EUROPESE COMMISSIE
Brussel, 4.12.2017
COM(2017) 725 final
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
over de tenuitvoerlegging, werking en doelmatigheid van het .eu-topniveaudomein
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52017DC0725
REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL On the implementation, functioning and effectiveness of the .eu Top-Level Domain
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de tenuitvoerlegging, werking en doelmatigheid van het .eu-topniveaudomein
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de tenuitvoerlegging, werking en doelmatigheid van het .eu-topniveaudomein
COM/2017/0725 final
EUROPESE COMMISSIE
Brussel, 4.12.2017
COM(2017) 725 final
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
over de tenuitvoerlegging, werking en doelmatigheid van het .eu-topniveaudomein
1.Achtergrond
In april 2016 vierde het .eu-topniveaudomein (TLD) zijn tiende verjaardag. De afgelopen tien jaar heeft het landcode-topniveaudomein (ccTLD) zichzelf in de markt gezet als innovatieve en moderne extensie, die zeer wel in staat is om zowel op gelijk niveau te komen met de TLD's die sinds dertig jaar als domeinnaam gebruikt werden, als om te concurreren met de nieuwe generieke topniveaudomeinen (gTLD’s) die in 2014 zijn geïntroduceerd. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2017 was het TLD .eu het op zes na grootste landcode-TLD in de wereld 1 . Met meer dan 3,7 miljoen registraties heeft het .eu-TLD zichzelf gevestigd als gewaardeerde optie voor elke Europese ingezetene die een domeinnaam voor zijn aanwezigheid op internet kiest.
Overeenkomstig artikel 8 van Verordening (EG) nr. 733/2002 betreffende de invoering van het .eu-TLD moet de Commissie een jaar na de aanneming van de verordening en vervolgens om de twee jaar verslag uitbrengen aan het Europees Parlement en de Raad. Dit verslag heeft betrekking op de tenuitvoerlegging, de doelmatigheid en de werking van het .eu-TLD gedurende de afgelopen twee jaar, met name in de periode van 1 april 2015 tot en met 31 maart 2017.
2.Het rechtskader met betrekking tot .eu en de basisbeginselen
Het .eu-TLD is ingevoerd op basis van de volgende rechtsinstrumenten:
–Verordening (EG) nr. 733/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 22 april 2002 betreffende de invoering van het .eu-topniveaudomein (als gewijzigd) 2 ;
–Verordening (EG) nr. 874/2004 van de Commissie van 28 april 2004 tot vaststelling van regels met betrekking tot het overheidsbeleid voor de toepassing en werking van het .eu-topniveaudomein en de beginselen inzake registratie (als gewijzigd) 3 .
EURid is de registerbeheerder die momenteel belast is met de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD en de varianten daarvan in andere schriftsystemen. Op 12 april 2014 kreeg het in het kader van een oproep tot het indienen van blijken van belangstelling en het uitvoeringsbesluit van de Commissie van 11 april 2014 4 een tweede dienstverleningsovereenkomst.
3.Registratie en gebruik van .eu-domeinnamen
In de door dit verslag bestreken periode vlakte de groei van het .eu-ccTLD af, evenals die van de andere Europese landcode-TLD’s. Tijdens 2016 was de groei van .eu negatief. Het totale aantal registraties bedroeg 3 862 467 aan het eind van 2015 en 3 760 695 op 31 december 2016. Deze daling in het afgelopen jaar kan worden toegeschreven aan een aantal factoren in het DNS-landschap ("Domain Name System", "domeinnamensysteem") en daarbuiten – zoals verzadiging van de markt, scherpere concurrentie, minder promotie door registrators die betrokken zijn bij nieuwe gTLD-registers, en in sommige gevallen stagnerende economieën – waarvan ook soortgelijke ondernemingen de impact ondervinden. De daling is eveneens te wijten aan de voortdurende inspanningen om domeinnamen met onjuiste gegevens uit de Whois-database te verwijderen 5 .
Het vernieuwingspercentage van .eu-domeinnamen blijft gemiddeld 80 %, hetgeen een zeer gezond percentage is, vergeleken met een gemiddelde in de bedrijfstak van 73 %.
De extensie .ею (.eu in cyrillisch) is op 1 juni 2016 gelanceerd. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2017 waren er iets meer dan 2 200 domeinnamen met de extensie .ею geregistreerd.
Het domeinnamenlandschap is de laatste twee jaar aanzienlijk veranderd, vanwege de introductie van nieuwe gTLD's (bijv. .car en .hotel) naar aanleiding van de openstelling van de gTLD-ruimte door de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Ten tijde van de opstelling van dit verslag waren meer dan 1 200 nieuwe gTLD's toegewezen en naar schatting zijn aan het einde van het begrotingsjaar 2018 van ICANN 6 meer dan 1 240 gTLD's volledig toegewezen en operationeel. Momenteel zijn de registraties daarvan goed voor 25,6 miljoen domeinnamen van de 329,3 miljoen wereldwijd geregistreerde domeinen (142,7 miljoen daarvan zijn onder de landcode-TLD's geregistreerd) 7 .
Hoewel de nieuwe gTLD-markt niet aan de verwachtingen heeft voldaan doordat de vraag door de gebruikers veel lager uitvalt dan verwacht, is de groei ervan groter dan die van legacy-TLD's.
Rekening houdend met historische tendensen en de situatie op de markt, is het doel stabiele, positieve groei in stand te houden en meer te ondernemen om van .eu en de cyrillische variant daarvan kwalitatief hoogstaande TLD's te maken.
4.Geïnternationaliseerde domeinnamen (IDN's)
4.1..eu-IDN's
De introductie van IDN's op het topniveau is een aangelegenheid die onder de bevoegdheid van ICANN valt. Op 16 november 2009 is ICANN gestart met het IDN ccTLD Fast Track Process 8 om de invoering van internet-topniveaudomeinextensies voor landcodes (bijv. .gr, .bg en .eu) met gebruik van niet-Latijnse lettertekens te vergemakkelijken.
Op basis van inzendingen naar de Commissie van Cyprus, Griekenland en Bulgarije met betrekking tot hun voorkeursversies van de .eu-extensie, heeft EURid op 5 mei 2010 een aanvraag ingediend bij ICANN voor de cyrillische en de Griekse versie van het .eu-TLD. Over de Griekse .ευ- en de cyrillische .ею-string werd aanvankelijk geoordeeld dat ze een verwarrende gelijkenis vertonen met de bestaande ASCII ccTLD-string (.eu), hetgeen ertoe leidde dat de indiening een langdurig evaluatieproces in gang zette.
Terwijl de cyrillische string (.ею) het IDN Fast Track Process met succes doorliep, kwam de Griekse string niet door de technische evaluatiefase, omdat deze "ofwel visueel identiek is aan of visueel kan worden verward met ten minste drie ISO 646-BV-strings, nl. "eu", "ev" en "ey"".
Nadat om hernieuwde evaluatie was verzocht, werd in oktober 2014 geconstateerd dat .ευ geen verwarrende gelijkenis vertoonde met .ev en .ey, maar dat er wel sprake was van een verwarrende gelijkenis met .EV en .EY.
Op 23 juni 2016 bracht een werkgroep die is opgericht om verdere aanwijzingen te geven over de methodologie inzake toetsingsprocessen voor de gelijkenis van tweede strings en over de interpretatie van niet-eenduidige aanbevelingen, de aanbeveling uit dat in het geval van een verwarrende gelijkenis met andere strings in hoofdletters, maar niet in kleine letters, de string in kleine letters prioriteit moet krijgen.
Ten tijde van de opstelling van dit verslag werd overwogen een andere werkgroep op te richten voor de beoordeling van maatregelen om verwarrende gelijkenissen op registerniveau tegen te gaan.
5.Werking van het register
5.1.Het register
EURid is een pan-Europese non-profitorganisatie en heeft zijn hoofdkantoor in Diegem (België) met regionale kantoren in Stockholm, Praag en Pisa. Het bestaat uit twee stichtende leden – DNS Belgium (het .be-register) en het Istituto di Informatica e Telematica (het .it-register) – en acht geassocieerde leden. Dat zijn ARNES (het .si-register), CZ.NIC (het .cz register), Business Europe (een koepelorganisatie van 39 industriegerelateerde werkgeversverenigingen uit 33 landen), ECTA-internetcomité (European Community Trademark Association), EMOTA (European Multi-channel and Online Trade Association), IAB Europe (Interactive Advertising Bureau), CECUA (Confederation of European Computer Users) en UEAPME (European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises). In 2016 is Marie-Emmanuelle Haas, een in intellectuele-eigendomsrechten gespecialiseerde juriste, toegetreden als onafhankelijk lid.
De voornaamste EURid-serverlocaties zijn in Amsterdam en Luxemburg. Beide locaties beschikken over identieke apparatuur. De zelfbeheerde servers van EURid bevinden zich in Amsterdam, Ljubljana, Londen en Praag, en de drie anycast-aanbieders (DENIC, NETNOD en DYN) hebben naamservers 9 over de hele wereld.
Aan het einde van het eerste kwartaal van 2017 werkten er 50,3 voltijds werknemers in de vier kantoren van EURid. De meeste daarvan zijn werkzaam in het team externe betrekkingen (belast met accountbeheer en support in alle talen van de EU) en de technische afdeling.
5.2.Betrekkingen met registrators
Overeenkomstig de huidige verordeningen fungeert het .eu-register zelf niet als registrator. De belangrijkste taak van EURid blijft dienstverlening van hoge kwaliteit aan zijn 693 geaccrediteerde registrators. Het aantal geaccrediteerde registrators is de laatste twee jaar licht gedaald – aan het einde van het eerste kwartaal van 2015 waren het er 751 – naarmate de consolidering van registratoraccounts werd voortgezet en veel grote Europese en wereldwijde spelers meerdere kleinere registrators opkochten.
In november 2016 ging het .eu-register van start met de faciliteit gemeenschappelijke eurobetalingsruimte (SEPA) en het zogeheten post-payment-systeem, waarmee registrators nu de mogelijkheid hebben om transactiekosten rechtstreeks naar hun bankrekeningen te laten overschrijven. Daarnaast heeft EURid meer aandacht besteed aan registrators die facturen niet betalen, en naar aanleiding daarvan meerdere accounts opgeheven.
5.3.Internationale betrekkingen
In de rapportageperiode is het .eu-register doorgegaan regelmatig en op doeltreffende wijze contact met het internet-ecosysteem te onderhouden. Daartoe behoren onder meer:
·proactieve deelname aan vergaderingen en workshops van de Council of the European National Top Level Domain Registries (CENTR);
·deelname aan vergaderingen van ICANN;
·voorzitterschap van de werkgroep strategie en operationeel plan van de ccNSO (Country Code Names Supporting Organisation) van ICANN;
·voorzitterschap van de werkgroep Extended Process Similarity Review Panel (EPSRP) working group van de ccNSO in het tweede kwartaal van 2015;
·betrokkenheid bij de overgang van het IANA-functiebeheer en de processen inzake de verantwoordingsplicht van ICANN als een van de door de ccNSO aangewezen vertegenwoordigers in de Cross Community-werkgroep;
·samenwerking met de Unesco en Verisign voor het jaarlijkse IDN World Report 10 ;
·samenwerking met ICANN voor het uitwisselen van beste praktijken van EURid tussen registers en registrators in de regio Midden-Oosten en aangrenzende landen en de regio Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 11 ;
·partnerschap voor de organisatie van het forum voor internetbeheer in de Scuola S. Anna in Pisa;
·lancering van de ".eu-academie" in juni 2015 12 ;
·organisatie van de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese dialoog over internetgovernance (EuroDIG) op 9-10 juni 2016 in Brussel, samen met de Europese Commissie.
5.4.Marketing-, voorlichtings- en communicatieactiviteiten
Op 7 april 2016 werd .eu tien jaar. Deze mijlpaal werd gevierd met de lancering van een gloednieuwe eurid.eu-website en met de publicatie van een speciale jubileumeditie van het onlinemagazine .eu illustrated 13 .
De afgelopen twee jaar heeft EURid op verschillende manieren meerdere marketing-, voorlichtings- en communicatieactiviteiten ondernomen:
·Het partnerschap met de geaccrediteerde registrators werd verder versterkt om het .eu-TLD meer bekendheid te geven via een gezamenlijk gefinancierd marketingprogramma en de zogeheten "Customised Reduction Schemes". In het kader van het gezamenlijk gefinancierde marketingprogramma werden respectievelijk in 2015 en 2016 52 en 57 voorstellen van diverse aard ingediend. Met de "Customised Reduction Schemes" (CRS) zorgt het register ervoor dat registrators kunnen profiteren van lagere registratietarieven op basis van hun verkoopvolume; deze aanpak wordt reeds gehanteerd door veel andere TLD-registers. Ten tijde van de opstelling van dit verslag werd 98 % van de registraties in het eerste kwartaal van 2017 verricht door de 331 registrators die zich in 2017 bij de CRS aansloten.
·De direct marketing-acties betreffende voorlichting over .eu werden verfijnd. Tot de initiatieven in 2015 en 2016 behoorden twee jaarlijkse online-marketingcampagnes, deelname aan een aantal beurzen en evenementen op het gebied van domeinen in heel Europa en de voortzetting van de postercampagne op de luchthaven van Brussel. Verder zijn de .eu Web Awards de laatste twee jaar een regelmatige activiteit geworden.
·Er werd een gestructureerde aanwezigheid op sociale media opgezet 14 , naast de publicatie van de kwartaal- en jaarverslagen, en het tweejaarlijkse magazine .eu illustrated.
5.5.Financiële situatie
Het register is een externe organisatie die haar besluiten zelfstandig neemt, maar de Commissie controleert diens financiële situatie nauwgezet, in overeenstemming met de bepalingen van het wettelijk kader en de dienstverleningsovereenkomst. Een onafhankelijke accountant verricht volledige boekhoudkundige controles ter plekke. De Commissie oefent haar toezichthoudende rol uit via evaluatie van de opmerkingen van de accountant, via halfjaarlijkse en jaarlijkse financiële rapporten, driemaandelijkse voortgangsrapporten, begrotingsvoorstellen, strategische en operationele plannen. Financiële kwesties worden regelmatig met het register besproken op halfjaarlijkse vergaderingen en vergaderingen op dienstniveau.
Om de concurrentiepositie op de dynamische TLD-markt te verbeteren, heeft EURid de "Customised Reduction Schemes" voor zijn registrators opgezet, waardoor lagere nieuwe registratievergoedingen kunnen worden aangerekend naargelang van de verkoopvolumes van de registrator. Met ingang van januari 2017 bedraagt de basisvergoeding voor een nieuwe domeinnaam voor registrators die deelnemen aan CRS 1,75 EUR.
De voornaamste financiële aspecten van het register bleven in 2015 en 2016 stabiel. Terwijl de inkomsten van het register in beide jaren ongeveer 13 miljoen EUR bedroegen, namen de kosten aanzienlijk af naar iets meer dan 11 miljoen EUR aan het eind van 2016. Dientengevolge was het financiële nettoresultaat minder evenwichtig dan in voorgaande jaren, met een overschot ten gunste van de begroting van de Europese Unie van 1 238 723 EUR voor het begrotingsjaar 2015 en 2 748 873 EUR voor 2016.
De Commissie heeft de veranderingen in de begrote en reële kosten van het register regelmatig gecontroleerd, in het bijzonder de kosten met betrekking tot marketing (3 miljoen EUR in 2015 en 2,7 miljoen EUR in 2016) en personele middelen (4 miljoen EUR in 2015 en 3,9 miljoen EUR in 2016).
Aan het einde van 2016 beschikte het register over vijf soorten financiële reserves: afschrijvingen (0,8 miljoen EUR), investeringen (0,6 miljoen EUR), sociale verplichtingen (2,7 miljoen EUR), wettelijke verplichtingen (1,2 miljoen EUR) en bedrijfskapitaal (1 miljoen EUR).
5.6.Bedrijfscontinuïteit, weerbaarheid en kwaliteit
5.6.1.Bedrijfscontinuïteit
In 2016 werd tegen de achtergrond van de toenemende uiteenlopende cyberdreigingen de jaarlijkse bedrijfscontinuïteitsoefening geëvalueerd. Het traditionele overschakelen tussen verschillende datacentra is geïntegreerd in de normale bedrijfsactiviteiten en wordt regelmatig uitgevoerd tijdens onderhoudswerkzaamheden, waardoor EURid zich kon richten op een ander facet van crisisbeheer.
In de tweede helft van 2016 heeft EURid daarom een externe onderneming opdracht gegeven een simulatieoefening uit te voeren. Een simulatieoefening is een oefening volgens een draaiboek waarbij een fictief incident plaatsvindt en het gehele crisisbeheersproces wordt geëvalueerd. In tegenstelling tot de BCP-oefeningen die voor 2016 plaatsvonden, was bij de simulatieoefening het volledige crisisbeheersteam betrokken, met inbegrip van de afdelingen technische operaties, juridische zaken, communicatie, externe betrekkingen en de algemeen directeur. Hoewel deze oefening slechts op papier en in geconcentreerde vorm plaatsvond, ontstond er een goed inzicht in potentiële tekortkomingen.
In 2016 heeft EURid verder een aantal Disaster Recovery & Recovery Tests (DRRT, noodherstel- en hersteltests) uitgevoerd, hoewel dat er vanwege uiteenlopende planning van de middelen en prioriteiten minder dan gepland waren.
5.6.2.Beveiliging
Het .eu-TLD voert het protocol Domain Name Security Extensions (DNSSEC) uit. DNSSEC is een protocol om de authenticiteit van de serverantwoorden onder de display name (websites) tot in de internet root zone te controleren in wat een 'chain of trust' wordt genoemd. Een zogeheten DNSSEC-korting (0,02 EUR korting op het tarief voor domeinnamen per correct ondertekende domeinnaam per maand) die in 2013 werd ingevoerd, bleef beschikbaar voor registrators om de uitvoering van DNSSEC verder te steunen. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2017 waren er 357 389 met DNSSEC ondertekende .eu-domeinnamen.
Teneinde veilige en hoogwaardige diensten aan .eu-geaccrediteerde registrators en het publiek te verstrekken, voldoet EURid daarnaast op ondernemingsniveau aan de eisen van ISO/IEC 27001, een door de Internationale Organisatie voor normalisatie vastgestelde norm inzake informatiebeveiliging. Aan het .eu-register werd hercertificering in het kader van ISO/IEC 27001 toegekend op basis van een audit die de Britse normalisatie-instelling BSI op 28 juni 2016 heeft uitgevoerd.
5.6.3.Acties om de nauwkeurigheid van registratiegegevens te verbeteren, misbruik van domeinnamen tegen te gaan en samen te werken bij de bestrijding van cybercriminaliteit
Het register heeft maatregelen genomen om kwaadwillig onlinegedrag en het misbruik van domeinnamen dagelijks te bestrijden. Er werd onder meer opgetreden tegen inbreuken op het auteursrecht, phishing en cyberaanvallen, waaronder de verspreiding van malware. Voor domeinnamen wordt in het bijzonder gecontroleerd of zij voldoen aan de ontvankelijkheidscriteria en nieuwe registraties worden onderzocht op verdachte patronen of andere anomalieën 15 . Op grond van artikel 4 van de .eu-accreditatieovereenkomst voor registrators moeten registrators ervoor zorgen dat iedere houder van een domeinnaam voldoet aan alle vereisten die zijn vastgesteld in de EU-verordeningen en de wijzigingen daarop, het .eu-registratiebeleid en de .eu-voorwaarden, zoals gepubliceerd op de website van het register.
Verbetering van de verstrekking van nauwkeurige registratiegegevens door registreerders wordt steeds belangrijker voor de preventie en bestrijding van frauduleus gebruik van domeinnamen. EURid is daarom in het eerste kwartaal van 2014 van start gegaan met het Whois-kwaliteitsplan. In de rapportageperiode werden de procedures voor de invoering van een versnelde methode voor duidelijke gevallen verfijnd. De versnelde procedure wordt toegepast in geval van kennelijk onjuiste registratiegegevens, indien patronen bij de registratie van domeinnamen worden geconstateerd of bij het vermoeden of verwijt van misbruik. In dergelijke gevallen wordt de registreerder verzocht binnen drie dagen bewijsstukken betreffende de registratiegegevens te overleggen, waarna de betrokken domeinnaam kan worden geblokkeerd. In 2016 werden meer dan 18 000 domeinnamen gecontroleerd, waarvan meer dan 9 000 werden geblokkeerd en meer dan 1 000 vervolgens werden ingetrokken.
Daarnaast bleef het register regelmatig bijstand verlenen aan wetshandhavings- en andere relevante autoriteiten. Op nationaal niveau in België overlegt EURid regelmatig met CERT-EU en werkt het actief samen met autoriteiten als het Belgische ministerie van Economische Zaken ("FOD Economie"), de Belgische douane ("Cybersquad") en het Openbaar Ministerie bij de bestrijding van illegale activiteiten in verband met .eu-domeinnamen. De samenwerking was voornamelijk gericht op de verkoop van namaakproducten met gebruikmaking van .eu-domeinnamen. Op Europees niveau hebben EURid en Europol in december 2016 een memorandum van overeenstemming ondertekend betreffende gezamenlijke inspanningen bij de bestrijding van cybercriminaliteit, de uitwisseling van statistische gegevens en tendensen op het gebied van cybercriminaliteit en samenwerking inzake projecten ter bestrijding van cybercriminaliteit 16 .
5.7.Gerechtelijke procedures en geschillen betreffende domeinnamen
5.7.1.Zaken voor het Gerecht en het Hof van Justitie van de Europese Unie
In de rapportageperiode waren er geen zaken voor het Gerecht en het Hof van Justitie van de Europese Unie.
5.7.2.Procedure voor alternatieve geschillenbeslechting
Geschillen betreffende domeinnamen kunnen worden voorgelegd aan het arbitragegerecht in Praag (Tsjechisch arbitragegerecht of CAC) dat fungeert als aanbieder van alternatieve geschillenbeslechting (ADR).
In 2015 werden er in totaal 65 nieuwe ADR-klachten ingediend, oftewel gemiddeld vijf klachten per maand. In totaal werden er 68 ADR-geschillen afgesloten (aanvaarde klachten: 46; afgewezen klachten: 5; ingetrokken klachten: 2; onjuiste klachten: 14; schikkingen: 1).
In 2016 werden er in totaal 80 nieuwe ADR-klachten ingediend, oftewel gemiddeld iets meer dan zes klachten per maand. In totaal werden er 67 ADR-geschillen afgesloten (aanvaarde klachten: 41; afgewezen klachten: 9; ingetrokken klachten: 2; onjuiste klachten: 14; schikkingen: 1).
Met ingang van 1 juni 2016 konden er geschillen betreffende .eu-domeinnamen met de cyrillische extensie (.ею) worden ingediend. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2017 waren er bij het CAC geen gevallen betreffende .ею ingediend.
5.7.3.Gerechtelijke procedures
Tijdens de verslagperiode was EURid partij in de volgende zaken:
STRANSKY vs. EURid
Op 6 mei 2015 heeft EURid IDNA2008 en het bundelen van homogliefen ingevoerd en werd het legacybeleid aangekondigd dat betrekking heeft op domeinnamen die niet meer aan deze nieuwe regels voldoen. Het beleid omvatte een overgangsperiode van één jaar. Uiterlijk op 6 mei 2016 moesten domeinnamen zijn ingetrokken die niet aan de regels voldeden; deze konden niet opnieuw worden geregistreerd. De datum van het verstrijken van twee domeinnamen die niet meer aan de regels voldeden ("fırstrowsports.eu" en "fırstrow.eu") lag na de uitfaseringsdatum van 6 mei 2016 (namelijk op 28 februari 2025).
De houder van beide domeinnamen heeft EURid voor een gerecht in de Tsjechische Republiek gedaagd met betrekking tot de domeinnaam "fırstrowsports.eu".
De schriftelijke uitspraak werd gedaan op 21 november 2016. De officiële uitspraak van het gerecht was als volgt: "Aan de verweerder (EURid) wordt de verplichting opgelegd de werking van de domeinnaam "fırstrowsports.eu" tot 28 februari 2025 te waarborgen, aangezien EURid op grond van artikel 13 van de algemene voorwaarden van EURid niet het recht heeft de rechten en plichten van de houder eenzijdig te wijzigen, maar mag EURid nieuwe regels enkel toepassen op daaropvolgende registraties".
Hoewel de uitspraak van het gerecht enkel betrekking heeft op de domeinnaam "fırstrowsports.eu" en niet op "fırstrow.eu", heeft EURid de uitspraak van het gerecht toegepast op beide domeinnamen en zullen deze allebei actief blijven tot 28 februari 2025, de datum van verstrijken (waarop deze zullen worden ingetrokken).
Dientengevolge is deze zaak afgesloten.
EURid vs. VAN COLLEM
Op 29 februari 2016 heeft EURid een gerechtelijke procedure ingesteld tegen twee houders van domeinnamen (Nanogenetics Ltd en Citizen Engineering Services Ltd) die op hetzelfde adres (29 Harley Street, Marylebone, Londen, W1G 9QR) zijn gevestigd. Beide houders hadden ongeveer 1 600 domeinnamen geregistreerd via de registrator IO Domain UK Ltd die zakelijk actief was als "Universal Domains" en op hetzelfde adres (29 Harley Street, Marylebone, Londen, W1G 9QR) was gevestigd. Blijkbaar waren meer dan 6 000 Britse ondernemingen op dat adres geregistreerd. Een zeker heer Van Collem beweerde beide houders van domeinnamen te vertegenwoordigen; EURid had echter redenen om aan te nemen de heer Van Collem eveneens de registrator is.
Aangezien deze registrator een bedrag van 7 363,50 EUR verschuldigd was, heeft EURid de accreditatieovereenkomst (na meerdere aanmaningen) vanwege contractbreuk beëindigd.
Naar aanleiding van de beëindiging van het contract van de registrator werd aan alle houders van domeinnamen een automatische kennisgeving per e-mail verstuurd waarin zij werden opgeroepen om op zoek te gaan naar een andere registrator die zij zelf konden kiezen en om hun domeinnamen over te dragen naar de nieuwe registrator. De heer Van Collem gaf aan dat hij "Lifestyle International BV" (een Nederlandse stichting) had gekozen. Deze onderneming had weliswaar een aanvraag voor .eu-.accreditering ingediend, maar de accreditatieprocedure niet met succes voltooid, waardoor EURid de aanvraag niet had aanvaard.
De heer Van Collem kreeg van EURid meer dan 166 kalenderdagen om zijn domeinnamen over te dragen (alle andere houders krijgen in soortgelijke omstandigheden gewoonlijk 30 tot 40 dagen).
Aangezien EURid de betrokken domeinnamen voor de heer Van Collem had gereserveerd, maar daarvoor geen betaling was ontvangen, besloot het een gerechtelijke procedure in te stellen en het gerecht te vragen de overeenkomst tussen EURid en de houder(s) van de domeinnamen te beëindigen.
De houders van de domeinnamen (Nanogenetics Ltd en Citizen Engineering Services Ltd)
De zitting van het gerecht in Brussel vond plaats op 21 februari 2017; ondertussen waren beide ondernemingen opgeheven.
De rechter besloot meer tijd uit te trekken om de verwijdering van beide ondernemingen uit het Companies House (Verenigd Koninkrijk) te onderzoeken, waardoor zijn uitspraak werd uitgesteld. EURid verwacht een tussentijdse uitspraak, waarin de rechter al dan niet zal besluiten de zaak voort te zetten.
6.EMAS-registratie en CO2-compensatie
Op 23 mei 2012 werd EURid het eerste EMAS-gecertificeerde register in Europa (registratienummer BE-VL-000016) 17 . In het tweede kwartaal van 2015 heeft EURid het proces voor de hercertificering voltooid en een herziene milieuverklaring 2015-2017 uitgebracht die zes doelstellingen omvat. De EMAS-registratie geldt voor het hoofdkwartier van EURid in Diegem (België) en voor het kantoor in Pisa (Italië) (met ingang van het tweede kwartaal van 2015).
Sinds 2013 heeft EURid zijn CO2-uitstoot gevalideerd en vervolgens heeft het gecertificeerde CO2-kredieten gekocht ter compensatie daarvan 18 .
7.Conclusies
Het .eu-TLD-model is met succes ingevoerd.
De laatste twee jaar maakte het .eu-TLD deel uit van een TLD-landschap dat sterk verschilt van het landschap ten tijde van de start in 2006. Door de nieuwe gTLD's is de domeinnaambranche ingrijpend veranderd. De registrators zijn in steeds grotere mate betrokken geraakt bij het beheer van de nieuwe extensies, terwijl de legacy-TLD-exploitanten zijn begonnen te onderzoeken op welke manieren zij hun aanbod kunnen differentiëren en kunnen uitbreiden naar nieuwe bedrijfssectoren teneinde op de lange termijn de lagere inkomsten uit nieuwe registraties te compenseren.
Aan het einde van 2016 is de Europese Commissie van start gegaan met de evaluatie van de verordeningen inzake .eu in het kader van het programma voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving (REFIT) teneinde te waarborgen dat het .eu-rechtskader nog steeds geschikt is voor het beoogde doel. Daartoe worden na elkaar een evaluatie en een effectbeoordeling uitgevoerd. Bij de evaluatie worden ten minste de vijf verplichte criteria (de effectiviteit, de efficiëntie, de relevantie, de coherentie en de toegevoegde waarde voor de EU) onderzocht, alsmede de uitvoering van het .eu-rechtskader in de hele EU, de EER en de kandidaat-lidstaten vanaf de vaststelling van de eerste verordening in 2002. Deze evaluatie zal ten grondslag liggen aan de uiteindelijke toekomstgerichte effectbeoordeling, waarin de beleidsreacties op geconstateerde uitdagingen worden omschreven. Concrete initiatieven kunnen dan in 2018 worden vastgesteld.
Meertaligheid blijft een primaire doelstelling voor het .eu-register en de Europese Commissie. Er moet worden opgemerkt dat, zeven jaar na de aanvraag van EURid voor de .eu-string in het Grieks, ICANN het Griekse .ευ nog steeds niet heeft goedgekeurd, omdat het een verwarrende gelijkenis zou vertonen met andere strings. De Commissie heeft er bij herhaling bij ICANN op aangedrongen het proces te voltooien en zij heeft erop gewezen dat ICANN bij nieuwe gTLD's die duidelijk een verwarrende gelijkenis vertonen in het recente verleden niet dezelfde strenge procedure heeft gevolgd.
De recente proactieve steun van het register aan acties betreffende de preventie van misbruik en ter verbetering van de beveiliging en betrouwbaarheid van het .eu-domein wordt als belangrijk beschouwd en zal verder worden aangemoedigd in een digitale omgeving waarin de dreiging en de impact van cybercriminaliteit aanzienlijk zijn toegenomen.
De Europese Commissie zal de regelmatige en constructieve communicatiestroom met het register voortzetten om ervoor te zorgen dat het .eu-TLD aan de hoogste normen van het DNS blijft voldoen en dat het de extensie wordt waaraan Europeanen de voorkeur geven. In 2018 zijn de resultaten van de lopende REFIT-evaluatie beschikbaar en zullen opnieuw conclusies over de prestaties van het .eu-TLD worden getrokken.
BIJLAGE
·Statistieken .eu in vergelijking met CENTR-registers einde eerste kwartaal 2017
·.eu-registraties per kwartaal tot einde eerste kwartaal 2017
·Totaal aantal domeinnamen per land van registreerder einde eerste kwartaal 2017
·Verspreiding registrators einde eerste kwartaal 2017
·IDN-registraties einde eerste kwartaal 2017