EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0451

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen op de 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites-CoP19)

COM/2022/451 final

Brussel, 9.9.2022

COM(2022) 451 final

Voorstel voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen op de 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten
(Cites-CoP19)

(Panama City, Panama, 14-25 november 2022)


TOELICHTING

1.Onderwerp van het voorstel

Dit voorstel betreft het besluit tot bepaling van het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen op de 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites-CoP19) in verband met de voorgenomen goedkeuring van besluiten om onder meer de bijlagen bij de Overeenkomst te wijzigen.

2.Achtergrond van het voorstel

2.1.De Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten

De Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (“de Overeenkomst” of “Cites”) heeft tot doel in het wild levende dier- en plantensoorten te beschermen tegen overmatige exploitatie ten gevolge van de internationale handel. De Overeenkomst is op 1 juli 1975 in werking getreden.

De Europese Unie en al haar lidstaten zijn Partij bij de Overeenkomst 1 .

2.2.De Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst

De Conferentie van de Partijen (CoP) is het krachtens artikel XI van het Verdrag opgerichte bestuursorgaan van de Overeenkomst. De CoP komt eens in de twee tot drie jaar bijeen om de uitvoering van de Overeenkomst te evalueren. Meer bepaald worden dan voorstellen tot wijziging van de samenstelling van de bijlagen I en II bij de Overeenkomst beoordeeld en goedgekeurd. De CoP behandelt ook de vergaderstukken en verslagen die de Partijen, de permanente comités, het Secretariaat en de werkgroepen hebben ingediend en geeft aanbevelingen voor een doeltreffender uitvoering van de Overeenkomst.

Over de voorstellen met betrekking tot de wijziging van de bijlagen I en II wordt waar mogelijk bij consensus besloten. Indien de CoP geen consensus bereikt, worden de besluiten in stemming gebracht en kunnen zij krachtens artikel XV, lid 1, punt b), van de Overeenkomst met een tweederdemeerderheid van de aanwezige en aan de stemming deelnemende vertegenwoordigers worden aangenomen. Elke Partij heeft één stem, al geldt dit niet voor regionale organisaties voor economische integratie, die krachtens artikel XXI, lid 5, van de Overeenkomst ten aanzien van aangelegenheden die onder hun bevoegdheid vallen, hun stemrecht kunnen uitoefenen met een aantal stemmen dat gelijk is aan het aantal van hun lidstaten die Partij zijn bij de Overeenkomst. De Unie en de lidstaten oefenen beurtelings hun stemrecht uit, afhankelijk van het onderwerp van het te nemen besluit. Bij besluiten tot wijziging van de bijlagen wordt het stemrecht door de Unie uitgeoefend, aangezien de Cites-bijlagen in de toepasselijke Uniewetgeving 2 worden omgezet.

2.3.De verwachte besluiten van de Conferentie van de Partijen

De Conferentie van de Partijen zal tijdens haar 19e vergadering, tussen 14 en 25 november 2022, besluiten over 52 voorstellen tot wijziging van de Cites-bijlagen (“voorstellen met betrekking tot de samenstelling van de bijlagen”) aannemen. Bepaalde soorten of groepen soorten worden in de bijlagen opgenomen om toezicht te kunnen houden en regels vast te kunnen stellen met betrekking tot de commerciële handel in deze soorten (bijlage II) of om deze handel algemeen te verbieden (bijlage I).

De bijlagen vormen een volwaardig onderdeel van de Overeenkomst en zijn als zodanig juridisch bindend. Krachtens artikel XV, lid 1, punt c), van de Overeenkomst worden de wijzigingen waartoe de CoP besluit 90 dagen na het einde van de CoP van toepassing.

3.Namens de Unie in te nemen standpunt

Als Partij bij de Overeenkomst moet de Unie ten aanzien van elk van de voorstellen met betrekking tot de samenstelling van de bijlagen en de talrijke andere ontwerpbesluiten op de agenda van de CoP een standpunt innemen. De voorstellen met betrekking tot de samenstelling van de bijlagen, waaronder de voorstellen die door de Unie zelf zijn ingediend, en de andere voorgestelde CoP-besluiten zijn door deskundigen van de Commissie en van de lidstaten beoordeeld, onder meer met betrekking tot de mogelijke gevolgen ervan voor de regels en beleidslijnen van de Unie op dit gebied. Het door de Commissie voorgestelde standpunt is gebaseerd op de besprekingen op deskundigenniveau die in het kader van de desbetreffende deskundigengroepen van de Commissie hebben plaatsgevonden.

De voorstellen met betrekking tot de samenstelling van de bijlagen en verscheidene andere CoP-ontwerpbesluiten kunnen gevolgen hebben voor de EU-regels of de strekking daarvan, in de eerste plaats omdat zij in wijzigingen van de desbetreffende Uniewetgeving en uitvoeringsbepalingen zouden resulteren. Wijzigingen in de bijlagen bij de Overeenkomst moeten via overeenkomstige wijzigingen in Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad en, waar van toepassing, in de uitvoeringsverordeningen, in het EU-acquis worden weergegeven. Dit zal leiden tot het instellen of opheffen van beperkingen op het handelsverkeer van, naar en binnen de EU voor de soorten waarop die wijzigingen betrekking hebben.

De Commissie heeft regelmatig contact met belanghebbenden bij aangelegenheden die onder de Overeenkomst vallen, zoals milieu-ngo’s, vertegenwoordigers van bedrijfstakken die betrokken zijn bij de handel in of het gebruik van producten op basis van wilde dieren of planten en jagersverenigingen en visserijorganisaties. Op 15 juli 2022 heeft de Commissie met belanghebbende partijen overlegd tijdens een vergadering die bedoeld was om hun mening te vernemen over de kwesties die op de Cites-CoP19 aan de orde zullen komen. De Commissie heeft bij het opstellen van het voorgestelde besluit van de Raad terdege rekening gehouden met de inbreng van de belanghebbenden.

De CoP-voorstellen worden nader geanalyseerd door het Cites-secretariaat en deskundigen van gespecialiseerde organisaties zoals de Internationale Unie voor behoud van de natuur (IUCN), het netwerk voor toezicht op de handel in wilde dieren en planten (Traffic) en het adviesorgaan van deskundigen van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) voor de beoordeling van voorstellen met betrekking tot de samenstelling van de Cites-bijlagen. Het merendeel van deze analyses was niet tijdig voor het Commissievoorstel beschikbaar; al deze analyses moeten alsnog volledig in aanmerking worden genomen wanneer het voorstel in de Raad met de lidstaten wordt besproken.

Verscheidene werkdocumenten voor de Cites-CoP19 waren ook niet op tijd beschikbaar om de Commissie in staat te stellen nu een standpunt van de Unie voor te stellen. Daarom stelt de Commissie voor dat de standpunten over deze kwesties worden bepaald tijdens de besprekingen in de werkgroep van de Raad, of tijdens de CoP voor documenten die pas tijdens de CoP beschikbaar zijn.

4.Rechtsgrondslag

4.1.Procedurele rechtsgrondslag

4.1.1.Beginselen

Artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) voorziet in de vaststelling van besluiten tot bepaling van “de standpunten die namens de Unie worden ingenomen in een krachtens een overeenkomst opgericht lichaam, wanneer dit lichaam handelingen met rechtsgevolgen vaststelt, met uitzondering van handelingen tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van de overeenkomst”.

Het begrip “handelingen met rechtsgevolgen” omvat tevens handelingen die rechtsgevolgen hebben uit hoofde van de op het betrokken lichaam toepasselijke volkenrechtelijke bepalingen. Onder dit begrip vallen tevens instrumenten die volkenrechtelijk niet bindend zijn, maar die een “beslissende invloed [kunnen hebben] op de inhoud van de regelgeving die de wetgever van de Unie vaststelt” 3 .

4.1.2.Toepassing op het onderhavige geval

De Conferentie van de Partijen is een lichaam dat is opgericht krachtens een overeenkomst, te weten Cites.

Verscheidene van de door de CoP vast te stellen handelingen zijn handelingen met rechtsgevolgen. De gewijzigde bijlagen zullen als volwaardig onderdeel van de Overeenkomst volkenrechtelijk bindend zijn. Sommige andere CoP-besluiten zullen beslissende invloed hebben op de inhoud van de EU-regelgeving, met name Verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie 4 en Uitvoeringsverordening (EU) nr. 792/2012 van de Commissie 5 . De reden hiervoor is dat deze beide handelingen nauw zijn afgestemd op de door de CoP overeengekomen regels voor de uitvoering van de Overeenkomst op dit gebied.

De beoogde handeling strekt niet tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van de Overeenkomst.

De procedurele rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is derhalve artikel 218, lid 9, VWEU.

4.2.Materiële rechtsgrondslag

4.2.1.Beginselen

De materiële rechtsgrondslag voor een overeenkomstig artikel 218, lid 9, VWEU vast te stellen besluit wordt in de eerste plaats bepaald door de doelstelling en de inhoud van de beoogde handeling ten aanzien waarvan namens de Unie een standpunt wordt ingenomen. Wanneer de beoogde handeling een tweeledige doelstelling heeft of bestaat uit twee componenten, waarvan er een kan worden gezien als hoofddoelstelling of hoofdcomponent, terwijl de andere doelstelling of de andere component slechts ondergeschikt is, moet het overeenkomstig artikel 218, lid 9, VWEU vast te stellen besluit op één materiële rechtsgrondslag worden gebaseerd, namelijk die welke vereist is voor de hoofddoelstelling of de hoofdcomponent dan wel de belangrijkste doelstelling of component.

Wanneer een beoogde handeling tegelijkertijd meerdere onlosmakelijk met elkaar verbonden doelstellingen of componenten heeft, zonder dat de ene ondergeschikt is aan de andere, moet een overeenkomstig artikel 218, lid 9, VWEU vast te stellen besluit bij wijze van uitzondering de verschillende desbetreffende rechtsgrondslagen als materiële rechtsgrondslag hebben.

4.2.2.Toepassing op het onderhavige geval

De beoogde CoP-besluiten hebben doelstellingen en componenten op het gebied van “milieu” en “handel”. Deze elementen van de beoogde handeling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zonder dat het ene ondergeschikt is aan het andere.

Het voorgestelde besluit heeft derhalve de volgende artikelen als materiële rechtsgrondslag: artikel 192, lid 1, en artikel 207, lid 3, eerste alinea, en lid 4, eerste alinea.

4.3.Conclusie

De rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is artikel 192, lid 1, artikel 207, lid 3, en artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9, VWEU.

Voorstel voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen op de 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten
(Cites-CoP19)

(Panama City, Panama, 14-25 november 2022)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, artikel 207, lid 3, en artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)De Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (“de Overeenkomst”), waartoe de Unie is toegetreden bij Besluit (EU) 2015/451 van de Raad van 6 maart 2015 6 , is op 1 juli 1975 in werking getreden.

(2)Ingevolge artikel XI, lid 3, van de Overeenkomst kan de Conferentie van de Partijen onder meer besluiten tot wijziging van de bijlagen goedkeuren.

(3)De Conferentie van de Partijen zal tijdens haar 19e vergadering van 14 tot en met 25 november 2022 betreffende 52 voorstellen tot wijziging van de bijlagen bij de Overeenkomst en betreffende talrijke andere elementen met betrekking tot de uitvoering en de interpretatie van de Overeenkomst besluiten aannemen.

(4)Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Conferentie van de Partijen, aangezien de wijzigingen van de bijlagen voor de Unie bindend zullen zijn en verschillende andere besluiten beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van het recht van de Unie, te weten Verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer en Uitvoeringsverordening (EU) nr. 792/2012 van de Commissie tot vaststelling van voorschriften voor het ontwerp van de vergunningen, certificaten en andere documenten waarin Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer voorziet, en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie.

(5)Het voorgestelde standpunt dat voorafgaand aan de CoP ten aanzien van de verschillende voorstellen moet worden ingenomen, is gebaseerd op een analyse van de verdiensten ervan door deskundigen, rekening houdend met de bepalingen van de Overeenkomst en aan de hand van de beste beschikbare wetenschappelijke kennis, evenals op de consistentie ervan met de regels en beleidslijnen van de Unie op dit gebied,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen op de 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen (CoP) bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten is opgenomen in de bijlagen.

Artikel 2

Indien na de vaststelling van dit besluit of voor of tijdens Cites-CoP19 nieuwe wetenschappelijke of technische informatie wordt bekendgemaakt die naar verwachting van invloed zal zijn op het in artikel 1 bedoelde standpunt, of indien tijdens die vergadering herziene of nieuwe voorstellen worden gedaan waarover nog geen standpunt van de Unie is vastgesteld, wordt het standpunt van de Unie bepaald via coördinatie ter plaatse voordat die voorstellen op de Conferentie van de Partijen in stemming worden gebracht. In dergelijke gevallen strookt het standpunt van de Unie met de beginselen in de bijlagen bij dit besluit.

Artikel 3

Dit besluit is gericht tot de Commissie.

Gedaan te Brussel,

   Voor de Raad

   De voorzitter

(1)    Besluit (EU) 2015/451 van de Raad van 6 maart 2015 betreffende de toetreding van de Europese Unie tot de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites) (PB L 75 van 19.3.2015, blz. 1).
(2)    Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (PB L 61 van 3.3.1997, blz. 1) en de toepasselijke uitvoeringshandelingen.
(3)    Arrest van het Hof van Justitie van 7 oktober 2014, Duitsland/Raad, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punten 61 tot en met 64.
(4)    Verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie van 4 mei 2006 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer.
(5)    Uitvoeringsverordening (EU) nr. 792/2012 van de Commissie van 23 augustus 2012 tot vaststelling van voorschriften voor het ontwerp van de vergunningen, certificaten en andere documenten waarin Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer voorziet, en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie.
(6)    PB L 75 van 19.3.2015, blz. 1.
Top

Brussel, 9.9.2022

COM(2022) 451 final

BIJLAGE

bij

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen op de 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten
(Cites-CoP19)


(Panama City, Panama, 14-25 november 2022)


BIJLAGE I

Standpunt van de Unie over de voornaamste kwesties die zullen worden besproken op de van 14 tot en met 25 november 2022 in Panama City, Panama, te houden 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites)

(Panama City, Panama, 14-25 november 2022)

A.Algemene overwegingen

1.De Unie beschouwt Cites als een essentiële internationale overeenkomst voor de instandhouding van de biodiversiteit en tegen de illegale handel in wilde dieren en planten.

2.De Unie moet voor Cites-CoP19 een ambitieus standpunt innemen dat overeenkomt met de relevante beleidslijnen van de Unie en haar internationale verbintenissen, in het bijzonder de doelstellingen betreffende wilde dieren en planten in het kader van duurzameontwikkelingsdoelstelling 15, het toekomstige mondiale biodiversiteitskader voor de periode na 2020 in het kader van het Verdrag inzake biologische diversiteit, de strategische visie voor Cites en resolutie 75/311 van de Algemene Vergadering van de VN inzake de illegale handel in wilde dieren en planten. Het standpunt van de Unie moet ook bijdragen aan de verwezenlijking van de op EU-niveau in de biodiversiteitsstrategie voor 2030 gestelde doelen, de komende herziening van het actieplan van de EU tegen de illegale handel in wilde dieren en planten, de EU-aanpak ter bevordering van handel en duurzame ontwikkeling zoals die naar voren komt in het open, duurzame en assertieve handelsbeleid van de EU, en de Europese Green Deal.

3.De Unie moet op de CoP19 van Cites uitgaan van de volgende prioriteiten:

·ten volle gebruikmaken van de Cites-instrumenten om de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten die op niet-duurzame niveaus worden verhandeld met een wetenschappelijk gefundeerde aanpak te reguleren;

·het weerwoord van de internationale gemeenschap op de illegale handel in wilde dieren en planten versterken;

·ervoor zorgen dat de status en rechten van de EU als Partij bij de Overeenkomst volledig worden gerespecteerd. De status en rechten van de EU zijn uitsluitend vastgesteld in de Cites-overeenkomst, onder andere in artikel XXI, leden 2 tot en met 6;

·ervoor zorgen dat de goedgekeurde voorstellen in overeenstemming zijn met de relevante regels en beleidslijnen van de Unie.

4.In het EU-standpunt moet rekening worden gehouden met de bijdrage die de Cites-mechanismen aan de verbetering van de staat van instandhouding van soorten kunnen leveren alsook met het werk van de landen die doeltreffende instandhoudingsmaatregelen hebben getroffen. De Unie moet erop toezien dat de efficiëntie van Cites door de tijdens de CoP19 genomen besluiten wordt geoptimaliseerd door onnodige administratieve lasten tot een minimum te beperken en door praktische, kosteneffectieve en werkbare oplossingen te bereiken voor kwesties op het gebied van uitvoering en toezicht.

5.De CoP is het bestuursorgaan van Cites en een aantal op de CoP19 genomen besluiten zal worden uitgevoerd door het Permanent Comité, het belangrijkste ondersteunende orgaan van de CoP. Het standpunt van de Unie voor Cites-CoP19 moet daarom ook als leidraad worden genomen voor het optreden van de Unie tijdens de 75e en de 76e vergadering van het Permanent Comité, respectievelijk vlak voor en vlak na CoP19.

B.Specifieke kwesties

6.Er zijn voor de CoP19 in totaal 52 voorstellen tot wijziging van de Cites-bijlagen ter behandeling ingediend. 13 van deze voorstellen zijn ingediend of mede-ingediend door de Unie en de Unie moet uiteraard ook de goedkeuring ervan steunen. Het standpunt van de Unie over alle voorstellen tot wijziging van de bijlagen moet worden gebaseerd op de staat van instandhouding van de betrokken soorten en op de gevolgen die de handel voor die soorten heeft of zou hebben, overeenkomstig resolutie Conf. 9.24 over de criteria voor wijziging van de bijlagen I en II. De opvattingen van de landen in het verspreidingsgebied van de soorten waarop de voorstellen betrekking hebben, moeten terdege in aanmerking worden genomen. De Unie is verder van mening dat voorstellen tot wijziging van de Cites-bijlagen in de regel moeten worden gesteund als zij het resultaat zijn van de werkzaamheden van de Cites-comités dieren en planten en het Permanent Comité. Ook de beoordeling van de voorstellen door het Cites-secretariaat en door IUCN/Traffic 1 , en, in het geval van commercieel geëxploiteerde mariene soorten, de beoordeling door het desbetreffende adviesorgaan van deskundigen van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) moeten, voor zover beschikbaar, in aanmerking worden genomen.

7.Zoals vastgesteld in Besluit (EU) 2022/982 van de Raad van 16 juni 2022 2 , pleit de Unie voor de opneming van:

Physignathus cocincinus (Indochinese wateragame) in bijlage II, 

Cuora galbinifrons (Achterindische doosschildpad) in bijlage I,

Laotriton laoensis (“Laos warty newt”) in bijlage II,

Agalychnis lemur (“lemur leaf frog”) in bijlage II,

alle nog niet in bijlage II opgenomen soorten van de familie Sphyrnidae spp. (hamerhaaien) in bijlage II,

Thelenota ananas, T. anax, T. rubralineata (zeekomkommers) in bijlage II,

Khaya spp. (Afrikaanse mahonieachtige bomen) (populaties in Afrika) in bijlage II met annotatie #17,

Afzelia spp. (populatie in Afrika) in bijlage II met annotatie #17,

Dipteryx spp. in bijlage II met annotatie #17 + zaden,

Handroantus spp. (trompetboom), Tabebuia spp. en Roseodendron spp. in bijlage II met annotatie #17,

Pterocarpus spp. (padoek) (populaties in Afrika) in bijlage II met annotatie #17,

Rhodiola spp. in Cites-bijlage II met annotatie #2.

De Unie heeft ook beslist om het voorstel van Panama om Carcharhinidae spp. (requiemhaaien) in bijlage II op te nemen, mee in te dienen.

8.De Unie merkt op dat de afgelopen jaren heel wat werk is verricht om capaciteit op te bouwen voor de uitvoering van Cites, niet in de laatste plaats met betrekking tot mariene soorten en onder meer door de financiële steun van de Unie. De Unie ondersteunt een betere coördinatie tussen Cites, regionale organisaties voor visserijbeheer en andere instanties op dat gebied in het kader van hun respectieve mandaten, met als doel een beter bestuur te bewerkstelligen en de complementariteit te versterken.

9.De Unie merkt op dat in het kader van Cites steeds meer aandacht aan houtsoorten wordt besteed, zoals ook blijkt uit de voorstellen van de Unie om tijdens CoP19 extra boomsoorten in Cites-bijlage II op te nemen. Cites speelt een zeer belangrijke rol bij het behoud van bossen en de Unie steunt sterkere en consistentere maatregelen in het kader van Cites en andere bosgerelateerde organisaties en processen.

10.Het standpunt van de Unie over voorstellen in verband met de illegale handel in wilde dieren en planten moet de alomvattende aanpak van de EU weerspiegelen om de illegale handel in wilde dieren en planten te voorkomen door de onderliggende oorzaken ervan aan te pakken, de juridische en beleidskaders voor de aanpak ervan te versterken, de bestaande regels doeltreffend te handhaven, en mondiale partnerschappen op dat vlak te bevorderen.

11.In overeenstemming met deze prioriteiten steunt de Unie een betere bescherming via Cites van soorten die momenteel in niet-duurzame hoeveelheden of illegaal in de EU worden ingevoerd. Daarom steunt de Unie de voorstellen tot wijziging van de bijlagen met betrekking tot verschillende reptielen- en amfibieënsoorten, en in het bijzonder meerdere schildpadsoorten die als huisdier in de EU worden ingevoerd.

12.De Unie moet ook initiatieven aanmoedigen die bijdragen tot het vergroten van de capaciteit van de betrokken autoriteiten, het delen van informatie en beste praktijken, met als doel Cites beter uit te voeren en de samenwerking tussen de landen van herkomst, doorvoer en bestemming te verbeteren.

13.In dit verband neemt de Unie nota van voorstellen voor de oprichting van specifieke fondsen ten behoeve van geselecteerde Partijen. De Unie is van mening dat nieuwe fondsen alleen in naar behoren gemotiveerde gevallen mogen worden opgericht, op basis van een grondige analyse van de haalbaarheid en de toegevoegde waarde ervan. De toegang tot financiering mag niet worden beperkt tot geselecteerde Partijen of groepen Partijen.

14.De Unie moet ervoor zorgen dat alle resoluties, annotaties en voorbehouden uniform worden begrepen en geïnterpreteerd. Aangezien de olifantenstroperij en de illegale handel in ivoor nog steeds op grote schaal doorgaan, moet de Unie meer bepaald de verduidelijking van de regels voor de handel in levende olifanten, en met name resolutie Conf. 11.20 (herz. CoP18) en resolutie Conf. 10.10 (herz. CoP18), bevorderen. Tijdens de 74e vergadering van het Permanent Comité hebben de Unie en haar lidstaten de wens geuit om een gemeenschappelijk kader voor de handel in levende Afrikaanse olifanten te creëren op basis van het Cites-kader en transparante en robuuste wetenschappelijke toetsing. De harmonisering van de voorwaarden voor de handel in levende Afrikaanse olifanten en de bevordering van maatregelen die het probleem van de illegale handel in olifanten en ivoor rechtstreeks aanpakken, moeten voor alle CoP19-agendapunten met betrekking tot olifanten een prioriteit zijn voor de Unie.

15.De Unie merkt op dat Partijen verscheidene voorstellen in verband met legale handel in olifantenivoor hebben ingediend. De internationale handel in ivoor is momenteel in het kader van Cites verboden. De Unie is van oordeel dat niet is voldaan aan de voorwaarden om deze handel weer toe te staan en verleent geen steun aan voorstellen om die handel op de Cites-CoP19 te heropenen. Wat de binnenlandse markten voor ivoor betreft, moet de Unie haar steun blijven verlenen aan evenredige, doeltreffende maatregelen op basis van de beste beschikbare gegevens en binnen de reikwijdte van de Overeenkomst.

16.De Unie erkent dat de internationale handel in wilde dieren en planten een risico op nieuwe zoönosen kan inhouden. Cites moet, in overeenstemming met zijn mandaat, een rol spelen bij de beperking van mogelijke risico’s voor de gezondheid van dieren en mensen. Geen enkele organisatie kan op zichzelf de vele uitdagingen aanpakken die kunnen leiden tot het ontstaan en de verspreiding van ziekten die met wilde dieren en planten verband houden. De Unie moet Cites derhalve aanmoedigen om zijn actieve samenwerking met andere intergouvernementele organisaties, met inbegrip van organisaties die actief zijn op het gebeid van de dier- of volksgezondheid, handel, levensmiddelen en vervoer, verder te versterken, in overeenstemming met de “één gezondheid”-benadering. De Unie spreekt haar krachtige steun uit voor de hernieuwde toezegging van de Wereldorganisatie voor diergezondheid en Cites om wereldwijd samen te werken op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn om de biodiversiteit en de dieren te beschermen.

17.Door de crisissituatie rond de illegale handel in wilde dieren en planten, in combinatie met de uitbreiding van Cites met nieuwe soorten en Partijen, zijn de afgelopen jaren meer activiteiten onder het toepassingsgebied van Cites gaan vallen en is de werklast van het Cites-secretariaat aanzienlijk toegenomen. De Unie moet met deze ontwikkelingen rekening houden wanneer zij beslist over haar prioriteiten voor de CoP19 en over de toekomstige begroting van het Cites-secretariaat.

(1)    De Internationale Unie voor behoud van de natuur (IUCN, International Union for Conservation of Nature) en Traffic zijn gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van de handel in wilde dieren en planten en stellen voorafgaand aan elke CoP een grondige beoordeling van de voorstellen tot wijziging van de Cites-bijlagen ter beschikking.
(2)    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022D0982&qid=1664197827731&from=EN
Top

Brussel, 9.9.2022

COM(2022) 451 final

BIJLAGE

bij

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen op de 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten
(Cites-CoP19)



(Panama City, Panama, 14-25 november 2022)


Standpunt van de Unie ten aanzien van bepaalde voorstellen die zullen worden voorgelegd aan de 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites)

(Panama City, Panama, 14-25 november 2022)

“+”

staat voor een positief standpunt

“–”

staat voor een afwijzend standpunt

“0”

staat voor een open standpunt wegens een gebrek aan voldoende informatie om een standpunt te kunnen bepalen

“(+)”

staat voor steun die wordt verleend op voorwaarde dat er extra informatie ter beschikking wordt gesteld en/of dat het voorstel wordt gewijzigd

“(-)”

staat voor verzet dat opnieuw zal worden overwogen indien bijkomend bewijs wordt geleverd en/of het voorstel aanzienlijk wordt gewijzigd

1.Werkdocumenten

Nr.

Agendapunt

Indiener 1

Opmerkingen

Standpunt

Openingsceremonie

Geen document

Welkomstwoorden

Geen document

Administratieve en financiële aangelegenheden

1.

Verkiezing van de voorzitter en de vicevoorzitter van de vergadering en van de voorzitters van de Comités I en II

Geen document

2.

Goedkeuring van de agenda

CoP19 Doc. 2

Sec.

 

3.

Goedkeuring van het werkprogramma

CoP19 Doc. 3

 

 

4.

Reglement van orde van de Conferentie van de Partijen

 

 

 

4.1

Verslag van het Permanent Comité CoP19 Doc. 4.1

SC

Steun de aanbevolen wijzigingen van regel 7. Steun de aanbevolen wijzigingen van regel 25.6 en benadruk dat elke wijziging van de stemvolgorde uitzonderlijk moet zijn en tijdens de vergadering naar behoren moet worden gemotiveerd door de voorzitter. 

+

 

4.2

Voorgestelde wijziging van regel 26

CoP19 Doc. 4.2

Botswana en Zimbabwe

Wijs het voorstel af , aangezien het in strijd is met artikel XV van de Overeenkomst, dat in één stem per Partij voorziet. Deze wijziging zou leiden tot zeer ingewikkelde onderhandelingen voorafgaand aan elke stemming.

-

5.

Comité geloofsbrieven

 

 

5.1

Instelling van het Comité geloofsbrieven 

Geen document

 

5.2

Verslag van het Comité geloofsbrieven 

Geen document

6.

Toelating van waarnemers

CoP19 Doc. 6

 

7.

Administratie, financiën en begroting van het Secretariaat en van de vergaderingen van de Conferentie van de Partijen

 

 

7.1

Administratie van het Secretariaat 
CoP19 Doc. 7.1

Sec.

 

7.2

Verslag van de uitvoerend directeur van het UNEP over administratieve en andere aangelegenheden

CoP19 Doc. 7.2

UNEP

 

 

7.3

Financiële verslagen over de periode 2020-2022 
CoP19 Doc. 7.3

 

7.4

Begroting en werkprogramma voor de periode 2023-2025

CoP19 Doc. 7.4

 

7.5

Toegang tot financiering

CoP19 Doc. 7.5

 

7.6

Project “gesponsorde deelnemers”
CoP19 Doc. 7.6

Sec.

Steun het voorstel, aangezien de administratieve werkzaamheden in verband met de uitbreiding van het programma tot het Permanent Comité, het Comité dieren en het Comité planten het Secretariaat extra zullen belasten.

+

8.

Taalstrategie voor de Overeenkomst 
CoP19 Doc. 8

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

Strategische aangelegenheden

9.

Verslagen en aanbevelingen van comités

 

 

 

9.1

Permanent Comité

 

 

 

 

9.1.1

Verslag van de voorzitter
CoP19 Doc. 9.1.1

 

 

9.1.2

Verkiezing van nieuwe regionale leden en hun plaatsvervangers

Geen documenten

 

9.2

Comité dieren

 

 

 

9.2.1

Verslag van de voorzitter

CoP19 Doc. 9.2.1

AC

 

 

9.2.2

Verkiezing van nieuwe regionale leden en hun plaatsvervangers

Geen documenten

 

9.3

Comité planten

 

 

 

9.3.1

Verslag van de voorzitter
CoP19 Doc. 9.3.1

PC

 

 

9.3.2

Verkiezing van nieuwe regionale leden en hun plaatsvervangers

Geen documenten

10.

Strategische visie voor Cites
CoP19 Doc. 10

SC

Steun de reeks besluiten. De indicatoren kunnen verder worden gewijzigd afhankelijk van de ontwikkelingen in het mondiaal biodiversiteitskader voor de periode na 2020.

(+)

11.

In bijlage I opgenomen soorten

CoP19 Doc. 11

AC, PC

Steun het voorstel, maar blijf openstaan voor het bespreken van aanpassingen van het voorgestelde proces indien dit door andere Partijen wordt voorgesteld.

+

12.

Verslag over de wereldwijde handel in wilde dieren en planten
CoP19 Doc. 12

Zuid-Afrika

Het idee van het verslag en de intersessionele werkgroep worden in het algemeen gesteund. Het voorstel bevat echter nog onduidelijkheden. Het kan derhalve alleen worden gesteund als een proces wordt opgestart, door middel van een reeks besluiten, om het verslag beter te omschrijven en er tijdens CoP20 over te beslissen, of als het voorstel tijdens de CoP wordt verbeterd om de inhoud van het verslag te verduidelijken.

(+)

13.

Betrokkenheid van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen

CoP19 Doc. 13

SC

Steun de aanbeveling om de herziene besluiten in bijlage 1 bij het document goed te keuren.

+

14.

Bestaansmiddelen

CoP19 Doc. 14

SC

Steun de goedkeuring van de herziene besluiten en de intrekking van de besluiten 18.37 en 18.36.

+

15.

Participatiemechanismen voor plattelandsgemeenschappen in Cites

CoP19 Doc. 15

Eswatini, Namibië en Zimbabwe

Wijs de voorstellen als een op zichzelf staand document af. Hoewel het onderwerp belangrijk is, bestaan er in het kader van Cites al twee afzonderlijke processen die op inheemse volkeren en lokale gemeenschappen gericht zijn (zie agendapunten 13 en 14).

Omwille van de efficiëntie en van de consistentie wat de betrokkenheid van inheemse volkeren en lokale en plattelandsgemeenschappen betreft, zouden de indieners hun voorstel moeten afstemmen op de in de agendapunten 13 en 14 bedoelde processen en het ter behandeling in de desbetreffende werkgroep of in beide werkgroepen, naargelang het geval, moeten voorleggen.

(-)

16.

Capaciteitsopbouw

CoP19 Doc. 16

SC

Steun de ontwerpresolutie en de reeks voorstellen om verder te werken aan een geïntegreerd kader voor capaciteitsopbouw. Enkele kleine verduidelijkingen kunnen nodig zijn, met name van de reikwijdte van punt 2 b van de ontwerpresolutie.

+

17.

Samenwerking met organisaties en multilaterale milieuverdragen

 

 

 

17.1

Samenwerking met andere overeenkomsten waarbij biodiversiteit een rol speelt 

CoP19 Doc. 17.1

SC

Steunen, aangezien de synergieën tussen de multilaterale milieuovereenkomsten op het gebied van biodiversiteit verder moeten worden versterkt en het passend is dat het Permanent Comité deze ontwikkelingen volgt.

+

 

17.2

Samenwerking met de Wereldwijde strategie voor het behoud van planten
CoP19 Doc. 17.2

PC

Steun de nieuwe ontwerpbesluiten.

+

 

17.3

Samenwerking met het intergouvernementeel wetenschapsbeleidplatform

inzake biodiversiteit en ecosystemen 
CoP19 Doc. 17.3

SC

Steun de ontwerpbesluiten in bijlage I bij het document.

+

17.4

Gezamenlijk initiatief inzake Afrikaanse carnivoren van Cites en CMS

CoP19 Doc. 17.4

Sec.

Steun dit ontwerpbesluit om relevante informatie aan het Comité dieren te verstrekken en het Secretariaat dienovereenkomstig te adviseren met betrekking tot het initiatief inzake Afrikaanse carnivoren, zoals voorgesteld door het Comité dieren en verschillende waarnemende organisaties.

+

17.5

Internationaal consortium ter bestrijding van criminaliteit in verband met wilde dieren en planten

CoP19 Doc. 17.5

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

18.

Werelddag van wilde dieren en planten van de Verenigde Naties

CoP19 Doc. 18

Sec.

Steun de intrekking van besluit 18.38 inzake de Werelddag van wilde dieren en planten, aangezien het is uitgevoerd.

+

19.

Cites en bossen

CoP19 Doc. 19

Sec.

Steun het voorstel, maar een nadere beoordeling is nodig. Stel voor om het PC te raadplegen over de onderzoeksopdracht van de studie (eventueel via de voorzitter om het proces eenvoudiger te maken).

(+)

20.

Programma inzake boomsoorten

CoP19 Doc. 20

Sec.

Steun de ontwerpbesluiten en moedig alle Partijen aan om voort te bouwen op de resultaten van het door de EU gefinancierde Cites-programma inzake boomsoorten en verder bij te dragen tot de uitvoering van Cites met betrekking tot in de lijst opgenomen boomsoorten.

+

21.

Evaluatie van het ETIS-programma 
CoP19 Doc. 21

SC

Alle aanbevelingen kunnen worden gesteund. De EU is altijd een groot voorstander van het ETIS-programma geweest en moet actief haar steun betuigen.

+

22.

MIKE- en ETIS-programma’s 
CoP19 Doc. 22

SC

Steun het voorstel, maar benadruk dat meer aandacht moet worden besteed aan de financiële levensvatbaarheid van MIKE en ETIS op lange termijn.

+

23.

Rol van Cites bij het verminderen van het risico op nieuwe zoönotische ziekten in verband met de internationale handel in wilde dieren en planten

CoP19 Doc. 23

 

23.1

Verslag van het Permanent Comité 
CoP19 Doc. 23.1

SC

Verwelkom het werk van de intersessionele werkgroep. Steun de voorgestelde besluiten en de wijzigingen van resolutie Conf. 10.21 (herz. CoP16) inzake het vervoer van levende specimens.

+

 

23.2

Eén gezondheid en Cites:

risico’s voor de gezondheid van mens en dier als gevolg van de handel in wilde dieren en planten 
CoP19 Doc. 23.2

Ivoorkust, Gabon, Gambia, Liberia, Nigeria en Senegal

Steun bepaalde elementen van de ontwerpresolutie, zoals het gebruik van internationale definities en de samenwerking met autoriteiten die bevoegd zijn voor diergezondheid en volksgezondheid, en stel voor deze in Doc. 23.1 op te nemen.

Wijs de andere elementen, die verder gaan dan het toepassingsgebied van Cites of die onduidelijk zijn, af.

(-)

24.

Gevolgen van de COVID-19-pandemie voor de uitvoering van de Overeenkomst

CoP19 Doc. 24

Sec.

Steun de aanbevelingen van het Secretariaat om ervoor te zorgen dat Cites-vergaderingen en intersessionele werkzaamheden ook kunnen plaatsvinden wanneer zich uitzonderlijke operationele problemen voordoen.

+

25.

Actieplan inzake gendergerelateerde aangelegenheden 
CoP19 Doc. 25

Panama

In het algemeen wordt het doeltreffend onderzoeken en aanpakken van gendergerelateerde kwesties gesteund. Er moet echter op voorhand worden bepaalde welke rol en vorm een actieplan in het kader van Cites moet krijgen.

(+)

Aangelegenheden m.b.t. interpretatie en uitvoering

Bestaande resoluties en besluiten

 

 

26.

Herziening van resoluties
CoP19 Doc. 26

Sec.

Steun de wijzigingen van de resoluties en de intrekking van besluit 14.81 indien de relevante wijziging van resolutie Conf. 14.8 (herz. CoP17) wordt goedgekeurd.

+

27.

Herziening van besluiten

CoP19 Doc. 27

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

Algemene naleving en handhaving

 

 

28.

Nationale wetgeving ter uitvoering van de Overeenkomst

CoP19 Doc. 28

Sec.

Steun de goedkeuring van de ontwerpbesluiten in bijlage 1 bij CoP18 Doc. 26 en de intrekking van de besluiten 18.62 tot en met 18.67.

+

29.

Aangelegenheden m.b.t. de naleving van Cites

29.1

Uitvoering van artikel XIII en resolutie Conf. 14.3 (herz. CoP18)

inzake procedures m.b.t. de naleving van Cites

CoP19 Doc. 29.1

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

29.2

Macdonalds trommelvis (Totoaba macdonaldi)

CoP19 Doc. 29.2

29.2.1

Verslag van het Secretariaat

CoP19 Doc. 29.2.1

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

29.2.2

Verlengde en bijgewerkte besluiten voor CoP19

CoP19 Doc. 29.2.2

Verenigde Staten van Amerika

Moet samen met 29.2.1, dat op 22.7.2022 nog niet beschikbaar was, worden beoordeeld.

29.3

Malagassisch ebbenhout (Diospyros spp.) en palissander en rozenhout (Dalbergia spp.)

CoP19 Doc. 29.3

Sec. in overleg met de voorzitter van het SC

Steun de ontwerpbesluiten; met name die gericht tot Madagaskar om alle voorraden te beveiligen en tot de Partijen om geen (her)uitvoer voor commerciële doeleinden van specimens van Diospyros spp. (#5) of Dalbergia spp. (#15) uit Madagaskar te aanvaarden totdat Madagaskar tot tevredenheid van het Secretariaat op nationaal niveau de rechtmatige verwerving en de afwezigheid van nadelige effecten voor deze soorten heeft vastgesteld.

+

30.

Ondersteuningsprogramma voor naleving

CoP19 Doc. 30

SC

Steun de besluiten inzake de uitvoering van het ondersteuningsprogramma voor naleving. Verzoek om de toevoeging van een voorlopige begroting en financieringsbronnen.

+

31.

Landelijke evaluatie van de aanzienlijke handel
CoP19 Doc. 31

SC, omvat ontwerpbesluiten voorgesteld door de voorzitters van het AC en het PC

Steunen, aangezien moet worden beoordeeld of de problemen die in de landelijke evaluatie van de aanzienlijke handel voor Madagaskar zijn vastgesteld, afdoende worden aangepakt.

+

32.

Herziening van resolutie Conf. 11.3 (herz. CoP18) inzake naleving en handhaving

CoP19 Doc. 32

SC

Steun de goedkeuring van de voorgestelde wijzigingen van resolutie Conf. 11.3 (herz. CoP18).

+

33.

Aangelegenheden m.b.t. de handhaving 

CoP19 Doc. 33

Sec.

Steun de aanbevelingen en benadruk hoe belangrijk het is de actieve handhaving van de Overeenkomst, waarvoor in de eerste plaats voldoende capaciteit van de handhavingsinstanties en de specialisatie van hun eenheden vereist zijn, op nationaal en internationaal niveau te blijven bevorderen.

+

34.

Jaarverslagen over de illegale handel

CoP19 Doc. 34

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

35.

Taskforce illegale handel in specimens van onder Cites vallende boomsoorten

CoP19 Doc. 35

SC

Steun de aanbevelingen: a) neem nota van het document, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van ontwerpbesluit 19.CC inzake de identificatie van werkhout en andere houtproducten, zoals voorgesteld door het Comité planten in CoP19 Doc. 44.2; b) de intrekking van de besluiten 18.79 en 18.80 inzake handhaving.

+

36.

Ondersteuning van de misdaadbestrijding met betrekking tot wilde dieren en planten in West- en Midden-Afrika

 

36.1

Verslag van het Permanent Comité

CoP19 Doc. 36.1

SC

Steun de voorgestelde besluiten. Moedig de Partijen in West- en Centraal-Afrika aan om inspanning te leveren om de uitvoering en handhaving van Cites te verbeteren. Moedig de andere Partijen, gouvernementele, intergouvernementele en niet-gouvernementele organisaties en belanghebbenden aan om deze subregio te helpen.

+

 

36.2

Ondersteuning van de misdaadbestrijding met betrekking tot wilde dieren en planten en de handhaving van Cites

in West- en Centraal-Afrika

CoP19 Doc. 36.2

Ivoorkust, Gambia, Liberia, Nigeria en Senegal

Steun het idee in het algemeen, maar wijs het prioriteren van één enkele regio af. Een eventueel fonds moet openstaan voor alle Partijen. Er moet worden nagegaan of er andere opties bestaan om de problemen sneller aan te pakken. Stem in beginsel in met de ontwerpbesluiten 19.CC en 19.DD, die echter wel verduidelijking behoeven. Wijs 19.EE af; het Cites-secretariaat zou zich niet mogen bezighouden met de fondsenwerving voor vergaderingen die door andere organisaties worden belegd.

Maak geen bezwaar tegen de oprichting van een intersessionele werkgroep indien de Ecowas-landen dit nuttig en wenselijk vinden.

0

37.

Criminaliteit in verband met wilde dieren en planten via het internet

CoP19 Doc. 37

Sec.

Steun de wijzigingen van resolutie Conf. 11.3 (herz. CoP18) en de ontwerpbesluiten. Wijs erop dat naast de beste praktijken ook de door de Partijen vastgestelde nationale wetgeving zou moeten worden geïdentificeerd (aanvulling op het voorgestelde besluit 19.AA).

+

38.

Terugdringing van de vraag ter bestrijding van illegale handel

CoP19 Doc. 38

SC

Steun de goedkeuring van de richtsnoeren tijdens CoP19. Steun ook de goedkeuring van de ontwerpbesluiten en de wijzigingen van resolutie Conf. 17.4 om de beschikbaarheid van de richtsnoeren in alle Cites-talen te verbeteren en om de Partijen aan te moedigen er gebruik van te maken.

+

39.

Binnenlandse markten voor vaak op illegale wijze verhandelde specimens

CoP19 Doc. 39

SC

Steun de aanbevelingen.

+

Regulering van de handel

 

 

40.

Richtsnoeren voor het vaststellen van rechtmatige verwerving

CoP19 Doc. 40

SC

Het standpunt van de EU zal worden ontwikkeld na de geplande workshop over het vaststellen van rechtmatige verwerving (augustus 2022) en zodra het bijgewerkte document beschikbaar is.

41.

Elektronische systemen en informatietechnologie en legalisering en controle van vergunningen

CoP19 Doc. 41

SC

Steun de conclusie van de studie betreffende de legalisering en controle van vergunningen. Steun de voorgestelde wijzigingen van resolutie Conf. 12.3 (herz. CoP18) betreffende vergunningen en certificaten en stel voor om meer rekening te houden met systemen die volgens een hub-architectuur zijn georganiseerd. Steun de voorgestelde wijzigingen van resolutie Conf. 11.3 (herz. CoP18) betreffende naleving en handhaving, met name om douaneautoriteiten toegang te geven tot informatie in databanken met vergunningen van beheersinstanties.

(+)

42.

Doelcodes op Cites-vergunningen en ‑certificaten

CoP19 Doc. 42

SC

Stem in met de voorgestelde wijzigingen van de desbetreffende resoluties en steun de goedkeuring van de voorgestelde ontwerpbesluiten om opnieuw een intersessionele gezamenlijke werkgroep op te richten om het gebruik van codes voor het aangeven van het doel door de Partijen verder te evalueren en onder meer de besprekingen over de doelcodes P en T voort te zetten.

+

43.

Afwezigheid van nadelige effecten

 

43.1

Verslag van het Comité dieren en het Comité planten

CoP19 Doc. 43.1

AC, PC

Steun de ontwerpbesluiten waarover tijdens AC31 en PC25 overeenstemming is bereikt.

+

43.2

Vaststelling van de afwezigheid van nadelige effecten voor specimens van in bijlage II opgenomen soorten die zijn onttrokken aan het mariene milieu dat niet tot het rechtsgebied van enige staat behoort

CoP19 Doc. 43.2

Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Steun de ontwerpbesluiten, aangezien zij aansluiten bij het lopende initiatief om de synergieën tussen Cites en de visserij te versterken met het oog op een betere instandhouding van onder Cites vallende bedreigde haaien en roggen.

+

44.

Identificatiemateriaal

 

 

 

44.1

Herziening van resolutie Conf. 11.19 (herz. CoP16)

CoP19 Doc. 44.1

SC

Steun de aanbevelingen.

+

44.2

Identificatie van werkhout en andere houtproducten

CoP19 Doc. 44.2

PC

Steun de ontwerpbesluiten, aangezien er in de loop der jaren veel informatie is verzameld en het samenvoegen ervan nuttig zou zijn.

+

45.

Etiketteringssysteem voor de handel in kaviaar

CoP19 Doc. 45

SC

Steun de voorgestelde ontwerpbesluiten en de intrekking van besluit 18.146.

Stel voor om een intersessionele werkgroep van het Permanent Comité op te richten die haar werkzaamheden kan beginnen zodra de analyse en de aanbevelingen van het Secretariaat beschikbaar zijn.

+

46.

Handel in steenkoralen

CoP19 Doc. 46

De Europese Unie en haar lidstaten

Document ingediend door de EU en haar lidstaten.

+

47.

Biotechnologisch vervaardigde specimens

CoP19 Doc. 47

SC, Sec.

Steun de aanbevelingen, met name voor een vergadering met deskundigen om duidelijkheid te scheppen over definities en instandhoudingskwesties.

+

48.

De definitie van het begrip “passende en aanvaardbare bestemmingen

CoP19 Doc. 48

SC

Steun de goedkeuring van beide niet-bindende documenten met richtsnoeren.

Steun het ontwerpbesluit in bijlage 3.

+

49.

Aanvoer vanuit de zee

CoP19 Doc. 49

SC

Steun de voorgestelde besluiten.

+

50.

Bestemming van in beslag genomen specimens

CoP19 Doc. 50

SC

Steun de voorgestelde CoP19-ontwerpbesluiten, zoals aanbevolen door SC74, en de intrekking van de besluiten 18.159 tot en met 18.164.

+

51.

Quota voor jachttrofeeën van luipaarden (Panthera pardus)

CoP19 Doc. 51

SC

Steun de wijziging van punt 1a) van resolutie Conf. 10.14 (herz. CoP16).

+

52.

Vervoer van levende specimens:

verbetering van de uitvoering van de vervoersvoorschriften

CoP19 Doc. 52

Canada, Ivoorkust, Kenia, Mexico, Nigeria, Senegal en de Verenigde Staten van Amerika

Steun de voorgestelde besluiten en de wijzigingen van de resoluties, met name wat betreft de toegang tot de IATA-voorschriften. Vraag om verduidelijking van het doel van de eerste (kleine) wijziging van resolutie Conf. 10.21 (toevoeging van “regardless of the method of transport” (“ongeacht de vervoerswijze”)).

+

Vrijstellingen en bijzondere handelsbepalingen

 

 

 

53.

Herziening van de Cites-bepalingen inzake de handel in specimens van niet uit het wild afkomstige dieren en planten

CoP19 Doc. 53

SC

Steun de voortzetting van de intersessionele werkgroep, omdat de behandelde kwesties complex zijn en er onvoldoende tijd was om alle punten van het mandaat te bespreken.

+

54.

Herziening van de bepalingen van resolutie Conf. 17.7 betreffende de herbeoordeling van de handel

in specimens van dieren waarvan is gemeld dat zij in gevangenschap zijn geproduceerd

CoP19 Doc. 54

Sec. namens het SC en in overleg met de voorzitter van het AC

Steun het voorstel in het algemeen, maar er is meer werk nodig om de formulering van de wijzigingen van de resolutie en de ontwerpbesluiten en de gevolgen ervan te bestuderen.

(+)

55.

Registratie van programma’s voor het in gevangenschap voor commerciële doeleinden fokken van in bijlage I opgenomen diersoorten 

CoP19 Doc. 55

Verenigde Staten van Amerika

Steun het voorstel in het algemeen, aangezien de voorgestelde wijzigingen nuttig kunnen zijn, maar verdere beoordeling is noodzakelijk.

(+)

56.

Richtsnoeren voor de uitlegging van het begrip “kunstmatig gekweekt

CoP19 Doc. 56

PC

Steun het voorstel; er is echter nog verduidelijking nodig met betrekking tot agarhout, het gebruik van de oorsprongscode Y en andere kwesties.

(+)

57.

Specimens opgekweekt uit in het wild verzamelde zaden of sporen die worden geacht kunstmatig gekweekt te zijn

CoP19 Doc. 57

PC in overleg met de voorzitter van het SC

Steun de intrekking van de besluiten 18.179 tot en met 18.181, aangezien de werkzaamheden zijn voltooid.

+

Soortspecifieke aangelegenheden

58.

West-Afrikaanse gieren (Accipitridae spp.)

CoP19 Doc. 58

SC in overleg met het Sec.

Stem in met de goedkeuring van de ontwerpbesluiten 19.AA tot en met 19.FF die de besluiten 18.186 tot en met 18.192 vervangen.

+

59.

Illegale handel in jachtluipaarden (Acinonyx jubatus)

CoP19 Doc. 59

Ethiopië

Steun de aanbevelingen, aangezien de opdracht van de taskforce grote katten alsook de betrokken landen in het verspreidingsgebied en doorvoer- en bestemmingslanden moeten worden verduidelijkt om verdere vooruitgang te kunnen boeken.

+

60.

Instandhouding van amfibieën
(Amphibia spp.)

CoP19 Doc. 60

AC

Steun de aanbevelingen, aangezien er niet voldoende gegevens over amfibieënsoorten in de internationale handel zijn verzameld.

+

61.

Paling of aal
(Anguilla spp.)

CoP19 Doc. 61

SC in overleg met de voorzitter van het AC

Steun de aanbevelingen van het SC om de in bijlage 1 opgenomen ontwerpbesluiten 19.AA tot en met 19.DD goed te keuren.

+

62.

Agarhout-leverende taxa

(Aquilaria spp. en Gyrinops spp.)

 

 

62.1

Verslag van het Comité planten

CoP19 Doc. 62.1

PC

Steun het ontwerpbesluit. Maak echter duidelijk dat resolutie 10.13 betreffende de uitvoering van de Overeenkomst met betrekking tot boomsoorten en andere mogelijke resoluties niet mogen worden afgezwakt wat de definities en specificaties van kunstmatige kweek betreft.

+

 

62.2

De geschiedenis van en uitdagingen met betrekking tot agarhout en Cites

CoP19 Doc. 62.2

Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Steun het voorstel nadat is verduidelijkt wie de voorgestelde studies moet coördineren.

(+)

63.

Bomen van het geslacht Boswellia
(
Boswellia spp.)

CoP19 Doc. 63

PC

Steun het voorstel. De ontwerpbesluiten bieden een redelijke manier om lacunes in de kennis te dichten en maken het voor de Partijen mogelijk in de toekomst eventueel voorstellen met betrekking tot de samenstelling van de bijlagen te doen.

+

64.

Zeeschildpadden
(
Cheloniidae spp. en
Dermochelyidae spp.)

 

 

 

64.1

Verslag van het Secretariaat en van het Permanent Comité

CoP19 Doc. 64.1

SC, Sec.

Steun het voorstel. Twee soorten zeeschildpadden zijn ernstig bedreigd, één is bedreigd en alle beoordelingen van de IUCN voorspellen een negatieve populatietrend. Er zijn meer inspanningen nodig om verdere achteruitgang en uitsterven te voorkomen.

+

64.2

Instandhouding van zeeschildpadden

CoP19 Doc. 64.2

Brazilië, Colombia, Costa Rica, Peru en de Verenigde Staten van Amerika

De behoefte aan een nieuwe resolutie moet verder worden geanalyseerd. Er moet worden overwogen of bepaalde elementen aan de verlengde besluiten inzake zeeschildpadden kunnen worden toegevoegd.

0

65.

Haaien en roggen
(
Elasmobranchii spp.)

CoP19 Doc. 65

SC, AC, in overleg

met het Sec. en het AC

Steun de aanbevelingen van het Permanent Comité en het Comité dieren om de in bijlage 4 bij het document opgenomen ontwerpbesluiten 19.AA tot en met 19.FF goed te keuren.

+

66.

Olifanten (Elephantidae spp.)

 

66.1

Uitvoering van resolutie Conf. 10.10 (herz. CoP18) betreffende de handel in olifantenspecimens

CoP19 Doc. 66.1

Sec. op verzoek van het SC

Steun de reeks besluiten in de bijlagen 1 tot en met 4 bij het document met betrekking tot de sluiting van binnenlandse markten voor ivoor, de handel in ivoor van mammoeten, de handel in Aziatische olifanten, voorraden van olifantenivoor en de uitvoering van het proces van nationale actieplannen voor ivoor.

+

66.2

Ivoorvoorraden

66.2.1

Ivoorvoorraden:

uitvoering van resolutie Conf. 10.10 (herz. CoP18) betreffende de handel in olifantenspecimens

CoP19 Doc. 66.2.1

Benin, Burkina Faso, Equatoriaal-Guinea, Ethiopië, Gabon, Kenia,

Liberia, Niger, Senegal en Togo

Erken de behoefte aan goede rapportage, maar neem het standpunt in dat de voorgestelde nieuwe ontwerpbesluiten in bijlage 4 bij CoP19 Doc. 66.1 volstaan.

0

66.2.2

Oprichting van een fonds dat toegankelijk is voor landen in het verspreidingsgebied

na de niet-commerciële verwijdering van ivoorvoorraden

CoP19 Doc. 66.2.2

Kenia

Moet nader worden beoordeeld. Het standpunt van de landen in het verspreidingsgebied — waarvoor het voorstel de grootste gevolgen heeft — is onduidelijk. De niet-commerciële verwijdering van ivoor wordt in het algemeen gesteund, maar het is de vraag of een geïnstitutionaliseerd financieringsproces nodig is om één van de verwijderingsmethoden voor slechts één soort in beslag genomen specimens te ondersteunen.

0

66.3

Uitvoeringsaspecten van resolutie Conf. 10.10 (herz. CoP18)

betreffende de sluiting van de binnenlandse markten voor ivoor

CoP19 Doc. 66.3

Benin, Burkina Faso, Equatoriaal-Guinea, Ethiopië, Gabon, Liberia,

Niger, Senegal en Togo

Steun de ontwerpresolutie.

+

66.4

Handel in levende Afrikaanse olifanten

66.4.1

Internationale handel in levende Afrikaanse olifantenspecimens: voorgestelde herziening van resolutie Conf. 10.10 (herz. CoP18)

betreffende de handel in olifantenspecimens

CoP19 Doc. 66.4.1

Benin, Burkina Faso, Equatoriaal-Guinea, Ethiopië, Liberia, Niger,

Senegal en Togo

Wijs het voorstel af. Voor deze elementen moet een bredere oplossing worden gevonden (interpretatie van annotatie 2, specifieke regels voor de handel in levende Afrikaanse olifanten die rekening houden met uitzonderlijke overbrengingen ex situ, en niet-bindende richtsnoeren inzake huisvesting en zorg en de voordelen van instandhouding in situ). Het doel van dit document strookt met de door de EU gedeelde doelstelling (zie Doc. 66.4.2), namelijk de handel in levende olifanten te beperken tot programma’s voor instandhouding in situ, met slechts beperkte uitzonderingen, en open te staan voor overleg met de indieners over de te volgen koers om de doelstelling te bereiken.

(-)

66.4.2

Verduidelijking van het kader:

voorstel van de Europese Unie

CoP19 Doc. 66.4.2

De Europese Unie en haar lidstaten

Document ingediend door de EU en haar lidstaten.

+

66.5

Verslag over de controle op het illegaal doden van olifanten (MIKE)

CoP19 Doc. 66.5

Sec.

Geen besluit nodig.

66.6

Verslag over het informatiesysteem over de handel in olifanten (ETIS)

CoP19 Doc. 66.6

Sec.

De gevolgen van de wijziging van de indieningsdatum moeten verder worden geanalyseerd.

0

66.7

Herziening van het proces van nationale ivooractieplannen

CoP19 Doc. 66.7

Malawi, Senegal en de Verenigde Staten van Amerika

De EU moet de herziening steunen op voorwaarde dat deze gericht is op de specifieke kwesties die in het document zijn vastgesteld (voornamelijk rapportagekwesties) en niet op het hele proces.

(+)

67.

Cites-taskforce grote katten (Felidae spp.)

CoP19 Doc. 67

SC

Steun de voorgestelde ontwerpbesluiten inzake de herziene taakomschrijving en modus operandi van de Cites-taskforce grote katten, zoals overeengekomen tijdens SC74, en de intrekking van de besluiten 18.245 en 18.248.

+

68.

Aziatische grote katten (Felidae spp.)

CoP19 Doc. 68

 

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

69.

Zeepaardjes (Hippocampus spp.)

 

69.1

Verslag van het Permanent Comité

CoP19 Doc. 69.1

SC

Steun de aanbevelingen van het Permanent Comité om de in bijlage 1 bij het document opgenomen ontwerpbesluiten 19.AA tot en met 19.CC goed te keuren.

+

 

69.2

Volgende stappen naar de succesvolle opname van zeepaardjes in bijlage II

CoP19 Doc. 69.2

Maldiven, Monaco, Nigeria, Peru, Senegal, Sri Lanka, Togo, het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en de Verenigde Staten van Amerika

De voorstellen moeten verder worden geanalyseerd en er is meer informatie nodig.

0

70.

Verschillende soorten palissanderhout
[
Leguminosae (Fabaceae)]

CoP19 Doc. 70

PC

Steun de ontwerpbesluiten zoals overeengekomen door het Comité planten betreffende bomen die tot palissanderhout worden verwerkt.

+

71.

Schubdieren
(Manis spp.)

71.1

Verslag van het Permanent Comité

en het Comité dieren

CoP19 Doc. 71.1

SC in overleg met de voorzitter van het AC

Steun de aanbevelingen, maar er kunnen nog andere punten die in Doc. 71.2 worden aangehaald, worden toegevoegd.

+

71.2

Voorgestelde wijzigingen van resolutie Conf. 17.10

CoP19 Doc. 71.2

Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Steun de voorgestelde wijzigingen, aangezien meer maatregelen nodig zijn om de illegale handel in schubdieren te voorkomen.

+

72.

Afrikaanse leeuwen
(Panthera leo) 
CoP19 Doc. 72

Sec. in overleg met de voorzitter van het SC

Steun het voorstel van het AC voor verdere intersessionele werkzaamheden met betrekking tot Afrikaanse leeuwen (Panthera leo) en de goedkeuring van een nieuw besluit.

+

73.

Jaguars
(Panthera onca)

73.1

Verslag van het Permanent Comité

CoP19 Doc. 73.1

SC

Steun de uitvoering van de besluiten 18.251 en 18.253, zoals aanbevolen door het SC, en keur de ontwerpbesluiten inzake jaguars in bijlage 1 bij dit document goed.

+

 

73.2

Voorgestelde wijzigingen van de ontwerpbesluiten

inzake jaguars waarover tijdens SC74 overeenstemming is bereikt

CoP19 Doc. 73.2

Costa Rica, El Salvador, Mexico en Peru

Steun in beginsel de voorgestelde wijzigingen van de besluiten van de 74e vergadering van het Permanent Comité zoals weergegeven in de bijlage bij dit document, maar er zijn nadere informatie en besprekingen nodig om het beste kader voor doeltreffende maatregelen met betrekking tot jaguars te creëren.

Wijs de oprichting van de nieuwe werkgroep af, aangezien de jaguar een prioritaire soort is voor de Cites-taskforce grote katten. Door de oprichting van nog een intersessionele werkgroep voor jaguars zou het werk dubbel worden gedaan.

0

74.

Handel in en instandhoudingsbeheer van zangvogels
(
Passeriformes spp.)

CoP19 Doc. 74

AC

Steun de aanbevelingen van het Comité dieren om de besluiten 18.256 tot en met 18.259 inzake de handel in en het instandhoudingsbeheer van zangvogels (Passeriformes spp.) te verlengen, aangezien er financiering beschikbaar is geworden.

+

75.

Neushoorns
(Rhinocerotidae spp.)

CoP19 Doc. 75

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

76.

Saiga-antilope
(
Saiga spp.)

CoP19 Doc. 76

SC

Steun de door het AC voorgestelde besluiten, zoals gewijzigd door het Secretariaat.

+

77.

Roze vleugelhoorn
(
Strombus gigas)

CoP19 Doc. 77

Sec.

Steun de ontwerpbesluiten 19.AA tot en met 19.DD in bijlage 1 bij dit document en de intrekking van de besluiten 18.275 tot en met 18.280.

+

78.

Land- en zoetwaterschildpadden
(
Testudines spp.)

CoP19 Doc. 78

Sec.

Stem ermee in dat de besluiten 18.286 tot en met 18.291 zijn uitgevoerd en kunnen worden ingetrokken. Stel een vervolgbesluit voor waarin Madagaskar wordt verzocht een alomvattende instandhoudingsstrategie voor zijn bedreigde schildpadensoorten voor te leggen.

+

79.

Afrikaanse boomsoorten

CoP19 Doc. 79

PC

Steun het voorstel. De bijwerking van de lijst van Afrikaanse boomsoorten en de daarmee verband houdende Cites-processen in de bijlage bij document PC25 Doc. 28 is een noodzakelijke stap.

+

80.

Mariene siervissen

CoP19 Doc. 80

AC

Steun de goedkeuring van de ontwerpbesluiten 19.AA tot en met 19.BB in bijlage 1 bij dit document en de intrekking van de besluiten 18.263 tot en met 18.265.

+

81.

Neotropische boomsoorten

CoP19 Doc. 81

PC

Steun het voorstel. De bijwerking van de lijst van neotropische boomsoorten en de daarmee verband houdende Cites-processen in de bijlage bij document PC25 Doc. 29 is een noodzakelijke stap.

+

82.

Handel in geneeskrachtige en aromatische plantensoorten

CoP19 Doc. 82

PC

Steun het voorstel, maar benadruk dat een eventuele nieuwe resolutie niet beperkt mag blijven tot geneesmiddelen, maar alle soorten producten moet omvatten die specimens van geneeskrachtige en aromatische plantensoorten bevatten.

+

83.

Identificatie van met uitsterven bedreigde soorten voor Cites-partijen

CoP19 Doc. 83

Gambia, Liberia, Nigeria en Senegal

Wijs de oprichting van een nieuwe databank af, aangezien de bestaande Rode Lijst van de IUCN volstaat voor beoordelingen.

-

Beheer van de bijlagen

 

 

84.

Standaardnomenclatuur 

 

84.1

Verslag van het Comité dieren en het Comité planten

CoP19 Doc. 84.1

AC, opgesteld door de respectievelijke

nomenclatuurdeskundigen van het AC

Steun de goedkeuring van de voorgestelde besluiten en de verlenging van de besluiten van CoP18 zoals uiteengezet in Doc. 84.1 en steun de goedkeuring van de herziene resolutie Conf. 12.11 (herz. CoP18) met betrekking tot zowel flora als fauna.

+

84.2

Standaardnomenclatuur voor Dipteryx spp.

CoP19 Doc. 84.2

De Europese Unie en haar lidstaten

Document ingediend door de EU en haar lidstaten.

+

84.3

Standaardnomenclatuur voor Khaya spp.

CoP19 Doc. 84.3

De Europese Unie en haar lidstaten

Document ingediend door de EU en haar lidstaten.

+

 

84.4

Standaardnomenclatuur voor Rhodiola spp.

CoP19 Doc. 84.4

De Europese Unie en haar lidstaten

Document ingediend door de EU en haar lidstaten.

+

85.

Annotaties

85.1

Verslag van het Permanent Comité

CoP19 Doc. 85.1

Steun het door het SC voorgestelde document en steun de herinstelling van de werkgroep.

+

85.2

Informatiesysteem voor de handel in

specimens van onder Cites vallende boomsoorten

CoP19 Doc. 85.2

Steun het voorstel, aangezien het belangrijk is om bestaande werkzaamheden in kaart te brengen en daarop voort te bouwen.

+

85.3

Informeel beoordelingsmechanisme voor bestaande en voorgestelde annotaties

CoP19 Doc. 85.3

Steun het voorgestelde besluit inzake het informeel beoordelingsmechanisme voor bestaande en voorgestelde annotaties.

+

86.

Producten die specimens van in bijlage II opgenomen orchideeën bevatten

CoP19 Doc. 86

SC

Steun de ontwerpbesluiten en de intrekking van de besluiten 18.327 tot en met 18.330.

+

87.

Wijzigingen van resolutie Conf. 9.24 (herz. CoP17)

87.1

Voorgestelde wijzigingen van resolutie Conf. 9.24 (herz. CoP17)

CoP19 Doc. 87.1

Eswatini

Dit voorstel moet nader worden beoordeeld. Sommige elementen zijn sterk, maar de ontwerpresolutie moet worden verduidelijkt en gedeeltelijk worden geherformuleerd.

(-)

87.2

In de Cites-bijlagen opgenomen aquatische soorten:

voorstellen voor een nieuwe aanpak voor het in de lijst opnemen van haaien en roggen

CoP19 Doc. 87.2

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

88.

Voorbehoud gemaakt na de 18e vergadering van de Conferentie van de Partijen

CoP19 Doc. 88

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

Voorstellen tot wijziging van de bijlagen

89.

Voorstellen tot wijziging van de bijlagen I en II

 

Voorstellen met betrekking tot de samenstelling van de bijlagen komen in deel 2 van dit document aan bod.

89.1

Beoordeling door het Secretariaat van de voorstellen tot wijziging van de bijlagen I en II

CoP19 Doc. 89.1

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

89.2

Opmerkingen van de Partijen

CoP19 Doc. 89.2

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

89.3

Opmerkingen van belanghebbenden die volgens de regelgeving moeten worden geraadpleegd

CoP19 Doc. 89.3

Document niet op tijd beschikbaar voor analyse.

Sluiting van de vergadering

90.

Vaststelling van het tijdstip en de plaats van de volgende reguliere vergadering van de Conferentie van de Partijen

 Geen document

91.

Slotopmerkingen (waarnemers, Partijen, Secretaris-Generaal van Cites, regering van gastland)

 Geen document


2.Voorstellen met betrekking tot de samenstelling van de bijlagen

Nr.

Taxon / behandelde kwestie

Voorstel

Indiener

Opmerkingen

Standpunt

FAUNA — MAMMALIA

1.

Hippopotamus amphibious
(nijlpaard)

II – I

Overhevelen van bijlage II naar bijlage I

Benin, Burkina Faso, Centraal-Afrikaanse Republiek, Gabon, Guinee, Liberia, Mali, Niger, Senegal, Togo

Wijs het voorstel af. De populatie voldoet niet aan de criteria voor opname in bijlage I.

-

2.

Ceratotherium simum simum 
(zuidelijke witte neushoorn) (populatie in Namibië)

I – II

De populatie in Namibië overhevelen van bijlage I naar bijlage II met de volgende annotatie:

Uitsluitend met het oog op het toestaan van internationaal verkeer van:

a) levende dieren die uitsluitend bestemd zijn voor instandhouding in situ, en

b) jachttrofeeën.

Alle andere specimens worden als specimens van een soort van bijlage I beschouwd en de handel daarin wordt dienovereenkomstig gereguleerd.

Botswana, Namibië

Er lijkt voldaan te zijn aan de criteria voor de verlaging van het beschermingsniveau. Gezien de beperkte verlaging van het beschermingsniveau, lijken ook de voorzorgsmaatregelen in acht te worden genomen. Er ontbreken echter gegevens over de voortplanting, de structuur van de populatie en de effectieve omvang van de populatie, waardoor een definitieve beoordeling niet mogelijk is.

0

3.

Ceratotherium simum simum (zuidelijke witte neushoorn) (populatie in Eswatini)

Schrapping van de bestaande annotatie bij de vermelding van de populatie in Eswatini in bijlage II

Eswatini

Wijs het voorstel af. Hoewel de populatie nog steeds voldoet aan de criteria voor opname in bijlage II, zou door de voorgestelde schrapping van de annotatie niet aan de voorzorgsmaatregelen van punt A.2, a), van bijlage 4 bij resolutie Conf. 9.24 worden voldaan. Een hervatting van de handel in neushoornhoorn zou op dit moment, gezien de prevalentie van stroperij en illegale handel, een verkeerd signaal geven. Daarnaast zouden de maatregelen van veel Partijen om de vraag met betrekking tot deze soort te verminderen, worden ondermijnd.

-

4.

Loxodonta africana
(Afrikaanse olifant)

(populaties in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe)

Wijziging van annotatie 2 met betrekking tot de populaties in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe

De voorgestelde wijzigingen zijn doorgestreept:

Uitsluitend met het oog op het toestaan van:

a) niet-commercieel verkeer van jachttrofeeën;

b) verkeer van levende dieren met een passende en aanvaardbare bestemming zoals omschreven in resolutie Conf. 11.20 (herz. CoP17) voor Botswana en Zimbabwe en ten behoeve van instandhoudingsprogramma’s in situ voor Namibië en Zuid-Afrika;

c) handel in huiden;

d) handel in haar;

e) handel in lederwaren: commercieel of niet-commercieel verkeer voor Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe en niet-commercieel verkeer voor Zimbabwe;

f) niet-commercieel verkeer van individueel gemerkte en gecertificeerde, in afgewerkte sieraden verwerkte ekipa’s voor Namibië en niet-commercieel verkeer van ivoorsnijwerk voor Zimbabwe;

g) handel in geregistreerd onbewerkt ivoor (voor Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe: complete slagtanden en stukken), voor zover aan de volgende voorwaarden is voldaan:

i) uitsluitend geregistreerde voorraden die eigendom zijn van de overheid en afkomstig zijn uit het betrokken land (met uitsluiting van in beslag genomen ivoor en ivoor van onbekende herkomst);

ii) uitsluitend naar handelspartners waarvan door het Secretariaat in overleg met het Permanent Comité is vastgesteld dat zij over adequate nationale wetgeving en adequate interne mechanismen voor controle op de handel beschikken om te garanderen dat het ingevoerde ivoor niet wordt wederuitgevoerd en wordt beheerd conform alle eisen van resolutie Conf. 10.10 (herz. CoP17) inzake de binnenlandse verwerking en handel;

iii) niet alvorens het Secretariaat de toekomstige invoerende landen en de geregistreerde voorraden in overheidsbezit heeft gecontroleerd;

iv) onbewerkt ivoor in het kader van de voorwaardelijke verkoop van geregistreerde ivoorvoorraden in overheidsbezit, zoals overeengekomen op CoP12, ten belope van 20 000 kg (Botswana), 10 000 kg (Namibië) resp. 30 000 kg (Zuid-Afrika);

v) bovenop de op CoP12 overeengekomen hoeveelheden mag ivoor in overheidsbezit van Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe, voor zover het uiterlijk op 31 januari 2007 werd geregistreerd en door het Secretariaat is gecontroleerd, samen met het hiervoor in punt g), iv), bedoelde ivoor worden verhandeld en verzonden in het kader van één enkele transactie per bestemming onder streng toezicht van het Secretariaat;

vi) de opbrengst van de verkoop wordt uitsluitend gebruikt voor programma’s ter instandhouding van de olifant en voor het behoud en de ontwikkeling van gemeenschappen in of grenzend aan het verspreidingsgebied van de olifant; en

vii) de hiervoor in punt g), v), bedoelde extra hoeveelheden worden alleen verhandeld nadat het Permanent Comité heeft bevestigd dat aan bovenvermelde voorwaarden is voldaan; en

h) er worden aan de Conferentie van de Partijen geen verdere voorstellen tot toelating van handel in olifantenivoor afkomstig van reeds in bijlage II opgenomen populaties voorgelegd voor de periode die aanvangt met CoP14 en eindigt negen jaar na het tijdstip van de ene verkoop van ivoor die plaatsvindt overeenkomstig het bepaalde in de punten g), i), ii), iii), vi) en vii). Dergelijke verdere voorstellen worden voorts behandeld overeenkomstig de besluiten 16.55 en 14.78 (herz. CoP16).

Op voorstel van het Secretariaat kan het Permanent Comité besluiten dit handelsverkeer geheel of gedeeltelijk stop te zetten indien de uitvoerende of invoerende landen de regels niet naleven of indien wordt aangetoond dat dit verkeer schadelijke gevolgen heeft voor andere olifantenpopulaties.

Alle andere specimens worden als specimens van een soort van bijlage I beschouwd en de handel daarin wordt dienovereenkomstig gereguleerd.

Zimbabwe

Wijs het voorstel in zijn huidige vorm af, aangezien de gevraagde wijziging zou leiden tot openstelling van de internationale handel in ivoor en dus niet voldoet aan de voorzorgsmaatregelen van bijlage 4 bij resolutie Conf. 9.24. Indien tijdens de CoP19 overeenstemming wordt bereikt over de gevolgen van een voorbehoud bij wijzigingen van een annotatie (de vroegere annotatie zou blijven bestaan) en de wijzigingen van de annotatie beperkt zouden blijven tot het schrappen van overbodige delen over de vroegere eenmalige verkoop en/of het schrappen van de verwijzing naar de resolutie op een wijze die in overeenstemming is met het door de EU voorgestelde document 66.4.2, zou de EU voor een wijziging kunnen stemmen.

(-)

5.

Loxodonta africana
(Afrikaanse olifant)

(populaties in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe)

II – I

De populaties in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe overhevelen van bijlage II naar bijlage I.

Burkina Faso, Equatoriaal-Guinea, Mali, Senegal

Deze vier populaties voldoen niet aan de criteria voor opname in bijlage I.

-

6.

Cynomys mexicanus
(Mexicaanse prairiehond)

I – II

Overhevelen van bijlage I naar bijlage II

Mexico

Er wordt niet langer voldaan aan de criteria voor opname in bijlage I. Sinds de soort in 1975 in Cites-bijlage I is opgenomen, zijn er slechts twee internationale handelstransacties geregistreerd (beide met monsters voor wetenschappelijke doeleinden). De Mexicaanse rechtshandhavingsautoriteit (Profepa) heeft gemeld dat er tussen 2013 en 2019 op nationaal niveau negen specimens in beslag zijn genomen. Er is geen officieel register van de verkoop van specimens van deze soort en er is evenmin een nationale of internationale markt die de wilde populaties bedreigt.

+

FAUNA — AVES

7.

Branta canadensis leucopareia (Aleoeten-gans)

I – II

Overhevelen van bijlage I naar bijlage II

Verenigde Staten van Amerika

Steun het voorstel. De populatie van deze ondersoort is goed hersteld nadat zij in de jaren zestig van de 20e eeuw bijna was uitgestorven; de huidige populatie van 162 000 vogels wordt goed beheerd door middel van gereguleerde jacht. Er wordt geen melding gemaakt van illegale handel.

+

8.

Kittacincla malabarica
(“white-rumped Shama”)

Opnemen in bijlage II

Maleisië, Singapore

Steun het voorstel, aangezien de soort voldoet aan de criteria voor opname in bijlage II. Wegens haar zangkunsten is deze soort een van de meest waardevolle soorten in de Zuidoost-Aziatische kooivogelhandel en behoort zij tot de voornaamste soorten die bij zangwedstrijden worden gebruikt.

+

9.

Pycnonotus zeylanicus
(geelkruinbuulbuul)

II – I

Overhevelen van bijlage II naar bijlage I

Maleisië, Singapore, Verenigde Staten van Amerika

Steun het voorstel. Deze soort voldoet aan de biologische criteria in bijlage 1 bij resolutie Conf. 9.24 (herz. CoP17).

+

10.

Phoebastria albatrus
(Stellers albatros)

I – II

Overhevelen van bijlage I naar bijlage II

Verenigde Staten van Amerika

Steun het voorstel, aangezien de internationale handel niet langer een bedreiging vormt en er geen grote vraag meer naar de soort is. Aangezien de populatie echter nog steeds zeer klein en kwetsbaar is, moeten de VS en de andere landen in het verspreidingsgebied worden aangemoedigd om ervoor te zorgen dat passende instandhoudingsmaatregelen worden genomen om een stabiele, groeiende populatie te waarborgen.

+

FAUNA — REPTILIA

11.

Caiman latirostris (breedsnuitkaaiman) (populatie in Brazilië)

I – II

De populatie in Brazilië overhevelen van bijlage I naar bijlage II

Brazilië

Steun het voorstel, aangezien aan de criteria overeenkomstig artikel II, lid 2, punt a), van de Overeenkomst en punt A.2.A, ii), van bijlage 4 bij resolutie Conf. 9.24 (herz. CoP17) wordt voldaan. De soort bevindt zich in een goede staat van instandhouding, er is een goed beheerssysteem en de soort heeft zich snel hersteld.

+

12.

Crocodylus porosus
(zeekrokodil) (populatie van de Palawan-eilanden (Filipijnen)

I – II

Overheveling van de populatie van de Palawan-eilanden (Filipijnen) van bijlage I naar bijlage II met een nulquotum voor de uitvoer van wilde specimens

Filipijnen

Steun het voorstel, aangezien niet langer aan de criteria voor opname in bijlage I wordt voldaan. De inspanningen van de indiener voor de instandhouding moeten nader worden beoordeeld.

(+)

13.

Crocodylus siamensis
(Chinese krokodil) (populatie in Thailand)

I – II

Overheveling van de populatie in Thailand van bijlage I naar bijlage II met een nulquotum voor wilde specimens

Thailand

Wijs dit voorstel af, aangezien nog steeds aan de biologische criteria voor opname in bijlage I wordt voldaan. De overheveling van deze ondersoort naar bijlage II is niet in overeenstemming met de voorzorgsmaatregelen van bijlage 4 bij Cites-resolutie Conf. 9.24 (herz. CoP17).

-

14.

Physignathus cocincinus
(Indochinese wateragame)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Europese Unie, Vietnam

Voorstel van de EU

+

15.

Cyrtodactylus jeyporensis (“Jeypore hill gecko”)

0 – II

Opnemen in bijlage II

India

Steun het voorstel, aangezien aan de criteria voor opname in bijlage II wordt voldaan. De aantallen die worden verhandeld zijn groot en het verspreidingsgebied van de soort is relatief klein.

+

16.

Tarentola chazaliae
(“helmethead gecko”)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Mauritanië, Senegal

Het voorstel voldoet aan de criteria voor opname in bijlage II, maar er moet om nadere informatie worden verzocht, met name over de resultaten van het overleg met andere landen in het verspreidingsgebied en de actuele gegevens over de omvang, structuur en trends van de populatie.

(+)

17.

Phrynosoma platyrhinos
(padhagedis)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Verenigde Staten van Amerika

Moet nader worden beoordeeld. Het lijkt erop dat de handelsniveaus de afgelopen jaren relatief stabiel zijn gebleven en dat de handel op dit moment wellicht geen ernstige bedreiging vormt.

0

18.

Phrynosoma spp. (padhagedissen)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Mexico

Moet nader worden beoordeeld. Er is niet voldaan aan criterium A, aangezien de soort niet wordt bedreigd, en er zijn geen specifieke gegevens die erop wijzen dat de soort in de nabije toekomst door de handel bedreigd zou kunnen worden. Criterium B van bijlage 2a bij Conf. 9.24 (herz. CoP17) is mogelijk van toepassing, aangezien de legale uitvoer gevolgen zou kunnen hebben als extreem ongunstige vangststrategieën worden toegepast.

0

19.

Tiliqua adelaidensis
(“pygmy bluetongue lizard”)

0 – I

Opnemen in bijlage I

Australië

Steun het voorstel. De soort voldoet aan verschillende in bijlage 1, punten B en C, vastgestelde criteria voor opname in de lijst.

+

20.

Epicrates inornatus
(
Portoricaanse boa)

I – II

Overhevelen van bijlage I naar bijlage II

Verenigde Staten van Amerika

Steun het voorstel. Deze soort voldoet niet langer aan de criteria voor opname in bijlage I.

+

21.

Crotalus horridus (bosratelslang)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Verenigde Staten van Amerika

Wijs het voorstel af. Deze soort voldoet niet aan de criteria voor opname in bijlage II. De internationale handel is zeer gering, de opname in bijlage II draagt mogelijk niet bij tot de binnenlandse bescherming van de soort. Het voorstel kan worden heroverwogen als aanvullend bewijsmateriaal wordt verstrekt.

(-)

22.

Chelus fimbriata en C. orinocensis
(Amazone-matamata en Orinoco-matamata)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Brazilië, Colombia, Costa Rica, Peru

Het voorstel bevat inconsistente gegevens over de oorsprong van specimens in de legale en illegale handel en bevat geen actuele gegevens over de populatie. In zijn huidige vorm toont het voorstel niet aan dat de soort bedreigd is, noch dat de handel het voortbestaan ervan negatief beïnvloedt. Het voorstel kan worden gesteund indien de indieners aantonen dat de illegaal verhandelde specimens uit het wild afkomstig zijn en/of dat illegaal gefokte specimens in de fokbedrijven worden witgewassen en dat dit niet kan worden voorkomen zonder dat de soort in bijlage II wordt opgenomen.

0

23.

Macrochelys temminckii en Chelydra serpentina
(alligatorschildpad en bijtschildpad)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Verenigde Staten van Amerika

De opname van Macrochelys temminckii in bijlage II kan worden gesteund, aangezien de soort aan de criteria voldoet. Dit is echter niet het geval voor Chelydra serpentina. Als de indieners het voorstel beperken tot Macrochelys temminckii, zou de EU het kunnen steunen.

(+)

24.

Graptemys barbouri, G. ernsti, G. gibbonsi, G. pearlensis en G. pulchra
(Barbours landkaartschildpad, “Escambia map turtle”, “Pascagoula map turtle”, “Pearl River map turtle”, “Alabama map turtle”)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Verenigde Staten van Amerika

Er lijkt niet te zijn voldaan aan de criteria voor opname in bijlage II. Hoewel is aangetoond dat alle soorten op verschillende wijzen worden bedreigd, wijst niets erop dat ook de handel een bedreiging vormt. Het besluit kan worden heroverwogen als de indiener kan uitleggen waarom een opname in Cites-bijlage III niet voldoende is en hoe een opname in Cites-bijlage II de situatie zou verbeteren.

0

25.

Batagur kachuga (gewone dakschildpad)

II – I

Overhevelen van bijlage II naar bijlage I

India

Steun het voorstel. Deze soort voldoet aan de criteria voor opname in bijlage I. De soort wordt bedreigd en de natuurlijke habitat is moeilijk te beschermen.

+

26.

Cuora galbinifrons
(Achterindische doosschildpad)

I – II

Overhevelen van bijlage II naar bijlage I

Europese Unie, Vietnam

Voorstel van de EU

+

27.

Rhinoclemmys spp.
(“neotropical wood turtles”)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Brazilië, Colombia, Costa Rica, Panama

Moet nader worden beoordeeld. De opname in bijlage II van R. diademata, R. nasuta en R. rubida wordt gerechtvaardigd door hun relatief kleine verspreidingsgebied en die van R. pulcherrima door de grote omvang van de handel erin in het verleden. Het is echter onduidelijk of andere soorten aan de criteria voor opname in bijlage II voldoen.

0

28.

Claudius angustatus
(grootkopmodderschildpad)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Mexico

Steun het voorstel. Aan criterium B van bijlage 2a is voldaan, aangezien de legale en illegale vangst in het wild waarschijnlijk een volume aannemen dat gevolgen heeft voor de instandhouding.

+

29.

Kinosternon spp. (modderschildpadden)

0 – I

0 – II

Opname van Kinosternon cora en K. vogti in bijlage I en van alle andere soorten van het geslacht Kinosternon in bijlage II

Brazilië, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Mexico, Panama en de Verenigde Staten van Amerika

De EU zou een voorstel van een beperktere reikwijdte kunnen steunen, mochten de indieners besluiten hun voorstel te beperken tot de soorten waarvan kan worden aangetoond dat zij aan de criteria voor opname in de bijlage voldoen, met name dat deze soorten op grote schaal worden verhandeld. K. cora en K. vogti lijken voor opname in bijlage I in aanmerking te komen; andere soorten van het geslacht lijken voor opname in bijlage II in aanmerking te komen, maar veel soorten worden niet bedreigd of verhandeld.

(+)

30.

Staurotypus salvinii en S. triporcatus 
(Salvins modderschildpad en grote Midden-Amerikaanse modderschildpad)

0 – II

Opnemen in bijlage II

El Salvador, Mexico

Steun het voorstel. De opname van Staurotypus triporcatus in de bijlage is gerechtvaardigd, aangezien er een grote vraag naar is. Het is niet duidelijk of Staurotypus salvinii voldoet aan de biologische criteria voor opname in bijlage II, maar aangezien het moeilijk is om het onderscheid met Staurotypus triporcatus te maken, voldoet de soort waarschijnlijk nog steeds aan het gelijkeniscriterium van resolutie 9.24 (criterium A van bijlage 2b).

+

31.

Sternotherus spp. (muskusschildpadden)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Verenigde Staten van Amerika

Moet nader worden beoordeeld. Voor sommige soorten, met name S. depressus, kan steun worden overwogen.

(+)

32.

Apalone spp. (weekschildpadden)

0 – II

Opname in bijlage II (met uitzondering van de in bijlage I opgenomen ondersoorten)

Verenigde Staten van Amerika

Mogelijk wordt aan criterium B van bijlage 2a voldaan, maar er is een gebrek aan relevante populatiegegevens, waardoor het moeilijk is om de gevolgen van de handel voor in het wild levende populaties te beoordelen. Er zijn slechts weinig aanwijzingen dat soorten van het geslacht Apalone in het wild worden gestroopt. Wegens bepaalde kenmerken van hun levenscyclus en andere bedreigingen zijn weekschildpadden mogelijk gevoelig voor exploitatie, waardoor voorzorgsmaatregelen vereist zijn.

(+)

33.

Nilssonia leithii (“Leith’s softshell turtle”)

II – I

Overhevelen van bijlage II naar bijlage I

India

Steun het voorstel aangezien aan de criteria voor opname in bijlage I is voldaan.

+

FAUNA — AMPHIBIA

34.

Centrolenidae spp. (glaskikkers)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Argentinië, Brazilië, Costa Rica, Ivoorkust, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Gabon, Guinee, Niger, Panama, Peru, Togo, Verenigde Staten van Amerika

Moet nader worden beoordeeld. Het is duidelijk dat niet alle van de 158 soorten in de familie aan de criteria voor opname in bijlage II voldoen.

0

35.

Agalychnis lemur (“lemur leaf frog”)

0 – II

Opname in bijlage II met een jaarlijks nulquotum voor de uitvoer van wilde specimens die voor commerciële doeleinden worden verhandeld

Colombia, Costa Rica, Europese Unie, Panama

Voorstel van de EU

+

36.

Laotriton laoensis (“Laos warty newt”)

0 – II

Opname in bijlage II met een nulquotum voor de uitvoer van wilde specimens die voor commerciële doeleinden worden verhandeld

Europese Unie

Voorstel van de EU

+

FAUNA — ELASMOBRANCHII (haaien)

37.

Carcharhinidae spp. (grijze rifhaai, schemerhaai, Atlantische kleinstaarthaai, Gangeshaai, zandbankhaai, borneohaai, pondicherryhaai, gladtandzwarttiphaai, sikkelvincitroenhaai, Caribische rifhaai, dolkneushaai, nachthaai, witneushaai, zwartsnuithaai, witwanghaai, Carcharhinus obsoletus, Pacifische kleinstaarthaai, Lamiopsis tephrodes en breedvinhaai)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Bangladesh, Colombia, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, 
Europese Unie, Gabon, Israël, Maldiven, Panama, Senegal, Seychellen, Sri Lanka, Arabische Republiek Syrië, Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Mede voorgesteld door de EU.

+

38.

Sphyrnidae spp. (hamerhaaien)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Brazilië, Colombia, Ecuador, Europese Unie, Panama

Voorstel van de EU

+

39.

Potamotrygon albimaculata,
P. henlei,
P. jabuti,
P. leopoldi,
P. marquesi,
P. signata en P. wallacei 
 (“Tapajós freshwater stingray”, groottandzoetwaterrog, “pearl freshwater stingray”, witgevlekte zoetwaterrog, “Marques’s freshwater stingray”, “Parnaiba river stingray”, “cururu stingray”)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Brazilië

Moet nader worden beoordeeld. Het is niet duidelijk of alle soorten aan de criteria voor opname in de bijlage voldoen en of de opname illegale handel zou helpen voorkomen. Er is meer informatie nodig over de interpretatie van het voorstel door de landen in het verspreidingsgebied en over hun standpunt ten aanzien van het voorstel.

0

40.

Rhinobatidae spp. (vioolroggen)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Israël, Kenia, Panama, Senegal

Steun het voorstel, aangezien de meeste soorten bedreigd zijn en onder grote visserijdruk staan. De opname in bijlage II zal er niet alleen voor zorgen dat de internationale handel het voortbestaan van deze soorten niet schaadt, maar zal ook het verzamelen van betere gegevens over de handel mogelijk maken. Als de handel niet wordt gereguleerd, kunnen in de toekomst verschillende soorten in aanmerking komen voor opname in bijlage I.

+

41.

Hypancistrus zebra (zebrameerval)

0 – I

Opnemen in bijlage I

Brazilië

Het voorstel mag in zijn huidige vorm niet worden gesteund. De EU zou echter een voorstel voor opname in bijlage II met een nulquotum voor de uitvoer van wilde specimens kunnen steunen. De soort voldoet mogelijk aan de biologische criteria voor opname in bijlage I, maar hoewel er blijkbaar sprake is van enige illegale handel vanuit Brazilië, is het niet duidelijk wat de gevolgen van deze handel voor wilde populaties zijn.

(+)

FAUNA — HOLOTHUROIDEA

42.

Thelenota spp. (“pineapple sea cucumber”, “giant sea cucumber”, “red-lined sea cucumber”)

0 – II

Opnemen in bijlage II

Europese Unie, Seychellen, Verenigde Staten van Amerika

Voorstel van de EU

+

FLORA (PLANTEN)

43.

Apocynaceae, Cactaceae, Cycadaceae, Dicksoniaceae, Euphorbiaceae, Gnetaceae, Liliaceae, Magnoliaceae, Nepenthaceae, Orchidaceae, Papaveraceae, Podocarpaceae, Sarraceniaceae, Trochodendraceae, Zamiaceae, Zingiberaceae

Plantensoorten met de annotaties #1, #4 en #14 en in bijlage I opgenomen soorten van de familie Orchidaceae (orchideeën)    

Wijziging van annotatie #1, zodat deze als volgt komt te luiden: Alle delen en producten, met uitzondering van: [...] b) in vitro zaailing- en weefselculturen op een vaste of vloeibare voedingsbodem die in steriele recipiënten worden getransporteerd;

Wijziging van annotatie #4, zodat deze als volgt komt te luiden: Alle delen en producten, met uitzondering van: [...] b) in vitro zaailing- en weefselculturen op een vaste of vloeibare voedingsbodem die in steriele recipiënten worden getransporteerd;

Wijziging van annotatie #14, zodat deze als volgt komt te luiden: Alle delen en producten, met uitzondering van: [...] b) in vitro zaailing- en weefselculturen op een vaste of vloeibare voedingsbodem die in steriele recipiënten worden getransporteerd; [...] f) verpakte eindproducten die zijn klaargemaakt voor de detailhandel,; deze vrijstelling geldt niet voor spaanders, kralen, bidsnoerkralen en snijwerk.

Wijziging van punt f) van de Franse tekst van annotatie 14, zodat deze als volgt komt te luiden: f) les produits finis conditionnés et prêts pour la vente au détail; cette dérogation ne s’applique pas aux copeaux en de bois, aux perles, aux grains de chapelets et aux gravures.

Wijziging van de annotatie tussen haakjes bij de in bijlage I opgenomen soorten van de familie Orchidaceae in de bijlagen, zodat deze als volgt komt te luiden: ORCHIDACEAE Orchideeën (Voor alle volgende soorten van bijlage I zijn op in vitro zaailing- of weefselculturen op een vaste of vloeibare voedingsbodem die in steriele recipiënten worden getransporteerd, de bepalingen van deze Overeenkomst niet van toepassing, maar uitsluitend indien de specimens voldoen aan de definitie van “kunstmatig gekweekt” die door de Conferentie van de Partijen is overeengekomen.)

Canada

Steun het voorstel, aangezien deze wijziging noodzakelijk is om de zinsnede “op een vaste of vloeibare voedingsbodem” overal in de Cites-bijlagen en in de annotaties met een # te harmoniseren.

+

FLORA — BIGNONIACEAE

44.

Handroanthus spp., Roseodendron spp. en Tabebuia spp. (trompetbomen)

0 – II

Opname in bijlage II met annotatie #17 (blokken, planken, vellen fineer, gelaagd/geplakt hout en bewerkt hout)

Colombia, Europese Unie, Panama

Voorstel van de EU

+

FLORA — CRASSULACEAE

45.

Rhodiola spp. (“big flower rhodiola”, rhodiola)

0 – II

Opname in bijlage II met annotatie #2 (Alle delen en producten, met uitzondering van: a) zaden en pollen; en b) verpakte eindproducten die zijn klaargemaakt voor de detailhandel.)

China, Europese Unie, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Verenigde Staten van Amerika

Voorstel van de EU

+

FLORA — LEGUMINOSAE

46.

Afzelia spp.

(Afrikaanse mahonie) (Afrikaanse mahonieachtige bomen)

0 – II

Opname van alle populaties in Afrika in bijlage II met annotatie #17 (blokken, planken, vellen fineer, gelaagd/geplakt hout en bewerkt hout)

Benin, Ivoorkust, Europese Unie, Liberia, Senegal

Voorstel van de EU

+

47.

Dalbergia sissoo (sheesham)

II – 0

Schrappen uit bijlage II

India, Nepal

Wijs het voorstel in beginsel af, omdat gespecialiseerde kennis vereist is om deze soort van andere soorten te onderscheiden. Als de indieners aanvullend bewijsmateriaal met betrekking tot identificatietechnieken kunnen verstrekken, kan de positie worden heroverwogen.

(-)

48.

Dipteryx spp. (cumaru, tonka)

0 – II

Opname in bijlage II met de annotatie “blokken, planken, vellen fineer, gelaagd/geplakt hout, bewerkt hout en zaden”

Colombia, Europese Unie, Panama

Voorstel van de EU

+

49.

Paubrasilia echinata (“Pernambuco wood”, “brazilwood”)

II – I

Overheveling van bijlage II naar bijlage I met de annotatie “Alle delen, afgeleide producten en eindproducten, met inbegrip van strijkstokken voor muziekinstrumenten, met uitzondering van muziekinstrumenten en onderdelen daarvan, die toebehoren aan reizende orkesten, en solomuzikanten die een muziekpaspoort kunnen voorleggen overeenkomstig resolutie 16.8.”

Brazilië

Dit voorstel is niet in overeenstemming met de bepalingen van artikel I, punt b), iii), van de Overeenkomst, waarin is bepaald dat een annotatie voor een in bijlage I opgenomen plantensoort niet mogelijk is. Bovendien is de tekst van de annotatie onduidelijk.

0

50.

Pterocarpus spp.

(P. angolensis, P. brenanii, P. erinaceus, P. lucens, P. rotundifolius, Afrikaans padoek (P. mildbraedii/P. soyauxii/P. tessmannii/P. tinctorius)) (populaties in Afrika)

0 – II

Opname van alle Afrikaanse populaties in bijlage II met annotatie #17 (blokken, planken, vellen fineer, gelaagd/geplakt hout en bewerkt hout) en verandering van de annotaties voor Pterocarpus erinaceus en P. tinctorius, die reeds in bijlage II zijn opgenomen, in annotatie #17

Ivoorkust, Europese Unie, Liberia, Senegal, Togo

Voorstel van de EU

+

FLORA — MELIACEAE

51.

Khaya spp. (Afrikaanse mahonieachtige bomen)

Opname van alle populaties in Afrika in bijlage II met annotatie #17 (blokken, planken, vellen fineer, gelaagd/geplakt hout en bewerkt hout)

Benin, Ivoorkust, Europese Unie, Liberia, Senegal

Voorstel van de EU

+

FLORA — ORCHIDACEAE

52.

Orchidaceae spp. (orchideeën)

Wijziging van annotatie # 4, met toevoeging van een nieuw punt g), dat als volgt luidt: “g) verpakte eindproducten die zijn klaargemaakt voor de detailhandel in cosmetische producten, die delen en producten van Bletilla striata, Cycnoches cooperi, Gastrodia elata, Phalaenopsis amabilis of P. lobbii bevatten”

Zwitserland

Wijs het voorstel af, tenzij de oorsprongscodes W en Y uit de annotatie worden geschrapt. Het huidige voorstel is problematisch wat het risico op het witwassen van wilde dieren en planten betreft.

(-)

ANNEX […]

(1)    Sec. = Cites-secretariaat
SC = Permanent Comité

AC = Comité dieren

PC = Comité planten
Top