EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1864

Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/1864 a Comisiei din 5 octombrie 2022 de stabilire a structurii organizaționale și a modului de funcționare ale rețelei europene PAC și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/825/UE

C/2022/6967

JO L 259, 06/10/2022, p. 189–195 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2022/1864/oj

6.10.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 259/189


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/1864 A COMISIEI

din 5 octombrie 2022

de stabilire a structurii organizaționale și a modului de funcționare ale rețelei europene PAC și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/825/UE

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 (1), în special articolul 126 alineatele (2) și (5),

întrucât:

(1)

În urma adoptării Regulamentului (UE) 2021/2115, va fi înființată o rețea europeană PAC pentru conectarea rețelelor, organizațiilor și administrațiilor naționale din domeniul agriculturii și dezvoltării rurale la nivelul Uniunii. Rețeaua europeană PAC ar urma să înlocuiască Rețeaua Europeană de Dezvoltare Rurală (REDR), instituită în conformitate cu articolul 52 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2) și Rețeaua Parteneriatului european pentru inovare (PEI), instituită în conformitate cu articolul 53 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.

(2)

În vederea realizării obiectivelor legate de colaborarea în rețea în domeniul agriculturii și al dezvoltării rurale la nivelul Uniunii, prevăzute la articolul 126 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/2115, și pentru a îndeplini sarcinile prevăzute la articolul 126 alineatul (4) din regulamentul respectiv, este necesar să se adopte norme care să stabilească structura organizațională și modul de funcționare ale rețelei europene PAC.

(3)

Decizia de punere în aplicare 2014/825/UE a Comisiei (3) prevede structura organizațională și modul de funcționare ale REDR și ale rețelei PEI, pe baza următoarei structuri operaționale: adunarea, grupul de coordonare și subgrupurile permanente ale adunării. Din motive de eficiență, este oportun să se utilizeze o structură organizațională similară pentru rețeaua europeană PAC.

(4)

În conformitate cu Decizia 2013/767/UE a Comisiei (4), urmează să fie stabilit un nou cadru pentru grupurile de dialog civil care se ocupă de aspecte reglementate de politica agricolă comună (PAC). Apartenența organizațiilor neguvernamentale de la nivelul Uniunii, care au fost numite membri ai grupurilor de dialog civil, în cadrul structurii organizaționale a rețelei europene PAC, trebuie actualizată în conformitate cu noul cadru.

(5)

Adunarea Generală a rețelei europene PAC trebuie stabilită, iar sarcinile definite în conformitate cu normele orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei, prevăzute în Decizia C (2016) 3301 a Comisiei (5).

(6)

Adunarea trebuie, în special, să promoveze schimburile și colaborarea în rețea între entitățile publice și private care își desfășoară activitatea în cadrul PAC, să pună la dispoziție cadrul strategic pentru activitatea lor, inclusiv activitatea tematică, și să asigure monitorizarea și evaluarea corespunzătoare ale acestor activități. De asemenea, în cadrul Adunării sunt propuși membrii Grupului de Coordonare.

(7)

Adunarea trebuie să cuprindă autorități naționale de management și agenții de plăți responsabile cu planurile strategice PAC, rețele naționale PAC, organizații active în domeniul agriculturii și al dezvoltării rurale la nivelul Uniunii, organizații care reprezintă autorități regionale sau locale active în agricultură și dezvoltare rurală la nivelul Uniunii, grupuri de acțiune locală LEADER, servicii de consiliere agricolă, servicii de sprijin pentru inovare legate de proiectele grupurilor operaționale din cadrul PEI și institute de cercetare care desfășoară activități de inovare legate de proiectele grupurilor operaționale din cadrul PEI.

(8)

Pentru a se asigura o organizare eficace și eficientă a activității rețelei europene PAC, în conformitate cu propunerile Adunării, este necesar să se instituie un Grup de Coordonare al rețelei europene PAC și să se definească sarcinile și structura acestuia.

(9)

Grupul de Coordonare trebuie să pregătească și să monitorizeze activitățile rețelei europene PAC, să coordoneze activitatea tematică a rețelei și a componentelor sale de activitate legate de planurile strategice PAC, de inovare, monitorizare și evaluare și să asigure coordonarea activității Adunării cu cea a altor grupuri și comitete de experți instituite în contextul PAC.

(10)

Grupul de Coordonare trebuie să fie compus din reprezentanți ai Adunării rețelei europene PAC și ai subgrupurilor sale permanente instituite în conformitate cu prezenta decizie.

(11)

În vederea menținerii unui schimb liber și constant între rețeaua europeană PAC și grupurile de dialog civil cu privire la PAC, reprezentanților grupurilor de dialog civil trebuie să li se permită participarea la reuniunile Grupului de Coordonare, în calitate de observatori.

(12)

Trebuie stabilite norme privind divulgarea informațiilor de către membrii Adunării și cei ai Grupului de Coordonare, în conformitate cu articolul 339 din tratat.

(13)

Întrucât prezenta decizie înlocuiește decizia de punere în aplicare 2014/825/UE, decizia de punere în aplicare 2014/825/UE trebuie abrogată.

(14)

Apartenența la structura organizațională a rețelei europene PAC implică desemnarea prealabilă a autorităților naționale de management pentru planul strategic PAC, acreditarea agențiilor de plăți, crearea rețelelor naționale PAC, selectarea grupurilor de acțiune locală (GAL) în conformitate cu articolul 32 din Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului (6) și instituirea de servicii de consiliere agricolă.

(15)

Pentru a permite rețelei europene PAC îndeplinirea sarcinilor înainte de înființarea organizațiilor și a entităților Adunării sale sau ale Grupului de Coordonare, membrii respectivi ai structurii organizaționale a rețelelor REDR și PEI, desemnați sau numiți în temeiul Deciziei de punere în aplicare 2014/825/UE, trebuie să fie membri ai rețelei europene PAC până când sunt stabiliți noii săi membri și ulterior desemnați sau numiți în temeiul prezentei decizii.

(16)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru politica agricolă comună,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

CAPITOLUL I

OBIECT

Articolul 1

Obiect

Prezenta decizie stabilește structura organizațională și modul de funcționare ale rețelei europene PAC, instituind o Adunare și un Grup de Coordonare și stabilind componența, sarcinile și normele lor de funcționare.

CAPITOLUL II

ADUNAREA REȚELEI EUROPENE PAC

Articolul 2

Adunarea rețelei europene PAC

Se înființează Adunarea rețelei europene PAC, denumită în continuare „Adunarea”.

Articolul 3

Sarcinile Adunării

Sarcinile Adunării sunt, în special:

(a)

să promoveze schimburile și colaborarea în rețea în rândul entităților publice și private care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, al inovării legate de obiectivele specifice ale PAC și al monitorizării și evaluării în agricultură și dezvoltare rurală;

(b)

să asigure coordonarea între componentele tematice ale rețelei europene PAC;

(c)

să pună la dispoziție un cadru strategic și orientări pentru activitățile rețelei europene PAC, inclusiv pentru lucrările tematice;

(d)

să asigure un nivel adecvat de monitorizare și evaluare a activităților rețelei europene PAC în ceea ce privește obiectivele stabilite la articolul 126 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/2115 și sarcinile enumerate la articolul 126 alineatul (4) din regulamentul menționat;

(e)

să propună directorului general pentru agricultură și dezvoltare rurală („directorul general”) membrii Grupului de Coordonare.

Articolul 4

Componența Adunării

(1)   Adunarea este formată din următorii membri:

(a)

rețelele PAC naționale menționate la articolul 126 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/2115 (câte un membru din fiecare stat membru);

(b)

autoritățile de management menționate la articolul 123 din Regulamentul (UE) 2021/2115 (câte un membru din fiecare stat membru);

(c)

agențiile de plăți menționate la articolul 9 din Regulamentul (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului (7) (câte un membru din fiecare stat membru);

(d)

organizații neguvernamentale din întreaga Uniune, înregistrate în registrul de transparență, care au fost numite membri ai grupurilor de dialog civil privind politica agricolă comună (PAC) în temeiul Deciziei 2013/767/UE și care și-au exprimat interesul de a participa la Adunare;

(e)

organizații din întreaga Uniune care reprezintă autorități regionale sau locale care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii și al dezvoltării rurale, inclusiv în ceea ce privește legăturile dintre zonele rurale și cele urbane (maximum 3 membri);

(f)

grupurile de acțiune locală LEADER menționate la articolul 33 din Regulamentul (UE) 2021/1060 (câte un membru din fiecare stat membru);

(g)

serviciile de consiliere agricolă care își desfășoară activitatea în domeniul serviciilor de sprijinire a inovării legate de proiectele grupurilor operaționale din cadrul PEI menționate la articolul 127 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/2115 (câte un membru din fiecare stat membru);

(h)

institutele de cercetare agricolă care desfășoară activități de inovare legate de proiectele grupurilor operaționale din cadrul PEI menționate la articolul 127 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/2115 (câte un membru din fiecare stat membru).

(2)   Membrii menționați la alineatul (1) literele (a), (b), (c), (f), (g) și (h) sunt desemnați de statul membru respectiv.

Membrii menționați la alineatul (1) litera (e) sunt numiți de directorul general pe baza unei cereri de candidaturi.

(3)   Autoritățile statelor membre desemnează reprezentanții permanenți pentru fiecare dintre categoriile menționate la alineatul (1) literele (a), (b), (c), (f), (g) și (h).

Organizațiile menționate la alineatul (1) literele (d) și (e) își desemnează propriii reprezentanți permanenți.

(4)   Numele membrilor Adunării se publică în registrul grupurilor de experți și al altor entități similare al Comisiei („registrul”) și pe site-ul rețelei europene PAC.

Articolul 5

Funcționarea Adunării

(1)   Adunarea este prezidată de un reprezentant al Comisiei. Președintele convoacă o reuniune cel puțin o dată pe an.

(2)   În acord cu Comisia, Adunarea poate înființa subgrupuri privind anumite componente tematice legate de obiectivele și de sarcinile rețelei europene PAC, inclusiv subgrupuri permanente privind:

(a)

inovarea și schimbul de cunoștințe;

(b)

LEADER și dezvoltarea teritorială; precum și

(c)

planurile strategice PAC.

Subgrupurile desfășoară activități tematice pe baza unui mandat definit de Adunare.

Subgrupurile nepermanente sunt desființate imediat după ce și-au îndeplinit mandatul.

(3)   Reprezentantul Comisiei poate invita experți și observatori din afara Adunării care dețin competențe specifice în legătură cu un subiect de pe ordinea de zi să participe ad-hoc la activitatea Adunării sau a subgrupurilor.

Membrii Adunării și reprezentanții acestora, precum și experții și observatorii invitați, trebuie să respecte obligațiile privind secretul profesional prevăzute în tratate și în normele de aplicare ale acestora, precum și normele de securitate ale Comisiei privind protecția informațiilor clasificate ale UE, prevăzute în Decizia (UE, Euratom) 2015/444 a Comisiei (8). Dacă aceste obligații nu sunt respectate, Comisia ia toate măsurile care se impun.

(4)   Reuniunile Adunării și ale subgrupurilor acesteia vor avea loc la unul dintre sediile Comisiei, cu excepția cazului în care președintele decide altfel. Comisia asigură serviciile de secretariat. Funcționarii Comisiei care sunt interesați de lucrările în cauză pot participa la ședințele Adunării și ale subgrupurilor acesteia.

(5)   Adunarea își stabilește regulamentul de procedură pe baza regulamentului de procedură standard pentru grupurile de experți adoptat de Comisie.

(6)   În principiu, Comisia publică toate documentele relevante privind activitățile desfășurate de Adunare (cum ar fi ordinile de zi, minutele și contribuțiile participanților) în registru și pe site-ul rețelei europene PAC.

(7)   Activitatea Adunării poate fi coordonată cu cea a altor grupuri și comitete de experți instituite în contextul dialogului civil privind PAC, precum și în contextul Regulamentul (UE) 2021/1060.

Articolul 6

Rambursarea cheltuielilor

(1)   Membrii Adunării nu sunt remunerați pentru serviciile prestate.

(2)   Cheltuielile de deplasare și de ședere aferente participării membrilor Adunării la reuniunile acesteia, inclusiv la activitățile subgrupurilor, sunt rambursate de Comisie în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei.

(3)   Cheltuielile menționate la alineatul (2) sunt rambursate în limitele creditelor disponibile, alocate în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.

CAPITOLUL III

GRUPUL DE COORDONARE AL REȚELEI EUROPENE PAC

Articolul 7

Grupul de Coordonare al rețelei europene PAC

Se înființează Grupul de Coordonare al rețelei europene PAC, denumit în continuare „Grupul de Coordonare”.

Articolul 8

Sarcinile Grupului de Coordonare

Sarcinile Grupului de Coordonare sunt, în special:

(a)

să pregătească și să monitorizeze activitățile rețelei europene PAC, în conformitate cu cadrul strategic stabilit de Adunare;

(b)

să coordoneze componentele tematice în conformitate cu cadrul stabilit de Adunare și să monitorizeze implementarea lor;

(c)

să evalueze în permanență eficacitatea și eficiența activităților rețelei europene PAC;

(d)

să asigure coordonarea activității Adunării cu cea a altor grupuri și comitete de experți instituite în contextul dialogului civil privind PAC, precum și în contextul Regulamentul (UE) 2021/1060;

(e)

să prezinte Adunării rapoarte referitoare la activitățile sale.

Articolul 9

Componența Grupului de Coordonare

(1)   Grupul de Coordonare este compus din următorii membri:

(a)

opt membri ai Adunării;

(b)

patru membri din fiecare subgrup permanent înființat de Adunare;

(c)

doi membri ai grupului de experți privind punerea în aplicare a Regulamentului privind planurile strategice PAC, în legătură cu monitorizarea și evaluarea.

(2)   Membrii Grupului de Coordonare sunt desemnați de directorul general la propunerea Adunării, propunere care trebuie să reflecte diversitatea geografică și tematică a membrilor rețelei europene PAC, și pe baza angajamentului voluntar al membrilor propuși.

Pentru fiecare dintre categoriile menționate la alineatul (1), Adunarea poate propune o rotație a membrilor Grupului de Coordonare.

(3)   Un membru al Grupului de Coordonare poate fi înlocuit de directorul general în urma unei propuneri a Adunării, în cazul în care:

(a)

se retrage din Grupul de Coordonare;

(b)

nu desemnează în mod regulat reprezentanți pentru reuniunile Grupului de Coordonare;

(c)

nu mai poate contribui în mod eficace la îndeplinirea sarcinilor Grupului de Coordonare;

(d)

nu respectă condiția de nedivulgare a informațiilor care fac obiectul obligației de secret profesional prevăzute la articolul 339 din tratat.

(4)   Reprezentanții grupurilor de dialog civil privind PAC pot participa la reuniunile Grupului de Coordonare în calitate de observatori.

Articolul 10

Funcționarea Grupului de Coordonare și cheltuielile aferente reuniunilor

Articolele 5 și 6 se aplică, mutatis mutandis, în ceea ce privește funcționarea și cheltuielile aferente reuniunilor Grupului de Coordonare.

CAPITOLUL IV

DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE

Articolul 11

Abrogare

Decizia de punere în aplicare 2014/825/UE se abrogă.

Articolul 12

Măsuri tranzitorii

În cazul în care unul sau mai mulți membri ai Adunării sau ai Grupului de Coordonare al rețelei europene PAC, menționați la articolul 4 alineatul (1) sau, respectiv, la articolul 9 alineatul (1) din prezenta decizie, nu sunt încă desemnați sau numiți, membrii respectivi ai Adunării sau ai Grupului de Coordonare al rețelelor REDR și PEI-AGRI, desemnați sau numiți în temeiul articolului 4 alineatul (1) sau, respectiv, al articolului 9 alineatul (1) din Decizia de punere în aplicare 2014/825/UE, devin membri ai Adunării sau ai Grupului de coordonare al rețelei europene PAC până la desemnarea sau numirea noului membru sau a noilor membri.

Articolul 13

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 5 octombrie 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 (JO L 435, 6.12.2021, p. 1).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 487).

(3)  Decizia de punere în aplicare 2014/825/UE a Comisiei din 20 noiembrie 2014 de stabilire a structurii organizaționale și a modului de funcționare ale rețelei europene pentru dezvoltare rurală și ale rețelei Parteneriatului european pentru inovare și de abrogare a Deciziei 2008/168/CE (JO L 334, 21.11.2014, p. 98).

(4)  Decizia 2013/767/UE a Comisiei din 16 decembrie 2013 de stabilire a unui cadru pentru dialogul civil în probleme reglementate de politica agricolă comună și de abrogare a Deciziei 2004/391/CE (JO L 338, 17.12.2013, p. 115).

(5)  Decizia Comisiei din 30 mai 2016 de instituire a unor reguli orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei, C(2016) 3301 final.

(6)  Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de stabilire a dispozițiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziție justă și Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură și de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru azil, migrație și integrare, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize (JO L 231, 30.6.2021, p. 159).

(7)  Regulamentul (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 (JO L 435, 6.12.2021, p. 187).

(8)  Decizia (UE, Euratom) 2015/444 a Comisiei din 13 martie 2015 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 72, 17.3.2015, p. 53).


Top