This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Krachtiger respons bij rampen
Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt omdat het betrokken document achterhaald of niet meer van kracht is.
Krachtiger respons bij rampen
De Europese Unie (EU) moet een nieuw beleid uitwerken voor het omgaan met natuurrampen of rampen door menselijk toedoen. Dit beleid moet een betere coördinatie mogelijk maken van de interventies evenals een beter gebruik van de bestaande middelen.
BESLUIT
Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad, van 26 oktober 2010, getiteld „Naar een krachtigere Europese respons bij rampen: de rol van civiele bescherming en humanitaire hulp” (Voor de EER relevante tekst) [COM(2010) 600 definitief – Nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad].
SAMENVATTING
De Commissie doet een reeks voorstellen om de responscapaciteit van de Europese Unie (EU) bij natuurrampen of rampen door menselijk toedoen nog krachtiger te maken. De EU helpt de slachtoffers van rampen die zich hebben voorgedaan in de lidstaten van de EU maar ook daarbuiten.
Het nieuwe beleid beoogt de mobilisatie van competentie en middelen inzake burgerbescherming en humanitaire hulp.
Deze voorstellen zijn gebaseerd op twee nieuwe bepalingen van het Verdrag van Lissabon. Artikel 196 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie biedt de EU zo de mogelijkheid de Europese coördinatie te verbeteren in geval van een ramp en artikel 122 van dit verdrag voorziet in een financiële solidariteitsclausule.
Coherentie van de respons
Het nieuwe beleid steunt op het groeperen van de humanitaire hulp en de burgerbescherming. In deze context moet een nieuw centrum voor respons in noodsituaties worden samengesteld binnen de DG ECHO (EN) van de Commissie. Het centrum moet samenwerken met de diensten voor civiele bescherming en humanitaire hulp van de landen van de EU maar ook met de Europese Dienst voor extern optreden (DE) (EN) (FR) (EDEO/EEAS) en de delegaties van de EU in geval van interventies in andere landen.
De Commissie ondersteunt eveneens een betere coördinatie met de Verenigde Naties (VN), meer bepaald door middel van informatie-uitwisselingen. De kwaliteit van deze uitwisseling van informatie moet worden verzekerd via contactpunten op meerdere niveaus, tot op het lokale niveau, via online communicatie-instrumenten zoals het CECIS-systeem en via het verstrekken van informatie in real time.
Doeltreffendheid van de respons
Het beleid beoogt een grotere doeltreffendheid van de interventies door:
De Commissie stelt eveneens voor om de zichtbaarheid van de Europese interventies te vergroten dankzij een nieuw communicatiebeleid.
Laatste wijziging: 09.02.2011