Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0588

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië over de verlenging van het protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Islamitische Republiek Mauritanië, dat op 15 november 2020 afloopt

    COM/2020/588 final

    Brussel, 28.9.2020

    COM(2020) 588 final

    2020/0274(NLE)

    Voorstel voor een

    BESLUIT VAN DE RAAD

    betreffende de sluiting van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië over de verlenging van het protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Islamitische Republiek Mauritanië, dat op 15 november 2020 afloopt


    TOELICHTING

    1.ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

    Motivering en doel van het voorstel

    Op 8 juli 2019 heeft de Raad de Commissie een besluit 1 vastgesteld waarbij de Commissie werd gemachtigd om onderhandelingen met Mauritanië te openen over een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en een protocol tot uitvoering van die overeenkomst (doc. 10402/19 en 10231/19). Op grond van artikel 1, lid 2, van dat besluit mocht de Commissie ter voorkoming van een lange onderbreking van de visserijactiviteiten onderhandelen over een beperkte verlenging van het huidige protocol, dat op 15 november 2019 afliep. Volgens de bij dat besluit van de Raad gevoegde onderhandelingsrichtsnoeren (doc. 10231/19 ADD1) mocht die verlenging niet meer dan een jaar bedragen.

    Op 8 november 2019 werd het protocol bij overeenkomst in de vorm van een briefwisseling 2 (doc. 12928/19) met een jaar verlengd tot 15 november 2020.

    Van september 2019 tot februari 2020 vonden er vier rondes van onderhandelingen met Mauritanië over de vernieuwing van een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en een bijbehorend protocol plaats. Deze werden echter niet afgerond.

    Vanwege de bestaande gezondheidssituatie (COVID-19-pandemie) en ondanks de verlenging van het protocol moest worden geconstateerd dat de onderhandelingen over de nieuwe overeenkomst en het nieuwe protocol niet bijtijds zouden worden afgesloten zodat een onderbreking van de visserijactiviteiten na afloop van de huidige verlenging niet zou kunnen worden voorkomen. Daarom machtigde de Raad de Commissie op 26 juni 2020 3 om een nieuwe verlenging van het protocol met nog eens maximaal een jaar uit te onderhandelen.

    Conform het mandaat van de Raad werden de onderhandelaars van de Unie en van de Islamitische Republiek Mauritanië het tijdens de vijfde onderhandelingsronde (op 7 juli 2020) eens over deze tweede verlenging van het protocol met ten hoogste een jaar. Deze tweede verlenging werd vastgelegd in een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling, die op 7 juli 2020 werd geparafeerd.

    Om een onderbreking van de visserijactiviteiten van de Europese vloot in de Mauritaanse wateren te voorkomen, moet het besluit van de Raad tot bekrachtiging van deze overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tijdig worden vastgesteld, zodat deze vóór 15 november 2020, de datum waarop het huidige protocol afloopt, kan worden ondertekend.

    Met het voorstel wordt een machtiging verleend om het protocol te sluiten.

    Het protocol is er in de eerste plaats op gericht om binnen de grenzen van het beschikbare overschot vangstmogelijkheden in de Mauritaanse wateren toe te kennen aan de vaartuigen van de Europese Unie, met inachtneming van de beschikbare wetenschappelijke evaluaties, met name die van de Visserijcommissie voor het centraaloostelijke deel van de Atlantische Oceaan (Cecaf) en met inachtneming van het wetenschappelijke advies en de aanbevelingen van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (Iccat). Voorts wordt beoogd om in het belang van beide partijen de samenwerking tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië te verstevigen met het oog op de instelling van een partnerschapskader voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de Mauritaanse visserijzone.

    Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden in de volgende categorieën:

    categorie 1 – vaartuigen voor de visserij op schaaldieren met uitzondering van langoesten en krabben: 5 000 ton en 25 vaartuigen;

    categorie 2 – trawlers (andere dan vriesvaartuigen) en vaartuigen voor de visserij met de grondbeug op zwarte heek: 6 000 ton en 6 vaartuigen;

    categorie 2 bis – vriestrawlers voor de visserij op zwarte heek: 3 500 ton heek, 1 450 ton pijlinktvis en 600 ton inktvis voor 6 vaartuigen;

    categorie 3 — vaartuigen voor de visserij op andere demersale vissoorten dan zwarte heek met ander vistuig dan trawls: 3 000 ton en 6 vaartuigen;

    categorie 4 – vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen: 7 500 ton (referentietonnage) en 25 vaartuigen;

    categorie 5 – vaartuigen voor de tonijnvisserij met de hengel en met de drijvende beug: 7 500 ton (referentietonnage) en 15 vaartuigen;

    categorie 6 – vriestrawlers voor de pelagische visserij: 225 000 ton 4 en 19 vaartuigen;

    categorie 7 – koelvaartuigen voor de pelagische visserij: 15 000 ton (in geval van benutting in mindering gebracht op het volume van categorie 6) en 2 vaartuigen.

    Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

    In overeenstemming met de prioriteiten van de hervorming van het visserijbeleid 5 biedt het protocol vaartuigen van de Unie vangstmogelijkheden in de wateren van Mauritanië op basis van de beste beschikbare wetenschappelijke adviezen en met inachtneming van de aanbevelingen van de Iccat (Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen). Voorts stelt het protocol de Europese Unie en Mauritanië in de gelegenheid nauwer samen te werken aan de bevordering van een duurzame exploitatie van de visbestanden in de Mauritaanse wateren, en ondersteunt het de inspanningen van Mauritanië om zijn visserijsector te ontwikkelen, zulks in het belang van beide partijen.

    Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

    De uitonderhandeling van een nieuw protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij met de Islamitische Republiek Mauritanië en van het bijbehorende uitvoeringsprotocol past in het externe optreden van de EU ten aanzien van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-landen). Daarbij wordt met name rekening gehouden met de Uniedoelstellingen op het gebied van de eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten.

    2.RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

    Rechtsgrondslag

    De gekozen rechtsgrondslag is het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en wel artikel 43, lid 2 (de vaststelling van het gemeenschappelijk visserijbeleid), artikel 218, lid 6, onder a), v) (de fase in de procedure van de uitonderhandeling en sluiting van overeenkomsten tussen de Unie en derde landen), en artikel 218, lid 7 (de verlening van een machtiging om het protocol te wijzigen).

    Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

    Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt.

    Evenredigheid

    Het voorstel staat in verhouding tot de in artikel 31 van de verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid vastgelegde doelstelling om een juridisch, ecologisch, economisch en sociaal bestuurskader voor visserijactiviteiten van vissersvaartuigen van de Unie in wateren van derde landen tot stand te brengen. Het is ook in overeenstemming met die bepalingen, alsook met de bepalingen van artikel 32 van diezelfde verordening over financiële steun aan derde landen.

    De verlenging van het protocol, dat op 15 november 2020 afloopt, met nog eens één jaar is een functionele stap in het onderhandelingsproces die ervoor moet zorgen dat de continuïteit van de visserijactiviteiten van de Europese vloot in de Mauritaanse wateren is gewaarborgd.

    3.EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

    Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

    De belanghebbende partijen zijn geraadpleegd in het kader van de evaluatie van het protocol voor de periode 2015-2019. Ook zijn in technische vergaderingen de deskundigen uit de lidstaten geraadpleegd. Uit deze raadplegingen is naar voren gekomen dat het visserijprotocol met de Islamitische Republiek Mauritanië vernieuwd moet worden.

    Raadpleging van belanghebbenden

    In het kader van de evaluatie is overlegd met de lidstaten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale middenveldorganisaties, alsook met de visserijautoriteiten en het maatschappelijk middenveld in Mauritanië. Er heeft ook overleg plaatsgevonden in het kader van de adviesraad voor de volle zee.

    Bijeenbrengen en gebruik van expertise

    Overeenkomstig artikel 31, lid 10, van de verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid heeft de Commissie voor de evaluatie vooraf en de evaluatie achteraf een beroep gedaan op een onafhankelijke consultant.

    4.GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

    De financiële tegenprestatie van de Europese Unie bedraagt op jaarbasis 61 625 000 EUR, bestaande uit:

    a) een bedrag op jaarbasis voor de toegang tot de visbestanden voor de in het protocol genoemde categorieën. Dit bedrag is voor de duur van de verlenging van het protocol vastgesteld op 57 500 000 EUR;

    b) steun voor de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van Mauritanië ten bedrage van 4 125 000 EUR op jaarbasis voor de duur van de verlenging van het protocol. Deze steun beantwoordt aan de doelstellingen van het nationale beleid inzake duurzaam beheer van de continentale en maritieme visbestanden gedurende de gehele looptijd van het protocol.

    Het jaarlijkse bedrag van de vastleggings- en betalingskredieten wordt in het kader van de jaarlijkse begrotingsprocedure vastgesteld, onder meer voor de reservelijn voor protocollen die bij het begin van het jaar nog niet in werking zijn getreden 6 .

    De briefwisseling over de verlenging voorziet ook in een evenredige verlaging van dit bedrag ingeval de onderhandelingen over de vernieuwing van de partnerschapsovereenkomst en het bijbehorende protocol ertoe leiden dat deze worden ondertekend en dientengevolge worden toegepast vóór het aflopen van de periode van verlenging met een jaar waarop de briefwisseling betrekking heeft.

    5.OVERIGE ELEMENTEN

    Uitvoeringsplannen en regelingen voor monitoring, evaluatie en rapportage

    De monitoringregelingen zijn vastgelegd in het protocol, dat met de briefwisseling wordt verlengd.

    2020/0274 (NLE)

    Voorstel voor een

    BESLUIT VAN DE RAAD

    betreffende de sluiting van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië over de verlenging van het protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Islamitische Republiek Mauritanië, dat op 15 november 2020 afloopt

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, lid 2, in samenhang met artikel 218, lid 6, onder a),

    Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

    Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)Conform Besluit 2019/.../EU van de Raad 7 is de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië over de verlenging van het protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Islamitische Republiek Mauritanië, dat op 15 november 2020 afloopt (hierna “de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling” genoemd), op [datum invoegen] ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting van deze overeenkomst op een latere datum.

    (2)De overeenkomst in de vorm van een briefwisseling moet ervoor zorgen dat de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië hun samenwerking op het gebied van de bevordering van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de Mauritaanse wateren kunnen voortzetten en dat de vaartuigen van de Unie hun visserijactiviteiten in die wateren kunnen blijven uitoefenen.

    (3)De briefwisseling moet namens de Europese Unie worden goedgekeurd,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    De overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië over de verlenging van het protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Islamitische Republiek Mauritanië, dat op 15 november 2020 afloopt (hierna “de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling” genoemd), wordt namens de Unie goedgekeurd.

    De tekst van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling is als bijlage aan dit besluit gehecht.

    Artikel 2

    De voorzitter van de Raad wijst de persoon aan die bevoegd is om namens de Europese Unie de in punt (6) van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling bedoelde kennisgeving te verrichten waarmee de instemming van de Europese Unie om door de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling gebonden te zijn, tot uiting wordt gebracht.

    Artikel 3

    Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Gedaan te Brussel,

       Voor de Raad

       De voorzitter



    FINANCIEEL MEMORANDUM

    1.    KADER VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF 

    1.1.    Benaming van het voorstel/initiatief

    Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling over de verlenging van het protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Islamitische Republiek Mauritanië, dat op 15 november 2020 afloopt

    1.2.    Betrokken beleidsterrein(en) 

    11 – Maritieme zaken en visserij

    11.03 – Verplichte bijdragen aan regionale organisaties voor visserijbeheer (ROVB’s) en andere internationale organisaties en duurzamevisserijovereenkomsten (DVO’s)

    11.03.01 – Vaststelling van een governancekader voor visserijactiviteiten die vissersvaartuigen van de Unie in de wateren van derde landen verrichten

    1.3.    Aard van het voorstel/initiatief 

     een nieuwe actie 

     een nieuwe actie na een proefproject/een voorbereidende actie 8  

    X de verlenging van een bestaande actie 

     de samenvoeging of ombuiging van een of meer acties naar een andere/een nieuwe actie 

    1.4.    Doelstelling(en)

    1.4.1.    Algemene doelstelling(en)

    Het onderhandelen over en sluiten van partnerschapsovereenkomsten inzake duurzame visserij met derde landen sluit aan bij de algemene doelstelling om de vissersvaartuigen van de Europese Unie toegang te verlenen tot de visserijzones van derde landen en met die landen een partnerschap te ontwikkelen dat gericht is op de bevordering van een duurzame exploitatie van de visbestanden buiten de wateren van de Unie.

    De partnerschapsovereenkomsten inzake duurzame visserij zorgen eveneens voor coherentie tussen de beginselen van het gemeenschappelijk visserijbeleid en de verbintenissen in het kader van andere Europese beleidslijnen (duurzame exploitatie van de visbestanden van derde landen, bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij), integratie van de partnerlanden in de wereldeconomie en een betere politieke en financiële visserijgovernance).

    1.4.2.    Specifieke doelstelling(en)

    Specifieke doelstelling

    Bijdragen tot de duurzame visserij in de wateren buiten de Unie, handhaven van de Europese aanwezigheid in de verre visserij en beschermen van de belangen van de Europese visserijsector en de consument door het onderhandelen over en sluiten van partnerschapsovereenkomsten inzake duurzame visserij met kuststaten, in overeenstemming met andere Europese beleidslijnen.

    Betrokken ABM/ABB-activiteit(en)

    Maritieme zaken en visserij, vaststelling van een governancekader voor visserijactiviteiten die vissersvaartuigen van de Unie verrichten in de wateren van derde landen (DVO’s) (begrotingsonderdeel 11.03.01).

    1.4.3.    Verwachte resulta(a)t(en) en gevolg(en)

    Gevolgen die het voorstel/initiatief zou moeten hebben voor de begunstigden/doelgroepen

    Met de verlenging van het protocol bij de bestaande partnerschapsovereenkomst inzake visserij wordt voorkomen dat de visserijactiviteiten van de Europese vaartuigen na het aflopen van het protocol op 15 november 2020 moeten worden onderbroken. De verlenging geldt voor een periode van ten hoogste één jaar, in afwachting van de afronding van de onderhandelingen over de vernieuwing van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij.

    Met het protocol wordt een strategisch partnerschapskader voor de visserij tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië tot stand gebracht. Via financiële steun (sectorale steun) voor de uitvoering van op nationaal niveau door het partnerland vastgestelde programma's, met name op het gebied van monitoring, de bestrijding van illegale visserij en steun voor de ambachtelijke visserij, leidt het protocol voorts tot een beter beheer en een betere instandhouding van de visbestanden.

    1.4.4.    Prestatie-indicatoren

    Indicatoren voor de monitoring van de voortgang en de beoordeling van de resultaten.

    Benutting van de vangstmogelijkheden (jaarlijkse benutting van de vismachtigingen, uitgedrukt als percentage van de door het protocol geboden vangstmogelijkheden).

    Vangstgegevens (verzameling en analyse) en handelswaarde van de overeenkomst.

    Bijdrage aan de werkgelegenheid en de toegevoegde waarde in de Unie en aan de stabilisering van de markt van de Unie (op geaggregeerd niveau met andere partnerschapsovereenkomsten inzake duurzame visserij).

    Bijdrage aan de verbetering van het onderzoek en de monitoring en controle van de visserijactiviteiten door het partnerland en van de ontwikkeling van zijn visserijsector, met name de ambachtelijke visserij.

    1.5.    Motivering van het voorstel/initiatief 

    1.5.1.    Behoefte(n) waarin op korte of lange termijn moet worden voorzien, met een gedetailleerd tijdschema voor de uitrol van het initiatief

    Het is de bedoeling dat de briefwisseling waarbij het protocol wordt verlengd, vanaf de datum van ondertekening ervan of vanaf 16 november 2020 voorlopig van toepassing is zodat wordt voorkomen dat de lopende visserijactiviteiten onder het huidige protocol moeten worden onderbroken.

    1.5.2.    Toegevoegde waarde van het optreden van de Unie (deze toegevoegde waarde kan het resultaat zijn van verschillende factoren, bijv. coördinatiewinst, rechtszekerheid, grotere doeltreffendheid of complementariteit). Voor de toepassing van dit punt wordt onder “toegevoegde waarde van het optreden van de Unie” verstaan de waarde die een optreden van de Unie oplevert bovenop de waarde die door een optreden van alleen de lidstaat zou zijn gecreëerd.

    Als de Unie geen nieuw protocol sluit, zouden de vaartuigen van de Unie geen visserijactiviteiten kunnen verrichten, aangezien de overeenkomst een clausule bevat tot uitsluiting van de visserijactiviteiten die niet plaatsvinden in het kader van een protocol bij de overeenkomst. De toegevoegde waarde voor de vollezeevloot van de EU is dus duidelijk. Het protocol biedt ook een kader voor nauwere samenwerking tussen de Unie en Mauritanië.


    1.5.3.    Nuttige ervaring die bij soortgelijke activiteiten in het verleden is opgedaan

    Op basis van de analyse van de historische vangsten in de visserijzone van Mauritanië en de recente vangsten in het kader van soortgelijke protocollen die in de regio zijn gesloten, en op basis van de evaluaties en de beschikbare wetenschappelijke adviezen hebben de partijen vangstmogelijkheden vastgesteld in de vorm van vangstbeperkingen (TAC’s) of referentietonnages voor de in de toelichting genoemde categorieën. De sectorale steun houdt rekening met de behoeften van de visserijautoriteiten van Mauritanië op het gebied van capaciteitsopbouw en met de prioriteiten van de nationale visserijstrategie, waaronder met name het wetenschappelijk onderzoek en de controle en monitoring van de visserijactiviteiten.

    1.5.4.    Verenigbaarheid met het meerjarige financiële kader en eventuele synergie met andere passende instrumenten

    De middelen die als financiële compensatie voor de toegang in het kader van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij worden toegewezen, vormen vrij besteedbare inkomsten in de nationale begroting van Mauritanië. De voor de sectorale steun bestemde middelen worden echter toegewezen aan het voor visserij verantwoordelijke ministerie (doorgaans via opname in de jaarlijkse begrotingswet), aangezien dit een voorwaarde is voor de sluiting en monitoring van een partnerschapsovereenkomst inzake visserij. Deze financiële middelen zijn verenigbaar met andere financieringsbronnen van andere internationale geldschieters voor de uitvoering van projecten en/of programma’s in de visserijsector op nationaal niveau.

    1.5.5.    Beoordeling van de verschillende beschikbare financieringsopties, waaronder mogelijkheden voor herschikking

    Niet van toepassing.

    Duur en financiële gevolgen van het voorstel/initiatief

    X beperkte geldigheidsduur

    X    Van kracht van 2020 tot en met 2024

    X    Financiële gevolgen in 2020 voor vastleggingskredieten en in 2020, 2021 en 2022 voor betalingskredieten.

     onbeperkte geldigheidsduur

    uitvoering met een opstartperiode vanaf JJJJ tot en met JJJJ

    gevolgd door een volledige uitvoering

    Beheersvorm(en) 9  

    X Direct beheer door de Commissie

    X via haar diensten, met inbegrip van haar personeel in de delegaties van de Unie

       door de uitvoerende agentschappen

     Gedeeld beheer met de lidstaten

     Indirect beheer door begrotingsuitvoeringstaken te delegeren aan:

    ◻ derde landen of de door hen aangewezen organen

    ◻ internationale organisaties en hun agentschappen

    ◻ de EIB en het Europees Investeringsfonds

    ◻ de in de artikelen 70 en 71 van het Financieel Reglement bedoelde organen

    ◻ publiekrechtelijke organen

    ◻ privaatrechtelijke organen met een openbaredienstverleningstaak, voor zover zij voldoende financiële garanties bieden

    ◻ privaatrechtelijke organen van een lidstaat waaraan de uitvoering van een publiek-privaat partnerschap is toevertrouwd en die voldoende financiële garanties bieden

    ◻ personen aan wie de uitvoering van specifieke maatregelen op het gebied van het GBVB in het kader van titel V van het Verdrag betreffende de Europese Unie is toevertrouwd en die worden genoemd in de betrokken basishandeling

    Verstrek, indien meer dan een beheersvorm is aangekruist, extra informatie onder “Opmerkingen”.

    Opmerkingen

    2.    BEHEERSMAATREGELEN 

    2.1.    Regels inzake monitoring en verslagen 

    Frequentie en voorwaarden

    De Commissie (DG MARE), in samenwerking met haar in het land (Nouakchott) gevestigde visserijattaché, zal regelmatig toezien op de uitvoering van het protocol wat betreft het gebruik dat de exploitanten maken van de vangstmogelijkheden, de vangstgegevens en de naleving van de voorwaarden inzake de sectorale steun.

    Voorts voorziet de partnerschapsovereenkomst inzake visserij in ten minste één jaarlijkse bijeenkomst van de gemengde commissie. Tijdens die bijeenkomst bespreken de Commissie en Mauritanië de uitvoering van de overeenkomst en het protocol en passen zij zo nodig de programmering en, in voorkomend geval, de financiële tegenprestatie aan.

    2.2.    Beheers- en controlesyste(e)m(en) 

    2.2.1.    Rechtvaardiging van de beheersvorm(en), het (de) uitvoeringsmechanisme(n) voor financiering, de betalingsvoorwaarden en de voorgestelde controlestrategie

    Het risico is een onderbenutting van de vangstmogelijkheden door de reders van de EU of een onderbenutting of vertraging bij de benutting van de voor de financiering van het sectorale visserijbeleid bestemde middelen door Mauritanië.

    2.2.2.    Informatie over de geïdentificeerde risico’s en het (de) syste(e)(men) voor interne controle dat is (die zijn) opgezet om die risico’s te beperken

    Er zal uitvoerig worden gedialogeerd over de programmering en uitvoering van het sectorale beleid als bedoeld in de overeenkomst en het protocol. Een gezamenlijke analyse van de resultaten maakt ook deel uit van deze controlemiddelen.

    Voorts bevatten de overeenkomst en het protocol specifieke clausules op grond waarvan deze onder bepaalde voorwaarden en in bepaalde omstandigheden kunnen worden geschorst.


    2.2.3.    Raming en motivering van de kosteneffectiviteit van de controles (verhouding van de controlekosten tot de waarde van de betrokken beheerde financiële middelen) en evaluatie van het verwachte foutenrisico (bij betaling en bij afsluiting) 

    2.3.    Maatregelen ter voorkoming van fraude en onregelmatigheden 

    Bestaande en geplande preventie- en beschermingsmaatregelen, bijv. in het kader van de fraudebestrijdingsstrategie.

    De Commissie zal streven naar een politieke dialoog en geregeld overleg met de Islamitische Republiek Mauritanië om het beheer van de overeenkomst en van het protocol te verbeteren en de bijdrage van de Unie aan het duurzame beheer van de bestanden te vergroten. Voor alle betalingen die de Commissie in het kader van een partnerschapsovereenkomst inzake visserij verricht, gelden de normale voorschriften en begrotings- en financieringsprocedures van de Commissie. Met name moeten de bankrekeningen van het derde land waarnaar de bedragen van de financiële tegenprestatie worden overgemaakt, volledig worden geïdentificeerd. In het protocol is bepaald dat de financiële tegenprestatie moet worden overgemaakt naar een rekening van het ministerie van Financiën bij de centrale bank van Mauritanië.

    3.    GERAAMDE FINANCIËLE GEVOLGEN VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF 

    3.1.    Rubriek(en) van het meerjarige financiële kader en betrokken begrotingsonderde(e)l(en) voor uitgaven 

    Bestaande begrotingsonderdelen

    In volgorde van de rubrieken van het meerjarige financiële kader en de begrotingsonderdelen

    Rubriek van het meerjarige financiële kader

    Begrotingsonderdeel

    Soort krediet

    Bijdrage

    Nummer

    GK/NGK 10

    van EVA-landen 11

    van kandidaat-lidstaten 12

    van derde landen

    in de zin van artikel 21, lid 2, onder b), van het Financieel Reglement

    11.03.01

    Vaststelling van een governancekader voor visserijactiviteiten die vissersvaartuigen van de Unie in de wateren van derde landen verrichten (DVO’s)

    GK

    NEE

    NEE

    NEE

    NEE

    Te creëren nieuwe begrotingsonderdelen

    In volgorde van de rubrieken van het meerjarige financiële kader en de begrotingsonderdelen

    Rubriek van het meerjarige financiële kader

    Begrotingsonderdeel

    Soort krediet

    Bijdrage

    Nummer

    GK/NGK

    van EVA-landen

    van kandidaat-lidstaten

    van derde landen

    in de zin van artikel 21, lid 2, onder b), van het Financieel Reglement

    [XX.YY.YY.YY]

    JA/NEE

    JA/NEE

    JA/NEE

    JA/NEE

    3.2.    Geraamde financiële gevolgen van het voorstel voor de kredieten 

    3.2.1.    Samenvatting van de geraamde gevolgen voor de beleidskredieten 

       Voor het voorstel/initiatief zijn geen beleidskredieten nodig

    X    Voor het voorstel/initiatief zijn beleidskredieten nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

    in miljoen euro (tot op drie decimalen)

    Rubriek van het meerjarige financiële kader 

    Nummer

    2.

    Duurzame groei: natuurlijke hulpbronnen

    DG: MARE

    Jaar 
    2020

    Jaar 
    2021

    Jaar 
    2022

    TOTAAL

    •Beleidskredieten

    Begrotingsonderdeel 13 11.0301

    Vastleggingen

    (1a)

    61,625

    61,625

    Betalingen

    (2a)

    57,500

    4,125

    61,625

    Begrotingsonderdeel

    Vastleggingen

    (1b)

    Betalingen

    (2b)

    Uit het budget van specifieke programma’s gefinancierde administratieve kredieten 14  

    Begrotingsonderdeel

    (3)

    TOTAAL kredieten 
    voor DG MARE

    Vastleggingen

    =1a+1b +3

    61,625

    61,625

    Betalingen

    =2a+2b

    +3

    57,500

    4,125

    61,625

     



    TOTAAL beleidskredieten

    Vastleggingen

    (4)

    61,625

    61,625

    Betalingen

    (5)

    57,500

    4,125

    61,625

    •TOTAAL uit het budget van specifieke programma’s gefinancierde administratieve kredieten

    (6)

    TOTAAL kredieten voor RUBRIEK 2 van het meerjarige financiële kader

    Vastleggingen

    =4+ 6

    61,625

    61,625

    Betalingen

    =5+ 6

    57,500

    4,125

    61,625

    Wanneer het voorstel/initiatief gevolgen heeft voor meerdere beleidsrubrieken, herhaal bovenstaand deel:

    •TOTAAL beleidskredieten (alle beleidsrubrieken)

    Vastleggingen

    (4)

    Betalingen

    (5)

    TOTAAL uit het budget van specifieke programma’s gefinancierde administratieve kredieten (alle beleidsrubrieken)

    (6)

    TOTAAL kredieten onder de RUBRIEKEN 1 tot en met 4 
    van het meerjarige financiële kader 
    (referentiebedrag)

    Vastleggingen

    =4+ 6

    61,625

    61,625

    Betalingen

    =5+ 6

    57,500

    4,125

    61,625





    Rubriek van het meerjarige financiële kader 

    5

    “Administratieve uitgaven”

    Dit deel moet worden ingevuld aan de hand van de “administratieve begrotingsgegevens”, die eerst moeten worden opgenomen in de bijlage bij het financieel memorandum (Bijlage V bij de interne voorschriften), te uploaden in DECIDE met het oog op overleg tussen de diensten.

    in miljoen euro (tot op drie decimalen)

    Jaar 
    2020

    Jaar 
    2021

    Jaar 
    2022

    TOTAAL

    DG: MARE

    •Personele middelen

    •Andere administratieve uitgaven

    TOTAAL DG MARE

    Kredieten

    TOTAAL kredieten 
    voor RUBRIEK 5 
    van het meerjarige financiële kader 

    (totaal vastleggingen = totaal betalingen)

    in miljoen euro (tot op drie decimalen)

    Jaar 
    2020

    Jaar 
    2021

    Jaar 
    2022

    TOTAAL

    TOTAAL kredieten onder de RUBRIEKEN 1 tot en met 5 
    van het meerjarige financiële kader 

    Vastleggingen

    61,625

    61,625

    Betalingen

    57,500

    4,125

    61,625

    3.2.2.    Raming van de met beleidskredieten gefinancierde output 

    Vastleggingskredieten in miljoen euro (tot op drie decimalen)

    Doelstellingen en outputs

    Jaar 
    2020

    Jaar 
    2021

    Jaar 
    2022

    TOTAAL

    Soort 15

    Gem. kosten

    Aantal

    Kosten

    Aantal

    Kosten

    Aantal

    Kosten

    Aantal

    Totaal aantal

    Totale kosten

    SPECIFIEKE DOELSTELLING NR. 1 16

    - Toegang

    Jaarlijks

    11,6

    11,6

    11,6

    58

    - Sectoraal

    Jaarlijks

    4

    4

    4

    20

    - Output

    Subtotaal voor specifieke doelstelling nr. 1

    SPECIFIEKE DOELSTELLING NR. 2

    - Output

    Subtotaal voor specifieke doelstelling nr. 2

    TOTALE KOSTEN

    15,6

    15,6

    15,6

    78

    3.2.3.    Samenvatting van de geraamde gevolgen voor de administratieve kredieten 

    X    Voor het voorstel/initiatief zijn geen administratieve kredieten nodig

       Voor het voorstel/initiatief zijn administratieve kredieten nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

    in miljoen euro (tot op drie decimalen)

    Jaar 
    N 17

    Jaar 
    N+1

    Jaar 
    N+2

    Jaar 
    N+3

    Vul zoveel jaren in als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

    TOTAAL

    RUBRIEK 5 
    van het meerjarige financiële kader

    Personele middelen

    Andere administratieve uitgaven

    Subtotaal RUBRIEK 5 
    van het meerjarige financiële kader

    Buiten RUBRIEK 5 18  
    van het meerjarige financiële kader

    Personele middelen

    Andere administratieve uitgaven

    Subtotaal buiten RUBRIEK 5 
    van het meerjarige financiële kader

    TOTAAL

    De benodigde kredieten voor personeel en andere administratieve uitgaven zullen worden gefinancierd uit de kredieten van het DG die reeds voor het beheer van deze actie zijn toegewezen en/of binnen het DG zijn herverdeeld, eventueel aangevuld met middelen die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

    3.2.3.1.    Geraamde personeelsbehoeften

    X    Voor het voorstel/initiatief zijn geen personele middelen nodig

       Voor het voorstel/initiatief zijn personele middelen nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

    Raming in voltijdequivalenten

    Jaar 
    N

    Jaar 
    N+1

    Jaar N+2

    Jaar N+3

    Vul zoveel jaren in als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

    Posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten (ambtenaren en tijdelijke functionarissen)

    XX 01 01 01 (zetel en vertegenwoordigingen van de Commissie)

    XX 01 01 02 (delegaties)

    XX 01 05 01/11/21 (onderzoek door derden)

    10 01 05 01/11 (eigen onderzoek)

    Extern personeel (in voltijdequivalenten: ETP) 19

    XX 01 02 01 (AC, END en INT van de “totale financiële middelen”)

    XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT en JPD in de delegaties)

    XX 01 04 yy  20

    - zetel

    - delegaties

    XX 01 05 02/12/22 (AC, END en INT – onderzoek door derden)

    10 01 05 02/12 (AC, END, INT – eigen onderzoek)

    Ander begrotingsonderdeel

    TOTAAL

    XX is het beleidsterrein of de begrotingstitel.

    Voor de benodigde personele middelen zal een beroep worden gedaan op het personeel van het DG dat reeds voor het beheer van deze actie is toegewezen en/of binnen het DG is herverdeeld, eventueel aangevuld met middelen die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

    Beschrijving van de uit te voeren taken:

    Ambtenaren en tijdelijke personeel

    Uitvoering van het protocol (betalingen, toegang van de EU-vaartuigen tot de Mauritaanse wateren, verwerking van de vismachtigingen), voorbereiding en follow-up van de vergaderingen van de gemengde commissie, voorbereiding van de vernieuwing van het protocol, externe evaluatie, wetgevingsprocedures en onderhandelingen.

    Extern personeel

    Uitvoering van het protocol: contacten met de autoriteiten van Mauritanië betreffende de toegang van de vaartuigen van de Unie tot de Mauritaanse wateren, verwerking van de vismachtigingen, voorbereiding en follow-up van de vergaderingen van de gemengde commissie, en met name uitvoering van de sectorale steun.

    3.2.4.    Verenigbaarheid met het huidige meerjarige financiële kader 

    Het voorstel/initiatief:

    X    kan volledig worden gefinancierd door middel van herschikking binnen de betrokken rubriek van het meerjarige financiële kader (MFK).

    Hierbij gaat het om het gebruik van de reservelijn (hoofdstuk 40).

       hiervoor moet een beroep worden gedaan op de niet-toegewezen marge in de desbetreffende rubriek van het MFK en/of op de speciale instrumenten zoals gedefinieerd in de MFK-verordening.

    Zet uiteen wat nodig is, onder vermelding van de betrokken rubrieken en begrotingsonderdelen, de desbetreffende bedragen en de voorgestelde instrumenten.

       hiervoor is een herziening van het MFK nodig.

    Zet uiteen wat nodig is, onder vermelding van de betrokken rubrieken en begrotingsonderdelen en de desbetreffende bedragen.

    3.2.5.    Bijdragen van derden 

    Het voorstel/initiatief:

    X    voorziet niet in medefinanciering door derden

       voorziet in medefinanciering door derden, zoals hieronder wordt geraamd:

    Kredieten in miljoen euro (tot op drie decimalen)

    Jaar 
    N 21

    Jaar 
    N+1

    Jaar 
    N+2

    Jaar 
    N+3

    Vul zoveel jaren in als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

    Totaal

    Medefinancieringsbron 

    TOTAAL medegefinancierde kredieten

     



    3.3.    Geraamde gevolgen voor de ontvangsten 

    X    Het voorstel/initiatief heeft geen financiële gevolgen voor de ontvangsten.

       Het voorstel/initiatief heeft de hieronder beschreven financiële gevolgen::

       voor de eigen middelen

       voor de overige ontvangsten

    Geef aan of de ontvangsten worden toegewezen aan de begrotingsonderdelen voor uitgaven     

    in miljoen euro (tot op drie decimalen)

    Begrotingsonderdeel voor ontvangsten

    Voor het lopende begrotingsjaar beschikbare kredieten

    Gevolgen van het voorstel/initiatief 22

    Jaar 
    N

    Jaar 
    N+1

    Jaar 
    N+2

    Jaar 
    N+3

    Vul zoveel jaren in als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

    Artikel …

    Vermeld voor de toegewezen ontvangsten het (de) betrokken begrotingsonderde(e)l(en) voor uitgaven.

    Andere opmerkingen (bijv. over de methode/formule voor de berekening van de gevolgen voor de ontvangsten of andere informatie).

    (1)    Besluit van de Raad van 8 juli 2019 houdende machtiging om onderhandelingen met de Islamitische Republiek Mauritanië te openen met het oog op het sluiten van een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en een protocol tot uitvoering van die overeenkomst (ST 10231 2019 INIT).
    (2)    BESLUIT (EU) 2019/1918 VAN DE RAAD van 8 november 2019 betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, en voorlopige toepassing van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië over de verlenging van het protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Islamitische Republiek Mauritanië, dat op 15 november 2019 afloopt. PB L 297 I van 18.11.2019, blz. 1.
    (3)    Addendum bij de onderhandelingsrichtsnoeren in doc. 10231/19 ADD1 en doc. 10231/19 ADD 2 PECHE 285.
    (4)    Een overschrijding met 10 % is toegestaan zonder dat dit gevolgen heeft voor de door de Europese Unie betaalde financiële tegenprestatie voor de toegang.
    (5)    PB L 354 van 28.12.2013, blz. 22.
    (6)    In overeenstemming met het Interinstitutioneel Akkoord betreffende samenwerking in begrotingszaken (2013/C 373/01).
    (7)    PB L […] van […], blz. […].
    (8)    In de zin van artikel 58, lid 2, onder a) of b), van het Financieel Reglement.
    (9)    Nadere gegevens over de beheersvormen en verwijzingen naar het Financieel Reglement zijn beschikbaar op BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
    (10)    GK = gesplitste kredieten / NGK = niet-gesplitste kredieten.
    (11)    EVA: Europese Vrijhandelsassociatie.
    (12)    Kandidaat-lidstaten en, in voorkomend geval, potentiële kandidaten van de Westelijke Balkan.
    (13)    Volgens de officiële begrotingsnomenclatuur.
    (14)    Technische en/of administratieve bijstand en uitgaven ter ondersteuning van de uitvoering van programma’s en/of acties van de EU (vroegere “BA”-onderdelen), onderzoek door derden, eigen onderzoek.
    (15)    Outputs zijn de te verstrekken producten en diensten (bijvoorbeeld: aantal gefinancierde studentenuitwisselingen, aantal km aangelegde wegen enz.).
    (16)    Zoals beschreven in punt 1.4.2. “Specifieke doelstelling(en)…”.
    (17)    Het jaar N is het jaar waarin met de uitvoering van het voorstel/initiatief wordt begonnen. Vervang “N” door het verwachte eerste jaar van uitvoering (bijvoorbeeld: 2021). Hetzelfde voor de volgende jaren.
    (18)    Technische en/of administratieve bijstand en uitgaven ter ondersteuning van de uitvoering van programma’s en/of acties van de EU (vroegere “BA”-onderdelen), onderzoek door derden, eigen onderzoek.
    (19)    AC = Agent Contractuel (arbeidscontractant); AL = Agent Local (plaatselijk functionaris); END = Expert National Détaché (gedetacheerd nationaal deskundige); INT= Intérimaire (uitzendkracht); JPD = jeune professionnel en délégation (jonge professional in delegaties).
    (20)    Subplafond voor extern personeel uit beleidskredieten (vroegere “BA”-onderdelen).
    (21)    Het jaar N is het jaar waarin met de uitvoering van het voorstel/initiatief wordt begonnen. Vervang “N” door het verwachte eerste jaar van uitvoering (bijvoorbeeld: 2021). Hetzelfde voor de volgende jaren.
    (22)    Voor traditionele eigen middelen (douanerechten en suikerheffingen) moeten nettobedragen worden vermeld, d.w.z. na aftrek van 20 % aan inningskosten.
    Top

    Brussel, 28.9.2020

    COM(2020) 588 final

    BIJLAGE

    bij

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

    betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, en voorlopige toepassing van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië over de verlenging van het protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Islamitische Republiek Mauritanië, dat op 15 november 2020 afloopt


    BIJLAGE

    Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië over de verlenging van het protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Islamitische Republiek Mauritanië, dat op 15 november 2020 afloopt

    A. Brief van de Europese Unie

    Geachte heren,

    Hierbij bevestig ik dat wij overeenstemming hebben bereikt over de hierna volgende tijdelijke regeling inzake de tweede verlenging van het vigerende protocol (dat loopt van 16 november 2015 tot 15 november 2019 en al met een jaar is verlengd tot 15 november 2020 1 ) tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Islamitische Republiek Mauritanië (hierna “het protocol” genoemd), in afwachting van de afronding van de onderhandelingen over de vernieuwing van de partnerschapsovereenkomst en het protocol.

    In dit verband zijn de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië het volgende overeengekomen:

    (1)Vanaf 16 november 2020 of elke andere datum na de ondertekening van deze briefwisseling wordt de in het laatste jaar van het protocol geldende regeling onder dezelfde voorwaarden verlengd met een periode van ten hoogste één jaar.

    (2)De financiële tegenprestatie van de Unie voor de toegang van de vaartuigen tot de wateren van Mauritanië in het kader van de verlenging komt overeen met het jaarlijkse bedrag genoemd in artikel 2 van het protocol als gewijzigd door de gemengde commissie op 15 en 16 november 2016 2 . Deze betaling vindt uiterlijk drie maanden na de datum van voorlopige toepassing van deze briefwisseling in één tranche plaats.

    (3)De sectorale steun voor deze verlengingsovereenkomst bedraagt 4,125 miljoen EUR. De in artikel 10 van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij bedoelde gemengde commissie keurt de met dit bedrag verband houdende programmering overeenkomstig artikel 3, lid 1, van het protocol uiterlijk twee maanden na de datum van toepassing van deze briefwisseling goed. De aan de uitvoering en de betalingen van de sectorale steun verbonden voorwaarden zoals genoemd in artikel 3 van het protocol, zijn van overeenkomstige toepassing.

    (4)Ingeval de onderhandelingen over de vernieuwing van de partnerschapsovereenkomst en het bijbehorende protocol ertoe leiden dat deze worden ondertekend en dientengevolge worden toegepast vóór de datum waarop de in punt (1) vastgestelde periode van één jaar afloopt, worden de betalingen van de financiële tegenprestatie als bedoeld in de punten (2) en (3), pro rata temporis verlaagd. Het al overgemaakte bedrag wordt in mindering gebracht op de eerste financiële tegenprestatie die in het kader van het nieuwe protocol verschuldigd is.

    (5)In de periode van toepassing van deze verlengingsovereenkomst worden de visvergunningen afgegeven met inachtneming van de maxima die in het protocol zijn vastgesteld, tegen betaling van visrechten of voorschotten die gelijk zijn aan die welke in aanhangsel 1 van bijlage 1 bij het protocol zijn bepaald.

    (6)Deze briefwisseling is voorlopig van toepassing met ingang van 16 november 2020 of elke andere datum na de ondertekening van deze briefwisseling, in afwachting van de inwerkingtreding ervan. De briefwisseling treedt in werking op de datum waarop de partijen elkaar in kennis stellen van de voltooiing van de daartoe vereiste procedures.

    Ik verzoek u de ontvangst van deze brief te bevestigen en mee te delen dat u akkoord gaat met de inhoud ervan.

    Hoogachtend,

    Voor de Europese Unie

    B. Brief van de Islamitische Republiek Mauritanië

    Geachte heren, [gelieve in deze brief de correcties te verwerken die in de brief van de Unie zijn aangebracht]

    Hierbij bevestig ik de ontvangst van uw brief van heden, welke als volgt luidt:

    “Geachte heren,

    Hierbij bevestig ik dat wij overeenstemming hebben bereikt over de hierna volgende tijdelijke regeling inzake de tweede verlenging van het vigerende protocol (dat loopt van 16 november 2015 tot 15 november 2019 en al met een jaar is verlengd tot 15 november 2020 3 ) tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Islamitische Republiek Mauritanië (hierna “het protocol” genoemd), in afwachting van de afronding van de onderhandelingen over de vernieuwing van de partnerschapsovereenkomst en het protocol.

    In dit verband zijn de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië het volgende overeengekomen:

    (1)Vanaf 16 november 2020 of elke andere datum na de ondertekening van deze briefwisseling wordt de in het laatste jaar van het protocol geldende regeling onder dezelfde voorwaarden verlengd met een periode van ten hoogste één jaar.

    (2)De financiële tegenprestatie van de Unie voor de toegang van de vaartuigen tot de wateren van Mauritanië in het kader van de verlenging komt overeen met het jaarlijkse bedrag genoemd in artikel 2 van het protocol als gewijzigd door de gemengde commissie op 15 en 16 november 2016 4 . Deze betaling vindt uiterlijk drie maanden na de datum van voorlopige toepassing van deze briefwisseling in één tranche plaats.

    (3)De sectorale steun voor deze verlengingsovereenkomst bedraagt 4,125 miljoen EUR. De in artikel 10 van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij bedoelde gemengde commissie keurt de met dit bedrag verband houdende programmering overeenkomstig artikel 3, lid 1, van het protocol uiterlijk twee maanden na de datum van toepassing van deze briefwisseling goed. De aan de uitvoering en de betalingen van de sectorale steun verbonden voorwaarden zoals genoemd in artikel 3 van het protocol, zijn van overeenkomstige toepassing.

    (4)Ingeval de onderhandelingen over de vernieuwing van de partnerschapsovereenkomst en het bijbehorende protocol ertoe leiden dat deze worden ondertekend en dientengevolge worden toegepast vóór de datum waarop de in punt (1) vastgestelde periode van één jaar afloopt, worden de betalingen van de financiële tegenprestatie als bedoeld in de punten (2) en (3), pro rata temporis verlaagd. Het al overgemaakte bedrag wordt in mindering gebracht op de eerste financiële tegenprestatie die in het kader van het nieuwe protocol verschuldigd is.

    (5)In de periode van toepassing van deze verlengingsovereenkomst worden de visvergunningen afgegeven met inachtneming van de maxima die in het protocol zijn vastgesteld, tegen betaling van visrechten of voorschotten die gelijk zijn aan die welke in aanhangsel 1 van bijlage 1 bij het protocol zijn bepaald.

    (6)Deze briefwisseling is voorlopig van toepassing met ingang van 16 november 2020 of elke andere datum na de ondertekening van deze briefwisseling, in afwachting van de inwerkingtreding ervan. De briefwisseling treedt in werking op de datum waarop de partijen elkaar in kennis stellen van de voltooiing van de daartoe vereiste procedures.”

    Ik bevestig dat de inhoud van uw brief voor mijn regering aanvaardbaar is.

    Uw brief en deze brief vormen overeenkomstig uw voorstel een overeenkomst.

    Hoogachtend,

    Voor de regering van de Islamitische Republiek Mauritanië

    (1)    Besluit (EU) 2019/1918 van de Raad van 8 november 2019 (PB L 297I van 18.11.2019, blz. 1).
    (2)    Besluit (EU) 2017/451 van de Commissie van 14 maart 2017 (PB L 69 van 15.3.2017, blz. 34).
    (3)    Besluit (EU) 2019/1918 van de Raad van 8 november 2019, PB L 297I van 18.11.2019, blz. 1.
    (4)    Besluit (EU) 2017/451 van de Commissie van 14.3.2017, PB L 69 van 15.3.2017, blz. 34.
    Top