Het subsidiariteitsbeginsel

 

SAMENVATTING VAN:

Artikel 5 van het Verdrag betreffende de Europese Unie — gemeenschappelijke bepalingen — beginselen van subsidiariteit en evenredigheid

Protocol (nr. 2) bij het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie betreffende de toepassing van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid

Protocol (nr. 1) betreffende de rol van de nationale parlementen in de Europese Unie

WAT IS HET DOEL VAN HET ARTIKEL EN DE PROTOCOLLEN?

KERNPUNTEN

Definitie van subsidiariteit

Complementariteit met de beginselen van bevoegdheidstoedeling en evenredigheid

Toezicht op het subsidiariteitsbeginsel

Het Verdrag van Lissabon heeft dit protocol hervormd om dit toezicht te verbeteren en versterken.

Krachtens Protocol (nr. 1) voegt het Verdrag van Lissabon een nieuwe hervorming toe door de nationale parlementen volop te betrekken bij het toezicht op het subsidiariteitsbeginsel. Nationale parlementen voeren als volgt een dubbele controle uit.

Het Verdrag van Lissabon betrekt het Europees Comité van de Regio’s ook bij het toezicht op het subsidiariteitsbeginsel. Naar het voorbeeld van de nationale parlementen kan het Comité ook een wetsbesluit aanvechten voor het Hof van Justitie als het Comité vindt dat het subsidiariteitsbeginsel niet wordt nageleefd.

Elk jaar stelt de Commissie een jaarverslag op over de toepassing van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid en over de betrekkingen met de nationale parlementen. In het kader van de uitvoering van het initiatief voor betere wetgeving publiceert zij daarnaast jaarlijkse verslagen over subsidiariteit en evenredigheid.

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de Europese Unie — Titel I — Gemeenschappelijke bepalingen — Artikel 5 (oud artikel 5 VEG) (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 18).

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie — Protocol (nr. 2) betreffende de toepassing van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 206-209).

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie — Protocol (nr. 1) betreffende de rol van de nationale parlementen in de Europese Unie (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 203-205).

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verslag van de Commissie: Jaarverslag 2020 over de toepassing van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid en over de betrekkingen met de nationale parlementen (COM(2021) 417 final van 23.7.2021).

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — “Betere regelgeving voor betere resultaten — Een EU-agenda” (COM(2015) 215 final van 19.5.2015).

Laatste bijwerking 17.05.2024