digitale kriminaltekniske/efterforskningsmæssige værktøjer

Tillæg 2

Forskningsscenarier for, hvor der kan indføres eksportkontrol

Følgende er scenarier, hvor der kan indføres kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse. Listen er ikke udtømmende.

Scenarie

Hvad siger EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse?

Skal også tages i betragtning

Undervisning, konsulentbistand, samarbejde eller arbejde omkring forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse inden for Unionens toldområde med gæsteforskere fra tredjelande

EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse indeholder ikke bestemmelser om kontrol af ikke-EU-personer, der får adgang til produkter med dobbelt anvendelse inden for Unionens toldområde. Der er derfor ikke behov for en licens, så længe de kontrollerede produkter med dobbelt anvendelse forbliver inden for Unionens toldområde. Når den besøgende tredjelandsforsker vender hjem med adgang til (eller er i besiddelse af) det kontrollerede produkt med dobbelt anvendelse, kræves der en licens.

I nogle tilfælde kræves der på grundlag af nationale bestemmelser tilladelse til teknisk bistand, eller levering af teknisk bistand er forbudt.

Der kan kræves licens, hvis en sanktioneret enhed eller en fysisk/juridisk person fra et sanktioneret land søger samarbejde inden for EU. I nogle tilfælde er et sådant samarbejde forbudt i henhold til EU's sanktioner.

Undervisning, konsulentbistand, samarbejde eller arbejde omkring forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse uden for Unionens toldområde

EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse indeholder ikke bestemmelser om kontrol af EU-personer, der uden for Unionens toldområde er involveret i forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse. Der er derfor i princippet ikke behov for en tilladelse, hvis der ikke er adgang til kontrollerede produkter med dobbelt anvendelse fra Unionens toldområde.

I nogle tilfælde kræves der på grundlag af nationale bestemmelser licens til teknisk bistand, eller levering af teknisk bistand er forbudt.

Der kan kræves licens, hvis en sanktioneret enhed eller en fysisk/juridisk person fra et sanktioneret land søger samarbejde inden for EU. I nogle tilfælde er et sådant samarbejde forbudt i henhold til EU's sanktioner.

Tilrettelæggelse inden for Unionens toldområde af (virtuelle) konferencer/møder/seminarer eller fremlæggelse på (virtuelle) konferencer/møder/seminarer om forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse

EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse indeholder ikke bestemmelser om kontrol af ikke-EU-personer, der får adgang til produkter med dobbelt anvendelse inden for Unionens toldområde. Der er derfor ikke behov for en licens, hvis de kontrollerede produkter med dobbelt anvendelse forbliver inden for Unionens toldområde. Når den besøgende tredjelandsforsker vender hjem med adgang til (eller er i besiddelse af) det kontrollerede produkt med dobbelt anvendelse, kræves der en licens.

Hvis konferencen/mødet/seminaret er virtuelt og sendes til et bestemmelsessted uden for EU, kræves der licens til den del af forskningen, der omfatter kontrollerede produkter med dobbelt anvendelse.

I nogle nationale tilfælde kræves der en licens til teknisk bistand.

Det er god praksis at advare deltagerne om licenskrav, når de forlader Unionens toldområde med det kontrollerede produkt/de kontrollerede produkter.

Der kan kræves en licens, hvis en sanktioneret enhed eller fysisk/juridisk person på et sanktioneret bestemmelsessted søger samarbejde inden for Unionens toldområde. I nogle tilfælde er et sådant samarbejde forbudt i henhold til EU's sanktioner.

Tilrettelæggelse uden for Unionens toldområde af (virtuelle) konferencer/møder/seminarer eller fremlæggelse på (virtuelle) konferencer/møder/seminarer om forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse

EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse indeholder ikke bestemmelser om kontrol af EU-personer, der uden for Unionens toldområde er involveret i forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse. Der er derfor i princippet ikke behov for en licens,

hvis de frembydes mundtligt, selv når de registreres på stedet, så længe der ikke er adgang til kontrollerede produkter med dobbelt anvendelse fra Unionens toldområde.

hvis de ledsages af præsentationsmateriale eller andet konferencemateriale, når oplysningerne ikke opfylder tærsklen for kontrolleret teknologi.

EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse kræver en licens,

hvis der er adgang til kontrollerede produkter med dobbelt anvendelse fra Unionens toldområde.

hvis det ledsages af præsentationsmateriale eller andet konferencemateriale (som transporteres i papirform, på bærbare computere eller andre fysiske bærere såsom en USB-nøgle), der indeholder kontrolleret teknologi med dobbelt anvendelse.

I nogle tilfælde kræves der på grundlag af nationale bestemmelser licens til teknisk bistand, eller levering af teknisk bistand er forbudt.

Der kan kræves licens, hvis en sanktioneret enhed eller en fysisk/juridisk person fra et sanktioneret land søger samarbejde inden for EU. I nogle tilfælde er et sådant samarbejde forbudt i henhold til EU-sanktioner.

Offentliggørelse af opførte teknologier med dobbelt anvendelse

En publikation, der omfatter teknologi, der opfylder tærsklerne for kontrol med produkter med dobbelt anvendelse, kræver eksporttilladelse. Hensigten om at offentliggøre (og dermed offentliggørelseshandlingen) er ikke tilstrækkelig til at kunne anses for at være til fri, offentlig anvendelse og er derfor ikke fritaget for kontrol. Eksportkontrolmyndighederne baserer sig på forskningsorganisationens undersøgelse om passende omhu ved screening af præpublikationer på følsomme forskningsområder.

Hvis (et udkast til) en publikation (eller rådata) opfylder tærsklerne for at indeholde eksportkontrollerede teknologier med dobbelt anvendelse, er det underlagt eksportkontrol. Dette gælder både fasen forud for offentliggørelsen og den egentlige offentliggørelsesfase. Dette kan i princippet også gælde for master- eller ph.d.-afhandlinger, der opfylder tærsklen/tærsklerne for kontrolleret teknologi.

Forskeren eller forskningsorganisationen kan overveje at ændre eller udelade de specifikke dele, der indeholder den kontrollerede teknologi, eller begrænse adgangen til disse specifikke dele.

Hvis afbødning ikke er mulig, bør forskeren eller forskningsorganisationen kontakte den kompetente myndighed om, hvordan licenskravet opfyldes (f.eks. ansøgning om individuel licens).

Patenterede oplysninger og oplysninger til patentansøgninger

Der er i princippet ikke behov for en licens, da eksport af patenterede oplysninger, der er offentliggjort i fuldt omfang, anses for at være "til fri, offentlig anvendelse" og dermed fritaget for eksportkontrol.

Der kræves ingen licens til eksport af de oplysninger, der som minimum kræves for patentansøgninger.

 

Eksport af materielle produkter med dobbelt anvendelse (varer), herunder prototypekonstruktion og brugt laboratorieudstyr

Forskningsorganisationer kan (videre)sælge, donere eller udlåne produkter med dobbelt anvendelse eller midlertidigt eksportere dem til deres egne forskningsprojekter. Uanset om produkterne er nye, prototyper eller brugte, kræver de en eksportlicens, hvis de er opført på listen i bilag I, og for overførsler inden for EU, hvis de er opført i bilag IV til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

 

Tillæg 3

Liste over faresignaler

For at imødegå de risici, der er forbundet med spredning af masseødelæggelsesvåben, deres fremføringssystem og den destabiliserende ophobning af konventionelle våben er det af afgørende betydning at være opmærksom på tegn på mistænkelige forespørgsler eller supplerende nationale foranstaltninger for ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse, som vedrører den offentlige sikkerhed eller menneskerettigheder.

Gælder et eller flere af nedenstående faresignaler for din situation? Dette er en stærk indikator for yderligere undersøgelser. Det indebærer ikke automatisk et krav om licens.

Det anbefales på det kraftigste at dele oplysninger, der er resultatet af din kontrol, eller dine betænkeligheder med din kompetente myndighed.

På grundlag af din egen erfaring eller din forskningsorganisations interne politik kan der foretages tilføjelser eller ændringer til listen med faresignaler nedenfor. Forskerne ved normalt bedst, hvad der er mistænkeligt inden for deres forskningsområde.

Din forskning

din forskning omfatter innovative eller alternative udviklings-, produktions- eller anvendelsesprocesser for opførte produkter med dobbelt anvendelse

din partner har anmodet om en usædvanlig tilpasning i forbindelse med tekniske parametre på listen over produkter med dobbelt anvendelse, eller anmodninger om ændring giver anledning til bekymring, for så vidt angår det brugertilpassede produkts anvendelsesmuligheder

din forskning har en kendt eller formodet mellemstor eller stor nytteværdi i forbindelse med dobbelt anvendelse, militær eller følsom brug.

Slutbrug og slutbruger

partneren/slutbrugeren er ny for dig (eller din forskningsorganisation), og din viden om vedkommende er ufuldstændig eller inkonsekvent, eller det er vanskeligt at finde oplysninger om partneren i åbne kilder

partneren/slutbrugeren er knyttet til militæret, forsvarsindustrien eller et statsligt forskningsorgan i et land med våbenembargo, og den angivne slutbrug er civil

partneren/slutbrugeren er tilsluttet en organisation, der er involveret i militær forskning, masseødelæggelsesvåben eller cybersikkerhedsrelateret forskning

partneren/slutbrugeren synes ikke at være bekendt med din forskning og dens ydeevnekarakteristika (f.eks. en åbenlys mangel på teknisk viden publikationer eller offentlige websteder afslører ikke relevante forskningsaktiviteter)

Partneren/slutbrugeren søger en godkendelse fra forskningsorganisationen eller anmoder forskeren om at fungere som »ambassadør« for at tiltrække forskere fra andre institutioner til samarbejde

partneren/slutbrugeren anmoder om atypiske krav til udvikling, produktion eller anvendelse, som forekommer at være for egnede til den påtænkte anvendelse

kontaktoplysningerne i forespørgsler (f.eks. telefonnumre, e-mail og adresser) er placeret i andre lande end partnerens erklærede tilhørsforhold eller er ændret til det over tid

partneren har et virksomhedsnavn på et sprog eller med en reference, der er uventet for etableringslandet eller bopælslandet

det nævnte websted mangler indhold sammenlignet med, hvad der normalt findes på et lovligt websted

partneren/slutbrugeren er tilbageholdende med at give oplysninger om produkternes slutbrug (f.eks. via en erklæring om slutbrugen), at komme med klare svar på kommercielle eller tekniske spørgsmål, som er rutinemæssige under normale forhandlinger, eller at afgive en erklæring om slutbrug

der er blevet givet en ikkeoverbevisende forklaring på, hvorfor samarbejdet er påkrævet i betragtning af partnerens/slutbrugerens normale forretningsaktiviteter eller produkternes avancerede teknik

usædvanlige krav om overdreven fortrolighed om kunder, projektleverancer eller forskningsspecifikationer?

usædvanligt forskningsprojekt på en hvilken som helst måde, f.eks. atypiske forskningspartnere, resultatgrænser, forskningstrin og projektleverancer, uden tilfredsstillende forklaring.

Forsendelse

for fysiske genstande: Der anmodes om usædvanlige forsendelses-, emballerings- eller mærkningsordninger der afvises internationale handelsbetingelser (incoterms) for forsendelse, plombering af containere/lastbiler og bekræftelse af modtagelse fra modtageren/slutbrugeren partneren/slutbrugeren har anmodet om, at varerne blev overført til en eftersendelsesadresse

Finansierings-, økonomi- og kontraktvilkår

finansieringen tilbydes af en enhed, der er atypisk for dine normale forskningspartnere

sponsoren anmoder om, at resultaterne ikke offentliggøres, eller at der ikke gives tilladelse til formidling af resultater til beskyttede formål eller med uforholdsmæssigt store krav om intellektuel ejendomsret eller fortrolighed

det er uklart, hvem der er sponsoren (intet websted eller offentligt tilgængelige oplysninger)

sponsoren nægter at acceptere en klausul, der ikke tillader militær endelig anvendelse

sponsoren kommunikerer kun via en e-mailadresse, der ikke henviser til en forskningsorganisation, et offentligt organ eller en virksomhed

sponsoren tilvejebringer et uforklarligt eller usædvanligt generøst stort budget for en forskningsaftale, der ikke indeholder konkrete resultater eller milepæle

finansiering fra en udenlandsk virksomhed, der tilbyder finansiering uden forventninger eller krav ud over adgang til forskningsresultater

usædvanligt gunstige betalingsbetingelser såsom betaling af en urimeligt høj pris eller fuld betaling på forhånd

betalingen foretages af andre parter end kunden eller de angivne mellemmænd og følger en anden leveringsrute end produkterne

der afvises rutinemæssig installering, uddannelse eller vedligeholdelse

installationsstedet er i et område, der er under streng sikkerhedskontrol, eller på et område, hvortil adgangen er underkastet strenge restriktioner

usædvanlige krav om uforholdsmæssig stor fortrolighed om endelige bestemmelsessteder, kunder eller produktspecifikationer.

Tillæg 4

Nyttige spørgsmål vedrørende oprettelsen af en forskningsorganisations ICP

Forskningsorganisationer kan anvende følgende ikkeudtømmende liste over nyttige spørgsmål vedrørende udarbejdelsen af et ICP eller på et senere tidspunkt til at gennemgå et eksisterende ICP. Svarene til disse spørgsmål bør heller ikke opfattes som en garanti for et korrekt ICP for kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse.

1.   Den øverste ledelses forpligtelse til overholdelse

Er en erklæring fra den øverste ledelse tilgængelig, hvori forskningsorganisationens forpligtelse til kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse klart fremgår?

Er erklæringen let tilgængelig for alle ansatte?

2.   Organisationsstruktur, ansvarsområder og ressourcer

Har din forskningsorganisation udpeget den eller de personer, der har ansvaret for de ansattes spørgsmål om forskningsorganisationens overholdelsesprocedurer, mistænkelige forespørgsler eller mulige overtrædelser? Er kontaktoplysningerne for den eller de ansvarlige personer tilgængelige for alt personale?

Hvilke af din forskningsorganisations dele eller aktiviteter er berørte af kontrol og overholdelse af handel med produkter med dobbelt anvendelse?

I hvilken del af din forskningsorganisation befinder personalet for overholdelse af handel med produkter med dobbelt anvendelse sig? Kan der være en interessekonflikt mellem ansvaret for overholdelse og ansvaret for at tiltrække forskningsmidler eller sikre udnyttelsen af forskningen?

Hvordan organiseres samarbejdet med din forskningsorganisation, hvis din forskningsorganisation beslutter at udlicitere forvaltningen af overholdelsen af reglerne for handel med produkter med dobbelt anvendelse?

Hvor mange personer er enten ansat til udelukkende at håndtere kontrol af handel med produkter med dobbelt anvendelse eller har ansvaret for den og andre opgaver? Er der udpeget stedfortrædere?

Hvordan er forholdet mellem eksportkontrolmedarbejderne og den øverste ledelse organiseret, når det f.eks. kommer til udveksling af oplysninger?

Dokumenterer og distribuerer din forskningsorganisation den række politikker og procedurer, der vedrører kontrollen af eksport af produkter med dobbelt anvendelse til alt relevant personale? I hvilket format?

Er der elektroniske værktøjer til rådighed, der kan støtte din forskningsorganisations overholdelsesprocedurer?

3.   Uddannelse og oplysning

Tilbyder din forskningsorganisation (skræddersyet) uddannelse inden for overholdelse eller oplysningsaktiviteter?

Hvilken form for uddannelse inden for overholdelse eller oplysningsaktiviteter tilbyder forskningsorganisationen? Eksempler omfatter: Eksterne seminarer, abonnement på informationsmøder, der tilbydes af kompetente myndigheder, interne uddannelsesarrangementer osv.

Hvordan sikres det, at personalet, der håndterer kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse, er behørigt uddannet og velinformeret om alle relevante love og bestemmelser?

4.   Screeningprocedurer for eksport

4.1.   Produktklassificering

Bliver alle eksportrelevante produkter vurderet ud fra EU's og medlemsstaternes kontrollister over produkter med dobbelt anvendelse eller restriktive foranstaltninger, og hvem er ansvarlig for dette?

Er din forskningsorganisation involveret i elektronisk overførsel af software eller teknologi med dobbelt anvendelse? Hvordan sikrer virksomheden i givet fald overholdelse af den elektroniske overførsel af software eller teknologi?

Er der indført procedurer, der gør det muligt for de ansatte at få adgang til den kontrollerede teknologi eller software, når de er i udlandet?

Registreres klassificeringen af produkter, der er modtaget eller fremstillet af forskningsinstitutionen?

Overføres ændringer i de nationale og EU's kontrollister over produkter med dobbelt anvendelse til forskningsorganisationens klassificeringsprocedurer?

Fremgår det af handelsdokumenterne vedrørende overførsler inden for EU af materielle produkter med dobbelt anvendelse, der er opført på kontrollisten, at disse produkter er underlagt kontrol, hvis de eksporteres fra EU, jf. artikel 11, stk. 9, i EU’s forordning om produkter med dobbelt anvendelse?

4.2.   Risikovurdering af den kontrollerede aktivitet

Se tillæg 3 til denne vejledning for en ikkeudtømmende liste over spørgsmål med faresignaler, der kan støtte din forskningsorganisations screeningproces for eksport for at afsløre mistænkelige henvendelser fra kunder.

Hvilke procedurer benyttes der til håndtering af positive og negative resultater af risikovurderingen af den kontrollerede aktivitet?

Hvordan løses de »falsk positive« resultater (dvs. et unødvendigt bekymrende resultat) fra eksportscreeningvurderingen?

Kontrol af beslaglagte, sanktionerede eller følsomme bestemmelsessteder og enheder

Hvordan tager din forskningsorganisation hensyn til restriktive foranstaltninger under risikovurderingen af den kontrollerede aktivitet (herunder sanktioner)?

Angivet slutbrug og screening af involverede parter

Hvilke interne procedurer er indført til screeningsprocessen vedrørende den angivne slutbrug og de involverede parter?

Hvordan screenes (nye) involverede parter? Screener du regelmæssigt eksisterende partnere eller finansieringskilder igen?

Bredtfavnende kontroller af produkter med dobbelt anvendelse, der ikke er opført på kontrollisten

Hvordan indsamles og anvendes bekymrende oplysninger vedrørende den angivne slutbrug (som defineret i de bredtfavnende bestemmelser (48))?

Risikoscreening for omledning

Har din forskningsorganisation indført procedurer for screening af risikoen for omledning?

4.3.   Afgørelse og ansøgning om tilladelse, herunder for kontrolleret mæglervirksomhed, overførsels- og transitaktiviteter

Hvordan sikres det, at der i ethvert individuelt tilfælde ansøges om/anvendes den korrekte tilladelsestype (individuelle, globale eller generelle tilladelser)?

Hvordan sikres det, at mindre åbenlyse typer eksport og andre aktiviteter, der er underlagt restriktioner, anerkendes som sådanne og ikke finder sted i strid med Unionens og medlemsstaternes lovgivning om kontrol af handel med produkter med dobbelt anvendelse?

4.4.   Kontroller efter udstedelse af tilladelse, herunder forsendelseskontrol og overholdelse af betingelserne for tilladelsen

Finder en sidste risikovurdering af den kontrollerede aktivitet sted inden forsendelsen eller overførslen af produkter med dobbelt anvendelse?

Hvordan sikrer din forskningsorganisation, at licensens/licensernes vilkår og betingelser (herunder indberetning) overholdes?

5.   Performancegennemgang, revisioner, intern rapportering og korrigerende tiltag

Er de daglige relevante operationelle virksomhedsprocedurer underlagt en (tilfældig) performancegennemgang af kontrollen af handel med produkter med dobbelt anvendelse?

Har din forskningsorganisation indført interne eller eksterne revisionsprocedurer?

Har din forskningsorganisation indført whistleblowing- og eskaleringsprocedurer?

Hvilke korrigerende foranstaltninger forpligter din forskningsorganisation sig til i tilfælde af manglende overholdelse?

6.   Registrering og dokumentation

Hvilke procedurer har forskningsorganisation for arkivering og hentning af dokumenter vedrørende kontrol af handel med produkter med dobbelt anvendelse? Har din forskningsorganisation overvejet at inkludere et register over tidligere kontakt med den kompetente myndighed?

Har personale, der håndterer kontrol af handel med produkter med dobbelt anvendelse, og relevante handelspartnere kendskab til de lovgivningsmæssige krav for registrering?

Bliver registrene kontrolleret for fuldstændighed, nøjagtighed og kvalitet?

7.   Fysisk sikkerhed og informationssikkerhed

Gennemfører din forskningsorganisation cybersikkerhedsforanstaltninger for at beskytte software og teknologi med dobbelt anvendelse og sikre, at de ikke går tabt, let bliver stjålet eller eksporteret uden en gyldig tilladelse?

Kan din forskningsorganisation identificere kritiske trin og dermed forbundne sårbarheder med hensyn til fysisk sikkerhed og informationssikkerhed vedrørende produkter med dobbelt anvendelse?

Tillæg 5

Rutediagram over licenskrav for eksport og overførsler inden for EU af produkter med dobbelt anvendelse (49)

Image 2

Tillæg 6

Eksempler på en forskningsorganisations mulige struktur for overholdelsesorganisationen

Disse eksempler illustrerer, hvem der kan påtage sig roller og ansvar for overholdelse i en forskningsorganisation. Det første tal er baseret på en mere »traditionel« struktur for forskningsorganisationer, f.eks. et universitet. Sidstnævnte er mere baseret på en struktur for centre for anvendt forskning. Disse eksempler blev indsamlet i forbindelse med udarbejdelsen af vejledningen, og de er blevet anonymiseret.

Image 3

Image 4

Tillæg 7

Oversigt over licenskrav for produkter med dobbelt anvendelse (50)

Image 5

Tillæg 8

Teknologiske modenhedsniveauer

Image 6

Tillæg 9

Referencer og kontakter

Listen over kompetente eksportkontrolmyndigheder i EU's medlemsstater findes på følgende websted:

 

https://ec.europa.eu/trade/import-and-export-rules/export-from-eu/dual-use-controls/

EU's liste over nationale foranstaltninger findes på følgende websted:

 

https://ec.europa.eu/trade/import-and-export-rules/export-from-eu/dual-use-controls/

Se venligst eventuelt yderligere nationalt vejledende materiale fra din kompetente myndighed.


(1)  For så vidt angår denne vejledning, er forskningsorganisationer forskningsintensive enheder, der er aktive inden for den akademiske sektor eller forskningssektoren, uanset deres retlige status (offentligretlig eller privatretlig) eller finansieringsmåde, og hvis primære mål er selvstændigt at udføre grundforskning, industriel forskning eller eksperimentel udvikling eller at formidle resultaterne af sådanne aktiviteter bredt gennem undervisning, offentliggørelse eller videnoverførsel. Dette omfatter universiteter, højere læreanstalter, akademier for forskningscentre for anvendt forskning og laboratorier.

(2)  Listen over kompetente myndigheder findes i tillæg 9.

(3)  Kommissionens henstilling (EU) 2019/1318 af 30. juli 2019 om interne programmer til sikring af overholdelse af kontrol af handel med produkter med dobbelt anvendelse i henhold til Rådets forordning (EF) nr. 428/2009, offentliggjort den 5. august 2019 (EUT L 205 af 30.7.2019, s. 15) - Se også: http://data.europa.eu/eli/reco/2019/1318/oj.

(4)  Nærmere oplysninger om den offentlige høring findes på: https://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=292.

(5)  EUT L 343 af 29.12.2015, s. 1.

(6)  EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1.

(7)  F.eks. hard-copy eller elektroniske former for formidling, offentliggørelse, præsentation, kommunikation og samarbejde, hvor forskningsresultater stilles til rådighed for andre end forfatterne.

(8)  Artikel 13 i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, offentliggjort den 7. juni 2016 (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 389) http://data.europa.eu/eli/treaty/char_2016/oj.

(9)  Der kan også være national lovgivning om akademisk frihed og begrænsninger heri.

(10)  I forbindelse med nukleart materiale er der f.eks. i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse fastsat en undtagelse for mængder på højst fire gram naturligt uran eller depleteret uran, når de er indeholdt i sensorkomponenten i instrumenter.

(11)  Undervisning omfatter generelt ikke forskning, der omfatter produkter med dobbelt anvendelse. Uddannelsesoplysninger, der anvendes til undervisning, er generelt allerede til fri, offentlig anvendelse og er dermed fritaget for eksportkontrol. Det er imidlertid ikke korrekt som standard at undtage undervisning fra kontrol af eksport af produkter med dobbelt anvendelse. Som eksempel kan nævnes: Undervisningsmateriale, der ikke er til fri, offentlig anvendelse, og som er vigtigt for udformningen, opførelsen, driften eller vedligeholdelsen af et anlæg til uranberigning eller til behandling af nukleart brændsel, kan underkastes eksportkontrol.

I mange tilfælde gælder eksportkontrollen ikke for undervisningsaktiviteter. Undervisning af tredjelandsstatsborgere inden for Unionens toldområde kan dog falde ind under begrebet »teknisk bistand« som fastsat i EU's forordninger om restriktive foranstaltninger og sanktioner eller nationale eksportkontrolforanstaltninger.

(12)  Visumscreening for udenlandske gæsteforskere i EU-forskningsorganisationer udføres ofte adskilt fra eksportkontrol i forskningsorganisationer og af forskellige kompetente myndigheder.

(13)  Se https://eur-lex.europa.eu/, webstedet for din kompetente eksportkontrolmyndighed eller en intern kilde i din forskningsorganisation for den seneste udgave af bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

(14)  Eksempler på militært udstyr omfatter brandslukningsudstyr og termisk billedudstyr, våben, ammunition, krigskøretøjer, bemandede og ubemandede krigsfly, krigsskibe (overflade- og undervandsfartøjer), sigteanordninger, pansrede eller beskyttende udstyr, visse kemikalier som nervegas, sprængstoffer og drivstoffer.

(15)  Europa-Kommissionen har udarbejdet en sammenligningstabel mellem kontrollistens numre på listen over produkter med dobbelt anvendelse og toldvarekoderne (KN-koder), som findes på Generaldirektoratet for Handels websted for produkter med dobbelt anvendelse. Klassificering af varer i henhold til EU's tjekliste for produkter med dobbelt anvendelse udelukkende baseret på toldkoder (den såkaldte sammenligningstabel) er imidlertid ikke tilstrækkelig på grund af de forskellige sammenligningsgrader for hver KN-kode med det tilsvarende klassificeringsnummer for produkter med dobbelt anvendelse. Hvis sammenligningstabellen anvendes, skal det kontrolleres, om produktet rent faktisk opfylder den tekniske specifikation for det sammenlignende klassificeringsnummer for produkter med dobbelt anvendelse.

(16)  Et eksempel: 2B350.e. kontrollerer visse destillationskolonner. Selve destillationskolonnen er en fysisk genstand. De tekniske data vedrørende udformningen af denne destillationskolonne kan være immateriel kontrolleret teknologi. Denne immaterielle teknologi kan stilles til rådighed for en tredjelandsstatsborger i et fysisk format (blueprint eller tegning på papir) eller i et immaterielt format (f.eks. blueprint eller tegning i en e-mail, online/optagen visuel inspektion eller mundtlig beskrivelse over telefonen).

(17)  Den Europæiske Unions fælles liste over militært udstyr med udstyr, der er omfattet af Rådets fælles holdning 2008/944/FUSP om fælles regler for kontrol med eksport af militærteknologi og -udstyr. Denne fælles liste over militært udstyr ajourføres hvert år i overensstemmelse med ændringerne af Wassenaararrangementets ammunitionsliste.

(18)  Dette sæt globale definitioner findes i bilag I til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse under overskriften »Definitioner af udtryk, der anvendes i dette bilag«. Lokale definitioner er placeret i umiddelbar nærhed af kontrolposten.

(19)  Dette eksempel berører ikke en eventuel yderligere klassificering af SARS-CoV-2, som er årsagen til COVID-19-pandemien. På tidspunktet for udarbejdelsen af denne vejledning blev SARS-CoV-2 anset for at være tilstrækkeligt adskilt fra SARS-CoV til ikke at falde ind under 1C351.a.57.

(20)  Et "program" betyder en række instruktioner til at udføre en proces i, eller konvertibel til, en form, der kan udføres af en elektronisk computer.

(21)  Et mikroprogram betyder en række elementære instruktioner, som vedligeholdes i et særligt lager, og hvis udførelse initieres ved, at dets referenceinstruktion indføres i et instruktionsregister.

(22)  Det kan også være en præsentation, e-mail, telefonsamtale osv.

(23)  Meddelelse om foranstaltninger, som er vedtaget af medlemsstaterne i overensstemmelse med artikel 4, 6, 7, 9, 11, 12, 22 og 23 i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse. Denne kan ses på webstedet for Generaldirektoratet for Handel med dobbelt anvendelse (https://ec.europa.eu/trade/import-and-export-rules/export-from-eu/dual-use-controls/).

(24)  En liste over gyldige NGEA’er findes på https://trade.ec.europa.eu/doclib/html/158576.htm.

(25)  I øjeblikket finder våbenembargoer som omhandlet i artikel 4, stk. 1, litra b), i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse anvendelse på følgende lande: se https://www.sanctionsmap.eu.

(26)  https://ec.europa.eu/trade/import-and-export-rules/export-from-eu/dual-use-controls/.

(27)  Se tillæg 9 for kontaktoplysninger til de kompetente myndigheder eller kontakt den relevante compliance officer i din forskningsorganisation for at finde ud af, hvad situationen er i din EU-medlemsstat.

(28)  C. Charatsis, »Interferences between non-proliferation and science: ‘exporting’ dual-use know-how and technology in conformity with security imperatives«, Den Europæiske Unions Publikationskontor (Det Fælles Forskningscenter og Université de Liège), december 2017, s. 153-155. Se også kapitel 8 i samme publikation for et eksempel på en indledende risikovurdering i en forskningssammenhæng.

(29)  Afsnit 2 i denne vejledning indeholder en oversigt over eksportkontrolforpligtelserne på EU-plan.

(30)  Forskningsorganisationer kunne også overveje at formidle erklæringen på både offentlige og interne websteder, i adfærdskodekser og personalevedtægter for at informere ansatte om betydningen af handelskontrollen og omkostningerne for forskersamfundet og universitetet ved manglende overholdelse.

(31)  Afhængigt af en organisations struktur vil erfaring med at udføre sådanne opgaver sandsynligvis ligge i »afdelingen for sikring af overholdelse«, »den juridiske afdeling«, »forskningskontoret«, »sikkerhedsafdelingen« eller »teknologioverførselskontoret«. De specifikke udtryk, der anvendes, er forslag på navne, der ofte anvendes af forskellige forskningsorganisationer. Listen med eksempler på afdelinger er ikke udtømmende.

(32)  I forbindelse med behandling af kontrakter og aftaler kan uddannet administrativt personale f.eks. identificere kontraktlige krav, der potentielt kan give anledning til eksportkontrolspørgsmål (f.eks. begrænsninger i adgangen til forskningsresultater), omtale følsomme emner inden for anvendt forskning og/eller give anledning til mistanke om slutbrugere/slutanvendelser og destinationer/nationaliteter. På samme måde kan administrationen støde på og indberette uoverensstemmelser til eksportoverholdelsesfunktionen i forhold til betingelserne for eksportlicenser eller andre ICP-krav under hele gennemførelsen af projekter og forskningsaktiviteter.

(33)  En forskningsorganisation og navnlig et universitet kunne tage yderligere initiativer med henblik på oplysning om ikke-sprednings- og eksportkontrolspørgsmål i læseplanerne for de mest følsomme fagområder.

(34)  Dette omfatter aftaler om finansiering og samarbejde i henhold til kontrakter, aftalememoranda osv.

(35)  Et sådant værktøj kan f.eks. offentliggøres online på organisationens interne websted i afsnittet om forskningsintegritet eller overholdelse af sikkerhedsbestemmelser. Det kan også have en vis nytte med hensyn til oplysning.

(36)  Det erkendes, at ikke alle forskningsorganisationer har en institutionel politik for godkendelse af alle aktiviteter, der potentielt udgør en eksportkontrolrisiko. Desuden er uformelle udvekslinger og samarbejde normalt ikke tilladt ved hjælp af en institutionel mekanisme.

(37)  Følsomme bestemmelsessteder og enheder er ikke beslaglagte eller sanktionerede, men forsendelsen eller overførslen af (visse) produkter med dobbelt anvendelse kan være af afgørende betydning i individuelle tilfælde, f.eks. på grund af spredning eller menneskerettighedsanliggender. Medlemsstaternes regeringer kan gennemføre deres egen tilgang på dette område. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte din kompetente myndighed.

(38)  Bemærk, at afsnit 2.3.7 indeholder en liste over de forskellige typer tilladelser, der kan gælde for en bestemt aktivitet. Afhængigt af de destinationer og produkter, der er knyttet til en kontrolleret aktivitet, kan en forskningsorganisation gøre brug af forenklede licensprocedurer som dem, der er fastsat i EUGEA'er.

(39)  Et eksempel på et rutediagram over tilladelseskrav for eksport og overførsler inden for EU af produkter med dobbelt anvendelse findes i tillæg 5. Organisationer kunne overveje internt at udvikle andre rutediagrammer og onlineværktøjer, der passer bedst til deres behov.

(40)  Europa-Kommissionen har udviklet et tekstudvindingsværktøj, der kan hjælpe forskningsorganisationer med at vurdere deres tidligere videnskabelige produktion med henblik på at identificere allerede producerede og offentliggjorte artikler, patenter eller EU-finansierede projektresultater, som kunne have haft et potentielt indhold med dobbelt anvendelse. På denne måde kan forskningsorganisationer bedre målrette deres interne oplysningsaktiviteter og styrke deres overholdelsesforanstaltninger. Yderligere oplysninger findes på TIM-platformen for produkter med dobbelt anvendelse: https://knowledge4policy.ec.europa.eu/text-mining/tim-dual-use_en.

(41)  EU's sanktionskort er et nyttigt redskab, der kan hjælpe en forskningsorganisation med at identificere gældende EU-restriktioner: https://www.sanctionsmap.eu/#/main.

(42)  Den konsoliderede liste over EU-sanktioner findes på følgende link: https://eeas.europa.eu/topics/sanctions-policy/8442/consolidated-list-of-sanctions_en. Se også fodnoten ovenfor på EU's sanktionskort.

(43)  Hvis din partner ikke er bekendt med anmodningen om en erklæring om slutbrugen, bør du overveje at udarbejde et følgebrev (på én side), der forklarer de grundlæggende elementer vedrørende kontrollen med eksport af produkter med dobbelt anvendelse, og som angiver, at det ønskede dokument fremskynder ansøgningen om en licens eller måske endda er nødvendig for at opnå en licens.

(44)  I henhold til artikel 12, stk. 4, i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse kan meddelelse af en tilladelse gøres betinget af en forpligtelse til at fremlægge en erklæring om slutbrugen. Undersøg derfor, om den kompetente eksportkontrolmyndighed kræver (1) en korrekt udfyldt og underskrevet erklæring om slutbrugen for en eller flere tilladelser, og (2) om erklæringen om slutbrugen skal indeholde slutbrugerens/modtagerens brevhoved i det endelige bestemmelsesland. Selv uden en national forpligtelse til at indgive en korrekt udfyldt og underskrevet erklæring om slutbrugen er en erklæring om slutbrugen et nyttigt middel til at kontrollere slutbrugerens/modtagerens pålidelighed, og oplysningerne kan anvendes til at fastslå, om der kræves en tilladelse for ikke-opførte produkter med dobbelt anvendelse, når der er angivet betænkeligheder vedrørende den endelige anvendelse i henhold til de bredtfavnende bestemmelser i artikel 4 i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

(45)  Se de generelle forpligtelser, der er fastsat i artikel 27 i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse, og rådfør dig eventuelt med den nationale myndighed om de nærmere bestemmelser om registreringsforpligtelser.

(46)  Afhængigt af medlemsstaternes licensprocedurer er det muligt for konsortiets koordinator — når denne er hjemmehørende i EU - at ansøge om en licens på vegne af sine partnerorganisationer. Hvis du vil vide mere, kan du kontakte din nationale myndighed.

(47)  I forbindelse med præciseringer, som du måtte få brug for i forbindelse med anbefalede IT-sikkerhedsstandarder, bedes du rette dine forespørgsler til den kompetente nationale myndighed i den medlemsstat, hvor din organisation er etableret.

(48)  Artikel 4, 5, 9 og 10 i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

(49)  Denne ordning omfatter ikke licenskrav for produkter, der er specielt konstrueret eller modificeret til militær anvendelse. Se de relevante oplysninger fra forskningsorganisationen eller din kompetente myndighed. Terminologi med dobbelte anførselstegn (dvs. "software") henviser til definitionerne i EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse.

(50)  Tillæg 7 indeholder en oversigt over licenskravene for produkter med dobbelt anvendelse i henhold til EU's forordning om produkter med dobbelt anvendelse. Nationale bestemmelser kan pålægge yderligere licenskrav. Dette tillæg omfatter ikke licenskrav for produkter, der er specielt konstrueret eller modificeret til militær anvendelse. Se venligst de relevante oplysninger fra din kompetente myndighed.


Top