EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R1601

Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1601 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Σεπτεμβρίου 2017, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΤΒΑ), της εγγύησης του ΕΤΒΑ και του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ

ΕΕ L 249 της 27.9.2017, p. 1–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/07/2021; καταργήθηκε από 32021R0947

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/1601/oj

27.9.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 249/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/1601 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 26ης Σεπτεμβρίου 2017

για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΤΒΑ), της εγγύησης του ΕΤΒΑ και του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 209 παράγραφος 1 και το άρθρο 212 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (1),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το Εξωτερικό Επενδυτικό σχέδιο (ΕΕΣ) της Ένωσης προβλέπει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΤΒΑ) ως πρώτου πυλώνα του, μαζί με την παροχή τεχνικής βοήθειας (ως δεύτερο πυλώνα του) και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και του συνολικού πλαισίου πολιτικής στις χώρες εταίρους (ως τρίτο πυλώνα του).

(2)

Το ΕΤΒΑ αποσκοπεί στη στήριξη των επενδύσεων κυρίως στην Αφρική και τη Γειτονία της Ένωσης ως μέσο που συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης του Θεματολογίου των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030 («θεματολόγιο του 2030»), ιδίως στην εξάλειψη της φτώχειας, καθώς και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την πρόσφατα αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας. Με τη στήριξη των επενδύσεων αυτών, το ΕΤΒΑ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της παράτυπης μετανάστευσης, στην υποβοήθηση της βιώσιμης επανένταξης των μεταναστών που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, και παράλληλα στην ενίσχυση των κοινοτήτων διέλευσης και υποδοχής. Το ΕΤΒΑ, ως μέρος του ΕΕΣ, θα πρέπει να συμβάλει, επίσης, στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα («Συμφωνία του Παρισιού»).

(3)

Οι επενδύσεις στο πλαίσιο του ΕΤΒΑ θα πρέπει να συμπληρώνουν και να ενισχύουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής της Ένωσης ως προς τις τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, της εφαρμογής του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης με τρίτες χώρες βάσει του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση.

(4)

Το ΕΤΒΑ θα πρέπει να καθοδηγείται από τους στόχους της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, όπως καθορίζονται στο άρθρο 21 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), και της πολιτικής της Ένωσης στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας, όπως καθορίζονται στο άρθρο 208 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Το ΕΤΒΑ θα πρέπει επίσης να επιτρέψει στους επενδυτές και τις ιδιωτικές εταιρείες, ιδίως τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη στις χώρες εταίρους, σύμφωνα με την αναπτυξιακή πολιτική της Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας. Το ΕΤΒΑ θα πρέπει να συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της προσθετικότητας, στην αντιμετώπιση των ανεπαρκειών της αγοράς και των μη ικανοποιητικών επενδυτικών συνθηκών, στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και στην κινητοποίηση κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα. Οι δράσεις του ΕΤΒΑ θα πρέπει να είναι σαφώς διακριτές από άλλες μορφές στήριξης και συμπληρωματικές προς αυτές, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων στο πλαίσιο της εξωτερικής εντολής δανειοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Πρωτοβουλίας για την Οικονομική Ανθεκτικότητα και της Επενδυτικής Διευκόλυνσης που θεσπίσθηκε από τη συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ των μελών της ομάδας των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, αφενός, και της ευρωπαϊκής κοινότητας και των κρατών μελών αυτής, αφετέρου, που υπογράφηκε στην Κοτονού στις 23 Ιουνίου 2000 (2) (συμφωνία εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ) (επενδυτική διευκόλυνση ΑΚΕ). Οι δράσεις του ΕΤΒΑ θα πρέπει επίσης να συμπληρώνουν τις υφιστάμενες δραστηριότητες άλλων επιλέξιμων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

(5)

Το ΕΤΒΑ θα πρέπει να συμβάλλει στην εφαρμογή του Θεματολογίου του 2030, το οποίο αναγνωρίζει ότι η διεθνής μετανάστευση αποτελεί μια πολυδιάστατη πραγματικότητα μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη των χωρών καταγωγής, διέλευσης και προορισμού, για την οποία απαιτείται συνεκτική και ολοκληρωμένη προσέγγιση, ενώ υπογραμμίζει το δυναμικό των μεταναστών για συμβολή στην οικονομική μεγέθυνση χωρίς αποκλεισμούς και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πραγματοποίηση επενδύσεων υποστηριζόμενων από το ΕΤΒΑ θα πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων που προκύπτουν από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις, την αστάθεια, την υπανάπτυξη, την ανισότητα, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημογραφική ανάπτυξη και την έλλειψη απασχόλησης και οικονομικών ευκαιριών, καθώς και από την κλιματική αλλαγή.

(6)

Το ΕΤΒΑ θα πρέπει να συνάδει με τη δέσμευση της Ένωσης στο πλαίσιο του θεματολογίου δράσης της Αντίς Αμπέμπα για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και με τις διεθνώς συμφωνημένες αρχές για την αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα, όπως έχουν οριστεί στο τέταρτο ανώτερο φόρουμ του Μπουσάν του 2011 για μια αποτελεσματική βοήθεια («Σύμπραξη του Μπουσάν για μια αποτελεσματική αναπτυξιακή συνεργασία») και επιβεβαιωθεί στο Ναϊρόμπι το 2016 στη δεύτερη ανώτερη συνάντηση της παγκόσμιας σύμπραξης για μια αποτελεσματική αναπτυξιακή συνεργασία.

(7)

Ο σκοπός του ΕΤΒΑ ευθυγραμμίζεται επίσης με την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, η οποία ενσωματώνει προκλήσεις όπως η μετανάστευση και η ανθεκτικότητα στη συνολική εξωτερική πολιτική της Ένωσης, εξασφαλίζοντας την πλήρη συνοχή της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης με τους στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής, και συνέργειες με την πολιτική ανάπτυξης της Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας. Ο σκοπός του ευθυγραμμίζεται επίσης με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διασφαλίζει ότι θα εφαρμόζεται προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την αντιμετώπιση της βίαιης εκτόπισης πληθυσμών και της παράτυπης μετανάστευσης.

(8)

Το ΕΤΒΑ θα πρέπει να προωθεί τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, τις οικονομικές ευκαιρίες και την επιχειρηματικότητα, και την πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και των νέων, σύμφωνα με το πρόγραμμα-πλαίσιο 2016-2020 της Ένωσης για ισότητα των φύλων και χειραφέτηση των γυναικών: Αλλάζοντας τις ζωές των κοριτσιών και των γυναικών μέσω των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, με παράλληλη ενίσχυση του κράτους δικαίου, της χρηστής διακυβέρνησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότιμης πρόσβασης και χρήσης των φυσικών πόρων.

(9)

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη συνεργασία της Ένωσης με τις χώρες εταίρους μέσω του ΕΤΒΑ θα πρέπει να είναι μετρήσιμη και να έχει συμπληρωματικά αποτελέσματα στον τομέα της ανάπτυξης, χωρίς να στρεβλώνει την αγορά, και θα πρέπει να είναι οικονομικά αποδοτική, με βάση την αμοιβαία λογοδοσία και τον επιμερισμό του κινδύνου και του κόστους. Η συμμετοχή αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε δέσμευση για την τήρηση των διεθνώς συμφωνημένων κατευθυντηρίων γραμμών και αρχών, συμπεριλαμβανομένων των αρχών για υπεύθυνες επενδύσεις, των κατευθυντηρίων αρχών των ΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και των κατευθυντηρίων γραμμών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

(10)

Προκειμένου να εκπληρωθούν οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ένωσης όσον αφορά τη δράση για το κλίμα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποδοτική χρήση των πόρων, τουλάχιστον το 28 % της χρηματοδότησης που διατίθεται βάσει της εγγύησης του ΕΤΒΑ θα πρέπει να κατευθύνεται σε επενδύσεις σχετικές με τους εν λόγω τομείς.

(11)

Οι δράσεις δυνάμει του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να σχεδιάζονται κατά τρόπο ώστε να πληρούν τα κριτήρια για την Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια (ΕΑΒ) που καθόρισε η Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας του ΟΟΣΑ (ΟΟΣΑ-ΕΑΒ), λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των χωρών που πλήττονται από αστάθεια ή συγκρούσεις, των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών (ΛΑΧ) και των υπερχρεωμένων φτωχών χωρών και να παρέχουν κατάλληλη στήριξη στις επενδύσεις στις χώρες της Νότιας και Ανατολικής Γειτονίας.

(12)

Στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα του ΕΕΣ, η Επιτροπή θα πρέπει να εντείνει την παροχή βοήθειας προκειμένου να στηρίξει τις χώρες εταίρους στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω της καλύτερης προετοιμασίας και της προώθησης των έργων, της ανάπτυξης μεγαλύτερου αριθμού κατάλληλων για τραπεζική χρηματοδότηση προγραμμάτων και της κοινοποίησής τους στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια δικτυακή πύλη έργων, υπό τη μορφή μιας προσβάσιμης στο κοινό και φιλικής προς τον χρήστη βάσης δεδομένων, η οποία θα παρέχει σχετική ενημέρωση για κάθε έργο.

(13)

Στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα του ΕΕΣ και των υφιστάμενων πολιτικών σχέσεων της Ένωσης με τις χώρες εταίρους, η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας («Ύπατος Εκπρόσωπος») θα πρέπει να διατηρούν διαλόγους πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη νομικών πλαισίων, πολιτικών και θεσμών που προάγουν την οικονομική σταθερότητα, τις βιώσιμες επενδύσεις και τη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Οι εν λόγω διάλογοι πολιτικής θα πρέπει να καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών, τη χρηστή διακυβέρνηση, τη συμπερίληψη των τοπικών αγορών, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, καθώς και πολιτικές που ενσωματώνουν τη διάσταση του φύλου.

(14)

Το ΕΤΒΑ θα πρέπει να αποτελείται από περιφερειακές επενδυτικές πλατφόρμες οι οποίες θα πρέπει να δημιουργούνται με βάση τις μεθόδους εργασίας, τις διαδικασίες και τις δομές των υφιστάμενων ενωσιακών μηχανισμών συνδυασμού μέσων εξωτερικής δράσης, και οι οποίες θα πρέπει να συνδυάζουν τις πράξεις συνδυασμού μέσων και την εγγύηση του ΕΤΒΑ. Η εγγύηση του ΕΤΒΑ θα πρέπει να στηρίζει τις πράξεις χρηματοδότησης και επενδύσεων στις χώρες εταίρους στην Αφρική και στην Ευρωπαϊκή Γειτονία.

(15)

Με βάση τα πορίσματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη χρήση του συνδυασμού μέσων χρηματοδότησης στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, είναι σημαντικό ο συνδυασμός αυτός να χρησιμοποιείται όταν μπορεί σαφώς να αποδειχθεί η προστιθέμενη αξία του.

(16)

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό συμβούλιο του ΕΤΒΑ το οποίο θα παρέχει στήριξη στην Επιτροπή για τον καθορισμό της στρατηγικής καθοδήγησης και των συνολικών επενδυτικών στόχων, καθώς για την εξασφάλιση κατάλληλης και διαφοροποιημένης γεωγραφικής και θεματικής κάλυψης για τα επενδυτικά σκέλη. Το στρατηγικό συμβούλιο θα πρέπει να στηρίζει τον γενικό συντονισμό, τη συμπληρωματικότητα και τη συνοχή μεταξύ των περιφερειακών επενδυτικών πλατφορμών, μεταξύ των τριών πυλώνων του ΕΕΣ, μεταξύ του ΕΕΣ και των λοιπών προσπαθειών της Ένωσης όσον αφορά τη μετανάστευση και την υλοποίηση του Θεματολογίου του 2030, καθώς και με τα σχετικά ενωσιακά μέσα εξωτερικής χρηματοδότησης και καταπιστευματικά ταμεία και με τις πράξεις στο πλαίσιο της εντολής εξωτερικής δανειοδότησης τις οποίες διαχειρίζεται η ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένων της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ για την οικονομική ανθεκτικότητα και της Επενδυτικής Διευκόλυνσης ΑΚΕ, με την επιφύλαξη των εσωτερικών κανόνων διακυβέρνησης της ΕΤΕπ.

(17)

Το στρατηγικό συμβούλιο θα πρέπει να απαρτίζεται από εκπροσώπους της Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου, όλων των κρατών μελών και της ΕΤΕπ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει καθεστώς παρατηρητή. Οι συνεισφέροντες, οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς, οι χώρες εταίροι, οι σχετικοί περιφερειακοί οργανισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν, κατά περίπτωση, να συμμετέχουν με την ιδιότητα του παρατηρητή. Το στρατηγικό συμβούλιο θα πρέπει να θεσπίζει τον εσωτερικό του κανονισμό. Ο εσωτερικός κανονισμός θα πρέπει να καθορίζει το πλαίσιο για τη συμμετοχή των παρατηρητών, λαμβανομένων υπόψη των αντίστοιχων καθεστώτων και ρόλων τους.

(18)

Η Επιτροπή και η ΕΤΕπ θα πρέπει να συνάψουν συμφωνία που να διευκρινίζει τους όρους συνεργασίας τους κατά τη διαχείριση της εγγύησης του ΕΤΒΑ και θα πρέπει να υποβάλουν τη συμφωνία στο στρατηγικό συμβούλιο.

(19)

Κάθε περιφερειακή επενδυτική πλατφόρμα θα πρέπει να διαθέτει ένα επιχειρησιακό συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιεί τις εμπειρίες των επιχειρησιακών συμβουλίων των υφιστάμενων μηχανισμών συνδυασμού μέσων. Τα περιφερειακά επιχειρησιακά συμβούλια θα πρέπει να παρέχουν υποστήριξη στην Επιτροπή κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Θα πρέπει να στηρίζουν την Επιτροπή στον καθορισμό και την παρακολούθηση των περιφερειακών και τομεακών επενδυτικών στόχων και των περιφερειακών, τομεακών και θεματικών επενδυτικών σκελών, διατυπώνοντας απόψεις για τις πράξεις συνδυασμού μέσων και εξετάζοντας τη χρήση της εγγύησης του ΕΤΒΑ σύμφωνα με τα επενδυτικά σκέλη που πρόκειται να καθοριστούν.

(20)

Θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι παρέχεται κατάλληλο επίπεδο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον στρατηγικό προσανατολισμό της χρήσης της εγγύησης του ΕΤΒΑ μέσω της σύστασης επενδυτικών σκελών.

(21)

Επιπλέον, το ΕΤΒΑ θα πρέπει να λειτουργεί ως «μονοαπευθυντική θυρίδα» που θα δέχεται χρηματοδοτικές προτάσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δημόσιους ή ιδιώτες επενδυτές, και θα παρέχει ευρύ φάσμα οικονομικής στήριξης προς τις επιλέξιμες επενδύσεις. Η εγγύηση του ΕΤΒΑ θα πρέπει να υποστηρίζεται από το Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ.

(22)

Το ΕΤΒΑ θα πρέπει να αναπτύξει καινοτόμα μέσα για τη στήριξη των επενδύσεων και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Θα πρέπει επίσης να δώσει στους ευρωπαίους επενδυτές και τις ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πιο αποτελεσματικά στις προσπάθειες επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν οι φραγμοί και τα εμπόδια στις επενδύσεις.

(23)

Η εγγύηση του ΕΤΒΑ θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και των οποίων ο λόγος κόστους-οφέλους συμβάλλει στη βιωσιμότητα της επένδυσης. Κατά την υποστήριξη δραστηριοτήτων μέσω της εγγύησης του ΕΤΒΑ, θα πρέπει να διενεργείται μια εις βάθος και εκ των προτέρων αξιολόγηση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών πτυχών. Η εγγύηση του ΕΤΒΑ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται προς υποκατάσταση της ευθύνης του κράτους να παρέχει βασικές δημόσιες υπηρεσίες.

(24)

Οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες εταίρους θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από το ΕΤΒΑ στο ενημερωτικό τους υλικό που απευθύνεται στην κοινωνία των πολιτών και το ευρύτερο κοινό, και να συμβάλουν στη συνοχή μεταξύ των τριών πυλώνων του ΕΕΣ.

(25)

Η εγγύηση του ΕΤΒΑ θα πρέπει να χορηγείται σε επιλέξιμους ομόλογους φορείς για χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες ή μέσα εγγύησης για μια αρχική επενδυτική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

(26)

Προκειμένου να υπάρξει ευελιξία, αύξηση της ελκυστικότητας για τον ιδιωτικό τομέα και μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των επενδύσεων, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί παρέκκλιση από τους κανόνες σχετικά με τις μεθόδους εφαρμογής του προϋπολογισμού της Ένωσης που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) βάσει της οποίας οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς που είναι φορείς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο θα μπορούσαν επίσης να είναι φορείς μη επιφορτισμένοι με την εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και θα μπορούσαν επίσης να είναι φορείς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο χώρας εταίρου.

(27)

Η Επιτροπή θα πρέπει να συνάπτει συμφωνίες εγγυήσεων ΕΤΒΑ με τους επιλέξιμους ομόλογους φορείς, καθορίζοντας τις ειδικές διατάξεις βάσει των οποίων η εγγύηση του ΕΤΒΑ χορηγείται σε αυτούς. Αυτές οι συμφωνίες εγγυήσεων θα πρέπει να προβλέπουν τη νομική βάση για επαρκή επιμερισμό των κινδύνων, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό κίνητρα στους επιλέξιμους ομόλογους φορείς ώστε να παρέχουν χρηματοδότηση, καθώς και τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες για ενδεχόμενες καταπτώσεις της εγγύησης του ΕΤΒΑ.

(28)

Η Ένωση θα πρέπει να καταστήσει διαθέσιμη μια εγγύηση ύψους 1 500 000 000 EUR για τη θέσπιση της εγγύησης του ΕΤΒΑ. Τα κράτη μέλη και άλλοι συνεισφέροντες θα πρέπει να κληθούν να συμβάλουν περαιτέρω στη στήριξη του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ με τη μορφή μετρητών, στην περίπτωση κρατών μελών και άλλων συνεισφερόντων ή εγγυήσεων, στην περίπτωση κρατών μελών, προκειμένου να αυξηθεί το αποθεματικό ρευστότητας και να καταστεί δυνατή η αύξηση του συνολικού ύψους της εγγύησης του ΕΤΒΑ. κράτη μέλη, δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλοι συνεισφέροντες θα πρέπει να κληθούν να παράσχουν πρόσθετη χρηματοδότηση στο Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ υπό συνθήκες που θα πρέπει να καθοριστούν σε συμφωνία που θα συναφθεί μεταξύ της Επιτροπής, εξ ονόματος της Ένωσης, και του εκάστοτε συνεισφέροντα.

(29)

Το Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ θα πρέπει να συσταθεί ως αποθεματικό ρευστότητας σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του ΕΤΒΑ. Για να επιτευχθεί ένα επίπεδο που θα αντανακλά επαρκώς τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της Ένωσης σε σχέση με την εγγύηση του ΕΤΒΑ, η Ένωση θα πρέπει να διαθέσει 750 000 000 EUR.

(30)

Προκειμένου να ενισχυθεί ο αντίκτυπος της εγγύησης του ΕΤΒΑ δεδομένων των αναγκών στις εν λόγω περιοχές, τα κράτη μέλη και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα παροχής συνεισφορών με τη μορφή εγγύησης ή μετρητών.

(31)

Δεδομένου ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΑ) για τους σκοπούς του Ταμείου εγγυήσεων του ΕΤΒΑ, τουλάχιστον 400 000 000 EUR από την κάλυψη της εγγύησης του ΕΤΒΑ θα πρέπει να διατεθούν για επενδύσεις στις χώρες εταίρους που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του 11ου ΕΤΑ (4) καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της εγγύησης του ΕΤΒΑ. Η εγγύηση του ΕΤΒΑ θα πρέπει να καταστεί διαθέσιμη μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί η συνεισφορά ύψους 400 000 000 EUR από τα κονδύλια του 11ου ΕΤΑ στο Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ.

(32)

Δεδομένου ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας, ο οποίος θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 232/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), για τους σκοπούς του Ταμείου εγγυήσεων του ΕΤΒΑ, τουλάχιστον 100 000 000 EUR από την κάλυψη της εγγύησης του ΕΤΒΑ θα πρέπει να διατεθούν για επενδύσεις στις χώρες εταίρους της Ανατολικής και της Νότιας Γειτονίας καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της εγγύησης του ΕΤΒΑ.

(33)

Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ για τη διασφάλιση πλήρους λογοδοσίας έναντι των πολιτών της Ένωσης, καθώς και εποπτείας και ελέγχου εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η έκθεση θα πρέπει να δημοσιοποιείται προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι οικείοι φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να υποβάλλει ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τη διαχείριση του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ, ώστε να διασφαλίζονται η λογοδοσία και η διαφάνεια. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να ενημερώνει το Συμβούλιο υπουργών ΑΚΕ-ΕΕ και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ όσον αφορά τη χρήση των κονδυλίων του ΕΤΑ.

(34)

Για να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση και η λογοδοσία στο πλαίσιο του ΕΤΒΑ και του ΕΕΣ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο θα πρέπει να μπορεί να διοργανώνει ακροάσεις στο πλαίσιο διαλόγου με την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο, την ΕΤΕπ και άλλα επιλέξιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και με τον ιδιωτικό τομέα και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

(35)

Προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα που αποκομίζονται και να καταστεί δυνατή η περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΤΒΑ, η λειτουργία του ΕΤΒΑ και η χρήση του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Επιτροπή και εξωτερικούς αξιολογητές και να υπόκεινται σε ετήσια διαδικασία διαβούλευσης με τους οικείους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να υποβληθεί σε ανεξάρτητη αξιολόγηση, προκειμένου να αποτιμηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης της εφαρμογής με τη νομική βάση, και να αποδειχθεί η ικανότητα εφαρμογής και η πρακτικότητα του παρόντος κανονισμού στην επίτευξη των στόχων του.

(36)

Στο πλαίσιο της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρξε απάτη, διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλη παράνομη δραστηριότητα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης σε σχέση με χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει δικαίωμα να διενεργεί έρευνες σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 (6) και (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 (7) του Συμβουλίου και τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8).

(37)

Οι χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που στηρίζονται από το ΕΤΒΑ θα πρέπει να εντάσσονται στην πολιτική της Ένωσης σχετικά με τις μη συνεργαζόμενες περιοχές δικαιοδοσίας για φορολογικούς σκοπούς και τις επικαιροποιήσεις της, όπως ορίζεται στις οικείες νομικές πράξεις της Ένωσης και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, και συγκεκριμένα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 8ης Νοεμβρίου 2016 και στο παράρτημα αυτών,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

1.   Ο παρών κανονισμός θεσπίζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΤΒΑ), την εγγύηση του ΕΤΒΑ και το Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ.

2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ο παρών κανονισμός προβλέπει ότι η Επιτροπή, εξ ονόματος της Ένωσης, συνάπτει συμφωνίες εγγυήσεων ΕΤΒΑ με επιλέξιμους ομόλογους φορείς, όπως ορίζεται στο άρθρο 11.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)   «περιφερειακές επενδυτικές πλατφόρμες»: μηχανισμοί συνδυασμού μέσων σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) και το άρθρο 40 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/323 του Συμβουλίου (10) για τη συνεισφορά από το 11ο ΕΤΑ, σε συνδυασμό με τη χορήγηση της εγγύησης του ΕΤΒΑ, όπως ορίζεται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού·

2)   «επενδυτικό σκέλος»: στοχευμένη περιοχή για την οποία προορίζεται η στήριξη της εγγύησης του ΕΤΒΑ σε χαρτοφυλάκια επενδύσεων σε συγκεκριμένες περιφέρειες, χώρες ή τομείς και η οποία υλοποιείται μέσω των περιφερειακών επενδυτικών πλατφορμών·

3)   «συνεισφέρων»: κάθε κράτος μέλος, διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός ή δημόσιος φορέας κράτους μέλους, δημόσιος οργανισμός ή άλλος φορέας που συνεισφέρει με επιχορηγήσεις σε μετρητά ή εγγυήσεις στο Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ·

4)   «χώρα εταίρος»: κάθε χώρα που έχει υπογράψει τη συμφωνία εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ, κάθε χώρα που παρατίθενται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 232/2014 ή κάθε χώρα που είναι επιλέξιμη για γεωγραφική συνεργασία δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 233/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11)·

5)   «προσθετικότητα»: η αρχή που διασφαλίζει ότι η στήριξη της εγγύησης του ΕΤΒΑ συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω δραστηριοτήτων οι οποίες δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθούν χωρίς την εγγύηση του ΕΤΒΑ, ή οι οποίες οδηγούν στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων πιο φιλόδοξων και ευρύτερων σε σχέση με αυτά που θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς τη στήριξη του ΕΤΒΑ. Η προσθετικότητα αφορά επίσης την προσέλκυση χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα και την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών της αγοράς ή μη ικανοποιητικών επενδυτικών συνθηκών, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας, της βιωσιμότητας, του αντίκτυπου και της κλίμακας μιας επένδυσης. Η αρχή διασφαλίζει επίσης ότι οι δραστηριότητες που καλύπτονται από εγγύηση του ΕΤΒΑ δεν υποκαθιστούν τη στήριξη εκ μέρους ενός κράτους μέλους, την ιδιωτική χρηματοδότηση ή άλλη ενωσιακή ή διεθνή χρηματοδοτική παρέμβαση, και αποφεύγουν τον παραγκωνισμό άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών επενδύσεων. Τα έργα που υποστηρίζονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ έχουν κατά κανόνα υψηλότερο προφίλ κινδύνου σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων που υποστηρίζονται από τους επιλέξιμους ομόλογους φορείς στο πλαίσιο των κανονικών επενδυτικών πολιτικών τους χωρίς την εγγύηση του ΕΤΒΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Άρθρο 3

Σκοπός

1.   Σκοπός του ΕΤΒΑ, ως ολοκληρωμένης χρηματοδοτικής δέσμης η οποία παρέχει χρηματοδοτική ικανότητα σε επιλέξιμους ομόλογους φορείς με τη μορφή επιχορηγήσεων, εγγυήσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων, είναι η στήριξη επενδύσεων και η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, πρωτίστως στην Αφρική και την Ευρωπαϊκή Γειτονία, για την προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της κοινωνικοοικονομικής ανθεκτικότητας των χωρών εταίρων, μεταξύ άλλων, κατά περίπτωση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης με τρίτες χώρες βάσει του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και των νέων, και τους κοινωνικοοικονομικούς τομείς και τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας παράλληλα στη μεγιστοποίηση της προσθετικότητας, στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και στην κινητοποίηση κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα.

2.   Το ΕΤΒΑ καθοδηγείται από τους στόχους της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, όπως καθορίζονται στο άρθρο 21 ΣΕΕ και της πολιτικής της Ένωσης στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας της Ένωσης, όπως καθορίζονται στο άρθρο 208 ΣΛΕΕ, καθώς και τις διεθνώς συμφωνημένες αρχές για την αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης. Το ΕΤΒΑ συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Θεματολογίου του 2030, ιδίως στην εξάλειψη της φτώχειας, καθώς και στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ώστε με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, να υποβοηθηθεί η βιώσιμη επανένταξη των μεταναστών που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, και παράλληλα να ενισχυθούν οι κοινότητες διέλευσης και υποδοχής.

3.   Το ΕΤΒΑ συμβάλλει στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, στοχεύοντας μεταξύ άλλων, σε επενδύσεις σε τομείς που προωθούν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν.

4.   Το ΕΤΒΑ συνάδει με τους στόχους που καθορίζονται στα εξωτερικά χρηματοδοτικά μέσα που έχουν συσταθεί με τους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 232/2014, (ΕΕ) αριθ. 233/2014 και (ΕΕ) 2015/323, καθώς και με τις προτεραιότητες που περιέχονται στα εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα και έγγραφα στρατηγικής, εφόσον υπάρχουν.

Άρθρο 4

Διάρθρωση του ΕΤΒΑ

1.   Το ΕΤΒΑ αποτελείται από περιφερειακές επενδυτικές πλατφόρμες οι οποίες δημιουργούνται με βάση τις μεθόδους εργασίας, τις διαδικασίες και τις δομές των υφιστάμενων ενωσιακών μηχανισμών συνδυασμού μέσων εξωτερικής δράσης, που συνδυάζουν τις πράξεις τους συνδυασμού μέσων και τις ενέργειες της εγγύησης του ΕΤΒΑ.

2.   Η διαχείριση του ΕΤΒΑ εξασφαλίζεται από την Επιτροπή. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την ΕΤΕπ, με τη στήριξη άλλων επιλέξιμων ομόλογων φορέων, όσον αφορά τη λειτουργική διαχείριση της εγγύησης του ΕΤΒΑ. Για το σκοπό αυτό συγκροτείται ομάδα για την τεχνική αξιολόγηση της εγγύησης του ΕΤΒΑ.

Άρθρο 5

Στρατηγικό συμβούλιο του ΕΤΒΑ

1.   Στη διαχείριση του ΕΤΒΑ η Επιτροπή συμβουλεύεται ένα στρατηγικό συμβούλιο.

2.   Το στρατηγικό συμβούλιο συμβουλεύει την Επιτροπή σχετικά με τον στρατηγικό προσανατολισμό και τις προτεραιότητες των επενδύσεων που πραγματοποιούνται με τη στήριξη της εγγύησης του ΕΤΒΑ, και συμβάλλει στην ευθυγράμμισή τους με τις κατευθυντήριες αρχές και τους στόχους της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, της αναπτυξιακής πολιτικής, της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, καθώς και με τον σκοπό του ΕΤΒΑ, όπως ορίζεται στο άρθρο 3. Παρέχει επίσης στήριξη στην Επιτροπή για τον καθορισμό των συνολικών επενδυτικών στόχων όσον αφορά τη χρήση της εγγύησης του ΕΤΒΑ, καθώς και την παρακολούθηση μιας κατάλληλης και διαφοροποιημένης γεωγραφικής και θεματικής κάλυψης για τα επενδυτικά σκέλη, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στις χώρες που πλήττονται από αστάθεια ή συγκρούσεις, τις ΛΑΧ και τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες.

3.   Το στρατηγικό συμβούλιο στηρίζει επίσης τον γενικό συντονισμό, τη συμπληρωματικότητα και τη συνοχή μεταξύ των περιφερειακών επενδυτικών πλατφορμών, μεταξύ των τριών πυλώνων του ΕΕΣ, μεταξύ του ΕΕΣ και των λοιπών προσπαθειών της Ένωσης όσον αφορά τη μετανάστευση και την υλοποίηση του Θεματολογίου του 2030, καθώς και με τα σχετικά ενωσιακά μέσα εξωτερικής χρηματοδότησης και καταπιστευματικά ταμεία, και με τις πράξεις στο πλαίσιο της εντολής εξωτερικής δανειοδότησης τις οποίες διαχειρίζεται η ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένων της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ για την οικονομική ανθεκτικότητα και της Επενδυτικής Διευκόλυνσης ΑΚΕ, με την επιφύλαξη των εσωτερικών κανόνων διακυβέρνησης της ΕΤΕπ.

4.   Το στρατηγικό συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους της Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου, όλων των κρατών μελών και της ΕΤΕπ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καθεστώς παρατηρητή. Οι συνεισφέροντες, οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς, οι χώρες εταίροι, οι σχετικοί περιφερειακοί οργανισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν, κατά περίπτωση, να συμμετέχουν με την ιδιότητα του παρατηρητή. Προτού γίνει δεκτός οποιοσδήποτε νέος παρατηρητής ζητείται η γνώμη του στρατηγικού συμβουλίου. Η προεδρία του στρατηγικού συμβουλίου ασκείται από κοινού με την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο.

5.   Το στρατηγικό συμβούλιο συνέρχεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και, εφόσον είναι δυνατόν, εκδίδει τις γνώμες του με συναίνεση. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να οργανώνονται έκτακτες συνεδριάσεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου ή ενός τρίτου των μελών του. Όταν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συναίνεση, εφαρμόζονται τα δικαιώματα ψήφου, όπως συμφωνείται κατά την πρώτη συνεδρίαση του στρατηγικού συμβουλίου και καθορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό του. Τα εν λόγω δικαιώματα ψήφου λαμβάνουν δεόντως υπόψη την πηγή χρηματοδότησης. Ο εσωτερικός κανονισμός ορίζει το πλαίσιο όσον αφορά τον ρόλο των παρατηρητών. Τα πρακτικά και οι ημερήσιες διατάξεις των συνεδριάσεων του στρατηγικού συμβουλίου, αφότου εγκριθούν, δημοσιεύονται.

6.   Η Επιτροπή υποβάλλει στο στρατηγικό συμβούλιο ετήσια έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή του ΕΤΒΑ. Το στρατηγικό συμβούλιο διοργανώνει τακτικά διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τον στρατηγικό προσανατολισμό και την υλοποίηση του ΕΤΒΑ.

7.   Κατά τη φάση υλοποίησης του ΕΤΒΑ, το στρατηγικό συμβούλιο, το συντομότερο δυνατόν, εγκρίνει και δημοσιεύει κατευθυντήριες γραμμές, στις οποίες περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο διασφαλίζεται η συμμόρφωση των δράσεων του ΕΤΒΑ με τους στόχους και τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 9.

8.   Στη στρατηγική καθοδήγησή του, το στρατηγικό συμβούλιο λαμβάνει δεόντως υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις σχετικές αποφάσεις και συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Άρθρο 6

Περιφερειακά επιχειρησιακά συμβούλια

Κάθε περιφερειακή επενδυτική πλατφόρμα διαθέτει επιχειρησιακό συμβούλιο. Τα περιφερειακά επιχειρησιακά συμβούλια στηρίζουν την Επιτροπή στο επίπεδο της υλοποίησης, κατά τον καθορισμό των περιφερειακών και τομεακών επενδυτικών στόχων, και των περιφερειακών, τομεακών και θεματικών επενδυτικών σκελών, και διατυπώνουν απόψεις όσον αφορά τις πράξεις συνδυασμού μέσων και τη χρήση της εγγύησης του ΕΤΒΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΒΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΤΒΑ

Άρθρο 7

Η εγγύηση του ΕΤΒΑ

1.   Η Ένωση παρέχει, κατόπιν προσεκτικής εξέτασης της βιωσιμότητας του έργου, αμετάκλητη και άνευ όρων εγγύηση σε πρώτη ζήτηση στον επιλέξιμο ομόλογο φορέα για τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που καλύπτει ο παρών κανονισμός.

2.   Η εγγύηση του ΕΤΒΑ στηρίζει τις πράξεις χρηματοδότησης και επενδύσεων στις χώρες εταίρους στην Αφρική και στην Ευρωπαϊκή Γειτονία.

3.   Η εγγύηση του ΕΤΒΑ χορηγείται ως εγγύηση σε πρώτη ζήτηση στο πλαίσιο των μέσων που αναφέρονται στο άρθρο 10 και σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας που καθορίζονται στο άρθρο 9.

Άρθρο 8

Απαιτήσεις για τη χρήση της εγγύησης του ΕΤΒΑ

1.   Η χορήγηση της εγγύησης του ΕΤΒΑ υπόκειται στη σύναψη της σχετικής συμφωνίας εγγύησης του ΕΤΒΑ μεταξύ της Επιτροπής, εξ ονόματος της Ένωσης, και του επιλέξιμου ομόλογου φορέα.

2.   Η επενδυτική περίοδος κατά την οποία μπορούν να συναφθούν οι συμφωνίες εγγύησης του ΕΤΒΑ για τη στήριξη χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων με τους επιλέξιμους ομόλογους φορείς διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

3.   Η μέγιστη προθεσμία για σύναψη συμφωνίας των επιλέξιμων ομόλογων φορέων με τους συγχρηματοδοτούντες εταίρους του ιδιωτικού τομέα, τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ή τους τελικούς δικαιούχους είναι τέσσερα έτη μετά τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας εγγύησης του ΕΤΒΑ.

Άρθρο 9

Κριτήρια επιλεξιμότητας για τη χρήση της εγγύησης του ΕΤΒΑ

1.   Οι χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που είναι επιλέξιμες για στήριξη μέσω της εγγύησης του ΕΤΒΑ, σύμφωνα με τον σκοπό του ΕΤΒΑ που ορίζεται στο άρθρο 3, είναι συνεπείς και ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές της Ένωσης, ιδίως την πολιτική ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, καθώς και με τις στρατηγικές και τις πολιτικές των χωρών εταίρων. Οι δραστηριότητες αυτές λαμβάνουν υπόψη άλλες ενωσιακές και διεθνείς δράσεις στήριξης, ώστε να εξασφαλίζεται συμπληρωματικότητα με άλλες πρωτοβουλίες, και στηρίζουν τους παρακάτω στόχους:

α)

συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, όσον αφορά τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές της διαστάσεις, και στην υλοποίηση του Θεματολογίου του 2030 και, κατά περίπτωση, της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξάλειψη της φτώχειας, τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, τις οικονομικές ευκαιρίες, τις δεξιότητες και την επιχειρηματικότητα, προωθώντας ιδίως την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και των νέων, και παράλληλα επιδιώκοντας και ενισχύοντας το κράτος δικαίου, τη χρηστή διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα·

β)

συμβολή στην εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου, όπου είναι σκόπιμο, του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης με τρίτες χώρες βάσει του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση·

γ)

συμβολή, μέσω της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης, στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων διέλευσης και υποδοχής, και συμβολή στη βιώσιμη επανένταξη των μεταναστών που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ενίσχυση του κράτους δικαίου, της χρηστής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων·

δ)

ενίσχυση των κοινωνικοοικονομικών τομέων και περιοχών, και των σχετικών δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων της ανανεώσιμης και βιώσιμης ενέργειας, των υδάτων και της διαχείρισης των απορριμμάτων, των μεταφορών, των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών, καθώς και του περιβάλλοντος, της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων, της βιώσιμης γεωργίας και της γαλάζιας ανάπτυξης, των κοινωνικών υποδομών, της υγείας και του ανθρώπινου κεφαλαίου, με γνώμονα τη βελτίωση του κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος·

ε)

παροχή χρηματοδότησης και στήριξης για την ανάπτυξη του ιδιωτικού και του συνεταιριστικού τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές επιχειρήσεις και τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ανεπάρκειες της αγοράς, περιορίζοντας τις στρεβλώσεις της, και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην επίτευξη των στόχων του ΕΤΒΑ·

στ)

αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης στις ιδιωτικές επενδύσεις παρέχοντας χρηματοπιστωτικά μέσα, τα οποία μπορούν να εκφράζονται στο τοπικό νόμισμα των οικείων χωρών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων πρώτης ζημίας για εγγυήσεις χαρτοφυλακίου προς όφελος έργων του ιδιωτικού τομέα, όπως εγγυήσεις δανείων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εγγυήσεις που καλύπτουν συγκεκριμένους κινδύνους σε έργα υποδομής και άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια·

ζ)

μόχλευση της χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας τα σημεία συμφόρησης και τα εμπόδια για τις επενδύσεις·

η)

συμβολή στη δράση για το κλίμα και την προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος, δημιουργώντας έτσι κοινά κλιματικά οφέλη, με τη διάθεση τουλάχιστον του 28 % της χρηματοδότησης για επενδύσεις που συμβάλλουν στη δράση για το κλίμα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην αποδοτική χρήση των πόρων.

2.   Η εγγύηση του ΕΤΒΑ στηρίζει χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες οι οποίες αντιμετωπίζουν ανεπάρκειες της αγοράς ή μη ικανοποιητικές επενδυτικές συνθήκες και οι οποίες:

α)

παρέχουν προσθετικότητα·

β)

εξασφαλίζουν συμπληρωματικότητα με άλλες πρωτοβουλίες, διασφαλίζοντας ότι οι δραστηριότητες που καλύπτονται από εγγύηση του ΕΤΒΑ είναι σαφώς διακριτές, ιδίως από τις πράξεις στο πλαίσιο της εντολής εξωτερικής δανειοδότησης τις οποίες διαχειρίζεται η ΕΤΕπ·

γ)

εξασφαλίζουν ευθυγράμμιση συμφερόντων μέσω επαρκούς επιμερισμού των κινδύνων μεταξύ του αντίστοιχου επιλέξιμου ομόλογου φορέα και άλλων πιθανών εταίρων·

δ)

είναι οικονομικώς και δημοσιονομικώς βιώσιμες, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την πιθανή στήριξη και συγχρηματοδότηση του έργου από δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους, και συνεκτιμώντας το ειδικό επιχειρησιακό περιβάλλον και τις ικανότητες των χωρών που πλήττονται από αστάθεια ή συγκρούσεις, των ΛΑΧ και των υπερχρεωμένων φτωχών χωρών, όπου μπορούν να προσφερθούν ευνοϊκότεροι όροι·

ε)

είναι βιώσιμες από τεχνικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής άποψης·

στ)

μεγιστοποιούν, όπου είναι αυτό δυνατόν, την κινητοποίηση κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα·

ζ)

τηρούν τις αρχές της αναπτυξιακής αποτελεσματικότητας όπως διατυπώθηκαν στη Σύμπραξη του Μπουσάν για μια αποτελεσματική αναπτυξιακή συνεργασία και επιβεβαιώθηκαν στο Ναϊρόμπι τον Δεκέμβριο του 2016, συμπεριλαμβανομένων του ενστερνισμού, της ευθυγράμμισης, της επικέντρωσης στα αποτελέσματα, της διαφάνειας και της αμοιβαίας λογοδοσίας, καθώς και τον στόχο της αποσύνδεσης της βοήθειας από όρους·

η)

είναι σχεδιασμένες κατά τρόπο ώστε να πληρούν τα κριτήρια για την ΕΑΒ που καθόρισε η ΟΟΣΑ-ΕΑΒ, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα· και

θ)

εφαρμόζονται με πλήρη σεβασμό των διεθνώς συμφωνημένων κατευθυντήριων γραμμών, αρχών και συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των αρχών για υπεύθυνες επενδύσεις, των κατευθυντήριων αρχών του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, των αρχών του Οργανισμού Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για υπεύθυνες επενδύσεις στη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων, και των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, καθώς και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

3.   Οι χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες επιτρέπεται, κατά περίπτωση, να συνδυάζουν χρηματοδότηση από διάφορα μέσα της Ένωσης, στον βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο για την επιτυχία του επενδυτικού σχεδίου που υποστηρίζεται από το ΕΤΒΑ και εφόσον αυτό δεν οδηγεί σε μείωση της χρηματοδότησης για άλλους αναπτυξιακούς στόχους.

4.   Η Επιτροπή, συνεκτιμώντας τις συμβουλές που παρέχει το στρατηγικό συμβούλιο και μετά από διαβούλευση με τα επιχειρησιακά συμβούλια και αφού ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, καθορίζει τα επενδυτικά σκέλη για συγκεκριμένες περιοχές, συγκεκριμένες χώρες εταίρους ή και για τα δύο, για συγκεκριμένους τομείς ή για συγκεκριμένα έργα, συγκεκριμένες κατηγορίες τελικών δικαιούχων ή και για τα δύο, που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από τα μέσα που αναφέρονται στο άρθρο 10 τα οποία καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ μέχρι ένα προκαθορισμένο ποσό. Η ενημέρωση που παρέχει η Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα επενδυτικά σκέλη ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις του άρθρου 3 και του παρόντος άρθρου, και τις λεπτομέρειες των προτεραιοτήτων τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Η ΕΤΕπ θα πρέπει να συνοδεύει κάθε πρόταση για επενδυτικά σκέλη με γραπτή γνώμη για θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα. Όλα τα αιτήματα για χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο των επενδυτικών σκελών υποβάλλονται στην Επιτροπή.

Η επιλογή των επενδυτικών σκελών αιτιολογείται δεόντως από ανάλυση των ανεπαρκειών της αγοράς ή των μη ικανοποιητικών επενδυτικών συνθηκών. Η ανάλυση αυτή διενεργείται από την Επιτροπή, σε συνεργασία με δυνητικά επιλέξιμους ομόλογους φορείς και ενδιαφερόμενα μέρη.

Στο πλαίσιο της Επενδυτικής Πλατφόρμας για την Αφρική, σημαντικό μερίδιο της εγγύησης του ΕΤΒΑ χορηγείται σε ασταθείς και πληττόμενες από συγκρούσεις χώρες, περίκλειστες χώρες και ΛΑΧ.

5.   Η Επιτροπή αξιολογεί τις δραστηριότητες που υποστηρίζονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας που καθορίζονται στις παραγράφους 1 και 2, αξιοποιώντας, κατά περίπτωση, τα υφιστάμενα συστήματα μέτρησης αποτελεσμάτων των επιλέξιμων ομόλογων φορέων. Η Επιτροπή δημοσιεύει το αποτέλεσμα της αξιολόγησής της για κάθε επενδυτικό σκέλος σε ετήσια βάση.

Άρθρο 10

Επιλέξιμα μέσα για την εγγύηση του ΕΤΒΑ

1.   Η εγγύηση του ΕΤΒΑ χρησιμοποιείται για την κάλυψη των κινδύνων που ενέχουν τα ακόλουθα μέσα:

α)

δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των δανείων σε τοπικό νόμισμα·

β)

εγγυήσεις·

γ)

αντεγγυήσεις·

δ)

μέσα της κεφαλαιαγοράς·

ε)

κάθε άλλη μορφή χρηματοδότησης ή μέσο πιστωτικής ενίσχυσης, ασφάλειες και συμμετοχές μετοχικού ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου.

2.   Οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς μπορούν να παρέχουν τα μέσα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στο πλαίσιο ενός επενδυτικού σκέλους ή ενός μεμονωμένου έργου η διαχείριση του οποίου γίνεται από επιλέξιμο ομόλογο φορέα. Μπορούν να παρέχονται προς όφελος των χωρών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων χωρών που πλήττονται από αστάθεια ή συγκρούσεις ή χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανοικοδόμησης και μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, προς όφελος των οργανισμών αυτών των χωρών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων εθνικών και ιδιωτικών τοπικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών τους, και προς όφελος οντοτήτων του ιδιωτικού τομέα των εν λόγω χωρών εταίρων. Σε χώρες που πλήττονται από αστάθεια ή συγκρούσεις, και σε άλλες χώρες, όπου κάτι τέτοιο δικαιολογείται, μπορεί να παρέχεται στήριξη σε επενδύσεις του δημόσιου τομέα που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Άρθρο 11

Επιλεξιμότητα και επιλογή των ομόλογων φορέων

1.   Για τους σκοπούς της εγγύησης του ΕΤΒΑ οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς είναι:

α)

η ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων·

β)

οργανισμοί δημοσίου δικαίου·

γ)

διεθνείς οργανισμοί και οι οργανώσεις τους·

δ)

οργανισμοί που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας στον βαθμό που προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·

ε)

οργανισμοί που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους και που προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο vii) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012·

στ)

οργανισμοί που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο χώρας εταίρου και που προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο vii) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

2.   Οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς συμμορφώνονται με τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 60 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012. Σε περίπτωση οργανισμών που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους ή χώρας εταίρου, δίνεται προτεραιότητα σε εκείνους τους οργανισμούς που δημοσιεύουν στοιχεία σχετικά με περιβαλλοντικά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης.

Η εγγύηση ΕΤΒΑ εφαρμόζεται, όπου αυτό είναι δυνατό, υπό την αιγίδα ευρωπαϊκού επιλέξιμου ομόλογου φορέα, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Η Επιτροπή μεριμνά για την αποτελεσματική, αποδοτική και δίκαιη χρήση των διαθέσιμων πόρων μεταξύ των επιλέξιμων ομόλογων φορέων, προωθώντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ τους.

Η Επιτροπή εξασφαλίζει δίκαιη μεταχείριση για όλους τους επιλέξιμους ομόλογους φορείς και μεριμνά για την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων κατά την περίοδο υλοποίησης του ΕΤΒΑ. Προκειμένου να εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα, η Επιτροπή μπορεί να ζητεί κάθε σχετική πληροφορία από τους επιλέξιμους ομόλογους φορείς σχετικά με τις δράσεις τους εκτός του ΕΤΒΑ.

3.   Η Επιτροπή επιλέγει τους επιλέξιμους ομόλογους φορείς σύμφωνα με το άρθρο 61 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

4.   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο μπορεί να προσκαλεί επιλέξιμους ομόλογους φορείς σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 12

Κάλυψη και όροι της εγγύησης του ΕΤΒΑ

1.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2, η εγγύηση του ΕΤΒΑ ανέρχεται σε ποσό που ουδέποτε υπερβαίνει τα 1 500 000 000 EUR.

2.   Τα κράτη μέλη και οι χώρες της ΕΖΕΣ μπορούν να συνεισφέρουν στο Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ με τη μορφή εγγυήσεων ή μετρητών. Με την επιφύλαξη της γνώμης του στρατηγικού συμβουλίου και της έγκρισης από την Επιτροπή, άλλοι συνεισφέροντες μπορούν να συνεισφέρουν, με τη μορφή μετρητών.

Η Επιτροπή ενημερώνει αμελλητί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις συνεισφορές που επιβεβαιώνονται.

Το ποσό της εγγύησης του ΕΤΒΑ που υπερβαίνει το ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 χορηγείται εξ ονόματος της Ένωσης.

Οι σωρευτικές καθαρές πληρωμές από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης δυνάμει της εγγύησης του ΕΤΒΑ δεν υπερβαίνουν τα 1 500 000 000 EUR. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4, οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων πραγματοποιούνται, όπου είναι απαραίτητο, από τα συνεισφέροντα κράτη μέλη ή άλλους συνεισφέροντες επί ίσοις όροις με την Ένωση.

Μεταξύ της Επιτροπής, εξ ονόματος της Ένωσης, και του συνεισφέροντος συνάπτεται συμφωνία συνεισφοράς και περιλαμβάνει, ιδίως, τις διατάξεις σχετικά με τους όρους πληρωμής.

3.   Η εγγύηση του ΕΤΒΑ καθίσταται διαθέσιμη μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί συνεισφορά σε μετρητά ύψους 400 000 000 EUR από το 11ο ΕΤΑ στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

4.   Οι συνεισφορές που καταβάλλουν τα κράτη μέλη με τη μορφή εγγύησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη καταπτώσεων των εγγυήσεων μόνο αφότου η χρηματοδότηση από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, προσαυξημένη κατά οποιαδήποτε άλλη συνεισφορά σε μετρητά, έχει χρησιμοποιηθεί για πληρωμές λόγω καταπτώσεων εγγυήσεων.

Κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών στο στρατηγικό συμβούλιο, οι συνεισφορές τους μπορούν να εγγράφονται στον προϋπολογισμό για τη δρομολόγηση έργων σε συγκεκριμένες περιοχές, χώρες, τομείς ή υφιστάμενα επενδυτικά σκέλη.

Κάθε συνεισφορά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη καταπτώσεων εγγυήσεων ανεξαρτήτως του ειδικού σκοπού για τον οποίο εγγράφεται στον προϋπολογισμό.

5.   Τουλάχιστον 400 000 000 EUR από την κάλυψη της εγγύησης του ΕΤΒΑ διατίθενται για επενδύσεις στις χώρες εταίρους που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του 11ου ΕΤΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της εγγύησης του ΕΤΒΑ, σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ.

6.   Τουλάχιστον 100 000 000 EUR από την κάλυψη της εγγύησης του ΕΤΒΑ διατίθενται για επενδύσεις στις χώρες εταίρους στην ανατολική και τη νότια γειτονία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 232/2014.

Άρθρο 13

Εφαρμογή των συμφωνιών εγγυήσεων του ΕΤΒΑ

1.   Η Επιτροπή, εξ ονόματος της Ένωσης, συνάπτει συμφωνίες εγγυήσεων του ΕΤΒΑ με τους επιλέξιμους ομόλογους φορείς που επελέγησαν σύμφωνα με το άρθρο 11 και την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, για τη χορήγηση της εγγύησης του ΕΤΒΑ, οι οποίες είναι άνευ όρων, αμετάκλητες, σε πρώτη ζήτηση και υπέρ των επιλέξιμων ομόλογων φορέων που επιλέγονται.

2.   Μία ή περισσότερες συμφωνίες εγγυήσεων ΕΤΒΑ συνάπτονται για κάθε επενδυτικό σκέλος μεταξύ της Επιτροπής και των επιλέξιμων ομόλογων φορέων ή των επιλέξιμων ομόλογων φορέων που επιλέγονται. Για την κάλυψη ειδικών αναγκών, η εγγύηση του ΕΤΒΑ μπορεί να χορηγείται για μεμονωμένες χρηματοδοτικές ή επενδυτικές δραστηριότητες. Συμφωνίες μπορούν να συνάπτονται με κοινοπραξίες αποτελούμενες από δύο ή περισσότερους επιλέξιμους ομόλογους φορείς.

Όλες οι συμφωνίες εγγυήσεων ΕΤΒΑ τίθενται, κατόπιν αιτήματος, στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, λαμβανομένης υπόψη της προστασίας των εμπιστευτικών και εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών.

3.   Οι συμφωνίες εγγυήσεων ΕΤΒΑ περιλαμβάνουν, ιδίως, διατάξεις σχετικά με τα ακόλουθα:

α)

λεπτομερείς κανόνες σχετικά με την παροχή της εγγύησης του ΕΤΒΑ, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών διαδικασιών κάλυψης και της καθορισμένης κάλυψης των χαρτοφυλακίων και των έργων που περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέσα καθώς και ανάλυση κινδύνου έργων και χαρτοφυλακίου έργων, μεταξύ άλλων σε τομεακό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο·

β)

τους στόχους και τον σκοπό του παρόντος κανονισμού, μια εκτίμηση των αναγκών και μια αναφορά των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, με συνεκτίμηση της προώθησης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς, ιδίως, μεταξύ άλλων, μέσω της τήρησης όλων των διεθνώς συμφωνημένων κατευθυντηρίων γραμμών, αρχών και νομικών μέσων που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο θ)·

γ)

την αμοιβή για την εγγύηση, η οποία αντανακλά το επίπεδο του κινδύνου, και τη δυνατότητα η αμοιβή να επιδοτείται εν μέρει ώστε να προσφέρονται ευνοϊκότεροι όροι σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, ιδίως στις χώρες που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο δ)·

δ)

απαιτήσεις για τη χρήση της εγγύησης του ΕΤΒΑ, συμπεριλαμβανομένων των όρων πληρωμής, όπως συγκεκριμένες προθεσμίες, τόκοι επί των οφειλόμενων ποσών, δαπάνες και τα έξοδα ανάκτησης και ενδεχόμενες αναγκαίες ρυθμίσεις ρευστότητας·

ε)

διαδικασίες απαίτησης, συμπεριλαμβανομένων, αλλά όχι μόνον, των γεγονότων ενεργοποίησης και των περιόδων αναμονής, και διαδικασίες που συνδέονται με την είσπραξη των απαιτήσεων·

στ)

την παρακολούθηση, τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και αξιολόγησης σύμφωνα με τα άρθρα 16 και 17·

ζ)

σαφείς και προσιτές διαδικασίες υποβολής καταγγελιών για τρίτα μέρη που ενδέχεται να επηρεάζονται από την υλοποίηση έργων που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ.

4.   Η Επιτροπή όταν συνάπτει συμφωνίες εγγυήσεων ΕΤΒΑ με επιλέξιμους ομόλογους φορείς λαμβάνει δεόντως υπόψη:

α)

τις συμβουλές και οδηγίες των στρατηγικών και περιφερειακών επιχειρησιακών συμβουλίων, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6·

β)

τους στόχους του επενδυτικού σκέλους·

γ)

την εμπειρία και την επιχειρησιακή και χρηματοοικονομική ικανότητα και ικανότητα διαχείρισης κινδύνου του επιλέξιμου ομόλογου φορέα·

δ)

το ποσό των ιδίων πόρων, καθώς και τη συγχρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, που προτίθεται να κινητοποιήσει ο επιλέξιμος ομόλογος φορέας για το επενδυτικό σκέλος.

5.   Οι χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες εγκρίνονται από τον επιλέξιμο ομόλογο φορέα σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες και τις διαδικασίες και σε συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας εγγυήσεων ΕΤΒΑ.

6.   Η εγγύηση του ΕΤΒΑ μπορεί να καλύπτει:

α)

για τα χρεωστικά μέσα, το αρχικό κεφάλαιο και όλους τους τόκους και τα ποσά που οφείλονται στον επιλέξιμο ομόλογο φορέα αλλά δεν έχουν εισπραχθεί από αυτόν σύμφωνα με τους όρους των πράξεων χρηματοδότησης, μέχρι την επέλευση του γεγονότος που συνιστά αθέτηση υποχρέωσης·

β)

για τις επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου, τα ποσά που επενδύονται και το συνδεόμενο με αυτά κόστος χρηματοδότησης·

γ)

για άλλες χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2, τα ποσά που χρησιμοποιούνται και το συνδεόμενο με αυτά κόστος χρηματοδότησης·

δ)

όλες τις σχετικές δαπάνες και τα έξοδα ανάκτησης που σχετίζονται με το γεγονός αθέτησης υποχρέωσης, εκτός αν αυτά αφαιρούνται από τα έσοδα ανάκτησης.

7.   Οι συμφωνίες εγγυήσεων ΕΤΒΑ καθορίζουν λεπτομερείς κανόνες σχετικά με την κάλυψη, τις απαιτήσεις, την επιλεξιμότητα, τους επιλέξιμους ομόλογους φορείς και τις διαδικασίες.

Άρθρο 14

Το Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ

1.   Το Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ συνίσταται σε ένα αποθεματικό ρευστότητας από το οποίο οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς πληρώνονται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του ΕΤΒΑ σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία εγγυήσεων του ΕΤΒΑ.

2.   Το Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ τροφοδοτείται από:

α)

συνεισφορές από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και άλλες πηγές·

β)

εθελοντικές συνεισφορές από τα κράτη μέλη και τους λοιπούς συνεισφέροντες·

γ)

αποδόσεις επενδεδυμένων πόρων του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ·

δ)

ποσά που ανακτώνται από τους οφειλέτες που αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τις διατάξεις ανάκτησης που ορίζονται στις συμφωνίες εγγυήσεων ΕΤΒΑ·

ε)

έσοδα και άλλες πληρωμές που εισπράττει η Ένωση βάσει των συμφωνιών εγγυήσεων ΕΤΒΑ.

3.   Τα έσοδα του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2 στοιχεία γ) και ε) του παρόντος άρθρου συνιστούν εσωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

4.   Οι πόροι του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ που αναφέρονται στην παράγραφο 2 τελούν υπό την άμεση διαχείριση της Επιτροπής, επενδύονται σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και ακολουθούν τους ενδεδειγμένους κανόνες προληπτικής εποπτείας. Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, έως τις 30 Ιουνίου 2019, ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που συνεπάγεται η ανάθεση της οικονομικής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Εγγυήσεων για τις εξωτερικές δράσεις, που ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 480/2009 του Συμβουλίου (12), και του ΕΤΒΑ στην Επιτροπή, στην ΕΤΕπ, ή και στις δύο από κοινού, λαμβανομένων υπόψη των σχετικών τεχνικών και θεσμικών κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση των υπηρεσιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών υποδομών, της σύγκρισης του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, του θεσμικού πλαισίου, της υποβολής εκθέσεων, των επιδόσεων, της λογοδοσίας και της εμπειρογνωμοσύνης του κάθε θεσμικού οργάνου και των λοιπών εντολών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης. Η αξιολόγηση συνοδεύεται, αν είναι σκόπιμο, από νομοθετική πρόταση.

5.   Οι χορηγήσεις προς το Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ χρησιμοποιούνται για την επίτευξη ενός κατάλληλου επιπέδου ποσού-στόχου που να καλύπτει τις συνολικές υποχρεώσεις από την εγγύηση του ΕΤΒΑ. Το ποσοστό καταβολής αποτελεί το 50 % του συνόλου των υποχρεώσεων της εγγύησης του ΕΤΒΑ που καλύπτονται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

6.   Έπειτα από αξιολόγηση της επάρκειας του επιπέδου κεφαλαίων του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ σύμφωνα με την έκθεση του άρθρου 16 παράγραφος 3 διενεργούνται οι εξής πληρωμές:

α)

με την επιφύλαξη της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, τυχόν πλεόνασμα καταβάλλεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης·

β)

κάθε αναπλήρωση του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ καταβάλλεται σε ετήσιες δόσεις για μέγιστη περίοδο τριών ετών αρχής γενομένης το έτος n+1.

7.   Από την 1η Ιανουαρίου 2021, εάν ως αποτέλεσμα καταπτώσεων της εγγύησης του ΕΤΒΑ, το επίπεδο των κεφαλαίων του Ταμείου Εγγυήσεων μειωθεί κάτω του 50 % του ποσοστού καταβολής που αναφέρεται στην παράγραφο 5, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση για:

α)

την αιτία της ανεπάρκειας, με λεπτομερή αιτιολόγηση· και

β)

εάν κριθεί απαραίτητο, τυχόν έκτακτα μέτρα που μπορεί να απαιτηθούν για την αναπλήρωση των κεφαλαίων του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ.

8.   Έπειτα από κατάπτωση της εγγύησης του ΕΤΒΑ, οι χορηγήσεις προς το Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ που προβλέπονται στην παράγραφο 2 στοιχεία γ), δ) και ε) του παρόντος άρθρου οι οποίες υπερβαίνουν τους απαραίτητους πόρους για την επίτευξη του ποσοστού καταβολής στο επίπεδο που ορίζεται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου, ή τυχόν πλεονάσματα που προβλέπονται στην παράγραφο 6 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου, χρησιμοποιούνται καταρχάς μέσα στα όρια της μέγιστης περιόδου που ορίζεται στο άρθρο 8 παράγραφος 3 για την αποκατάσταση του επιπέδου της εγγύησης του ΕΤΒΑ στο αρχικό ποσό.

Άρθρο 15

Χρηματοδότηση του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης

Συνεισφορά ύψους 350 000 000 EUR χορηγείται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Άρθρο 16

Υποβολή εκθέσεων και λογιστική

1.   Η Επιτροπή υποβάλλει ετήσια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται. Συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που συμβάλλουν στον σκοπό και τους στόχους του ΕΤΒΑ όπως ορίζονται στο άρθρο 3 και στο άρθρο 9 παράγραφοι 1 και 2, αντίστοιχα·

β)

αξιολόγηση των χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ, ανά τομέα, χώρα και περιφέρεια και της συμμόρφωσής τους προς τον παρόντα κανονισμό, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων πρόληψης του κινδύνου και του αντίκτυπού τους στη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα των εταίρων·

γ)

αξιολόγηση, βάσει των δεικτών σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 5, της προσθετικότητας και της προστιθέμενης αξίας, της κινητοποίησης πόρων του ιδιωτικού τομέα, των εκτιμώμενων και πραγματικών εκροών και των αποτελεσμάτων και του αντίκτυπου των χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ σε συγκεντρωτική βάση, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου στη δημιουργία αξιοπρεπούς απασχόλησης, την εξάλειψη της φτώχειας και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, περιλαμβανομένης της παράτυπης μετανάστευσης· η εν λόγω αξιολόγηση περιλαμβάνει τεκμηριωμένη κατά φύλο ανάλυση των καλυπτόμενων δραστηριοτήτων και διαχωρισμένα κατά φύλο δεδομένα, όπου αυτό είναι δυνατό·

δ)

αξιολόγηση της συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις σχετικά με τη χρήση της εγγύησης του ΕΤΒΑ και τους βασικούς δείκτες επιδόσεων που καθιερώνονται για κάθε πρόταση που υποβάλλεται·

ε)

αξιολόγηση της μόχλευσης που επιτυγχάνεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ·

στ)

το ποσό της χρηματοδότησης που μεταβιβάζεται στους δικαιούχους και αξιολόγηση των χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων κάθε επιλέξιμου ομολόγου φορέα σε συγκεντρωτική βάση·

ζ)

αξιολόγηση της προσθετικότητας και της προστιθέμενης αξίας των χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων των επιλέξιμων ομόλογων φορέων και του συνολικού κινδύνου που συνδέεται με τις εν λόγω δραστηριότητες·

η)

λεπτομερής πληροφόρηση σχετικά με τις καταπτώσεις της εγγύησης του ΕΤΒΑ, τις απώλειες, τις αποδόσεις, τα ανακτηθέντα ποσά και τις λοιπές εισπραχθείσες πληρωμές καθώς και τη συνολική έκθεση στον κίνδυνο·

θ)

οικονομικές εκθέσεις σχετικά με τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες των επιλέξιμων ομόλογων φορέων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, κατόπιν ελέγχου των εκθέσεων από ανεξάρτητο εξωτερικό ελεγκτή·

ι)

αξιολόγηση των συνεργειών και της συμπληρωματικότητας μεταξύ των δραστηριοτήτων που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ και των δράσεων στο πλαίσιο του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα του ΕΕΣ βάσει των οικείων υφιστάμενων εκθέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά τη χρηστή διακυβέρνηση, μεταξύ άλλων στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών, καθώς και σε σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου και τις πολιτικές που ενσωματώνουν τη διάσταση του φύλου, καθώς και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των τοπικών χρηματοπιστωτικών αγορών·

ια)

αξιολόγηση της συμμόρφωσης των δραστηριοτήτων που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ με τις διεθνώς συμφωνημένες αρχές για την αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα·

ιβ)

αξιολόγηση της αμοιβής για τις εγγυήσεις και της εφαρμογής του άρθρου 22.

2.   Για τους σκοπούς καταλογισμού και αναφοράς από την Επιτροπή των κινδύνων που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ και της διαχείρισης του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ, οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς με τους οποίους έχει υπογραφεί συμφωνία εγγυήσεων του ΕΤΒΑ παρέχουν ετησίως στην Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο τις οικονομικές εκθέσεις σχετικά με τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, κατόπιν ελέγχου των εκθέσεων από ανεξάρτητο εξωτερικό ελεγκτή, οι οποίες περιέχουν, μεταξύ άλλων, πληροφορίες σχετικά με:

α)

την αξιολόγηση κινδύνου των χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων των επιλέξιμων ομόλογων φορέων συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με υποχρεώσεις της Ένωσης που επιμετρώνται σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες της Ένωσης οι οποίοι καθορίζονται από τον υπόλογο της Επιτροπής με βάση τα διεθνώς παραδεκτά λογιστικά πρότυπα για τον δημόσιο τομέα·

β)

τις εκκρεμείς χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις για την Ένωση που εγείρονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ που παρέχεται για τους επιλέξιμους ομόλογους φορείς και τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητές τους, κατανεμημένες ανά επιμέρους δραστηριότητα.

Οι ομόλογοι επιλέξιμοι φορείς παρέχουν στην Επιτροπή, εφόσον το ζητήσει, συμπληρωματικές πληροφορίες αναγκαίες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Επιτροπής σε σχέση με τον παρόντα κανονισμό.

3.   Έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο πλαίσιο των οικονομικών καταστάσεων της Επιτροπής, τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ. Επιπλέον, το αργότερο στις 31 Μαΐου κάθε έτους, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο έκθεση σχετικά με τη διαχείριση του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, συμπεριλαμβανομένης αξιολόγησης της επάρκειας της τροφοδότησης και του επιπέδου κεφαλαίων του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ και της ανάγκης αναπλήρωσής του.

Η έκθεση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο παρουσιάζει τη χρηματοοικονομική κατάσταση του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ στο τέλος του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, τις χρηματοοικονομικές ροές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους καθώς και τις σημαντικές συναλλαγές και οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση, τις επιδόσεις και τον κίνδυνο για το Ταμείο Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ στο τέλος του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

Άρθρο 17

Αξιολόγηση και επανεξέταση

1.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 η Επιτροπή αξιολογεί την αρχική λειτουργία του ΕΤΒΑ, τη διαχείρισή του και την αποτελεσματική συμβολή του στον σκοπό και τους στόχους του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση αξιολόγησης που περιλαμβάνει ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, συνοδευόμενη από αιτιολογημένη πρόταση για τροποποίηση του παρόντος κανονισμού, κατά περίπτωση, ιδίως με σκοπό την επέκταση της αρχικής επενδυτικής περιόδου που αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2. Η εν λόγω έκθεση αξιολόγησης συνοδεύεται από γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και στη συνέχεια ανά τριετία, η Επιτροπή αξιολογεί τη χρήση και τη λειτουργία του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ. Η Επιτροπή υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Η εν λόγω έκθεση αξιολόγησης συνοδεύεται από γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 18

Διαφάνεια, επικοινωνία και δημοσιοποίηση των πληροφοριών

1.   Σύμφωνα με τις οικείες πολιτικές διαφάνειας και τους κανόνες της Ένωσης σχετικά με την προστασία των δεδομένων και την πρόσβαση σε έγγραφα και πληροφορίες, οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς δημοσιοποιούν ενεργά και συστηματικά στους δικτυακούς τόπους τους πληροφορίες σχετικά με όλες τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ δυνάμει του παρόντος κανονισμού, και οι οποίες σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω δραστηριότητες συμβάλλουν στην εκπλήρωση των στόχων και των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού. Όπου είναι δυνατόν, οι πληροφορίες αυτές αναλύονται σε επίπεδο έργου. Κατά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών λαμβάνεται πάντα υπόψη η προστασία εμπιστευτικών και εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών.

2.   Η Επιτροπή δημοσιεύει στη δικτυακή πύλη της πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες και τα βασικά στοιχεία όλων των συμφωνιών εγγύησης ΕΤΒΑ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τη νομική ταυτότητα των ομόλογων επιλέξιμων φορέων, τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη και τις διαδικασίες καταγγελιών, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3 στοιχείο ζ), λαμβάνοντας υπόψη την προστασία εμπιστευτικών και εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών.

3.   Οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς δημοσιοποιούν την ενωσιακή υποστήριξη σε όλες τις πληροφορίες που δημοσιεύουν σχετικά με τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που καλύπτονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

4.   Οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες στο πλαίσιο του ΕΤΒΑ στις ανακοινώσεις τους που απευθύνονται στην κοινωνία των πολιτών και το ευρύ κοινό.

Άρθρο 19

Μηχανισμός καταγγελιών και προσφυγών

Ενόψει πιθανών καταγγελιών τρίτων μερών σε χώρες εταίρους, συμπεριλαμβανομένων κοινοτήτων και ατόμων που επηρεάζονται από έργα που υποστηρίζονται από την εγγύηση του ΕΤΒΑ, η Επιτροπή και οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύουν στους δικτυακούς τους τόπους άμεσες παραπομπές στους μηχανισμούς καταγγελιών των οικείων ομόλογων φορέων που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Επιτροπή. Η Επιτροπή παρέχει επίσης τη δυνατότητα να δέχεται άμεσα καταγγελίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες. Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες αυτές ενόψει της μελλοντικής συνεργασίας με τους εν λόγω ομόλογους φορείς.

Άρθρο 20

Έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο

1.   Ο εξωτερικός έλεγχος των δραστηριοτήτων βάσει του παρόντος κανονισμού διενεργείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με το άρθρο 287 ΣΛΕΕ και συνεπώς, οι εν λόγω δραστηριότητες υπόκεινται στη διαδικασία απαλλαγής σύμφωνα με το άρθρο 319 ΣΛΕΕ.

2.   Για τον σκοπό της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από αίτημά του σύμφωνα με το άρθρο 287 παράγραφος 3 ΣΛΕΕ, η πρόσβαση σε κάθε έγγραφο ή πληροφορία αναγκαία για την εκτέλεση των ελεγκτικών καθηκόντων του.

Άρθρο 21

Μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης

1.   Η Επιτροπή ή οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς ειδοποιούν άμεσα την OLAF όταν, σε οποιοδήποτε στάδιο της προετοιμασίας, της υλοποίησης ή της ολοκλήρωσης χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, έχουν βάσιμες υποψίες για πιθανή περίπτωση απάτης, διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλης παράνομης δραστηριότητας που μπορεί να πλήξει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Η Επιτροπή ή οι ομόλογοι επιλέξιμοι φορείς παρέχουν στην OLAF όλες τις αναγκαίες πληροφορίες προκειμένου να καταστεί δυνατή η διενέργεια πλήρους και ενδελεχούς έρευνας.

2.   Η OLAF δύναται να διενεργεί έρευνες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες που ορίζονται στους κανονισμούς (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013, (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 και (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, με σκοπό να εξακριβώσει κατά πόσον υπήρξε απάτη, διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλη παράνομη δραστηριότητα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης σε σχέση με χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητες που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό. Η OLAF δύναται να διαβιβάζει τις πληροφορίες που συλλέγει κατά τη διάρκεια των ερευνών της στις αρμόδιες αρχές των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Όταν υπάρχουν αποδείξεις για τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες, οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς καταβάλλουν προσπάθειες ανάκτησης όσον αφορά τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές τους δραστηριότητες που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό και επηρεάζονται από τις εν λόγω δραστηριότητες, και παρέχουν επίσης στις αρμόδιες αρχές όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για διεξαγωγή έρευνας και πιθανή δίωξη.

Άρθρο 22

Εξαιρούμενες δραστηριότητες και μη συνεργαζόμενες περιοχές δικαιοδοσίας

1.   Στις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητές τους, οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς συμμορφώνονται με το εφαρμοστέο ενωσιακό δίκαιο και τα συμφωνημένα διεθνή και ενωσιακά πρότυπα και, ως εκ τούτου, δεν υποστηρίζουν έργα δυνάμει του παρόντος κανονισμού τα οποία συμβάλλουν στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη φοροαποφυγή, τη φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή.

Επιπλέον, οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς δεν αναλαμβάνουν νέες ή ανανεωμένες δραστηριότητες σε συνεργασία με οντότητες που έχουν συσταθεί ή είναι εγκατεστημένες σε περιοχές δικαιοδοσίας που απαριθμούνται στο πλαίσιο της σχετικής πολιτικής της Ένωσης όσον αφορά τις μη συνεργαζόμενες περιοχές δικαιοδοσίας, ή που χαρακτηρίζονται ως τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13), ή που δεν συμμορφώνονται ουσιαστικά με τα ενωσιακά ή τα διεθνώς συμφωνημένα φορολογικά πρότυπα για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών. Οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς μπορούν να παρεκκλίνουν από την αρχή αυτή μόνο αν το έργο εκτελείται υλικώς σε μία από τις εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας, και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η σχετική δραστηριότητα εμπίπτει σε κάποια από τις κατηγορίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου.

Όταν συνάπτουν συμφωνίες με ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς μεταφέρουν τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο στις σχετικές συμφωνίες και ζητούν από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την εκπλήρωσή τους.

2.   Στις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δραστηριότητές του ο επιλέξιμος ομόλογος φορέας εφαρμόζει τις αρχές και τα πρότυπα που καθορίζονται στο ενωσιακό δίκαιο για την πρόληψη της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, και ιδιαίτερα τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/847 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14) και την οδηγία (ΕΕ) 2015/849. Οι επιλέξιμοι ομόλογοι φορείς εξαρτούν τόσο την άμεση χρηματοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση μέσω διαμεσολαβητών δυνάμει του παρόντος κανονισμού από την αποκάλυψη των πληροφοριών σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2015/849 και δημοσιεύουν στοιχεία ανά χώρα σύμφωνα με το άρθρο 89 παράγραφος 1 της οδηγίας 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (15).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 23

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2017.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

A. TAJANI

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. MAASIKAS


(1)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Ιουλίου 2017 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 25ης Σεπτεμβρίου 2017.

(2)  ΕΕ L 317 της 15.12.2000, σ. 3.

(3)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

(4)  Εσωτερική συμφωνία μεταξύ των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για τη χρηματοδότηση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, για την περίοδο 2014 έως 2020, δυνάμει της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ, καθώς και για τη χορήγηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης στις υπερπόντιες χώρες και εδάφη για τις οποίες ισχύει το τέταρτο μέρος της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 210 της 6.8.2013, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 232/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 27).

(6)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1).

(7)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 236/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τον καθορισμό κοινών κανόνων και διαδικασιών για την εφαρμογή των μηχανισμών χρηματοδότησης της εξωτερικής δράσης της Ένωσης (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 95).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/323 του Συμβουλίου, της 2ας Μαρτίου 2015, σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στο 11ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΕ L 58 της 3.3.2015, σ. 17).

(11)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 233/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, περί μηχανισμού χρηματοδότησης της αναπτυξιακής συνεργασίας την περίοδο 2014-2020 (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 44).

(12)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 480/2009 του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2009, για την ίδρυση Ταμείου εγγυήσεων για τις εξωτερικές δράσεις (ΕΕ L 145 της 10.6.2009, σ. 10).

(13)  Οδηγία (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2015, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και την κατάργηση της οδηγίας 2005/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 2006/70/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 141 της 5.6.2015, σ. 73).

(14)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/847 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2015, περί στοιχείων που συνοδεύουν τις μεταφορές χρηματικών ποσών και περί κατάργησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1781/2006 (ΕΕ L 141 της 5.6.2015, σ. 1).

(15)  Οδηγία 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013 σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/87/ΕΚ και για την κατάργηση των οδηγιών 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 338).


Top