Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024D1809

    Decizia (UE) 2024/1809 a Consiliului din 21 iunie 2024 privind acordarea diurnelor și rambursarea cheltuielilor de deplasare ale membrilor Comitetului Economic și Social European și ale supleanților acestora și de abrogarea a Deciziilor 2013/471/UE și (UE) 2023/1013

    ST/9514/2024/INIT

    JO L, 2024/1809, 27.6.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1809/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1809/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria L


    2024/1809

    27.6.2024

    DECIZIA (UE) 2024/1809 A CONSILIULUI

    din 21 iunie 2024

    privind acordarea diurnelor și rambursarea cheltuielilor de deplasare ale membrilor Comitetului Economic și Social European și ale supleanților acestora și de abrogarea a Deciziilor 2013/471/UE și (UE) 2023/1013

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 301 al treilea paragraf,

    întrucât:

    (1)

    Decizia 2013/471/UE a Consiliului (1) a stabilit norme privind acordarea diurnelor și rambursarea cheltuielilor de deplasare ale membrilor Comitetului Economic și Social European (denumit în continuare „Comitetul”) și ale supleanților lor.

    (2)

    Decizia (UE) 2023/1013 a Consiliului (2) a introdus o derogare de la articolele 2, 3 și 4 din Decizia 2013/471/UE în ceea ce privește acordarea diurnelor și rambursarea cheltuielilor de deplasare ale membrilor Comitetului și ale supleanților acestora (denumiți în continuare împreună „beneficiarii”), prin care se conferă dreptul la o diurnă beneficiarilor care participă la ședințe de la distanță prin mijloace electronice. În plus, s-a considerat oportun ca acordarea unor astfel de diurne să facă parte dintr-o viitoare revizuire globală a Deciziei 2013/471/UE, care să fie întreprinsă înainte de sfârșitul actualului mandat al Comitetului.

    (3)

    Decizia (UE) 2023/1013 a prevăzut o diurnă pentru beneficiarii care participă la anumite ședințe ale Comitetului de la distanță prin mijloace electronice. În mod specific, decizia respectivă prevede diurne pentru reuniunile care au fost autorizate în conformitate cu normele interne ale Comitetului, cu excepția reuniunilor Biroului, a sesiunilor plenare ale Adunării, a reuniunilor secțiunilor și a reuniunilor Comisiei consultative pentru mutații industriale, și, în circumstanțe excepționale și justificate în mod corespunzător, pentru alte reuniuni autorizate în mod corespunzător care nu pot fi organizate exclusiv cu prezență fizică și care sunt esențiale pentru a se asigura continuitatea instituțională și a activității Comitetului. Din motive de claritate și transparență, este oportun să fie incluse în prezenta decizie aceleași condiții care s-au aplicat începând din 2023.

    (4)

    La 25 august 2023, Comitetul a solicitat Consiliului să adopte o nouă decizie privind acordarea diurnelor și rambursarea cheltuielilor de deplasare ale membrilor Comitetului și ale supleanților acestora, să ajusteze cuantumurile diurnelor stabilite la articolul 2 din Decizia 2013/471/UE pentru a ține seama de evoluția puterii de cumpărare între 2013 și 2023, conform datelor Eurostat. În acest context, este, de asemenea, important să se mențină un echilibru adecvat între diferitele instituții și organe consultative ale Uniunii, în special cu Comitetul European al Regiunilor.

    (5)

    Cuantumurile diurnelor plătite membrilor Comitetului și supleanților acestora nu au fost ajustate din 2013 și ar trebui adaptate. Ar trebui să aibă loc o revizuire a cuantumurilor cu o anumită periodicitate. Prin urmare, ar trebui efectuată o revizuire în intervalul de 12 luni anterior începerii mandatului de 5 ani al Comitetului. În plus, ar trebui să fie posibilă revizuirea atunci când nivelurile inflației depășesc un anumit procent, conform datelor Eurostat. De asemenea, ar trebui prevăzut un sistem de rambursare a cheltuielilor de deplasare pe baza costurilor reale, precum și indemnizații care să compenseze timpul consacrat de membrii Comitetului și de supleanții acestora pentru exercitarea atribuțiilor lor și costurile administrative aferente.

    (6)

    După caz, la nivelul Comitetului ar trebui stabilite norme detaliate referitoare la acordarea indemnizațiilor, rambursarea cheltuielilor de deplasare și stabilirea plafoanelor de rambursare a cheltuielilor de deplasare. Normele detaliate privind indemnizațiile ar trebui să vizeze, de asemenea, maximizarea beneficiilor care rezultă din participarea de la distanță, asigurându-se totodată că nu există o creștere nejustificată a numărului de reuniuni organizate de Comitet. Dispozițiile de punere în aplicare ar trebui să acorde prioritate modurilor de transport mai ecologice, în special călătoriilor cu trenul pe distanțe mai scurte, și formulelor de călătorie care reduc amprenta de carbon a beneficiarilor în conformitate cu obiectivele climatice ale UE pentru 2050. Începând din prima zi a următorului mandat al Comitetului, ca regulă generală, dispozițiile de punere în aplicare ar trebui să stabilească valorile de referință pentru cuantumul maxim care poate fi rambursat pentru călătoriile cu avionul, care ar trebui să fie comparabil cu tariful la clasa economic.

    (7)

    Comitetul ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului rapoarte periodice privind rambursarea cheltuielilor de deplasare și indemnizațiile plătite beneficiarilor în anul precedent. Rapoartele respective ar trebui să indice, în special, impactul bugetar și cheltuielile de deplasare suportate și rambursate, indemnizațiile plătite atât pentru participarea la reuniuni în persoană, cât și de la distanță, evoluția numărului de reuniuni ale Comitetului cu participare de la distanță prin mijloace electronice, durata unor astfel de reuniuni și eventualele economii bugetare și beneficii ecologice asociate participării de la distanță.

    (8)

    Comitetul ar trebui să prezinte Consiliului un raport de evaluare privind aplicarea prezentei decizii și, în special, impactul bugetar al acesteia. Raportul de evaluare respectiv ar trebui să includă elementele care permit Consiliului să stabilească, după caz, indemnizațiile beneficiarilor.

    (9)

    În consecință, Decizia 2013/471/UE și Decizia (UE) 2023/1013 ar trebui să fie abrogate,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Membrii Comitetului Economic și Social European (denumit în continuare „Comitetul”) și supleanții acestora (denumiți în continuare împreună „beneficiarii”) au dreptul la o diurnă pentru zilele de ședință, la rambursarea cheltuielilor lor de deplasare și la indemnizații de distanță și de durată, în conformitate cu prezenta decizie.

    Articolul 2

    (1)   Diurna pentru beneficiarii care participă la ședințe în persoană este fixată la 367 EUR.

    Comitetul poate decide să mărească diurna cu maximum 50 %:

    (a)

    dacă beneficiarul invitat în mod corespunzător la una sau mai multe ședințe este obligat să plătească cazarea peste noapte la locul reuniunii atât înainte de prima, cât și după ultima ședință; sau

    (b)

    în cazul unei misiuni în afara Bruxelles-ului, dacă tarifele hotelurilor selectate pentru cazarea beneficiarilor depășesc 190 EUR pe noapte.

    (2)   Diurna poate fi plătită beneficiarilor pentru un număr de maximum două zile care fac legătura între două ședințe, atunci când această diurnă este mai mică decât rambursarea cheltuielilor de deplasare pe care beneficiarii le-ar suporta dacă ar efectua o deplasare dus-întors între cele două ședințe.

    Articolul 3

    (1)   Diurna pentru beneficiarii care participă la ședințe de la distanță prin mijloace electronice este fixată la 149 EUR.

    (2)   Acordarea diurnei menționate la alineatul (1) se aplică numai reuniunilor autorizate în conformitate cu normele interne ale Comitetului, cu excepția reuniunilor Biroului, a sesiunilor plenare ale Adunării, a reuniunilor secțiunilor și a reuniunilor Comisiei consultative pentru mutații industriale.

    (3)   În circumstanțe excepționale și justificate în mod corespunzător, diurna menționată la alineatul (1) se acordă de asemenea pentru orice altă reuniune autorizată în mod corespunzător care este diferită de cele pentru care diurna este acordată în conformitate cu alineatul (2), cu condiția ca o astfel de reuniune să nu poată fi organizată exclusiv cu prezență fizică și ca aceasta să fie esențială pentru a garanta continuitatea instituțională și a activității Comitetului.

    Articolul 4

    Cheltuielile de deplasare ale beneficiarilor sunt rambursate pe baza cheltuielilor suportate în mod real. Comitetul stabilește plafoane de rambursare corespunzătoare, pentru a se asigura că cheltuielile de deplasare nu depășesc nivelul prevăzut în bugetul său anual votat.

    Articolul 5

    Beneficiarii au dreptul la indemnizații de distanță și de durată. Pentru deplasările dintre locul de reședință al beneficiarului și Bruxelles, beneficiarul are dreptul la indemnizații legate de o deplasare către Bruxelles și o deplasare retur de la Bruxelles pentru fiecare săptămână de lucru la Comitet.

    Articolul 6

    Comitetul adoptă dispoziții detaliate de punere în aplicare a articolelor 2, 3, 4 și 5 până la 2 decembrie 2024.

    Articolul 7

    Indemnizațiile de distanță menționate la articolul 5 se calculează după cum urmează:

    (a)

    pentru porțiunea din deplasare cuprinsă între 0 și 50 de km: 18,98 EUR;

    (b)

    pentru porțiunea din deplasare cuprinsă între 51 și 500 de km: 0,10 EUR/km;

    (c)

    pentru porțiunea din deplasare cuprinsă între 501 și 1 000 de km: 0,05 EUR/km;

    (d)

    pentru porțiunea din deplasare cuprinsă între 1 001 și 3 000 de km: 0,03 EUR/km;

    (e)

    pentru porțiunea din deplasare care depășește 3 000 km nu se acordă nicio indemnizație.

    Articolul 8

    Indemnizația de durată menționată la articolul 5 se calculează după cum urmează:

    (a)

    pentru o deplasare cu o durată totală între două și patru ore: o sumă echivalentă cu o optime din diurna prevăzută la articolul 2;

    (b)

    pentru o deplasare cu o durată totală între patru și șase ore: o sumă echivalentă cu un sfert din diurna prevăzută la articolul 2;

    (c)

    pentru o deplasare cu o durată totală de peste șase ore și care nu necesită cazarea peste noapte: o sumă echivalentă cu jumătate din diurna prevăzută la articolul 2;

    (d)

    pentru o deplasare cu o durată totală de peste șase ore și care necesită cazarea peste noapte: o sumă echivalentă cu diurna prevăzută la articolul 2, pe baza prezentării unor documente justificative.

    Articolul 9

    (1)   În intervalul de 12 luni anterior începerii mandatului de 5 ani al Comitetului, Consiliul ia în considerare o ajustare a sumelor menționate la articolul 2 alineatul (1), la articolul 3 alineatul (1) și la articolul 7.

    (2)   În urma unei cereri din partea Comitetului, Consiliul poate lua în considerare, de asemenea, o ajustare a sumelor menționate la articolul 2 alineatul (1), la articolul 3 alineatul (1) și la articolul 7 atunci când inflația anuală cumulată a depășit 6 % conform indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) al Eurostat pentru UE-27 de la ultima ajustare convenită de Consiliu.

    Articolul 10

    Până la data de 30 aprilie a fiecărui an, Comitetul prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport detaliat privind rambursarea cheltuielilor de deplasare și indemnizațiile plătite către beneficiari în anul precedent. Raportul detaliază numărul beneficiarilor, numărul deplasărilor, destinația, clasa de călătorie și cheltuielile de deplasare suportate și rambursate, precum și indemnizațiile plătite, incluzând participarea la ședințe atât în persoană, cât și de la distanță. Raportul include, de asemenea, eventualele economii bugetare și beneficii ecologice asociate participării de la distanță.

    Articolul 11

    Până la 31 decembrie 2026, Comitetul prezintă Consiliului un raport de evaluare privind aplicarea prezentei decizii și, în special, impactul bugetar al acesteia.

    Raportul de evaluare respectiv include elementele care permit Consiliului să stabilească, după caz, indemnizațiile beneficiarilor.

    Articolul 12

    Deciziile 2013/471/UE și (UE) 2023/1013 se abrogă cu începere de la 1 septembrie 2024.

    Articolul 13

    Prezenta decizie intră în vigoare la 1 septembrie 2024.

    Articolul 9 se aplică începând de la 1 ianuarie 2026.

    Adoptată la Luxemburg, 21 iunie 2024.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    V. VAN PETEGHEM


    (1)  Decizia 2013/471/UE a Consiliului din 23 septembrie 2013 privind acordarea diurnelor și rambursarea cheltuielilor de deplasare ale membrilor Comitetului Economic și Social European și ale supleanților acestora (JO L 253, 25.9.2013, p. 22).

    (2)  Decizia (UE) 2023/1013 a Consiliului din 16 mai 2023 privind o derogare de la Decizia 2013/471/UE privind acordarea diurnelor și rambursarea cheltuielilor de deplasare ale membrilor Comitetului Economic și Social European și ale supleanților acestora și de abrogare a Deciziei (UE) 2021/1072 (JO L 136, 24.5.2023, p. 69).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1809/oj

    ISSN 1977-0782 (electronic edition)


    Top