Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0737

    2012/737/EU: Kommissionens gennemførelsesafgørelse af 27. november 2012 om ændring af bilag I og II til Rådets direktiv 82/894/EØF om anmeldelse af dyresygdomme inden for Fællesskabet (meddelt under nummer C(2012) 8518) EØS-relevant tekst

    EUT L 329 af 29.11.2012, p. 19–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; stiltiende ophævelse ved 32016R0429

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2012/737/oj

    29.11.2012   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 329/19


    KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

    af 27. november 2012

    om ændring af bilag I og II til Rådets direktiv 82/894/EØF om anmeldelse af dyresygdomme inden for Fællesskabet

    (meddelt under nummer C(2012) 8518)

    (EØS-relevant tekst)

    (2012/737/EU)

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Rådets direktiv 82/894/EØF af 21. december 1982 om anmeldelse af dyresygdomme inden for Fællesskabet (1), særlig artikel 5, stk. 2, første og andet led, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Ved direktiv 82/894/EØF om anmeldelse af dyresygdomme inden for Unionen er der fastsat kriterier for anmeldelse af de pågældende dyresygdomme, hvis forekomst den ramte medlemsstat skal anmelde til Kommissionen og de øvrige medlemsstater.

    (2)

    Bilag I til direktiv 82/894/EØF, der indeholder en liste over sygdomme, hvis forekomst skal anmeldes til Kommissionen og de øvrige medlemsstater, omfatter af sygdomme hos landdyr hesteencephalitis uden at sondre mellem de forskellige former. Af klarhedshensyn og for at tilvejebringe nyttige oplysninger af betydning for dyre- eller folkesundheden om kausale patogene agenser bør de forskellige former for hesteencephalitis eksplicit anføres i dette bilag.

    (3)

    Endvidere har de fleste medlemsstater i stor udstrækning udryddet sygdommene rabies, miltbrand, kvægtuberkulose, kvægbrucellose, enzootisk kvægleukose og fåre- og gedebrucellose. Derfor er udbrud af disse sygdomme blevet mindre hyppige i store områder af Unionen. Fremover bør sådanne udbrud anmeldes til Kommissionen og de øvrige medlemsstater. Det er derfor nødvendigt at indsætte disse sygdomme i bilag I.

    (4)

    For at undgå administrative byrder bør det under visse omstændigheder kræves, at primærudbrud af ovennævnte sygdomme anmeldes hver uge, og at sekundærudbrud anmeldes hver måned.

    (5)

    Visse medlemsstater og regioner deraf har endnu ikke opnået status som officielt frie for ikke-eksotiske sygdomme som f.eks. kvægtuberkulose, kvægbrucellose, enzootisk kvægleukose eller fåre- og gedebrucellose, jf. Rådets direktiv 64/432/EØF af 26. juni 1964 om veterinærpolitimæssige problemer ved handel inden for Fællesskabet med kvæg og svin (2) og Rådets direktiv 91/68/EØF af 28. januar 1991 om dyresundhedsmæssige betingelser for samhandelen med får og geder inden for Fællesskabet (3). For at undgå et uforholdsmæssigt stort antal anmeldelser bør der ikke stilles krav om, at udbrud af ovennævnte sygdomme i ikke-sygdomsfrie medlemsstater eller regioner deraf anmeldes.

    (6)

    I fremtiden vil anmeldelser vedrørende dyresygdomme til Kommissionen og til det verdensomspændende dyresundhedsinformationssystem under Verdensorganisationen for Dyresundhed (i det følgende benævnt »OIE«) blive indført i ét system (informationssystemet om dyresygdomme — ADIS). Derfor bør der om muligt i bilag I til direktiv 82/894/EØF anvendes samme terminologi som den, der anvendes af OIE.

    (7)

    Der findes allerede et online-indberetningssystem for lavpatogen aviær influenza hos vilde fugle. Det bør derfor tydeligt angives, at for så vidt angår aviær influenza bør udbrud af højpatogen aviær influenza hos fjerkræ, fugle i fangenskab og vilde fugle være anmeldelsespligtig, mens udbrud af lavpatogen aviær influenza kun bør være anmeldelsespligtig, når der er tale om fjerkræ og fugle i fangenskab.

    (8)

    Epizootisk ulcerativt syndrom udgik af listen over eksotiske sygdomme i del II i bilag IV til Rådets direktiv 2006/88/EF af 24. oktober 2006 om dyresundhedsbestemmelser for akvakulturdyr og produkter deraf og om forebyggelse og bekæmpelse af visse sygdomme hos vanddyr (4) ved Kommissionens gennemførelsesdirektiv 2012/31/EU af 25. oktober 2012 om ændring af bilag IV til Rådets direktiv 2006/88/EF for så vidt angår listen over fiskearter, der er modtagelige for egtvedsyge (VHS), og om sletning af oplysningerne om epizootisk ulcerativt syndrom (5). Disse sygdomme bør derfor også udgå af bilag I til direktiv 82/894/EØF.

    (9)

    Bilag I og II til direktiv 82/894/EØF bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

    (10)

    Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Bilag I og II til direktiv 82/894/EØF ændres i overensstemmelse med bilaget til denne afgørelse.

    Artikel 2

    Denne afgørelse anvendes fra den 1. januar 2013.

    Artikel 3

    Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 27. november 2012.

    På Kommissionens vegne

    Maroš ŠEFČOVIČ

    Næstformand


    (1)  EUT L 378 af 31.12.1982, s. 58.

    (2)  EFT 121 af 29.7.1964, s. 1977/64.

    (3)  EFT L 46 af 19.2.1991, s. 19.

    (4)  EUT L 328 af 24.11.2006, s. 14.

    (5)  EUT L 297 af 26.10.2012, s. 26.


    BILAG

    I bilag I og II til direktiv 82/894/EØF foretages følgende ændringer:

    1)

    Bilag I affattes således:

    »BILAG I

    Anmeldelsespligtige sygdomme

    A.   Sygdomme hos landdyr

     

    Liste A.1:

    Afrikansk hestepest

    Afrikansk svinepest

    Miltbrand

    Aviær influenza (HPAI hos fjerkræ, fugle i fangenskab og vilde fugle og LPAI hos fjerkræ og fugle i fangenskab)

    Bluetongue

    Bovin spongiform encephalopati

    Klassisk svinepest

    Oksens ondartede lungesyge

    Dourine

    Hesteencephalitis af følgende former:

    Østlig hesteencephalitis

    Japansk encephalitis

    Venezuelansk hesteencephalitis

    Vestnilfeber

    Vestlig hesteencephalitis

    Equin infektiøs anæmi

    Mund- og klovesyge

    Snive

    Lumpy skin disease

    Newcastle disease

    Fåre- og gedepest

    Infektion med rabiesvirus

    Rift Valley fever

    Kvægpest

    Fåre- og gedekopper

    Angreb af lille stadebille (Aethina tumida)

    Smitsomt blæreudslæt hos svin

    Angreb af Tropilaelaps hos honningbier

    Vesikulær stomatitis

     

    Liste A.2:

    Kvægbrucellose

    Kvægtuberkulose

    Enzootisk bovinleukose

    Fåre- og gedebrucellose (undtagen Brucella ovis)

    B.   Sygdomme hos akvakulturdyr

    Epizootisk hæmatopoietisk nekrose

    Infektiøs hæmatopoietisk nekrose

    Infektiøs lakseanæmi

    Infektion med Perkinsus marinus

    Infektion med Microcytos mackini

    Infektion med Marteilia refringens

    Infektion med Bonamia ostreae

    Infektion med Bonamia exitiosa

    Koi herpesvirus-sygdom

    Taura-syndrom

    Egtvedsyge

    Fiskedræber

    Yellowhead«

    2)

    I bilag II foretages følgende ændringer:

    a)

    Punkt C affattes således:

    »C.

    Med hensyn til sygdomme hos landdyr, jf. liste A.2 i bilag I, gælder følgende:

    Alle bekræftede udbrud, infektioner eller forekomster af sygdomsagensen i en besætning som fastsat i bilag A og D til direktiv 64/432/EØF eller på en bedrift som fastsat i bilag A til Rådets direktiv 91/68/EØF (1) eller tilbagekaldelser af en sådan besætnings eller en sådan bedrifts status som officielt sygdomsfri som følge af laboratorieundersøgelser eller epidemiologiske undersøgelser som fastsat i bilag A og D til direktiv 64/432/EØF eller i bilag A til direktiv 91/68/EØF i en medlemsstat eller region heraf, der er officielt fri for sygdommene i overensstemmelse med disse direktiver, anmeldes, såfremt de ikke er epidemiologisk forbundet med tidligere udbrud, som primærudbrud, jf. artikel 2, litra d), og anmeldes til Kommissionen og medlemsstaterne inden for en uge.

    Andre bekræftede udbrud, infektioner eller forekomster af sygdomsagenser eller tilbagekaldelser af besætningers eller bedrifters status som officielt sygdomsfrie som følge af laboratorieundersøgelser eller epidemiologiske undersøgelser som fastsat i bilag A og D til direktiv 64/432/EØF eller i bilag A til direktiv 91/68/EØF i en medlemsstat eller region heraf, der officielt er fri for sygdommene i overensstemmelse med disse direktiv, anmeldes som sekundærudbrud i overensstemmelse med artikel 4, stk. 1, i nærværende direktiv.

    Sekundærudbrud anmeldes til Kommissionen og medlemsstaterne hver måned.

    Med hensyn til kvægtuberkulose, kvægbrucellose og fåre- og gedebrucellose angives navnet på patogenets art i anmeldelsen, hvis det er kendt.

    b)

    Følgende punkt tilføjes:

    »D.

    Med hensyn til sygdomme hos akvakulturdyr, jf. del B i bilag I, gælder følgende:

    Alle bekræftede udbrud af eksotiske sygdomme og bekræftede udbrud af ikke-eksotiske sygdomme i hidtil sygdomsfrie medlemsstater, zoner eller segmenter som defineret i Rådets direktiv 2006/88/EF (2) skal anmeldes som primærudbrud.

    Andre udbrud end dem, der er omhandlet i første led, betragtes som sekundærudbrud, jf. artikel 4, stk. 1.

    Sekundærudbrud anmeldes til Kommissionen og medlemsstaterne hver måned. Navnet på og en beskrivelse af zonen eller segmentet skal også angives i anmeldelsen.


    (1)  EFT L 46 af 19.2.1991, s. 19

    (2)  EUT L 328 af 24.11.2006, s. 14


    Top