EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0581

Regulamentul (UE) 2018/581 al Consiliului din 16 aprilie 2018 de suspendare temporară a taxelor vamale autonome prevăzute de Tariful vamal comun pentru anumite mărfuri de tipul celor care urmează a fi încorporate în aeronave sau utilizate pentru aeronave și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1147/2002

JO L 98, 18/04/2018, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/581/oj

18.4.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 98/1


REGULAMENTUL (UE) 2018/581 AL CONSILIULUI

din 16 aprilie 2018

de suspendare temporară a taxelor vamale autonome prevăzute de Tariful vamal comun pentru anumite mărfuri de tipul celor care urmează a fi încorporate în aeronave sau utilizate pentru aeronave și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1147/2002

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 31,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Prin Regulamentul (CE) nr. 1147/2002 al Consiliului (1), au fost suspendate temporar taxele autonome prevăzute de Tariful vamal comun aplicabile pieselor, componentelor și altor mărfuri destinate a fi încorporate în aeronavele civile sau utilizate pentru acestea, atunci când sunt importate cu certificate de navigabilitate. Regulamentul respectiv a simplificat procedurile vamale aplicabile importurilor cu scutire de taxe vamale de piese, componente și alte mărfuri utilizate la construcția, repararea, întreținerea, recondiționarea, modificarea sau transformarea aeronavelor. Cu toate acestea, ca urmare a evoluțiilor tehnice și legislative de amploare care au avut loc din 2002 până în prezent și din motive de claritate, este necesar ca Regulamentul (CE) nr. 1147/2002 să fie înlocuit.

(2)

În conformitate cu informațiile primite de la statele membre, suspendarea temporară introdusă de Regulamentul (CE) nr. 1147/2002 rămâne necesară pentru a reduce sarcina administrativă atât pentru operatorii economici din sectorul aeronautic, cât și pentru autoritățile vamale din statele membre, deoarece importurile în regim special cu supraveghere vamală, cum ar fi destinația finală, perfecționarea activă sau antrepozitarea vamală, ar fi împovărătoare. Suspendarea temporară ar trebui, prin urmare, să fie continuată.

(3)

Ținând seama de faptul că prețurile pieselor și ale componentelor utilizate în sectorul aeronautic sunt în general mult mai ridicate decât prețurile practicate pentru mărfuri similare utilizate în alte scopuri, riscul ca mărfurile importate cu scutire de taxe vamale să fie utilizate în alte sectoare industriale și, prin urmare, riscul de a se abuza de suspendarea temporară este foarte scăzut.

(4)

Regulamentul (UE) nr. 748/2012 al Comisiei (2) prevede că, pentru ca o piesă să fie considerată eligibilă pentru instalare într-un produs cu certificat de tip, aceasta trebuie să fie însoțită de un certificat de autorizare a dării în exploatare (formularul AESA 1) eliberat de către o parte autorizată de autoritățile aeronautice din Uniune. Prin urmare, suspendarea taxelor vamale ar trebui să fie condiționată de existența unui certificat de autorizare a dării în exploatare sau, în cazul reparării sau al întreținerii unor mărfuri care și-au pierdut starea de navigabilitate, de existența unui certificat de autorizare a dării în exploatare anterior.

(5)

În plus, certificatele echivalente eliberate de țări terțe și certificatele care au fost eliberate în cadrul unor acorduri bilaterale privind siguranța aviației încheiate cu Uniunea înainte de înființarea Agenției Europene de Siguranță a Aviației (AESA) ar trebui să fie, de asemenea, acceptate ca alternativă la certificatele de autorizare a dării în exploatare (formularul AESA 1).

(6)

Având în vedere că certificatele sunt eliberate în format electronic, pentru a beneficia de suspendare ar trebui să fie posibilă punerea la dispoziție a certificatelor atât prin utilizarea unor tehnici de prelucrare electronică a datelor, cât și prin utilizarea altor mijloace.

(7)

Pentru a facilita controalele vamale, declarația vamală de punere în liberă circulație ar trebui să conțină o trimitere la numărul de identificare al certificatului de autorizare a dării în exploatare sau, în cazul reparării sau al întreținerii unor mărfuri care și-au pierdut starea de navigabilitate, o trimitere la numărul de identificare al unui certificat de autorizare a dării în exploatare anterior.

(8)

Autoritățile vamale ale statelor membre ar trebui să aibă posibilitatea să solicite un aviz de specialitate din partea unui reprezentant al autorităților aeronautice naționale, pe cheltuiala importatorului, în cazul în care suspectează că un certificat a fost falsificat. Cu toate acestea, înainte de a lua o astfel de măsură, autoritățile vamale ar trebui să țină seama de riscul ca costul avizului de specialitate să depășească beneficiul rezultat din suspendarea taxelor vamale pentru importator în cazul în care, conform avizului de specialitate, normele de eliberare a certificatelor respective nu au fost încălcate.

(9)

În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei pentru a stabili o listă cu pozițiile, subpozițiile și codurile din Nomenclatura combinată prevăzută în Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului (3), în temeiul căreia să fie clasificate mărfurile eligibile să beneficieze de o suspendare în temeiul prezentului regulament și pentru a stabili o listă de certificate care sunt considerate echivalente cu certificatul de autorizare a dării în exploatare (formularul AESA 1). Respectivele competențe ar trebui să fie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

(10)

Având în vedere modificările ample aduse prin prezentul regulament în ceea ce privește mărfurile care pot beneficia de suspendarea taxelor vamale autonome, certificatele de autorizare a dării în exploatare acceptabile și procedurile, precum și din motive de claritate, Regulamentul (CE) nr. 1147/2002 ar trebui abrogat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Taxele autonome din Tariful vamal comun prevăzute în Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 pentru piese, componente și alte mărfuri de tipul celor care urmează a fi încorporate în aeronave și părți ale acestora sau utilizate pentru aeronave și părți ale acestora în cursul fabricării, reparării, întreținerii, reconstrucției, modificării sau transformării se suspendă.

Respectivele taxe autonome din Tariful vamal comun se suspendă și în cazul mărfurilor care și-au pierdut starea de navigabilitate, atunci când acestea sunt importate în scopul reparării sau al întreținerii.

(2)   Comisia adoptă, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de poziții, subpoziții și coduri din Nomenclatura combinată prevăzută în Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 în temeiul căreia sunt clasificate mărfurile eligibile pentru suspendare. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 4 alineatul (2).

Articolul 2

(1)   Pentru ca mărfurile să beneficieze de suspendarea prevăzută la articolul 1, declarantul pune la dispoziția autorităților vamale, cu ocazia depunerii declarației vamale de punere în liberă circulație, un certificat de autorizare a dării în exploatare (formularul AESA 1), astfel cum figurează în apendicele I la anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012, sau un certificat echivalent. Certificatul este pus la dispoziție prin utilizarea unor tehnici de prelucrare electronică a datelor sau a altor mijloace.

Declarația vamală de punere în liberă circulație conține o trimitere la numărul de identificare al certificatului de autorizare a dării în exploatare sau, în cazul reparării sau al întreținerii unor mărfuri care și-au pierdut starea de navigabilitate, o trimitere la numărul de identificare al unui certificat de autorizare a dării în exploatare anterior.

(2)   Comisia elaborează, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de certificate care sunt considerate echivalente cu certificatul de autorizare a dării în exploatare (formularul AESA 1). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 4 alineatul (2).

Articolul 3

În cazul în care autoritățile vamale au motive întemeiate să suspecteze că un certificat pus la dispoziție în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) a fost falsificat, acestea pot solicita un aviz de specialitate din partea unui reprezentant al autorităților aeronautice naționale. Importatorul suportă costurile avizului de specialitate.

Atunci când decid cu privire la solicitarea sau nu a unui aviz de specialitate, autoritățile vamale țin seama de riscul ca costul avizului respectiv să depășească beneficiul rezultat din suspendarea taxelor vamale pentru importator în cazul în care, conform avizului de specialitate, normele de eliberare a certificatelor respective nu au fost încălcate.

Articolul 4

(1)   Comisia este asistată de Comitetul Codului Vamal instituit prin articolul 285 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5). Comitetul respectiv este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

(2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Articolul 5

Regulamentul (CE) nr. 1147/2002 se abrogă. Trimiterile la regulamentul abrogat se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.

Articolul 6

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 19 aprilie 2018. Cu toate acestea, articolul 1 alineatul (1), articolul 2 alineatul (1) și articolele 3 și 5 se aplică de la data intrării în vigoare a actelor de punere în aplicare menționate la articolul 1 alineatul (2) și la articolul 2 alineatul (2) și cel târziu de la 31 decembrie 2018.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Luxemburg, 16 aprilie 2018.

Pentru Consiliu

Președintele

R. PORODZANOV


(1)  Regulamentul (CE) nr. 1147/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 de suspendare temporară a drepturilor autonome din Tariful Vamal Comun pentru anumite mărfuri importate pe baza unor certificate de navigabilitate (JO L 170, 29.6.2002, p. 8).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 748/2012 al Comisiei din 3 august 2012 de stabilire a normelor de punere în aplicare privind certificarea pentru navigabilitate și mediu a aeronavelor și a produselor, pieselor și echipamentelor aferente, precum și certificarea organizațiilor de proiectare și producție (JO L 224, 21.8.2012, p. 1).

(3)  Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 269, 10.10.2013, p. 1).


Top