Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0609

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de Gemengde Commissie die is ingesteld bij de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987, ten aanzien van de wijzigingsvoorstellen voor deze overeenkomst

    COM/2017/0609 final - 2017/0267 (NLE)

    Brussel, 20.10.2017

    COM(2017) 609 final

    2017/0267(NLE)

    Voorstel voor een

    BESLUIT VAN DE RAAD

    betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de Gemengde Commissie die is ingesteld bij de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987, ten aanzien van de wijzigingsvoorstellen voor deze overeenkomst


    TOELICHTING

    1. ONDERWERP VAN HET VOORSTEL

    Dit voorstel betreft een besluit tot bepaling van het namens de Unie in de Gemengde Commissie EU-EVA "Gemeenschappelijk douanevervoer" ("Gemengde Commissie") in te nemen standpunt met betrekking tot de voorgenomen vaststelling van een besluit van de Gemengde Commissie tot wijziging van de aanhangsels van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987.

    2. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

    2.1. De Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer

    De overeenkomst strekt ertoe het goederenverkeer tussen de Europese Unie en andere landen die partij zijn bij de overeenkomst, te vergemakkelijken. Zij is op 1 januari 1988 in werking getreden.

    De Europese Unie is partij bij de overeenkomst.

    2.2.De Gemengde Commissie EU-EVA

    De Gemengde Commissie EU-EVA "Gemeenschappelijk douanevervoer" moet de overeenkomst beheren en toezien op de correcte uitvoering ervan. De Commissie stelt bij besluit wijzigingen in de aanhangsels van de overeenkomst vast.

    De besluiten van de Gemengde Commissie worden met eenparigheid van stemmen door de overeenkomstsluitende partijen vastgesteld.

    2.3.Het besluit van de Gemengde Commissie EU-EVA

    De Gemengde Commissie zal op haar 30e vergadering van 5 december 2017 een besluit tot wijziging van de aanhangsels van de overeenkomst vaststellen.

    Met de regeling gemeenschappelijk douanevervoer is de regeling Uniedouanevervoer uitgebreid tot de partijen bij de overeenkomst die geen deel uitmaken van de Unie ("de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer"). Bij Besluit nr. 1/2016 van de Gemengde Commissie EU-EVA van 28 april 2016 1 is de overeenkomst gewijzigd om deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen betreffende douanevervoer en de douanestatus van Uniegoederen in het douanewetboek van de Unie ("DWU") en de gedelegeerde en uitvoeringsverordeningen daarvan. Dat besluit is op 1 mei 2016 in werking getreden.

    Een aantal bepalingen van het DWU-wetgevingspakket treedt pas later dan op 1 mei 2016 in werking omdat marktdeelnemers voldoende tijd moeten krijgen om zich op de nieuwe regels voor te bereiden, en de relevante douanesystemen nog moeten worden bijgewerkt of uitgerold, een proces dat normaal gezien in de komende jaren zal worden voltooid. Wat de regeling douanevervoer betreft, zullen de bepalingen betreffende het gebruik van het elektronische vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer voor vervoer door de lucht van toepassing worden vanaf uiterlijk 1 mei 2018 en zullen sommige bepalingen inzake douanevervoer pas van toepassing worden na de upgrade van het elektronische douanevervoersysteem. Wat de douanestatus van Uniegoederen betreft, is een aantal bepalingen nog niet van toepassing omdat ook hier de uitrol van relevante elektronische systemen vereist is.

    Om dus ook de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer, voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden op de toepassing van de gewijzigde bepalingen en aanvullende gegevenselementen die zullen moeten worden verstrekt zodra de nieuwe systemen en bepalingen in de EU-douanewetgeving onverkort van toepassing zullen zijn, moet de overeenkomst verder worden gewijzigd om ze volledig in overeenstemming te brengen met het DWU-wetgevingspakket.

    De vaststelling van een gemeenschappelijk EU-standpunt ten aanzien van het ontwerpbesluit betreffende de verdere wijzigingen van de overeenkomst zou relatief vlot moeten verlopen omdat de inhoud van dat besluit gebaseerd is op EU-regels die door de lidstaten zijn goedgekeurd en deel uitmaken van het DWU dat op 1 mei 2016 in werking is getreden.

    De Commissie wordt verzocht het ontwerpbesluit aan te nemen en door te zenden aan de Raad.

    Het besluit van de Gemengde Commissie tot wijziging van de overeenkomst zal voor de overeenkomstsluitende partijen bindend zijn overeenkomstig artikel 2 van dat besluit, waarin wordt bepaald dat het in werking treedt op de dag waarop het wordt vastgesteld.

    In overeenstemming met artikel 15, lid 3, van de overeenkomst wordt door de overeenkomstsluitende partijen aan dit soort besluit gevolg gegeven in overeenstemming met hun eigen wetgeving.

    3. Namens de Unie in te nemen standpunt

    Het voorstel strekt tot wijziging van bepalingen in de aanhangsels van de overeenkomst en in de bijlagen bij die aanhangsels. Met de voorgestelde wijzigingen worden de bepalingen in de overeenkomst in overeenstemming gebracht met de bepalingen in de gedelegeerde en uitvoeringsverordeningen van het DWU betreffende de regeling Uniedouanevervoer en de douanestatus van Uniegoederen, die pas op bepaalde datums in de toekomst van toepassing worden.

    Doel hiervan is om de regeling gemeenschappelijk douanevervoer tussen de overeenkomstsluitende partijen beter te laten functioneren. De wijzigingen moeten zorgen voor meer duidelijkheid en een vlotte overgang naar de nieuwe elektronische procedures en zo aanzienlijke en tastbare voordelen opleveren voor de bedrijven en de douane.

    Voorgesteld instrument: besluit van de Gemengde Commissie EU-EVA "Gemeenschappelijk douanevervoer".

    Er zijn geen andere geschiktere instrumenten.

    Het voorgestelde besluit is in overeenstemming met het gemeenschappelijk beleid op het gebied van handel en vervoer.

    4. RECHTSGRONDSLAG

    4.1. •Procedurele rechtskwesties

    4.1.1. Beginselen

    Artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) voorziet in de vaststelling van besluiten tot bepaling van "de standpunten die namens de Unie worden ingenomen in een krachtens een overeenkomst opgericht lichaam, wanneer dit lichaam handelingen met rechtsgevolgen vaststelt, met uitzondering van handelingen tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van de overeenkomst".

    Overeenkomstig artikel 15, lid 3, onder a), van de overeenkomst stelt de Gemengde Commissie EU-EVA bij besluit wijzigingen in de aanhangsels van de overeenkomst vast.

    4.1.2. Toepassing op onderhavig geval

    De Gemengde Commissie is een lichaam dat is opgericht bij artikel 14 van de overeenkomst.

    Het door de Gemengde Commissie vast te stellen besluit is een handeling met rechtsgevolgen. Dit besluit zal overeenkomstig artikel 20 van de overeenkomst uit hoofde van het volkenrecht bindend zijn.

    Het besluit strekt niet tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van de overeenkomst.

    De procedurele rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is derhalve artikel 218, lid 9, VWEU.

    4.2. Materiële rechtsgrondslag

    De materiële rechtsgrondslag voor een overeenkomstig artikel 218, lid 9, VWEU te nemen besluit wordt in de eerste plaats bepaald door de doelstelling en de inhoud van de beoogde handeling ten aanzien waarvan namens de Unie een standpunt moet worden ingenomen.

    De materiële rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is derhalve artikel 207 VWEU.

    De met de overeenkomst gerealiseerde vereenvoudigingen en de beoogde wijziging zien op efficiënte procedures bij het overschrijden van grenzen en bijgevolg op het gemeenschappelijke handelsbeleid van de EU.

    4.3. Conclusies

    De rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is artikel 207 VWEU, in samenhang met artikel 218, lid 9, VWEU.

    2017/0267 (NLE)

    Voorstel voor een

    BESLUIT VAN DE RAAD

    betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de Gemengde Commissie die is ingesteld bij de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987, ten aanzien van de wijzigingsvoorstellen voor deze overeenkomst

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207 in samenhang met artikel 218, lid 9,

    Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)De overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer is door de Europese Unie bij Raadsbesluit 2 gesloten en op 1 januari 1988 in werking getreden.

    (2)Ingevolge artikel 15, lid 3, onder a), van de overeenkomst kan de Gemengde Commissie EU-EVA "Gemeenschappelijk douanevervoer" die bij die overeenkomst is ingesteld ("Gemengde Commissie"), bij besluit wijzigingen in de aanhangsels van de overeenkomst vaststellen.

    (3)De Gemengde Commissie zal op haar 30e vergadering van 5 december 2017 een besluit tot wijziging van de aanhangsels van de overeenkomst vaststellen.

    (4)Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in de Gemengde Commissie moet worden ingenomen, aangezien dit besluit voor de Unie bindend zal zijn.

    (5)Bij Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie 3 en de gedelegeerde en uitvoeringsverordeningen ervan is de mogelijkheid ingevoerd om het elektronisch vervoersdocument te gebruiken als aangifte voor douanevervoer voor vervoer door de lucht. Deze bepalingen worden uiterlijk op 1 mei 2018 onverkort van toepassing. Voorts wordt een aantal bepalingen betreffende douanevervoer en de douanestatus van Uniegoederen pas van toepassing nadat de relevante elektronische systemen zijn bijgewerkt of uitgerold, volgens het tijdschema in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet 4 .

    (6)Om de handel tussen de Unie en de partijen bij de overeenkomst vlot en efficiënt te laten verlopen, moeten de bepalingen betreffende het gebruik van het elektronische vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer en betreffende de implementatie van de relevante elektronische systemen in de aanhangsels van de overeenkomst worden opgenomen. Deze wijzigingen zijn onontbeerlijk om de overeenkomst verder in overeenstemming te brengen met de Uniewetgeving.

    (7)Alle lidstaten van de Unie hebben in de werkgroep EU-EVA "Gemeenschappelijk douanevervoer" hun instemming met de voorgestelde wijzigingen betuigd.

    (8)Aangezien bij het besluit van de Gemengde Commissie de overeenkomst zal worden gewijzigd, is het passend dat besluit na de vaststelling ervan bekend te maken in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    (9)De Unie wordt overeenkomstig artikel 17, lid 1, van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) in de Gemengde Commissie vertegenwoordigd door de Commissie. Het standpunt van de Unie over de voorgestelde wijziging moet derhalve worden gebaseerd op bijgaand ontwerpbesluit,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Het standpunt dat namens de Unie op de vergadering van de Gemengde Commissie EU-EVA "Gemeenschappelijk douanevervoer" ("Gemengde Commissie") moet worden ingenomen ten aanzien van wijzigingen in de aanhangsels van die overeenkomst, is gebaseerd op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit nr. 1/2017 van de Gemengde Commissie EU-EVA "Gemeenschappelijk douanevervoer".

    Kleine wijzigingen van het ontwerpbesluit kunnen zonder nader besluit van de Raad worden goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de Unie in de Gemengde Commissie.

    Artikel 2

    Het besluit van de Gemengde Commissie wordt na de vaststelling ervan bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Artikel 3

    Dit besluit is gericht tot de Commissie.

    Gedaan te Brussel,

       Voor de Raad

       De voorzitter

    (1) PB L 142 van 31.5.2016, blz. 25.
    (2) PB L 226 van 13.8.1987, blz. 2.
    (3) PB L 269 van 10.10.2013, blz. 1.
    (4) PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6.
    Top

    Brussel, 20.10.2017

    COM(2017) 609 final

    BIJLAGE

    bij het

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

    betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de Gemengde Commissie die is ingesteld bij de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987, ten aanzien van de wijzigingsvoorstellen voor deze overeenkomst


    Voorstel voor Besluit nr. 1/2017 van de Gemengde Commissie EU-EVA "Gemeenschappelijk douanevervoer"
    van XX XXXX 2017

    tot wijziging van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987

    DE GEMENGDE COMMISSIE

    Gezien de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987 1 , en met name artikel 15, lid 3, onder a),

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)Ingevolge artikel 15, lid 3, onder a), van de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987 ("de overeenkomst") kan de bij die overeenkomst ingestelde Gemengde Commissie ("Gemengde Commissie") bij besluit wijzigingen in de aanhangsels van de overeenkomst vaststellen.

    (2)Bij Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie 2 ("DWU") en de gedelegeerde en uitvoeringsverordeningen ervan is de mogelijkheid ingevoerd om het elektronisch vervoersdocument te gebruiken als aangifte voor douanevervoer voor vervoer door de lucht. Deze bepalingen worden uiterlijk op 1 mei 2018 onverkort van toepassing. Voorts wordt een aantal bepalingen betreffende douanevervoer en de douanestatus van Uniegoederen pas later van toepassing omdat de relevante elektronische systemen moeten worden bijgewerkt of uitgerold, hetgeen zal gebeuren volgens het tijdschema in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet 3 .

    (3)Om de handel tussen de Unie en de partijen bij de overeenkomst vlot, efficiënt en op geharmoniseerde wijze te laten verlopen, moeten de bepalingen in de aanhangsels van de overeenkomst betreffende de regeling gemeenschappelijk douanevervoer en de regels inzake de douanestatus van Uniegoederen in overeenstemming worden gebracht met de desbetreffende bepalingen in de gedelegeerde en uitvoeringsverordeningen van het DWU, die pas later van toepassing worden. Te dien einde zijn wijzigingen in de aanhangsels van de overeenkomst essentieel.

    (4)De overeenkomst dient derhalve dienovereenkomstig te worden gewijzigd,°

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    (1)De tekst van aanhangsel I van de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987 ("de overeenkomst") wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage A bij dit besluit.

    (2)De tekst van bijlage 2 bij aanhangsel I van de overeenkomst wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage B bij dit besluit.

    (3)De tekst van aanhangsel II van de overeenkomst wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage C bij dit besluit.

    (4)De tekst van bijlagen B2 bis en B3 bis wordt toegevoegd aan aanhangsel III bis van de overeenkomst overeenkomstig bijlage D bij dit besluit.

    (5)De tekst van bijlagen A2, B1 en C7 bij aanhangsel III van de overeenkomst wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage E bij dit besluit.

    (6)De tekst van aanhangsel III bis wordt aan de overeenkomst toegevoegd overeenkomstig bijlage F bij dit besluit.

    (7)De tekst van bijlagen A1 bis, A3 bis, A4 bis, A5 bis, A6 bis, B5 bis en B6 bis wordt toegevoegd aan aanhangsel III bis van de overeenkomst overeenkomstig bijlage G bij dit besluit.

    Artikel 2

    Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

    Gedaan te Oslo,

    Voor de Gemengde Commissie

    De voorzitter



    BIJLAGE A

    Aanhangsel I van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987 wordt als volgt gewijzigd:

    (1)In artikel 10, lid 2, worden de woorden "artikel 55, onder a)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder a)".

    (2)Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)lid 1, onder a), wordt vervangen door:

    "a)voor goederen vervoerd door de lucht waarbij gebruik wordt gemaakt van de regeling douanevervoer door de lucht op basis van een elektronisch manifest of de regeling douanevervoer op basis van een elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer voor vervoer door de lucht;";

    (b)aan lid 2 wordt de volgende zin toegevoegd:

    "Deze ontheffing geldt tot 1 mei 2019 of, in het geval van vergunningen met een beperkte geldigheidsduur, tot het verstrijken van die duur indien deze datum eerder valt.".

    (3)Aan artikel 25 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), zijn de nadere informatie en de structuur van de gegevens van de aangifte voor douanevervoer opgenomen in bijlagen A1 bis en B6 bis bij aanhangsel III.".

    (4)Aan artikel 27 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), stelt de reiziger de papieren aangifte voor douanevervoer op overeenkomstig de artikelen 5 en 6 en bijlage B6 bis bij aanhangsel IIII.".

    (5)Het volgende artikel wordt ingevoegd:

    "Artikel 29 bis

    Indiening van een aangifte voor douanevervoer vóór de aanbrenging van de goederen

    Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), kan een aangifte voor douanevervoer worden ingediend vóór de verwachte aanbrenging van de goederen bij het douanekantoor van vertrek. Indien de goederen niet binnen 30 dagen na de indiening van de aangifte voor douanevervoer worden aangebracht, wordt die aangifte geacht niet te zijn ingediend.".

    (6)In artikel 38, lid 6, worden de woorden "aan bijlage II bij dit aanhangsel" vervangen door "aan bijlage II bij aanhangsel I van de overeenkomst".

    (7)Artikel 41 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)de titel wordt vervangen door:

    "Begeleidingsdocument voor douanevervoer en lijst van artikelen";

    (b)lid 1 wordt opgesplitst in twee alinea's;

    (c)in lid 1 wordt de volgende alinea ingevoegd als tweede alinea:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), verstrekt het douanekantoor van vertrek de aangever een begeleidingsdocument voor douanevervoer aangevuld met een lijst van artikelen. De lijst van artikelen maakt integrerend deel uit van het begeleidingsdocument voor douanevervoer.";

    (d)In de derde alinea van lid 1 worden de woorden "bijlage 3" vervangen door "bijlage A3";

    (e)aan lid 1 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), wordt het begeleidingsdocument voor douanevervoer opgesteld met behulp van het formulier in bijlage A3 bis bij aanhangsel III en bevat het de gegevens die zijn opgenomen in bijlage A4 bis bij aanhangsel III.";

    (f)aan lid 2 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), wordt de lijst van artikelen opgesteld met behulp van het formulier in bijlage A5 bis bij aanhangsel III en bevat het de gegevens die zijn opgenomen in bijlage A6 bis bij aanhangsel III.";

    (g)het volgende lid wordt toegevoegd:

    "3.Het begeleidingsdocument voor douanevervoer en de lijst van artikelen worden in gedrukte vorm verstrekt.".

    (8)Artikel 42 wordt vervangen door:

    "Artikel 42

    Overlegging van het begeleidingsdocument voor douanevervoer

    Het begeleidingsdocument voor douanevervoer met het MRN van de aangifte voor douanevervoer en andere documenten die het vervoer van de goederen vergezellen, worden op elk verzoek van de douaneautoriteiten overgelegd."

    (9)Artikel 44 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)in lid 1 worden de volgende alinea's toegevoegd:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), brengt de vervoerder onmiddellijk na het voorval de goederen aan bij en legt hij het begeleidingsdocument voor douanevervoer met het MRN van de aangifte voor douanevervoer over aan de dichtstbijzijnde douaneautoriteit van het land op wiens grondgebied het vervoermiddel zich bevindt in de onder a) tot en met f) van de eerste alinea bedoelde situaties.

    Wanneer de douaneautoriteiten op het grondgebied waarvan het vervoermiddel zich bevindt, van mening zijn dat het gemeenschappelijk douanevervoer in kwestie kan worden voortgezet, nemen zij alle maatregelen die zij nodig achten en voeren zij relevante gegevens over de in de eerste alinea van dit lid bedoelde voorvallen in het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem in.";

    (b)lid 2 wordt vervangen door:

    "2.Er wordt afgezien van de verplichting dat de vervoerder de goederen moet aanbrengen bij en het begeleidingsdocument voor douanevervoer met daarop de nodige vermeldingen moet overleggen aan de in lid 1 bedoelde douaneautoriteit in de volgende gevallen:

    a)voorvallen als bedoeld in lid 1, onder c), als de goederen worden overgeladen vanuit een vervoermiddel dat niet is verzegeld;

    b)voorvallen als bedoeld in lid 1, onder f), wanneer een of meer spoorwagons van een reeks aan elkaar gekoppelde spoorwagons worden losgekoppeld wegens technische problemen;

    c)voorvallen als bedoeld in lid 1, onder f), wanneer de trekker van een wegvoertuig wordt gewisseld zonder dat de aanhangwagens of opleggers worden gewisseld.

    Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), wordt afgezien van de verplichting dat de vervoerder de goederen moet aanbrengen bij en het begeleidingsdocument voor douanevervoer met het MRN van de aangifte voor douanevervoer moet overleggen aan de in lid 1 bedoelde douaneautoriteit op voorwaarde dat de houder van de regeling of de vervoerder namens de houder van de rekening relevante gegevens over het voorval verstrekt aan die douaneautoriteit in de volgende gevallen:

    a)voorvallen als bedoeld in lid 1, onder c), als de goederen worden overgeladen vanuit een vervoermiddel dat niet is verzegeld;

    b)voorvallen als bedoeld in lid 1, onder f), wanneer een of meer spoorwagons van een reeks aan elkaar gekoppelde spoorwagons worden losgekoppeld wegens technische problemen;

    c)voorvallen als bedoeld in lid 1, onder f), wanneer de trekker van een wegvoertuig wordt gewisseld zonder dat de aanhangwagens of opleggers worden gewisseld.";

    (c)lid 3 wordt vervangen door:

    "3.Alle relevante gegevens in het begeleidingsdocument voor douanevervoer over de in lid 1 bedoelde voorvallen worden in het elektronische douanevervoersysteem ingevoerd door, naargelang van het geval, de douaneautoriteiten van het douanekantoor van doorgang dan wel van het douanekantoor van bestemming.

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), worden de relevante gegevens over de in lid 1 bedoelde voorvallen in het elektronische douanevervoersysteem ingevoerd door de dichtstbijzijnde douaneautoriteit van het land op wiens grondgebied het vervoermiddel zich bevindt.";

    (d)de leden 4, 5 en 6 worden geschrapt.

    (10)Artikel 45, lid 3, wordt vervangen door:

    "Het douanekantoor van bestemming bewaart het begeleidingsdocument voor douanevervoer.

    Het douanekantoor van bestemming verricht douanecontroles in de eerste plaats op basis van de gegevens van de aangifte voor gemeenschappelijk douanevervoer die het van het douanekantoor van vertrek heeft ontvangen.".

    (11)In artikel 46, lid 1, wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "Het ontvangstbewijs bevat een verwijzing naar het MRN van de aangifte voor douanevervoer.".

    (12)Artikel 47 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)aan lid 1 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), stelt het douanekantoor van bestemming het douanekantoor van vertrek in kennis van de aankomst van de goederen op de dag waarop de goederen en het begeleidingsdocument voor douanevervoer met het MRN van de aangifte voor douanevervoer overeenkomstig artikel 45, lid 1, zijn aangebracht.";

    (b)in lid 2 wordt de volgende alinea ingevoegd als tweede alinea:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), deelt het douanekantoor dat wordt beschouwd als het douanekantoor van bestemming overeenkomstig artikel 45, lid 5, wanneer de regeling gemeenschappelijk douanevervoer bij een ander douanekantoor wordt beëindigd dan het in de aangifte voor douanevervoer opgegeven kantoor, het douanekantoor van vertrek de aankomst mee op de dag waarop de goederen en het begeleidingsdocument voor douanevervoer met het MRN van de aangifte voor douanevervoer overeenkomstig artikel 45, lid 1, zijn aangebracht.";

    (c)aan lid 5 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), wordt het douanekantoor van vertrek, wanneer goederen per spoor worden vervoerd en een of meer spoorwagons wegens technische problemen worden losgekoppeld van een reeks aan elkaar gekoppelde spoorwagons zoals bedoeld in artikel 44, lid 2, onder b), uiterlijk op de twaalfde dag volgende op de dag waarop het eerste deel van de goederen is aangebracht, in kennis gesteld.".

    (13)Artikel 49 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)in lid 5 wordt de volgende alinea ingevoegd als tweede alinea:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), verzoekt die douaneautoriteit, wanneer het douanekantoor van bestemming na een verzoek overeenkomstig lid 2 onvoldoende informatie heeft verstrekt om de regeling gemeenschappelijk douanevervoer aan te zuiveren, de houder van de regeling om deze informatie binnen 35 dagen na de inleiding van de nasporingsprocedure te verstrekken.";

    (b)In lid 6 worden de woorden "met lid 4" vervangen door "met lid 5".

    (14)Artikel 55 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)de alinea wordt lid 1;

    (b)aan lid 1 worden de volgende punten toegevoegd:

    "h)de regeling gemeenschappelijk douanevervoer op basis van een elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer voor vervoer door de lucht;

    i)het gebruik van een douaneaangifte met beperkte gegevensvereisten om goederen onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer te plaatsen.";

    (c)de volgende leden worden toegevoegd:

    "2.Er wordt vergunning overeenkomstig lid 1, onder i), verleend voor het gebruik van een douaneaangifte met beperkte gegevensvereisten om goederen onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer te plaatsen voor:

    a)het vervoer van goederen per spoor;

    b)het vervoer van goederen door de lucht wanneer geen gebruik wordt gemaakt van een elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer.

    3.Tot de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), zijn de papieren regeling gemeenschappelijk douanevervoer door de lucht zoals bedoeld in lid 1, onder e), en de papieren regeling gemeenschappelijk douanevervoer per spoor zoals bedoeld in lid 1, onder f), van toepassing. Na deze datums zijn deze regelingen gemeenschappelijk douanevervoer niet meer van toepassing.

    Tot 1 mei 2018 is de regeling gemeenschappelijk douanevervoer op basis van een elektronisch manifest voor het vervoer van goederen door de lucht zoals bedoeld in lid 1, onder e), van toepassing op de marktdeelnemers die nog geen upgrade hebben doorgevoerd van de systemen die noodzakelijk zijn voor het gebruik van het elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer voor vervoer door de lucht zoals bedoeld in lid 1, onder h). Na die datum is de regeling gemeenschappelijk douanevervoer op basis van een elektronisch manifest voor het vervoer van goederen door de lucht zoals bedoeld in lid 1, onder e), niet meer van toepassing.

    Tot de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), is de vereenvoudiging zoals bedoeld in lid 1, onder i), niet van toepassing.".

    (15)Artikel 56 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)in lid 1 worden de woorden "artikel 55, onder b) en c)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder b) en c)";

    (b)in lid 2 worden de woorden "artikel 55, onder d)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder d)";

    (c)in lid 3 worden de woorden "artikel 55, onder e), bedoelde vereenvoudiging" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder e) en h), bedoelde vereenvoudigingen";

    (d)in lid 4 worden de woorden "artikel 55, onder a) en f)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder a), f) en i)".

    (16)Artikel 57 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)in lid 1 worden de woorden "artikel 55, onder a)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder a)";

    (b)in lid 2 worden de woorden "artikel 55, onder b), c) en d)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder b), c), d) en i)";

    (c)in lid 3 worden de woorden "artikel 55, onder e)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder e)";

    (d)in lid 4 worden de woorden "artikel 55, onder f)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder f)";

    (e)het volgende lid wordt ingevoegd:

    "5.De in artikel 55, lid 1, onder h), bedoelde vergunningen worden verleend aan aanvragers die aan de volgende voorwaarden voldoen:

    a)de aanvrager is gevestigd in het douanegebied van een overeenkomstsluitende partij;

    b)de aanvrager verklaart dat hij regelmatig gebruik zal maken van de regeling gemeenschappelijk douanevervoer;

    c)de aanvrager heeft geen ernstige of herhaalde overtredingen van de douanewetgeving en belastingvoorschriften begaan en heeft geen strafblad met zware misdrijven in verband met zijn economische activiteit;

    d)de aanvrager toont aan dat hij zijn handelingen en de goederenstroom goed onder controle heeft dankzij een handels- en, in voorkomend geval, vervoersadministratie die passende douanecontroles mogelijk maakt;

    e)de aanvrager beschikt over de praktische vakbekwaamheid of beroepskwalificaties die rechtstreeks samenhangen met de verrichte activiteit;

    f)de aanvrager voert een beduidend aantal vluchten uit tussen luchthavens in de overeenkomstsluitende partijen;

    g)de aanvrager toont aan dat hij zal kunnen garanderen dat de gegevens van het elektronische vervoersdocument beschikbaar zijn in het douanekantoor van vertrek op de luchthaven van vertrek en in het douanekantoor van bestemming op de luchthaven van bestemming en dat deze gegevens dezelfde zijn in het douanekantoor van vertrek en het douanekantoor van bestemming.";

    (f)het huidige lid 5 wordt lid 6.

    (17)Artikel 61 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)in lid 1 worden de woorden "artikel 55, onder c)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder c)";

    (b)in lid 2 worden de woorden "artikel 55, onder d)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder d)";

    (c)in lid 3 worden de woorden "artikel 55, onder a), b), e) en f)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder a), b), e), f), h) en i)";

    (d)het volgende lid wordt toegevoegd:

    "4.Niettegenstaande de eerste alinea van lid 3 kan de aanvraag voor het gebruik van een verzegeling van een bijzonder model zoals bedoeld in artikel 55, lid 1, onder b), wanneer de aanvrager de in artikel 55, lid 1, onder b), bedoelde vereenvoudiging aanvraagt om deze te gebruiken in het kader van een vergunning voor de in artikel 55, lid 1, onder c), bedoelde vereenvoudiging, worden ingediend bij de beschikkingsbevoegde douaneautoriteit in het land waar het gemeenschappelijk douanevervoer van de toegelaten afzender zoals bedoeld in artikel 55, lid 1, onder c), zal aanvangen.".

    (18)Artikel 70 wordt geschrapt.

    (19)Artikel 71 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)lid 1 wordt vervangen door:

    "Op basis van artikel 44, lid 1, onder a), b), d), e), en f) i) en ii) (uitsluitend vereenvoudigde procedure - niveau 1), van aanhangsel I van de overeenkomst zoals gewijzigd bij Besluit nr. 1/2008 verleende vergunningen die geldig zijn op 1 mei 2016 en waarvan de geldigheidsduur niet beperkt is, worden uiterlijk op 1 mei 2019 herbeoordeeld.";

    (b)in lid 2 worden de woorden "artikel 55, onder a), b), d) en e), van de overeenkomst zoals gewijzigd" vervangen door "artikel 44, lid 1, onder a), b), d) en e), van aanhangsel I van de overeenkomst zoals gewijzigd";

    (c)lid 4 wordt geschrapt.

    (20)In artikel 73 worden de woorden "bijlage A2 bij" vervangen door "bijlage II bij aanhangsel I van".

    (21)Artikel 74 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)in lid 6 wordt de volgende alinea ingevoegd als eerste alinea:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), zien de douaneautoriteiten toe op de vergunning.".

    (b)het volgende lid wordt toegevoegd:

    "7.Het toezicht op de vergunning voor goederen die onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer zijn geplaatst met behulp van de in artikel 55, lid 1, onder f), bedoelde vereenvoudiging in de periode tussen het verstrijken van de in artikel 13, lid 2, bedoelde ontheffing en de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem, wordt gewaarborgd door regelmatige en passende controle.".

    (22)In artikel 81, lid 1, worden de woorden "artikel 55, onder b)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder b)".

    (23)Artikel 82 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)in lid 2, onder a), worden de woorden "artikel 55, onder b)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder b)";

    (b)in lid 4 worden de woorden "bijlage II bij dit aanhangsel" vervangen door "bijlage II bij aanhangsel I van de overeenkomst".

    (24)In artikel 84 worden de woorden "artikel 55, onder c)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder c)" en de woorden "artikel 55, onder a)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder a)".

    (25)Artikel 86 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)in lid 1 worden de woorden "artikel 55, onder c)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder c)";

    (b)aan lid 3 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), drukt de toegelaten afzender een begeleidingsdocument voor douanevervoer af, op voorwaarde dat hij de kennisgeving van de vrijgave van de goederen voor de regeling gemeenschappelijk douanevervoer van het douanekantoor van vertrek heeft ontvangen.".

    (26)In artikel 87 worden de woorden "artikel 55, onder d)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder d)".

    (27)In artikel 88, lid 1, worden de woorden "artikel 55, onder d)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder d)".

    (28)Artikel 90 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)in lid 1 worden de woorden "artikel 55, onder d)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder d)";

    (b)in lid 2 worden de woorden "artikel 55, onder d)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder d)".

    (29)In artikel 97, lid 3, worden de woorden "lidstaat van de Unie" vervangen door "lidstaat van de Europese Unie".

    (30)Artikel 107 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)in lid 1 worden de woorden "artikel 55, onder c)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder c)";

    (b)in lid 2 worden de woorden "artikel 55, onder d)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder d)".

    (31)De titel van hoofdstuk VII wordt vervangen door:

    "Papieren regeling gemeenschappelijk douanevervoer door de lucht, regeling gemeenschappelijk douanevervoer door de lucht op basis van een elektronisch manifest en regeling gemeenschappelijk douanevervoer op basis van een elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer voor vervoer door de lucht".

    (32)In artikel 108, lid 2, worden de woorden "artikel 55, onder e)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder e)".

    (33)In artikel 110, lid 3, worden de woorden "artikel 55, onder e)" vervangen door "artikel 55, lid 1, onder e)".

    (34)Artikel 111 wordt vervangen door:

    "1.Aan een luchtvaartmaatschappij kan vergunning worden verleend om gebruik te maken van een elektronisch manifest als aangifte voor douanevervoer met het oog op het gebruik van de regeling gemeenschappelijk douanevervoer door de lucht.

    2.Zodra zij de aanvraag voor deze vergunning hebben aanvaard, delen de bevoegde douaneautoriteiten dit mee aan de andere landen op het grondgebied waarvan de luchthavens van vertrek en van bestemming, die verbonden zijn via elektronische gegevensuitwisselingssystemen, zijn gelegen.

    Indien binnen 60 dagen geen bezwaren zijn ontvangen, geven de bevoegde douaneautoriteiten de vergunning af.

    3.De luchtvaartmaatschappij zendt het in de luchthaven van vertrek opgestelde manifest naar de luchthaven van bestemming met behulp van een elektronisch gegevensuitwisselingssysteem.

    4.De luchtvaartmaatschappij vermeldt een van de volgende tekens naast de desbetreffende artikelen op het manifest:

    a)"T1", indien de goederen onder de T1-regeling worden vervoerd;

    b)"T2" of "T2F", naargelang van het geval, indien de goederen met toepassing van de T2-regeling worden vervoerd in die gevallen waarin het volgens de Uniewetgeving verplicht is deze aantekening aan te brengen;

    c)"TD", voor goederen die reeds onder een regeling voor douanevervoer zijn geplaatst. In die gevallen brengt de luchtvaartmaatschappij het teken "TD" ook aan op de overeenkomstige luchtvrachtbrief en verwijst zij naar de gebruikte regeling alsmede het nummer en de datum van de aangifte voor douanevervoer of het document van overdracht en de naam van het kantoor van afgifte;

    d)"C" (gelijk aan "T2L") of "F" (gelijk aan "T2LF"), naargelang van het geval, voor Uniegoederen die niet onder een regeling douanevervoer zijn geplaatst;

    e)"X" voor Uniegoederen waarvan de uitvoer is beëindigd en de uitgang bevestigd en die niet onder een regeling douanevervoer zijn geplaatst.

    5.Het manifest dient eveneens de in artikel 109, lid 1, onder c) tot en met f), en artikel 109, lid 2, bedoelde gegevens te bevatten.

    6.De regeling gemeenschappelijk douanevervoer wordt als beëindigd beschouwd zodra de bevoegde douaneautoriteiten van de luchthaven van bestemming kunnen beschikken over het manifest dat met behulp van een elektronisch gegevensuitwisselingssysteem is verzonden, en de goederen bij hen zijn aangebracht.

    7.De door de luchtvaartmaatschappij gevoerde administratie aan de hand waarvan de bevoegde douaneautoriteiten een doeltreffende controle kunnen verrichten, bevat ten minste de in de leden 2 en 3 bedoelde gegevens.

    Indien nodig zenden de bevoegde douaneautoriteiten van de luchthaven van bestemming de relevante gegevens van manifesten die via een elektronisch gegevensuitwisselingssysteem zijn ontvangen, ter controle aan de bevoegde douaneautoriteiten van de luchthaven van vertrek.

    8.De luchtvaartmaatschappij stelt de bevoegde douaneautoriteiten in kennis van alle overtredingen en onregelmatigheden.

    9.De bevoegde douaneautoriteiten van de luchthaven van bestemming stellen de bevoegde douaneautoriteiten van de luchthaven van vertrek en de bevoegde douaneautoriteit die de vergunning heeft afgegeven, zo spoedig mogelijk in kennis van alle overtredingen en onregelmatigheden.".

    (35)De volgende artikelen worden ingevoegd:

    "Artikel 111 bis

    Raadpleging voorafgaand aan vergunningen om een elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer voor vervoer door de lucht te gebruiken

    1.Na te hebben onderzocht of is voldaan aan de in artikel 57, lid 4, vastgestelde voorwaarden voor de vergunning voor het gebruik van een elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer voor vervoer door de lucht zoals bedoeld in artikel 55, lid 1, onder h), raadpleegt de tot verlening van de vergunning bevoegde douaneautoriteit de douaneautoriteit van de luchthavens van vertrek en bestemming.

    Wanneer de geraadpleegde douaneautoriteit na het in de eerste alinea bedoelde onderzoek vaststelt dat de aanvrager niet aan een of meer voorwaarden en criteria voor de verlening van de vergunning voldoet, bezorgt zij haar resultaten, naar behoren gedocumenteerd en met argumenten onderbouwd, aan de tot verlening van de vergunning bevoegde douaneautoriteit.

    2.De raadplegingstermijn wordt vastgesteld op 45 dagen, te rekenen vanaf de mededeling van de tot verlening van de vergunning bevoegde douaneautoriteit van de voorwaarden die door de geraadpleegde douaneautoriteit moeten worden onderzocht.

    3.De overeenkomstig lid 1 vastgestelde raadplegingstermijn kan in elk van de volgende gevallen door de tot verlening van de vergunning bevoegde douaneautoriteit worden verlengd:

    a)wanneer gelet op de aard van de te verrichten onderzoeken de geraadpleegde autoriteit om meer tijd verzoekt;

    b)wanneer de aanvrager aanpassingen uitvoert om te garanderen dat wordt voldaan aan de voorwaarden en criteria zoals bedoeld in lid 1, en deze meedeelt aan de tot verlening van de vergunning bevoegde douaneautoriteit, die de geraadpleegde douaneautoriteit daarvan vervolgens in kennis stelt.

    4.Wanneer de geraadpleegde douaneautoriteit niet antwoordt binnen de overeenkomstig de lid 2 vastgestelde raadplegingstermijn, wordt aan de voorwaarden waarvoor de raadpleging heeft plaatsgevonden, geacht te zijn voldaan.

    5.De in de leden 1 en 4 vastgelegde raadplegingsprocedure kan ook worden toegepast voor de herziening van en het toezicht op een vergunning.

    Artikel 111 ter

    Formaliteiten voor het gebruik van een elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer voor vervoer door de lucht

    1.De goederen worden voor de regeling gemeenschappelijk douanevervoer vrijgegeven wanneer de gegevens van het elektronische vervoersdocument beschikbaar zijn gesteld aan het douanekantoor van vertrek op de luchthaven op de in de vergunning voorgeschreven wijze.

    2.Wanneer de goederen onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer worden geplaatst, vermeldt de houder van de regeling in het elektronisch vervoersdocument de toepasselijke code naast de desbetreffende artikelen:

    a)"T1" - goederen die niet de douanestatus van Uniegoederen hebben, die onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer worden geplaatst;

    b)"T2" - goederen die de douanestatus van Uniegoederen hebben, die onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer worden geplaatst;

    c)"T2F" - goederen die de douanestatus van Uniegoederen hebben, die worden overgebracht tussen een deel van het douanegebied van de Unie waar de bepalingen van Richtlijn 2006/112/EG 4 1 van de Raad of van Richtlijn 2008/118/EG 5 2 van de Raad niet van toepassing zijn, en een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer;

    d)"C" - Uniegoederen die niet onder een regeling douanevervoer zijn geplaatst;

    e)"TD" - reeds onder een regeling douanevervoer geplaatste goederen;

    f)"X" - Uniegoederen waarvan de uitvoer is beëindigd en de uitgang bevestigd en die niet onder een regeling douanevervoer zijn geplaatst.

    3.De regeling gemeenschappelijk douanevervoer is beëindigd wanneer de goederen bij het douanekantoor van bestemming op de luchthaven zijn aangebracht en de gegevens van het elektronische vervoersdocument aan dat douanekantoor beschikbaar zijn gesteld op de in de vergunning voorgeschreven wijze.

    4.De houder van de regeling stelt de douanekantoren van vertrek en van bestemming onmiddellijk van alle overtredingen en onregelmatigheden in kennis.

    5.De regeling gemeenschappelijk douanevervoer wordt geacht te zijn aangezuiverd, tenzij de douaneautoriteiten informatie hebben ontvangen of hebben vastgesteld dat de regeling niet naar behoren is beëindigd."



    BIJLAGE B

    Bijlage II bij aanhangsel I van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987 wordt als volgt gewijzigd:

    (1)De woorden "DEEL 1" na de titel van bijlage II worden geschrapt.

    (2)Punt 2 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)onder het tweede streepje in punt 2.1 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), een afdruk van het ED op gewoon papier, gemaakt met behulp van het geautomatiseerde systeem van de marktdeelnemer, zoals bepaald in bijlage B6 bis bij aanhangsel III, of";

    (b)in het derde streepje in punt 2.1 wordt het punt vervangen door een puntkomma;

    (c)onder het derde streepje in punt 2.1 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), een begeleidingsdocument voor douanevervoer (TAD), aangevuld met een lijst van artikelen (LoI).";

    (d)aan punt 2.2 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), kunnen ladingslijsten die aan bijlage B5 bis bij aanhangsel III voldoen en op het in bijlage B4 bis bij aanhangsel III opgenomen formulier zijn opgesteld, in de plaats van aanvullende formulieren worden gebruikt als het beschrijvende gedeelte van een schriftelijke aangifte voor douanevervoer, waarvan ze dan integrerend deel uitmaken.";

    (e)aan punt 2.3 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), wordt voor de toepassing van punt 2.1 van deze bijlage de aangifte voor douanevervoer opgesteld overeenkomstig bijlage B6 bis bij aanhangsel III.".

    (3)Onder het eerste streepje in punt 3.1 wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6): de aangifte voor douanevervoer wordt opgemaakt en bij het douanekantoor van vertrek ingediend in de exemplaren 1, 4 en 5 van het ED overeenkomstig de ED-overeenkomst of in twee exemplaren van het TAD, indien nodig aangevuld met een LoI, overeenkomstig de bijlagen A3 bis, A4 bis, A5 bis en A6 bis bij aanhangsel III;".

    (4)Punt 19 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)in punt 19.1 wordt het vierde streepje punt 19.2;

    (b)de volgende punten worden toegevoegd:

    "19.3 De geldigheidsduur van een certificaat van doorlopende zekerheidstelling of een certificaat van ontheffing van zekerheidstelling bedraagt ten hoogste twee jaar. Het douanekantoor van zekerheidstelling kan de geldigheidsduur echter eenmaal met een nieuwe termijn van ten hoogste twee jaar verlengen.

    19.4 Vanaf de datum waarop de intrekking van een vergunning voor doorlopende zekerheidstelling of de intrekking en opzegging van een verbintenis voor doorlopende zekerheidstelling van kracht worden, kan geen gebruik meer worden gemaakt van afgegeven certificaten om goederen onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer te plaatsen, en moeten deze certificaten onmiddellijk door de houder van de regeling bij het douanekantoor van zekerheidstelling worden ingeleverd.

    19.5. Elk land verstrekt de Europese Commissie informatie ter identificatie van de nog geldige certificaten die niet zijn ingeleverd of die als gestolen, verloren of vervalst zijn aangemeld. De Commissie stelt de andere landen hiervan in kennis.".

    (5)Punt 20.1 wordt als volgt gewijzigd:

    (a)de volgende alinea wordt ingevoegd als tweede alinea:

    "Vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), kan de douaneautoriteit aangiften voor douanevervoer aanvaarden die zijn aangevuld met ladingslijsten die niet voldoen aan alle vereisten in bijlage B5 bis bij aanhangsel III.";

    (b)in het derde streepje wordt het punt vervangen door een puntkomma;

    (c)onder het derde streepje wordt de volgende alinea toegevoegd:

    "vanaf de uitroldatums voor de upgrade van het in artikel 4 bedoelde elektronische douanevervoersysteem waarnaar wordt verwezen in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6): hierin, voor elk artikel, de in bijlage B5 bis bij aanhangsel III vereiste informatie is opgenomen.".



    BIJLAGE C

    Aanhangsel II van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987 wordt als volgt gewijzigd:

    (1)In artikel 2 bis, lid 1, wordt in het eerste streepje het woord "lidstaat" vervangen door "lidstaat van de Europese Unie".

    (2)Artikel 5, lid 2, wordt vervangen door:

    "Een document T2L is voorzien van het teken "T2L" of "T2LF".".

    (3)In artikel 6, lid 4, worden de woorden "bijlage B5" vervangen door "bijlage B5 bis".

    (4)In artikel 7, lid 1, worden de woorden "artikel 45" vervangen door "artikel 57".

    (5)In artikel 7, lid 2, onder c), worden de woorden "bijlage B5" vervangen door "bijlage B5 bis".

    (6)In artikel 7, lid 3, wordt het woord "ondernemingen" vervangen door "marktdeelnemers".

    (7)(heeft geen betrekking op het Nederlands).

    (8)In artikel 8, lid 1, wordt het woord "opgemaakt" vervangen door "afgegeven".

    (9)In artikel 9, lid 7, worden de woorden "een EVA-land" vervangen door "een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer,".

    (10)Artikel 11 wordt geschrapt.

    (11)In artikel 14, lid 1, worden de woorden "artikel 45" vervangen door "artikel 57, lid 1, onder d), artikel 57, lid 2, onder d), en artikel 57, lid 6".

    (12)In artikel 14, lid 2, worden de woorden "artikelen 46 tot en met 51" vervangen door "artikelen 59 en 60, artikel 61, lid 3, de artikelen 62 tot en met 69 en artikel 72".

    (13)Artikel 15, onder b), wordt vervangen door:

    "b)de wijze waarop de toegelaten afgever het gebruik van de genoemde formulieren rechtvaardigt;".

    (14)(heeft geen betrekking op het Nederlands).

    (15)In artikel 16, lid 3, worden de woorden "het kantoor van vertrek" vervangen door "de bevoegde autoriteit".

    (16)In artikel 18, lid 2, onder a), worden de woorden "artikel 45" vervangen door "artikel 57, lid 1, artikel 57, lid 2, onder d), en artikel 57, lid 6" en de woorden "artikel 45, lid 1, onder a)" vervangen door "artikel 57, lid 1, onder a)".

    (17)Een nieuw artikel 18 bis wordt ingevoegd:

    "Artikel 18 bis

    Douanemanifest

    1.De bevoegde autoriteiten van elk land kunnen scheepvaartmaatschappijen vergunning verlenen om het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen te verstrekken aan de hand van een via een elektronisch gegevensuitwisselingssysteem toegezonden douanemanifest dat betrekking heeft op de goederen.

    2.De in lid 1 bedoelde vergunning wordt uitsluitend verleend aan scheepvaartmaatschappijen die voldoen aan de in artikel 57, lid 1, onder a) en b), en artikel 57, lid 2, onder d), van aanhangsel I vastgestelde vereisten.

    3.Afgevers aan wie vergunning is verleend om het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen aan te tonen aan de hand van een scheepvaartmanifest zoals vastgesteld in artikel 10, kunnen ook het in dit artikel bedoelde douanemanifest afgeven.

    4.Het douanemanifest bevat ten minste de in artikel 10, lid 2, genoemde gegevens.".

    (18)In artikel 22, lid 2, wordt het woord "registratie" vervangen door "aanvaarding" en worden de woorden "artikel 18, lid 5" vervangen door "artikel 30, lid 2".



    BIJLAGE D

    De volgende bijlagen worden toegevoegd aan aanhangsel III bis van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987:

    1) Bijlage B2 bis

    "BIJLAGE B2 bis

    Deze bijlage is van toepassing vanaf de datum van de uitrol van het PoUS-systeem zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6).

    GEMEENSCHAPPELIJKE GEGEVENSVEREISTEN VOOR T2L/T2LF ALS BEWIJS VAN DE DOUANESTATUS VAN UNIEGOEDEREN

    Titel I

    ALGEMEEN

    1)    De gegevenselementen die moeten worden verstrekt voor een T2L/T2LF als een bewijs van de douanestatus van Uniegoederen, zijn opgenomen in de tabel met gegevensvereisten. De specifieke bepalingen met betrekking tot elk gegevenselement in titel I van aanhangsel II doen geen afbreuk aan de status van de in de tabel met gegevensvereisten omschreven gegevenselementen.

    2)    De symbolen "A", "B" of "C" in onderstaande tabel laten onverlet dat bepaalde gegevens alleen worden verzameld wanneer de omstandigheden dit rechtvaardigen. Zij kunnen worden aangevuld met voorwaarden of verduidelijkingen die zijn vermeld in de voetnoten bij de tabel met gegevensvereisten.

    3)    De formaten, codes en, indien van toepassing, de structuur van de in deze bijlage beschreven gegevensvereisten zijn gespecificeerd in bijlage B3 bis.

    Titel II

    SYMBOLEN

    Symbolen in de vakken

    Symbool

    Omschrijving symbool

    A

    Verplicht: gegevens die door elk land worden verlangd.

    B

    Facultatief voor de landen: gegevens waarvan de landen al dan niet kunnen afzien.

    C

    Facultatief voor de aangevers: gegevens die aangevers vrijwillig kunnen verstrekken, maar waarvan de opgave niet door de landen kan worden verlangd.

    X

    Vereist gegevenselement op het artikelniveau van een bewijs van de douanestatus van Uniegoederen. De informatie die op het artikelniveau van de goederen is ingevuld, is alleen geldig voor de betrokken artikelen.

    Y

    Vereist gegevenselement op het rubriekniveau van een bewijs van de douanestatus van Uniegoederen. De informatie die op het rubriekniveau is ingevuld, is geldig voor alle aangegeven artikelen.

    Elke combinatie van de symbolen "X" en "Y" betekent dat het desbetreffende gegevenselement op elk van de betrokken niveaus door de aangever kan worden verstrekt.

    Titel III

    Deel I

    TABEL MET GEGEVENSVEREISTEN

    (De voetnoten bij deze tabel zijn opgenomen tussen haakjes)

    Groep 1 – Informatie over berichten (inclusief codes voor regelingen)

    Nr. G.E.

    Vak nr.

    Naam G.E.

    T2L/T2LF

    1/3

    1/3

    Soort bewijs van douanestatus

    A

    XY

    1/4

    3

    Formulieren

    B

    (1)

    (2)

    Y

    1/5

    4

    Ladingslijsten

    B

    (1)

    Y

    1/6

    32

    Artikelnummer

    A

    (2)

    X

    1/8

    54

    Handtekening/Authenticatie

    A

    Y

    1/9

    5

    Totaal aantal artikelen

    B
    (1)

    Y

    Groep 2 – Verwijzingen naar berichten, documenten, certificaten, vergunningen

    Nr. G.E.

    Vak nr.

    Naam G.E.

    T2L/T2LF

    2/1

    40

    Vereenvoudigde aangifte/Voorafgaande documenten

    A

    XY

    2/2

    44

    Aanvullende informatie

    A

    XY

    2/3

    44

    Voorgelegde documenten, certificaten en vergunningen. Aanvullende referenties.

    A

    (7)

    XY

    2/5

    LRN

    A

    Y

    Groep 3 - Partijen

    Nr. G.E.

    Vak nr.

    Naam G.E.

    T2L/T2LF

    3/1

    2

    Exporteur

    A

    (13)

    (51)

    XY

    3/2

    2 (nr.)

    Identificatienummer exporteur

    A

    (52)

    XY

    3/20

    14 (nr.)

    Identificatienummer vertegenwoordiger

    A

    Y

    3/21

    14

    Code status vertegenwoordiger

    A

    Y

    3/43

    Identificatienummer aanvrager van een bewijs van de douanestatus van Uniegoederen

    A
    Y

    Groep 5 — Data/Tijden/Termijnen/Plaatsen/Landen/Regio's

    Nr. G.E.

    Vak nr.

    Naam G.E.

    T2L/T2LF

    5/4

    50,54

    Datum van aangifte

    B

    (1)

    Y

    5/5

    50,54

    Plaats van aangifte

    B

    (1)

    Y

    5/28

    Gevraagde geldigheid van het bewijs

    A

    Y

    Groep 6 - Identificatie van de goederen

    Nr. G.E.

    Vak nr.

    Naam G.E.

    T2L/T2LF

    6/1

    38

    Nettomassa (kg)

    A

    (23)

    X

    6/5

    35

    Brutomassa (kg)

    A

    XY

    6/8

    31

    Omschrijving van de goederen

    A
    X

    6/9

    31

    Soort verpakking

    A
    X

    6/10

    31

    Aantal colli

    A
    X

    6/11

    31

    Verzendingsmerken

    A
    X

    6/14

    33(1)

    Goederencode — Code van de gecombineerde nomenclatuur

    A

    (23)

    X

    6/18

    6

    Totaal aantal colli

    B

    Y

    Groep 7 – Vervoersinformatie (methoden, middelen en uitrusting)

    Nr. G.E.

    Vak nr.

    Naam G.E.

    T2L/T2LF

    7/2

    19

    Container

    A

    Y

    7/10

    31

    Identificatienummer container

    A
    XY

    Deel II

    VOETNOTEN

    Nummer van de voetnoot

    Omschrijving van de voetnoot

    (1)

    De landen mogen alleen om dit gegevenselement vragen in het kader van de papieren procedure.

    (2)

    Wanneer de papieren aangifte slechts op één artikel betrekking heeft, kunnen de landen bepalen dat in dit vak niets wordt ingevuld, aangezien het cijfer "1" reeds in vak 5 is vermeld.

    (7)

    De landen kunnen van deze verplichting afzien indien deze informatie via hun systemen automatisch en ondubbelzinnig uit andere gegevens van de aangifte kan worden afgeleid.

    (13)

    Voor de lidstaten van de Europese Unie - deze informatie is uitsluitend verplicht in de gevallen waarin het EORI-nummer in de Unie of een door de Unie erkend uniek derdeland-identificatienummer niet is verstrekt. Wanneer het EORI-nummer in de Unie of een uniek derdeland-identificatienummer is verstrekt, hoeft geen naam of adres te worden verstrekt, tenzij een papieren aangifte wordt gebruikt.

    (23)

    Alleen in te vullen wanneer de wetgeving van de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer, daarin voorziet.

    (51)

    Voor landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - deze informatie is verplicht.

    (52)

    Voor landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - deze informatie is verplicht. Het EORI-nummer in de Unie en het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, moeten worden verstrekt. Als er geen EORI-nummer is toegekend, wordt alleen het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, verstrekt.

    Titel IV

    Aantekeningen op de gegevensvereisten

    Deel I

    Inleiding

    De omschrijvingen en aantekeningen in deze titel zijn van toepassing op de gegevenselementen die in de tabel met gegevensvereisten in deel I van hoofdstuk 3 van titel I van deze bijlage zijn genoemd. 

    Deel II

    Gegevensvereisten

    1/3. Soort bewijs van douanestatus

    Vermeld de relevante code.

    1/4. Formulieren

    Vermeld het volgnummer van de set in het totale aantal gebruikte sets (formulieren en aanvullende formulieren samen). Bijvoorbeeld: wanneer één formulier en twee aanvullende formulieren worden ingediend, vul dan op het formulier "1/3", op het eerste aanvullende formulier "2/3" en op het tweede aanvullende formulier "3/3" in.

    Wanneer voor het bewijs van de status twee sets van vier exemplaren in plaats van één set van acht exemplaren worden gebruikt, worden deze geacht, wat het aantal formulieren betreft, slechts één set te vormen.

    1/5. Ladingslijsten

    Vermeld in cijfers het aantal eventueel bijgevoegde ladingslijsten of door de bevoegde autoriteit toegelaten lijsten van commerciële aard waarin de goederen zijn omschreven.

    1/6. Artikelnummer

    Het volgnummer van het artikel in het totale aantal artikelen dat in het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen is vermeld wanneer er meer dan één artikel is.

    1/8. Handtekening/Authenticatie

    Handtekening of authenticatie op andere wijze van het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen.

    1/9. Totaal aantal artikelen

    Het totale aantal artikelen dat vermeld is in het betrokken bewijs van de douanestatus van Uniegoederen. Een artikel wordt omschreven als de goederen in een bewijs van de douanestatus van Uniegoederen die met elkaar alle gegevens met het kenmerk "X" gemeen hebben in de tabel met gegevensvereisten in deel I van hoofdstuk 3 van titel I van deze bijlage.

    2/1. Vereenvoudigde aangifte/Voorafgaande documenten

    Vul in voorkomend geval de referentie in van de douaneaangifte op basis waarvan het bewijs van status is afgegeven.

    Wanneer de MRN van de douaneaangifte voor het vrije verkeer wordt verstrekt en het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen niet alle goederen van de douaneaangifte betreft, vermeld de respectieve artikelnummers in de douaneaangifte.

    2/2. Aanvullende informatie

    Vermeld de relevante code.

    2/3. Voorgelegde documenten, certificaten en vergunningen, aanvullende referenties

    a)    Identificatie- of referentienummer van tot staving van het bewijs van status voorgelegde Unie- of internationale documenten, certificaten en vergunningen, en aanvullende referenties.

    Vermeld met behulp van de relevante codes de krachtens specifieke regels vereiste gegevens, samen met de referentiegegevens van de tot staving van het bewijs van status voorgelegde documenten, en aanvullende referenties.

    b)    Identificatie- of referentienummer van tot staving van het bewijs van status voorgelegde nationale documenten, certificaten en vergunningen, en aanvullende referenties.

    Vermeld in voorkomend geval het nummer van de vergunning van de toegelaten afgever.

    2/5. LRN

    Het lokale referentienummer (LRN) moet worden gebruikt. Dit nummer is nationaal gedefinieerd en wordt in overeenstemming met de bevoegde autoriteiten door de aangever toegewezen om elk bewijs te identificeren.

    3/1. Exporteur

    Vermeld de volledige naam en adresgegevens van de betrokkene.

    3/2 Identificatienummer exporteur

    Voor de lidstaten van de Europese Unie - vermeld het EORI-nummer.

    Voor de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - vermeld het EORI-nummer in de Unie en het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer. Als er geen EORI-nummer is toegekend, wordt alleen het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, verstrekt.

    3/20. Identificatienummer vertegenwoordiger

    Deze informatie wordt vereist als deze verschilt van G.E. 3/43 Identificatienummer aanvrager van een bewijs van de douanestatus van Uniegoederen.

    Voor de lidstaten van de Europese Unie - vermeld het EORI-nummer.

    Voor de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - vermeld het EORI-nummer in de Unie en het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer. Als er geen EORI-nummer is toegekend, wordt alleen het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, verstrekt.

    3/21. Code status vertegenwoordiger

    Vermeld de relevante code waarmee de status van de vertegenwoordiger wordt weergegeven.

    3/43. Identificatienummer aanvrager van een bewijs van de douanestatus van Uniegoederen

    Voor de lidstaten van de Europese Unie - vermeld het EORI-nummer.

    Voor de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - vermeld het EORI-nummer in de Unie en het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer. Als er geen EORI-nummer is toegekend, wordt alleen het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, verstrekt.

    5/4. Datum van aangifte

    Datum waarop het betrokken bewijs van status opgesteld en in voorkomend geval ondertekend of anderszins gewaarmerkt is.

    5/5. Plaats van aangifte

    Plaats waar het betrokken bewijs van status is afgegeven.

    5/28. Gevraagde geldigheid van het bewijs

    Vermeld de gevraagde geldigheid van het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen, uitgedrukt in dagen.

    6/1. Nettomassa (kg)

    Vermeld de nettomassa, uitgedrukt in kilogram, van elk artikel. De nettomassa is de massa van de goederen zonder enige verpakking.

    Wanneer de nettomassa meer dan 1 kg bedraagt en een fractie van een eenheid (kg) omvat, mag deze als volgt worden afgerond:

       van 0,001 tot 0,499: afronding op de lagere eenheid (kg);

       van 0,5 tot 0,999: afronding op de hogere eenheid (kg).

    Het verdient aanbeveling een nettomassa van minder dan 1 kg te vermelden als "0", gevolgd door maximaal 6 decimalen, waarbij elke "0" aan het einde van een hoeveelheid wordt weggelaten (bv. 0,123 = 123 g, 0,00304 = 3 g en 40 mg, en 0,000654 = 654 mg).

    6/5. Brutomassa (kg)

    De brutomassa is het gewicht van de goederen, inclusief verpakking maar exclusief transportmaterieel.

    Wanneer de brutomassa meer dan 1 kg bedraagt en een fractie van een eenheid (kg) omvat, mag deze als volgt worden afgerond:

       van 0,001 tot 0,499: afronding op de lagere eenheid (kg);

       van 0,5 tot 0,999: afronding op de hogere eenheid (kg).

    Het verdient aanbeveling een brutomassa van minder dan 1 kg te vermelden als "0", gevolgd door maximaal 6 decimalen, waarbij elke "0" aan het einde van een hoeveelheid wordt weggelaten (bv. 0.123 = 123 gram, 0,00304 = 3 gram en 40 mg, en 0,000654 = 654 mg).

    Indien mogelijk mag de marktdeelnemer dit gewicht op artikelniveau vermelden.

    6/8. Omschrijving van de goederen

    Hieronder wordt de gebruikelijke handelsbenaming verstaan. Wanneer de goederencode moet worden verstrekt, moet de omschrijving zodanig nauwkeurig zijn dat de goederen aan de hand daarvan kunnen worden ingedeeld.

    6/9. Soort verpakking

    Vermeld de code die het soort verpakking specificeert.

    6/10. Aantal colli

    Het totale aantal colli op basis van de kleinste externe verpakkingseenheid. Dit is het aantal artikelen dat zodanig is verpakt dat ze niet van elkaar kunnen worden gescheiden zonder de verpakking open te maken, of het aantal stuks, indien onverpakt.

    Deze informatie wordt niet verstrekt wanneer de goederen los gestort zijn.

    6/11. Verzendingsmerken

    Vrije omschrijving van de merken en nummers op vervoerseenheden of verpakkingen.

    6/14. Goederencode — Code van de gecombineerde nomenclatuur

    Vermeld de uit ten minste zes cijfers bestaande code van het geharmoniseerd systeem inzake de omschrijving en codering van goederen. Voor nationaal gebruik mag de goederencode tot acht cijfers worden uitgebreid.

    7/2. Container

    Vermeld met behulp van de relevante code de veronderstelde situatie bij het overschrijden van de grens van de overeenkomstsluitende partij op basis van de informatie die beschikbaar is op het tijdstip waarop het verzoek om het bewijs wordt ingediend.

    7/10. Identificatienummer container

    Merken (letters en/of cijfers) ter identificatie van de transportcontainer.

    Voor een andere vervoerswijze dan door de lucht is een container een speciale bak voor het vervoer van vracht, verstevigd en stapelbaar en geschikt voor horizontaal en verticaal overladen.

    Bij luchtvervoer zijn containers speciale bakken voor het vervoer van vracht, verstevigd en geschikt voor horizontaal en verticaal overladen.

    In het kader van dit gegevenselement worden voor weg- en spoorvervoer gebruikte wissellaadbakken en opleggers als containers beschouwd.

    Voor onder de norm ISO 6346 vallende containers wordt, indien van toepassing, naast het identificatienummer van de container ook de door het Internationale bureau voor containers en intermodaal transport (BIC) toegewezen identificator (code) verstrekt.

    Voor wissellaadbakken en opleggers wordt de met de Europese norm EN 13044 geïntroduceerde ILU-code voor intermodale laadbakken gebruikt."



    2) Bijlage B3 bis

    "BIJLAGE B3 bis

    Deze bijlage is van toepassing vanaf de datum van de uitrol van het PoUS-systeem zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6).

    FORMATEN EN CODES VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE GEGEVENSVEREISTEN VOOR T2L/T2LF ALS BEWIJS VAN DE DOUANESTATUS VAN UNIEGOEDEREN

    Titel I

    ALGEMEEN

    1.    De in deze bijlage opgenomen formaten, codes en, indien van toepassing, structuur van de gegevenselementen zijn van toepassing ten aanzien van de gegevensvereisten voor het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen zoals bepaald in titel III van bijlage B2 bis.

    2.    De in deze bijlage omschreven formaten, codes en, indien van toepassing, structuur van de gegevenselementen zijn van toepassing op het papieren bewijs van de douanestatus van Uniegoederen.

    3.    Titel II van deze bijlage bevat de formaten van de gegevenselementen.

    4.    Wanneer de gegevens in een bewijs van de douanestatus van Uniegoederen zoals opgenomen in titel III van bijlage B2 bis de vorm van een code aannemen, moet de in titel III van deze bijlage opgenomen codelijst worden toegepast.

    5.    Met de omschrijving "type/lengte" in de toelichting bij een kenmerk wordt verwezen naar de vereisten voor het gegevenstype en de gegevenslengte. Voor het gegevenstype worden de volgende codes gebruikt:

    a alfabetisch

    n numeriek

    an alfanumeriek

    Het getal na de code geeft de toegelaten gegevenslengte aan. Hierbij geldt het volgende:

    de facultatieve twee punten voor de lengte-indicator betekenen dat de gegevens geen vaste lengte hebben, maar dat het maximale aantal karakters wordt aangegeven door de lengte-indicator. Een komma in de gegevenslengte betekent dat het kenmerk decimalen kan bevatten, waarbij het cijfer voor de komma de totale lengte van het kenmerk aangeeft en het cijfer na de komma het maximale aantal cijfers na de decimale punt.

    Voorbeelden van veldlengtes en formaten:

    a1    1 alfabetisch teken, vaste lengte

    n2    2 numerieke tekens, vaste lengte

    an3    3 alfanumerieke tekens, vaste lengte

    a..4    maximaal 4 alfabetische tekens

    n..5    maximaal 5 numerieke tekens

    an..6    maximaal 6 alfanumerieke tekens

    n..7,2    maximaal 7 numerieke tekens waaronder maximaal 2 decimalen, met een zwevend scheidingsteken.

    6.    De kardinaliteit op rubriekniveau die in de tabel in titel II van deze bijlage is vermeld, geeft aan hoe vaak het gegevenselement in een bewijs van douanestatus van Uniegoederen op rubriekniveau kan worden gebruikt.

    7.    De kardinaliteit op artikelniveau die in de tabel in titel II van deze bijlage is vermeld, geeft aan hoe vaak het gegevenselement voor het artikel in het betrokken bewijs van douanestatus van Uniegoederen kan worden herhaald.

    Titel II

    Formaten en kardinaliteit van de gemeenschappelijke gegevensvereisten voor het bewijs van douanestatus van Uniegoederen

    Volgnummer G.E.

    Naam G.E.

    Formaat G.E. (Type/lengte)

    Codelijst in titel III (J/N)

    Kardinaliteit rubriekniveau

    Kardinaliteit artikelniveau

    Opmerkingen

    1/3

    Soort bewijs van douanestatus

    an..5

    Y

    1x

    1x

    1/4

    Formulieren

    n..4

    N

    1x

    1/5

    Ladingslijsten

    n..5

    N

    1x

    1/6

    Artikelnummer

    n..5

    N

    1x

    1/8

    Handtekening/authenticatie

    an..35

    N

    1x

    1/9

    Totaal aantal artikelen

    n..5

    N

    1x

    2/1

    Vereenvoudigde aangifte/Voorafgaande documenten

    Categorie document: a1+ Soort voorafgaand document: an ..3 + Referentie voorafgaand document: an ..35+ Identificator artikelnummer: n..5

    Y

    9999x

    99x

    2/2

    Aanvullende informatie

    Gecodeerde versie (Uniecodes): n1 + an4 OF (nationale codes): a1 +an4 OF Vrije tekst: an..512

    Y

    99x

    De codes zijn nader omschreven in titel III.

    2/3

    Voorgelegde documenten, certificaten en vergunningen, aanvullende referenties

    Soort document (Uniecodes): a1 + an3 OF (nationale codes): n1+an3 + Identificator document: an..35

    Y

    1x

    99x

    2/5

    LRN

    an..22

    N

    1x

    3/1

    Exporteur

    Naam: an..70 + Straat en nummer: an..70 + Land: a2 + Postcode: an..9 + Stad: an..35

    N

    1x

    1x

    Landcode:

    de gebruikte alfabetische codificering voor landen en gebieden is gebaseerd op de huidige tweeletterige ISO-normen (a2), voor zover deze verenigbaar zijn met de voorschriften van Verordening (EU) nr. 1106/2012 van de Commissie van 27 november 2012 tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 471/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen, wat de bijwerking van de nomenclatuur van landen en gebieden betreft. Een geactualiseerde lijst van landcodes wordt op gezette tijden bij verordening van de Commissie bekendgemaakt.

    In het geval van groepagezendingen waarbij bewijzen op papier worden gebruikt, kan de code "00200" worden gebruikt samen met een lijst van exporteurs in overeenstemming met de aantekeningen bij G.E. 3/1 Exporteur in titel III van bijlage B2 bis bij aanhangsel II.

    3/2

    Identificatienummer exporteur

    an..17

    N

    1x

    1x

    3/20

    Identificatienummer vertegenwoordiger

    an..17

    N

    1x

    3/21

    Code status vertegenwoordiger

    n1

    Y

    1x

    3/43

    Identificatienummer aanvrager van een bewijs van de douanestatus van Uniegoederen

    an..17

    N

    1x

    5/4

    Datum van aangifte

    n8 (jjjjmmdd)

    N

    1x

    5/5

    Plaats van aangifte

    an..35

    N

    1x

    5/28

    Gevraagde geldigheidsduur van het bewijs

    n..3

    N

    1x

    6/1

    Nettomassa (kg)

    n..16,6

    N

    1x

    6/5

    Brutomassa (kg)

    n..16,6

    N

    1x

    1x

    6/8

    Omschrijving van de goederen

    an..512

    N

    1x

    6/9

    Soort verpakking

    an..2

    N

    99x

    De codelijst komt overeen met de laatste versie van VN/ECE-aanbeveling 21.

    6/10

    Aantal colli

    n..8

    N

    99x

    6/11

    Verzendingsmerken

    an..512

    N

    99x

    6/14

    Goederencode — Code van de gecombineerde nomenclatuur

    an..8

    N

    1x

    6/18

    Totaal aantal colli

    n..8

    N

    1x

    7/2

    Container

    n1

    Y

    1x

    7/10

    Identificatienummer container

    an..17

    N

    9999x

    9999x

    TITEL III

    Codes van de gemeenschappelijke gegevensvereisten voor het bewijs van douanestatus van Uniegoederen

    Deze titel bevat de codes die moeten worden gebruikt voor standaard papieren bewijzen van douanestatus van Uniegoederen.

    1/3. Soort bewijs van douanestatus

    Te gebruiken codes voor T2L-documenten 

    T2L    Bewijs van de douanestatus van Uniegoederen

    T2LF    Bewijs van de douanestatus van Uniegoederen die worden verzonden naar, vanuit of tussen gebieden met een bijzonder fiscaal regime

    T2LSM    Bewijs van de status van voor San Marino bestemde goederen met toepassing van artikel 2 van Besluit nr. 4/92 van het Samenwerkingscomité EEG-San Marino van 22 december 1992

    2/1. Vereenvoudigde aangifte/Voorafgaande documenten

    Dit gegevenselement bestaat uit alfanumerieke codes.

    Elke code is opgebouwd uit drie elementen. Het eerste element (an..3), bestaande uit cijfers of letters of een combinatie van cijfers en letters, geeft het soort document aan. Het tweede element (an..35) bevat de voor de identificatie van het document vereiste gegevens, hetzij het referentienummer, hetzij een ander herkenbaar kenmerk. Het derde element (an..5) wordt gebruikt om aan te geven naar welk artikel van het voorafgaande document wordt verwezen.

    Wanneer een douaneaangifte op papier wordt ingediend, worden de drie elementen van elkaar gescheiden door streepjes (-).

    1. Eerste element (an..3):

    Kies de afkorting van het gebruikte document in de onderstaande "Lijst van afkortingen voor documenten".

    Lijst van afkortingen voor documenten

    (numerieke codes afkomstig uit de UN Directories for electronic data interchange for administration, commerce and transport: List of code for data element 1001, Document/message name, coded — versie 2014b.)

    Containerlijst

    235

    Leveringsbon

    270

    Paklijst

    271

    Pro-formafactuur

    325

    Aangifte tot tijdelijke opslag

    337

    Summiere aangifte bij binnenbrengen

    355

    Handelsfactuur

    380

    Housevrachtbrief

    703

    Mastercognossement

    704

    Cognossement

    705

    Housecognossement

    714

    Vrachtbrief (spoor)

    720

    Vrachtbrief wegvervoer

    730

    Luchtvrachtbrief

    740

    Masterluchtvrachtbrief

    741

    Verzendingsformulier (postpakketten)

    750

    Document voor multimodaal/gecombineerd vervoer

    760

    Goederenmanifest

    785

    Borderel

    787

    Aangifte voor douanevervoer-gemengde zendingen (T)

    820

    Aangifte voor douanevervoer (T1)

    821

    Aangifte voor douanevervoer (T2)

    822

    Aangifte voor douanevervoer (T2F)

    T2F

    Bewijs van de douanestatus van Uniegoederen T2L

    825

    Bewijs van de douanestatus van Uniegoederen T2LF

    T2G

    TIR-carnet

    952

    ATA-carnet

    955

    Kenmerk/datum van inschrijving in de administratie van de aangever

    CLE

    Inlichtingenblad INF3

    IF3

    Vereenvoudigde aangifte

    SDE

    MRN aangifte

    MRN

    Goederenmanifest vereenvoudigde procedure

    MNS

    Andere

    ZZZ

    2. Tweede element (an..35):

    Vermeld hier het identificatienummer of ander herkenbaar kenmerk van het document.

    3. Derde element (an..5):

    Het artikelnummer van de goederen in kwestie zoals vermeld in G.E. 1/6. Artikelnummer op het voorafgaande document.

    2/2. Aanvullende informatie

    Aanvullende informatie op douanegebied wordt gecodeerd door middel van een code van vijf cijfers. Deze code wordt na de aanvullende informatie vermeld, tenzij de wetgeving van de overeenkomstsluitende partijen voorschrijft dat de code moet worden gebruikt in plaats van de tekst.

    Rechtsgrondslag

    Onderwerp

    Aanvullende informatie

    Code

    Bijlage B2 bis, titel III

    Meerdere documenten en partijen

    "Diverse"

    00200

    Bijlage B2 bis, titel III

    Aangever is afzender

    "Afzender"

    00300

    Bijlage B2 bis, titel III

    Aangever is exporteur

    "Exporteur"

    00400

    Bijlage B2 bis, titel III

    Aangever is geadresseerde

    "Geadresseerde"

    00500

    Bijlage B2 bis, titel III

    Verzoek om een langere geldigheidsduur van het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen

    "Langere geldigheidsduur van het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen"

    40100

    2/3. Voorgelegde documenten, certificaten en vergunningen, aanvullende referenties

    a)    Documenten, certificaten en vergunningen van overeenkomstsluitende partijen of internationale organisaties die tot staving van het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen worden voorgelegd, alsook aanvullende referenties moeten worden vermeld door middel van een code zoals omschreven in titel II, gevolgd door een identificatienummer of een ander herkenbaar kenmerk. De lijst van documenten, certificaten en vergunningen en van aanvullende referenties alsook van de overeenkomstige codes is in de Taric-databank opgenomen.

    b)    Nationale documenten, certificaten en vergunningen die tot staving van het bewijs van de douanestatus van Uniegoederen worden voorgelegd, alsook aanvullende referenties moeten worden vermeld door middel van een code zoals omschreven in titel II, eventueel gevolgd door een identificatienummer of een ander herkenbaar kenmerk. De vier tekens vormen volgens de eigen nomenclatuur van elk land vastgestelde codes.

    3/2. Code status vertegenwoordiger

    De status van vertegenwoordiger moet worden aangegeven door vóór de volledige naam en het adres een van de volgende codes (n1) te vermelden:

    2    Vertegenwoordiger - directe vertegenwoordiging (de douanevertegenwoordiger handelt in naam en voor rekening van een andere persoon)

    3    Vertegenwoordiger - indirecte vertegenwoordiging (de douanevertegenwoordiger handelt in eigen naam maar voor rekening van een andere persoon)

    Wanneer dit gegevenselement op een papieren document wordt gedrukt, wordt het tussen vierkante haken geplaatst (bijvoorbeeld: [2] of [3]).

    7/2. Container

    0    Niet in containers vervoerde goederen

    1    In containers vervoerde goederen"



    BIJLAGE E

    Bijlagen A2, B1 en C7 bij aanhangsel III van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987 worden als volgt gewijzigd:

    (1)In bijlage A2 wordt onder de titel van de bijlage de volgende alinea ingevoegd:

    "Deze bijlage wordt geschrapt vanaf de datum van de upgrade van het NCTS zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6)."

    (2)In bijlage B1 wordt onder de titel van de bijlage de volgende alinea ingevoegd:

    "Deze bijlage wordt geschrapt vanaf de datum van de upgrade van het NCTS zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6)."

    (3)In bijlage C7 wordt punt 1.2 als volgt gewijzigd:

    (a)punt 1.2.1 wordt geschrapt;

    (b)de cijfers "1.2.2." worden geschrapt;

    (c)de woorden "één kantoor van vertrek" worden vervangen door "één douanekantoor van vertrek".



    BIJLAGE F

    Het volgende aanhangsel wordt toegevoegd aan de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987:

    "Aanhangsel III bis

    Dit aanhangsel is van toepassing vanaf de datum van de upgrade van het NCTS zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6).

    AANGIFTEN VOOR DOUANEVERVOER, BEGELEIDINGSDOCUMENTEN VOOR DOUANEVERVOER EN ANDERE DOCUMENTEN

    Artikel 1

    Dit aanhangsel bevat de bepalingen, formulieren en modellen die nodig zijn voor het opstellen van de aangiften voor douanevervoer, het begeleidingsdocument voor douanevervoer en de andere documenten die overeenkomstig de aanhangsels I en II in het kader van de regeling gemeenschappelijk douanevervoer worden gebruikt.

    TITEL I

    GEBRUIK VAN ELEKTRONISCHE GEGEVENSVERWERKINGSTECHNIEKEN TEN BEHOEVE VAN DE AANGIFTE VOOR DOUANEVERVOER EN DE OPSTELLING VAN FORMULIEREN

    Artikel 2

    Aangifte voor douanevervoer

    Een aangifte voor douanevervoer zoals omschreven in artikel 25 van aanhangsel I bevat de in bijlage B6 bis opgenomen gegevenselementen en wordt opgesteld volgens het in bijlage A1 bis vastgestelde formaat met behulp van de daarin vastgestelde codes.

    Artikel 3

    Begeleidingsdocument voor douanevervoer

    Het begeleidingsdocument voor douanevervoer wordt verstrekt met gebruikmaking van het formulier in bijlage A3 bis. Het wordt opgesteld en gebruikt overeenkomstig de toelichting in bijlage A4 bis.

    Artikel 4

    Lijst van artikelen

    De lijst van artikelen wordt verstrekt met gebruikmaking van het formulier in bijlage A5 bis. Hij wordt opgesteld en gebruikt overeenkomstig de toelichting in bijlage A6 bis.

    TITEL II

    FORMULIEREN VOOR:

    – HET BEWIJS VAN DE DOUANESTATUS VAN UNIEGOEDEREN,

    – DE AANGIFTE VOOR DOUANEVERVOER VOOR REIZIGERS,

    – DE BEDRIJFSCONTINUÏTEITSPROCEDURE VOOR DOUANEVERVOER

    Artikel 5

    1.    De formulieren waarop de documenten ten bewijze van de douanestatus van Uniegoederen worden opgesteld, worden verstrekt met gebruikmaking van het formulier in de aanhangsels 1 tot en met 4 van bijlage I bij de ED-overeenkomst.

    2.    De formulieren waarop de aangiften voor douanevervoer voor reizigers en de aangiften voor douanevervoer in het kader van de bedrijfscontinuïteitsprocedure voor douanevervoer worden opgesteld, worden verstrekt met gebruikmaking van het formulier in aanhangsel 1 van bijlage I bij de ED-overeenkomst.

    3.    De gegevens worden op de formulieren doorgeschreven door middel van een zelfkopiërend procédé:

    a)    voor de aanhangsels 1 en 3, op de in aanhangsel 1 van bijlage II bij de ED-overeenkomst opgenomen exemplaren;

    b)    voor de aanhangsels 2 en 4, op de in aanhangsel 2 van bijlage II bij de ED-overeenkomst opgenomen exemplaren.

    4.    De formulieren worden ingevuld en gebruikt:

    a)    als document ten bewijze van de douanestatus van Uniegoederen overeenkomstig de toelichting in bijlage B2;

    b)    als aangifte voor douanevervoer voor reizigers of voor de bedrijfscontinuïteitsprocedure voor douanevervoer overeenkomstig de toelichting in bijlage B6.

    In beide gevallen dient, in voorkomend geval, van de codes van de bijlagen A1 bis en B3 gebruik te worden gemaakt.

    Artikel 6

    1.    De formulieren worden afgedrukt overeenkomstig artikel 2 van bijlage II bij de ED-overeenkomst.

    2.    In de linkerbovenhoek van het formulier kunnen de overeenkomstsluitende partijen een teken laten drukken ter identificatie van de betrokken overeenkomstsluitende partij. Zij kunnen eveneens de woorden "GEMEENSCHAPPELIJK DOUANEVERVOER" in plaats van de woorden "UNIEDOUANEVERVOER" laten drukken. De aangiften die van een dergelijk teken of van een dergelijke vermelding zijn voorzien, dienen te worden aanvaard wanneer zij in een andere overeenkomstsluitende partij worden ingediend.

    TITEL III

    ANDERE FORMULIEREN DAN HET ENIG DOCUMENT EN HET BEGELEIDINGSDOCUMENT VOOR DOUANEVERVOER

    Artikel 7

    Ladingslijsten

    1.    Het voor het opstellen van ladingslijsten te gebruiken formulier wordt verstrekt met gebruikmaking van het formulier in bijlage B4. Het wordt ingevuld overeenkomstig de toelichting in bijlage B5.

    2.    Het voor dit formulier te gebruiken papier is zodanig gelijmd dat het goed te beschrijven is, heeft een gewicht van ten minste 40 g per m² en is zo stevig dat het bij normaal gebruik niet scheurt of kreukt. De kleur van het papier kan door de betrokkenen zelf worden gekozen.

    3.    Het formaat van het formulier is 210 × 297 mm, waarbij in de lengte een afwijking van ten hoogste 5 mm minder of 8 mm meer is toegestaan.

    Artikel 8

    Kennisgevingen van doorgang

    Het voor het opstellen van kennisgevingen van doorgang te gebruiken formulier in het kader van de toepassing van artikel 21wordt verstrekt met gebruikmaking van het formulier in bijlage B8 bij dit aanhangsel.

    Artikel 9

    Ontvangstbewijzen

    Het ontvangstbewijs wordt verstrekt met gebruikmaking van het formulier in bijlage B10.

    Artikel 10

    Bewijzen van zekerheidstelling per aangifte

    1.    Het voor het opstellen van bewijzen van zekerheidstelling per aangifte te gebruiken formulier stemt overeen met het model in bijlage C3.

    2.    Het formulier wordt gedrukt op houtpapier, zodanig gelijmd dat het goed beschrijfbaar is, met een gewicht van ten minste 55 g/m². Het is voorzien van een roodkleurige, geguillocheerde onderdruk die elke vervalsing met behulp van mechanische of chemische middelen zichtbaar maakt. De kleur van het papier is wit.

    3.    Het formaat van het formulier is 148 × 105 mm.

    4.    Het formulier moet voorzien zijn van de naam en het adres van de drukker of van een teken aan de hand waarvan deze kan worden geïdentificeerd, en van een individueel nummer aan de hand waarvan het formulier kan worden geïdentificeerd.

    5.    De op bewijzen van zekerheidstelling per aangifte te gebruiken taal wordt bepaald door de bevoegde autoriteiten van het land waaronder het kantoor van zekerheidstelling ressorteert.

    Artikel 11

    Certificaat van doorlopende zekerheidstelling of van ontheffing van zekerheidstelling

    1.    De voor het opstellen van certificaten van doorlopende zekerheidstelling en van ontheffing van zekerheidstelling (hierna "certificaten" genoemd) te gebruiken formulieren stemmen overeen met het model in de bijlagen C5 en C6. Zij worden ingevuld overeenkomstig de toelichting in bijlage C7.

    2.    De certificaten worden gedrukt op wit houtpapier met een gewicht van ten minste 100g/m². Zij zijn aan de voor- en achterzijde voorzien van een geguillocheerde onderdruk die elke vervalsing met behulp van mechanische of chemische middelen zichtbaar maakt. Deze ondergrond is:

       groen voor certificaten van zekerheidstelling;

       lichtblauw voor certificaten van ontheffing van zekerheidstelling.

    3.    Het formaat van de certificaten is 210 × 148 mm.

    4.    De overeenkomstsluitende partijen moeten de formulieren voor de certificaten drukken of laten drukken. Elk certificaat is voorzien van een volgnummer.

    Artikel 12

    Gemeenschappelijke bepalingen bij titel III

    1.    Het formulier moet met de schrijfmachine of door middel van een mechanografisch of soortgelijk procédé worden ingevuld. De in de artikelen 7 en 8 bedoelde formulieren kunnen eveneens met de hand worden ingevuld, mits dit op duidelijk leesbare wijze met inkt en in blokletters gebeurt.

    2.    Het formulier moet worden ingevuld in een van de officiële talen van de overeenkomstsluitende partijen die door de bevoegde autoriteiten van het land van vertrek wordt aanvaard. Deze bepaling is evenwel niet van toepassing op de bewijzen van zekerheidstelling per aangifte.

    3.    De bevoegde autoriteiten van een ander land waar het formulier moet worden voorgelegd, kunnen zo nodig om een vertaling verzoeken in de officiële taal of een van de officiële talen van dat land.

    4.    Voor het certificaat van doorlopende zekerheidstelling of van ontheffing van zekerheidstelling wordt de te gebruiken taal bepaald door de bevoegde autoriteiten van het land waaronder het kantoor van zekerheidstelling ressorteert.

    5.    In de formulieren mogen geen schrappingen noch overschrijvingen voorkomen. Wijzigingen moeten worden aangebracht door de onjuiste gegevens door te halen en, in voorkomend geval, de gewenste gegevens toe te voegen. Elke aldus aangebrachte wijziging moet worden geparafeerd door de persoon die deze heeft aangebracht, en uitdrukkelijk door de bevoegde autoriteiten worden geviseerd.

    6.    Een overeenkomstsluitende partij kan, mits de andere overeenkomstsluitende partijen hiertoe vooraf toestemming verlenen en voor zover dit geen afbreuk doet aan de correcte toepassing van de overeenkomst, bijzondere maatregelen nemen om de fraudebestendigheid van de in deze titel genoemde formulieren te verbeteren."



    BIJLAGE G

    De volgende bijlagen worden toegevoegd aan aanhangsel III bis van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987:

    1)    Bijlage A1 bis

    "BIJLAGE A1 bis

    FORMATEN EN CODES VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE GEGEVENSVEREISTEN VOOR AANGIFTEN VOOR DOUANEVERVOER

    Deze bijlage is van toepassing vanaf de datum van de upgrade van het NCTS zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), met uitzondering van de gegevenselementen betreffende een elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer zoals bedoeld in artikel 55, lid 1, onder h), van aanhangsel I, die uiterlijk vanaf 1 mei 2018 van toepassing zullen zijn.

    Titel I

    ALGEMEEN

    1.    De in deze bijlage opgenomen formaten, codes en, indien van toepassing, structuur van de gegevenselementen zijn van toepassing ten aanzien van de gegevensvereisten voor aangiften voor douanevervoer, zoals bepaald in bijlage B6 bis.

    2.    De in deze bijlage omschreven formaten, codes en, indien van toepassing, structuur van de gegevenselementen zijn van toepassing op aangiften voor douanevervoer die worden gedaan zowel met behulp van elektronische gegevensverwerkingstechnieken als op papier.

    3.    Titel II bevat de formaten van de gegevenselementen.

    4.    Wanneer de gegevens in een aangifte voor douanevervoer zoals opgenomen in bijlage B6 bis bij dit aanhangsel de vorm van een code aannemen, moet de in titel II opgenomen codelijst worden toegepast.

    5.    Met de omschrijving "type/lengte" in de toelichting bij een kenmerk wordt verwezen naar de vereisten voor het gegevenstype en de gegevenslengte. Voor het gegevenstype worden de volgende codes gebruikt:

    a alfabetisch

    n numeriek

    an alfanumeriek

    Het getal na de code geeft de toegelaten gegevenslengte aan. Hierbij geldt het volgende:

    de facultatieve twee punten voor de lengte-indicator betekenen dat de gegevens geen vaste lengte hebben, maar dat het maximale aantal karakters wordt aangegeven door de lengte-indicator. Een komma in de gegevenslengte betekent dat het kenmerk decimalen kan bevatten, waarbij het cijfer voor de komma de totale lengte van het kenmerk aangeeft en het cijfer na de komma het maximale aantal cijfers na de decimale punt.

    Voorbeelden van veldlengtes en formaten:

    a1    1 alfabetisch teken, vaste lengte

    n2    2 numerieke tekens, vaste lengte

    an3    3 alfanumerieke tekens, vaste lengte

    a..4    maximaal 4 alfabetische tekens

    n..5    maximaal 5 numerieke tekens

    an..6    maximaal 6 alfanumerieke tekens

    n..7,2    maximaal 7 numerieke tekens waaronder maximaal 2 decimalen, met een zwevend scheidingsteken.

    6.    De kardinaliteit op rubriekniveau die in de tabel in titel II van deze bijlage is vermeld, geeft aan hoe vaak het gegevenselement in een aangifte voor douanevervoer op rubriekniveau kan worden gebruikt.

    7.    De kardinaliteit op artikelniveau die in de tabel in titel II van deze bijlage is vermeld, geeft aan hoe vaak het gegevenselement voor het desbetreffende artikel in de aangifte kan worden herhaald.

    8.    De landen mogen nationale codes gebruiken voor de gegevenselementen 1/11 Aanvullende regeling, 2/2 Aanvullende informatie en 2/3 Voorgelegde documenten, certificaten en vergunningen, aanvullende referenties. De landen delen de Commissie de lijst van nationale codes mee die voor deze gegevenselementen worden gebruikt. De Commissie publiceert de lijst van deze codes.

    TITEL II

    FORMATEN EN KARDINALITEIT VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE GEGEVENSVEREISTEN VOOR AANGIFTEN VOOR DOUANEVERVOER

    Volgnummer G.E.

    Naam G.E.

    Formaat G.E. (Type/lengte)

    Codelijst in titel III (J/N)

    Kardinaliteit rubriekniveau

    Kardinaliteit artikelniveau

    Opmerkingen

    1/2

    Soort aangifte - aanvulling

    a1

    Y

    1x

    1/3

    Aangifte voor douanevervoer

    an..5

    Y

    1x

    1x

    1/4

    Formulieren

    n..4

    N

    1x

    1/5

    Ladingslijsten

    n..5

    N

    1x

    1/6

    Artikelnummer

    n...5

    N

    1x

    1/8

    Handtekening/Authenticatie

    an..35

    N

    1x

    1/9

    Totaal aantal artikelen

    n..5

    N

    1x

    2/1

    Vereenvoudigde aangifte/Voorafgaande documenten

    Soort voorafgaand document: an ..3 +

    Referentie voorafgaand document: an ..35+

    Identificator artikelnummer: n..5

    Y

    9999x

    99x

    2/2

    Aanvullende informatie

    Gecodeerde versie

    (Uniecodes): n1 + an4

    OF

    (nationale codes): a1 +an4

    OF

    Vrije tekst: an..512

    Y

    99x

    De codes zijn nader omschreven in titel III.

    2/3

    Voorgelegde documenten, certificaten en vergunningen, aanvullende referenties

    Soort document

    (Uniecodes): a1+ an3

    OF

    (nationale codes): n1+an3+

    Identificator document:

    an..35

    Y

    1x

    99x

    3/1

    Exporteur

    Naam: an..70 +

    Straat en nummer: an..70 +

    Land: a2 +

    Postcode an..9 +

    Stad: an..35

    N

    1x

    1x

    Landcode:

    de gebruikte alfabetische codificering voor landen en gebieden is gebaseerd op de huidige tweeletterige ISO-normen (a2).

    In het geval van groepagezendingen waarbij aangiften op papier worden gebruikt, kan de code "00200" worden gebruikt samen met een lijst van exporteurs in overeenstemming met de aantekeningen bij G.E. 3/1 Exporteur in titel III van bijlage B6 bis bij aanhangsel III.

    3/2

    Identificatienummer exporteur

    an..17

    N

    2x

    2x

    Voor lidstaten van de Europese Unie - het EORI-nummer in de Unie of een door de Unie erkend uniek derdeland-identificatienummer.

    Voor landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - het EORI-nummer in de Unie (mits dit is toegekend en geldig is op het tijdstip van indiening van de aangifte) en het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer.

    3/9

    Geadresseerde

    Naam: an..70 +

    Straat en nummer: an..70 +

    Land: a2 +

    Postcode an..9 +

    Stad: an..35

    N

    1x

    1x

    Gebruik de landcode zoals omschreven voor G.E. 3/1 Exporteur.

    In het geval van groepagezendingen waarbij aangiften op papier worden gebruikt, kan de code "00200" worden gebruikt samen met een lijst van geadresseerden in overeenstemming met de aantekeningen bij G.E. 3/9 Geadresseerde in titel III van bijlage B6 bis bij aanhangsel III.

    3/10

    Identificatienummer geadresseerde

    an..17

    N

    2x

    2x

    Gebruik het identificatienummer zoals omschreven voor G.E. 3/2 Identificatienummer exporteur.

    3/19

    Vertegenwoordiger

    Naam: an..70 +

    Straat en nummer: an..70 +

    Land: a2 +

    Postcode an..9 +

    Stad: an..35

    N

    1x

    Gebruik de landcode zoals omschreven voor G.E. 3/1 Exporteur.

    3/20

    Identificatienummer vertegenwoordiger

    an..17

    N

    2x

    Gebruik het identificatienummer zoals omschreven voor G.E. 3/2 Identificatienummer exporteur.

    3/21

    Code status vertegenwoordiger

    n1

    Y

    1x

    3/22

    Houder van de regeling douanevervoer

    Naam: an..70 +

    Straat en nummer: an..70 +

    Land: a2 +

    Postcode an..9 +

    Stad: an..35

    N

    1x

    Gebruik de landcode zoals omschreven voor G.E. 3/1 Exporteur.

    3/23

    Identificatienummer houder van de regeling douanevervoer

    an..17

    N

    2x

    Gebruik het identificatienummer zoals omschreven voor G.E. 3/2 Identificatienummer exporteur.

    3/37

    Identificatienummer extra actor(en) in de toeleveringsketen

    Code rol: a..3 +

    Identificator: an..17

    Y

    99x

    99x

    De codes voor de rol van extra actoren in de toeleveringsketen zijn omschreven in titel II.

    Gebruik het identificatienummer zoals omschreven voor G.E. 3/2 Identificatienummer exporteur.

    5/4

    Datum van aangifte

    n8 (jjjjmmdd)

    N

    1x

    5/5

    Plaats van aangifte

    an..35

    N

    1x

    5/6

    Kantoor van bestemming (en land)

    an8

    N

    1x

    De structuur van het identificatienummer van het douanekantoor is omschreven in titel III.

    5/7

    Voorzien kantoor van doorgang (en land)

    an8

    N

    9x

    Het identificatienummer van het douanekantoor dient de structuur te volgen die is omschreven in G.E. 5/6 Kantoor van bestemming (en land).

    5/8

    Code land van bestemming

    a2

    N

    1x

    Gebruik de landcode zoals omschreven voor G.E. 3/1 Exporteur.

    5/21

    Plaats van lading

    Gecodeerd: an..17

    OF

    Vrije tekst: a2 (landcode) + an..35 (plaats)

    N

    1x

    Indien de plaats van lading is gecodeerd volgens UN/LOCODE, is dit gegeven gelijk aan de UN/LOCODE als omschreven in titel III voor G.E. 5/6 Kantoor van bestemming (en land).

    Indien de plaats van lading niet is gecodeerd volgens UN/LOCODE, wordt het land waar de plaats van lading zich bevindt, aangeduid met de code zoals omschreven voor G.E. 3/1 Exporteur.

    5/23

    Plaats van de goederen

    Land: a2 +

    Soort plaats: a1 +

    Kenmerk van de identificatie: a1 +

    Gecodeerd:

    Identificatie van de plaats: an..35 +

    Aanvullende identificator: n..3

    OF

    Vrije tekst:

    Straat en nummer: an..70 +

    Postcode an..9 +

    Stad: an..35

    Y

    1x

    De structuur van de code is omschreven in titel III.

    6/1

    Nettomassa (kg)

    n..16,6

    N

    1x

    6/5

    Brutomassa (kg)

    n..16,6

    N

    1x

    1x

    6/8

    Omschrijving van de goederen

    an..512

    N

    1x

    6/9

    Soort verpakking

    N

    99x

    De codelijst komt overeen met de laatste versie van VN/ECE-aanbeveling 21.

    6/10

    Aantal colli

    n..8

    N

    99x

    6/11

    Verzendingsmerken

    an..512

    N

    99x

    6/13

    CUS-code

    an8

    N

    1x

    Code toegekend in het kader van de Europese douanelijst van chemische stoffen (ECICS).

    6/14

    Goederencode — Code van de gecombineerde nomenclatuur

    an..8

    N

    1x

    6/18

    Totaal aantal colli

    n..8

    N

    1x

    7/1

    Overlading

    Plaats van overlading: Land: a2 +

    Soort plaats: a1 +

    Kenmerk van de identificatie: a1 +

    Gecodeerd:

    Identificatie van de plaats: an..35 +

    Aanvullende identificator: n..3

    OF

    Vrije tekst:

    Straat en nummer: an..70 +

    Postcode an..9 +

    Stad: an..35

    +

    Identiteit nieuw vervoermiddel

    Soort identificatie: n2 +

    Identificatienummer: an..35 +

    Nationaliteit nieuw vervoermiddel a2

    +

    Indicator of de zending al dan niet in een container is geladen: n1

    N

    1x

    Gebruik de landcode zoals omschreven voor G.E. 3/1 Exporteur.

    De plaats van overlading dient de structuur te volgen van G.E. 5/23 Plaats van de goederen.

    De identiteit van het vervoermiddel dient de structuur te volgen van G.E. 7/7 Identiteit van het vervoermiddel bij vertrek.

    De nationaliteit van het vervoermiddel dient de structuur te volgen van G.E. 7/8 Nationaliteit van het vervoermiddel bij vertrek.

    Voor de indicator of de goederen al dan niet in een container zijn geladen, dient gebruik te worden gemaakt van de codes voor G.E. 7/2 Container in titel III.

    7/2

    Container

    n1

    Y

    1x

    7/4

    Vervoerswijze aan de grens

    n1

    Y

    7/5

    Binnenlandse vervoerswijze

    n1

    N

    1x

    1x

    Gebruik de in titel III vermelde codes voor G.E. 7/4 Vervoerswijze aan de grens.

    7/7

    Identiteit van het vervoermiddel bij vertrek

    Soort identificatie: n2 +

    Identificatienummer: an..35

    Y

    1x

    1x

    7/8

    Nationaliteit van het vervoermiddel bij vertrek

    a2

    N

    1x

    1x

    Gebruik de landcode zoals omschreven voor G.E. 3/1 Exporteur.

    7/10

    Identificatienummer container

    an..17

    N

    9999x

    9999x

    7/14

    Identiteit van het grensoverschrijdende actieve vervoermiddel

    Soort identificatie: n2 +

    Identificatienummer: an..35

    N

    1x

    1x

    Gebruik voor het soort identificatie de codes als omschreven voor G.E. 7/7 Identiteit van het vervoermiddel bij vertrek.

    7/15

    Nationaliteit van het grensoverschrijdende actieve vervoermiddel

    a3

    N

    1x

    1x

    Gebruik de landcode zoals omschreven voor G.E. 3/1 Exporteur.

    7/18

    Verzegelingsnummer

    Aantal verzegelingen: n..4 +

    Identificator verzegeling: an..20

    N

    1x

    9999x

    1x

    9999x

    7/19

    Andere voorvallen tijdens het vervoer

    an..512

    N

    1x

    8/2

    Soort zekerheidstelling

    an1

    Y

    9x

    8/3

    Referentie zekerheidstelling

    GRN: an..24 +

    Toegangscode: an..4 +

    Valutacode: a3 +

    Bedrag van een schuld: n..16,2 +

    Douanekantoor van zekerheidstelling: an8

    N

    99x

    Gebruik voor de valuta de drieletterige ISO-muntcode (ISO 4217).

    Het identificatienummer van het douanekantoor dient de structuur te volgen die is omschreven in G.E. 5/6 Kantoor van bestemming (en land).

    8/4

    Zekerheid niet geldig in

    a2

    N

    99x

    Gebruik de landcode zoals omschreven voor G.E. 3/1 Exporteur.

    Titel III

    CODES BETREFFENDE DE GEMEENSCHAPPELIJKE GEGEVENSVEREISTEN VOOR EEN AANGIFTE VOOR DOUANEVERVOER

    Deze titel bevat de codes die moeten worden gebruikt op standaard elektronische en papieren aangiften voor douanevervoer.

    1/2 Soort aangifte - aanvulling

    D    aangifte voor douanevervoer die wordt ingediend overeenkomstig artikel 29 bis van aanhangsel I van de overeenkomst

    1/3. Aangifte voor douanevervoer

    Te gebruiken codes voor douanevervoer:

    T    Gemengde zendingen bevattende zowel goederen die de douanestatus van Uniegoederen hebben als goederen die niet de douanestatus van Uniegoederen hebben, die onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer worden geplaatst.

    T1    Goederen die niet de douanestatus van Uniegoederen hebben, die onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer worden geplaatst.

    T2    Goederen die de douanestatus van Uniegoederen hebben, die onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer worden geplaatst.

    T2F    Goederen die de douanestatus van Uniegoederen hebben, die worden vervoerd tussen een deel van het douanegebied van de Unie waar de bepalingen van Richtlijn 2006/112/EG 6* van de Raad of Richtlijn 2008/118/EG van de Raad 7** niet van toepassing zijn, en een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer.

    8C    Uniegoederen die niet onder een regeling gemeenschappelijk douanevervoer zijn geplaatst in het kader van de toepassing van artikel 55, lid 1, onder h), van aanhangsel I.

    TD    Goederen die reeds onder een regeling douanevervoer zijn geplaatst in het kader van de toepassing van artikel 55, lid 1, onder h), van aanhangsel I.

    X    Uit te voeren Uniegoederen die niet onder een regeling douanevervoer zijn geplaatst in het kader van de toepassing van artikel 55, lid 1, onder h), van aanhangsel I.

    2/1 Vereenvoudigde aangifte/Voorafgaande documenten

    Dit gegevenselement bestaat uit alfanumerieke codes.

    Elke code is opgebouwd uit drie elementen. Het eerste element (an..3), bestaande uit cijfers of letters of een combinatie van cijfers en letters, geeft het soort document aan. Het tweede element (an..35) bevat de voor de identificatie van het document vereiste gegevens, hetzij het referentienummer, hetzij een ander herkenbaar kenmerk. Het derde element (an..5) wordt gebruikt om aan te geven naar welk artikel van het voorafgaande document wordt verwezen.

    Wanneer een douaneaangifte op papier wordt ingediend, worden de drie elementen van elkaar gescheiden door streepjes (-).

    1. Eerste element (an..3):

    Kies de afkorting van het gebruikte document in de onderstaande "Lijst van afkortingen voor documenten".

    Lijst van afkortingen voor documenten

    (numerieke codes afkomstig uit de UN Directories for electronic data interchange for administration, commerce and transport: List of code for data element 1001, Document/message name, coded — versie 2014b.)

    Containerlijst

    235

    Leveringsbon

    270

    Paklijst

    271

    Pro-formafactuur

    325

    Aangifte tot tijdelijke opslag

    337

    Summiere aangifte bij binnenbrengen

    355

    Handelsfactuur

    380

    Housevrachtbrief

    703

    Mastercognossement

    704

    Cognossement

    705

    Housecognossement

    714

    Vrachtbrief (spoor)

    720

    Vrachtbrief wegvervoer

    730

    Luchtvrachtbrief

    740

    Masterluchtvrachtbrief

    741

    Verzendingsformulier (postpakketten)

    750

    Document voor multimodaal/gecombineerd vervoer

    760

    Goederenmanifest

    785

    Borderel

    787

    Aangifte voor douanevervoer-gemengde zendingen (T)

    820

    Aangifte voor douanevervoer (T1)

    821

    Aangifte voor douanevervoer (T2)

    822

    Aangifte voor douanevervoer (T2F)

    T2F

    Bewijs van de douanestatus van Uniegoederen T2L

    825

    Bewijs van de douanestatus van Uniegoederen T2LF

    T2G

    TIR-carnet

    952

    ATA-carnet

    955

    Kenmerk/datum van inschrijving in de administratie van de aangever

    CLE

    Inlichtingenblad INF3

    IF3

    Vereenvoudigde aangifte

    SDE

    MRN aangifte

    MRN

    Goederenmanifest vereenvoudigde procedure

    MNS

    Andere

    ZZZ

    2. Tweede element (an..35):

    Vermeld hier het identificatienummer of ander herkenbaar kenmerk van het document.

    Indien naar het MRN wordt verwezen als voorafgaand document, moet het referentienummer de volgende structuur hebben:

    Veld

    Inhoud

    Formaat

    Voorbeeld

    1

    Laatste twee cijfers van het jaar van formele aanvaarding van de aangifte (JJ)

    n2

    15

    2

    Identificator van het land waar de aangifte voor douanevervoer is ingediend (tweeletterige landcode)

    a2

    RO

    3

    Uniek identificerend kenmerk voor elk bericht per jaar en land

    an12

    9876AB889012

    4

    Identificator van de regeling

    a1

    B

    5

    Controlecijfer

    an1

    5

    Veld 1 en 2: zie uitleg hierboven.

    Veld 3: identificerend kenmerk voor het bericht in kwestie. De wijze waarop het veld wordt gebruikt, valt onder de verantwoordelijkheid van de landen, maar elk bericht dat in de loop van een jaar in het betreffende land is afgehandeld, dient een uniek nummer te krijgen voor de regeling in kwestie.

    Landen die het identificatienummer van het bevoegde douanekantoor in het MRN willen opnemen, kunnen hiervoor de eerste zes tekens gebruiken.

    Veld 4: in dit veld moet een identificator van de regeling zoals omschreven in onderstaande tabel worden ingevuld.

    Veld 5: in dit veld moet een waarde worden ingevuld die een controlecijfer voor het gehele MRN is. Hiermee kunnen fouten bij het invoeren van het gehele MRN worden ontdekt.

    Te gebruiken codes in veld 4 Identificator van de regeling:

    Code

    Regeling

    A

    Uitsluitend uitvoer

    B

    Uitvoeraangifte en summiere aangifte bij uitgaan

    C

    Uitsluitend summiere aangifte bij uitgaan

    D

    Kennisgeving van wederuitvoer

    E

    Verzending van goederen in verband met gebieden met een bijzonder fiscaal regime

    J

    Uitsluitend aangifte voor douanevervoer

    K

    Aangifte voor douanevervoer en summiere aangifte bij uitgaan

    L

    Aangifte voor douanevervoer en summiere aangifte bij binnenbrengen

    M

    Bewijs van de douanestatus van Uniegoederen

    R

    Uitsluitend invoeraangifte

    S

    Invoeraangifte en summiere aangifte bij binnenbrengen

    T

    Uitsluitend summiere aangifte bij binnenbrengen

    U

    Aangifte tot tijdelijke opslag

    W

    Aangifte tot tijdelijke opslag en summiere aangifte bij binnenbrengen

    3. Derde element (an..5):

    Het artikelnummer van de goederen in kwestie zoals vermeld in G.E. 1/6. Artikelnummer op het voorafgaande document.

    Bijvoorbeeld:

    Het betrokken artikel van de aangifte was het 5e artikel op het document voor douanevervoer T1 (voorafgaand document) waaraan het kantoor van bestemming het nummer "238544" heeft toegekend. De code is dan "821-238544-5" ("821" voor de regeling douanevervoer, "238544" voor het registratienummer van het document (of MRN voor NCTS-transacties) en "5" voor het artikelnummer).

    Wanneer, in het geval van papieren aangiften voor douanevervoer, meer dan een referentienummer moet worden vermeld en de landen verlangen dat de informatie gecodeerd wordt, is code 00200 zoals omschreven in G.E. 2/2 Aanvullende informatie van toepassing.

    2/2 Aanvullende informatie.

    Aanvullende informatie op douanegebied wordt gecodeerd door middel van een code van vijf cijfers. Deze code wordt na de aanvullende informatie vermeld, tenzij de wetgeving van de overeenkomstsluitende partijen voorschrijft dat de code moet worden gebruikt in plaats van de tekst.

    De codes "00200" en "00300" worden uitsluitend gebruikt bij papieren aangiften voor douanevervoer, indien van toepassing.

    De codes "20100", "20200" en "20300" worden gebruikt bij papieren en elektronische aangiften voor douanevervoer, indien van toepassing.

    Rechtsgrondslag

    Onderwerp

    Aanvullende informatie

    Code

    Bijlage B6 bis, titel III

    Meerdere documenten en partijen

    "Diverse"

    00200

    Bijlage B6 bis, titel III

    Aangever is afzender

    "Afzender"

    00300

    Artikel 18 van de overeenkomst

    Uitvoer uit een overeenkomstsluitende partij of uit de Unie, onderworpen aan beperkingen.

    20 100

    Artikel 18 van de overeenkomst

    Uitvoer uit een overeenkomstsluitende partij of uit de Unie, onderworpen aan rechten.

    20 200

    Artikel 18 van de overeenkomst

    Uitvoer

    "Uitvoer"

    20 300

    2/3. Voorgelegde documenten, certificaten en vergunningen, aanvullende referenties

    a)    Documenten, certificaten en vergunningen van overeenkomstsluitende partijen of internationale organisaties die tot staving van de aangifte voor douanevervoer worden voorgelegd, alsook aanvullende referenties moeten worden vermeld door middel van een code zoals omschreven in titel II, gevolgd door een identificatienummer of ander herkenbaar kenmerk. De lijst van documenten, certificaten en vergunningen en van aanvullende referenties alsook van de overeenkomstige codes is in de Taric-databank opgenomen.

    b)    Nationale documenten, certificaten en vergunningen die tot staving van de aangifte voor douanevervoer worden voorgelegd, alsook aanvullende referenties moeten worden vermeld door middel van een code zoals omschreven in titel II, eventueel gevolgd door een identificatienummer of ander herkenbaar kenmerk. De vier tekens vormen volgens de eigen nomenclatuur van elk land vastgestelde codes.

    3/1 Exporteur

    Wanneer aangiften voor douanevervoer op papier worden gebruikt en de landen verlangen dat de informatie gecodeerd wordt, is in het geval van groepagezendingen code 00200 zoals omschreven in G.E 2/2 Aanvullende informatie van toepassing.

    3/2 Identificatienummer exporteur

    Voor de lidstaten van de Europese Unie - vermeld het EORI-nummer in de Unie of een door de Unie erkend uniek derdeland-identificatienummer.

    Voor de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - vermeld zowel het EORI-nummer in de Unie als het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer. Als er geen EORI-nummer is toegekend, wordt alleen het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, vermeld.

    3/9 Geadresseerde

    Wanneer aangiften voor douanevervoer op papier worden gebruikt en de landen verlangen dat de informatie gecodeerd wordt, is in het geval van groepagezendingen code 00200 zoals omschreven in G.E 2/2 Aanvullende informatie van toepassing.

    3/10 Identificatienummer geadresseerde

    Voor de lidstaten van de Europese Unie - vermeld het EORI-nummer in de Unie of een door de Unie erkend uniek derdeland-identificatienummer.

    Voor de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - vermeld zowel het EORI-nummer in de Unie als het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer. Als er geen EORI-nummer is toegekend, wordt alleen het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, vermeld.

    3/20 Identificatienummer vertegenwoordiger

    Voor de lidstaten van de Europese Unie - vermeld het EORI-nummer in de Unie of een door de Unie erkend uniek derdeland-identificatienummer.

    Voor de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - vermeld zowel het EORI-nummer in de Unie als het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer. Als er geen EORI-nummer is toegekend, wordt alleen het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, vermeld.

    3/21 Code status vertegenwoordiger

    De status van vertegenwoordiger moet worden aangegeven door vóór de volledige naam en het adres een van de volgende codes (n1) te vermelden:

    2        Vertegenwoordiger - directe vertegenwoordiging (de douanevertegenwoordiger handelt in naam en voor rekening van een andere persoon)

    3        Vertegenwoordiger - indirecte vertegenwoordiging (de douanevertegenwoordiger handelt in eigen naam maar voor rekening van een andere persoon)

    Wanneer dit gegevenselement op een papieren document wordt gedrukt, wordt het tussen vierkante haken geplaatst (bijvoorbeeld: [2] of [3]).

    3/22 Houder van de regeling douanevervoer

    Voor de lidstaten van de Europese Unie - vermeld het EORI-nummer in de Unie of een door de Unie erkend uniek derdeland-identificatienummer.

    Voor de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - vermeld zowel het EORI-nummer in de Unie als het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer. Als er geen EORI-nummer is toegekend, wordt alleen het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, vermeld.

    3/37 Identificatienummer extra actoren in de toeleveringsketen

    Dit gegevenselement bestaat uit twee onderdelen:

    1.    Code rol

    De volgende partijen kunnen worden opgegeven:

    Code rol

    Partij

    Omschrijving

    CS

    Groepage-expediteur

    Expediteur die afzonderlijke kleinere zendingen samenbrengt in één grotere zending (groepage), die wordt verzonden naar een tegenhanger van de groepage-expediteur, die de gegroepeerde zending opnieuw opsplitst in haar oorspronkelijke delen

    MF

    Fabrikant

    Partij die goederen vervaardigt

    FW

    Expediteur

    Partij die de expeditie van goederen voor zijn rekening neemt

    WH

    Entrepothouder

    Partij die verantwoordelijk is voor goederen die in een entrepot worden opgeslagen

    2.    Identificatienummer van de partij

    De structuur van dit nummer komt overeen met de structuur zoals omschreven voor G.E. 3/2 Identificatienummer exporteur.

    5/6 Kantoor van bestemming (en land)

    De te gebruiken codes (an8) hebben de volgende structuur:

    - de eerste twee tekens (a2) identificeren het land door middel van de landcode die is vastgesteld voor Identificatienummer exporteur,

    - de volgende zes tekens (an6) duiden het betrokken kantoor in dit land aan. Hiervoor wordt de volgende structuur aanbevolen:

    De eerste drie tekens (an3) geven de UN/LOCODE-plaatsnaam 9 weer en de laatste drie een nationale alfanumerieke onderverdeling (an3). Indien deze onderverdeling niet wordt gebruikt, moet "000" worden ingevoegd.

    Voorbeeld: BEBRU000: BE = ISO 3166 voor België, BRU = UN/LOCODE-plaatsnaam voor de stad Brussel, en 000 omdat de onderverdeling niet wordt gebruikt.

    5/23 Plaats van de goederen

    Gebruik de tweeletterige ISO-landcode die wordt gebruikt in veld 1 van G.E. 3/1 Exporteur.

    Maak gebruik van de onderstaande codes om het soort plaats aan te duiden:

    A    Aangewezen plaats

    B    Erkende plaats

    C    Goedgekeurde plaats

    D    Andere

    Gebruik een van de onderstaande identificatoren om de plaats te identificeren:

    Code

    Identificator

    Omschrijving

    U

    UN/LOCODE

    Gebruik de codes zoals omschreven in de UN/LOCODE-codelijst per land

    V

    Identificatienummer douanekantoor

    Gebruik de codes zoals omschreven voor G.E. 5/6 Kantoor van bestemming en land

    W

    GPS-coördinaten

    Decimale graden met negatieve getallen voor het zuiden en het westen. Voorbeelden: 44,424896°/8,774792° of 50,838068°/4,381508°

    X

    Het EORI-nummer in de Unie of een door de Unie erkend uniek derdeland-identificatienummer of het bedrijfsidentificatienummer in landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer

    Gebruik het identificatienummer zoals aangegeven in de beschrijving voor G.E. 3/2 Identificatienummer exporteur. Indien de marktdeelnemer verschillende bedrijfsruimten heeft, wordt het nummer aangevuld met een unieke identificator voor de betrokken plaats.

    Y

    Vergunningnummer

    Vermeld het vergunningnummer van de betrokken plaats, dat wil zeggen de vergunning voor de status van toegelaten afzender. Indien de vergunning verschillende bedrijfsruimten betreft, wordt het vergunningnummer aangevuld met een unieke identificator voor de betrokken plaats.

    Indien code "X" of "Y" is gebruikt voor de identificatie van de plaats, en er verschillende plaatsen zijn die verband houden met het EORI-nummer of vergunningnummer, kan een aanvullende identificator worden gebruikt om de plaats ondubbelzinnig te identificeren.

    7/2 Container

    0        Niet in containers vervoerde goederen

    1        In containers vervoerde goederen

    7/4 Vervoerswijze aan de grens

    Hiervoor worden de volgende codes gebruikt:

    Code

    Omschrijving

    2

    Spoorvervoer

    3

    Wegvervoer

    4

    Luchtvervoer

    5

    Post (actieve vervoerswijze onbekend)

    7

    Vaste transportinrichtingen

    8

    Binnenwateren

    9

    Vervoerswijze onbekend (eigen voortbeweging)

    7/7 Identiteit van het vervoermiddel bij vertrek

    Identiteit van het vervoermiddel bij vertrek

    Code

    Omschrijving

    20

    Nummer van de wagon

    30

    Kenteken van het wegvoertuig

    40

    IATA-vluchtnummer

    41

    Registratienummer van het luchtvaartuig

    81

    Naam van het binnenschip

    8/2 Soort zekerheidstelling

    Codes zekerheidstelling

    Hiervoor worden de volgende codes gebruikt:

    Omschrijving

    Code

    Ontheffing van zekerheidstelling (artikel 75, lid 2, onder c), van aanhangsel I)

    0

    Doorlopende zekerheid (artikel 75, lid 1, en artikel 75, lid 2, onder a) en b), van aanhangsel I)

    1

    Zekerheidstelling per aangifte door middel van borgstelling (artikel 20 van aanhangsel I)

    2

    Zekerheidstelling per aangifte in geld (artikel 19 van aanhangsel I)

    3

    Zekerheidstelling per aangifte met bewijs van zekerheidstelling (artikel 21 van aanhangsel I)

    4

    Ontheffing van zekerheidstelling voor het traject tussen het douanekantoor van vertrek en het douanekantoor van doorgang (artikel 10, lid 2, onder b), van de overeenkomst)

    7

    Zekerheidstelling per aangifte overeenkomstig punt 3 van bijlage I bij aanhangsel I

    9

    Geen zekerheidstelling vereist voor goederen vervoerd via een vaste transportinrichting (artikel 13, lid 1, onder c), van aanhangsel I)

    C

    Ontheffing van zekerheidstelling op basis van een afspraak (artikel 10, lid 2, onder a), van de overeenkomst)

    A

    Geen zekerheidstelling vereist voor goederen die onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer zijn geplaatst overeenkomstig artikel 13, lid 1, onder a), van aanhangsel I

    8

    Titel IV

    Vermeldingen in de verschillende talen met bijbehorende code

    Vermeldingen in de verschillende taalversies

    Code

    BG    Ограничена валидност

    CS    Omezená platnost

    DA    Begrænset gyldighed

    DE    Beschränkte Geltung

    EE    Piiratud kehtivus

    EL    Περιορισμένη ισχύς

    ES    Validez limitada

    FR    Validité limitée

    HR    Valjanost ograničena

    IT    Validità limitata

    LV    Ierobežots derīgums

    LT    Galiojimas apribotas

    HU    Korlátozott érvényű

    MK*    Ограничено важење

    MT    Validità limitata

    NL    Beperkte geldigheid

    PL    Ograniczona ważność

    PT    Validade limitada

    RO    Validitate limitată

    RS    Ограничена важност

    SL    Omejena veljavnost

    SK    Obmedzená platnosť

    FI    Voimassa rajoitetusti

    SV    Begränsad giltighet

    EN    Limited validity

    IS    Takmarkað gildissvið

    NO    Begrenset gyldighet

    TR    Sınırlı Geçerli

    Beperkte geldigheid — 99200

    BG    Освободено

    CS    Osvobození

    DA    Fritaget

    DE    Befreiung

    EE    Loobutud

    EL    Απαλλαγή

    ES    Dispensa

    FR    Dispense

    HR    Oslobođeno

    IT    Dispensa

    LV    Derīgs bez zīmoga

    LT    Leista neplombuoti

    HU    Mentesség

    MK*    Изземање

    MT    Tneħħija

    NL    Vrijstelling

    PL    Zwolnienie

    PT    Dispensa

    RO    Dispensă

    RS    Ослобођење

    SL    Opustitev

    SK    Upustenie

    FI    Vapautettu

    SV    Befrielse

    EN    Waiver

    IS    Undanþegið

    NO    Fritak

    TR    Vazgeçme

    Vrijstelling — 99201

    BG    Алтернативно доказателство

    CS    Alternativní důkaz

    DA    Alternativt bevis

    DE    Alternativnachweis

    EE    Alternatiivsed tõendid

    EL    Εναλλακτική απόδειξη

    ES    Prueba alternativa

    FR    Preuve alternative

    HR    Alternativni dokaz

    IT    Prova alternativa

    LV    Alternatīvs pierādījums

    LT    Alternatyvusis įrodymas

    HU    Alternatív igazolás

    MK*    Алтернативен доказ

    MT    Prova alternattiva

    NL    Alternatief bewijs

    PL    Alternatywny dowód

    PT    Prova alternativa

    RO    Probă alternativă

    RS    Алтернативни доказ

    SL    Alternativno dokazilo

    SK    Alternatívny dôkaz

    FI    Vaihtoehtoinen todiste

    SV    Alternativt bevis

    EN    Alternative proof

    IS    Önnur sönnun

    NO    Alternativt bevis

    TR    Alternatif Kanıt

    Alternatief bewijs – 99202

    BG    Различия: митническо учреждение, където стоките са представени (наименование и страна

    CS    Nesrovnalosti: úřad, kterému bylo zboží předloženo …… (název a země)

    DA    Forskelle: det sted, hvor varerne blev frembudt …… (navn og land)

    DE    Unstimmigkeiten: Stelle, bei der die Gestellung erfolgte …… (Name und Land)

    EE    Erinevused: asutus, kuhu kaup esitati………….(nimi ja riik)

    EL    Διαφορές: εμπορεύματα προσκομισθέντα στο τελωνείο …… (Όνομα και χώρα)

    ES    Diferencias: mercancías presentadas en la oficina …… (nombre y país)

    FR    Différences: marchandises présentées au bureau …… (nom et pays)

    HR    Razlike:Carinarnica kojoj je roba podnesena ............ (naziv i zemlja)

    IT    Differenze: ufficio al quale sono state presentate le merci …… (nome e paese)

    LV    Atšķirības: muitas iestāde, kurā preces tika uzrādītas (nosaukums un valsts)

    LT    Skirtumai: įstaiga, kuriai pateiktos prekės (pavadinimas ir valstybė)

    HU    Eltérések: hivatal, ahol az áruk bemutatása megtörtént …… (név és ország)

    MK*    Разлики: Испостава каде стоките се ставени на увид …… (назив и земја)

    MT    Differenzi: uffiċċju fejn l-oġġetti kienu ppreżentati (isem u pajjiż)

    NL    Verschillen: kantoor waar de goederen zijn aangebracht …… (naam en land)

    PL    Niezgodności: urząd, w którym przedstawiono towar    …… (nazwa i kraj)

    PT    Diferenças: mercadorias apresentadas na estância …… (nome e país)

    RO    Diferenţe: mărfuri prezentate la biroul vamal …..(nume şi ţara)

    RS    Разлике: царински орган којем је предата роба …… (назив и земља)

    SL    Razlike: urad, pri katerem je bilo blago predloženo … (naziv in država)

    SK    Rozdiely: úrad, ktorému bol tovar predložený …… (názov a krajina)

    FI    Muutos: toimipaikka, jossa tavarat esitetty …… (nimi ja maa)

    SV    Avvikelse: tullkontor där varorna anmäldes …… (namn och land)

    EN    Differences: office where goods were presented …… (name and country)

    IS        Breying: tollstjóraskrifstofa þar sem vörum var framvísað …… (nafn og land)

    NO    Forskjell: det tollsted hvor varene ble fremlagt …… (navn og land)

    TR    Değişiklikler: Eşyanın sunulduğu idare…....(adı ve ülkesi).

    Verschillen: kantoor waar de goederen zijn aangebracht…(naam en land) — 99203

    BG    Излизането от ............... подлежи на ограничения или такси съгласно Регламент/Директива/Решение № …,

    CS    Výstup ze …………… podléhá omezením nebo dávkám podle nařízení/směrnice/rozhodnutí č. …

    DA    Udpassage fra …………….. undergivet restriktioner eller afgifter i henhold til forordning/direktiv/afgørelse nr. ...

    DE    Ausgang aus …………….. — gemäß Verordnung/Richtlinie/Beschluss Nr. ... Beschränkungen oder Abgaben unterworfen.

    EE    Väljumine .................. on aluseks piirangutele ja/või maksudele vastavalt määrusele/direktiivile/otsusele nr ...

    EL    Η έξοδος από ……………. υποβάλλεται σε περιορισμούς ή σε επιβαρύνσεις από τον κανονισμό/την οδηγία/την απόφαση αριθ. …

    ES    Salida de…………….. sometida a restricciones o imposiciones en virtud del (de la) Reglamento/Directiva/Decisión no ...

    FR    Sortie de ……………….. soumise à des restrictions ou à des impositions par le règlement ou la directive/décision n° ...

    HR    Izlaz iz .................... podliježe ograničenjima ili pristojbama temeljem Uredbe/Direktive/Odluke br …

    IT    Uscita dal ………………… soggetta a restrizioni o ad imposizioni a norma del(la) regolamento/direttiva/decisione n. ...

    LV    Izvešana no ……………., piemērojot ierobežojumus vai maksājumus saskaņā ar Regulu/Direktīvu/Lēmumu Nr. …,

    LT    Išvežimui iš ................. taikomi apribojimai arba mokesčiai, nustatyti Reglamentu/Direktyva/Sprendimu Nr.…,

    HU    A kilépés ………. területéről a ... rendelet/irányelv/határozat szerinti korlátozás vagy teher megfizetésének kötelezettsége alá esik

    MK*    Излез од …………предмет на ограничувања или давачки согласно Уредба/Директива/Решение № …….

    MT    Ħruġ mill-................... suġġett għall restrizzjonijiet jew ħlasijiet taħt Regola/Direttiva/Deċiżjoni Nru…

    NL    Bij uitgang uit de ……………… zijn de beperkingen of heffingen van Verordening/Richtlijn/Besluit nr. ... van toepassing.

    PL    Wyprowadzenie z …………………. podlega ograniczeniom lub opłatom zgodnie z rozporządzeniem/dyrektywą/decyzją nr …

    PT    Saída da ……………….. sujeita a restrições ou a imposições pelo(a) Regulamento/Directiva/Decisão n.º ...

    RO    Ieşire din....... supusă restricţiilor sau impunerilor în temeiul Regulamentului/Directivei/Deciziei nr …

    RS    Излаз из …………… подлеже ограничењима или дажбинама на основу Уредбе/Директиве/Одлуке бр...

    SL    Iznos iz … zavezan omejitvam ali obveznim dajatvam na podlagi Uredbe/Direktive/Odločbe št. …

    SK    Výstup z .......................... podlieha obmedzeniam alebo platbám podľa nariadenia/smernice/rozhodnutia č. ….

    FI    …………….. vientiin sovelletaan asetuksen/direktiivin/päätöksen N:o ... mukaisia rajoituksia tai maksuja

    SV    Utförsel från ………………… underkastad restriktioner eller avgifter i enlighet med förordning/direktiv/beslut nr ...

    EN    Exit from ………………… subject to restrictions or charges under Regulation/Directive/Decision No ...

    IS    Útflutningur frá …………………háð takmörkunum eða gjöldum samkvæmt reglugerð/fyrirmælum/ákvörðun nr. …….

    NO    Utførsel fra …………. underlagt restriksjoner eller avgifter i henhold til forordning/direktiv/vedtak nr. ….

    TR    Eşyanın ………’dan çıkışı .…. No.lu Tüzük / Direktif / Karar kapsamında kısıtlamalara veya mali yükümlülüklere tabidir

    Bij uitgang uit de …zijn de beperkingen of heffingen van Verordening/Richtlijn/Besluit nr. … van toepassing. – 99204

    BG    Одобрен изпращач

    CS    Schválený odesílatel

    DA    Godkendt afsender

    DE    Zugelassener Versender

    EE    Volitatud kaubasaatja

    EL    Εγκεκριμένος αποστολέας

    ES    Expedidor autorizado

    FR    Expéditeur agréé

    HR    Ovlašteni pošiljatelj

    IT    Speditore autorizzato

    LV    Atzītais nosūtītājs

    LT    Įgaliotas siuntėjas

    HU    Engedélyezett feladó

    MK*    Овластен испраќач

    MT    Awtorizzat li jibgħat

    NL    Toegelaten afzender

    PL    Upoważniony nadawca

    PT    Expedidor autorizado

    RO    Expeditor agreat

    RS    Овлашћени пошиљалац

    SL    Pooblaščeni pošiljatelj

    SK    Schválený odosielateľ

    FI    Valtuutettu lähettäjä

    SV    Godkänd avsändare

    EN    Authorised consignor

    IS    Viðurkenndur sendandi

    NO    Autorisert avsender

    TR    İzinli Gönderici.

    Toegelaten afzender — 99206

    BG    Освободен от подпис

    CS    Podpis se nevyžaduje

    DA    Fritaget for underskrift

    DE    Freistellung von der Unterschriftsleistung

    EE    Allkirjanõudest loobutud

    EL    Δεν απαιτείται υπογραφή

    ES    Dispensa de firma

    FR    Dispense de signature

    HR    Oslobođeno potpisa

    IT    Dispensa dalla firma

    LV    Derīgs bez paraksta

    LT    Leista nepasirašyti

    HU    Aláírás alól mentesítve

    MK*    Изземање од потпис

    MT    Firma mhux meħtieġa

    NL    Van ondertekening vrijgesteld

    PL    Zwolniony ze składania podpisu

    PT    Dispensada a assinatura

    RO    Dispensă de semnătură

    RS    Ослобођено од потписа

    SL    Opustitev podpisa

    SK    Upustenie od podpisu

    FI    Vapautettu allekirjoituksesta

    SV    Befrielse från underskrift

    EN    Signature waived

    IS    Undanþegið undirskrift

    NO    Fritatt for underskrift

    TR    İmzadan Vazgeçme

    Van ondertekening vrijgesteld — 99207

    BG    ЗАБРАНЕНО ОБЩО ОБЕЗПЕЧЕНИЕ

    CS    ZÁKAZ SOUBORNÉ JISTOTY

    DA    FORBUD MOD SAMLET KAUTION

    DE    GESAMTBÜRGSCHAFT UNTERSAGT

    EE    ÜLDTAGATISE KASUTAMINE KEELATUD

    EL    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ

    ES    GARANTÍA GLOBAL PROHIBIDA

    FR    GARANTIE GLOBALE INTERDITE

    HR    ZABRANJENO ZAJEDNIČKO JAMSTVO

    IT    GARANZIA GLOBALE VIETATA

    LV    VISPĀRĒJS GALVOJUMS AIZLIEGTS

    LT    NAUDOTI BENDRĄJĄ GARANTIJĄ UŽDRAUSTA

    HU    ÖSSZKEZESSÉG TILALMA

    MK*    ЗАБРАНА ЗА УПОТРЕБА НА ОПШТА ГАРАНЦИЈА

    MT    MHUX PERMESSA GARANZIJA KOMPRENSIVA

    NL    DOORLOPENDE ZEKERHEID VERBODEN

    PL    ZAKAZ KORZYSTANIA Z GWARANCJI GENERALNEJ

    PT    GARANTIA GLOBAL PROIBIDA

    RO    GARANŢIA GLOBALĂ INTERZISĂ

    RS    ЗАБРАЊЕНО ЗАЈЕДНИЧКО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ

    SL    PREPOVEDANO SPLOŠNO ZAVAROVANJE

    SK    ZÁKAZ CELKOVEJ ZÁRUKY

    FI    YLEISVAKUUDEN KÄYTTÖ KIELLETTY

    SV    SAMLAD SÄKERHET FÖRBJUDEN

    EN    COMPREHENSIVE GUARANTEE PROHIBITED

    IS    ALLSHERJARTRYGGING BÖNNUÐ

    NO    FORBUD MOT BRUK AV UNIVERSALGARANTI

    TR    KAPSAMLI TEMİNAT YASAKLANMIŞTIR.

    DOORLOPENDE ZEKERHEID VERBODEN — 99208

    BG    ИЗПОЛЗВАНЕ БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ

    CS    NEOMEZENÉ POUŽITÍ

    DA    UBEGRÆNSET ANVENDELSE

    DE    UNBESCHRÄNKTE VERWENDUNG

    EE    PIIRAMATU KASUTAMINE

    ΕL    ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

    ES    UTILIZACIÓN NO LIMITADA

    FR    UTILISATION NON LIMITÉE

    HR    NEOGRANIČENA UPORABA

    IT    UTILIZZAZIONE NON LIMITATA

    LV    NEIEROBEŽOTS IZMANTOJUMS

    LT    NEAPRIBOTAS NAUDOJIMAS

    HU    KORLÁTOZÁS ALÁ NEM ESŐ HASZNÁLAT

    MK*    УПОТРЕБА БЕЗ ОГРАНИЧУВАЊЕ

    MT    UŻU MHUX RISTRETT

    NL    GEBRUIK ONBEPERKT

    PL    NIEOGRANICZONE KORZYSTANIE

    PT    UTILIZAÇÃO ILIMITADA

    RO    UTILIZARE NELIMITATĂ

    RS    НЕОГРАНИЧЕНА УПОТРЕБА

    SL    NEOMEJENA UPORABA

    SK    NEOBMEDZENÉ POUŽITIE

    FI    KÄYTTÖÄ EI RAJOITETTU

    SV    OBEGRÄNSAD ANVÄNDNING

    EN    UNRESTRICTED USE

    IS    ÓTAKMÖRKUÐ NOTKUN

    NO    UBEGRENSET BRUK

    TR    KISITLANMAMIŞ KULLANIM

    GEBRUIK ONBEPERKT — 99209

    BG    Издаден впоследствие

    CS    Vystaveno dodatečně

    DA    Udstedt efterfølgende

    DE    Nachträglich ausgestellt

    EE    Välja antud tagasiulatuvalt

    EL    Εκδοθέν εκ των υστέρων 

    ES    Expedido a posteriori

    FR    Délivré a posteriori

    HR    Izdano naknadno

    IT    Rilasciato a posteriori

    LV    Izsniegts retrospektīvi

    LT    Retrospektyvusis išdavimas

    HU    Kiadva visszamenőleges hatállyal

    MK*    Дополнително издадено 

    MT    Maħruġ b'mod retrospettiv

    NL    Achteraf afgegeven

    PL    Wystawione retrospektywnie

    PT    Emitido a posteriori

    RO    Eliberat ulterior

    RS    Накнадно издато

    SL    Izdano naknadno

    SK    Vyhotovené dodatočne

    FI    Annettu jälkikäteen

    SV    Utfärdat i efterhand

    EN    Issued retroactively

    IS    Útgefið eftir á

    NO    Utstedt i etterhånd

    TR    Sonradan Düzenlenmiştir

    Achteraf afgegeven — 99210

    BG    Разни

    CS    Různí

    DA    Diverse

    DE    Verschiedene

    EE    Erinevad

    EL    Διάφορα

    ES    Varios

    FR    Divers

    HR    Razni

    IT    Vari

    LV    Dažādi

    LT    Įvairūs

    HU    Többféle

    MK*    Различни

    MT    Diversi

    NL    Diverse

    PL    Różne

    PT    Diversos

    RO    Diverse

    RS    Разно

    SL    Razno

    SK    Rôzne

    FI    Useita

    SV    Flera

    EN    Various

    IS    Ýmis

    NO    Diverse

    TR    Çeşitli

    Diverse — 99211

    BG    Насипно

    CS    Volnĕ loženo

    DA    Bulk

    DE    Unverpackte Waren

    EE    Mahtkaup

    EL    Χύμα

    ES    A granel

    FR    Vrac

    HR    Rasuto

    IT    Alla rinfusa

    LV    Berams

    LT    Nesupakuota

    HU    Ömlesztett

    MK*    Рефус

    MT    Bil-kwantitá

    NL    Los gestort

    PL    Luzem

    PT    A granel

    RO    Vrac

    RS    Расуто

    SL    Razsuto

    SK    Voľne ložené

    FI    Irtotavaraa

    SV    Bulk

    EN    Bulk

    IS    Vara í lausu

    NO    Bulk

    TR    Dökme

    Los gestort — 99212

    BG    Изпращач

    CS    Odesílatel

    DA    Afsender

    DE    Versender

    EE    Saatja

    EL    Αποστολέας

    ES    Expedidor

    FR    Expéditeur

    HR    Pošiljatelj

    IT    Speditore

    LV    Nosūtītājs

    LT    Siuntėjas

    HU    Feladó

    MK*    Испраќач

    MT    Min jikkonsenja

    NL    Afzender

    PL    Nadawca

    PT    Expedidor

    RO    Expeditor

    RS    Пошиљалац

    SL    Pošiljatelj

    SK    Odosielateľ

    FI    Lähettäjä

    SV    Avsändare

    EN    Consignor

    IS    Sendandi

    NO    Avsender

    TR    Gönderici

    Afzender – 99213

    Deze code heeft geen invloed op de definitieve naam van het land, die aan het einde van de lopende onderhandelingen in het kader van de Verenigde Naties zal worden vastgesteld."

    2)    Bijlage A3 bis:

    "BIJLAGE A3 bis

    BEGELEIDINGSDOCUMENT DOUANEVERVOER

    Deze bijlage is van toepassing vanaf de datum van de upgrade van het NCTS zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6)."



    Model van het begeleidingsdocument voor douanevervoer



    3)    Bijlage A4 bis:

    "BIJLAGE A4 bis

    TOELICHTING EN NADERE GEGEVENS VOOR HET BEGELEIDINGSDOCUMENT DOUANEVERVOER (TAD)

       

    Deze bijlage is van toepassing vanaf de datum van de upgrade van het NCTS zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6).

    De in deze bijlage gebruikte afkorting BCP ("bedrijfscontinuïteitsplan") verwijst naar situaties waarin de in artikel 26 van aanhangsel I omschreven bedrijfscontinuïteitsprocedure van toepassing is.

    Het voor het begeleidingsdocument voor douanevervoer te gebruiken formulier mag groen van kleur zijn.

    De gedrukte versie van het begeleidingsdocument voor douanevervoer wordt gebaseerd op de gegevens die zijn vermeld op de aangifte voor douanevervoer, eventueel gewijzigd door de houder van de regeling douanevervoer en/of geverifieerd door het douanekantoor van vertrek, en aangevuld als volgt:

    1. Vak MRN

    Het MRN moet op de eerste bladzijde en op alle lijsten van artikelen worden gedrukt, behalve wanneer deze formulieren in het kader van het BCP worden gebruikt, in welk geval geen MRN wordt toegekend.

    Het MRN wordt ook in de vorm van een streepjescode gedrukt, waarbij de standaard "code 128", tekenset "B" wordt gebruikt.

    2. Vak Formulieren (1/4):

    - eerste deelvak: volgnummer van het gedrukte blad;

    - tweede deelvak: totaal aantal gedrukte bladen (inclusief lijst van artikelen);

    Niet gebruiken als er slechts één artikel is.

    3. In de ruimte onder vak Referentienummer/UCR (2/4):

    Naam en adres van het douanekantoor waarnaar het terugzendingsexemplaar van het begeleidingsdocument voor douanevervoer moet worden teruggestuurd wanneer het BCP wordt gebruikt.

    4. Vak Kantoor van vertrek (C):

    - naam van het douanekantoor van vertrek;

    - identificatienummer van het douanekantoor van vertrek;

    - datum van aanvaarding van de aangifte voor douanevervoer;

    - naam en vergunningnummer van de toegelaten afzender (indien van toepassing).

    5. Vak Controle door het kantoor van vertrek (D):

    - controleresultaten;

    - de aangebrachte verzegeling of de aanduiding"- -" ter identificatie van de "Vrijstelling - 99201";

    - de vermelding "Verplichte route", indien nodig.

    Het begeleidingsdocument voor douanevervoer mag niet worden gewijzigd en aanvullingen of weglatingen mogen niet worden aangebracht tenzij in de overeenkomst anders is bepaald.

    6. Formaliteiten bij voorvallen tijdens het verkeer van goederen

    De volgende procedure is van toepassing totdat de douaneautoriteiten met NCTS deze informatie rechtstreeks in het systeem kunnen registreren.

    Het is mogelijk dat tussen het tijdstip waarop de goederen het douanekantoor van vertrek verlaten en het tijdstip waarop ze bij het douanekantoor van bestemming aankomen, bepaalde vermeldingen moeten worden aangebracht op het begeleidingsdocument voor douanevervoer dat de goederen vergezelt. Deze gegevens hebben betrekking op het vervoer en moeten naarmate het vervoer wordt afgewikkeld, door de vervoerder die verantwoordelijk is voor het vervoermiddel waarop of waarin de goederen zijn geladen, op dit document worden vermeld. Ze mogen op leesbare wijze met de hand worden aangebracht, in inkt en in blokletters.

    De vervoerder kan de goederen pas overladen nadat hij hiervoor toestemming heeft verkregen van de douaneautoriteiten van het land waar de overlading plaatsvindt.

    Indien de douaneautoriteiten van oordeel zijn dat het betrokken gemeenschappelijk douanevervoer, eventueel na het nemen van de nodige maatregelen, op normale wijze kan worden voortgezet, viseren zij het begeleidingsdocument voor douanevervoer.

    De douaneautoriteiten van het douanekantoor van doorgang of van het douanekantoor van bestemming, naargelang het geval, moeten de op het begeleidingsdocument voor douanevervoer vermelde gegevens in het systeem invoeren. Deze gegevens kunnen ook door de toegelaten geadresseerde worden ingevoerd.

    De volgende gevallen kunnen zich voordoen:

    - Overlading: vul vak 7/1 in.

    Vak Overlading (7/1)

    De eerste drie regels van dit vak moeten door de vervoerder worden ingevuld wanneer de goederen tijdens het vervoer op of in een ander vervoermiddel of andere container worden overgeladen.

    Wanneer de goederen worden vervoerd in containers die bestemd zijn om op wegvoertuigen te worden geladen, mogen de douaneautoriteiten echter toestaan dat de houder van de regeling douanevervoer vak 7/7-/7/8 niet invult indien het om logistieke redenen niet mogelijk is op de plaats van vertrek de identiteit en nationaliteit van het vervoermiddel op de aangifte voor douanevervoer te vermelden, mits zij ervoor kunnen zorgen dat de juiste gegevens betreffende het vervoermiddel achteraf in vak 7/1 worden ingevuld.

    - Andere voorvallen: vul vak 7/19 in.

    Vak Andere voorvallen tijdens het vervoer (7/19)

    Vak in te vullen overeenkomstig de geldende voorschriften inzake douanevervoer.

    Wanneer de goederen op of in een oplegger zijn geladen en de trekker tijdens het vervoer wordt gewisseld (en de goederen daarbij niet worden behandeld of overgeladen), vermeld in dit vak het kenteken en de nationaliteit van de nieuwe trekker. In dit geval is visering door de bevoegde autoriteiten niet vereist."



    4)    Bijlage A5 bis

    "BIJLAGE A5 bis

    LIJST VAN ARTIKELEN

    Deze bijlage is van toepassing vanaf de datum van de upgrade van het NCTS zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6)."



    Model van de lijst van artikelen



    5)    Bijlage A6 bis

    "BIJLAGE A6 bis

    Toelichting en nadere gegevens betreffende de lijst van artikelen

    Deze bijlage is van toepassing vanaf de datum van de upgrade van het NCTS zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6).

    De in deze bijlage gebruikte afkorting BCP ("bedrijfscontinuïteitsplan") verwijst naar situaties waarin de in artikel 26 van aanhangsel I omschreven bedrijfscontinuïteitsprocedure van toepassing is.

    De hoogte van de vakken van de lijst van artikelen kan worden aangepast. Behalve de bepalingen in de toelichtingen bij de bijlagen A1 bis en B6 bis geldt voor het drukken van de gegevens, die indien nodig gecodeerd worden, het volgende:

    1)    Vak MRN - zoals omschreven in bijlage A3 bis. Het MRN moet op de eerste bladzijde en op alle lijsten van artikelen worden gedrukt, behalve wanneer deze formulieren in het kader van het BCP worden gebruikt, in welk geval geen MRN wordt toegekend.

    2)    De gegevens in de verschillende vakken op artikelniveau moeten als volgt worden gedrukt:

    a)    Vak Soort ag. (1/3) - indien alle goederen waarop de aangifte betrekking heeft dezelfde status hebben, wordt het vak niet ingevuld; in geval van een gemengde zending wordt de status (T1, T2 of T2F) afgedrukt.

    b)    Vak Formulieren (1/4):

       Eerste deelvak: volgnummer van het gedrukte blad;

       Tweede deelvak: totaal aantal gedrukte bladen

    c)    Vak Art.nr. (1/6) - volgnummer van het betrokken artikel;

    d)    Vak BWVK (4/2) - vermeld de code voor de betalingswijze van de vervoerskosten."

    6)    Bijlage B5 bis:

    "BIJLAGE B5 bis

    TOELICHTING BIJ DE LADINGSLIJST

    Tenzij anders vermeld, is deze bijlage van toepassing vanaf de datum van de upgrade van het NCTS zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6).

    TITEL I

    ALGEMEEN

    1.    Definitie

    De in artikel 7 van aanhangsel IIII bedoelde ladingslijst is een document dat de in deze bijlage omschreven kenmerken bezit.

    2.    Vorm van de ladingslijst

    2.1    Alleen de voorzijde van het formulier kan als ladingslijst worden gebruikt.

    2.2    Een ladingslijst bestaat uit:

    a)    het opschrift "ladingslijst";

    b)    een vak van 70 mm × 55 mm dat verdeeld is in een bovenvak van 70 mm × 15 mm en een ondervak van 70 mm × 40 mm;

    c)    kolommen die, achtereenvolgens, het volgende opschrift dragen:

       volgnummer,

       merken, nummers, aantal en soort colli, omschrijving van de goederen,

       land van verzending/uitvoer,

       brutomassa (kg)

       voor de douane bestemd vak.

    De gebruikers kunnen de breedte van deze kolommen aan hun behoeften aanpassen. De kolom "voor de douane bestemd vak" moet echter altijd ten minste 30 mm breed zijn. De gebruikers kunnen de andere ruimten dan de onder a), b) en c) genoemde ruimten vrij benutten.

    2.3    Onmiddellijk onder de laatst vermelde gegevens dient een horizontale lijn te worden getrokken en dient de niet-benutte ruimte te worden doorgehaald om te voorkomen dat hier later nog gegevens worden toegevoegd.

    TITEL II

    IN DE VERSCHILLENDE RUBRIEKEN TE VERMELDEN GEGEVENS

    1.    Vak

    1.1    Bovenste deelvak

    Wanneer de ladingslijst bij een aangifte voor douanevervoer wordt gevoegd, vermeldt de houder van de regeling douanevervoer in het bovenste deelvak "T1", "T2" of "T2F".

    Wanneer de ladingslijst bij een T2L-document wordt gevoegd, vermeldt de betrokkene in het bovenste deelvak "T2L" of "T2LF".

    1.2    Onderste deelvak

    In dit deelvak moeten de gegevens voorkomen die zijn vermeld in punt 4 van titel III hieronder.

    2.    Kolommen

    2.1    Volgnummer

    Voor ieder artikel dat op de ladingslijst voorkomt, moet een volgnummer worden vermeld.

    2.2    Merken, nummers, aantal en soort colli, omschrijving van de goederen

    Wanneer de ladingslijst bij een aangifte voor douanevervoer wordt gevoegd, worden in deze kolom de gegevens vermeld die overeenkomstig de bijlagen B1 en B6 bis van aanhangsel III zijn vereist. De te vermelden gegevens zijn de gegevens die op de aangifte voor douanevervoer voorkomen in vakken 31 (Colli en omschrijving van de goederen), 44 (Aanvullende informatie/Voorgelegde documenten/Certificaten en vergunningen), en in voorkomend geval, 33 (Goederencode) en 38 (Nettomassa).

    Wanneer de ladingslijst bij een T2L-document wordt gevoegd, worden de gegevens vermeld die overeenkomstig bijlage B2 bis bij aanhangsel III zijn vereist.

    2.3    Land van verzending/uitvoer

    Vermeld de naam van het land waaruit de goederen worden verzonden/uitgevoerd. Deze kolom hoeft niet te worden ingevuld wanneer de ladingslijst bij een T2L-document wordt gevoegd.

    2.4    Brutomassa (kg)

    Vermeld de gegevens van vak 35 van het enig document (zie de bijlagen B2 bis en B6 bis bij dit aanhangsel).

    TITEL III

    GEBRUIK VAN DE LADINGSLIJSTEN

    1.    Het is niet mogelijk bij eenzelfde aangifte voor douanevervoer zowel aanvullende formulieren als ladingslijsten te voegen.

    2.    Bij het gebruik van ladingslijsten moeten de vakken 15 (Land van verzending/uitvoer), 32 (Artikelnummer), 33 (Goederencode), 35 (Brutomassa (kg)) en, in voorkomend geval, 44 (Aanvullende informatie/Voorgelegde documenten/Certificaten en vergunningen) van het formulier van de aangifte voor douanevervoer worden doorgehaald en mag vak 31 (Colli en omschrijving van de goederen) niet worden ingevuld wat merken, nummers, aantal en soort colli en omschrijving van de goederen betreft. In vak 31 (Colli en omschrijving van de goederen) van de aangifte voor douanevervoer wordt verwezen naar het volgnummer en de afkorting van de verschillende ladingslijsten.

    3.    De ladingslijst moet in evenveel exemplaren worden voorgelegd als het aantal exemplaren van de aangifte voor douanevervoer waarop hij betrekking heeft.

    4.    Bij de registratie van een aangifte voor douanevervoer moet de ladinglijst van hetzelfde registratienummer worden voorzien als de formulieren van de aangifte voor douanevervoer waarop hij betrekking heeft. Dit nummer moet worden aangebracht met een stempel waarin de naam van het douanekantoor van vertrek voorkomt, of met de hand. In het laatste geval moet het nummer worden geviseerd met het officiële stempel van het douanekantoor van vertrek.

    De ondertekening door een ambtenaar van het douanekantoor van vertrek is niet verplicht.

    5.    Wanneer meerdere ladingslijsten bij eenzelfde formulier worden gevoegd dat in het kader van een T1- of T2-regeling wordt gebruikt, moet de houder van de regeling douanevervoer deze van een volgnummer voorzien; het aantal bijgevoegde ladingslijsten moet worden vermeld in vak 4 (Ladingslijsten) van dit formulier.

    6.    De punten 1 tot en met 5 zijn van overeenkomstige toepassing wanneer de ladingslijst bij een T2L-document wordt gevoegd."

    7)    Bijlage B6 bis

    "BIJLAGE B6 bis

    GEMEENSCHAPPELIJKE GEGEVENSVEREISTEN VOOR EEN AANGIFTE VOOR DOUANEVERVOER

    Deze bijlage is van toepassing vanaf de datum van de upgrade van het NCTS zoals bedoeld in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet (PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6), met uitzondering van de gegevenselementen betreffende een elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer zoals bedoeld in artikel 55, lid 1, onder h), van aanhangsel I, die uiterlijk vanaf 1 mei 2018 van toepassing zullen zijn.

    Titel I

    ALGEMEEN

    1)    De gegevenselementen die voor een regeling douanevervoer kunnen worden gebruikt, zijn vermeld in de tabel met gegevensvereisten. De specifieke bepalingen met betrekking tot elk gegevenselement in titel III doen geen afbreuk aan de status van de in de tabel met gegevensvereisten omschreven gegevenselementen.

    2)    De gegevensvereisten zijn van toepassing op aangiften voor douanevervoer die worden gedaan zowel met behulp van elektronische gegevensverwerkingstechnieken als op papier.

    3)    Er zijn drie soorten aangiften voor douanevervoer: de standaardaangifte voor douanevervoer, de aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten en het elektronische vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer. De bepalingen die van toepassing zijn op alle situaties waarin het betrokken gegevenselement wordt gevraagd, zijn opgenomen onder het opschrift "Alle soorten aangiften voor douanevervoer". Wanneer gegevensvereisten uitsluitend betrekking hebben op één soort aangifte voor douanevervoer dan wel op meerdere, luidt het desbetreffende opschrift "Standaardaangifte voor douanevervoer", "Standaardaangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten" of "Elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer".

    4)    De symbolen "A", "B" of "C" in onderstaande tabel laten onverlet dat bepaalde gegevens alleen worden verzameld wanneer de omstandigheden dit rechtvaardigen. Zij kunnen worden aangevuld met voorwaarden of verduidelijkingen die zijn vermeld in de voetnoten bij de tabel met gegevensvereisten.

    5)    De formaten, codes en, indien van toepassing, de structuur van de in deze bijlage beschreven gegevensvereisten zijn gespecificeerd in bijlage A1 bis.

    Titel II

    SYMBOLEN

    Symbolen in de vakken

    Symbool

    Omschrijving symbool

    A

    Verplicht: gegevens die door elk land worden verlangd.

    B

    Facultatief voor de landen: gegevens waarvan de landen al dan niet kunnen afzien.

    C

    Facultatief voor de aangevers: gegevens die aangevers vrijwillig kunnen verstrekken, maar waarvan de opgave niet door de landen kan worden verlangd.

    X

    Vereist gegevenselement op het artikelniveau van de aangifte voor douanevervoer. De informatie die op het artikelniveau van de goederen is ingevuld, is alleen geldig voor de betrokken artikelen.

    Y

    Vereist gegevenselement op het rubriekniveau van de aangifte voor douanevervoer. De informatie die op het rubriekniveau is ingevuld, is geldig voor alle aangegeven artikelen.

    Elke combinatie van de symbolen "X" en "Y" betekent dat het desbetreffende gegevenselement op elk van de betrokken niveaus door de aangever kan worden verstrekt.

    Titel III

    Deel I

    TABEL MET GEGEVENSVEREISTEN

    (De voetnoten bij deze tabel zijn opgenomen tussen haakjes)

    Groep 1 – Informatie over berichten (inclusief codes voor regelingen)

    Nr. G.E.

    Naam G.E.

    Vak nr.

    Standaardaangifte voor douanevervoer

    Aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer

    1/2

    Soort aangifte - aanvulling

    1/2

    A

    Y

    A

    Y

    1/3

    Soort aangifte voor douanevervoer

    1/3

    A

    XY

    A

    XY

    A

    XY

    1/4

    Formulieren

    3

    B

    (1)

    (2)

    Y

    B

    (1)

    (2)

    Y

    1/5

    Ladingslijsten

    4

    B

    (1)

    Y

    B

    (1)

    Y

    1/6

    Artikelnummer

    32

    A

    (2)

    X

    A

    (2)

    X

    1/8

    Handtekening/Authenticatie

    54

    A

    Y

    A

    Y

    A

    Y

    1/9

    Totaal aantal artikelen

    5

    B

    (1)

    Y

    B

    (1)

    Y

    Groep 2 – Verwijzingen naar berichten, documenten, certificaten, vergunningen

    Nr. G.E.

    Naam G.E.

    Vak nr.

    Standaardaangifte voor douanevervoer

    Aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer

    2/1

    Vereenvoudigde aangifte/Voorafgaande documenten

    40

    A

    XY

    A

    XY

    A

    XY

    2/2

    Aanvullende informatie

    44

    A

    XY

    A

    XY

    A

    X

    2/3

    Voorgelegde documenten, certificaten en vergunningen. Aanvullende referenties.

    44

    A

    (7)

    XY

    A

    (7)

    XY

    A

    X

    Groep 3 - Partijen

    Nr. G.E.

    Naam G.E.

    Vak nr.

    Standaardaangifte voor douanevervoer

    Aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer

    3/1

    Exporteur

    2

    B

    XY

    3/2

    Identificatienummer exporteur

    2 (nr.)

    B

    XY

    3/9

    Geadresseerde

    8

    A

    (12)

    (51)

    XY

    A

    (12)

    (51)

    XY

    A

    (12)

    (51)

    XY

    3/10

    Identificatienummer geadresseerde

    8 (nr.)

    B

    XY

    B

    XY

    B

    XY

    3/19

    Vertegenwoordiger

    14

    A

    (13)

    (51)

    Y

    A

    (13)

    Y

    A

    (13)

    Y

    3/20

    Identificatienummer vertegenwoordiger

    14 (nr.)

    A

    (52)

    Y

    A

    (52)

    Y

    A

    (52)

    Y

    3/21

    Code status vertegenwoordiger

    14

    A

    Y

    A

    Y

    A

    Y

    3/22

    Houder van de regeling douanevervoer

    50

    A

    (13)

    (51)

    Y

    A

    (13)

    Y

    A

    (13)

    Y

    3/23

    Identificatienummer houder van de regeling douanevervoer

    50 (nr.)

    A

    (52)

    Y

    A

    (52)

    Y

    A

    (52)

    Y

    3/37

    Identificatienummer extra actor(en) in de toeleveringsketen

    44

    C

    XY

    C

    XY

    C

    XY

    Groep 5 — Data/Tijden/Termijnen/Plaatsen/Landen/Regio's

    Nr. G.E.

    Naam G.E.

    Vak nr.

    Standaardaangifte voor douanevervoer

    Aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer

    5/4

    Datum van aangifte

    50,54

    B

    (1)

    Y

    B

    (1)

    Y

    5/5

    Plaats van aangifte

    50,54

    B

    (1)

    Y

    B

    (1)

    Y

    5/6

    Kantoor van bestemming (en land)

    53

    A

    Y

    A

    Y

    A

    Y

    5/7

    Voorziene kantoren van doorgang (en land)

    51

    A

    Y

    A

    Y

    5/8

    Code land van bestemming

    17a

    A

    XY

    A

    XY

    A

    XY

    5/21

    Plaats van lading

    27

    B

    Y

    B

    Y

    B

    Y

    5/23

    Plaats van de goederen

    30

    A

    Y

    (23)

    A

    Y

    (23)

    Groep 6 - Identificatie van de goederen

    Nr. G.E.

    Naam G.E.

    Vak nr.

    Standaardaangifte voor douanevervoer

    Aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer

    6/1

    Nettomassa (kg)

    38

    A

    (23)

    X

    6/5

    Brutomassa (kg)

    35

    A

    XY

    A

    XY

    A

    XY

    6/8

    Omschrijving van de goederen

    31

    A

    X

    A

    X

    A

    X

    6/9

    Soort verpakking

    31

    A

    X

    A

    X

    A

    X

    6/10

    Aantal colli

    31

    A

    X

    A

    X

    A

    X

    6/11

    Verzendingsmerken

    31

    A

    X

    A

    X

    A

    X

    6/13

    CUS-code

    31

    C

    X

    C

    X

    C

    X

    6/14

    Goederencode - Code van de gecombineerde nomenclatuur

    33

    A

    (37)

    X

    A

    (37)

    X

    A

    (37)

    X

    6/18

    Totaal aantal colli

    6

    A

    Y

    A

    Y

    A

    Y

    Groep 7 – Vervoersinformatie (methoden, middelen en uitrusting)

    Nr. G.E.

    Naam G.E.

    Vak nr.

    Standaardaangifte voor douanevervoer

    Aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer

    7/1

    Overlading

    55

    A

    (38)

    Y

    A

    (38)

    Y

    7/2

    Container

    19

    A

    Y

    A

    Y

    7/4

    Vervoerswijze aan de grens

    25

    A

    (39)

    Y

    A

    (39)

    Y

    7/5

    Binnenlandse vervoerswijze

    26

    B

    (40)

    Y

    7/7

    Identiteit van het vervoermiddel bij vertrek

    18(1)

    A

    (43)

    (44)

    (45)

    XY

    A

    (43)

    (44)

    (45)

    XY

    A

    XY

    7/8

    Nationaliteit van het vervoermiddel bij vertrek

    18(2)

    A

    (46)

    (44)

    (45)

    XY

    7/10

    Identificatienummer container

    31

    A

    XY

    A

    XY

    A

    XY

    7/14

    Identiteit van het grensoverschrijdende actieve vervoermiddel

    21(1)

    B

    (46)

    XY

    7/15

    Nationaliteit van het grensoverschrijdende actieve vervoermiddel

    21(2)

    A

    (46)

    XY

    7/18

    Verzegelingsnummer

    D

    A

    Y

    A

    Y

    A

    Y

    7/19

    Andere voorvallen tijdens het vervoer

    56

    A

    (38)

    Y

    A

    (38)

    Y

    Groep 8 — Overige gegevenselementen (statistische gegevens, zekerheidstellingen, tariefgerelateerde gegevens)

    Nr. G.E.

    Naam G.E.

    Vak nr.

    Standaardaangifte voor douanevervoer

    Aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer

    8/2

    Soort zekerheidstelling

    52

    A

    Y

    A

    Y

    8/3

    Referentie zekerheidstelling

    52

    A

    Y

    A

    Y

    8/4

    Zekerheid niet geldig in

    52

    A

    Y

    A

    Y

    Deel II

    VOETNOTEN

    Nummer van de voetnoot

    Omschrijving van de voetnoot

    (1)

    De landen mogen alleen om dit gegevenselement vragen in het kader van de papieren procedure.

    (2)

    Wanneer de papieren aangifte slechts op één artikel betrekking heeft, kunnen de landen bepalen dat in dit vak niets wordt ingevuld, aangezien het cijfer "1" reeds in vak 5 is vermeld.

    (7)

    De landen kunnen van deze verplichting afzien indien deze informatie via hun systemen automatisch en ondubbelzinnig uit andere gegevens van de aangifte kan worden afgeleid.

    (12)

    Voor de lidstaten van de Europese Unie - deze informatie is uitsluitend verplicht in de gevallen waarin het EORI-nummer in de Unie of een door de Unie erkend uniek derdeland-identificatienummer van de betrokkene niet is verstrekt. Wanneer het EORI-nummer of het door de Unie erkende unieke derdeland-identificatienummer is verstrekt, dienen geen naam en adres te worden verstrekt.

    (13)

    Voor de lidstaten van de Europese Unie - deze informatie is uitsluitend verplicht in de gevallen waarin het EORI-nummer in de Unie of een door de Unie erkend uniek derdeland-identificatienummer niet is verstrekt. Wanneer het EORI-nummer in de Unie of een uniek derdeland-identificatienummer is verstrekt, dienen geen naam en adres te worden verstrekt, tenzij een papieren aangifte wordt gebruikt.

    (23)

    Alleen in te vullen wanneer de wetgeving van de overeenkomstsluitende partijen daarin voorziet.

    (37)

    Dit deelvak moet worden ingevuld:

    - wanneer een aangifte voor douanevervoer door dezelfde persoon wordt gedaan samen met of volgend op een douaneaangifte waarop een goederencode is vermeld, of

    - wanneer de wetgeving van de overeenkomstsluitende partijen daarin voorziet.

    (38)

    Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt bij papieren aangiften.

    (39)

    De landen kunnen van deze eis afzien voor andere vervoerswijzen dan per spoor.

    (40)

    Deze informatie moet niet worden verstrekt wanneer de uitvoerformaliteiten worden vervuld op de plaats van uitgang uit het douanegebied van de overeenkomstsluitende partijen.

    (43)

    Niet gebruiken in geval van vervoer via vaste transportinrichtingen.

    (44)

    Wanneer goederen in zogenoemde multimodale vervoerseenheden worden vervoerd, zoals containers, wissellaadbakken en opleggers, kunnen de douaneautoriteiten de houder van de regeling douanevervoer toestaan deze informatie achterwege te laten wanneer het logistieke patroon op de plaats van vertrek het verstrekken van de identiteit en de nationaliteit van het vervoermiddel verhindert op het moment dat de goederen voor douanevervoer worden vrijgegeven, mits de multimodale vervoerseenheden van unieke nummers voorzien zijn en deze nummers in G.E. 7/10 Identificatienummer container vermeld zijn.

    (45)

    In de volgende gevallen zien de landen af van de eis deze informatie te vermelden op een bij het douanekantoor van vertrek ingediende aangifte voor douanevervoer in verband met het vervoermiddel waarop of waarin de goederen rechtstreeks zijn geladen:

    -    wanneer dit gegevenselement als gevolg van het logistieke patroon niet kan worden verstrekt en de houder van de regeling douanevervoer de AEOC-status in de Unie heeft of een soortgelijke status in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, en

    -    wanneer de relevante informatie indien nodig door de douaneautoriteiten kan worden achterhaald via de administratie van de houder van de regeling douanevervoer.

    (46)

    Niet gebruiken in geval van vervoer via vaste transportinrichtingen of per spoor.

    (51)

    Voor de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - deze informatie is verplicht.

    (52)

    Voor de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer - deze informatie is verplicht. Het EORI-nummer in de Unie en het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, moeten worden verstrekt. Als er geen EORI-nummer is toegekend, wordt alleen het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, verstrekt.

    Indien een geadresseerde in een derde land is gevestigd, is dit G.E. niet vereist.

    Titel IV

    AANTEKENINGEN OP DE GEGEVENSVEREISTEN

    Deel I

    INLEIDING

    De omschrijvingen en aantekeningen in deze titel zijn van toepassing op de gegevenselementen die in de tabel met gegevensvereisten in deel 1 van titel III van deze bijlage zijn genoemd.

    Deel II

    GEGEVENSVEREISTEN

    1/2 Soort aangifte - aanvulling

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Vermeld de relevante code.

    1/3 Aangifte voor douanevervoer

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld de relevante code.

    1/4 Formulieren

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld bij het gebruik van papieren aangiften het volgnummer van de set in het totale aantal gebruikte sets (formulieren en aanvullende formulieren samen). Bijvoorbeeld: wanneer één formulier en twee aanvullende formulieren worden ingediend, vul dan op het formulier "1/3", op het eerste aanvullende formulier "2/3" en op het tweede aanvullende formulier "3/3" in.

    1/5 Ladingslijsten

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Vermeld bij gebruik van papieren aangiften in cijfers het aantal eventueel bijgevoegde ladinglijsten of door de bevoegde autoriteit toegelaten lijsten van commerciële aard waarin de goederen zijn omschreven.

    1/6 Artikelnummer

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Het volgnummer van het artikel in het totale aantal artikelen dat in de aangifte voor douanevervoer is vermeld wanneer er meer dan één artikel is.

    1/8 Handtekening/Authenticatie

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Handtekening of authenticatie op andere wijze van de aangifte voor douanevervoer

    Wanneer het papieren aangiften betreft, moet het voor het kantoor van vertrek bestemde exemplaar van de aangifte de originele handtekening van de betrokkene bevatten, gevolgd door diens volledige naam. Wanneer de betrokkene geen natuurlijke persoon is, dient de handtekening te worden gevolgd door de volledige naam en de functie van de ondertekenaar.

    1/9 Totaal aantal artikelen

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Het totale aantal aangegeven artikelen in de betrokken aangifte voor douanevervoer. Een artikel wordt omschreven als de goederen in een aangifte die met elkaar alle gegevens met het kenmerk "X" gemeen hebben in de tabel met gegevensvereisten in deel 1 van titel III van deze bijlage.

    2/1 Vereenvoudigde aangifte/Voorafgaande documenten

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld de referentie voor de tijdelijke opslag of de voorafgaande douaneregeling of het desbetreffende douanedocument.

    Wanneer bij papieren aangiften voor douanevervoer meer dan een referentienummer moet worden vermeld, kunnen de landen bepalen dat in dit vak de relevante code wordt vermeld en dat een lijst met de betrokken referentienummers bij de aangifte voor douanevervoer wordt gevoegd.

    2/2 Aanvullende informatie.

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld de relevante code.

    2/3 Voorgelegde documenten, certificaten en vergunningen, aanvullende referenties

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Identificatie- of referentienummer van tot staving van de aangifte voorgelegde documenten, certificaten en vergunningen van overeenkomstsluitende partijen of internationale organisaties, en aanvullende referenties.

    Vermeld met behulp van de relevante codes de krachtens specifieke regels vereiste gegevens, samen met de referentiegegevens van de tot staving van de aangifte voorgelegde documenten, en aanvullende referenties.

    Elektronisch vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer

    Dit gegevenselement omvat het soort en de referentie van het als aangifte voor douanevervoer gebruikte vervoersdocument.

    Daarnaast bevat het tevens de verwijzing naar het respectieve nummer van de vergunning van de houder van de regeling douanevervoer. Deze informatie moet worden verstrekt tenzij het met zekerheid uit andere gegevenselementen, zoals het EORI-nummer van de vergunninghouder, kan worden verkregen.

    3/1 Exporteur

    Aangifte voor douanevervoer

    Vermeld de volledige naam en adresgegevens van de afzender.

    Wanneer papieren aangiften voor douanevervoer worden gebruikt, kunnen de landen in het geval van groepagevervoer verlangen dat de relevante code wordt vermeld en de lijst van afzenders bij de aangifte wordt gevoegd.

    3/2 Identificatienummer exporteur.

    Aangifte voor douanevervoer

    Vermeld het EORI-nummer van de afzender of het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer.

    3/9 Geadresseerde

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld de volledige naam en adresgegevens van de geadresseerde.

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Wanneer papieren aangiften voor douanevervoer worden gebruikt, kunnen de landen in het geval van groepagevervoer verlangen dat de relevante code in dit vak wordt vermeld en de lijst van geadresseerden bij de aangifte wordt gevoegd.

    3/10 Identificatienummer geadresseerde

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld het EORI-nummer of het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer.

    3/19 Vertegenwoordiger

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Deze informatie wordt vereist als deze verschilt van G.E. 3/17 Aangever of in voorkomend geval G.E. 3/22 Houder van de regeling douanevervoer.

    3/20 Identificatienummer vertegenwoordiger

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Deze informatie wordt vereist als deze verschilt van G.E. 3/18 Identificatienummer aangever of in voorkomend geval G.E. 3/23 Identificatienummer houder van de regeling douanevervoer.

    Vermeld het EORI-nummer van de betrokkene of het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer.

    3/21 Code status vertegenwoordiger

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld de relevante code waarmee de status van de vertegenwoordiger wordt weergegeven.

    3/22 Houder van de regeling douanevervoer

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld de volledige naam of firmanaam en adresgegevens van de houder van de regeling douanevervoer. Vermeld in voorkomend geval de volledige naam of firmanaam van de gemachtigde vertegenwoordiger die voor rekening van de houder van de regeling de aangifte voor douanevervoer indient.

    Wanneer papieren aangiften voor douanevervoer worden gebruikt, moet het voor het douanekantoor van vertrek bestemde exemplaar van de papieren aangifte de originele handtekening van de betrokkene bevatten.

    3/23 Identificatienummer houder van de regeling douanevervoer

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld het EORI-nummer van de houder van de regeling douanevervoer of het bedrijfsidentificatienummer in een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer.

    3/37 Identificatienummer extra actoren in de toeleveringsketen

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Een uniek identificatienummer dat is toegewezen aan een marktdeelnemer van een derde land in het kader van een partnerschapsprogramma met het bedrijfsleven dat is ontwikkeld in overeenstemming met het door de Europese Unie en andere overeenkomstsluitende partijen erkende Framework of Standards to Secure and Facilitate Global Trade van de Werelddouaneorganisatie.

    Het identificatienummer van de betrokkene wordt voorafgegaan door een code waarmee zijn rol in de toeleveringsketen wordt gespecificeerd.

    5/4 Datum van aangifte

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Datum waarop de aangifte opgesteld en in voorkomend geval ondertekend of anderszins gewaarmerkt is.

    5/5 Plaats van aangifte

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Plaats waar de papieren aangifte werd afgegeven.

    5/6 Kantoor van bestemming (en land)

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld met behulp van de relevante code het identificatienummer van het douanekantoor waar het douanevervoer eindigt.

    5/7 Voorziene kantoren van doorgang (en land)

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld de code van het voorziene douanekantoor dat bevoegd is voor de plaats van binnenkomst in het grondgebied van een overeenkomstsluitende partij wanneer de goederen onder de regeling douanevervoer worden vervoerd, of van het douanekantoor dat bevoegd is voor de plaats van uitgang uit het grondgebied van een overeenkomstsluitende partij wanneer de goederen dat gebied tijdens het douanevervoer verlaten via een grens tussen die overeenkomstsluitende partij en een derde land.

    Vermeld met behulp van de relevante code de identificatienummers van de betrokken douanekantoren.

    5/8 Code land van bestemming

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld met behulp van de relevante code het laatste land van bestemming van de goederen.

    Het land van de laatst bekende bestemming wordt gedefinieerd als het land waarvan op het tijdstip van de vrijgave voor een douaneregeling bekend is dat de goederen er worden afgeleverd.

    5/21 Plaats van lading

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld waar nodig met behulp van de relevante code de plaats waar de goederen worden geladen op of in het actieve vervoermiddel waarmee ze de grens van de overeenkomstsluitende partij zullen overschrijden.

    5/23 Plaats van de goederen

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Vermeld met behulp van de relevante code de plaats waar de goederen kunnen worden onderzocht. Deze plaats moet nauwkeurig genoeg omschreven zijn zodat het douanekantoor de fysieke controle van de goederen kan uitvoeren.

    6/1 Nettomassa (kg)

    Aangifte voor douanevervoer

    Vermeld de nettomassa, uitgedrukt in kilogram, van de goederen waarop het desbetreffende artikel van de aangifte betrekking heeft. De nettomassa is de massa van de goederen zonder enige verpakking.

    Wanneer de nettomassa meer dan 1 kg bedraagt en een fractie van een eenheid (kg) omvat, mag deze als volgt worden afgerond:

    - van 0,001 tot 0,499: afronding op de lagere eenheid (kg);

    - van 0,5 tot 0,999: afronding op de hogere eenheid (kg).

    Het verdient aanbeveling een nettomassa van minder dan 1 kg te vermelden als "0", gevolgd door maximaal 6 decimalen, waarbij elke "0" aan het einde van een hoeveelheid wordt weggelaten (bv. 0,123 = 123 g, 0,00304 = 3 g en 40 mg, en 0,000654 = 654 mg).

    6/5 Brutomassa (kg)

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    De brutomassa is het gewicht van de in de aangifte vermelde goederen, inclusief verpakking maar exclusief transportmaterieel.

    Wanneer de brutomassa meer dan 1 kg bedraagt en een fractie van een eenheid (kg) omvat, mag deze als volgt worden afgerond:

    - van 0,001 tot 0,499: afronding op de lagere eenheid (kg);

    - van 0,5 tot 0,999: afronding op de hogere eenheid (kg).

    Het verdient aanbeveling een brutomassa van minder dan 1 kg te vermelden als "0", gevolgd door maximaal 6 decimalen, waarbij elke "0" aan het einde van een hoeveelheid wordt weggelaten (bv. 0,123 = 123 gram, 0,00304 = 3 gram en 40 mg, en 0,000654 = 654 mg).

    Vermeld de brutomassa, uitgedrukt in kilogram, van de goederen waarop het desbetreffende artikel betrekking heeft.

    Wanneer de aangifte verschillende artikelen bevat en het goederen betreft die zodanig zijn verpakt dat het onmogelijk is de brutomassa van de goederen met betrekking tot een artikel te bepalen, hoeft de totale brutomassa alleen op rubriekniveau te worden ingevuld.

    Wanneer een papieren aangifte voor douanevervoer op meerdere artikelen betrekking heeft, moet de totale brutomassa alleen in het eerste vak 35 worden vermeld en kunnen de andere vakken 35 leeg worden gelaten.

    6/8 Omschrijving van de goederen

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    De gebruikelijke handelsbenaming van de goederen in duidelijke en voldoende nauwkeurige termen om identificatie door de douaneautoriteiten mogelijk te maken. Wanneer de GS-code moet worden verstrekt, moet de omschrijving zodanig nauwkeurig zijn dat de goederen aan de hand daarvan kunnen worden ingedeeld.

    6/13 CUS-code

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Het Customs Union and Statistics (CUS)-nummer is de identificator die in het kader van de Europese douanelijst van chemische stoffen (ECICS) voornamelijk aan chemische stoffen en preparaten wordt toegekend.

    De aangever kan deze code vrijwillig verstrekken wanneer er geen Taric-maatregel bestaat voor de betrokken goederen, d.w.z. wanneer het minder belastend is om deze code te verstrekken dan een volledige omschrijving van het product.

    6/14 Goederencode - Code van de gecombineerde nomenclatuur

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    In dit deelvak wordt de uit ten minste zes cijfers bestaande code van het geharmoniseerd systeem inzake de omschrijving en codering van goederen vermeld. Voor nationaal gebruik mag de goederencode tot acht cijfers worden uitgebreid.

    6/18 Totaal colli

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld in cijfers het totale aantal colli waaruit de betrokken zending is samengesteld.

    6/20 Colli

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Informatie over het soort en het totale aantal colli op basis van de kleinste externe verpakkingseenheid. Het totale aantal colli betreft het aantal artikelen dat zodanig is verpakt dat ze niet van elkaar kunnen worden gescheiden zonder de verpakking open te maken, of het aantal stuks, indien onverpakt.

    Er moet geen informatie over het totale aantal colli worden verstrekt wanneer de goederen los gestort zijn.

    Deze informatie omvat ook de vrije omschrijving van de merken en nummers op vervoerseenheden of verpakkingen.

    7/1 Overlading

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    De eerste drie regels van dit vak moeten door de vervoerder worden ingevuld wanneer de goederen tijdens het douanevervoer op of in een ander vervoermiddel of in een andere container worden overgeladen.

    7/2 Container

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Vermeld met behulp van de relevante code de veronderstelde situatie bij het overschrijden van de grens van de overeenkomstsluitende partij op basis van de informatie die beschikbaar is op het tijdstip waarop de formaliteiten voor het douanevervoer worden vervuld.

    7/4 Vervoerswijze aan de grens

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Vermeld met behulp van de relevante code de vervoerswijze die overeenstemt met het actieve vervoermiddel waarop of waarin de goederen het douanegebied van de overeenkomstsluitende partij naar verwachting zullen verlaten.

    7/5 Binnenlandse vervoerswijze

    Aangifte voor douanevervoer

    Vermeld met behulp van de relevante code de vervoerswijze bij aankomst.

    7/7 Identiteit van het vervoermiddel bij vertrek

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Vermeld de identiteit van het vervoermiddel waarop of waarin de goederen rechtstreeks zijn geladen op het tijdstip waarop de formaliteiten voor douanevervoer worden vervuld (of van het voertuig waarmee het geheel wordt voortbewogen indien er meerdere vervoermiddelen zijn). Indien een trekker en een aanhangwagen verschillende kentekens hebben, vermeld zowel het kenteken van de trekker als dat van de aanhangwagen, alsook de nationaliteit van de trekker.

    Naargelang het betrokken vervoermiddel kunnen de volgende gegevens betreffende de identiteit worden vermeld:

    Vervoermiddel

    Wijze van identificatie

    Vervoer over binnenwateren

    Naam van het vaartuig

    Luchtvervoer

    Nummer en datum van de vlucht (indien er geen vluchtnummer is, vermeld het registratienummer van het luchtvaartuig)

    Wegvervoer

    Kenteken van het voertuig

    Spoorvervoer

    Nummer van de wagon

    7/8 Nationaliteit van het vervoermiddel bij vertrek.

    Aangifte voor douanevervoer

    Vermeld met behulp van de relevante code de nationaliteit van het vervoermiddel (of van het voertuig waarmee het geheel wordt voortbewogen indien er meerdere vervoermiddelen zijn) waarop of waarin de goederen rechtstreeks zijn geladen op het tijdstip van de formaliteiten voor douanevervoer. Vermeld de nationaliteit van de trekker indien een trekker en een aanhangwagen van verschillende nationaliteiten worden gebruikt.

    Wanneer goederen door middel van een aanhangwagen en een trekker worden vervoerd, vermeld de nationaliteit van zowel aanhangwagen als trekker. Vermeld de nationaliteit van de aanhangwagen wanneer de nationaliteit van de trekker niet bekend is.

    7/10 Identificatienummer container

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Merken (letters en/of cijfers) ter identificatie van de transportcontainer.

    Voor een andere vervoerswijze dan door de lucht is een container een speciale bak voor het vervoer van vracht, verstevigd en stapelbaar en geschikt voor horizontaal en verticaal overladen.

    Bij luchtvervoer zijn containers speciale bakken voor het vervoer van vracht, verstevigd en geschikt voor horizontaal en verticaal overladen.

    In het kader van dit gegevenselement worden voor weg- en spoorvervoer gebruikte wissellaadbakken en opleggers als containers beschouwd.

    Voor onder de norm ISO 6346 vallende containers wordt, indien van toepassing, naast het identificatienummer van de container ook de door het Internationale bureau voor containers en intermodaal transport (BIC) toegewezen identificator (code) verstrekt.

    Voor wissellaadbakken en opleggers wordt de met de Europese norm EN 13044 geïntroduceerde ILU-code voor intermodale laadbakken gebruikt.

    7/14 Identiteit van het grensoverschrijdende actieve vervoermiddel.

    Aangifte voor douanevervoer

    Vermeld de identiteit van het grensoverschrijdende actieve vervoermiddel waarmee de buitengrens van de overeenkomstsluitende partij wordt overschreden.

    Bij gecombineerd vervoer of wanneer meerdere vervoermiddelen worden gebruikt, is het actieve vervoermiddel datgene waarmee het geheel wordt voortbewogen. Bij een vrachtwagen op een zeeschip bijvoorbeeld is het actieve vervoermiddel het schip. In het geval van een trekker en een oplegger is het actieve vervoermiddel de trekker.

    Naargelang het betrokken vervoermiddel worden de volgende gegevens betreffende de identiteit vermeld:

    Vervoermiddel

    Wijze van identificatie

    Binnenwateren

    Naam van het vaartuig

    Luchtvervoer

    Nummer en datum van de vlucht (indien er geen vluchtnummer is, vermeld het registratienummer van het luchtvaartuig)

    Wegvervoer

    Kenteken van het voertuig

    Spoorvervoer

    Nummer van de wagon

    7/15 Nationaliteit van het grensoverschrijdende actieve vervoermiddel.

    Aangifte voor douanevervoer

    Vermeld met behulp van de relevante code de nationaliteit van het actieve vervoermiddel waarmee de grens van de overeenkomstsluitende partij wordt overschreden.

    Bij gecombineerd vervoer of wanneer meerdere vervoermiddelen worden gebruikt, is het actieve vervoermiddel datgene waarmee het geheel wordt voortbewogen. Bij een vrachtwagen op een zeeschip bijvoorbeeld is het actieve vervoermiddel het schip. In het geval van een trekker en een oplegger is het actieve vervoermiddel de trekker.

    7/18 Verzegelingsnummer

    Alle soorten aangiften voor douanevervoer

    Deze gegevens moeten worden verstrekt als een toegelaten afzender een aangifte indient waarvoor zijn vergunning het gebruik van een verzegeling van een bijzonder model verplicht stelt, of indien een houder van de regeling douanevervoer toestemming heeft gekregen om een verzegeling van een bijzonder model te gebruiken.

    7/19 Andere voorvallen tijdens het vervoer

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Vul dit vak in in overeenstemming met de bestaande verplichtingen op grond van de regeling gemeenschappelijk douanevervoer.

    Wanneer de goederen op of in een oplegger zijn geladen en de trekker tijdens het vervoer wordt gewisseld (en de goederen daarbij niet worden behandeld of overgeladen), vermeld in dit vak het kenteken van de nieuwe trekker. In dit geval is visering door de bevoegde autoriteiten niet vereist.

    8/2 Soort zekerheidstelling

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Vermeld met behulp van de relevante code het voor het douanevervoer gebruikte soort zekerheidstelling.

    8/3 Referentie zekerheidstelling

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Vermeld het referentienummer van de zekerheidstelling en, indien van toepassing, de toegangscode en het kantoor van zekerheidstelling.

    8/4 Zekerheid niet geldig in

    Aangifte voor douanevervoer en aangifte voor douanevervoer met beperkte gegevensvereisten

    Wanneer een zekerheid niet geldig is voor een of meer overeenkomstsluitende partijen, voeg na "Niet geldig voor" de relevante codes toe van de betrokken overeenkomstsluitende partij(en).

    (1) PB L 226 van 13.8.1987, blz. 2.
    (2) PB L 269 van 10.10.2013, blz. 1.
    (3) PB L 99 van 15.4.2016, blz. 6.
    (4) 1 Richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (PBEU L 347 van 11.12.2006, blz. 1).
    (5) 2 Richtlijn 2008/118/EG van de Raad van 16 december 2008 houdende een algemene regeling inzake accijns en houdende intrekking van Richtlijn 92/12/EEG (PBEU L 9 van 14.1.2009, blz. 12).
    (6)

    * Richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (PBEU L 347 van 11.12.2006, blz. 1).

    (7)

    ** Richtlijn 2008/118/EG van de Raad van 16 december 2008 houdende een algemene regeling inzake accijns en houdende intrekking van Richtlijn 92/12/EEG (PBEU L 9 van 14.1.2009, blz. 12).

    (8)

       Aanbeveling 16 over de UN/LOCODE — Code voor handels- en vervoerslocaties.

    Top