EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Înregistrarea persoanelor la bordul navelor de pasageri

Înregistrarea persoanelor la bordul navelor de pasageri

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 98/41/CE – înregistrarea persoanelor care călătoresc la bordul navelor de pasageri care operează în porturile de destinație sau de plecare din UE

Directiva (UE) 2017/2109 de modificare a Directivei 98/41/CE a Consiliului privind înregistrarea persoanelor care călătoresc la bordul navelor de pasageri

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

ASPECTE-CHEIE

Numărarea persoanelor aflate la bord

  • Toate persoanele de la bordul unei nave de pasageri care pleacă dintr-un port din UE trebuie să fie numărate înainte de plecarea navei.
  • Înainte de plecarea navei de pasageri, numărul de persoane se comunică atât căpitanului navei, cât și agentului companiei însărcinat cu înregistrarea pasagerilor sau unei unități a companiei aflată la țărm și având aceeași funcție.
  • Căpitanul navei trebuie să se asigure că numărul de persoane de la bord nu depășește numărul de pasageri pe care nava este autorizată să îl transporte.
  • Normele stabilite în Directiva 98/41/CE privind numărarea și înregistrarea tuturor persoanelor de la bord înainte de plecarea din porturile UE au fost modificate în decembrie 2017 pentru a introduce transmiterea și schimbul de informații pe cale electronică privind persoanele de la bord.
  • Directiva (UE) 2017/2109 modifică Directivele 98/41/CE și 2010/65/UE, introducând digitalizarea înregistrării pasagerilor navelor.
    • Obiectivul acesteia este de a garanta disponibilitatea imediată a numărului exact de pasageri și a altor informații pentru serviciile de căutare și salvare în caz de accident.
    • În temeiul noilor cerințe, numărul de persoane de la bord va fi comunicat fie prin interfețele naționale unice, fie, dacă o țară a UE alege această metodă, autorității desemnate prin intermediul sistemului de identificare automată* înainte de plecarea navei.
    • Țările UE pot decide să amâne punerea în aplicare a raportării electronice până la 21 decembrie 2023.

Informații privind persoanele aflate la bord

  • În cazul în care o navă de pasageri pleacă dintr-un port din UE într-o călătorie care depășește 20 de mile nautice (prag pe care țările UE îl pot coborî), trebuie colectate și înregistrate informațiile următoare:
    • prenumele și numele;
    • naționalitatea;
    • genul;
    • data nașterii;
    • eventuale cerințe de asistență specială (dacă aceste informații au fost puse la dispoziție de către un pasager); și
    • numărul de contact (dacă țara UE dorește acest lucru și dacă informația respectivă este pusă la dispoziție de către pasager).
  • Aceste informații trebuie înregistrate în termen de 15 minute de la plecarea navei.
  • Numărarea și înregistrarea informațiilor privind persoanele îmbarcate sunt necesare și în cazul navelor care pleacă dintr-un port situat în afara UE spre un port din UE, indiferent dacă navele circulă sau nu sub pavilionul unei țări din UE.

Scutiri sau derogări

  • Țările UE pot să acorde anumite scutiri sau pot să solicite derogări pentru nave în ceea ce privește numărarea și înregistrarea pasagerilor, cu condiția ca:
    • scutire de la aplicarea articolului 4.2: acestea să nu fie ambarcațiuni de mare viteză, să asigure servicii regulate de mai puțin de o oră între escale exclusiv în zona maritimă D (în conformitate cu Directiva 2009/45/CE – articolul 4), iar proximitatea instalațiilor de căutare și salvare să fie asigurată în zona maritimă respectivă;
    • scutire de la aplicarea articolului 5: acestea să efectueze curse între două porturi sau curse care au ca punct de plecare și de destinație același port, fără escală, să navigheze exclusiv în zona maritimă D, iar proximitatea instalațiilor de căutare și salvare să fie asigurată în zona maritimă respectivă;
    • derogare: acestea să efectueze servicii regulate într-o zonă unde probabilitatea de a se produce valuri cu o înălțime mai mare de doi metri este sub 10 % și fie distanța parcursă nu depășește 30 de mile de la punctul de plecare, fie există o obligație de serviciu public pentru comunitățile periferice;
  • Germania poate prelungi termenele de colectare și de raportare a informațiilor la o oră după plecare în cazul navelor de pasageri care operează cu destinația sau cu plecare din insula Heligoland; și
  • Danemarca și Suedia pot prelungi termenele de colectare și de raportare a informațiilor la o oră după plecare în cazul navelor de pasageri care operează cu destinația sau cu plecare din insula Bornholm.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva inițială, 98/41/CE, se aplică de la 22 iulie 1998 și a trebuit transpusă în legislația țărilor UE până la 1 ianuarie 1999. Normele privind „informațiile suplimentare cu privire la persoanele de la bord” (articolul 5) au trebuit aplicate cel târziu de la 1 ianuarie 2000.

Noile norme privind raportarea electronică, introduse prin Directiva (UE) 2017/2109, se aplică de la 21 decembrie 2019, cu excepția cazului în care o țară a UE decide să aplice o perioadă de tranziție.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Sistemul de identificare automată (AIS): un sistem maritim de emisie bazat pe transmiterea unor semnale radio de frecvență foarte înaltă. Navele transmit rapoarte conținând identificarea, poziția și traiectoria, precum și informații privind încărcătura. În Europa, schimbul de mesaje AIS se face prin sistemul SafeSeaNet.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Directiva 98/41/CE a Consiliului din 18 iunie 1998 privind înregistrarea persoanelor care călătoresc la bordul navelor de pasageri care operează în porturile de destinație sau de plecare din statele membre ale Comunității (JO L 188, 2.7.1998, pp. 35-39)

Modificările succesive aduse Directivei 98/41/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Directiva (UE) 2017/2109 a Parlamentului European și a Consiliului din 15 noiembrie 2017 de modificare a Directivei 98/41/CE a Consiliului privind înregistrarea persoanelor care călătoresc la bordul navelor de pasageri care operează în porturile de destinație sau de plecare din statele membre ale Comunității și a Directivei 2010/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind formalitățile de raportare aplicabile navelor la sosirea în și/sau la plecarea din porturile statelor membre (JO L 315, 30.11.2017, pp. 52-60)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva (UE) 2017/2108 a Parlamentului European și a Consiliului din 15 noiembrie 2017 de modificare a Directivei 2009/45/CE privind normele și standardele de siguranță pentru navele de pasageri (JO L 315, 30.11.2017, pp. 40-51)

Directiva 2010/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 octombrie 2010 privind formalitățile de raportare aplicabile navelor la sosirea în și/sau la plecarea din porturile statelor membre și de abrogare a Directivei 2002/6/CE (JO L 283, 29.10.2010, pp. 1-10)

Directiva (UE) 2017/2110 a Parlamentului European și a Consiliului din 15 noiembrie 2017 privind un sistem de inspecții pentru operarea în condiții de siguranță a navelor de pasageri de tip ro-ro și a ambarcațiunilor de pasageri de mare viteză care desfășoară servicii regulate și de modificare a Directivei 2009/16/CE și de abrogare a Directivei 1999/35/CE a Consiliului (JO L 315, 30.11.2017, pp. 61-77)

Directiva 2009/45/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 mai 2009 privind normele și standardele de siguranță pentru navele de pasageri (reformare) (JO L 163, 25.6.2009, pp. 1-140)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 28.05.2019

Top