EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0492

Assosiaatiosopimus Moldovan kanssa

Assosiaatiosopimus Moldovan kanssa

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välinen assosiaatiosopimus

Päätös 2014/492/EU – EU:n, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen allekirjoittaminen Euroopan unionin puolesta ja sopimuksen väliaikainen soveltaminen

Päätös 2014/493/Euratom hyväksynnän antamisesta sille, että Euroopan komissio tekee Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen Euroopan atomienergiayhteisön puolesta

Päätös (EU) 2016/839 EU:n, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen tekemisestä EU:n puolesta

SOPIMUKSEN JA PÄÄTÖSTEN TARKOITUS

Sopimuksen tavoitteina on

  • edistää poliittista assosiaatiota, vuoropuhelua ja taloudellista yhdentymistä muun muassa lisäämällä Moldovan tasavallan osallistumista Euroopan unionin (EU) politiikkoihin ja ohjelmiin sekä sen erillisvirastojen toimintaan
  • edistää, ylläpitää ja lujittaa rauhaa ja vakautta alueellisesti ja kansainvälisesti
  • tehostaa yhteistyötä oikeus-, vapaus- ja turvallisuusasioiden alalla tavoitteena vahvistaa oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamista
  • edistää demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta sekä poliittista, taloudellista ja institutionaalista vakautta Moldovan tasavallassa
  • tukea Moldovan tasavallan pyrkimyksiä kehittää taloudellisia mahdollisuuksiaan kansainvälisellä yhteistyöllä, myös lähentämällä lainsäädäntöään EU:n säännöstöön
  • saavuttaa Moldovan tasavallan yhdentyminen asteittain EU:n sisämarkkinoihin, erityisesti perustamalla pitkälle menevä ja laaja-alainen vapaakauppa-alue.

Päätöksellä 2014/492/EU annetaan EU:lle lupa allekirjoittaa sopimus ja soveltaa sitä väliaikaisesti.

Päätös 2014/493/Euratom ja päätös (EU) 2016/839 tarkoittavat, että EU, Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom) ja EU:n jäsenvaltiot tekevät assosiaatiosopimuksen Moldovan tasavallan kanssa.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Sopimus sisältää 465 artiklaa liitteineen ja pöytäkirjoineen. Sopimus kattaa seuraavat erityisalat:

Yleiset periaatteet (I osasto), erityisesti

  • demokraattiset oikeudet, ihmisoikeudet ja perusvapaudet
  • vapaa markkinatalous, kestävä kehitys ja tehokas monenvälisyys
  • oikeusvaltio, hyvä hallintotapa, yhteistyö ja hyvät naapuruussuhteet.

Poliittinen vuoropuhelu, sisäiset uudistukset sekä ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö (II osasto), erityisesti

  • vakaiden ja tehokkaiden poliittisten instituutioiden kehittäminen
  • ulko- ja turvallisuuspolitiikan asteittainen yhdenmukaistaminen
  • sitoutuminen konfliktien ehkäisemiseen, alueelliseen vakauteen, terrorismin torjuntaan ja joukkotuhoaseiden vastaisiin toimenpiteisiin.

Vapaus, turvallisuus ja oikeus (III osasto), erityisesti

Taloudellinen ja muu alakohtainen yhteistyö (IV osasto), erityisesti

Kauppa ja kaupan liitännäistoimenpiteet (V osasto), erityisesti

  • tavaroiden kansallinen kohtelu ja markkinoille pääsy, mukaan lukien
    • osapuolten välisen pitkälle menevän ja laaja-alaisen vapaakauppa-alueen perustaminen ja toisesta osapuolesta peräisin olevien tavaroiden tullien poistaminen tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta (esitetään liitteissä)
    • asteittainen yhdenmukaistaminen EU:n lainsäädännön kanssa kaupan teknisten esteiden, terveys- ja kasvinsuojeluasioiden, tullimenettelyjen ja kaupan helpottamisen, palvelujen ja julkisten hankintojen alalla
    • yhdenmukaistaminen EU:n ja kansainvälisten käytäntöjen kanssa teollis- ja tekijänoikeuksien, kilpailun ja energian alalla sekä kansainvälisten normien kanssa ympäristön ja työn alalla (kauppa ja kestävä kehitys).

Teollis- ja tekijänoikeuksien osalta assosiaatiosopimukseen sisällytettiin EU:n ja Moldovan vuonna 2012 allekirjoittama sopimus maantieteellisten merkintöjen suojasta. Assosiaatiosopimuksen ensisijaisena tavoitteena on ollut varmistaa, että Moldovan lainsäädäntö pannaan tehokkaasti täytäntöön tällä alalla ja että asianomaisten hallintojen virkamiehet ja oikeudellisissa ammateissa toimivat saavat asianmukaisen koulutuksen. Assosiaationeuvostossa (ks. jäljempänä) EU ja Moldova kokoontuvat säännöllisesti keskustellakseen asiaa koskevista kysymyksistä ja parhaista käytännöistä.

Rahoitustukea, petosten torjunta ja valvontaa koskevat toimenpiteet (VI osasto), erityisesti

Institutionaaliset, yleiset ja loppumääräykset (VII osasto), erityisesti

Teknisissä liitteissä kuvataan yksityiskohtaisesti, miten sopimuksen sisältämät sitoumukset toteutetaan. Joitakin niistä, esimerkiksi niitä, jotka koskevat maantieteellisiä merkintöjä, kauppaa sekä terveys- ja kasvinsuojelunäkökohtia, on muutettu hieman vuodesta 2016.

Kaupan väliaikainen vapauttaminen

  • Venäjän provosoimaton ja perusteeton sotilaallinen hyökkäys Ukrainaa vastaan helmikuusta 2022 lähtien on vaikuttanut vakavasti Moldovan kykyyn käydä kauppaa muun maailman kanssa, koska se on riippuvainen kauttakulusta Ukrainassa ja Ukrainan infrastruktuurista.
  • Tässä vaikeassa tilanteessa EU tukee Moldovaa lisäämällä assosiaatiosopimuksen mukaista markkinoiden vapauttamista erityisesti tiettyjen maataloustuotteiden osalta.
  • Asetuksella (EU) 2023/1524 otetaan käyttöön väliaikaisia kauppaa vapauttavia toimenpiteitä vapauttamalla täysin kaikkien tuotteiden tuonti Moldovasta ja korvaamalla aiemman säädöksen, asetuksen (EU) 2022/1279, jota sovellettiin yhden vuoden ajan 23 päivään heinäkuuta 2023.
  • Uusilla toimenpiteillä, joita sovelletaan 24 päivään heinäkuuta 2024, poistetaan tariffikiintiöt seitsemältä maataloustuotteelta, joiden vientiä Moldovasta EU:hun ei ole vielä kokonaan vapautettu assosiaatiosopimuksen nojalla: luumut, syötäväksi tarkoitetut viinirypäleet, omenat, tomaatit, valkosipuli, kirsikat ja rypälemehu. Vuoden 2023 asetus poistaa myös tiettyjen maataloustuotteiden tulohintajärjestelmän ja vapauttaa siten täysin kaikkien näiden tuotteiden tuonnin EU:hun.
  • Euroopan komissio seuraa tiiviisti asetuksen (EU) 2023/1524 vaikutusta, ja sille annetaan valta hyväksyä täytäntöönpanosäädöksiä kauppaa vapauttavien toimenpiteiden keskeyttämiseksi väliaikaisesti, jos tuonti vaikuttaa kielteisesti ”samankaltaisten” tai ”suoraan kilpailevien” tuotteiden EU:n tuottajiin. EU:hun suuntautuvaan tuontiin sovellettavasta yhteisestä järjestelmästä annetulla asetuksella (EU) 2015/478 perustettu suojatoimenpidekomitea (ks. tiivistelmä) avustaa tässä yhteydessä komissiota.

VOIMAANTULOPÄIVÄ

  • Sopimus on sekasopimus*, mikä edellyttää, että parlamentti ja kukin jäsenvaltio ratifioivat sen.
  • Sopimus tuli voimaan 1. heinäkuuta 2016.

TAUSTAA

EU on Moldovan suurin kauppakumppani ja suurin investoija. Vuonna 2021 EU:n osuus oli 61 prosenttia Moldovan kokonaisviennistä ja 49 prosenttia sen kokonaiskaupasta.

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Sekasopimus. Ellei sopimuksen aihealue sisälly EU:n yksinomaisen toimivallan piiriin (tämä sopimus koskee myös Euratomia), myös jäsenvaltioiden on allekirjoitettava sopimus. Tällaiset sopimukset ovat niin sanottuja sekasopimuksia. Se tarkoittaa, että EU:n lisäksi jäsenvaltioista tulee EU:n ulkopuolisten sopijapuolien sopijapuolia. Sekasopimusten edellytyksenä voi myös olla jäsenvaltioiden ja EU:n välisten velvoitteiden jakamista koskevan EU:n sisäisen säädöksen antaminen.

ASIAKIRJAT

Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välinen assosiaatiosopimus, (EUVL L 260, 30.8.2014, s. 4–738)

Assosiaatiosopimukseen tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Neuvoston päätös 2014/492/EU, annettu 16 päivänä kesäkuuta 2014, Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta ja sopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 260, 30.8.2014, s. 1–3)

Neuvoston päätös 2014/493/Euratom, annettu 16 päivänä heinäkuuta 2014, hyväksynnän antamisesta sille, että Euroopan komissio tekee Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen Euroopan atomienergiayhteisön puolesta (EUVL L 260, 30.8.2014, s. 739–740)

Neuvoston päätös (EU) 2016/839, annettu 23 päivänä toukokuuta 2016, Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta (EUVL L 141, 28.5.2016, s. 28–29)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/1524, annettu 20 päivänä heinäkuuta 2023, Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen mukaisesti Moldovan tasavallasta peräisin oleviin tuotteisiin sovellettavia kaupan myönnytyksiä täydentävistä väliaikaisista kauppaa vapauttavista toimenpiteistä (EUVL L 185, 24.7.2023, s. 1–6)

EU:n ja Moldovan tasavallan assosiaationeuvoston suositus N:o 1/2017, annettu 4 päivänä elokuuta 2017, EU:n ja Moldovan tasavallan assosiaatio-ohjelmasta (EUVL L 215, 19.8.2017, s. 3–46)

Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen konsolidoitu toisinto (EUVL C 203, 7.6.2016, s. 1–112)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Ilmoitus Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen voimaantulosta (EUVL L 161, 18.6.2016, s. 1)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/478, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2015, tuontiin sovellettavasta yhteisestä järjestelmästä (EUVL L 83, 27.3.2015, s. 16–33)

Ilmoitus Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 259, 30.8.2014, s. 1)

Viimeisin päivitys: 28.08.2023

Alkuun