Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0046

    Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD met een aanbeveling voor het verhelpen van de ernstige tekortkomingen die zijn geconstateerd bij de in 2017 verrichte evaluatie van de toepassing van het Schengenacquis op het gebied van het Schengeninformatiesysteem door het Verenigd Koninkrijk

    COM/2020/46 final

    Brussel, 27.1.2020

    COM(2020) 46 final

    2020/10(NLE)

    Voorstel voor een

    UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

    met een aanbeveling voor het verhelpen van de ernstige tekortkomingen die zijn geconstateerd bij de in 2017 verrichte evaluatie van de toepassing van het Schengenacquis op het gebied van het Schengeninformatiesysteem door het Verenigd Koninkrijk


    TOELICHTING

    1.    ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

       Motivering en doel van het voorstel

    Op 10 februari 2015 heeft de Raad Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/215 betreffende de inwerkingstelling van de bepalingen van het Schengenacquis inzake gegevensbescherming en de voorlopige inwerkingstelling van delen van de bepalingen van het Schengenacquis met betrekking tot het Schengeninformatiesysteem (SIS) voor het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland 1 vastgesteld. Artikel 2, lid 3, van dat uitvoeringsbesluit bepaalt dat de Raad, na succesvolle afronding van de noodzakelijke Schengenevaluaties, de situatie moet onderzoeken met het oog op de vaststelling van een tweede uitvoeringsbesluit tot vastlegging van de datum voor de definitieve inwerkingstelling door het Verenigd Koninkrijk van de bepalingen die betrekking hebben op het SIS.

    Daartoe vond van 7 tot 13 juni 2015 een eerste Schengenevaluatiebezoek aan het Verenigd Koninkrijk plaats. Naar aanleiding van dat bezoek concludeerde de evaluatiecommissie dat het Verenigd Koninkrijk het Schengenacquis met betrekking tot het SIS slechts gedeeltelijk had uitgevoerd en dat een tweede bezoek nodig was om de evaluatieprocedure af te ronden voordat het tweede uitvoeringsbesluit tot vastlegging van de datum voor de definitieve inwerkingstelling door het Verenigd Koninkrijk van de bepalingen die betrekking hebben op het SIS, kon worden vastgesteld.

    Op zijn bijeenkomst van 8 en 9 oktober 2015 nam de Raad nota van de stand van zaken betreffende de vaststelling van het tweede uitvoeringsbesluit (I/A-punt 12246/15). In zijn conclusies van 4 december 2015 stemde de Raad in met de beoordeling van de evaluatiecommissie, onder meer met de noodzaak van een tweede bezoek voordat het besluit over de onverkorte toepassing van de SIS-bepalingen kon worden genomen 2 .

    In zijn conclusies 3 nam de Raad er tevens nota van dat, aangezien zijn bevoegdheden om Schengenevaluaties uit te voeren, op 1 januari 2016 zou aflopen, het evaluatieproces zou moeten worden voortgezet in het kader van het nieuwe evaluatiemechanisme van Verordening (EU) nr. 1053/2013 4 van 7 oktober 2013 betreffende de instelling van een evaluatiemechanisme voor de controle van en het toezicht op de toepassing van het Schengenacquis. De Raad verzocht de Commissie derhalve om het aanbevolen tweede bezoek uit te voeren in het kader van het nieuwe Schengenevaluatiemechanisme, onder leiding van de Commissie.

    Overeenkomstig Verordening (EU) nr. 1053/2013 heeft de Commissie een jaarlijks evaluatieprogramma voor 2017 vastgesteld 5 . Dit laatste bevat uitvoerige plannen voor bezoeken aan de te evalueren lidstaten en gebieden en de te bezoeken locaties, ten behoeve van de evaluatie van het Verenigd Koninkrijk.

    Op basis van dit jaarlijkse programma heeft een team van deskundigen van de lidstaten en de Commissie van 5 tot 10 november 2017 een tweede evaluatiebezoek gebracht aan het Verenigd Koninkrijk om er de toepassing van het Schengeninformatiesysteem te controleren. In het evaluatieverslag 6 zijn de bevindingen en beoordelingen weergegeven, met aandacht voor de beste praktijken en tekortkomingen die bij de evaluatie aan het licht zijn gekomen.

    De Groep Schengenaangelegenheden (Schengenevaluatie) heeft op haar bijeenkomst van 19 juni 2018 de belangrijkste conclusies van het evaluatiebezoek besproken. De Commissie presenteerde de voornaamste bevindingen van het verslag. Zij benadrukte dat in 2015 vastgestelde gevallen van niet-naleving niet waren verholpen. De Commissie concludeerde dat in het verslag zeer ernstige tekortkomingen zijn vastgesteld en vroeg de Raad om sturing wat betreft het gevolg dat aan dit verslag moest worden gegeven. De Groep Schengenaangelegenheden kwam op 3 september 2018 overeen de evaluatieprocedure voort te zetten.

    Op basis daarvan gaf de Groep het Coreper in overweging de Raad aan te bevelen de Commissie te verzoeken een voorstel bij de Raad in te dienen ter aanneming van aanbevelingen voor corrigerende maatregelen om de zeer ernstige tekortkomingen die tijdens de evaluatie zijn vastgesteld, te verhelpen. Het verzoek aan de Commissie om een voorstel voor aanbevelingen in te dienen (11845/18), werd op de Raad Algemene Zaken van 18 september 2018 aangenomen.

    Op 29 maart 2017 heeft het Verenigd Koninkrijk kennisgegeven van zijn voornemen om zich uit de Unie terug te trekken krachtens artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU). Overeenkomstig artikel 50, lid 3, VEU zullen de Verdragen niet meer van toepassing zijn op het Verenigd Koninkrijk met ingang van de datum van inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord of, bij gebreke daarvan, na verloop van twee jaar na die kennisgeving, tenzij de Europese Raad met instemming van het Verenigd Koninkrijk met eenparigheid van stemmen besluit deze termijn te verlengen. Nadat op 22 maart 2019 overeenstemming werd bereikt over een eerste verlenging, en op 11 april 2019 over een tweede verlenging, heeft de Europese Raad op 29 oktober 2019 Besluit (EU) 2019/1810 7 vastgesteld, waarin hij op verzoek van het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de in artikel 50, lid 3, VEU bedoelde termijn te verlengen tot en met 31 januari 2020.

    Overeenkomstig artikel 50 VEU heeft de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk onderhandeld over een akkoord over de voorwaarden voor zijn terugtrekking, waarbij rekening is gehouden met het kader van de toekomstige betrekkingen van het Verenigd Koninkrijk met de Unie (“terugtrekkingsakkoord”). Op 11 januari 2019 heeft de Raad Besluit (EU) 2019/274 betreffende de ondertekening van het terugtrekkingsakkoord vastgesteld 8 . Na verdere onderhandelingen tussen de onderhandelaars van de Unie en van het Verenigd Koninkrijk in september en oktober 2019, werd overeenstemming bereikt over een herziene tekst van het terugtrekkingsakkoord, die op 17 oktober 2019 door de Europese Raad is bekrachtigd. Op 21 oktober 2019 heeft de Raad Besluit (EU) 2019/1750 betreffende de ondertekening van het herziene terugtrekkingsakkoord vastgesteld 9 . Deel vier van het terugtrekkingsakkoord 10 voorziet in een overgangsperiode die begint op de datum van inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord en loopt tot en met 31 december 2020. Tenzij anders bepaald in het terugtrekkingsakkoord, blijft het recht van de Unie tijdens de overgangsperiode van toepassing op en in het Verenigd Koninkrijk. Het doel van dit voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad met een aanbeveling is ervoor te zorgen dat het Verenigd Koninkrijk de nodige maatregelen neemt om de zeer ernstige tekortkomingen die tijdens de evaluatie zijn vastgesteld, te verhelpen. In ieder geval zal dit besluit slechts van toepassing zijn zolang het Unierecht van toepassing is op en in het Verenigd Koninkrijk.

       Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

    Deze aanbevelingen zijn gericht op de tenuitvoerlegging van de bestaande bepalingen op het beleidsterrein.

       Samenhang met andere beleidsgebieden van de Unie

    Deze aanbevelingen kunnen in verband staan met het gegevensbeschermingsbeleid van de Unie en het beleid betreffende politiële en justitiële samenwerking.

    2.    RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

       Rechtsgrondslag

    Verordening (EU) nr. 1053/2013 van de Raad van 7 oktober 2013 betreffende de instelling van een evaluatiemechanisme voor de controle van en het toezicht op de toepassing van het Schengenacquis.

       Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

    In artikel 15, lid 2, van Verordening (EU) nr. 1053/2013 van de Raad krijgt de Commissie specifiek de opdracht om de Raad een voorstel voor te leggen voor aanbevelingen voor acties om eventuele tekortkomingen die tijdens de evaluatie zijn vastgesteld, te verhelpen. Maatregelen op het niveau van de Unie zijn nodig om het wederzijds vertrouwen bij de lidstaten te vergroten en de coördinatie op EU-niveau te verbeteren, zodat alle Schengenvoorschriften door de lidstaten doeltreffend worden toegepast.

       Evenredigheid

    Artikel 15, lid 2, van Verordening (EU) nr. 1053/2013 van de Raad is in overeenstemming met de specifieke bevoegdheden die de Raad heeft op het gebied van de wederzijdse evaluatie van de uitvoering van het Uniebeleid in het kader van de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht.

    3.    RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

       Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

    Niet van toepassing.

       Raadpleging van belanghebbenden

    Volgens de procedure van artikel 14, lid 5, en artikel 21, lid 2, van Verordening (EU) nr. 1053/2013 van de Raad hebben de lidstaten in het Schengencomité op 12 april 2018 een gunstig advies uitgebracht over het evaluatieverslag.

       Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

    Niet van toepassing.

       Effectbeoordeling

    Niet van toepassing.

       Gezonde regelgeving en vereenvoudiging

    Niet van toepassing.

       Grondrechten

    Bij de evaluatie is rekening gehouden met de bescherming van de grondrechten in het kader van de toepassing van het Schengenacquis.

    4.    GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

    Niet van toepassing.

    5.    OVERIGE ELEMENTEN

    Niet van toepassing.

    2020/10 (NLE)

    Voorstel voor een

    UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

    met een aanbeveling voor het verhelpen van de ernstige tekortkomingen die zijn geconstateerd bij de in 2017 verrichte evaluatie van de toepassing van het Schengenacquis op het gebied van het Schengeninformatiesysteem door het Verenigd Koninkrijk

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EU) nr. 1053/2013 van de Raad van 7 oktober 2013 betreffende de instelling van een evaluatiemechanisme voor de controle van en het toezicht op de toepassing van het Schengenacquis en houdende intrekking van het Besluit van 16 september 1998 tot oprichting van de Permanente Schengenbeoordelings- en toepassingscommissie 11 , en met name artikel 1, lid 1, onder a), en artikel 15, lid 3,

    Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)Dit uitvoeringsbesluit bevat een aanbeveling aan het Verenigd Koninkrijk die betrekking heeft op maatregelen om tekortkomingen te verhelpen die zijn geconstateerd bij de in 2017 verrichte evaluatie van de uitvoering van de Schengenvoorschriften op het gebied van het Schengeninformatiesysteem (SIS). Na de evaluatie heeft de Commissie bij Uitvoeringsbesluit C(2018) 2250 final een verslag vastgesteld met haar bevindingen en beoordelingen en met een opsomming van de bij de evaluatie geconstateerde beste praktijken en tekortkomingen.

    (2)Instrumenten voor statistische verslaglegging en de beschikbaarheid van gedetailleerde statistische verslagen over SIS-gegevens, alsook het door het ministerie van Binnenlandse Zaken opgezette programma voor collegiale toetsing dat bestaat uit bezoeken (evaluaties) om na te gaan hoe elke politie-instantie het SIS gebruikt, worden als een beste praktijk beschouwd.

    (3)Gezien het belang van de naleving van het Schengenacquis, moet voorrang worden gegeven aan de uitvoering van de aanbevelingen 1-25. Het is van belang dat deze zeer ernstige tekortkomingen onmiddellijk worden verholpen.

    (4)Op 29 maart 2017 heeft het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (hierna « het Verenigd Koninkrijk » genoemd) kennisgegeven van zijn voornemen om zich uit de Unie terug te trekken krachtens artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU). Overeenkomstig artikel 50, lid 3, VEU zullen de Verdragen niet meer van toepassing zijn op het Verenigd Koninkrijk met ingang van de datum van inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord of, bij gebreke daarvan, na verloop van twee jaar na die kennisgeving, tenzij de Europese Raad met instemming van het Verenigd Koninkrijk met eenparigheid van stemmen besluit deze termijn te verlengen. Nadat op 22 maart 2019 overeenstemming werd bereikt over een eerste verlenging, en op 11 april 2019 over een tweede verlenging, heeft de Europese Raad op 29 oktober 2019 Besluit (EU) 2019/1810 12 vastgesteld, waarin hij op verzoek van het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de in artikel 50, lid 3, VEU bedoelde termijn te verlengen tot en met 31 januari 2020.

    (5)Overeenkomstig artikel 50 VEU heeft de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk onderhandeld over een akkoord over de voorwaarden voor zijn terugtrekking, waarbij rekening is gehouden met het kader van de toekomstige betrekkingen van het Verenigd Koninkrijk met de Unie (“terugtrekkingsakkoord”). Op 11 januari 2019 heeft de Raad Besluit (EU) 2019/274 betreffende de ondertekening van het terugtrekkingsakkoord vastgesteld. Na verdere onderhandelingen tussen de onderhandelaars van de Unie en van het Verenigd Koninkrijk in september en oktober 2019, werd overeenstemming bereikt over een herziene tekst van het terugtrekkingsakkoord, die op 17 oktober 2019 door de Europese Raad is bekrachtigd. Op 21 oktober 2019 heeft de Raad Besluit (EU) 2019/1750 betreffende de ondertekening van het herziene terugtrekkingsakkoord vastgesteld. Deel vier van het terugtrekkingsakkoord voorziet in een overgangsperiode die begint op de datum van inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord en loopt tot en met 31 december 2020. Tenzij anders bepaald in het terugtrekkingsakkoord, blijft het recht van de Unie tijdens de overgangsperiode van toepassing op en in het Verenigd Koninkrijk.

    (6)Dit besluit is slechts van toepassing zolang het Unierecht van toepassing is op en in het Verenigd Koninkrijk.

    (7)Dit uitvoeringsbesluit dient te worden doorgezonden aan het Europees Parlement en de parlementen van de lidstaten. Binnen een maand na de aanneming ervan dient het Verenigd Koninkrijk overeenkomstig artikel 16, lid 1, van Verordening (EU) nr. 1053/2013, een actieplan in te dienen bij de Commissie en de Raad met alle aanbevelingen om de tekortkomingen die in het evaluatierapport zijn vastgesteld, te verhelpen,

    BEVEELT AAN:

    dat het Verenigd Koninkrijk:

    (1)ervoor zorgt dat de bepalingen over gelijkwaardigheid van resultaten en gegevensbeveiliging volledig worden toegepast ten aanzien van al zijn volledige en gedeeltelijke technische kopieën overeenkomstig artikel 9, lid 2, artikel 10, lid 1, en artikel 46, leden 2, 3 en 4, van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad 13 ;

    (2)het onrechtmatig kopiëren van SIS-gegevens naar de Warning Index (een databank die door de Britse grenswacht wordt gebruikt bij eerste- en tweedelijnsgrenscontroles) stopzet en ervoor zorgt dat het beheer van SIS-gegevens in die databank in overeenstemming is met de bepalingen van artikel 10, lid 1, onder c), en artikel 46, leden 2, 3 en 4, van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad;

    (3)het onrechtmatig kopiëren van SIS-gegevens naar de kopie van de Warning Index die op back-uplaptops wordt opgeslagen, stopzet;

    (4)ervoor zorgt dat de Warning Index in verband met SIS-signaleringen de volgende informatie toont: de volledige te ondernemen actie, het soort strafbaar feit, foto's, het bestaan van een Europees aanhoudingsbevel en vingerafdrukken, het soort identiteit en aliassen, koppelingen, de uitbreiding inzake identiteitsmisbruik en alle waarschuwingsmarkeringen;

    (5)al zijn volledige en gedeeltelijke technische kopieën en de Warning Index volledig synchroniseert met de centrale SIS-databank (CS-SIS) overeenkomstig artikel 9, lid 2, in samenhang met artikel 46, lid 2, van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad, zodat daarin geen signaleringen blijven staan die door de signalerende lidstaat zijn gewist;

    (6)volledige controles van de gegevensconsistentie uitvoert op al zijn volledige en gedeeltelijke technische kopieën overeenkomstig de vereisten van artikel 9, lid 2, in samenhang met artikel 46, lid 2, van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad;

    (7)niet langer signaleringen in het kader van artikel 36 van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad met de actie "contact SIRENE immediately" (neem onmiddellijk contact op met Sirene) verandert in een signalering voor een onopvallende of gerichte controle in de Warning Index zonder de actie "contact SIRENE immediately";

    (8)ervoor zorgt dat de technische kopie van SIS van Semaphore (een applicatie die wordt gebruikt om vooraf ontvangen passagiersgegevens te verwerken) alle signaleringscategorieën van het SIS bevat, en niet alleen de niet-gemarkeerde signaleringen met het oog op aanhouding als bedoeld in artikel 26, overeenkomstig artikel 9, lid 2, in samenhang met artikel 46, lid 2, en artikel 40 van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad;

    (9)het nationale beleid wijzigt op het gebied van het systematisch markeren van signaleringen met het ook op aanhouding (uitleveringsverzoeken) van geassocieerde Schengenlanden;

    (10)in de technische kopie van SIS van de Police National Computer (politie-informatiesysteem) niet langer alle gemarkeerde signaleringen met het oog op aanhouding wijzigt in signaleringen van personen die worden gezocht met het oog op een gerechtelijke procedure;

    (11)de bepalingen van artikel 24 van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad over de markering van signaleringen met het oog op aanhouding correct toepast, door te wachten totdat de markering werd aangebracht door het Sirene-bureau van de signalerende lidstaat;

    (12)een procedure voor zijn Sirene-bureau vaststelt om na te gaan of de verlangde markering van de signalering door de signalerende lidstaat werd aangebracht overeenkomstig artikel 24, lid 1, van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad;

    (13)voorziet in technische instrumenten, verplichte procedures of richtsnoeren waarmee eindgebruikers eventueel beschikbare foto's en vingerafdrukken aan SIS-signaleringen kunnen toevoegen, overeenkomstig de bepalingen van artikel 20, lid 3, onder f), en artikel 23, lid 2, van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad;

    (14)signaleringen met het oog op aanhouding onmiddellijk ter beschikking stelt van eindgebruikers, zonder te wachten op de validering ervan door het Sirene-bureau;

    (15)signaleringen voor een onopvallende of gerichte controle met de actie "contact SIRENE immediately" op grond van artikel 36, leden 2 en 3, van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad onmiddellijk ter beschikking stelt van eindgebruikers, zonder te wachten op de validering ervan door het Sirene-bureau;

    (16)de "Police National Computer"-applicatie verder ontwikkelt zodat deze binaire gegevens, zoals foto's, kan weergeven, en naar het bestaan van Europese aanhoudingsbevelen en vingerafdrukken kan verwijzen;

    (17)de "Police National Computer"-applicatie verder ontwikkelt zodat deze de uitbreiding inzake identiteitsmisbruik kan weergeven;

    (18)de technische kopie van SIS van de Police National Computer volledig synchroniseert met CS-SIS, zodat daarin geen signaleringen blijven staan die door de signalerende lidstaat zijn gewist;

    (19)de weergave van de aliassen in de "Police National Computer"-applicatie wijzigt zodat de identiteitsstatus niet "confirmed by photograph, fingerprints or DNA" (bevestigd door foto, vingerafdrukken of DNA) blijft;

    (20)het casemanagementsysteem van Sirene (CIMS) verder ontwikkelt zodat het in alle gevallen de foto van het slachtoffer en van de dader van identiteitsmisbruik kan weergeven;

    (21)ervoor zorgt dat een back-up beschikbaar is voor de technische kopie van SIRENE SIS, aangezien dit voor eindgebruikers de enige bron van biometrische gegevens uit het SIS is;

    (22)alle nodige maatregelen treft om ervoor te zorgen dat de voorwerpen die krachtens artikel 38 gesignaleerd zijn, systematisch door Britse ambtenaren in beslag worden genomen, overeenkomstig artikel 39 van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad en aanhangsel 2 van het Sirene-handboek 14 ;

    (23)maatregelen toepast om ervoor te zorgen dat de informatie die bij eerstelijnsgrenscontroles in Britse havens op computerschermen wordt weergegeven, niet door onbevoegden kan worden gelezen, overeenkomstig de artikelen 10 en 40 van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad;

    (24)complexe paswoordvereisten invoert in de National Border Targeting Centre, overeenkomstig de beveiligingsmaatregelen die zijn opgenomen in artikel 10 van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad;

    (25)ervoor zorgt dat alle signaleringscategorieën van het SIS, in het bijzonder de signaleringen van verloren/gestolen/ongeldig gemaakte reisdocumenten, en alle signaleringen binnen elke signaleringscategorie beschikbaar zijn aan Britse grensdoorlaatposten, overeenkomstig artikel 9, lid 2, in samenhang met artikel 46, lid 2, en artikel 40 van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad;

    (26)de kwaliteit van de door het Sirene-bureau aan eindgebruikers verstrekte informatie verbetert, in het bijzonder in gevallen van identiteitsmisbruik;

    (27)de betrokkenheid van het Sirene-bureau bij SIS-processen vergroot, onder meer door eindgebruikers duidelijke informatie te verstrekken en hun opleiding te geven over SIS-aangelegenheden;

    (28)de betrokkenheid van het Sirene-bureau bij het programma voor collegiale toetsing vergroot,

    (29)de CIMS-applicatie verder ontwikkelt zodat deze kan zorgen voor een voldoende niveau van automatisering in het beheer van de dagelijkse workflow, dossiers kan zoeken en ophalen waarvan de namen bijzondere tekens bevatten, en automatisch de indicator voor identiteitsmisbruik kan toevoegen en highlighten;

    (30)alle Sirene-operatoren een speciale shortcut geeft waarmee zij in de CIMS-applicatie zoekopdrachten naar industriële uitrusting kunnen uitvoeren;

    (31)de "Police National Computer"-applicatie verder ontwikkelt zodat daarmee een onderscheid kan worden gemaakt tussen artikel 36, lid 2, en artikel 36, lid 3, bij de weergave van een signalering, de actie "contact SIRENE immediately" prominenter zichtbaar is, de gekoppelde signalering direct kan worden geopend, en de koppelingen met gesignaleerde personen kunnen worden gehighlight;

    (32)de "Police National Computer"-applicatie verder ontwikkelt en de functie van de identiteitsstatus "confirmed by photograph, fingerprints or DNA" wijzigt en in lijn brengt met het begrip "confirmed identity" (bevestigde identiteit) in het SIS;

    (33)de procedure om SIS-treffers te melden, verder verbetert en vertragingen vermijdt die worden veroorzaakt door de extra informatiestroom via de doorlopend actieve inlichtingeneenheden; met name moet worden gewaarborgd dat eindgebruikers direct contact kunnen opnemen met het Sirene-bureau voor signaleringen waarvoor "contact SIRENE immediately" de te ondernemen actie is;

    (34)eindgebruikers meer opleiding geeft over identiteitsmisbruik, de koppelingsfunctie, de mogelijkheid om bij het Sirene-bureau foto's en andere binaire gegevens op te halen, nieuwe acties in the SIS, zoals "contact SIRENE immediately", en ongeldig gemaakte documenten.

    Gedaan te Brussel,

       Voor de Raad

       De voorzitter

    (1)    PB L 36 van 12.2.2015, blz. 8.
    (2)    Conclusies van de Raad over de evaluatie van de correcte toepassing van het Schengenacquis op het gebied van politiële samenwerking, en over de voltooiing van het evaluatieproces betreffende de mate van voorbereiding voor de uitvoering van de pertinente bepalingen van Schengenacquis die betrekking hebben op het Schengeninformatiesysteem (documentnr. 13378/1/15 REV 1 SCH-EVAL 41 SIRIS 75 COMIX 516 EU RESTRICTED). Aangenomen op 3-4 december 2015.
    (3)    Ibidem. Punt 11.
    (4)    PB L 295 van 6.11.2013, blz. 27.
    (5)    Uitvoeringsbesluit C(2016) 7387 van de Commissie van 21 november 2016 tot vaststelling van het eerste deel van het jaarlijks evaluatieprogramma voor 2017 overeenkomstig artikel 6 van Verordening (EU) nr. 1053/2013 van de Raad van 7 oktober 2013 betreffende de instelling van een evaluatiemechanisme voor de controle van en het toezicht op de toepassing van het Schengenacquis.
    (6)    C(2018) 2250.
    (7)    Besluit (EU) 2019/1810 van de Europese Raad, vastgesteld in overeenstemming met het Verenigd Koninkrijk, van 29 oktober 2019 tot verlenging van de in artikel 50, lid 3, VEU bedoelde termijn (PB L 278 I van 30.10.2019, blz. 1).
    (8)    Besluit (EU) 2019/274 van de Raad van 11 januari 2019 betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (PB L 47 I van 19.2.2019, blz. 1).
    (9)    Besluit (EU) 2019/1750 van de Raad van 21 oktober 2019 tot wijziging van Besluit (EU) 2019/274 van de Raad van 11 januari 2019 betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (PB L 274 I van 28.10.2019, blz. 1).
    (10)    Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (PB C 384 I van 12.11.2019, blz. 1).
    (11)    PB L 295 van 6.11.2013, blz. 27.
    (12)    Besluit (EU) 2019/1810 van de Europese Raad, vastgesteld in overeenstemming met het Verenigd Koninkrijk, van 29 oktober 2019 tot verlenging van de in artikel 50, lid 3, VEU bedoelde termijn (PB L 278 I van 30.10.2019, blz. 1).
    (13)    Besluit 2007/533/JBZ van de Raad van 12 juni 2007 betreffende de instelling, de werking en het gebruik van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (PB L 205 van 7.8.2007, blz. 63).
    (14)    Uitvoeringsbesluit (EU) 2017/1528 van de Commissie van 31 augustus 2017 tot vervanging van de bijlage bij Uitvoeringsbesluit 2013/115/EU tot vaststelling van het SIRENE-handboek en andere uitvoeringsmaatregelen voor het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (Kennisgeving geschied onder nummer C(2017) 5893) (PB L 231 van 7.9.2017, blz. 6).
    Top