Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0533

    Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft

    COM/2018/533 final

    Brussel, 16.7.2018

    COM(2018) 533 final

    2018/0286(NLE)

    Voorstel voor een

    VERORDENING VAN DE RAAD

    tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft


    TOELICHTING

    1.ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

    Motivering en doel van het voorstel

    In Verordening (EU) nr. 1370/2013 van de Raad is een bovengrens van 109 000 ton vastgesteld voor de aankoop van mageremelkpoeder tegen een vaste prijs (169,8 EUR/100 kg) tijdens de openbare-interventieperiode (van 1 maart tot en met 30 september). Zodra die bovengrens wordt bereikt, blijft de openbare interventie tot het einde van de interventieperiode voortduren in het kader van een openbare inschrijving.

    De bovengrens is in 2018 vastgesteld op nul om te voorkomen dat mageremelkpoeder tegen een vaste prijs wordt aangekocht zonder rechtvaardiging vanuit het oogpunt van de markt (bijvoorbeeld terwijl zowel de boterprijzen als de melkprijzen af landbouwbedrijf vrij hoog waren), in het licht van de reeds lang heersende discrepantie tussen de melkvet- en de eiwitprijzen.

    De openbare interventie wordt in 2018 derhalve toegepast via een openbare inschrijving. De Commissie beslist door een stemming in het Comité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten geval per geval welke hoeveelheden moeten worden aangekocht en tegen welke aankoopprijs.

    In 2018 zijn de EU-marktprijzen voor mageremelkpoeder gemiddeld ongeveer 19 % onder het niveau voor openbare interventie gebleven, en bevonden de boterprijzen zich 117 % boven het niveau voor openbare interventie. Het prijsverschil tussen vet en eiwitten is groter dan ooit. De verhouding tussen de prijzen van boter en mageremelkpoeder in 2017-2018 is verdrievoudigd ten opzichte van de niveaus tussen 2007 en 2016. Tegelijkertijd lagen de aan landbouwers betaalde prijzen voor rauwe melk gemiddeld boven de 34 eurocent/kg (hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar).

    Met de huidige procedure kon worden vermeden dat ongerechtvaardigd 109 000 ton mageremelkpoeder zou worden aangekocht (een hoeveelheid die bovenop de bestaande voorraden zou komen).

    Aangezien de marktomstandigheden niet wezenlijk zijn gewijzigd en de in 2018 opgedane ervaring leert dat de benadering de juiste is, is het passend het initiatief voort te zetten en de bovengrens in 2019 vast te stellen op nul.

    Om ervoor te zorgen dat marktdeelnemers tijdig worden geïnformeerd vóór het begin van de volgende interventieperiode, moet de onderhavige verordening in werking treden op de dag na die van de bekendmaking ervan.

    Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

    Dit voorstel is erop gericht de markten te stabiliseren en de landbouwbevolking een redelijke levensstandaard te bieden, en strookt derhalve met de geest van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten.

    Het voorstel is in overeenstemming met artikel 43, lid 3, VWEU, waarin is bepaald dat de Raad, op voorstel van de Commissie, de maatregelen vaststelt voor de prijsbepaling, de heffingen, de steun en de kwantitatieve beperkingen, alsook voor de vaststelling en verdeling van de vangstmogelijkheden.

    Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

    N.v.t.

    2.RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

    Rechtsgrondslag

    Artikel 43, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

    Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

    Het voorstel valt onder de gedeelde bevoegdheid van de EU en de lidstaten, en is in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

    Evenredigheid

    Het voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

    Keuze van het instrument

    N.v.t.

    3.EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

    Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

    N.v.t.

    Raadpleging van belanghebbenden

    N.v.t.

    Bijeenbrengen en gebruik van expertise

    N.v.t.

    Effectbeoordeling

    N.v.t.

    Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

    N.v.t.

    Grondrechten

    N.v.t.

    4.GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

    De financiële gevolgen zijn afhankelijk van de hoeveelheden/prijzen van mageremelkpoeder (MMP) die worden aangeboden en aanvaard tussen maart en september 2019, die op hun beurt afhangen van de ontwikkeling van de markt voor MMP.

    5.OVERIGE ELEMENTEN

    Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende monitoring, evaluatie en rapportage

    N.v.t.

    Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

    N.v.t.

    Artikelsgewijze toelichting

    N.v.t.

    2018/0286 (NLE)

    Voorstel voor een

    VERORDENING VAN DE RAAD

    tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, lid 3,

    Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)In artikel 3 van Verordening (EU) nr. 1370/2013 van de Raad 1 is een kwantitatieve beperking vastgelegd voor de aankoop van mageremelkpoeder tegen de in artikel 2 van die verordening bedoelde vaste prijs. Zodra die drempel is bereikt, moeten de aankopen worden verricht via een openbare inschrijving ter bepaling van de maximale aankoopprijs.

    (2)Bij Verordening (EU) 2018/147 van de Raad 2 is Verordening (EU) nr. 1370/2013 gewijzigd door de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder tegen een vaste prijs voor het jaar 2018 vast te stellen op nul. Die wijziging diende te voorkomen dat mageremelkpoeder tegen een vaste prijs wordt aangekocht in een situatie waarin dit niet in overeenstemming met de doelstellingen van het vangnet zou zijn.

    (3)In de sector melk en zuivelproducten heerst nog steeds een discrepantie tussen de melkvet- en de eiwitprijzen. In 2018 zijn de EU-marktprijzen voor mageremelkpoeder onder het niveau voor openbare interventie gebleven, terwijl de boterprijzen meer dan het dubbele van het niveau voor openbare interventie bedragen.

    (4)De in 2018 aan landbouwers betaalde prijzen voor rauwe melk bevinden zich op een rendabel niveau vanwege de huidige grote vraag naar boter en kaas, ondanks de relatief lage prijzen van melkeiwit. De toepassing van de openbare interventie in 2018 in het kader van een openbare inschrijving heeft niet belet dat de prijzen voor rauwe melk deze niveaus aanhouden.

    (5)Naar verwachting zullen de fundamentele kenmerken van de markt voor melk en zuivelproducten in termen van vraag, aanbod en prijsontwikkeling in 2019 niet wezenlijk veranderen, met name met betrekking tot de discrepantie tussen de melkvet- en de eiwitprijzen. Het is derhalve passend de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder tegen een vaste prijs voor het jaar 2019 vast te stellen op nul.

    (6)Verordening (EU) nr. 1370/2013 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

    (7)Om ervoor te zorgen dat de in deze verordening vastgestelde tijdelijke maatregel een onmiddellijk effect op de markt heeft en om marktdeelnemers tijdig te informeren vóór het begin van de volgende interventieperiode, moet de onderhavige verordening in werking treden op de dag na die van de bekendmaking ervan,

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Aan artikel 3, lid 1, van Verordening (EU) nr. 1370/2013 wordt de volgende, vierde alinea toegevoegd:

    "In afwijking van de eerste alinea geldt in het jaar 2019 voor de aankoop van mageremelkpoeder tegen een vaste prijs een kwantitatieve beperking van 0 ton.".

    Artikel 2

    Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel,

       Voor de Raad

       De voorzitter



    FINANCIEEL MEMORANDUM

    FINANCIEEL MEMORANDUM

    FS/18/CM/pl Ares (2018) 3208595

    6.142.2018.1

    agri.ddg3.g.3(2018)3370117

    DATUM: 01.06.2018

    1.

    BEGROTINGSONDERDEEL:

    Zie begrotingsraming hieronder.

    05 02 12 02 (Opslagmaatregelen voor mageremelkpoeder)

    KREDIETEN:

    B2018: 12 mln. EUR;

    DB2019: 9 mln. EUR.

    2.

    TITEL:

    VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft

    3.

    RECHTSGRONDSLAG:

    Artikel 43, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

    4.

    DOELSTELLINGEN:

    Voorkomen dat mageremelkpoeder tegen een vaste prijs wordt aangekocht wanneer dat niet nodig is om de doelstelling van het vangnet te bereiken vanwege de hoge prijzen van andere zuivelproducten. Ervoor zorgen dat de openbare interventie voor mageremelkpoeder plaatsvindt in het kader van een openbare inschrijving.

    5.

    FINANCIËLE GEVOLGEN

    BEGROTINGSJAAR

    2018

    (miljoen EUR)

    BEGROTINGSJAAR

    2019

    (miljoen EUR)

    BEGROTINGSJAAR

    2020

    (miljoen EUR)

    5.0

    UITGAVEN

    -    UIT DE EU-BEGROTING
    (RESTITUTIES/INTERVENTIES)

    -    NATIONALE INSTANTIES

    -    OVERIGE

    -

    p.m.

    p.m.

    5.2

    BEREKENINGSMETHODE:

    Zie opmerkingen

    6.0

    IS FINANCIERING MOGELIJK UIT KREDIETEN DIE IN HET BETROKKEN HOOFDSTUK VAN DE LOPENDE BEGROTING ZIJN OPGEVOERD?

    N.v.t.

    6.1

    IS FINANCIERING MOGELIJK DOOR OVERSCHRIJVING VAN EEN HOOFDSTUK NAAR EEN ANDER HOOFDSTUK VAN DE LOPENDE BEGROTING?

    Nee

    6.2

    IS EEN AANVULLENDE BEGROTING NODIG?

    Nee

    6.3

    MOETEN OP DE VOLGENDE BEGROTING KREDIETEN WORDEN OPGEVOERD?

    Zie opmerkingen

    OPMERKINGEN:

    De financiële gevolgen zijn afhankelijk van de hoeveelheden/prijzen van mageremelkpoeder (MMP) die worden aangeboden en aanvaard tussen maart en september 2019. Volgens de ontwerpbegroting voor 2019 zullen geen nieuwe hoeveelheden MMP voor interventie worden aangekocht.

    (1)    Verordening (EU) nr. 1370/2013 van de Raad van 16 december 2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten (PB L 346 van 20.12.2013, blz. 12).
    (2)    Verordening (EU) 2018/147 van de Raad van 29 januari 2018 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 wat de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft (PB L 26 van 31.1.2018, blz. 6).
    Top