Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0437

    Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD betreffende de opening en de wijze van beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor de invoer van bepaalde visserijproducten op de Canarische Eilanden van 2021 tot en met 2027

    COM/2020/437 final

    Brussel, 31.8.2020

    COM(2020) 437 final

    2020/0209(CNS)

    Voorstel voor een

    VERORDENING VAN DE RAAD

    betreffende de opening en de wijze van beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor de invoer van bepaalde visserijproducten op de Canarische Eilanden van 2021 tot en met 2027


    TOELICHTING

    1.ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

    Motivering en doel van het voorstel

    Verordening (EU) nr. 1412/2013 van de Raad 1 voorziet in autonome tariefcontingenten (0 % rechten) voor de invoer van 30 000 ton visserijproducten op de Canarische Eilanden over de periode 2014-2020. Reden voor deze maatregelen is dat de uitzonderlijke geografische ligging van de Canarische Eilanden ten opzichte van de bevoorradingsbronnen voor visserijproducten die van essentieel belang zijn voor de binnenlandse consumptie, kosten meebrengt die zwaar op de sector wegen.

    Deze situatie is niet nieuw. Vóór de toetreding van Spanje tot de EU gold voor de Canarische Eilanden al een “rechtenvrije” regeling voor goederen die de regio binnenkwamen. Nadat Spanje lid was geworden van de EU, kwamen visserijproducten die op de Canarische Eilanden werden ingevoerd, tot 2001 in aanmerking voor speciale regelingen in de vorm van tariefschorsingen. Sindsdien gelden er voor de Canarische Eilanden tariefcontingenten.

    De huidige tariefcontingenten verstrijken op 31 december 2020. Voor de periode na 2020 is in Verordening (EU) nr. 1412/2013 bepaald dat de Commissie de effecten van de maatregelen moet onderzoeken en op basis van haar bevindingen relevante voorstellen moet indienen voor die periode.

    Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

    De Canarische Eilanden en andere perifere gebieden komen in aanmerking voor een aantal van dergelijke maatregelen (autonome tariefverlagingen). Zo bevat Verordening (EU) nr. 1386/2011 van de Raad van 19 december 2011 soortgelijke maatregelen voor de invoer van industrieproducten op de Canarische Eilanden.

    Vóór de toetreding van Spanje tot de EU gold voor de Canarische Eilanden al een “rechtenvrije” regeling voor goederen die de regio binnenkwamen. Nadat Spanje lid was geworden van de EU, kwamen visserijproducten die op de Canarische Eilanden werden ingevoerd, tot 2001 in aanmerking voor speciale regelingen in de vorm van tariefschorsingen. Sindsdien gelden er voor de Canarische Eilanden tariefcontingenten. Met de onderhavige verordening worden die maatregelen gecontinueerd.

    Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

    N.v.t.

    2.RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

    Rechtsgrondslag

    Artikel 349 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

    Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

    De Europese Unie is exclusief bevoegd voor de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing op dit voorstel.

    Evenredigheid

    De beleidskeuze is evenredig omdat slechts een beperkte hoeveelheid wordt toegestaan die is afgestemd op de benuttingsgraad.

    Keuze van het instrument

    N.v.t.

    3.EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

    Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

    N.v.t.

    Raadpleging van belanghebbenden

    Alle relevante belanghebbenden zijn geraadpleegd via de adviesraad voor markten en de adviesraad voor de ultraperifere gebieden. Laatstgenoemde raad heeft de Commissie verzocht de conclusies opnieuw te bezien in het licht van de teruggang van het toerisme op de Canarische Eilanden als gevolg van de COVID-pandemie. Er valt echter nauwelijks een inschatting te maken van de gevolgen over een periode van zeven jaar, en een afschaffing of verlaging van de contingenten kan een potentieel economisch herstel in die zeven jaar juist in de weg zitten. Daarom houdt de Commissie vast aan de door haar voorgestelde maatregelen.

    Bijeenbrengen en gebruik van expertise

    Om een beeld te krijgen van de effecten van de maatregelen, zoals op grond van de verordening is vereist, heeft de Commissie de nodige informatie opgevraagd bij de Spaanse autoriteiten. De Spaanse autoriteiten verstrekten gegevens over de betrokken op de Canarische Eilanden ingevoerde producten, met daarbij een analyse van die producten.

    Andere verslagen bevatten relevante informatie over de Canarische Eilanden op terreinen die van belang zijn voor de bestudering van de effecten van de tariefcontingenten. Daarbij gaat het met name om de mededeling van de Commissie uit 2017 over de ultraperifere gebieden 2 en om het verslag over de benutting van het potentieel van de ultraperifere gebieden voor een duurzame blauwe groei 3 .

    Ook werd informatie verzameld over speciale onderwerpen als werkgelegenheid (Istac – bureau voor de statistiek van de Canarische Eilanden), toerisme (officiële statistieken over toerisme op de Canarische Eilanden) en consumptie (Eurobarometer).

    Effectbeoordeling

    Er is geen effectbeoordeling uitgevoerd. Het voorstel voorziet in een vernieuwing van de vigerende rechtshandeling die eind 2020 verstrijkt. Een effectbeoordeling is niet nodig gezien de uiterst beperkte reikwijdte van de maatregelen en het feit dat een verlenging van dergelijke maatregelen wordt voorgesteld en er geen significant andere effecten worden verwacht.

    Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

    N.v.t.

    Grondrechten

    N.v.t.

    4.GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

    Het voorstel heeft geen budgettaire gevolgen voor de Commissie.

    5.OVERIGE ELEMENTEN

    Uitvoeringsplanning en monitoring-, evaluatie- en rapportageregelingen

    N.v.t.

    Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

    N.v.t.

    Artikelsgewijze toelichting

    N.v.t.

    2020/0209 (CNS)

    Voorstel voor een

    VERORDENING VAN DE RAAD

    betreffende de opening en de wijze van beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor de invoer van bepaalde visserijproducten op de Canarische Eilanden van 2021 tot en met 2027

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 349,

    Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

    Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

    Gezien het advies van het Europees Parlement,

    Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité,

    Gezien het advies van het Comité van de Regio's,

    Handelend volgens een bijzondere wetgevingsprocedure,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)De uitzonderlijke geografische ligging van de Canarische Eilanden ten opzichte van de bevoorradingsbronnen voor bepaalde visserijproducten die van essentieel belang zijn voor de binnenlandse consumptie, brengt voor de betrokken visserijsector extra kosten mee. Een in artikel 349 van het verdrag erkend natuurlijk nadeel als gevolg van het insulaire karakter, de verre afstand en de ultraperifere ligging kan worden gecompenseerd door, onder meer, de douanerechten op de invoer van de betrokken producten uit derde landen tijdelijk te schorsen binnen de grenzen van autonome tariefcontingenten van de Unie van passende omvang.

    (2)Verordening (EU) nr. 1412/2013 van de Raad 4 voorziet in de opening en de wijze van beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor de invoer van bepaalde visserijproducten op de Canarische Eilanden voor de periode van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2020.

    (3)In juli 2019 heeft de Commissie bij de Raad een onderzoek van de effecten van de maatregelen ingediend, met daarin opties voor de periode na 31 december 2020.

    (4)Uit het onderzoek bleek een aanzienlijke benutting van beide contingenten 09.2997 en 09.2651. Onder contingent 09.2651 bleek GN-code 0308 niet benut.

    (5)De opening van tariefcontingenten die vergelijkbaar zijn met de bij Verordening (EU) nr. 1412/2013 geopende tariefcontingenten voor bepaalde visserijproducten, is gerechtvaardigd aangezien deze in de behoeften van de binnenlandse markt van de Canarische Eilanden voorzien en de rechtenvrij in de Unie ingevoerde hoeveelheden van deze producten voorspelbaar en duidelijk traceerbaar blijven.

    (6)Om marktdeelnemers een langetermijnperspectief te bieden en hen in staat te stellen een niveau van bedrijvigheid te bereiken waarmee het economische en sociale klimaat van de Canarische Eilanden gestabiliseerd wordt, dient de regeling inzake autonome tariefcontingenten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde in de bijlage bij deze verordening vermelde producten te worden verlengd.

    (7)Om ondermijning van de integriteit en de samenhang van de interne markt te voorkomen, dienen er maatregelen te worden genomen om ervoor te zorgen dat visserijproducten waarvoor schorsing van de invoerrechten wordt verleend, uitsluitend voor de binnenlandse markt van de Canarische Eilanden zijn bestemd.

    (8)Er moeten maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de Commissie regelmatig in kennis wordt gesteld van de ingevoerde hoeveelheden, zodat zij indien nodig stappen kan zetten om speculatie of verlegging van het handelsverkeer te voorkomen.

    (9)Om uniforme voorwaarden voor de tenuitvoerlegging van deze verordening te verzekeren, dient de Commissie uitvoeringsbevoegdheden te krijgen zodat zij de schorsing tijdelijk kan intrekken in geval van verlegging van het handelsverkeer. Deze bevoegdheden moeten worden uitgeoefend overeenkomstig Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad 5 . Het definitieve besluit over de vraag of de schorsing moet worden gehandhaafd dan wel definitief moet worden ingetrokken, dient overeenkomstig artikel 349 van het Verdrag evenwel door de Raad te worden genomen binnen de periode waarvoor de schorsing tijdelijk door de Commissie is ingetrokken.

    (10)De maatregelen van de onderhavige verordening moeten de continuïteit na het verstrijken van Verordening (EU) nr. 1412/2013 waarborgen. Daarom moeten de maatregelen van de onderhavige verordening worden toegepast van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2027,

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    1.Van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2027 zijn de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief die bij invoer in de Canarische Eilanden van toepassing zijn op de in de bijlage bij deze verordening vermelde visserijproducten, geheel geschorst voor de in die bijlage genoemde hoeveelheden.

    2.De in lid 1 bedoelde schorsing wordt uitsluitend toegekend voor producten die voor de binnenlandse markt van de Canarische Eilanden zijn bestemd. Zij is uitsluitend van toepassing op visserijproducten die uit het schip of vliegtuig worden gelost voordat de douaneaangifte voor het vrije verkeer wordt overgelegd aan de douaneautoriteiten op de Canarische Eilanden.

    Artikel 2

    De in artikel 1 bedoelde tariefcontingenten worden beheerd overeenkomstig de artikelen 49 tot en met 54 van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/2447 van de Commissie  6 .

    Artikel 3

    De bevoegde Spaanse autoriteiten dienen uiterlijk op 30 juni 2026 bij de Commissie een verslag in over de tenuitvoerlegging van de in artikel 1 bedoelde maatregel. De Commissie stelt een onderzoek in naar de effecten van deze maatregelen en dient op basis van de bevindingen van het verslag relevante voorstellen in voor de periode na 2027.

    Artikel 4

    1.Wanneer de Commissie redenen heeft om aan te nemen dat de bij deze verordening ingestelde schorsing voor een bepaald product tot een verlegging van het handelsverkeer heeft geleid, kan zij een uitvoeringshandeling vaststellen om die schorsing tijdelijk in te trekken voor een periode van ten hoogste twaalf maanden. Die uitvoeringshandelingen worden volgens de in artikel 5, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure vastgesteld.

    Voor de betaling van de invoerrechten op producten waarvoor de schorsing tijdelijk is ingetrokken, dient een zekerheid te worden gesteld, en de vrijgave voor het vrije verkeer van de betrokken producten op de Canarische Eilanden wordt afhankelijk gesteld van deze zekerheidstelling.

    2.Binnen de in lid 1 bedoelde periode van ten hoogste twaalf maanden stelt de Raad overeenkomstig artikel 349 van het Verdrag een definitief besluit vast over de vraag of de schorsing moet worden gehandhaafd dan wel definitief moet worden ingetrokken. Indien de schorsing definitief wordt ingetrokken, worden de als zekerheid gestelde bedragen definitief geïnd.

    3.Indien binnen de periode van ten hoogste twaalf maanden geen definitief besluit overeenkomstig lid 2 is genomen, wordt de zekerheid vrijgegeven.

    Artikel 5

    1.De Commissie wordt bijgestaan door het Comité douanewetboek dat is ingesteld bij artikel 285 van Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad 7 . Dit comité is een comité in de zin van Verordening (EU) nr. 182/2011.

    2.Wanneer naar dit lid wordt verwezen, is artikel 5 van Verordening (EU) nr. 182/2011 van toepassing.

    Artikel 6

    De Commissie en de douaneautoriteiten van de lidstaten werken nauw samen om het adequate beheer en de adequate controle van de toepassing van deze verordening te garanderen.

    Artikel 7

    Deze verordening treedt in werking op de derde dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2027.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel,

       Voor de Raad

       De voorzitter

    (1)    Zie bijlage 1: Verordening (EU) nr. 1412/2013 van de Raad betreffende de opening en de wijze van beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor de invoer van bepaalde visserijproducten op de Canarische Eilanden van 2014 tot en met 2020.
    (2)    COM(2017) 623 final: “Een nieuw en sterker strategisch partnerschap met de ultraperifere gebieden van de EU”.
    (3)     https://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/publications/reports/2017/realising-the-potential-of-the-outermost-regions-for-sustainable-blue-growth  
    (4)    Verordening (EU) nr. 1412/2013 van de Raad van 17 december 2013 betreffende de opening en de wijze van beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor de invoer van bepaalde visserijproducten op de Canarische Eilanden van 2014 tot en met 2020 (PB L 353 van 28.12.2013, blz. 1).
    (5)    Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011.tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren (PB L 55 van 28.2.2011, blz. 13).
    (6)    Uitvoeringsverordening (EU) 2015/2447 van de Commissie van 24 november 2015 houdende nadere uitvoeringsvoorschriften voor enkele bepalingen van Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie (PB L 343 van 29.12.2015, blz. 558).
    (7)    Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 9 oktober 2013.tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie (PB L 269 van 10.10.2013, blz. 1).
    Top

    Brussel, 31.8.2020

    COM(2020) 437 final

    BIJLAGE

    bij

    Voorstel voor een verordening van de Raad

    betreffende de opening en de wijze van beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor de invoer van bepaalde visserijproducten op de Canarische Eilanden van 2021 tot en met 2027


    BIJLAGE

    Volgnr.

    GN-code

    Beschrijving

    Jaarlijks volume van het contingent (in ton)

    Contingentrecht

    09.2997

    0303

    Bevroren vis, andere dan visfilets en ander visvlees bedoeld bij post 0304

    15 000

    0 %

    0304

    Visfilets en ander visvlees (ook indien fijngemaakt), vers, gekoeld of bevroren

    0 %

    09.2651

    0306

    Schaaldieren, ook indien ontdaan van de schaal, levend, vers, gekoeld, bevroren, gedroogd, gezouten of gepekeld; gerookte schaaldieren, ook indien ontdaan van de schaal, ook indien voor of tijdens het roken gekookt; schaaldieren in de schaal, gestoomd of in water gekookt, ook indien gekoeld, bevroren, gedroogd, gezouten of gepekeld; meel, poeder en pellets, van schaaldieren, geschikt voor menselijke consumptie

    15 000

    0 %

    0307

    Weekdieren, ook indien ontdaan van de schelp, levend, vers, gekoeld, bevroren, gedroogd, gezouten of gepekeld; gerookte weekdieren, ook indien ontdaan van de schelp, ook indien voor of tijdens het roken gekookt; meel, poeder en pellets, van weekdieren, geschikt voor menselijke consumptie

    0 %

    Top