Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004PC0239

    Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten

    /* COM/2004/0239 def. - CNS 2004/0082 */

    52004PC0239

    Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten /* COM/2004/0239 def. - CNS 2004/0082 */


    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten

    (Ingediend door de Commissie)

    2004/0082 (CNS)

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 128, lid 2, daarvan,

    Gezien het voorstel van de Commissie [1],

    [1] PB C [...] van [...], blz. [...].

    Gezien het advies van het Europees Parlement [2],

    [2] PB C [...] van [...], blz. [...].

    Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité [3],

    [3] PB C [...] van [...], blz. [...].

    Gezien het advies van het Comité van de Regio's [4],

    [4] PB C [...] van [...], blz. [...].

    Gezien het advies van het Werkgelegenheidscomité,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1) De Europese Werkgelegenheidsstrategie speelt een centrale rol bij de tenuitvoerlegging van de werkgelegenheids- en arbeidsmarktdoelstellingen van de strategie van Lissabon. Bij de hervorming van de Europese Werkgelegenheidsstrategie in 2003 werd de nadruk gelegd op oriëntatie op de middellange termijn en op het belang van tenuitvoerlegging van het volledige spectrum van in de Werkgelegenheidsrichtsnoeren aanbevolen beleidsmaatregelen.

    (2) De Werkgelegenheidsrichtsnoeren dienen slechts om de drie jaar volledige geanalyseerd en herzien te worden; in de tussenliggende jaren dienen aanpassingen strikt beperkt te blijven. De Europese Task Force Werkgelegenheid heeft krachtigere aanbevelingen aanbevolen, en een effectiever gebruik van "peer review", in plaats van een proces van voortdurende verdere aanpassing van de Richtsnoeren.

    (3) Het onderzoek van de Nationale Actieplannen voor werkgelegenheid van de lidstaten in het Gezamenlijk Verslag over de Werkgelegenheid 2003-2004 toont aan dat de lidstaten en de sociale partners prioriteit zouden moeten verlenen aan het verbeteren van het aanpassingsvermogen van werknemers en ondernemingen; het ertoe bewegen van meer mensen om de arbeidsmarkt op te gaan, dan wel te blijven werken, en betaald werk voor iedereen tot een reële optie maken; meer en doelmatiger investeren in menselijk kapitaal en levenslang leren; en een effectieve tenuitvoerlegging van hervormingen verzekeren door betere governance. Deze prioriteiten sluiten volledig aan bij de huidige richtsnoeren en kunnen in het kader daarvan worden nagestreefd.

    (4) Na de toetreding gelden de Werkgelegenheidsrichtsnoeren ook voor de nieuwe lidstaten.

    (5) Behalve aan deze Werkgelegenheidsrichtsnoeren dienen de lidstaten ook volledig uitvoering te geven aan de Globale Richtsnoeren voor het Economisch Beleid, en ervoor te zorgen dat hun maatregelen volledig stroken met instandhouding van gezonde openbare financiën en macro-economische stabiliteit.

    BESLUIT:

    Artikel 1

    De richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten als aangegeven in de bijlage bij het Besluit van de Raad van 22 juli 2003 betreffende de richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten blijven gehandhaafd.

    Artikel 2

    De lidstaten houden in hun werkgelegenheidsbeleid volledig en op geïntegreerde wijze rekening met alle aspecten van de richtsnoeren; hierover wordt verslag uitgebracht in de jaarlijks op 1 oktober in te dienen Nationale Actieplannen.

    Gedaan te Brussel,

    Voor de Raad

    De Voorzitter

    [...]

    Top