EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0855

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului de creare a unei rețele de colectare de date contabile agricole privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole în Comunitatea Europeană

/* COM/2011/0855 final - 2011/0416 (COD) */

52011PC0855

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului de creare a unei rețele de colectare de date contabile agricole privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole în Comunitatea Europeană /* COM/2011/0855 final - 2011/0416 (COD) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1. Contextul propunerii

- Motivele și obiectivele propunerii

Alinierea competențelor de executare ale Comisiei prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului[1] la diferențierea dintre competențele delegate și competențele de executare ale Comisiei introduse prin articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

- Context general

Articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) stabilesc o distincție între două tipuri de acte ale Comisiei:

- Articolul 290 din TFUE autorizează organul legislativ să delege Comisiei competența de a adopta acte fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general, care completează sau modifică anumite elemente neesențiale ale unui act legislativ. Actele juridice adoptate de Comisie în acest mod sunt, potrivit terminologiei utilizate în tratat, „acte delegate” [articolul 290 alineatul (3) din TFUE].

- Articolul 291 din TFUE permite statelor membre să ia toate măsurile de drept intern necesare pentru a pune în aplicare actele obligatorii din punct de vedere juridic ale Uniunii. În cazul în care sunt necesare condiții unitare de punere în aplicare a actelor respective, aceste acte pot conferi Comisiei competențe de executare. Actele juridice adoptate de Comisie în acest mod sunt, potrivit terminologiei utilizate în tratat, „acte de punere în aplicare” [articolul 291 alineatul (4) din TFUE].

- Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii

Articolele 290 și 291 din TFUE.

- Coerența cu celelalte politici și obiective ale Uniunii

Nu se aplică.

2. Consultarea părților interesate și evaluarea impactului

- Consultarea părților interesate

- Obținerea și utilizarea expertizei

- Evaluarea impactului

Având în vedere că propunerea de aliniere a Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului la Tratatul de la Lisabona este o problemă interinstituțională care va afecta toate regulamentele Consiliului, nu a fost necesară consultarea părților interesate, obținerea și utilizarea expertizei sau o evaluare a impactului. De asemenea, modificările care au drept scop simplificarea și adaptarea Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului, ținând seama de experiența dobândită prin punerea sa în aplicare, au o sferă limitată.

3. Elementele juridice ale propunerii

- Rezumatul acțiunii propuse

Identificarea competențelor delegate și a competențelor de executare ale Comisiei prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului și stabilirea procedurii corespunzătoare de adoptare a actelor respective.

În plus, în vederea simplificării și pentru a ține seama de experiența acumulată prin punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului, se propune ca anumite dispoziții din respectivul regulament să fie modificate sau eliminate.

- Temeiul juridic

Articolul 43 din TFUE.

- Principiul subsidiarității

Politica agricolă este responsabilitatea comună a UE și a statelor membre. Acest lucru înseamnă că statele membre își mențin competența atât timp cât UE nu legiferează în domeniu. Rețeaua de informații contabile agricole (RICA) există din anul 1965, iar simplificarea și adaptarea normelor curente ținând seama de experiența dobândită prin punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului sunt pe deplin justificate.

- Principiul proporționalității

Propunerea respectă principiul proporționalității.

- Alegerea instrumentelor

Instrumentul propus: Regulament al Parlamentului European și al Consiliului.

Alte instrumente nu ar fi adecvate din următorul motiv: un regulament trebuie modificat printr-un alt regulament.

4. Implicațiile bugetare

Această măsură nu presupune cheltuieli suplimentare pentru Uniune.

5. Informații suplimentare

- Simplificarea și adaptarea ținând seama de experiența dobândită prin punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului

Astfel cum se arată mai jos, regulamentul conține anumite dispoziții care datează din perioada adoptării Regulamentului nr. 79/65/CEE al Consiliului din 15 iunie 1965 de creare a unei rețele de colectare de date contabile agricole privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole în Comunitatea Economică Europeană[2] care nu mai reflectă contextul și structura actuală a RICA.

Într-adevăr, rapoartele bazate pe RICA nu mai sunt prezentate Parlamentului European și Consiliului în vederea fixării anuale a prețurilor produselor agricole. Dispoziția actuală care prevede ca rapoartele să fie prezentate anual Parlamentului European și Consiliului este, prin urmare, caducă. Cu toate acestea, în scopul de a oferi altor instituții, precum și publicului, un acces mai ușor la datele și rapoartele bazate pe RICA, aceste informații trebuie să fie publicate pe un site de internet public.

De asemenea, Comisia nu impune statelor membre să furnizeze exploatațiilor cu evidență contabilă proprie lista birourilor de expertiză contabilă pe baza căreia să se aleagă un birou, însă majoritatea exploatațiilor au proprii lor contabili/birouri de expertiză contabilă care transmit date către RICA sau datele sunt colectate direct de către biroul de legătură sau contractorii săi. Mai mult, controlul bugetar al cheltuielilor care urmează să fie plătite pentru transmiterea fișelor de exploatație este realizat printr-o altă procedură bugetară și, prin urmare, nu ar trebui să mai fie inclusă în acest regulament.

Întrucât cele două studii menționate în regulament, și anume, studiul pentru stabilirea veniturilor exploatațiilor agricole, pe de o parte, și studiul pentru analiza activității economice a exploatațiilor agricole, pe de altă parte, fac obiectul, în esență, al acelorași norme, este necesar să se unifice prevederile aplicabile ambelor tipuri de studii.

Anexa I la regulamentul respectiv conține o listă a diviziunilor pentru fiecare stat membru. Această listă este modificată de Comisie la cererea statului membru respectiv. O astfel de listă a diviziunilor, inclusiv numărul de exploatații care urmează să fie selectate în fiecare diviziune, se stabilește, de asemenea, în anexa la Regulamentul (UE) nr. 1291/2009 al Comisiei din 18 decembrie 2009 privind selectarea exploatațiilor cu evidență contabilă proprie în vederea determinării veniturilor exploatațiilor agricole[3]. Se recomandă, având în vedere natura mai degrabă tehnică a anexei I la acest regulament și nevoia de flexibilitate pentru a adapta o astfel de listă a diviziunilor, ca anexa I la acest regulament să se elimine din acest regulament, iar Comisia să fie în continuare împuternicită să definească lista diviziunilor prin acte delegate.

2011/0416 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului de creare a unei rețele de colectare de date contabile agricole privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole în Comunitatea Europeană

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene[4],

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[5],

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară[6],

întrucât:

1. Regulamentul (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului[7] conferă Comisiei competențe în vederea punerii în aplicare a anumitor dispoziții ale respectivului regulament.

2. Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, competențele conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului trebuie să se alinieze la articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „tratatul”).

3. Pentru a completa sau a modifica anumite elemente neesențiale ale Regulamentului (CE) nr. 1217/2009, competența de a adopta acte legislative în conformitate cu articolul 290 din tratat trebuie să fie delegată Comisiei în ceea ce privește stabilirea listei diviziunilor pentru fiecare stat membru, determinarea pragului dimensiunii economice și numărului exploatațiilor cu evidență contabilă proprie pe diviziune, adoptarea unor noi norme privind calificarea exploatațiilor cu evidență contabilă proprie, determinarea conținutului suplimentar al planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie, adoptarea unor norme suplimentare privind activitățile comitetelor naționale pentru rețeaua de informații ale statelor membre, adoptarea de norme suplimentare privind atribuțiile agențiilor de legătură ale statelor membre și adoptarea de norme privind datele contabile care trebuie incluse în fișa exploatației. Este deosebit de important ca, în timpul lucrărilor pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia trebuie să asigure transmiterea simultană, la timp și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și către Consiliu.

4. Pentru a garanta condiții uniforme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 și pentru a evita discriminarea între agricultori, Comisiei trebuie să i se confere competențe de executare în ceea ce privește adoptarea de norme privind taxele standard în cadrul rețelei de informații contabile agricole (RICA). Aceste competențe trebuie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie[8].

5. În vederea simplificării și ținând seama de experiența acumulată prin aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1217/2009, unele dispoziții din respectivul regulament trebuie adaptate sau eliminate.

6. În conformitate cu articolul 1 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1217/2009, rapoartele bazate pe datele RICA sunt prezentate anual Parlamentului European și Consiliului, în special în vederea fixării anuale a prețurilor produselor agricole. Totuși, în practică, aceste rapoarte nu mai sunt trimise respectivelor instituții pentru stabilirea prețurilor produselor agricole. Pentru a garanta accesul facil și practic la rapoartele analitice anuale bazate pe RICA în scopul utilizării acestora de către alte instituții și de către public, ar trebui să se prevadă ca rapoartele care acoperă anumite sectoare să fie publicate pe un site internet special.

7. Exploatațiile cu evidență contabilă proprie în cadrul RICA sunt selectate pe baza unei liste a diviziunilor pentru fiecare stat membru. În prezent, această listă este stabilită în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1217/2009. Mai mult, o astfel de listă este stabilită și în anexa la Regulamentul (UE) nr. 1291/2009 al Comisiei din 18 decembrie 2009 privind selectarea exploatațiilor cu evidență contabilă proprie în vederea determinării veniturilor exploatațiilor agricole[9]. În scopul simplificării, este necesar să se evite duplicarea unor astfel de liste. Având în vedere natura listei diviziunilor, precum și necesitatea de a dispune de o punere în aplicare eficientă a oricărei modificări, anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1217/2009 trebuie eliminată, iar Comisia trebuie să fie împuternicită să adopte respectiva listă prin acte delegate. Până când Comisia va stabili o astfel de listă a diviziunilor, lista care figurează în anexa la Regulamentul (UE) nr. 1291/2009 trebuie utilizată în sensul Regulamentului (CE) nr. 1217/2009.

8. Articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1217/2009 stabilește un număr maxim de exploatații cu evidență contabilă proprie. Scopul respectivei prevederi este de a stabili o limită bugetară pentru colectarea de date RICA. Deoarece acest scop este garantat prin procedura pentru elaborarea și adoptarea anuală a bugetului Uniunii, limita stabilită la articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1217/2009 nu mai este necesară.

9. Capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 1217/2009 conține norme privind stabilirea veniturilor în exploatațiile agricole, în timp ce normele privind analiza activității economice a exploatațiilor agricole sunt stabilite în capitolul III din regulamentul respectiv. Deoarece ambele tipuri de studii fac obiectul, în esență, al acelorași norme și în vederea simplificării acestor norme, este necesar să se unifice prevederile aplicabile ambelor tipuri de sondaje.

10. Regulamentul (CE) nr. 1217/2009 conține prevederi suplimentare care nu mai reflectă practica în conformitate cu regulamentul respectiv. În special, Comisia nu impune statelor membre să furnizeze exploatațiilor cu evidență contabilă proprie lista birourilor de expertiză contabilă pe baza căreia să se aleagă un astfel de birou, deoarece majoritatea exploatațiilor au proprii lor contabili sau birouri de expertiză contabilă care transmit date către RICA sau datele sunt colectate direct de către biroul de legătură sau contractorii săi. Mai mult, Comisia nu mai solicită rapoarte privind punerea în aplicare a planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie aprobate de comitetele naționale.

11. Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1217/2009 trebuie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 1217/2009 se modifică după cum urmează:

12. La articolul 1, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„3. Elementele obținute în conformitate cu prezentul regulament servesc în primul rând drept bază întocmirii de către Comisie a rapoartelor privind situația agriculturii și a piețelor agricole, precum și a celor privind veniturile agricole în Uniune. Rapoartele respective se pun la dispoziția publicului.”

13. Articolul 2 se modifică după cum urmează:

(a) La litera (a), cuvântul „operator” se înlocuiește cu „agricultor”

(b) Litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b) «categoria de exploatații»: un ansamblu de exploatații agricole care fac parte din aceeași categorie în ceea ce privește tipul de exploatație și dimensiunea economică a exploatației, așa cum sunt definite în tipologia exploatațiilor agricole a Uniunii;”

(c) Litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

„(d) «diviziune» înseamnă teritoriul unui stat membru, sau orice parte a acestuia, delimitată pentru selectarea exploatațiilor cu evidență contabilă proprie;”

14. Articolul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 3

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 19a, în scopul stabilirii listei diviziunilor pentru fiecare stat membru.

Până la stabilirea listei diviziunilor de către Comisie, diviziunile sunt cele stabilite în anexa la Regulamentul (UE) nr. 1291/2009* al Comisiei.

* JO L 347, 24.12.2009, p. 14.”

15. Titlul capitolului II se înlocuiește cu următorul text:

„DATE PENTRU STABILIREA VENITURILOR ÎN EXPLOATAȚIILE AGRICOLE ȘI PENTRU EFECTUAREA ANALIZEI ACTIVITĂȚILOR ECONOMICE ALE ACESTOR EXPLOATAȚII”

16. Articolul 4 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 4

Prezentul capitol se aplică în ceea ce privește colectarea informațiilor contabile în scopul realizării unui calcul anual al veniturilor în exploatațiile agricole și pentru efectuarea unei analize a activităților economice ale acestor exploatații.

Aceste date sunt colectate prin anchetele ordinare și extraordinare.”

17. Articolul 5 se modifică după cum urmează:

(a) Alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„1. Câmpul de observație prevăzut la articolul 1 alineatul (2) cuprinde exploatațiile agricole cu o dimensiune economică mai mare sau egală cu un prag exprimat în euro corespunzător uneia dintre cele mai joase limite a claselor de dimensiune economică, astfel cum sunt definite în tipologia Uniunii a exploatațiilor agricole.”

(b) Alineatul (3) se elimină.

(c) Alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„4. Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 19a, în scopul determinării pragului dimensiunii economice și numărul exploatațiilor cu evidență contabilă proprie pe diviziune, precum și pentru a adopta norme suplimentare privind calificarea exploatațiilor cu evidență contabilă proprie.”

18. Se introduce următorul articol 5a:

„Articolul 5a

1. Fiecare stat membru întocmește un plan de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie. Acest plan garantează obținerea unui eșantion reprezentativ din câmpul de observație.

Planul de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie trebuie să specifice mai ales repartizarea acestor exploatații pe categorii de exploatații și normele detaliate de selecție a exploatațiilor relevante.

Acest plan se întocmește pe baza celor mai recente date statistice și se prezintă în conformitate cu tipologia exploatațiilor agricole a Uniunii.

2. Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 19a în scopul determinării conținutului suplimentar al planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie.”

19. Articolul 6 se modifică după cum urmează:

(a) Alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„2. Comitetul național își asumă responsabilitatea de a selecționa exploatațiile cu evidență contabilă proprie. În acest scop, el trebuie să aprobe în special planul de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie.”

(b) Alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„5. Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 19a, cu scopul de a adopta norme suplimentare privind activitățile comitetelor naționale.”

20. Articolul 7 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 7

1. Fiecare stat membru desemnează o agenție de legătură care are ca atribuție:

(a) să informeze comitetul național, comitetele regionale și oficiile contabile despre cadrul de reglementare care li se aplică și să vegheze la punerea în aplicare corespunzătoare a acestuia;

(b) să elaboreze, să supună aprobării comitetului național și să transmită apoi Comisiei planul de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie;

(c) să stabilească:

(i) lista exploatațiilor cu evidență contabilă proprie;

(ii) dacă este cazul, lista oficiilor contabile dispuse să completeze și să întocmească fișele de exploatație agricolă conform clauzelor contractuale prevăzute la articolul 10;

(d) să colecteze fișele de exploatație agricolă care îi sunt transmise de către oficiile contabile;

(e) să verifice dacă fișele de exploatație agricolă sunt corect completate;

(f) să supună atenției Comisiei fișele de exploatație completate corect, în formatul solicitat și în termenul stabilit;

(g) să transmită comitetului național, comitetelor regionale și oficiilor contabile solicitările de informații menționate la articolul 17 și să transmită apoi Comisiei răspunsurile corespunzătoare.

2. Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 19a, cu scopul de a adopta norme suplimentare privind atribuțiile agențiilor de legătură.”

21. La articolul 8, alineatele (2) și (3) se înlocuiesc cu următorul text:

„2. Fișa exploatației agricole corect completată cuprinde informațiile contabile care permit:

- caracterizarea exploatației cu evidență contabilă proprie prin raportare la elementele esențiale ale factorilor de producție ai acesteia,

- evaluarea venitului exploatației în diversele sale forme,

- verificarea prin sondaj a veridicității informațiilor furnizate.

3. Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 19a referitor la normele privind tipul de informații contabile care urmează să fie furnizate printr-o fișă de exploatație agricolă, forma în care astfel de informații urmează a fi prezentate, precum și definițiile și instrucțiunile referitoare la acestea.”

22. Articolul 9 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 9

Un agricultor a cărui exploatație este selectată ca exploatație participantă trebuie să furnizeze datele contabile unui birou de contabilitate dispus să completeze fișa pentru exploatația sa în conformitate cu clauzele contractuale prevăzute la articolul 10.”

23. Articolul 10 se modifică după cum urmează:

(a) Alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

"1. Se încheie un contract cu autorizarea statului membru între autoritatea competentă desemnată de acesta din urmă și fiecare birou de contabilitate. În conformitate cu acest contract, biroul de contabilitate se angajează să completeze fișele de exploatație agricolă într-un mod care să respecte dispozițiile articolului 8.”

(b) alineatul (2) se elimină.

24. Capitolul III se elimină.

25. Articolul 18 se elimină.

26. Articolul 19 se modifică după cum urmează:

(a) La alineatul (1), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a) o taxă standard care urmează să fie plătită statelor membre pentru transmiterea în termenul stabilit a fișelor de exploatație agricolă completate corespunzător”.

(b) Se adaugă următorul alineat (3):

„3. Comisia adoptă, prin intermediul actelor de punere în aplicare, norme privind taxa standard menționată la alineatul (1) litera (a). Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 19b alineatul (2).”

27. Se introduc articolele 19a și 19b, după cum urmează:

„Articolul 19a

„1. Se conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate, sub rezerva respectării condițiilor prevăzute de prezentul articol.

2. Delegarea de competențe menționată la articolul 3, articolul 5 alineatul (4), articolul 5a alineatul (2), articolul 6 alineatul (5), articolul 7 alineatul (2) și articolul 8 alineatul (3) sunt conferite Comisiei pentru o perioadă de timp nedeterminată începând cu [1 ianuarie 2013].

3. Delegarea de competențe menționată la articolul 3, articolul 5 alineatul (4), articolul 5a alineatul (2), articolul 6 alineatul (5), articolul 7 alineatul (2), și articolul 8 alineatul (3) poate fi revocată în orice moment de către Parlamentul European sau de către Consiliu. Decizia de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în respectiva decizie. Aceasta intră în vigoare în ziua următoare publicării deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară indicată în cuprinsul său. Ea nu aduce atingere validității actelor delegate deja în vigoare.

4. De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia notifică simultan acest act Parlamentului European și Consiliului.

5. Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 3, articolul 5 alineatul (4), articolul 5a alineatul (2), articolul 6 alineatul (5), articolul 7 alineatul (2) și articolul 8 alineatul (3) intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de două luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Această perioadă se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 19b

1. Comisia este asistată de un comitet denumit „Comitetul pentru rețeaua de informații contabile agricole”. Acesta este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011*.

2. Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

* JO L 55, 28.2.2011, p. 13.”

28. Anexa I se elimină.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Prezentul regulament se aplică de la [1 ianuarie 2013.]

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la […],

Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

Președintele Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ | FinancSt/1193974 EM/nh/ 4.1.2011 |

DATA: 14.10.2011 |

1. | LINIA BUGETARĂ: Titlul 05: Agricultură și dezvoltare rurală | CREDITE: CA: 57 292,3 M€ PA: 55 269,1 M€ |

2. | TITLU: Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului din 30 noiembrie 2009 de creare a unei rețele de colectare de date contabile agricole privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole în Comunitatea Europeană. |

3. | TEMEI JURIDIC: Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, articolul 43 alineatul (2). |

4. | OBIECTIVE: Identificarea competențelor delegate și a competențelor de executare ale Comisiei în cadrul Regulamentului (CE) nr. 1217/2009 al Consiliului și stabilirea procedurii corespunzătoare pentru adoptarea acestor acte (alinierea regulamentului Consiliului la Tratatul de la Lisabona). |

5. | IMPLICAȚII FINANCIARE | PERIOADĂ DE 12 LUNI (milioane EUR) | EXERCIȚIUL FINANCIAR ÎN CURS [2011] (milioane EUR) | EXERCIȚIUL FINANCIAR URMĂTOR [2012] (milioane EUR) |

5.0 | CHELTUIELI - DIN BUGETUL CE (RESTITUIRI/INTERVENȚII) - DIN BUGETELE NAȚIONALE - DIN ALTE SECTOARE | - | - | - |

5.1 | VENITURI - RESURSE PROPRII ALE CE (PRELEVĂRI/TAXE VAMALE) - PE PLAN NAȚIONAL | - | - | - |

[2013] | [2014] | [2015] | [2016] |

5.0.1 | CHELTUIELI ESTIMATE | - | - | - | - |

5.1.1 | VENITURI ESTIMATE | - | - | - |

5.2 | METODĂ DE CALCUL: |

6.0 | POATE FI FINANȚAT PROIECTUL DIN CREDITE ÎNSCRISE LA CAPITOLUL CORESPUNZĂTOR DIN BUGETUL ACTUAL? | DA NU |

6.1 | POATE FI FINANȚAT PROIECTUL PRIN TRANSFER ÎNTRE CAPITOLELE BUGETULUI ACTUAL? | DA NU |

6.2 | VA FI NECESAR UN BUGET SUPLIMENTAR? | DA NU |

6.3 | VOR TREBUI INCLUSE CREDITE ÎN BUGETELE VIITOARE? | DA NU |

OBSERVAȚII: Obiectivul prezentei propuneri este de a alinia regulamentul Consiliului la Tratatul de la Lisabona; prin urmare, regulamentul nu are impact asupra cheltuielilor bugetare. |

[1] JO L 328, 15.12.2009, p. 27.

[2] JO 109, 23.6.1965, p. 1859.

[3] JO L 347, 24.12.2009, p. 14.

[4] JO C […], […], p. […].

[5] JO C […], […], p. […].

[6] JO C […], […], p. […].

[7] JO L 328, 15.12.2009, p. 27.

[8] JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

[9] JO L 347, 24.12.2009, p. 14.

Top