Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Materiale și obiecte active și inteligente care vin în contact cu produsele alimentare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 450/2009 – materialele și obiectele active și inteligente destinate să vină în contact cu produsele alimentare

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Regulamentul se aplică materialelor și obiectelor active sau inteligente destinate să vină în contact cu produsele alimentare care sunt introduse pe piața din UE.

Cerințele aplicabile materialelor și obiectelor active și inteligente

Materialele și obiectele active și inteligente:

  • trebuie să fie adecvate și eficiente pentru utilizarea prevăzută;
  • nu trebuie să elibereze în produsele alimentare niciun component* într-o cantitate suficientă pentru a pune în pericol sănătatea umană sau pentru a produce o schimbare inacceptabilă a compoziției, a gustului sau a mirosului produsului alimentar;
  • nu trebuie să inducă în eroare consumatorii prin etichetarea, prezentarea sau materialele sale publicitare.

Aceste cerințe specifice nu aduc atingere regulilor UE sau celor naționale aplicabile materialelor și obiectelor la care se adaugă sau în care se încorporează componente active sau inteligente. Materialele respective pot face obiectul altor acte legislative specifice, precum Regulamentul (UE) nr. 10/2011 privind materialele din plastic care vin în contact cu produsele alimentare.

Compoziție

  • Odată intrat pe deplin în vigoare regulamentul, numai substanțele incluse în lista de substanțe autorizate a Uniunii pot fi utilizate în componentele materialelor și obiectelor active și inteligente. Regulamentul va intra pe deplin în vigoare după publicarea de către Comisia Europeană a unei liste a substanțelor care pot fi utilizate la producerea componentelor active și inteligente.
  • Substanțele următoare pot fi utilizate în componente ale materialelor și obiectelor active și inteligente fără a fi incluse în listă:
    • substanțele active eliberate care sunt adăugate sau încorporate prin tehnici precum grefarea sau imobilizarea și se utilizează în deplină conformitate cu regulile UE și naționale relevante (de exemplu, legislația privind aditivii alimentari și enzimele alimentare);
    • substanțe folosite în componente care nu sunt în contact direct cu produsele alimentare sau cu mediul în care se află produsele alimentare și sunt separate de produsele alimentare printr-o barieră funcțională, cu condiția să nu fie mutagene, cancerigene sau toxice pentru reproducere sau produse deliberat la dimensiunea de particule care prezintă proprietăți fizice și chimice funcționale care diferă în mod semnificativ de cele cu dimensiuni superioare.

Cererile pentru autorizarea substanțelor din care sunt alcătuite componentele materialelor și obiectelor active și inteligente

  • Cererile pentru autorizarea substanțelor din care sunt alcătuite componentele materialelor și obiectelor active și inteligente trebuie adresate autorităților competente ale unei țări a UE, însoțite de un dosar tehnic care să conțină informațiile descrise în ghidul evaluării siguranței întocmit de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
  • Țara UE transmite cererea către EFSA, care este responsabilă de evaluarea îndeplinirii de către substanță a condițiilor de mai sus.

Lista de substanțe autorizate a Uniunii

Pentru a fi incluse în lista Uniunii, substanțele din care sunt alcătuite componentele materialelor și obiectelor active și inteligente trebuie să îndeplinească cerințele aplicabile produselor respective (a se vedea mai sus).

Comisia trebuie să adopte lista Uniunii după ce EFSA și-a exprimat avizul cu privire la toate substanțele pentru care s-a depus o cerere valabilă de autorizare a introducerii pe piață.

Lista Uniunii indică:

  • identitatea substanței (substanțelor);
  • funcția substanței (substanțelor);
  • numărul de referință;
  • dacă este necesar, condițiile de utilizare a substanței (substanțelor) sau a componentului.

Etichetarea

Materialele și obiectele active și inteligente:

  • care vin în contact cu produsele alimentare trebuie etichetate în mod corespunzător, pentru a le permite consumatorilor să identifice părțile necomestibile. În acest caz, pe etichetă trebuie adăugate cuvintele „NU ESTE COMESTIBIL”, precum și (dacă este posibil) simbolul reprodus în anexa I;
  • trebuie etichetate astfel încât să fie clar că acestea sunt active și/sau inteligente.

Substanțele active eliberate sunt considerate drept ingrediente și trebuie etichetate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind etichetarea produselor alimentare.

Ambalare

De asemenea, este de reținut că Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 privind ambalarea în siguranță a produselor alimentare conține unele norme direct aplicabile materialelor active și inteligente, inclusiv definiții și cerințe în ceea ce privește etichetarea. Acesta autorizează utilizarea ambalajelor active și inteligente, care pot să prelungească durata de conservare a produselor alimentare și să ofere informații cu privire la prospețimea acestora, cu condiția ca ambalajele să nu le afecteze negativ compoziția.

Declarația de conformitate

  • Întreprinderile trebuie să elibereze, în etapele comercializării, altele decât etapa vânzării către consumatorul final, o declarație de conformitate în scris, care să conțină informațiile enumerate în anexa II la regulament, indiferent dacă materialele și obiectele active și inteligente au intrat sau nu în contact cu produsele alimentare.
  • Această declarație trebuie eliberată și pentru componentele destinate fabricării respectivelor materiale și obiecte sau pentru substanțele destinate fabricării componentelor respective.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 19 decembrie 2009.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Materiale și obiecte active: materiale și obiecte destinate să prelungească durata de conservare sau să mențină sau să îmbunătățească starea produselor alimentare ambalate. Acestea sunt proiectate să incorporeze deliberat componente care ar elibera substanțe în sau pe produsele alimentare ambalate sau în mediul în care se află produsele alimentare.
Materiale și obiecte inteligente: materiale și obiecte care monitorizează starea produselor alimentare ambalate sau mediul în care se află produsele alimentare.
Component: o substanță individuală sau o combinație de substanțe individuale care determină funcția activă și/sau inteligentă a materialului sau a obiectului, inclusiv produsele reacției in situ a acestor substanțe; termenul nu include părțile pasive, precum materialul la care este adăugat sau în care este încorporat.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 450/2009 al Comisiei din 29 mai 2009 privind materialele și obiectele active și inteligente destinate să vină în contact cu produsele alimentare (JO L 135, 30.5.2009, pp. 3-11)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei (JO L 304, 22.11.2011, pp. 18-63)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE) nr. 10/2011 al Comisiei din 14 ianuarie 2011 privind materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare (JO L 12, 15.1.2011, pp. 1-89)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare și de abrogare a Directivelor 80/590/CEE și 89/109/CEE (JO L 338, 13.11.2004, pp. 4-17)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 11.07.2019

Top