EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D2104

Decizia (UE) 2017/2104 a Consiliului din 6 noiembrie 2017 privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Grupului de lucru pentru standardele de calitate ale produselor agricole al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE-WP.7) cu privire la propunerile de standarde de calitate pentru fructe și legume

JO L 303, 18/11/2017, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/2104/oj

18.11.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 303/1


DECIZIA (UE) 2017/2104 A CONSILIULUI

din 6 noiembrie 2017

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Grupului de lucru pentru standardele de calitate ale produselor agricole al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE-WP.7) cu privire la propunerile de standarde de calitate pentru fructe și legume

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Grupul de lucru pentru standardele de calitate ale produselor agricole al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE-WP.7) examinează și adoptă propuneri de instituire a unor noi standarde de calitate ale UNECE pentru fructe și legume sau modifică standardele existente. Propunerile respective sunt pregătite de secțiunile specializate în standardizare ale UNECE. În cadrul UNECE-WP.7, membrii participanți adoptă propunerile prin consens.

(2)

Standardele de calitate ale UNECE pentru fructe și legume contribuie la armonizarea la nivel internațional a standardelor respective și constituie un cadru care garantează concurența loială în comerțul cu fructe și legume.

(3)

Uniunea participă ca observator la lucrările UNECE-WP.7 și în secțiunile specializate în standardizare. Statele membre sunt membre ale UNECE și participă la lucrările UNECE-WP.7 și în secțiunile specializate în standardizare. Prin urmare, statele membre au dreptul de a participa la luarea deciziilor privind adoptarea standardelor de calitate ale UNECE pentru fructe și legume.

(4)

În temeiul articolului 75 alineatul (1) și al articolului 76 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (1), produsele din sectorul fructelor și legumelor destinate a fi vândute în stare proaspătă consumatorilor pot fi comercializate numai dacă sunt conforme cu standardele de comercializare aplicabile, dacă sunt de calitate bună, corectă și vandabilă și dacă este indicată țara de origine.

(5)

În temeiul articolului 75 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, Comisia este împuternicită să stabilească standarde de comercializare în sectorul fructelor și legumelor prin intermediul unui act delegat. Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei (2) stabilește standarde de comercializare specifice pentru anumite produse din sectorul fructelor și legumelor. Standardele de comercializare specifice respective se bazează pe standardele de calitate ale UNECE pentru produsele menționate.

(6)

În temeiul articolului 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 543/2011, fructele și legumele care nu fac obiectul unui standard de comercializare specific trebuie să se conformeze standardului de comercializare general prevăzut în partea A a anexei I la regulamentul de punere în aplicare respectiv. Produsele care sunt conforme cu orice standard de comercializare aplicabil adoptat de UNECE sunt considerate conforme cu standardul de comercializare general menționat.

(7)

Întrucât standardele de calitate ale UNECE pentru fructe și legume afectează dreptul Uniunii, este necesar să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul UNECE-WP.7 în ceea ce privește standardele de calitate respective.

(8)

Propunerile de standarde de calitate, pregătite de Secțiunea specializată în standardizarea fructelor și legumelor proaspete și de Secțiunea specializată în standardizarea produselor uscate sau deshidratate sunt discutate pe larg de experții științifici și tehnici din sectorul fructelor și legumelor. Propunerile respective ar trebui, prin urmare, să fie sprijinite în numele Uniunii de către statele membre, cu condiția ca propunerile în cauză să fie în interesul Uniunii și să nu contravină dreptului Uniunii, în special Regulamentului (UE) nr. 1308/2013.

(9)

Având în vedere natura tehnică și în evoluție a standardelor de calitate pentru fructele și legumele proaspete și, în consecință, necesitatea ca poziția Uniunii să țină seama de noile evoluții, precum și de orice alte posibile preocupări din Uniune, ar trebui stabilite proceduri, în conformitate cu principiul cooperării loiale dintre instituțiile Uniunii prevăzut la articolul 13 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană, pentru precizarea anuală a poziției Uniunii.

(10)

Pentru a se permite flexibilitatea necesară pe parcursul discuțiilor și în cadrul reuniunii UNECE-WP.7, statele membre, în consultare cu Comisia, ar trebui să fie autorizate să accepte modificări ale propunerilor privind standardele de calitate pentru fructe și legume, cu condiția ca respectivele modificări să nu afecteze fondul propunerilor menționate.

(11)

Poziția stabilită în prezenta decizie trebuie să fie revizuită cel târziu până la reuniunea anuală a UNECE-WP.7 din 2020.

(12)

Uniunea având numai statutul de observator în cadrul UNECE-WP.7 și al secțiunilor specializate în standardizare, revine statelor membre care participă la UNECE-WP.7 să exprime poziția Uniunii, acționând împreună în interesul Uniunii,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul reuniunilor anuale ale UNECE-WP.7, atunci când acesta din urmă este chemat să stabilească noi standarde de calitate ale UNECE pentru fructe și legume sau să modifice standarde de calitate existente ale UNECE pentru fructe și legume, este prevăzută în anexa I.

Articolul 2

Precizarea anuală a poziției pe care Uniunea urmează să o adopte în cadrul reuniunilor anuale ale UNECE-WP.7 se stabilește în conformitate cu anexa II.

Articolul 3

Prezenta decizie și anexele la aceasta sunt evaluate și, după caz, revizuite de către Consiliu la propunerea Comisiei cel târziu până la reuniunea anuală a UNECE-WP.7 din 2020.

Articolul 4

Poziția menționată la articolul 1 este exprimată de statele membre ale Uniunii care participă la UNECE-WP.7, acționând împreună în interesul Uniunii.

Articolul 5

Statele membre care participă la UNECE-WP.7, acționând împreună în interesul Uniunii și în consultare cu Comisia, pot accepta modificări minore ale propunerilor privind standardele de calitate pentru fructe și legume în cadrul UNECE-WP.7, care nu afectează fondul propunerilor respective.

Articolul 6

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 6 noiembrie 2017.

Pentru Consiliu

Președintele

T. TAMM


(1)  Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 671).

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate (JO L 157, 15.6.2011, p. 1).


ANEXA I

POZIȚIA UNIUNII ÎN CADRUL REUNIUNII ANUALE A UNECE-WP.7

Statele membre care participă la UNECE-WP.7, acționând împreună în interesul Uniunii, aprobă propunerile pregătite de Secțiunea specializată în standardizarea fructelor și legumelor proaspete și de Secțiunea specializată în standardizarea produselor uscate sau deshidratate pentru stabilirea unor noi standarde de calitate ale UNECE pentru fructe și legume sau modificarea standardelor de calitate existente ale UNECE pentru fructe și legume, cu condiția ca:

(a)

noile standarde de calitate pentru fructe și legume sau modificările aduse actualelor standarde de calitate existente pentru fructe și legume sunt în interesul Uniunii și contribuie la realizarea obiectivelor urmărite de Uniune în cadrul politicii sale agricole; și

(b)

noile standarde de calitate pentru fructe și legume sau modificările aduse standardelor de calitate existente pentru fructe și legume nu sunt în contradicție cu dreptul Uniunii și, în special, cu Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, fără a aduce atingere dreptului Comisiei de a adapta normele Uniunii prin acte delegate, în special în ceea ce privește standardele de comercializare pentru fructe și legume prevăzute la articolul 75 din regulamentul respectiv.


ANEXA II

PRECIZAREA ANUALĂ A POZIȚIEI CARE URMEAZĂ SĂ FIE ADOPTATĂ DE UNIUNE LA REUNIUNEA ANUALĂ A UNECE-WP.7

1.

Înainte de fiecare reuniune anuală a UNECE-WP.7, Comisia transmite Consiliului sau grupurilor sale de pregătire un document pregătitor scris care stabilește detaliile propunerii de precizare a poziției Uniunii în vederea discutării și a aprobării poziției care urmează să fie exprimată în numele Uniunii. Documentul respectiv se transmite cu suficient timp înainte de reuniunea UNECE-WP.7 la care se referă.

2.

Atunci când pregătește documentul scris menționat la punctul 1 din prezenta anexă, Comisia evaluează dacă standardele de calitate propuse respectă condițiile prevăzute la anexa I, inclusiv dacă acestea dau naștere unor preocupări deosebite pentru Uniune.

3.

În cazul în care, drept urmare a evaluării Comisiei menționate la punctul 2, discuțiile în cadrul Consiliului sau al grupurilor sale de pregătire concluzionează că o propunere a Secțiunii specializate în standardizarea fructelor și legumelor proaspete sau a Secțiunii specializate în standardizarea produselor uscate sau deshidratate prezintă o preocupare deosebită pentru Uniune, care nu a fost discutată în cadrul uneia dintre secțiunile specializate în standardizare, statele membre care participă la UNECE-WP.7, acționând împreună în interesul Uniunii, solicită amânarea deciziei referitoare la această propunere până în momentul în care această preocupare este discutată în mod adecvat în cadrul secțiunii specializate în standardizare.

4.

În cazul în care o propunere a Secțiunii specializate în standardizarea fructelor și legumelor proaspete sau a Secțiunii specializate în standardizarea produselor uscate sau deshidratate este probabil să fie afectată de informații științifice sau tehnice noi, care au apărut după discuția în cadrul Consiliului sau al grupurilor sale de pregătire menționată la punctul 1, dar înaintea sau în timpul reuniunii UNECE-WP.7, statele membre care participă la UNECE-WP.7, acționând împreună în interesul Uniunii, solicită ca decizia privind această propunere în cadrul UNECE-WP.7 să fie amânată până când această propunere a fost discutată în cadrul secțiunilor specializate în standardizare, pe baza acestor noi informații științifice sau tehnice.

5.

În cazul în care un număr de state membre echivalent cu o minoritate de blocare stabilită la articolul 238 alineatul (3) litera (a) al doilea paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene se opun unei propuneri de nou standard de calitate al UNECE pentru fructe și legume sau unei modificări a standardelor de calitate ale UNECE existente pentru fructe și legume, statele membre care participă la UNECE-WP.7 solicită ca decizia privind standardul propus respectiv să fie amânată și ca discuțiile să fie continuate în cadrul Secțiunii specializate în standardizarea fructelor și legumelor proaspete sau al Secțiunii specializate în standardizarea produselor uscate sau deshidratate sau în cadrul unui grup de lucru al UNECE înființat în acest scop.

6.

În cadrul Consiliului sau al grupurilor de pregătire ale acestuia pot fi convocate și alte reuniuni, dacă este necesar și inclusiv ad hoc, pentru a ține seama de orice noi evoluții care pot apărea între discuția din cadrul Consiliului sau al grupurilor sale de pregătire și până la sau în timpul reuniunii UNECE-WP.7, altele decât acele evoluții menționate la articolul 5 din prezenta decizie.

7.

În cazul în care, în cursul unor astfel de reuniuni, inclusiv reuniunile ad hoc, și în ceea ce privește punctele 3, 4 și 6 din prezenta anexă, nu se poate ajunge la un acord privind propunerea de precizare a poziției Uniunii, chestiunea este transmisă Consiliului sau grupurilor sale de pregătire.


Top