Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Regler for civil luftfart og Den Europæiske Unions luftfartssikkerhedsagentur

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) 2018/1139 om fælles regler for civil luftfart og oprettelse af Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

  • Forordningen tilstræber at etablere et højt og ensartet sikkerhedsniveau for den civile luftfart, samtidig med at der sikres miljøbeskyttelse.
  • Den ajourfører lovgivningen om luftfartssikkerhed og omfatter:

HOVEDPUNKTER

Forordningen dækker alle centrale områder inden for luftfart, herunder:

  • luftdygtighed
  • flyvebesætninger
  • flyvepladser
  • flyveoperationer
  • luftfartstjenester.

Forordningen:

Vigtigste ændringer og tilføjelser

  • Forordningen ajourfører EU-lovgivningen om sikkerhed i luftfartssektoren. Der fastsættes væsentlige krav til luftfartøjer med hensyn til luftdygtighed og miljøgodkendelse. Producenterne skal udstede luftdygtighedsbeviser i overensstemmelse med de tekniske krav.
  • Den indfører risikobaserede og resultatorienterede regler, der fastsætter mål, men giver en grad af fleksibilitet med hensyn til opnåelsen af dem. Den fremmer også ikkebindende foranstaltninger (f.eks. foranstaltninger til fremme af sikkerheden), når dette er muligt.
  • Den reviderer anvendelsesområdet for visse regler ved at udelukke små varmluftballoner til én person, justere vægtgrænserne for svævefly og tilføje lette elektriske luftfartøjer. Den indfører reformer for at:
    • håndtere væksten inden for lufttrafik
    • øge sikkerheden
    • reducere omkostninger, forsinkelser og lufttrafikkens indvirkning på miljøet.
  • Kabinebesætning, der er involveret i udøvelsen af erhvervsmæssig lufttransport, bør certificeres og få udstedt et bevis. Europa-Kommissionen har fastsat detaljerede regler og procedurer for kvalificering af kabinebesætningsmedlemmer.
  • Forordningen fastsætter også væsentlige krav til sikker groundhandlingtjenester, der nu er inkluderet i forordningens anvendelsesområde, og lukker en række andre huller i sikkerheden.
  • Der er desuden et kapitel om forvaltning af luftfartssikkerheden, der fastlægger den europæiske plan for luftfartssikkerhed, som omfatter hele luftfartssikkerhedssystemet.

Civile droner

  • Forordningen indfører væsentlige krav til droner. Reglerne skal stå i et rimeligt forhold til den risiko, der er ved den pågældende operation eller type af operationer og angive, at dronen skal kunne styres og manøvreres på en sikker måde. Den skal være konstrueret til sin funktion og tilsigtede type af operation og tage hensyn til principperne om privatlivets fred og beskyttelse af personoplysninger indbygget og gennem indstillinger. Det skal også være muligt at identificere dronen og operationens karakter og formål.
  • Operatøren af dronen skal være ansvarlig for operationen og have den viden og de færdigheder, der er nødvendige for at betjene dronen på en sikker måde. Organisationer, der er involveret i konstruktion, fremstilling, vedligeholdelse og operation af droner samt tjenester og uddannelse i tilknytning hertil, skal etablere et system for indberetning af begivenheder.
  • Forordningen fastsætter den tærskel for registrering, der gælder for operatører af droner: Operatører skal være registrerede, hvis de betjener droner, som kan overføre over 80 joule kinetisk energi ved sammenstød med et menneske. Denne tærskel kan ændres senere uden langsommelige procedurer for at tage højde for udviklingen på området.
  • Afhængigt af aktivitetens art og risiko, luftfartøjets operationelle egenskaber samt forholdene i operationsområdet kan der kræves et certifikat for konstruktionen, fremstillingen, vedligeholdelsen og operationen samt for dets personale, herunder fjernpiloter.
  • I overensstemmelse med forordningen udarbejdede Kommissionen ved hjælp af EASA gennemførelsesforordning (EU) 2019/947, der fastlægger detaljerede regler for droner og for droners operation (se resumé).
  • En delegeret retsakt, delegeret forordning (EU) 2024/1107, fastsætter reglerne for regler for vedvarende luftdygtighed af certificerede ubemandede luftfartøjssystemer og deres komponenter og om godkendelse af organisationer og personale, der deltager i disse opgaver.
  • En gennemførelsesretsakt, gennemførelsesforordning (EU) 2024/1109, som træder i kraft den 1. maj 2025, indeholder regler vedrørende krav til kompetente myndigheder samt administrative procedurer for certificering, tilsyn og håndhævelse af certificerede ubemandede luftfartøjssystemers vedvarende luftdygtighed.

Pilotcertifikater udstedt af tredjelande

  • Delegeret forordning (EU) 2020/723 fastsætter proceduren for, og navnlig den eventuelle godskrivning af træning, som kan tildeles en pilot, der har taget pilotcertifikat i et ikke-EU-land og ønsker at konvertere det til et EU-certifikat.
  • Den sikrer, at disse piloter stadig får træning på områder, der er specifikke for EU’s luftrum, eller som på anden måde ikke er obligatorisk i ikke-EU-lande, mens det sikres, at de ikke i unødigt omfang er nødt til at deltage i træning på områder, de allerede har gennemgået.
  • Forordning (EU) 2020/723 var tidligere en del af en gennemførelsesretsakt, forordning (EU) 1178/2011 (se resumé), men blev udskilt i en delegeret retsakt som følge af kravene i forordning (EU) 2018/1139.

Miljøbeskyttelse

For så vidt angår støj og emissioner luftfartøjer bortset fra ubemandede luftfartøjer og deres motorer, propeller, dele og ikke-installeret udstyr overholde de miljøbeskyttelseskrav, der er fastlagt i bilag 16 til konventionen om international civil luftfart fra den 1. januar 2021.

Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur

  • Med forordningen udvides EASA’s anvendelsesområde til at omfatte sikkerhedsrelaterede aspekter, f.eks. cybersikkerhed og miljøbeskyttelse.
  • Der fastsættes en mekanisme for pooling og deling af luftfartsinspektører og anden teknisk bistand til EU-medlemsstaterne med certificerings-, tilsyns- og håndhævelsesopgaver.
  • Det elektroniske register over oplysninger, som EASA har oprettet for at sikre et effektivt samarbejde mellem EASA og de relevante nationale myndigheder, indeholder oplysninger om omfordeling af ansvar vedrørende certificering, tilsyn og håndhævelse fra én medlemsstat til en anden eller til EASA samt foranstaltninger vedrørende flyvninger over konfliktområder.
  • I henhold til denne forordning kan EASA og de nationale kompetente myndigheder omfordele deres opgaver vedrørende certificering og tilsyn til akkrediterede kvalificerede organer. Gennemførelsesforordning (EU) 2024/1403, som trådte i kraft den 13. juni 2024, fastlægger betingelserne og procedurerne for akkreditering af kvalificerede organer.

Informationssikkerhedsrisici med potentiel indvirkning på luftfartssikkerheden

  • I delegeret forordning (EU) 2022/1645, som træder i kraft den 16. oktober 2025, fastsættes de krav, som organisationer skal opfylde med henblik på at identificere og styre informationssikkerhedsrisici med potentiel indvirkning på luftfartssikkerheden.
  • Disse krav omfatter en lang række luftfartsområder og deres grænseflader, da luftfart er et meget sammenkoblet system af systemer, og de gælder for alle organisationer, der allerede er forpligtede til at have et ledelsessystem i henhold til EU’s luftfartssikkerhedslovgivning.
  • De omfattede organisationer er blandt andet produktions- og konstruktionsorganisationer, flyvepladsoperatører, vedligeholdelsesorganisationer, luftdygtighedshåndteringsorganisationer, træningsorganisationer, operatører af flyvesimulatortræningsudstyr, udbydere af lufttrafikstyrings-/luftfartstjenester, operatører af flyvepladser samt forpladstjenester*.
  • Gennemførelsesforordning (EU) 2023/203 fastsætter planen for EU’s cyberrobuste luftfartssystem og fastlægger reglerne for identifikation og styring af sikkerhedsrisici, som ville kunne påvirke informations- og kommunikationsteknologisystemer og -data, der anvendes i forbindelse med civil luftfart af luftfartsorganisationer, som er omfattet af Kommissionens forordning (EU) nr. 1321/2014, 965/2012 og 1178/2011 samt (EU) 2015/340 og Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/373 og 2021/664, samt af kompetente myndigheder (herunder EASA), som er omfattet af Kommissionens forordning (EU) nr. 748/2012, 1321/2014, 965/2012, 1178/2011 og 139/2014 samt (EU) 2015/340 og Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/373 og 2021/664. Den ændrer desuden Kommissionens forordning (EU) nr. 1178/2011, 748/2012, 965/2012, 139/2014 og 1321/2014 samt (EU) 2015/340 og Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/373 og 2021/664. Gennemførelsesforordning (EU) 2023/203, som træder i kraft den 22. februar 2026, fastsætter kravene til opdagelse af informationssikkerhedsbegivenheder, finde frem til dem, der betragtes som informationssikkerhedshændelser og reaktion på samt genopretning fra disse informationssikkerhedshændelser på et niveau, der er i overensstemmelse med deres indvirkning på flysikkerheden.
  • Med henblik på at styre sikkerhedsrisici, som stammer fra informationssikkerhedstrusler, ændrer gennemførelsesforordning (EU) 2024/1109 (se ovenfor) forordning (EU) 2023/203, så dens anvendelsesområde omfatter kompetente myndigheder med ansvar for sikring af vedvarende luftdygtighed af certificerede droners og deres komponenter, så kravene i forbindelse med disse risici anvendes.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 11. september 2018.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Forpladstjeneste. En tjeneste, der regulerer aktiviteter og bevægelser af luftfartøjer og køretøjer på en forplads. Forpladsen er det område i lufthavnen med luftfartøjer og flyvepladser, som er beregnet til ombordtagning eller afsætning af passagerer, bagage, post eller gods, tankning, parkering eller vedligeholdelse.

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1139 af 4. juli 2018 om fælles regler for civil luftfart og oprettelse af Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur og om ændring af forordning (EF) nr. 2111/2005, (EF) nr. 1008/2008, (EU) nr. 996/2010, (EU) nr. 376/2014 og direktiv 2014/30/EU og 2014/53/EU og om ophævelse af (EF) nr. 552/2004 og (EF) nr. 216/2008 og Rådets forordning (EØF) nr. 3922/91 (EUT L 212 af 22.8.2018, s. 1-122).

Efterfølgende ændringer til forordning (EU) 2018/1139 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2024/1107 af 13. marts 2024 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1139 i form af de nærmere regler for vedvarende luftdygtighed af certificerede ubemandede luftfartøjssystemer og deres komponenter og om godkendelse af organisationer og personale, der deltager i disse opgaver (EUT L 2024/1107 af 23.5.2024).

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2024/1109 af 10. april 2024 om regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1139 for så vidt angår krav til kompetente myndigheder samt administrative procedurer for certificering, tilsyn og håndhævelse af certificerede ubemandede luftfartøjssystemers vedvarende luftdygtighed og om ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2023/203 (EUT L 2024/1109 af 23.5.2024).

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2024/1403 af 12. marts 2024 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1139 for så vidt angår fastsættelse af betingelserne og procedurerne for Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagenturs akkreditering af kvalificerede organer (EUT L 2024/1403 af 24.5.2024).

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2023/203 af 27. oktober 2022 om regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1139 for så vidt angår krav til styring af informationssikkerhedsrisici med potentiel indvirkning på flyvesikkerheden gældende for de organisationer, der er omfattet af Kommissionens forordning (EU) nr. 1321/2014, (EU) nr. 965/2012, (EU) nr. 1178/2011 og (EU) 2015/340 samt af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/373 og (EU) 2021/664, og for de kompetente myndigheder, der er omfattet af Kommissionens forordning (EU) nr. 748/2012, (EU) nr. 1321/2014, (EU) nr. 965/2012, (EU) nr. 1178/2011, (EU) 2015/340 og (EU) nr. 139/2014 og af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/373 og (EU) 2021/664, og om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 1178/2011, (EU) nr. 748/2012, (EU) nr. 965/2012, (EU) nr. 139/2014, (EU) nr. 1321/2014 og (EU) 2015/340 og af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/373 og (EU) 2021/664 (EUT L 31 af 2.2.2023, s. 1-40).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2022/1645 af 14. juli 2022 om regler for anvendelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2018/1139 for så vidt angår krav til forvaltning af sikkerhedsrisici med potentiel indvirkning på luftfartssikkerheden for organisationer, der er omfattet af Kommissionens forordning (EU) nr. 748/2012 og nr. 139/2014 og ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 748/2012 og (EU) nr. 139/2014 (EUT L 248, 26.9.2022, s. 18-31).

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2021/664 af 22. april 2021 om et regelsæt for U-space (EUT L 139 af 23.4.2021, s. 161-183).

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2020/723 af 4. marts 2020 om fastsættelse af detaljerede regler om anerkendelse af tredjelandes certificering af piloter og om ændring af forordning (EU) nr. 1178/2011 (EUT L 170 af 2.6.2020, s 1-8).

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/947 af 24. maj 2019 om regler og procedurer for operation af ubemandede luftfartøjer (EUT L 152 af 11.6.2019, s. 45-71).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/373 af 1. marts 2017 om fastsættelse af fælles krav til udøvere af lufttrafikstyrings- og luftfartstjenester og andre lufttrafikstyringsnetfunktioner og tilsynet med disse udøvere, om ophævelse af forordning (EF) nr. 482/2008, gennemførelsesforordning (EU) nr. 1034/2011 og (EU) nr. 1035/2011 samt forordning (EU) 2016/1377 og om ændring af forordning (EU) nr. 677/2011 (EUT L 62 af 8.3.2017, s. 1-126).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens forordning (EU) 2015/340 af 20. februar 2015 om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer for flyveledercertifikater i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 216/2008 og om ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 923/2012 og om ophævelse af Kommissionens forordning (EU) nr. 805/2011 (EUT L 63 af 6.3.2015, s. 1-122).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens forordning (EU) nr. 139/2014 af 12. februar 2014 om fastsættelse af krav og administrative procedurer for flyvepladser i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 216/2008 (EUT L 44 af 14.2.2014, s. 1-34).

Se den konsoliderede udgave.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/30/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om elektromagnetisk kompatibilitet (omarbejdning) (EUT L 96 af 29.3.2014, s. 79-106).

Se den konsoliderede udgave.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/53/EU af 16. april 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse af radioudstyr på markedet og om ophævelse af direktiv 1999/5/EF (EUT L 153 af 22.5.2014, s. 62-106).

Se den konsoliderede udgave.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 376/2014 af 3. april 2014 om indberetning og analyse af samt opfølgning på begivenheder inden for civil luftfart, ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 996/2010 og ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/42/EF, Kommissionens forordning (EF) nr. 1321/2007 og Kommissionens forordning (EF) nr. 1330/2007 (EUT L 122 af 24.4.2014, s. 18-43).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens forordning (EU) nr. 1321/2014 af 26. november 2014 om vedvarende luftdygtighed af luftfartøjer og luftfartøjsmateriel, -dele og -apparatur og om godkendelse af organisationer og personale, der deltager i disse opgaver EØS-relevant tekst (EUT L 362 af 17.12.2014, s. 1-194).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens forordning (EU) nr. 748/2012 af 3. august 2012 om gennemførelsesbestemmelser for luftdygtigheds- og miljøcertificering af luftfartøjer og hermed forbundet materiel, dele og apparatur og for certificering af konstruktions- og produktionsorganisationer (omarbejdning) (EUT L 224 af 21.8.2012, s. 1-85).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens forordning (EU) nr. 965/2012 af 5. oktober 2012 om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer for flyveoperationer i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 216/2008 (EUT L 296 af 25.10.2012, s. 1-148).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens forordning (EU) nr. 1178/2011 af 3. november 2011 om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer for flyvebesætninger i civil luftfart i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 216/2008 (EUT L 311 af 25.11.2011, s. 1-193).

Se den konsoliderede udgave.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 996/2010 af 20. oktober 2010 om undersøgelse og forebyggelse af havarier og hændelser inden for civil luftfart og om ophævelse af direktiv 94/56/EF (EUT L 295 af 12.11.2010, s. 35-50).

Se den konsoliderede udgave.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1008/2008 af 24. september 2008 om fælles regler for driften af lufttrafiktjenester i Fællesskabet (omarbejdning) (EUT L 293 af 31.10.2008, s. 3-20).

Se den konsoliderede udgave.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2111/2005 af 14. december 2005 om opstilling af en fællesskabsliste over luftfartsselskaber med driftsforbud i Fællesskabet og oplysning til passagerer om det transporterende luftfartsselskabs identitet, samt ophævelse af artikel 9 i direktiv 2004/36/EF (EUT L 344 af 27.12.2005, s. 15-22).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 12.07.2024

Top