Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0770

    Regulamentul (UE, Euratom) 2021/770 al Consiliului din 30 aprilie 2021 privind calcularea resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate, privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resursei proprii respective, privind măsurile menite să răspundă necesităților trezoreriei și privind anumite aspecte legate de resursa proprie bazată pe venitul național brut

    ST/13142/2020/INIT

    JO L 165, 11/05/2021, p. 15–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/770/oj

    11.5.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 165/15


    REGULAMENTUL (UE, Euratom) 2021/770 AL CONSILIULUI

    din 30 aprilie 2021

    privind calcularea resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate, privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resursei proprii respective, privind măsurile menite să răspundă necesităților trezoreriei și privind anumite aspecte legate de resursa proprie bazată pe venitul național brut

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special, articolul 322 alineatul (2),

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere avizul Parlamentului European (1),

    având în vedere avizul Curții de Conturi Europene (2),

    întrucât:

    (1)

    Uniunea trebuie să dispună de resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului (3) (denumită în continuare „resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate”) în cele mai bune condiții și, în acest sens, ar trebui stabilite norme pentru ca statele membre să pună la dispoziția Comisiei respectiva resursă proprie.

    (2)

    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului (4) stabilește norme privind punerea la dispoziția Comisiei a resurselor proprii ale Uniunii menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (a), (b) și (d) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 și privind măsurile administrative care sunt comune cu alte resurse proprii și care pot fi aplicate, după caz, mutatis mutandis, în absența unui regulament unic care să reglementeze punerea la dispoziție a tuturor resurselor proprii ale Uniunii.

    (3)

    Statele membre ar trebui să pună la dispoziția Comisiei documentele și informațiile necesare exercitării de către Comisie a competenței care i-a fost conferită în ceea ce privește resursele proprii ale Uniunii. În special, statele membre ar trebui să transmită Comisiei rapoarte periodice privind resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate.

    (4)

    Statele membre ar trebui să poată furniza oricând Comisiei documentele justificative privind calcularea sumei aferente resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate.

    (5)

    Cota de apel uniformă aplicabilă resursei proprii bazate pe venitul național brut (VNB) menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (d) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 (denumită în continuare „resursa proprie bazată pe VNB”) ar trebui stabilită după adăugarea veniturilor provenite din toate celelalte resurse proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (a), (b) și (c) din decizia respectivă, a veniturilor provenite din contribuțiile financiare la programele suplimentare de cercetare și dezvoltare tehnologică și a altor venituri.

    (6)

    Reducerile brute ale contribuțiilor anuale bazate pe VNB acordate Danemarcei, Germaniei, Austriei, Țărilor de Jos și Suediei în temeiul articolului 2 alineatul (4) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 ar trebui luate în considerare atunci când se înregistrează în evidența contabilă resursa proprie bazată pe VNB în temeiul articolului 6 alineatul (3) al treilea paragraf din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 și atunci când se pune la dispoziție resursa proprie respectivă în conformitate cu articolul 10a din regulamentul respectiv.

    (7)

    Pentru a se asigura că bugetul Uniunii este finanțat indiferent de circumstanțe, ar trebui stabilită o procedură prin care statele membre să pună la dispoziția Uniunii, sub formă de doisprezecimi lunare, resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate înregistrată în buget și, ulterior, să regularizeze sumele puse la dispoziție.

    (8)

    Metodologia de calcul al resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate ar trebui stabilită cu precizie, luând în considerare cota de apel uniformă aplicabilă în temeiul articolului 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053.

    (9)

    Resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate ar trebui pusă la dispoziție sub forma înregistrării sumelor datorate în contul deschis în temeiul Regulamentului (UE, Euratom) nr. 609/2014 în acest scop în numele Comisiei la trezoreria fiecărui stat membru sau la organismul desemnat de către fiecare stat membru.

    (10)

    În scopul simplificării, procedura de regularizare a resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate ar trebui aliniată la dispozițiile în materie de regularizare a resurselor proprii existente. Suma totală care rezultă din orice regularizări efectuate ar trebui redistribuită imediat între statele membre.

    (11)

    Comisia ar trebui să dispună de lichidități suficiente pentru a respecta cerințele reglementare în ceea ce privește plățile concentrate în primele luni ale anului, în măsura în care acest lucru este justificat de necesitățile trezoreriei.

    (12)

    Pentru atingerea obiectivelor Uniunii, procedura pentru calcularea dobânzii ar trebui să asigure, în special, punerea la dispoziție în timp util și în totalitate a resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate. Statele membre ar trebui să plătească dobândă în cazul în care înregistrează cu întârziere resursa proprie respectivă în evidența contabilă. În conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, ar trebui să se asigure faptul că cuantumul costurilor de recuperare a dobânzii aferente resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate care a fost pusă la dispoziție cu întârziere nu depășește cuantumul dobânzii datorate.

    (13)

    Ar trebui să fie stabilită o procedură de revizuire rapidă și fiabilă pentru soluționarea eventualelor litigii care pot apărea între un stat membru și Comisie în ceea ce privește sumele corespunzătoare oricăror regularizări ale rapoartelor privind resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate sau în ceea ce privește stabilirea faptului dacă un stat membru poate fi considerat răspunzător de presupusa nerespectare a obligației de a furniza date, evitându-se astfel procedurile de durată și costisitoare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

    (14)

    Pentru a facilita aplicarea corespunzătoare a normelor financiare referitoare la resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate, este necesară introducerea unor dispoziții care să asigure o cooperare strânsă între statele membre și Comisie.

    (15)

    În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei în ceea ce privește stabilirea unor formulare pentru rapoartele privind resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate și specificarea în detaliu a procedurii de revizuire pentru soluționarea eventualelor litigii între un stat membru și Comisie. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (5).

    (16)

    Ar trebui utilizată procedura de consultare pentru adoptarea actelor de punere în aplicare referitoare la stabilirea formularelor pentru rapoartele privind resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate, având în vedere natura tehnică a actelor respective.

    (17)

    Pentru a facilita înregistrarea resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate, statele membre ar trebui să prezinte previziuni cel târziu în ultima zi a celei de a doua luni care urmează intrării în vigoare a prezentului regulament. Previziunile respective ar trebui să se bazeze pe cea mai bună estimare a greutății deșeurilor de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate, calculată în conformitate cu metodologia revizuită prevăzută în Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6) astfel cum a fost modificată prin Directiva (UE) 2018/852 a Parlamentului European și a Consiliului (7) și în Decizia 2005/270/CE a Comisiei (8) astfel cum a fost modificată prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/665 a Comisiei (9) (denumită în continuare „metodologia revizuită”). Pentru a facilita tranziția către metodologia revizuită, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a furniza previziunile lor pentru anii 2021 și 2022 pe baza metodologiei precedente.

    (18)

    Din motive de coerență, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare la aceeași dată ca și Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 și ar trebui să aibă aceeași dată de aplicare ca și decizia respectivă, și anume1 ianuarie 2021,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I

    DISPOZIȚII GENERALE

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament stabilește normele privind calcularea resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 (denumită în continuare „resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate”), privind punerea la dispoziția Comisiei a resursei proprii respective, privind măsurile menite să răspundă necesităților trezoreriei și privind efectele specifice asupra calculării cotei de apel uniforme aplicabile resursei proprii bazate pe venitul național brut (VNB) menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (d) din respectiva decizie (denumită în continuare „resursa proprie bazată pe VNB”).

    Articolul 2

    Păstrarea documentelor justificative

    (1)   Statele membre păstrează documentele justificative referitoare la resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate până la data de 31 iulie a celui de al cincilea an care urmează exercițiului financiar respectiv.

    (2)   În cazul în care verificarea documentelor justificative menționate la alineatul (1) de la prezentul articol, efectuată în temeiul articolului 2 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) 2021/768 al Consiliului (10), arată că este necesară o corecție sau o regularizare, documentele respective se păstrează pentru o perioadă de timp mai lungă decât cea menționată la alineatul (1) de la prezentul articol, suficientă pentru efectuarea și monitorizarea corecției sau regularizării.

    (3)   În cazul în care un litigiu survenit între un stat membru și Comisie în ceea ce privește obligația de a pune la dispoziție o anumită sumă aferentă resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate sau în ceea ce privește acuzațiile care duc la efectuarea de inspecții sau nerespectări ale obligației de a furniza date se soluționează de comun acord, printr-o decizie a Comisiei sau printr-o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene, statul membru transmite Comisiei, în termen de două luni de la soluționare, documentele justificative necesare pentru monitorizarea financiară.

    Articolul 3

    Cooperarea administrativă

    (1)   Fiecare stat membru transmite Comisiei:

    (a)

    denumirile serviciilor sau ale agențiilor responsabile de calcularea, constatarea, punerea la dispoziție și controlul resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate, precum și dispozițiile de bază privind rolul și funcționarea acestor servicii și agenții;

    (b)

    dispozițiile generale ale actelor cu putere de lege și ale actelor administrative și cele referitoare la procedura contabilă privind calcularea, constatarea, punerea la dispoziție și controlul de către Comisie asupra resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic;

    (c)

    titlul exact al tuturor evidențelor administrative și contabile în care este înregistrată resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate, în special cele utilizate pentru întocmirea evidențelor contabile prevăzute la articolul 5.

    Orice modificare a denumirilor menționate la primul paragraf litera (a) sau a dispozițiilor menționate la primul paragraf litera (b) se comunică imediat Comisiei.

    (2)   Comisia transmite tuturor statelor membre, la cererea unuia dintre ele, informațiile menționate la alineatul (1).

    Articolul 4

    Efecte specifice asupra resursei proprii bazate pe VNB

    (1)   În scopul stabilirii cotei uniforme menționate la articolul 5 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014, veniturile menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 se adaugă la veniturile menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (a) și (b) din decizia respectivă pentru calcularea părții din buget care urmează să fie acoperită de resursa proprie bazată pe VNB.

    (2)   Articolul 6 alineatul (3) al treilea paragraf și articolul 10a din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 se aplică reducerilor brute ale contribuțiilor anuale bazate pe VNB acordate Danemarcei, Germaniei, Austriei, Țărilor de Jos și Suediei în temeiul articolului 2 alineatul (4) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053.

    CAPITOLUL II

    CONTABILITATEA RESURSEI PROPRII BAZATE PE DEȘEURILE DE AMBALAJE DIN PLASTIC NERECICLATE

    Articolul 5

    Înregistrarea în evidența contabilă și raportarea

    (1)   Contabilitatea resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate se ține de către trezoreria fiecărui stat membru sau de către o entitate publică care exercită funcții similare (denumită în continuare „trezoreria”) sau de către banca centrală națională a fiecărui stat membru.

    (2)   În scopul ținerii contabilității resurselor proprii, situația contabilă se efectuează cel mai devreme la ora 13.00 din ultima zi lucrătoare din luna calculării sau constatării.

    (3)   Doisprezecimile referitoare la resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate se înregistrează în evidența contabilă în prima zi lucrătoare a fiecărei luni.

    Rezultatul calculului menționat la articolul 9 se înregistrează anual.

    (4)   Până la data de 15 aprilie a fiecărui an, fiecare stat membru transmite Comisiei previziunile, pentru anul în curs și pentru anul următor, privind greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate.

    (5)   Până la data de 31 iulie a fiecărui an, fiecare stat membru transmite Comisiei un raport anual pentru al doilea an care precedă anul în curs („anul n-2”) cu datele statistice referitoare la greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic generate în statul membru respectiv și la greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic care au fost reciclate, greutatea fiind exprimată în kilograme, precum și un raport anual pentru anul n-2 furnizând calculul sumei aferente resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate în conformitate cu articolul 6.

    (6)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare prin care stabilește formulare pentru rapoartele privind resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate menționate la alineatul (5) din prezentul articol. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de consultare menționată la articolul 14 alineatul (2).

    CAPITOLUL III

    CALCULAREA RESURSEI PROPRII BAZATE PE DEȘEURILE DE AMBALAJE DIN PLASTIC NERECICLATE

    Articolul 6

    Calcularea resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate

    (1)   Resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate se calculează astfel cum este prevăzut la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053. Greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate se calculează în conformitate cu articolul 6a din Directiva 94/62/CE și cu metodologia prevăzută în Decizia 2005/270/CE, în special la articolul 6c din respectiva decizie.

    (2)   Pentru fiecare stat membru, suma aferentă resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate se calculează în euro.

    (3)   Suma aferentă resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate într-un anumit an se stabilește pe baza previziunii menționate la articolul 5 alineatul (4).

    CAPITOLUL IV

    PUNEREA LA DISPOZIȚIE A RESURSEI PROPRII BAZATE PE DEȘEURILE DE AMBALAJE DIN PLASTIC NERECICLATE

    Articolul 7

    Dispoziții privind trezoreria și contabilitatea

    Articolul 9 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 se aplică mutatis mutandis resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate.

    Articolul 8

    Punerea la dispoziție a resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate

    (1)   Sumele calculate în conformitate cu articolul 6 pentru fiecare an calendaristic se creditează în prima zi lucrătoare a fiecărei luni. Respectivele sume reprezintă o doisprezecime din sumele totale relevante înregistrate în buget, convertite în monedele naționale la cursul de schimb din ultima zi de cotație a anului calendaristic care precedă exercițiul bugetar, astfel cum este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

    (2)   Sumele menționate la alineatul (1) de la prezentul articol se înregistrează în contul menționat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 în prima zi lucrătoare a lunii.

    (3)   Orice modificare a cotei de apel uniforme privind resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate necesită adoptarea definitivă a unui buget rectificativ și implică regularizarea doisprezecimilor înregistrate în contul menționat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 de la începutul exercițiului financiar.

    Aceste regularizări se efectuează cu ocazia primei înregistrări după adoptarea definitivă a bugetului rectificativ, în cazul în care aceasta are loc înainte de data de 16 a lunii. În caz contrar, regularizările se efectuează cu ocazia celei de a doua înregistrări după adoptarea definitivă. Prin derogare de la articolul 10 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (11), regularizările respective sunt înregistrate în evidența contabilă în raport cu exercițiul financiar al bugetului rectificativ corespunzător.

    (4)   Doisprezecimile aferente lunii ianuarie a fiecărui exercițiu financiar se calculează pe baza sumelor prevăzute în proiectul de buget menționat la articolul 314 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și se convertesc în monedele naționale la cursul de schimb din prima zi de cotație după data de 15 decembrie din anul calendaristic care precedă exercițiul bugetar; regularizarea acestor sume are loc cu ocazia înregistrărilor pentru luna următoare.

    (5)   Atunci când bugetul nu este adoptat definitiv cel târziu cu două săptămâni înaintea înregistrării pentru luna ianuarie a următorului exercițiu financiar, statele membre înregistrează în prima zi lucrătoare din fiecare lună, inclusiv în luna ianuarie, o doisprezecime din suma aferentă resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate înregistrate în ultimul buget adoptat definitiv; regularizarea are loc la prima scadență după adoptarea definitivă a bugetului, în cazul în care acesta este adoptat înainte de data de 16 a lunii. În caz contrar, regularizarea se face cu ocazia celei de a doua scadențe după adoptarea definitivă a bugetului.

    Articolul 9

    Regularizări ale resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate din exercițiile financiare anterioare

    (1)   Pe baza raportului anual prin care se furnizează calculul sumei aferente resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate menționat la articolul 5 alineatul (5), în anul următor celui în care a fost transmis raportul respectiv, fiecare stat membru este debitat sau creditat cu o sumă calculată pe baza diferenței dintre sumele care figurează în previziunile pentru un anumit an și sumele reale care figurează în raportul pentru anul respectiv.

    (2)   Pentru fiecare stat membru, Comisia calculează diferența dintre sumele care rezultă din regularizările menționate la alineatul (1) și rezultatul înmulțirii dintre sumele totale corespunzătoare regularizărilor și procentul pe care îl reprezintă VNB al statului membru respectiv din VNB al tuturor statelor membre, aplicabil la 15 ianuarie bugetului în vigoare pentru anul care urmează celui în care au fost furnizate datele pentru regularizări (denumită în continuare „suma netă”).

    Pentru acest calcul menționat la primul paragraf, sumele sunt convertite din moneda națională în euro la cursul de schimb din ultima zi de cotație a anului calendaristic care precedă anul de înregistrare în evidența contabilă, astfel cum a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

    Comisia informează statele membre cu privire la sumele care rezultă din calculul menționat la primul paragraf din prezentul alineat înainte de data de 1 februarie a anului care urmează după anul în care au fost furnizate datele pentru regularizări. Fiecare stat membru înregistrează suma netă în contul menționat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 în prima zi lucrătoare din luna iunie a aceluiași an.

    (3)   Orice regularizare a rapoartelor menționate la articolul 5 alineatul (5) din prezentul regulament pentru exercițiile financiare anterioare rezultată în urma inspecțiilor antrenează o regularizare specială a înregistrărilor în contul menționat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014. Comisia informează statul membru în cauză cu privire la regularizarea necesară, printr-o scrisoare. Suma corespunzătoare regularizării respective este pusă la dispoziție la data specificată de Comisie în scrisoarea respectivă.

    (4)   Statul membru în cauză poate solicita Comisiei să revizuiască regularizarea comunicată în scrisoarea menționată la alineatul (3) în termen de două luni de la data primirii scrisorii respective. Revizuirea se finalizează cu o decizie care urmează să fie adoptată de Comisie în termen de cel mult trei luni de la data primirii cererii statului membru.

    În cazul în care decizia Comisiei este să revizuiască, integral sau parțial, sumele corespunzătoare regularizării comunicate în scrisoarea menționată la alineatul (3), statul membru pune la dispoziție suma corespunzătoare. Nici cererea statului membru de revizuire a regularizării, nici o acțiune în anulare împotriva deciziei Comisiei nu aduce atingere obligației statului membru respectiv de a pune la dispoziție suma corespunzătoare regularizării.

    (5)   Comisia poate adopta acte de punere în aplicare care să specifice în detaliu procedura de revizuire menționată la alineatul (4) din prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 14 alineatul (3).

    (6)   După data de 31 iulie a celui de al cincilea an care urmează după un anumit exercițiu financiar, modificările nu mai sunt luate în considerare, cu excepția punctelor notificate înaintea datei menționate fie de către Comisie, fie de către statul membru.

    (7)   Operațiunile la care se referă prezentul articol constituie operațiuni de venituri corespunzătoare exercițiului financiar în care acestea urmează să fie înregistrate în contul menționat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014.

    Articolul 10

    Anticiparea doisprezecimilor

    (1)   Pentru nevoile specifice de plată a cheltuielilor Fondului european de garantare agricolă în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (12) și în funcție de situația trezoreriei Uniunii, statele membre pot fi invitate de Comisie să anticipeze, cu până la două luni în primul trimestru al exercițiului financiar, înregistrarea unei doisprezecimi sau a unei fracțiuni de doisprezecime din sumele prevăzute în buget pentru resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate.

    (2)   Sub rezerva alineatului (3), pentru nevoile specifice de plată a cheltuielilor fondurilor structurale și de investiții europene în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (13) și în funcție de situația trezoreriei Uniunii, statele membre pot fi invitate de Comisie să anticipeze, în primele șase luni ale exercițiului financiar, înregistrarea cu până la o jumătate suplimentară de doisprezecime din sumele prevăzute în buget pentru resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate.

    (3)   Suma totală pe care statele membre o pot anticipa în aceeași lună, la invitația Comisiei, în temeiul alineatelor (1) și (2) nu depășește în niciun caz echivalentul a două doisprezecimi suplimentare.

    (4)   După primele șase luni, înregistrarea lunară solicitată nu poate depăși o doisprezecime din resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate, în limita sumelor înregistrate în buget în acest scop.

    (5)   Comisia informează în prealabil statele membre cel târziu cu două săptămâni înainte de înregistrarea solicitată în temeiul alineatelor (1) și (2).

    (6)   Comisia informează statele membre cu privire la intenția sa de a solicita o astfel de înregistrare cu mult timp înainte și cel târziu cu șase săptămâni înainte de solicitarea înregistrări în temeiul alineatului (2).

    (7)   Articolul 8 alineatul (4) referitor la suma care urmează să fie înregistrată în luna ianuarie a fiecărui an și articolul 8 alineatul (5), care este aplicabil în situația în care bugetul nu este adoptat definitiv înainte de începerea exercițiului financiar, se aplică înregistrărilor anticipate menționate la alineatele (1) și (2).

    Articolul 11

    Dobânzile la sumele puse la dispoziție cu întârziere

    (1)   În ceea ce privește resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate, dobânda se plătește numai pentru întârzierile legate de înregistrarea următoarelor sume:

    (a)

    sumele menționate la articolul 8;

    (b)

    sumele care rezultă din calculul menționat la articolul 9 alineatul (1), la momentul specificat la articolul 9 alineatul (2) al treilea paragraf;

    (c)

    sumele care rezultă din regularizările speciale menționate la articolul 9 alineatul (3);

    (d)

    sumele care rezultă din nerespectarea de către un stat membru a obligației prevăzute în prezentul regulament de a furniza date, pentru care acesta poate fi considerat răspunzător.

    În sensul literei (d) de la primul paragraf, dobânda aferentă regularizărilor rezultate din corecțiile efectuate ca urmare a nerespectării obligației unui stat membru de a furniza date se calculează începând cu prima zi lucrătoare din luna iunie a anului care urmează după cel în care a expirat termenul stabilit de Comisie.

    Un stat membru este exonerat de obligația de a plăti dobândă pentru nerespectarea obligației de a furniza date menționată la primul paragraf litera (d), dacă nerespectarea obligației respective este fie din motive de forță majoră, fie din alte motive pentru care statul membru în cauză nu poate fi considerat răspunzător.

    Litigiile dintre un stat membru și Comisie cu privire la faptul dacă statul membru poate fi considerat răspunzător pentru presupusa nerespectare a obligației de a furniza date menționată la primul paragraf litera (d) din prezentul alineat se soluționează prin revizuirea menționată la articolul 9 alineatul (4).

    (2)   În cazul în care un stat membru inițiază revizuirea menționată la articolul 9 alineatul (4), dobânda se calculează începând cu data specificată de către Comisie în conformitate cu articolul 9 alineatul (3).

    (3)   Se renunță la recuperarea sumelor aferente dobânzilor inferioare cuantumului de 500 EUR.

    (4)   Dobânda se percepe la ratele și în condițiile prevăzute la articolul 12 alineatele (4) și (5) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 609/2014.

    (5)   Pentru plata dobânzilor prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol, articolul 9 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 609/2014 se aplică mutatis mutandis.

    CAPITOLUL V

    GESTIONAREA LICHIDITĂȚILOR

    Articolul 12

    Cerințe privind gestionarea lichidităților și executarea ordinelor de plată

    Articolele 14 și 15 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 se aplică mutatis mutandis resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate.

    CAPITOLUL VI

    DISPOZIȚII FINALE

    Articolul 13

    Grupul de experți

    Comisia instituie un grup formal de experți alcătuit din reprezentanți ai tuturor statelor membre și prezidat de un reprezentant al Comisiei. Sarcinile grupului formal de experți sunt de a consilia Comisia și de a-și exprima opiniile cu privire la comparabilitatea, fiabilitatea și exhaustivitatea statisticilor privind deșeurile de ambalaje din plastic generate și reciclate, de a consilia Comisia cu privire la elaborarea măsurilor menite să sporească fiabilitatea și comparabilitatea datelor și de a emite avize anuale cu privire la caracterul adecvat al datelor privind deșeurile de ambalaje din plastic, prezentate de statele membre în scopuri legate de resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate. Grupul formal de experți este înregistrat în registrul de grupuri de experți al Comisei și se asigură transparența structurii și activității acestuia.

    Articolul 14

    Procedura comitetului

    (1)   Comisia este asistată de comitetul instituit în conformitate cu articolul 21 alineatul (1) din Directiva 94/62/CE. Comitetul respectiv este un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

    (2)   În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    (3)   În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    Articolul 15

    Dispoziții tranzitorii

    În scopul efectuării calculului menționat la articolul 6, fiecare stat membru furnizează Comisiei, cel târziu în ultima zi a celei de a doua luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, previziuni privind greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate începând cu anul 2021 și până în anul care urmează după intrarea în vigoare a prezentului regulament. În anii 2021 și 2022, statele membre pot furniza previziunile lor privind greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate, calculată în conformitate cu Directiva 94/62/CE astfel cum a fost modificată prin Directiva (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului (14) și cu metodologia prevăzută în Decizia 2005/270/CE, astfel cum a fost modificată prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/896 a Comisiei (15), și în special articolul 5 din respectiva decizie.

    Articolul 16

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare la data intrării în vigoare a Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 30 aprilie 2021.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    A. P. ZACARIAS


    (1)  Avizul din 25 martie 2021 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (2)  Avizul din 9 octombrie 2018 (JO C 431, 29.11.2018, p. 1).

    (3)  Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom (JO L 424, 15.12.2020, p. 1).

    (4)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resurselor proprii bazate pe TVA și pe VNB și privind măsurile pentru a răspunde necesităților trezoreriei (JO L 168, 7.6.2014, p. 39).

    (5)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

    (6)  Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 1994 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (JO L 365, 31.12.1994, p. 10).

    (7)  Directiva (UE) 2018/852 a Parlamentului European și a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (JO L 150, 14.6.2018, p. 141).

    (8)  Decizia 2005/270/CE a Comisiei din 22 martie 2005 de stabilire a tabelelor corespunzătoare sistemului de baze de date în conformitate cu Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (JO L 86, 5.4.2005, p. 6).

    (9)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/665 a Comisiei din 17 aprilie 2019 de modificare a Deciziei 2005/270/CE de stabilire a tabelelor corespunzătoare sistemului de baze de date în conformitate cu Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (JO L 112, 26.4.2019, p. 26).

    (10)  Regulamentul (UE, Euratom) 2021/768 al Consiliului din 30 aprilie 2021 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 608/2014 (a se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial).

    (11)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

    (12)  Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 608).

    (13)  Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 320).

    (14)  Directiva (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire (JO L 115, 6.5.2015, p. 11).

    (15)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/896 a Comisiei din 19 iunie 2018 de stabilire a metodologiei utilizate pentru calcularea consumului anual de pungi de transport din plastic subțire și de modificare a Deciziei 2005/270/CE (JO L 160, 25.6.2018, p. 6).


    Top