Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0692

    Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft

    COM/2017/0692 final - 2017/0310 (NLE)

    Brussel, 24.11.2017

    COM(2017) 692 final

    2017/0310(NLE)

    Voorstel voor een

    VERORDENING VAN DE RAAD

    tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft


    TOELICHTING

    1.ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

    Motivering en doel van het voorstel

    Momenteel bevindt zich in openbare voorraden bijna 400 000 ton mageremelkpoeder (MMP). Dit volume stemt overeen met één derde van de totale wereldhandel in MMP in de eerste helft van 2017. Het loutere bestaan van deze voorraden drukt op de markt.

    Het prijsverschil tussen vet en eiwitten is groter dan ooit volgens de economische raad van het melkmarktobservatorium. De verhouding tussen de prijzen van boter en MMP heeft tien jaar geschommeld rond een gemiddelde van 1,4 (minimaal 0,8 en maximaal 1,7) en bereikt sinds mei 2016 de huidige niveaus van haast 4/1. Tegen de achtergrond van deze ongekende divergentie tussen de prijzen van boter en MMP, worden offertes voor openbare interventies vaak gebruikt in situaties waarin het vanuit het oogpunt van de markt niet gerechtvaardigd is om vangnetinstrumenten in te zetten.

    Zoals is bepaald in de verordening tot vaststelling van een gemeenschappelijke marktordening zullen openbare interventie-aankopen tegen een vaste prijs hervatten vanaf maart 2018 en duren tot en met september 2018, binnen een kwantitatieve grens van 109 000 ton per jaar.

    Aangezien marktdeskundigen de grote vraag naar melkvet als een structureel fenomeen beschouwen, zal MMP de facto een bijproduct met een lage valorisatie blijven, tenzij zich nieuwe afzetmogelijkheden voordoen. In dat scenario bestaat er een reëel risico dat MMP voor openbare interventie moet worden aangekocht. Dit zou tot gevolg hebben dat, terwijl de melkprijzen af landbouwbedrijf op bevredigende niveaus zitten, openbare interventie duidelijk verwijderd zou raken van de doelstelling om de landbouwbevolking van een redelijke levensstandaard te verzekeren.

    Daarom is een oplossing nodig om te voorkomen dat in 2018 MMP tegen een vaste prijs wordt aangekocht zonder rechtvaardiging vanuit het oogpunt van de markt. Hiertoe moet het niveau waarop openbare interventie tegen een vaste prijs plaatsvindt in 2018 worden vastgesteld op nul. Dat zou leiden tot de opening van een openbare inschrijving met ingang van 1 maart 2018, de datum waarop de openbare-interventieperiode aanvangt, in het kader waarvan de Commissie, door een stemming in het Comité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten, geval per geval zou beslissen welke hoeveelheden moeten worden aangekocht en tegen welke aankoopprijs.

    Om ervoor te zorgen dat de in deze verordening vastgestelde maatregel een onmiddellijk effect op de markt heeft en om marktdeelnemers tijdig te informeren vóór het begin van de volgende interventieperiode, moet de onderhavige verordening in werking treden op de dag na die van de bekendmaking ervan.

    Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

    Dit voorstel is erop gericht de markten te stabiliseren en de landbouwbevolking een redelijke levensstandaard te bieden, en strookt derhalve met de geest van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten.

    Het voorstel is in overeenstemming met artikel 43, lid 3, VWEU, waarin is bepaald dat de Raad, op voorstel van de Commissie, de maatregelen vaststelt voor de prijsbepaling, de heffingen, de steun en de kwantitatieve beperkingen, alsook voor de vaststelling en verdeling van de vangstmogelijkheden.

    Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

    N.v.t.

    2.RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

    Rechtsgrondslag

    Artikel 43, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

    Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

    Het voorstel valt onder de gedeelde bevoegdheid van de EU en de lidstaten, en is in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

    Evenredigheid

    Het voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

    Keuze van het instrument

    N.v.t.

    3.RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

    Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

    N.v.t.

    Raadpleging van belanghebbenden

    N.v.t.

    Bijeenbrengen en gebruik van expertise

    N.v.t.

    Effectbeoordeling

    N.v.t.

    Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

    N.v.t.

    Grondrechten

    N.v.t.

    4.GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

    De financiële gevolgen zijn afhankelijk van de hoeveelheden/prijzen van mageremelkpoeder (MMP) die worden aangeboden en aanvaard tussen maart en september 2018, die op hun beurt afhangen van de ontwikkeling van de markt voor MMP.

    5.    OVERIGE ELEMENTEN

    Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende monitoring, evaluatie en rapportage

    N.v.t.

    Toelichtende stukken (voor richtlijnen)

    N.v.t.

    Artikelsgewijze toelichting

    N.v.t.

    2017/0310 (NLE)

    Voorstel voor een

    VERORDENING VAN DE RAAD

    tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, lid 3,

    Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)Eind juli 2017 werd melding gemaakt van openbare-interventievoorraden van mageremelkpoeder van 357 359 ton. Aanvullend werd 22 710 ton aangeboden voor aankoop aan een vaste prijs tot het einde van de interventieperiode op 30 september 2017.

    (2)In de sector melk en zuivelproducten heerst momenteel een ongekende discrepantie tussen de vet- en eiwitprijzen door de uitzonderlijk grote vraag naar boter.

    (3)Naar verwachting zullen de melkleveringen in de Unie in 2018 toenemen, waardoor meer boter en meer mageremelkpoeder zullen worden geproduceerd.

    (4)De kans is groot dat de aan landbouwers betaalde prijzen voor rauwe melk in 2018 op een rendabel niveau zullen blijven vanwege de huidige grote vraag naar boter en kaas, ondanks de relatief lage prijzen van melkeiwit.

    (5)Die marktelementen scheppen voor het jaar 2018 een buitengewone situatie waarmee specifiek rekening moet worden gehouden bij de toepassing van de openbare-interventieregeling voor zuivelproducten.

    (6)In artikel 3 van Verordening (EU) nr. 1370/2013 van de Raad 1 is een kwantitatieve beperking vastgelegd voor de aankoop van mageremelkpoeder tegen de in artikel 2 van die verordening bedoelde vaste prijs. Zodra die drempel is bereikt, moeten de aankopen worden verricht via een openbare inschrijving ter bepaling van de maximale aankoopprijs.

    (7)Om te voorkomen dat mageremelkpoeder tegen een vaste prijs wordt aangekocht in een situatie waarin dit niet in overeenkomstemming met de doelstellingen van het vangnet zou zijn, moeten alle openbare interventies voor mageremelkpoeder plaatsvinden in het kader van een openbare inschrijving. Daartoe moet de kwantitatieve beperking voor de aankopen van mageremelkpoeder tegen een vaste prijs voor het jaar 2018 worden vastgesteld op nul.

    (8)Verordening (EU) nr. 1370/2013 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

    (9)Om ervoor te zorgen dat de in deze verordening vastgestelde tijdelijke maatregel een onmiddellijk effect op de markt heeft en om marktdeelnemers tijdig te informeren vóór het begin van de volgende interventieperiode, moet de onderhavige verordening in werking treden op de dag na die van de bekendmaking ervan,

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Aan artikel 3, lid 1, van Verordening (EU) nr. 1370/2013 wordt de volgende derde alinea toegevoegd:

    "In afwijking van de eerste alinea geldt in het jaar 2018 voor de aankoop van mageremelkpoeder tegen een vaste prijs een kwantitatieve beperking van 0 ton.".

    Artikel 2

    Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel,

       Voor de Raad

       De voorzitter

    FINANCIEEL MEMORANDUM

    FINANCIEEL MEMORANDUM

    FS/17/MvD/aj Ares (2017) 5672905

    6.142.2017.1

    agri.ddg3.g.3(2017)5670846

    DATUM: 13.10.2017

    1.

    BEGROTINGSONDERDEEL:

    Zie begrotingsraming hieronder.

    05 02 12 02 (Opslagmaatregelen voor mageremelkpoeder)

    KREDIETEN:

    Begroting 2017: 19 miljoen EUR;

    ontwerpbegroting 2018: 12 miljoen EUR

    2.

    TITEL:

    VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft

    3.

    RECHTSGRONDSLAG:

    Artikel 43, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

    4.

    DOELSTELLINGEN:

    Voorkomen dat mageremelkpoeder tegen een vaste prijs wordt aangekocht wanneer dat niet nodig is om de doelstelling van het vangnet te bereiken vanwege de hoge prijzen van andere zuivelproducten. Ervoor zorgen dat de openbare interventie voor mageremelkpoeder plaatsvindt in het kader van een openbare inschrijving.

    5.

    FINANCIËLE GEVOLGEN

    PERIODE 12 MAANDEN

    (in miljoen EUR)

    BEGROTINGSJAAR

    2018

    (miljoen EUR)

    BEGROTINGSJAAR

    2019

    (miljoen EUR)

    5.0

    UITGAVEN

    -    UIT DE EU-BEGROTING
    (RESTITUTIES/INTERVENTIES)

    -    NATIONALE INSTANTIES

    -    OVERIGE

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    5.2

    BEREKENINGSMETHODE:

    Zie opmerkingen

    6.0

    IS FINANCIERING MOGELIJK UIT KREDIETEN DIE IN HET BETROKKEN HOOFDSTUK VAN DE LOPENDE BEGROTING ZIJN OPGEVOERD?

    N.v.t.

    6.1

    IS FINANCIERING MOGELIJK DOOR OVERSCHRIJVING VAN EEN HOOFDSTUK NAAR EEN ANDER HOOFDSTUK VAN DE LOPENDE BEGROTING?

    Nee

    6.2

    IS EEN AANVULLENDE BEGROTING NODIG?

    Nee

    6.3

    MOETEN OP DE VOLGENDE BEGROTING KREDIETEN WORDEN OPGEVOERD?

    Zie opmerkingen

    OPMERKINGEN:

    De financiële gevolgen zijn afhankelijk van de hoeveelheden/prijzen van mageremelkpoeder (MMP) die worden aangeboden en aanvaard tussen maart en september 2018, die op hun beurt afhangen van de ontwikkeling van de markt voor MMP.

    (1)    Verordening (EU) nr. 1370/2013 van de Raad van 16 december 2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten (PB L 346 van 20.12.2013, blz. 12).
    Top