EUROPESE COMMISSIE
Brussel, 11.7.2023
COM(2023) 433 final
2023/0279(NLE)
Voorstel voor een
BESLUIT VAN DE RAAD
betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Uitgebreide Commissie van het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn, en tot intrekking van Besluit (EU) 2019/824
TOELICHTING
1.Onderwerp van het voorstel
Dit voorstel betreft een besluit tot vaststelling van het standpunt dat namens de Europese Unie in de vergaderingen van de Uitgebreide Commissie van het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn voor de periode 2024-2028 moet worden ingenomen met betrekking tot de beoogde vaststelling van instandhoudings- en beheersmaatregelen.
2.Achtergrond van het voorstel
2.1.Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn
Het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (het CSBT-verdrag) heeft met de oprichting van de Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (CCSBT) tot doel de instandhouding en het optimale gebruik van zuidelijke blauwvintonijn te garanderen. Het verdrag is op 20 mei 1994 in werking getreden.
De EU is verdragsluitende partij bij de Uitgebreide Commissie van de CCSBT, die zij bij Besluit (EU) 2015/2437 van de Raad heeft goedgekeurd.
2.2.Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn
De CCSBT is het lichaam dat is opgericht krachtens het CSBT-verdrag en dat verantwoordelijk is voor het beheer en de instandhouding van de visbestanden in het verspreidingsgebied van zuidelijke blauwvintonijn. Aangezien het verdrag slechts openstaat voor staten, heeft de CCSBT de “Uitgebreide Commissie van de CCSBT” opgericht, waarvan naast de CCSBT-leden ook visserijentiteiten en de EU lid zijn. De Uitgebreide Commissie van de CCSBT stelt besluiten op die de CCSBT vervolgens formeel bekrachtigt. CCSBT-maatregelen voor de instandhouding, het beheer en het optimale gebruik van zuidelijke blauwvintonijn zullen voor de EU bindend worden.
Als lid van de Uitgebreide Commissie van de CCSBT is de EU gerechtigd te participeren in de besluitvorming en over de besluiten te stemmen. De CCSBT neemt haar besluiten bij consensus.
2.3.Besluiten van de CCSBT
De CCSBT heeft de bevoegdheid om instandhoudings- en handhavingsmaatregelen voor de onder haar bevoegdheid vallende visserijen vast te stellen, die bindend zijn voor de verdragsluitende partijen.
Overeenkomstig artikel 8, lid 7, van het CSBT-verdrag treden de maatregelen na de goedkeuring door de CCSBT onmiddellijk in werking.
3.Namens de EU in te nemen standpunt
Het standpunt dat namens de EU moet worden ingenomen in de jaarvergaderingen van regionale organisaties voor visserijbeheer, wordt momenteel bepaald volgens een tweeledige aanpak. In een besluit van de Raad worden de leidende beginselen en richtsnoeren voor het standpunt van de EU voor meerdere jaren vastgelegd, waarna het standpunt vóór elke jaarlijkse vergadering wordt aangepast via non-papers van de diensten van de Commissie, die door de Raad moeten worden bekrachtigd.
Voor de CCSBT is deze aanpak ten uitvoer gelegd bij Besluit (EU) 2019/824 van de Raad van 14 mei 2019, waarin het standpunt van de EU binnen de CCSBT voor de periode 2019-2023 is vastgesteld. Het besluit bevat algemene beginselen, maar houdt ook zo veel mogelijk rekening met de specifieke kenmerken van de CCSBT. Voorts is op verzoek van de lidstaten de standaardprocedure voor de jaarlijkse bepaling van het standpunt van de EU in het besluit opgenomen.
In Besluit (EU) 2019/824 van de Raad zijn de beginselen van het nieuwe gemeenschappelijk visserijbeleid, zoals vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parlement en de Raad, opgenomen, met inachtneming van de doelstellingen die zijn vermeld in de mededeling van de Commissie inzake de externe dimensie van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Voorts is in het besluit het standpunt van de EU in lijn gebracht met het Verdrag van Lissabon.
Besluit (EU) 2019/824 van de Raad voorziet in een herziening van het standpunt van de EU vóór de jaarlijkse vergadering van 2024. Dit voorstel strekt er dan ook toe het standpunt van de EU binnen de CCSBT voor de periode 2024-2028 uiteen te zetten en Besluit (EU) 2019/824 van de Raad te vervangen.
De huidige herziening houdt, met betrekking tot visserij, rekening met de Europese Green Deal, met name met de biodiversiteits-, de klimaatadaptatie- en de “van boer tot bord”-strategie. Er wordt ook rekening gehouden met de strategie inzake kunststoffen en het actieplan om de verontreiniging tot nul terug te dringen. Voorts wordt rekening gehouden met de gezamenlijke mededeling over internationale oceaangovernance.
4.Rechtsgrondslag
4.1.Procedurele rechtsgrondslag
4.1.1.Beginselen
Artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) voorziet in de vaststelling van besluiten tot bepaling van “de standpunten die namens de Unie worden ingenomen in een krachtens een overeenkomst opgericht lichaam, wanneer dit lichaam handelingen met rechtsgevolgen vaststelt, met uitzondering van handelingen tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van de overeenkomst”.
“Handelingen met rechtsgevolgen” omvatten handelingen die rechtsgevolgen hebben uit hoofde van de op het betrokken lichaam toepasselijke volkenrechtelijke bepalingen, en instrumenten die volkenrechtelijk niet bindend zijn, maar die “beslissende invloed [kunnen hebben] op de inhoud van de regelgeving die de wetgever van de Unie vaststelt”.
4.1.2.Toepassing op het onderhavige geval
De CCSBT is een lichaam dat is opgericht krachtens een overeenkomst, te weten het CSBT-verdrag.
De door de CCSBT aan te nemen handelingen zijn handelingen met rechtsgevolgen. De handelingen zijn uit hoofde van het volkenrecht bindend overeenkomstig artikel 20 van het CSBT-verdrag en kunnen beslissende invloed hebben op de inhoud van de EU-regelgeving, waaronder:
·Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen;
·Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad tot vaststelling van een controleregeling van de Unie die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen; en
·Verordening (EU) 2017/2403 van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2017 inzake het duurzame beheer van externe vissersvloten.
De beoogde handelingen strekken niet tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van het CSBT-verdrag.
De procedurele rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is derhalve artikel 218, lid 9, VWEU.
4.2.Materiële rechtsgrondslag
4.2.1.Beginselen
De materiële rechtsgrondslag voor een overeenkomstig artikel 218, lid 9, VWEU vast te stellen besluit wordt in de eerste plaats bepaald door de doelstelling en de inhoud van de beoogde handeling ten aanzien waarvan namens de EU een standpunt wordt ingenomen. Wanneer die handeling een tweeledige doelstelling heeft of bestaat uit twee componenten, waarvan er een kan worden gezien als hoofddoelstelling of hoofdcomponent, terwijl de andere doelstelling of de andere component slechts ondergeschikt is, moet het overeenkomstig artikel 218, lid 9, VWEU te nemen besluit op één materiële rechtsgrondslag worden gebaseerd, namelijk die welke vereist is voor de hoofddoelstelling of de hoofdcomponent dan wel de belangrijkste doelstelling of component.
4.2.2.Toepassing op het onderhavige geval
De doelstelling en de inhoud van de beoogde handeling hebben in de eerste plaats betrekking op de visserij. Verordening (EU) nr. 1380/2013 vormt de rechtsgrondslag voor de beginselen die in dit standpunt moeten worden weerspiegeld.
De materiële rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is derhalve artikel 43, lid 2, VWEU. Het besluit dient ter vervanging van Besluit (EU) 2019/824 van de Raad, dat de periode 2019-2023 bestrijkt.
4.3.Conclusie
De rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is artikel 43, lid 2, VWEU, in samenhang met artikel 218, lid 9, VWEU.
2023/0279 (NLE)
Voorstel voor een
BESLUIT VAN DE RAAD
betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Uitgebreide Commissie van het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn, en tot intrekking van Besluit (EU) 2019/824
DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,
Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, lid 2, in samenhang met artikel 218, lid 9,
Gezien het voorstel van de Europese Commissie,
Overwegende hetgeen volgt:
(1)Bij Besluit (EU) 2015/2437 van de Raad heeft de Europese Unie het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (“CSBT-verdrag”) gesloten, waarbij de Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (“CCSBT”) is opgericht.
(2)De CCSBT is verantwoordelijk voor het beheer en de instandhouding van de visbestanden in het verspreidingsgebied van zuidelijke blauwvintonijn. Aangezien het CSBT-verdrag slechts openstaat voor staten, heeft de CCSBT de “Uitgebreide Commissie van de CCSBT” opgericht, waarvan naast de CCSBT-leden ook visserijentiteiten en de Unie lid zijn. Binnen de CCSBT stelt de Uitgebreide Commissie van de CCSBT besluiten op die de CCSBT vervolgens formeel bekrachtigt. De CCSBT neemt instandhoudings- en beheersmaatregelen voor de instandhouding, het beheer en het optimale gebruik van zuidelijke blauwvintonijn. Dergelijke maatregelen kunnen voor de Unie bindend worden.
(3)Volgens Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parlement en de Raad moet de Unie er borg voor staan dat de activiteiten in het kader van de visserij en de aquacultuur uit ecologisch oogpunt duurzaam op lange termijn zijn en worden beheerd op een manier die strookt met de doelstellingen voordelen te realiseren op economisch en sociaal gebied en op het gebied van werkgelegenheid, alsmede bij te dragen tot de beschikbaarheid van voedselvoorraden. Die verordening bepaalt eveneens dat de Unie bij het visserijbeheer de voorzorgsbenadering moet toepassen en ernaar moet streven dat de levende mariene biologische rijkdommen zo worden geëxploiteerd dat de populaties van de gevangen soorten boven een niveau worden gebracht en behouden dat de maximale duurzame opbrengst kan opleveren. Voorts is in die verordening bepaald dat de Unie beheers- en instandhoudingsmaatregelen moet nemen die gebaseerd zijn op het beste beschikbare wetenschappelijke advies, de ontwikkeling van wetenschappelijke kennis en wetenschappelijk advies moet ondersteunen, teruggooi geleidelijk moet uitbannen en vangstmethoden moet bevorderen die bijdragen tot selectievere visserij, tot het zoveel mogelijk voorkomen en beperken van ongewenste vangsten en tot visserij met een lage impact op het mariene ecosysteem en de visbestanden. Daarnaast is in Verordening (EU) nr. 1380/2013 specifiek bepaald dat de Unie die doelstellingen en beginselen moet toepassen in het kader van haar externe visserijbetrekkingen.
(4)In overeenstemming met de biodiversiteits-, de klimaatadaptatie- en de “van boer tot bord”-strategie is het van essentieel belang om de natuur te beschermen en de achteruitgang van ecosystemen te keren. De beschikbaarheid van goederen en diensten die gezonde mariene ecosystemen leveren aan vissers, kustgemeenschappen en de mensheid in het algemeen mogen niet in gevaar komen door risico’s die voortvloeien uit klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit.
(5)In de strategie inzake kunststoffen wordt verwezen naar specifieke maatregelen om kunststoffen en mariene verontreiniging te verminderen en het verlies of het achterlaten van vistuig op zee tegen te gaan. Voorts is het actieplan om de verontreiniging tot nul terug te dringen erop gericht de hoeveelheid zwerfplastic in zee met 50 % te verminderen en de hoeveelheid microplastics die in het milieu terechtkomt met 30 %.
(6)Overeenkomstig de gezamenlijke mededeling over internationale oceaangovernance zijn de bescherming en instandhouding van de mariene biodiversiteit belangrijke prioriteiten in het kader van het externe optreden van de EU. De EU is wereldwijd de belangrijkste speler in regionale organisaties voor visserijbeheer (ROVB’s) en visserijorganen. In dit kader bevordert de EU de duurzaamheid van visbestanden en ijvert zij voor een transparante besluitvorming op basis van gedegen wetenschappelijk advies, een intensivering van het wetenschappelijk onderzoek en een betere naleving van de regels.
(7)Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de vergaderingen van de CCSBT voor de periode 2024-2028, aangezien de instandhoudings- en handhavingsmaatregelen van de CCSBT voor de Unie bindend zullen zijn en beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van het recht van de Unie, te weten Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad; Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad; en Verordening (EU) 2017/2403 van het Europees Parlement en de Raad.
(8)Het standpunt dat namens de Unie in de vergaderingen van de CCSBT moet worden ingenomen, is momenteel vastgesteld bij Besluit (EU) 2019/824 van de Raad. Het is passend dat besluit in te trekken en een nieuw besluit voor de periode 2024-2028 vast te stellen.
(9)In het licht van de steeds veranderende aard van de visbestanden in het verspreidingsgebied van zuidelijke blauwvintonijn en de daaruit volgende noodzaak voor de Unie om in haar standpunt rekening te houden met nieuwe ontwikkelingen, waaronder nieuwe wetenschappelijke en andere relevante informatie die vóór of tijdens de vergaderingen van de CCSBT wordt gepresenteerd, moeten voor de jaarlijkse nadere bepaling van het standpunt van de Unie voor de periode 2024-2028 procedures worden vastgesteld overeenkomstig het beginsel van loyale samenwerking tussen de instellingen van de Unie, zoals dat is neergelegd in artikel 13, lid 2, van het Verdrag betreffende de Europese Unie,
HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:
Artikel 1
Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen in de vergaderingen van de Uitgebreide Commissie van het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (CCSBT), is opgenomen in bijlage I bij dit besluit.
Artikel 2
De jaarlijkse nadere bepaling van het standpunt dat de Unie in de vergaderingen van de Uitgebreide Commissie van de CCSBT moet innemen, verloopt overeenkomstig bijlage II.
Artikel 3
Het in bijlage I uiteengezette standpunt van de Unie wordt uiterlijk vóór de jaarlijkse vergadering van de Uitgebreide Commissie van de CCSBT in 2029 door de Raad getoetst en, zo nodig, op voorstel van de Commissie door de Raad herzien.
Artikel 4
Besluit (EU) 2019/824 wordt ingetrokken.
Artikel 5
Dit besluit is gericht tot de Commissie.
Gedaan te Brussel,
Voor de Raad
De voorzitter