Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000D0278

    Toetreding tot de verdragen van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom

    Toetreding tot de verdragen van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom

     

    SAMENVATTING VAN:

    Besluit 2000/278/EG tot goedkeuring namens de EU van het verdrag van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom inzake het auteursrecht en het verdrag van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom inzake uitvoeringen en fonogrammen

    Verdrag van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom inzake het auteursrecht — Gemeenschappelijke verklaringen

    Verdrag van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom inzake uitvoeringen en fonogrammen — Gemeenschappelijke verklaringen

    WAT IS HET DOEL VAN HET BESLUIT EN VAN DE VERDRAGEN?

    Bij het besluit worden namens de Europese Gemeenschap (nu de EU) twee in december 1996 gesloten verdragen goedgekeurd. Het betreft het verdrag van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (WIPO) inzake het auteursrecht (WCT) en het verdrag van de WIPO inzake uitvoeringen en fonogrammen (WPPT).

    Het doel van het WCT en het WPPT, ook de „WIPO-internetverdragen” genoemd, is de internationale bescherming van het auteursrecht en de naburige rechten aan het internettijdperk aan te passen door aanvulling van de inhoud van de Berner Conventie voor de bescherming van werken van letterkunde en kunst.

    KERNPUNTEN

    WCT

    Krachtens dit verdrag krijgen auteurs de uitsluitende rechten op distributie en verhuur en een ruimer recht op mededeling van hun werken aan het publiek in de digitale omgeving. Computerprogramma’s worden beschermd als werken van letterkunde en de rangschikking of keuze van gegevens of ander materiaal in databanken wordt ook beschermd. Bovendien wordt specifieke bescherming geboden voor technische maatregelen en in elektronische vorm opgeslagen informatie over het beheer van de rechten aan de hand waarvan werken worden geïdentificeerd of beheerd.

    WPPT

    Dit verdrag heeft betrekking op de naburige rechten en de bescherming van scheppende/uitvoerende kunstenaars en producenten van fonogrammen (d.w.z. opnamen) wordt erdoor verbeterd, met name in de digitale omgeving. Zij hebben de uitsluitende rechten op reproductie, verspreiding, verhuur en beschikbaarstelling aan het publiek van hun uitvoeringen en fonogrammen. Zij krijgen ook een recht op een billijke vergoeding voor uitzending of voor mededeling aan het publiek van hun voor commerciële doeleinden gepubliceerde fonogrammen.

    Toetreding van de EU

    In haar besluit van 16 maart 2000 heeft de Raad de twee verdragen namens de EU goedgekeurd en de Europese Commissie gemachtigd de EU te vertegenwoordigen in de zittingen van de in de verdragen genoemde algemene vergaderingen. Overeenkomstig dit besluit wordt het standpunt van de EU voorbereid door de bevoegde groep van de Raad. De EU werd voor het eerst partij bij WIPO-verdragen op het gebied van het auteursrecht en de naburige rechten.

    VANAF WANNEER ZIJN HET BESLUIT EN DE VERDRAGEN VAN TOEPASSING?

    Deze verdragen zijn in werking getreden drie maanden nadat dertig akten van bekrachtiging of toetreding door de staten bij de WIPO zijn neergelegd.

    De akten van bekrachtiging van de EU werden door de EU en de EU-landen op 14 december 2009 neergelegd na de omzetting in nationale wetgeving door alle EU-landen van Richtlijn 2001/29/EG betreffende het auteursrecht en de naburige rechten in de informatiemaatschappij, waarmee de EU-wetgeving in overeenstemming werd gebracht met de inhoud van de verdragen.

    ACHTERGROND

    Het Verdrag van Parijs (de bescherming van de industriële eigendom, 1883) en de Berner Conventie (de bescherming van werken van letterkunde en kunst, 1886) vormen de basis van de WIPO-verdragen. In latere verdragen is de geboden bescherming uitgebreid tot andere materialen (bv. uitvoeringen, fonogrammen) door rekening te houden met technische ontwikkelingen en nieuwe interessegebieden (bv. de informatiemaatschappij).

    Het laatste WIPO-verdrag dat door de EU is geratificeerd (in 2018) is het Verdrag van Marrakesh tot bevordering van de toegang tot gepubliceerde werken voor personen die blind zijn, visueel gehandicapt of anderszins een leeshandicap hebben. Dit heeft tot doel de beschikbaarheid en grensoverschrijdende uitwisseling te verbeteren van bepaalde werken en ander beschermd materiaal in toegankelijke vorm voor personen die blind zijn, visueel gehandicapt of anderszins een leeshandicap hebben. De partijen bij het verdrag hebben de vrijheid de bepalingen ervan uit te voeren, rekening houdend met hun eigen rechtsstelsels en praktijken, waarbij wordt voldaan aan de verplichtingen van de Berner Conventie.

    Zie voor meer informatie:

    BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

    Besluit 2000/278/EG van de Raad van 16 maart 2000 houdende goedkeuring namens de Europese Gemeenschap van het WIPO-verdrag inzake het auteursrecht en het WIPO-verdrag inzake uitvoeringen en fonogrammen (PB L 89 van 11.4.2000, blz. 6-7)

    Verdrag van de WIPO inzake het auteursrecht (WCT) — Gemeenschappelijke verklaringen (PB L 89 van 11.4.2000, blz. 8-14)

    Verdrag van de WIPO inzake uitvoeringen en fonogrammen (WPPT) — Gemeenschappelijke verklaringen (PB L 89 van 11.4.2000, blz. 15-23)

    GERELATEERDE DOCUMENTEN

    Verdrag van Marrakesh tot bevordering van de toegang tot gepubliceerde werken voor personen die blind zijn, visueel gehandicapt of anderszins een leeshandicap hebben (PB L 48 van 21.2.2018, blz. 3-11)

    Besluit (EU) 2018/254 van de Raad van 15 februari 2018 betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van het Verdrag van Marrakesh tot bevordering van de toegang tot gepubliceerde werken voor personen die blind zijn, visueel gehandicapt of anderszins een leeshandicap hebben (PB L 48 van 21.2.2018, blz. 1-2)

    Richtlijn 2001/29/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2001 betreffende de harmonisatie van bepaalde aspecten van het auteursrecht en de naburige rechten in de informatiemaatschappij (PB L 167 van 22.6.2001, blz. 10-19)

    Achtereenvolgende wijzigingen in Richtlijn 2001/29/EG werden opgenomen in de basistekst. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

    Laatste bijwerking 25.02.2019

    Naar boven