EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0073

2008/73/CE,Euratom: Decizia Comisiei din 20 decembrie 2007 de modificare a Deciziei 2004/277/CE, Euratom a Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Deciziei 2007/779/CE, Euratom a Consiliului de instituire a unui mecanism comunitar de protecție civilă [notificată cu numărul C(2007) 6464] (Text cu relevanță pentru SEE )

OJ L 20, 24.1.2008, p. 23–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 014 P. 77 - 88

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 16/10/2014; abrogat prin 32014D0762

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/73(1)/oj

24.1.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 20/23


DECIZIA COMISIEI

din 20 decembrie 2007

de modificare a Deciziei 2004/277/CE, Euratom a Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Deciziei 2007/779/CE, Euratom a Consiliului de instituire a unui mecanism comunitar de protecție civilă

[notificată cu numărul C(2007) 6464]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2008/73/CE, Euratom)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice,

având în vedere Decizia 2007/779/CE, Euratom a Consiliului din 8 noiembrie 2007 de instituire a unui mecanism comunitar de protecție civilă (reformă) (1), în special articolul (12),

întrucât:

(1)

Decizia 2004/277/CE, Euratom a Comisiei din 29 decembrie 2003 de stabilire a normelor de aplicare a Deciziei 2001/792/CE, Euratom a Consiliului de instituire a unui mecanism comunitar de favorizare a unei cooperări consolidate în cadrul intervențiilor de urgență care țin de protecția civilă (2) ar trebui modificată pentru a conține norme de aplicare privind protecția civilă la nivel european. Aceste norme ar trebui să privească principalele caracteristici ale modulelor de protecție civilă, cum ar fi sarcinile, capacitățile, componentele acestora și viteza lor de desfășurare, precum și să definească gradul corespunzător de autonomie și de interoperabilitate al acestora.

(2)

Modulele de protecție civilă, constituite din resurse naționale dintr-unul sau mai multe state membre, puse la dispoziție în mod voluntar, reprezintă o contribuție la capacitatea de răspuns rapid în ceea ce privește protecția civilă, în conformitate cu apelul făcut de Consiliul European în cadrul concluziilor reuniunii sale din 16 și 17 iunie 2005 și de Parlamentul European în rezoluția din 13 ianuarie 2005 privind dezastrul produs de tsunami. Pentru ca modulele de protecție civilă să aibă capacitatea de a-și aduce contribuția în cadrul reacției la situații de urgență majoră, principalele lor caracteristici trebuie să îndeplinească anumite cerințe generale.

(3)

Este necesară prezența pe teren a unor echipe de asistență tehnică, îndeplinind sarcini de asistență, în vederea sprijinirii echipelor de evaluare și/sau coordonare la nivel comunitar în domeniul instalării și administrării de birouri, telecomunicații, de sisteme de aprovizionare și transporturi. În acest scop, este necesară definirea de cerințe generale pentru echipele de asistență tehnică. Aceste echipe pot, de asemenea, să contribuie la îndeplinirea cerințelor privind autonomia, pe care modulele de protecție civilă trebuie să le respecte. Ar trebui ca toate măsurile pentru integrarea echipelor de asistență tehnică în modulele de protecție civilă să fie luate înainte de transmiterea către Comisie a informațiilor generale cu privire la module.

(4)

Modulele de protecție civilă ar trebui să fie capabile să funcționeze în mod autonom în decursul unei perioade date. În consecință, este necesară definirea cerințelor generale în materie de autonomie și, după caz, a cerințelor specifice care pot varia în funcție de tipul de intervenție sau de tipul modulului în cauză. Trebuie să se țină cont de practica obișnuită a statelor membre și a organizațiilor internaționale, precum perioadele prelungite de autonomie în cazul modulelor de căutare și salvare din zonele urbane sau împărțirea sarcinilor între statul care solicită asistență și cel solicitat, în vederea sprijinirii acțiunilor întreprinse de module cu o componentă aeriană.

(5)

În vederea ameliorării interoperabilității modulelor de protecție civilă, în special în ceea ce privește formarea și exercițiile, este nevoie să fie prevăzute măsuri la nivelul Comunității și la nivelul statelor participante.

(6)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru protecție civilă,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Decizia 2004/277/CE, Euratom se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 2 se adaugă următoarele definiții:

„(c)

«echipe de intervenție» înseamnă resursele umane și materiale, inclusiv modulele de protecție civilă (menționate la articolele 3a, 3b și 3c) instituite de statele membre pentru intervențiile în domeniul protecției civile;

(d)

«echipe de asistență tehnică» înseamnă resursele umane și materiale puse la dispoziție de statele membre în vederea îndeplinirii de sarcini de asistență.”

2.

Se inserează articolele 3a, 3b și 3c după cum urmează:

„Articolul 3a

(1)   Sub rezerva creării de module suplimentare, modulele de protecție civilă respectă cerințele generale enumerate în anexa II.

(2)   Echipele de asistență tehnică respectă cerințele generale enumerate în anexa III.

(3)   Modulele de protecție civilă, precum și echipele de asistență tehnică pot fi alcătuite din resurse puse la dispoziție de către unul sau mai multe state membre.

(4)   În cazul în care un modul de protecție civilă sau o echipă de asistență tehnică este compus/compusă din mai mult de o componentă, desfășurarea respectivului modul de protecție civilă sau a respectivei echipe de asistență tehnică în cadrul unei intervenții poate fi limitată la componentele necesare pentru acea intervenție.

Articolul 3b

(1)   Următoarele elemente de autonomie se aplică modulelor individuale de protecție civilă, după cum se specifică în anexa II:

(a)

adăpost adecvat pentru condițiile meteorologice predominante;

(b)

generator de energie electrică și sistem de iluminare care să asigure consumul bazei de operațiuni și al echipamentului necesar îndeplinirii misiunii;

(c)

instalații igienico-sanitare destinate personalului modulului;

(d)

rezerve de apă și alimente disponibile pentru personalul modulului;

(e)

personal medical sau paramedical, instalații și materiale de uz medical pentru personalul modulului;

(f)

depozit pentru echipamente și dispozitive de întreținere a echipamentelor modulului;

(g)

echipamente pentru comunicarea cu partenerii relevanți, în special cu cei însărcinați cu coordonarea pe teren;

(h)

mijloace de transport local;

(i)

logistica, echipamentele și personalul necesare instalării unei baze de operațiuni și începerii misiunii, fără întârziere, odată cu sosirea la fața locului.

(2)   Statul membru ofertant garantează respectarea cerințelor în materie de autonomie printr-una dintre următoarele modalități:

(a)

includerea în modulul de protecție civilă a personalului, a echipamentelor și a consumabilelor necesare;

(b)

luarea măsurilor necesare pe teren, la locul operațiunii;

(c)

luarea măsurilor premergătoare necesare pentru combinarea unei echipe de intervenție fără autonomie cu o echipă de asistență tehnică, în vederea respectării cerințelor menționate la articolul 3c, înainte de a furniza informații cu privire la modulul de protecție civilă în cauză în conformitate cu articolul 3 alineatul (1).

(3)   Perioada pentru care trebuie garantată autonomia la începutul misiunii nu poate fi mai mică decât:

(a)

fie 96 de ore;

(b)

fie, pentru module specifice de protecție civilă, perioadele prevăzute în anexa II.

Articolul 3c

Statele membre iau măsurile necesare pentru a garanta că sunt îndeplinite următoarele cerințe:

(a)

modulele de protecție civilă au capacitatea de a opera împreună cu alte module de protecție civilă;

(b)

echipele de asistență tehnică au capacitatea de a opera împreună cu alte echipe de asistență tehnică și module de protecție civilă;

(c)

componentele modulului de protecție civilă au capacitatea de a opera împreună ca unul și același modul de protecție civilă;

(d)

componentele echipei de asistență tehnică au capacitatea de a opera împreună ca una și aceeași echipă de asistență tehnică;

(e)

atunci când se desfășoară în afara UE, modulele de protecție civilă și echipele de asistență tehnică sunt capabile să opereze împreună cu forțe internaționale de răspuns la dezastre care sprijină statul afectat;

(f)

șefii coordonatori de echipe, șefii coordonatori adjuncți de echipe și ofițerii de legătură din modulele de protecție civilă și echipele de asistență tehnică participă la cursuri de formare și exerciții corespunzătoare organizate de Comisie, în conformitate cu articolul 5 alineatul (5) din Decizia 2007/779/CE, Euratom.”

3.

La articolul 11 alineatul (1), cuvântul „anexă” se înlocuiește cu „anexa I”.

4.

La articolul 24, se adaugă următoarea literă (e):

„(e)

ameliorarea interoperabilității modulelor de protecție civilă.”

5.

În titlul anexei, cuvântul „Anexă” se înlocuiește cu „Anexa I”.

6.

Se adaugă anexa II, astfel cum apare în anexa I la prezenta decizie.

7.

Se adaugă anexa III, astfel cum apare în anexa II la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 20 decembrie 2007.

Pentru Comisie

Stavros DIMAS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 314, 1.12.2007, p. 9.

(2)  JO L 87, 25.3.2004, p. 20.


ANEXA I

„ANEXA II

Cerințe generale pentru modulele europene de protecție civilă (1)

1.   Capacitate mare de pompare

Sarcini

Asigurarea pompării:

în zonele inundate;

pentru acordarea de sprijin în lupta contra incendiilor prin furnizarea de apă.

Capacități

Asigurarea pompării cu ajutorul pompelor mobile cu capacitate medie sau mare având:

o capacitate totală de cel puțin 1 000 m3/oră; precum și

o capacitate redusă care permite pomparea la o diferență de nivel de 40 de metri.

Capacitatea de:

a opera în zone și pe terenuri greu accesibile;

a pompa apa cu noroi, conținând mai mult de 5 % elemente solide sub formă de particule cu o dimensiune de până la 40 mm;

a pompa apa la o temperatură de maxim 40 °C în cazul operațiunilor de lungă durată;

a asigura furnizarea apei pe o distanță de 1 000 de metri.

Componente principale

Pompe de capacitate medie și mare.

Furtunuri și racorduri compatibile cu diferite standarde, inclusiv cu standardul Storz.

Personal suficient pentru îndeplinirea sarcinilor, dacă este necesar, în mod neîntrerupt.

Autonomie

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (a)-(i).

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 12 ore de la acceptarea ofertei.

Capacitatea de desfășurare pe o perioadă de până la 21 de zile.


2.   Purificare a apei

Sarcini

Asigurarea de apă potabilă, din surse de apă de suprafață, în conformitate cu standardele aplicabile, cel puțin la nivelul standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Realizarea de controale de calitate a apei la punctul de scoatere a echipamentului de purificare.

Capacități

Purificarea a 225 000 de litri de apă pe zi.

Capacitate de depozitare echivalentă cu producția pe o jumătate de zi.

Componente principale

Unitate mobilă de purificare a apei.

Unitate mobilă de depozitare a apei.

Laborator mobil de teren.

Racorduri compatibile cu diferite standarde, inclusiv cu standardul Storz.

Personal suficient pentru îndeplinirea sarcinilor, dacă este necesar, în mod neîntrerupt.

Autonomie

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (a)-(i).

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 12 ore de la acceptarea ofertei.

Capacitatea de desfășurare pe o perioadă de până la 12 săptămâni.


3.   Operațiuni obișnuite de căutare și salvare în zonele urbane

Sarcini

Căutarea, localizarea și salvarea victimelor (2) aflate sub dărâmături (de exemplu, în cazul prăbușirii unor clădiri sau al unor incidente în domeniul transportului).

Acordarea de prim-ajutor pentru salvarea de vieți, în funcție de necesități, până la momentul transferului pentru tratament specializat.

Capacități

Modulul trebuie să fie capabil să îndeplinească, ținând cont de orientările internaționale recunoscute, precum orientările INSARAG, următoarele sarcini:

căutarea cu ajutorul câinilor de căutare și/sau căutarea cu ajutorul echipamentului tehnic de căutare;

salvarea, inclusiv ridicarea;

tăierea betoanelor;

utilizarea de hamuri speciale pentru operațiuni de salvare;

lucrări elementare de consolidare;

detectarea și izolarea materialelor periculoase (3);

acordarea de asistență avansată în vederea menținerii funcțiilor vitale (4).

Capacitate de a lucra pe teren 24 de ore pe zi, timp de 7 zile.

Componente principale

Administrare (conducere, contact/coordonare, planificare, media/raportare, evaluare/analiză, siguranță/securitate).

Căutare (căutare cu ajutorul mijloacelor tehnice sau a câinilor de căutare, detectarea materialelor periculoase, izolarea materialelor periculoase).

Salvare (spargere și pătrundere, tăiere, ridicare și transportare, consolidare, hamuri speciale pentru operațiuni de salvare).

Asistență medicală, incluzând acordarea de îngrijiri pacienților, personalului echipei și câinilor de căutare.

Autonomie

Pentru cel puțin 7 zile de operațiuni.

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (a)-(i).

Desfășurare

Operațional în țara afectată în termen de 32 de ore.


4.   Operațiuni dificile de căutare și salvare în zonele urbane

Sarcini

Căutarea, localizarea și salvarea victimelor (5) aflate sub dărâmături (de exemplu, în cazul prăbușirii unor clădiri sau al unor incidente în domeniul transportului).

Acordarea de prim-ajutor pentru salvarea de vieți, în funcție de necesități, până la momentul transferului pentru tratament specializat.

Capacități

Modulul trebuie să fie capabil să îndeplinească, ținând cont de orientările internaționale recunoscute, precum orientările INSARAG, următoarele sarcini:

căutarea cu ajutorul câinilor de căutare și căutarea cu ajutorul echipamentului tehnic de căutare;

salvarea, inclusiv ridicarea de obiecte grele;

tăierea betoanelor armate și a armăturilor din oțel;

utilizarea de hamuri speciale pentru operațiuni de salvare;

lucrări complexe de consolidare;

detectarea și izolarea materialelor periculoase (6);

acordarea de asistență avansată în vederea menținerii funcțiilor vitale (7).

Capacitate de a lucra pe teren 24 de ore pe zi, timp de 10 zile.

Componente principale

Administrare (conducere, contact/coordonare, planificare, media/raportare, evaluare/analiză, siguranță/securitate).

Căutare (căutare cu ajutorul mijloacelor tehnice sau a câinilor de căutare, detectarea materialelor periculoase, izolarea materialelor periculoase).

Salvare (spargere și pătrundere, tăiere, ridicare și transportare, consolidare, hamuri speciale pentru operațiuni de salvare).

Asistență medicală, incluzând acordarea de îngrijiri pacienților, personalului echipei și câinilor de căutare (8).

Autonomie

Pentru cel puțin 10 zile de operațiuni.

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (a)-(i).

Desfășurare

Operațional în țara afectată în termen de 48 de ore.


5.   Modul de luptă aeriană împotriva incendiilor forestiere cu ajutorul elicopterelor

Sarcini

Să contribuie la stingerea focurilor extinse care afectează pădurile sau alte forme de vegetație prin intermediul luptei împotriva focului cu mijloace de transport aeriene.

Capacități

Trei elicoptere, cu o capacitate de 1 000 de litri fiecare.

Capacitatea de a efectua operațiuni continue.

Componente principale

Trei elicoptere cu echipaj, astfel încât să se poată garanta că minimum două elicoptere sunt disponibile pentru operațiuni la orice oră.

Personal tehnic.

4 rezervoare de apă sau 3 kituri de deversare a apei.

1 set de întreținere.

1 set de piese de schimb.

2 trolii de salvare.

Echipament de comunicare.

Autonomie

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (f) și (g).

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 3 ore de la acceptarea ofertei.


6.   Modul de luptă aeriană împotriva incendiilor forestiere cu ajutorul avioanelor

Sarcini

Să contribuie la stingerea focurilor extinse care afectează pădurile sau alte forme de vegetație prin intermediul luptei împotriva focului cu ajutorul mijloacelor de transport aeriene.

Capacități

Două avioane cu o capacitate de 3 000 de litri fiecare.

Capacitatea de a efectua operațiuni continue.

Componente principale

Două avioane.

Trei echipaje.

Personal tehnic.

Kit de întreținere în deplasare.

Echipament de comunicare.

Autonomie

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (f) și (g).

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 3 ore de la acceptarea ofertei.


7.   Post medical complex

Sarcini

Să efectueze clasificarea (triajul) victimelor la locul dezastrului.

Să stabilizeze starea pacientului și să-l pregătească pentru transportarea la instituția medicală cea mai adecvată pentru tratament final de specialitate.

Capacități

Trierea a cel puțin 20 de pacienți pe oră.

Echipă medicală capabilă să stabilizeze 50 de pacienți într-un interval de 24 de ore de activitate, lucrând în două schimburi.

Disponibilitatea materialelor necesare pentru tratamentul a 100 de pacienți cu leziuni minore într-un interval de 24 de ore.

Componente principale

Echipă medicală pentru un schimb de 12 ore:

triaj: 1 asistent(ă) și/sau 1 doctor;

terapie intensivă: 1 doctor și 1 asistent(ă);

leziuni serioase, dar care nu pun în pericol viața: 1 doctor și 2 asistenți (asistente);

evacuare: 1 asistent(ă);

personal pentru asistență specializată: 4.

Corturi:

cort(uri) dotat(e) cu zone interconectate de triaj, îngrijire medicală și evacuare;

cort(uri) pentru personal.

Post de comandă.

Depozit logistică și pentru materiale de uz medical.

Autonomie

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (a)-(i).

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 12 ore de la acceptarea ofertei.

Operațional într-un interval de o oră de la sosirea la fața locului.


8.   Post medical complex cu secție de chirurgie

Sarcini

Să efectueze clasificarea (triajul) victimelor la locul dezastrului.

Să realizeze operații chirurgicale vizând stabilizarea leziunilor (damage control surgery).

Să stabilizeze starea pacientului și să-l pregătească pentru transportarea la instituția medicală cea mai adecvată pentru tratamentul final de specialitate.

Capacități

Realizarea triajului a cel puțin 20 de pacienți pe oră.

Echipă medicală capabilă să stabilizeze 50 de pacienți într-un interval de 24 de ore de activitate, lucrând în două schimburi.

Echipă chirurgicală capabilă să efectueze operații chirurgicale de stabilizare a leziunilor la 12 de pacienți într-un interval de 24 de ore de activitate, lucrând în două schimburi.

Disponibilitatea materialelor necesare pentru tratamentul a 100 de pacienți cu leziuni minore într-un interval de 24 de ore.

Componente principale

Echipă medicală pentru un schimb de 12 ore:

triaj: 1 asistent(ă) și/sau 1 doctor;

terapie intensivă: 1 doctor și 1 asistent(ă);

chirurgie: 3 chirurgi, 2 asistenți (asistente) medicali (medicale) pentru operații, 1 medic anestezist și 1 asistent(ă) anestezist(ă).

leziuni serioase, dar care nu pun în pericol viața: 1 doctor și 2 asistenți (asistente);

evacuare: 1 asistent(ă);

personal pentru asistență specializată: 4.

Corturi:

cort(uri) dotat(e) cu zone interconectate de triaj, îngrijire medicală și evacuare;

cort(uri) pentru chirurgie.

cort(uri) pentru personal.

Post de comandă.

Depozit logistică și pentru materiale de uz medical.

Autonomie

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (a)-(i).

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 12 ore de la acceptarea ofertei.

Operațional într-un interval de o oră de la sosirea la fața locului.


9.   Spital de campanie

Sarcini

Să asigure îngrijire medicală primară și/sau ulterioară în caz de traumă, luând în considerare orientările internaționale recunoscute pentru uzul spitalelor de campanie în străinătate, precum orientările Organizației Mondiale a Sănătății sau cele ale Crucii Roșii.

Capacități

10 paturi pentru pacienți cu leziuni grave și existența posibilității de mărire a capacității.

Componente principale

Echipă medicală pentru:

triaj;

terapie intensivă;

chirurgie;

leziuni serioase, dar care nu pun în pericol viața;

evacuare;

personal pentru asistență specializată;

alcătuită cel puțin din: medici generaliști și de gardă, medici ortopezi, medici pediatri, anesteziști, farmaciști, obstetricieni, directori de spital, tehnicieni de laborator, tehnicieni radiologi (radiografii cu raze X).

Corturi:

corturi adecvate pentru desfășurarea de activități medicale;

corturi pentru personal.

Post de comandă.

Depozit logistică și pentru materialele de uz medical.

Autonomie

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (a)-(i).

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 7 zile de la primirea solicitării.

Operațional pe teren într-un interval de 3 ore de la sosirea la fața locului.

Operațional pentru cel puțin 15 zile.


10.   Evacuarea medicală pe calea aerului a victimelor dezastrelor

Sarcini

Să transporte victimele dezastrelor la instituții medicale pentru a li se acorda tratament medical.

Capacități

Capacitate de a transporta 50 de pacienți într-un interval de 24 de ore.

Capacitate de a efectua activități de zbor pe timp de zi și de noapte.

Componente principale

Elicoptere/avioane dotate cu brancarde.

Autonomie

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (f) și (g).

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 12 ore de la acceptarea ofertei.


11.   Adăpost temporar de urgență

Sarcini

Să asigure un adăpost temporar de urgență, inclusiv servicii esențiale conexe, mai ales în stadiile inițiale ale dezastrului, în coordonare cu structurile existente, autoritățile locale și organizațiile internaționale, până la momentul preluării de către autoritățile locale sau organizațiile umanitare, în cazul în care capacitatea trebuie să fie disponibilă pentru perioade mai lungi.

În caz de transfer al victimelor, să formeze personalul relevant (local și/sau internațional) înainte de retragerea din zonă a modulului.

Capacități

Cort de campanie echipat pentru maximum 250 de persoane.

Componente principale

Luând în considerare orientările internaționale recunoscute, de exemplu, orientările Sphere:

corturi cu încălzire (pentru condiții de iarnă) și paturi de campanie cu sac de dormit și/sau pătură;

generatoare de electricitate și echipament de iluminat;

instalații igienico-sanitare;

distribuirea de apă potabilă, în conformitate cu standardele OMS;

adăpost pentru activități sociale de bază (posibilitatea de a se reuni).

Autonomie

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (a)-(i).

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 12 ore de la acceptarea ofertei.

De regulă, durata misiunii nu ar trebui să depășească 4 săptămâni sau, dacă este cazul, procesul de transfer trebuie să fi început înainte de expirarea acestui termen.


12.   Detectarea și prelevarea de probe de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN)

Sarcini

Să efectueze/confirme evaluarea inițială, inclusiv:

descrierea pericolelor sau a riscurilor;

determinarea zonei contaminate;

evaluarea și confirmarea măsurilor de protecție deja luate.

Să efectueze prelevarea calificată de probe.

Să marcheze zona contaminată.

Să efectueze previziuni relative la evoluția situației, monitorizare, evaluare dinamică a riscurilor, inclusiv recomandări privind avertizarea sau alte măsuri.

Să acorde sprijin pentru reducerea imediată a riscurilor.

Capacități

Identificarea și detectarea pericolelor de natură chimică și radiologică cu ajutorul unei combinații de echipamente portabile, mobile și de laborator care să permită:

detectarea razelor alfa, beta și gama și identificarea izotopilor comuni;

identificarea produselor chimice toxice comune de uz industrial și a agenților chimici recunoscuți ca fiind utilizați drept arme, precum și, dacă este posibil, efectuarea de analize semicantitative ale acestora.

Capacitatea de a colecta, manipula și pregăti probele chimice și radiologice care urmează a fi analizate în altă parte (9).

Capacitate de a aplica un model științific adecvat pentru previzionarea pericolelor și de a confirma respectivul model cu ajutorul monitorizării continue.

Acordarea de sprijin pentru reducerea imediată a riscurilor:

izolarea pericolului;

neutralizarea pericolului;

acordarea de asistență tehnică altor echipe sau module.

Componente principale

Laborator mobil de analiză chimică și radiologică pe teren.

Echipament portabil sau mobil de detecție.

Echipament pentru prelevarea de probe la fața locului.

Sisteme de modelare a dispersiei.

Stație meteorologică mobilă.

Materiale de marcaj.

Documentație de referință și acces la surse specifice de expertiză științifică.

Izolarea sigură și lipsită de riscuri a probelor și a deșeurilor.

Instalații de decontaminare pentru personal.

Personal și echipament de protecție corespunzătoare, în vederea efectuării de operațiuni în zone contaminate și/sau în medii sărace în oxigen, incluzând, dacă este cazul, costume de protecție chimică etanșe la gaze.

Dotare cu echipament tehnic destinat izolării și neutralizării pericolelor.

Autonomie

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (a)-(i).

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 12 ore de la acceptarea ofertei.


13.   Operațiuni de căutare și salvare în condiții de risc chimic, bacteriologic, radiologic sau nuclear

Sarcini

Operațiuni speciale de căutare și salvare care implică utilizarea de costume de protecție.

Capacități

Operațiuni speciale de căutare și salvare folosind costume de protecție, în conformitate cu cerințele pentru modulele de căutare și salvare în zonele urbane, după caz.

Trei persoane lucrând simultan în zona de criză.

Intervenție continuă timp de 24 de ore.

Componente principale

Materiale de marcaj.

Izolarea sigură și lipsită de riscuri a deșeurilor.

Instalații de decontaminare pentru personal și victimele salvate.

Personal și echipament de protecție corespunzătoare, în vederea efectuării de operațiuni de căutare și salvare într-un mediu contaminat, în conformitate cu cerințele pentru modulele de căutare și salvare în zonele urbane, după caz.

Dotare cu echipament tehnic destinat izolării și neutralizării pericolelor.

Autonomie

Se aplică elementele de la articolul 3b alineatul (1) literele (a)-(i).

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 12 ore de la acceptarea ofertei.”


(1)  Lista modulelor de protecție civilă și a cerințelor aferente stabilite în prezenta decizie poate fi modificată, astfel încât aceasta să includă alte tipuri de module de protecție civilă, având în vedere experiența acumulată de mecanism.

(2)  Victime în viață.

(3)  Capacitate elementară, capacități mai ample fiind incluse în modulul «Detectarea și prelevarea de probe de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară».

(4)  Acordarea de îngrijiri pacienților (prim-ajutor și stabilizare medicală), din momentul accesului la victimă până în momentul transferului acesteia.

(5)  Victime în viață.

(6)  Capacitate elementară, capacități mai ample fiind incluse în modulul «Detectarea și prelevarea de probe de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară».

(7)  Acordarea de îngrijiri pacienților (prim-ajutor și stabilizare medicală), din momentul accesului la victimă până în momentul transferului acesteia.

(8)  Sub rezerva condițiilor de acordare a licențelor medicale și veterinare.

(9)  Dacă este posibil, acest proces ar trebui să țină cont de cerințele cu privire la elementele probatorii aplicabile în statul solicitant.


ANEXA II

„ANEXA III

Cerințe generale pentru echipele de asistență tehnică

Sarcini

Să asigure sau să organizeze obținerea de:

asistență administrativă pentru birouri;

asistență în domeniul telecomunicațiilor;

asistență în ceea ce privește subzistența;

asistență în domeniul transportului la fața locului.

Capacități

Capacitate de a asista o echipă de evaluare și/sau coordonare, un centru de coordonare pe teren sau un modul de protecție civilă sau capacitatea de a se combina cu un modul de protecție civilă conform celor menționate la articolul 3b alineatul (2) litera (c).

Componente principale

Următoarele componente principale care să permită îndeplinirea tuturor funcțiilor unui centru de coordonare a operațiunilor pe teren, luând în considerare orientări internaționale recunoscute, precum orientările ONU:

asistență administrativă pentru birouri;

echipament pentru asistență în domeniul telecomunicațiilor;

echipament pentru asistență în ceea ce privește subzistența;

asistență în domeniul transportului la fața locului.

Desfășurare

Disponibilitatea de a porni în misiune în maximum 12 ore de la primirea solicitării.”


Top