Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0510

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

COM/2015/0510 final

Brussel, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT,
DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda


Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

I.Inleiding

Gedurende de eerste negen maanden van dit jaar hebben meer dan 710 000 mensen 1 – vluchtelingen, ontheemden en andere migranten – hun weg naar Europa gevonden, en het is waarschijnlijk dat die trend zich zal doorzetten. Dit stelt de Europese Unie danig op de proef. In de Europese migratieagenda die de Commissie in mei 2015 heeft gepresenteerd 2 , wordt uiteengezet waarom een alomvattende aanpak van migratiebeheer noodzakelijk is. Inmiddels is een aantal belangrijke maatregelen ingevoerd: onder andere zijn twee noodregelingen opgezet om 160 000 personen die duidelijk internationale bescherming nodig hebben vanuit de meest getroffen lidstaten over te brengen naar andere lidstaten van de EU. De aanhoudende vluchtelingencrisis vereist echter onmiddellijke verdere actie.

De Europese Commissie heeft daarom op 23 september een aantal prioritaire maatregelen voorgesteld voor de uitvoering van de Europese migratieagenda, die de komende zes maanden moeten worden uitgevoerd 3 . Het gaat om maatregelen voor de korte termijn om de huidige situatie te stabiliseren en maatregelen voor de langere termijn om een solide en toekomstbestendig systeem tot stand te brengen.

In de lijst van prioritaire maatregelen worden de belangrijkste maatregelen vermeld die onmiddellijk zouden moeten worden uitgevoerd: i) operationele maatregelen, ii) budgettaire steun en iii) uitvoering van de EU-wetgeving.

Die lijst is goedgekeurd op de informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders op 23 september 2015 4 .

Nu, drie weken later, wordt in deze mededeling de verdere voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen beschreven (zie bijlage 1). De Europese Raad van deze week is voor de staatshoofden en regeringsleiders een goede gelegenheid om zich er duidelijk en ondubbelzinnig toe te verbinden een nieuwe fase van de EU-respons op de vluchtelingencrisis in te luiden: de fase van snelle en vastberaden uitvoering.

II.Operationele maatregelen

Voor een doeltreffend beheer van de door migratiestromen ontstane druk op sommige delen van de gedeelde buitengrens van het Schengengebied moeten alle lidstaten zowel hun verantwoordelijkheid als hun solidariteit tonen. Met de snelle invoering van de hotspotaanpak wordt de meest getroffen lidstaten steun verleend om de nieuwkomers naar behoren op te vangen en te identificeren en hun verzoeken te behandelen. Tegelijkertijd vindt de uitvoering plaats van de maatregelen die de Commissie heeft voorgesteld en de Raad heeft goedgekeurd voor de herplaatsing van 160 000 personen die duidelijk internationale bescherming nodig hebben. Daarmee kan de druk op de meest getroffen lidstaten aanzienlijk, maar niet geheel, worden weggenomen. Het is essentieel dat deze parallelle maatregelen nu volledig worden uitgevoerd. Deze houden in dat van alle migranten vingerafdrukken worden genomen, dat asielzoekers snel worden geselecteerd en herplaatst en dat passende opvangcapaciteit wordt gecreëerd. Als begeleidende maatregel moeten secundaire verplaatsingen worden voorkomen en moeten herplaatste personen die in een andere lidstaat worden aangetroffen onmiddellijk naar het herplaatsingsland worden teruggestuurd. Eveneens essentieel zijn maatregelen voor de snelle terugkeer, vrijwillig of gedwongen, van personen die geen internationale bescherming nodig hebben en derhalve niet voor herplaatsing in aanmerking komen. De door de Commissie voorgestelde prioritaire maatregelen zijn sterk gericht op de operationele kant van deze prioriteiten.

II.1    Uitvoering van de hotspotaanpak

Om het vertrouwen te herstellen in het algehele systeem, en met name het Schengengebied van vrij verkeer zonder controles aan de binnengrenzen, is het essentieel migratie goed en doeltreffend te beheren aan dat deel van de buitengrenzen waar de druk het hoogst is. Een kernpunt van de strategie van de EU en cruciaal voor haar geloofwaardigheid is dat wordt aangetoond dat het migratiestelsel weer in goed werkende staat kan worden hersteld, met name door de inzet van ondersteuningsteams voor migratiebeheer in “hotspots” 5 , die tot taak hebben de onder de sterkste druk staande lidstaten te helpen hun verplichtingen en verantwoordelijkheden na te komen. De ondersteuningsteams kunnen alleen werken als zij een beroep kunnen doen op de EU-agentschappen, zo nauw mogelijk samenwerken met de autoriteiten in Italië en Griekenland en steun krijgen van de andere lidstaten.

De Commissie heeft speciale gezanten naar Italië en Griekenland gestuurd met het oog op praktische coördinatie en ondersteuning. In Griekenland is een speciaal team ter plaatse onder leiding van de directeur-generaal van de Ondersteuningsdienst voor structurele hervormingen, dat rechtstreeks aan de voorzitter rapporteert. Dit team is het eens geworden over een stap-voor-stapaanpak voor de identificatie van de hotspots, de inzet van de ondersteuningsteams, het starten van de herplaatsingen, het hervatten van de terugzendingen en het versterken van de grens. In Italië wordt gewerkt volgens hetzelfde model voor rechtstreekse, realtime ondersteuning en coördinatie. Deze intensieve voltijdse ondersteuning door de Commissie is zeer nuttig gebleken om de twee lidstaten te helpen met de uitvoeringsfase van het herplaatsingsproces te beginnen (zie bijlagen 2 en 3).

Zowel in Griekenland als in Italië worden door Europese regionale taskforces ondersteuningsteams voor migratiebeheer opgezet en gecoördineerd als vervolg op de geïntensiveerde activiteiten van de agentschappen zoals in de migratieagenda beschreven. Frontex, het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken EASO, Europol en Eurojust werken hier alle aan mee 6 . Zij kunnen daardoor onmiddellijk reageren op de behoeften die in de stappenplannen van Italië en Griekenland zijn beschreven.

De agentschappen zijn bij hun werkzaamheden echter sterk afhankelijk van de steun van de lidstaten. Zowel Frontex als EASO heeft de lidstaten opgeroepen een bijdrage te leveren door mensen en technische uitrusting ter beschikking te stellen. In beide gevallen werd daarbij om veel omvangrijkere middelen gevraagd dan ooit tevoren, wat aangeeft hoe uitzonderlijk de problemen zijn waarmee de meest getroffen lidstaten nu worden geconfronteerd. Het is cruciaal dat de lidstaten positief, concreet en snel op deze oproepen reageren.

Frontex vroeg in zijn laatste oproep om 775 extra grenswachters, screening- en debriefingspecialisten en tolken, die allen taken uitvoeren die onontbeerlijk zijn voor een doeltreffend beheer van de buitengrenzen van de Europese Unie. De oproep bestond uit twee delen: 670 medewerkers voor directe ondersteuning van de hotspotaanpak in Italië en Griekenland (wat voldoende zou moeten zijn tot eind januari 2016) en 105 gastmedewerkers voor inzet op diverse punten aan de landbuitengrenzen van de EU.

De recentste oproep van EASO behelsde 370 experts, wat voldoende is om de behoeften in Italië en Griekenland te dekken tot het derde kwartaal van 2017. Deze experts zullen de asielautoriteiten van de twee lidstaten hulp bieden bij het registratieproces, de informatiewerkzaamheden in verband met de herplaatsing en het opsporen van mogelijk frauduleuze documenten.

De behoefte aan personeel en uitrusting is op de informele bijeenkomst van EU-staatshoofden en regeringsleiders in september uitdrukkelijk erkend en in deze behoeften zou uiterlijk eind november moeten zijn voorzien.

Tot dusver echter zijn de toezeggingen van de lidstaten onvoldoende om de reële behoeften te dekken. Op 8 oktober hadden slechts zes lidstaten 7 gereageerd op de oproep van EASO tot het leveren van bijdragen, waardoor 81 experts ter beschikking kwamen, terwijl er 374 nodig zijn. Op de oproep van Frontex is tot dusver door zes lidstaten 8 gereageerd, waardoor 48 grenswachters ter beschikking zijn gekomen. De lidstaten zouden snel hun bijdrage moeten leveren in overeenstemming met de behoefte-evaluatie van de agentschappen.

Italië heeft Augusta, Lampedusa, Porte Empedocle, Pozzallo, Taranto en Trapani als hotspots aangewezen (zie bijlage 5). Het eerste ondersteuningsteam voor migratiebeheer is operationeel op Lampedusa. Het vormt een uitbreiding van een Europese regionale taskforce die in juni 2015 in Catania (Sicilië) is opgezet 9 . Het ondersteuningsteam bestaat momenteel uit twee teams voor debriefing (ter beschikking gesteld door Frontex) plus experts van EASO die actief zijn op de hotspot en in een nabijgelegen herplaatsingscentrum. Door Frontex zijn al 42 gastmedewerkers ingezet en door EASO zes experts.

De hotspotaanpak kan alleen doeltreffend werken als de opvangcapaciteit wordt vergroot om de asielzoekers in afwachting van hun herplaatsing te kunnen huisvesten. Er moet bovendien voldoende capaciteit zijn om irreguliere migranten in afwachting van het terugkeerbesluit opgesloten te houden. Italië heeft zijn opvangcapaciteit versterkt en beschikt nu over centra voor eerste opvang in de vier hotspotgebieden, waar circa 1 500 personen kunnen worden ondergebracht. De capaciteit zal tegen het einde van het jaar worden uitgebreid met nog eens 1 000 plaatsen, zodat er voor de eerste opvang in totaal dus 2 500 plaatsen beschikbaar zullen zijn.

Griekenland heeft Lesbos, Chios, Leros, Samos en Kos als hotspots aangewezen (zie bijlage 4). De Europese regionale taskforce in Piraeus is volledig operationeel. Het eerste ondersteuningsteam voor migratiebeheer wordt op Lesbos ingesteld. Frontex heeft al 53 experts uitgezonden en één EASO-medewerker is permanent in Griekenland gestationeerd om de inzet van EASO-deskundigen te begeleiden.

Griekenland heeft zijn opvangcapaciteit versterkt en beschikt nu over zeven centra voor eerste opvang, screeningcentra en tijdelijke faciliteiten in vier van de vijf hotspots (Lesbos, Chios, Samos en Kos), waar circa 2 000 personen kunnen worden ondergebracht. Er wordt gewerkt aan verdere uitbreiding van de capaciteit 10 .

De opvangbehoeften in de hotspots houden ten dele verband met de identificatie en registratie van irreguliere migranten die niet duidelijk internationale bescherming nodig hebben en dus niet voor herplaatsing in aanmerking komen. Er moet voldoende capaciteit beschikbaar zijn met faciliteiten om te verhinderen dat irreguliere migranten onderduiken.

II.2    Uitvoering van de herplaatsingsregeling

Het voorstel van de Commissie voor een besluit 11 tot herplaatsing vanuit Italië en Griekenland van 40 000 vluchtelingen die duidelijk internationale bescherming nodig hebben, is op 14 september 2015 door de Raad goedgekeurd. Een week later volgende een besluit 12 (eveneens op voorstel van de Commissie) tot herplaatsing vanuit Italië, Griekenland en andere door de vluchtelingencrisis rechtstreeks getroffen lidstaten van 120 000 personen die duidelijk internationale bescherming nodig hebben. De ondersteuningsteams voor migratiebeheer zorgen ervoor dat de herplaatsing in de nabijheid van de buitengrenzen van de Unie kan plaatsvinden.

Voor beide besluiten is onmiddellijke follow-up vereist van de instellingen van de EU, de onder druk staande lidstaten en de lidstaten die zich hebben verbonden tot het opvangen van herplaatste personen.

Op 1 oktober namen 80 afgevaardigden van de lidstaten, de EU-agentschappen, de Internationale Organisatie voor Migratie en de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen (UNHCR) deel aan een door de Europese Commissie georganiseerd Forum voor herplaatsing en hervestiging, waar over de praktische uitvoering van de regelingen werd gesproken. Italië en Griekenland presenteerden op het Forum hun stappenplannen voor herplaatsing, waarin maatregelen op het gebied van asiel, eerste opvang en terugkeer worden uiteengezet alsmede de maatregelen die de komende weken voor de volledige uitvoering van de herplaatsingsregeling zullen worden getroffen.

De eerste personen die duidelijk internationale bescherming nodig hebben, zijn al herplaatst, maar er moet nog veel werk worden verzet om snel tot een substantieel herplaatsingsvolume van enkele honderden personen per maand te komen. Alle lidstaten is verzocht om een nationaal contactpunt op te zetten. Tot dusver is dat in 21 lidstaten gebeurd 13 . Ook is hen gevraagd om indien nodig verbindingsfunctionarissen uit te zenden naar Italië en Griekenland. Aan die oproep hebben tot dusver 22 lidstaten gehoor gegeven 14 .

Een essentieel onderdeel van de herplaatsingsregeling is dat er in de ontvangende lidstaten afdoende opvangcapaciteit moet zijn om de herplaatste personen onder te brengen. Tot dusver hebben nog maar zes lidstaten gemeld dat zij opvangcapaciteit voor te herplaatsen personen hebben geregeld 15 . Alle lidstaten moeten uiterlijk eind oktober hun opvangcapaciteit melden.

Eerste personen herplaatst die duidelijk internationale bescherming nodig hebben

Op 9 oktober 2015 vertrok de eerste vlucht uit Rome, met aan boord 19 Eritreeërs die in Zweden een nieuw leven beginnen. De vijf vrouwen en veertien mannen vertrokken van de luchthaven Ciampino in aanwezigheid van Europees commissaris voor Migratie en Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos, de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn en de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano. Het was een moment van groot symbolisch belang, dat het begin markeerde van een nieuwe Europese aanpak van de behandeling van asielverzoeken. Herplaatsing heeft echter niet alleen symboolwaarde, het moet een systematische en routinematige praktijk worden in zowel Italië als Griekenland.

De eerste vlucht was het resultaat van intensieve praktische voorbereidingen van de Italiaanse en Zweedse autoriteiten, Frontex en andere EU-agentschappen, lokale ngo’s en de speciale gezanten van de Europese Commissie. Dankzij aanhoudende inspanningen is het systeem nu operationeel en kunnen in elke fase de noodzakelijke registratie en verwerking plaatsvinden.

Om de eerste herplaatsing tot een succes te maken, hebben de contacten met de Eritrese gemeenschap een cruciale rol gespeeld. Aanvankelijk waren de asielzoekers niet bereid zich te laten registreren, omdat zij het systeem niet vertrouwden. Het heeft de gezanten van de Commissie ter plaatse veel moeite gekost om in samenwerking met de UNHCR en lokale ngo’s de eerste groep vluchtelingen ervan te overtuigen dat zij echt zouden worden herplaatst.

Het vertrouwen in het systeem groeit, met name sinds de eerste herplaatsingsvlucht is uitgevoerd. De mensen staan nu in de rij om zich op Lampedusa en in Villa Sikania te laten registreren. Meer dan honderd Eritreeërs zijn reeds als kandidaat voor herplaatsing erkend.

Het is nu essentieel dat meer mensen worden herplaatst, met name om te voorkomen dat er een stuwmeer van herplaatsingskandidaten ontstaat.

De geslaagde overdracht van de eerste groepen personen in het kader van de herplaatsingsregeling is een belangrijke stap. Er moeten nu constant op voldoende schaal mensen worden herplaatst. Alle lidstaten moeten de Commissie nu zo snel mogelijk meedelen hoeveel personen zij tot aan het einde van het jaar zullen herplaatsen. Het probleem is namelijk urgent.

II.3    Hervestiging

De hervestiging, rechtstreeks vanuit derde landen, van mensen die internationale bescherming nodig hebben, beantwoordt aan de humanitaire verplichtingen van de EU, maar biedt ook een veilig alternatief voor vluchtelingen, zodat die niet meer op eigen kracht de gevaarlijke reis naar Europa hoeven te ondernemen. Op het Forum voor herplaatsing en hervestiging van 1 oktober 2015 bevestigden de lidstaten hun toezegging van juli om via deze regeling de komende twee jaar 20 000 vluchtelingen op te vangen. Op 2 oktober is een workshop over hervestiging gehouden waar praktische oplossingen zijn besproken voor de doeltreffende toepassing van de hervestigingsregeling. Inmiddels hebben de eerste hervestigingen plaatsgevonden 16 . De lidstaten moeten de Commissie nu meedelen hoeveel personen zij de komende zes maanden zullen hervestigen en vanuit welk land.

II.4    Terugkeer en overname

Een belangrijk onderdeel van de onderling nauw verbonden mechanismen die het Europese asielstelsel vormen, is dat personen die geen recht hebben op internationale bescherming, daadwerkelijk worden teruggestuurd. Momenteel worden in de praktijk veel te weinig terugkeerbesluiten ook uitgevoerd. De smokkelnetwerken gebruiken dat feit om migranten te lokken die geen internationale bescherming nodig hebben. Hoe doeltreffender het terugkeerstelsel wordt, hoe kleiner de kans is dat smokkelaars mensen kunnen overtuigen dat het hun zal lukken om toch door de mazen van het net te glippen als wordt vastgesteld dat zij geen internationale bescherming nodig hebben.

Tijdens de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken van oktober 2015 hebben de lidstaten het door de Commissie voorgestelde EU-actieplan inzake terugkeer 17 goedgekeurd. Het belangrijkste is nu een snelle en doeltreffende follow-up.

Italië heeft kortgeleden twee terugkeeroperaties uitgevoerd: 28 Tunesiërs werden naar Tunesië teruggestuurd en 35 Egyptenaren naar Egypte. In oktober zullen één terugkeeroperatie vanuit Italië en twee vanuit Griekenland worden uitgevoerd, met coördinatie door Frontex. Dergelijke operaties zullen vaker moeten plaatsvinden.

Ervoor zorgen dat personen zonder verblijfsrecht daadwerkelijk worden teruggestuurd, is een kernonderdeel van het werk van de ondersteuningsteams voor migratiebeheer in de hotspots.

Dat vereist dat er in de EU doeltreffende systemen zijn voor de vaststelling en handhaving van terugkeerbesluiten. De afgelopen maand zijn concrete stappen gezet voor het ontwikkelen van een systeem voor geïntegreerd terugkeermanagement en het opnemen van terugkeerbesluiten en inreisverboden in de EU-systemen voor informatie-uitwisseling. De terugkeerinstanties van de lidstaten moeten bovendien over de nodige middelen kunnen beschikken om hun taak te vervullen.

Terugkeerbesluiten kunnen slechts worden uitgevoerd als de landen van herkomst instemmen met de overname van de betrokken personen. Overname is dus een noodzakelijk onderdeel van een doeltreffend terugkeerbeleid. Terugkerende personen moeten door hun land van herkomst worden overgenomen. Dat vereist een nauw partnerschap met derde landen, waarbij alle beschikbare middelen worden benut. De lidstaten en de Commissie moeten samenwerken om in hun betrekkingen met derde landen het juiste evenwicht tot stand te brengen, met als doel het aantal terugkerenden te verhogen. Om dat proces te bevorderen, is overeengekomen dat de lidstaten tegen eind 2015 Europese migratieverbindingsfunctionarissen zullen inzetten in elf landen, maar daarmee is nog geen begin gemaakt 18 . De hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter is met de belangrijkste landen van herkomst van irreguliere migranten de eerste dialogen op hoog niveau aangegaan, als vervolg waarop een aantal bredere dialogen zal worden opgestart met Ethiopië, Somalië, de Afrikaanse Unie en de Sahellanden. De eerste prioriteit is ervoor te zorgen dat de al bestaande overnameovereenkomsten in de praktijk doeltreffend worden toegepast.

Streven naar succesvolle overname: praktische samenwerking met Pakistan

De EU heeft sinds 2012 een overnameovereenkomst met Pakistan. Gezien de grote aantallen personen om wie het gaat (zie bijlage 9; Pakistan staat al jarenlang op de vierde plaats als land van herkomst van irregulier in de EU-verblijvende onderdanen van derde landen) is deze overnameovereenkomst van bijzonder belang. Naar schatting keert echter slechts 54% van de Pakistanen die in de EU een terugkeerbevel krijgen, ook daadwerkelijk terug. De uitvoering van de overeenkomst varieert wat de effectiviteit betreft van lidstaat tot lidstaat. In Griekenland leidden geschillen inzake documenten tot een ernstige blokkade. Door middel van specifieke besprekingen deze maand over overname tussen de Commissie, Griekenland en de Pakistaanse autoriteiten zou het terugkeerproces weer op gang moeten worden gebracht:

in Athene zijn door de Commissie en Griekse en Pakistaanse functionarissen besprekingen gevoerd over de toepassing van de overnameovereenkomst met Pakistan;

dezelfde dag zijn er contacten geweest tussen de EU-delegatie in Islamabad en het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken;

commissaris Avramopoulos gaat op 29 oktober naar Islamabad om een gezamenlijk migratieplan te bespreken.

Het beoogde resultaat:

afspraken tussen Griekenland en Pakistan over de toepassing van de overnameovereenkomst;

Frontex zal in november vanuit Griekenland een gezamenlijke terugkeeroperatie met betrekking tot Pakistanen uitvoeren;

de Commissie zal een operationeel actieplan voor beter migratiebeheer met Pakistan presenteren.

II.5    Andere vormen van steun voor de lidstaten

De lidstaten beschikken over verschillende andere mogelijkheden om EU-steun te krijgen op het gebied van grens- en migratiebeheer, die nog onvoldoende worden benut.

De lidstaten kunnen vragen om de inzet van snelle-grensinterventieteams (RABIT) voor onmiddellijke ondersteuning van de grenswacht bij plotselinge of uitzonderlijke migratiedruk. Volgens de Commissie zijn de omstandigheden waarmee Griekenland de afgelopen paar maanden is geconfronteerd precies die waarvoor de teams zijn opgezet, maar noch Griekenland, noch Italië heeft om activering van het mechanisme verzocht.

Het EU-mechanisme voor civiele bescherming 19 kan door een land worden geactiveerd als dit zich door een crisis overrompeld acht. Het mechanisme steunt op vrijwillige bijdragen van de lidstaten (zoals expertise, uitrusting, onderdak en medische goederen). De lidstaten is afgelopen maand verzocht om de Commissie in te lichten over materieel dat zij in gereedheid kunnen houden om te worden ingezet voor de hulp aan vluchtelingen. Slechts acht lidstaten 20 hebben de Commissie meegedeeld dat zij (in beperkte mate) de beschikking hebben over materieel op het gebied van civiele bescherming, of deskundigen op dat gebied, die zij desgevraagd nog dit jaar zouden kunnen inzetten. De Commissie wijst er nogmaals op dat het noodzakelijk is dat de lidstaten het mechanisme met een aanzienlijke bijdrage ondersteunen.

In 2015 is het mechanisme tweemaal geactiveerd voor bijstand aan Hongarije 21 , en eenmaal voor bijstand aan Servië 22 , om spoedhulp te bieden bij behoeften die ontstonden door een ongekende instroom van vluchtelingen en migranten.

Er moet tevens op worden gewezen dat de lidstaten via de gezamenlijke Frontex-operaties Triton en Poseidon nog steeds dagelijks steun verlenen aan het beheer van de buitengrenzen, in het kader waarvan duizenden migranten en vluchtelingen worden gered. Zeventien lidstaten hebben materieel ter beschikking gesteld voor Triton en achttien lidstaten voor Poseidon 23 . Het beschikbare materieel is echter nog steeds ontoereikend.

Geboekte vooruitgang

De eerste hotspot is operationeel op Lampedusa (Italië).

De eerste hotspot op Lesbos (Griekenland) wordt een dezer dagen operationeel.

Er is begonnen met herplaatsing naar andere lidstaten.

De ondersteuningsteams voor migratiebeheer zijn operationeel.

De eerste hervestigingen hebben plaatsgevonden.

Frontex verleent steun aan terugkeermissies.

Volgende stappen

In totaal zes hotspots moeten tegen het einde van het jaar operationeel zijn in Italië.

In totaal vijf hotspots moeten tegen het einde van het jaar operationeel zijn in Griekenland.

De lidstaten moeten voldoen aan verzoeken om experts en materieel ter beschikking te stellen van de ondersteuningsteams voor migratiebeheer, zodat deze alle geplande taken kunnen vervullen.

De lidstaten moeten meedelen hoeveel personen zij kunnen herplaatsen en hervestigen en hun opvangcapaciteit opgeven.

Er moeten uit Griekenland weer Pakistanen naar Pakistan kunnen worden teruggezonden.

De lidstaten moeten voldoende middelen ter beschikking stellen van de gezamenlijke Frontex-operaties Triton en Poseidon.

III. Budgettaire steun

De Commissie heeft zich er drie weken geleden toe verbonden haar financiële steun onmiddellijk uit te breiden. Inmiddels heeft zij begrotingswijzigingen voorgesteld om de financiering voor de aanpak van de vluchtelingencrisis voor 2015 en 2016 met 1,7 miljard EUR te verhogen.

Daarbij gaat het om:

uitbreiding, nog dit jaar, van de noodhulp uit het Fonds voor asiel, migratie en integratie en het Fonds voor interne veiligheid (100 miljoen EUR) (zie bijlage 8);

versterking van de belangrijkste agentschappen met 120 posten (60 posten voor Frontex, 30 posten voor het EASO en 30 posten voor Europol);

uitbreiding van de financiering voor het Europees nabuurschapsinstrument (300 miljoen EUR) en herschikking van andere EU-fondsen zodat het EU-trustfonds voor Syrië dit jaar over ten minste 500 miljoen EUR beschikt;

uitbreiding van de financiering voor rechtstreekse humanitaire hulp aan vluchtelingen met 500 miljoen EUR (200 miljoen EUR in 2015 en 300 miljoen EUR in 2016), met name om via het UNHCR, het Wereldvoedselprogramma en andere relevante organisaties rechtstreeks te kunnen voorzien in essentiële behoeften zoals voedsel en onderdak;

extra vastleggingen ten belope van 600 miljoen EUR voor 2016, ter verhoging van de noodfinanciering voor migratiekwesties (94 miljoen EUR), de personele en financiële middelen van Frontex, het EASO en Europol (circa 86 miljoen EUR voor terugkeer, hotspots en versterking van de agentschappen) en de steun aan de lidstaten waar de gevolgen van de vluchtelingencrisis het grootst zijn (310 miljoen EUR), en ter ondersteuning van de herplaatsingsregeling (110 miljoen EUR).

Dit brengt de totale financiering voor de aanpak van de vluchtelingencrisis voor 2015 en 2016 op 9,2 miljard EUR.

Het Europees Parlement en de Raad hebben de wijzigingen van de begroting voor 2015 snel goedgekeurd. De Commissie heeft inmiddels ook wijzigingen van de begroting voor 2016 aangenomen en verzoekt de begrotingsautoriteit om ook deze wijzigingen snel goed te keuren.

Om de Europese inspanningen verder te versterken, is het van belang dat dit aanzienlijke bedrag aan extra financiering voor migratie uit de EU-begroting nu wordt aangevuld met nationale middelen. Dat hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de EU ook erkend op hun bijeenkomst van 23 september. Daarbij benadrukten zij dat de nationale overheden een bijdrage moeten leveren en de EU-financiering met een equivalent bedrag moeten aanvullen, met het oog op het volgende:

Steun bieden om tot minstens 1 miljard EUR te komen, waarmee het UNHCR, het Wereldvoedselprogramma 24 en andere agentschappen aan de dringende behoeften van vluchtelingen tegemoet kunnen komen. Uit de EU-begroting wordt voor dit jaar 200 miljoen EUR extra en voor volgend jaar 300 miljoen EUR extra vrijgemaakt. Van de lidstaten wordt derhalve verwacht dat zij uit hun nationale begrotingen 500 miljoen EUR toezeggen.

Sinds 23 september hebben tien lidstaten 25 toegezegd om samen met ongeveer 275 miljoen EUR over de brug te komen. Daarvan is 80 % echter afkomstig van twee lidstaten: het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Er ontbreekt nu nog 225 miljoen EUR.

Steun bieden voor een aanzienlijke verhoging van het Trustfonds van de EU voor de Syrische crisis. Uit de EU-begroting wordt 500 miljoen EUR in het fonds gestort en de Commissie verzoekt de lidstaten een equivalente bijdrage te leveren.

Hoewel de huidige crisis voornamelijk te maken heeft met de situatie in Syrië en het trustfonds een flexibel instrument is voor snel optreden op dat gebied, is er tot op heden nog maar zeer weinig reactie gekomen van de lidstaten. Slechts twee lidstaten hebben al een toezegging gedaan: Italië heeft 3 miljoen EUR toegezegd en Duitsland 5 miljoen EUR. In totaal ontbreekt derhalve nog 492 miljoen EUR.

Steun bieden aan het noodtrustfonds voor stabiliteit en de aanpak van de diepere oorzaken van onregelmatige migratie en ontheemding in Afrika. De EUfinanciering bedraagt 1,8 miljard EUR en de Commissie verzoekt de lidstaten een equivalente bijdrage te leveren. Ook op dit gebied zijn nog maar geringe toezeggingen gedaan, met Luxemburg, Duitsland en Spanje die elk 3 miljoen EUR bijdragen. Zes lidstaten 26 hebben informele toezeggingen gedaan, zonder precieze cijfers te geven. Vier lidstaten 27 hebben gezegd dat zij waarschijnlijk een bijdrage zullen leveren en vier andere lidstaten 28 overwegen nog een mogelijke bijdrage. Twee landen van buiten de EU 29 hebben informeel gesuggereerd dat zij in totaal circa 9 miljoen EUR zouden bijdragen. In totaal ontbreekt derhalve nog maar liefst 1,791 miljard EUR.

Financiële middelen zijn essentieel om de huidige benarde situatie van vluchtelingen aan te pakken én de onderliggende oorzaken van het probleem tegen te gaan. De kloof tussen de door de Europese Raad geïdentificeerde behoeften en de geringe toezeggingen van de lidstaten moet zo snel mogelijk worden gedicht (zie bijlage 7).

Geboekte vooruitgang

Goedkeuring door het Europees Parlement en de Raad van het voorstel van de Commissie om de financiering voor het vluchtelingen- en migratiebeleid met 800 miljoen EUR te verhogen.

Voorstel voor een verdere verhoging met 900 miljoen EUR voor 2016 voorgelegd aan de begrotingsautoriteit.

Volgende stappen

Het Europees Parlement en de Raad moeten de wijzigingen van de begroting voor 2016, als voorgesteld door de Commissie, goedkeuren.

De lidstaten moeten de bijdrage van 500 miljoen EUR voor humanitaire hulp aan vluchtelingen met een equivalent bedrag aanvullen, om tot 1 miljard EUR te komen.

De lidstaten moeten de bijdragen van 500 miljoen EUR en 1,8 miljard EUR uit de EU-begroting voor respectievelijk het Trustfonds van de EU voor de Syrische crisis en het Trustfonds van de EU voor Afrika met een equivalent bedrag aanvullen.

In deze context zijn vragen gerezen over de behandeling in het kader van het stabiliteits- en groeipact van uitgaven voor het beheer van de vluchtelingencrisis. De Commissie heeft bevestigd dat wanneer zij een specifiek verzoek ontvangt van een lidstaat, zij nagaat of en in hoeverre dat verzoek voldoet aan de bestaande regels van het stabiliteits- en groeipact. Daarbij zal ook gebruik worden gemaakt van de flexibiliteit die aan het pact is gegeven om op onvoorziene en ongewone gebeurtenissen te reageren.

De beoordeling moet per geval gebeuren als onderdeel van de analyse van de nationale begrotingsdocumenten. De beoordeling moet ook plaatsvinden op basis van het bewijs van de gemaakte nettokosten, volgens de overeengekomen methode voor de toepassing van het pact.

IV. Uitvoering van het EU-recht

De basis van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel bestaat erin hulp te bieden aan mensen die internationale bescherming nodig hebben, en migranten die niet in de EU mogen blijven, te laten terugkeren. Daartoe beschikt de EU over een solide reeks gemeenschappelijke regels inzake asiel en irreguliere migratie. Deze regels moeten wel correct worden toegepast.

De Commissie levert onder meer inspanningen om de doeltreffende uitvoering van de regels inzake terugkeer te bevorderen, door de lidstaten te wijzen op de gevolgen van deze regels. Zij heeft al gerichte dialogen gevoerd met de lidstaten om te benadrukken welke maatregelen zij moeten nemen om te voldoen aan hun plicht ervoor te zorgen dat iemand daadwerkelijk terugkeert. De lidstaten moeten ervoor zorgen dat irreguliere migranten fysiek beschikbaar zijn voor terugkeer. Wanneer het risico bestaat dat een irreguliere migrant onderduikt, moet als laatste legitieme redmiddel gebruik worden gemaakt van bewaring. Als er een redelijke kans bestaat dat het tot verwijdering komt, mag deze mogelijkheid niet worden ondermijnd door het voortijdig eindigen van de bewaring. Tot slot is het voor de praktische uitvoering van terugkeerbeslissingen cruciaal dat beslissingen snel worden genomen en er voldoende personeel en opvangcapaciteit is.

De Commissie heeft sinds augustus aan vijf lidstaten een administratieve brief gezonden over de Eurodac-verordening inzake vingerafdrukken. Zij stuurde ook tien administratieve brieven met betrekking tot de correcte uitvoering van de terugkeerrichtlijn. Op de brief over de Eurodac-verordening hebben alle betrokken lidstaten gereageerd. De Commissie onderzoekt nu of de antwoorden volstaan en of er inbreukprocedures moeten worden ingeleid. Over de terugkeerrichtlijn is tot op heden nog meer één antwoord 30 ontvangen. De Commissie wacht nog op de antwoorden van de andere lidstaten en zal de situatie snel beoordelen. Aan één lidstaat werd ook een administratieve brief verstuurd over de naleving van de richtlijn asielprocedures, de richtlijn opvangvoorzieningen en de Schengengrenscode.

In september nam de Commissie 40 beslissingen inzake potentiële of echte inbreuken, naast de 34 zaken die eerder al waren geopend. De beslissingen hadden betrekking op de richtlijn asielprocedures, de richtlijn opvangvoorzieningen en de richtlijn asielnormen. De Commissie heeft nog geen antwoorden ontvangen. Aangezien deze wetgeving van groot belang is, wordt de lidstaten verzocht zo snel mogelijk binnen de termijn van twee maanden hun antwoorden kenbaar te maken.

De Commissie zal indien nodig de inbreukprocedures snel en doeltreffend voortzetten, om ervoor te zorgen dat de EU-wetgeving op dit gebied volledig wordt nageleefd (zie bijlage 6).

Bij de prioritaire maatregelen die in september zijn bepaald, is benadrukt dat er bijzondere aandacht moet worden besteed aan Griekenland. De lidstaten kunnen sinds 2010-2011 geen asielzoekers meer terugsturen naar Griekenland. In 2010 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat er een aantal inbreuken op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens had plaatsgevonden. Het Europees Hof van Justitie bevestigde vervolgens dat niet kan worden aangenomen dat de lidstaten de grondrechten van asielzoekers eerbiedigen wanneer zij in het kader van het Dublinsysteem mensen terugsturen naar Griekenland.

Zoals hierboven opgemerkt stelt de Commissie aanzienlijke middelen ter beschikking om Griekenland te helpen. De lidstaten beginnen nu ook een bijdrage te leveren. In korte tijd is veel vooruitgang geboekt. Nu de ondersteuningsteams voor migratiebeheer operationeel zijn, worden de tekortkomingen die tot de opschorting van de Dublinoverdrachten leidden, aangepakt. De opvangvoorzieningen worden uitgebreid en er wordt teruggekeerd naar een solide systeem voor de behandeling van asielverzoeken.

De geboekte vooruitgang is bemoedigend en moet worden voortgezet. Tegen 30 november 2015 zal de Commissie de situatie beoordelen. Als alle voorwaarden zijn vervuld, zal zij de Europese Raad in december 2015 of maart 2016 de aanbeveling doen te bevestigen dat de Dublinoverdrachten naar Griekenland kunnen worden hervat.

Een aantal lidstaten heeft recentelijk gebruikgemaakt van de mogelijkheid die de Schengengrenscode biedt om het grenstoezicht tijdelijk opnieuw in te voeren. Deze maatregel is gerechtvaardigd in uitzonderlijke crisissituaties, met name in geval van een ernstige bedreiging van de openbare orde
of de binnenlandse veiligheid van een lidstaat, maar het moet een tijdelijke maatregel blijven die geldt totdat de situatie is gestabiliseerd.

De Commissie rondt momenteel haar beoordeling van de situatie af en brengt een advies uit over de verlenging van de tijdelijke grenscontroles door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië op basis van de Schengengrenscode.

Geboekte vooruitgang

De Commissie treedt op tegen de lidstaten die het EU-recht niet volledig omzetten en uitvoeren.

In Griekenland worden de opvangvoorzieningen uitgebreid en wordt werk gemaakt van goede omstandigheden voor een correct asielstelsel en de behandeling van asielverzoeken.

Volgende stappen

De Commissie zal alle inbreukprocedures inzake asiel en terugkeer actief en snel opvolgen.

De Commissie zal tegen 30 november 2015 de situatie van Dublinoverdrachten naar Griekenland evalueren.

V. De externe dimensie

In de Europese migratieagenda is benadrukt dat een geslaagd migratiebeleid zowel een interne als een externe dimensie moet omvatten. Europa moet altijd openstaan voor mensen die bescherming nodig hebben. Het is evenwel in ieders belang dat de oorzaken van de crises waardoor mensen op de vlucht gaan en een gevaarlijke reis ondernemen, worden aangepakt.

Bij de prioritaire maatregelen en de gezamenlijke mededeling van de Commissie en de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter van vorige maand 31 is migratie aangemerkt als de belangrijkste externe uitdaging van de EU. Het belang van het probleem blijkt ook uit de extra financiering die hierboven is beschreven. In het kader van het huidige diplomatieke offensief is migratie nu ook centraal gesteld in bilaterale, regionale en multilaterale dialogen.

Turkije is een cruciale partner. Samen met Libanon en Jordanië heeft Turkije zeer grote humanitaire inspanningen moeten leveren om Syrische vluchtelingen op te vangen. De ligging van Turkije zorgt ervoor dat het merendeel van de vluchtelingen die de route langs de Westelijke Balkan volgt, door het land trekt. Turkije heeft bewezen dat het krachtig kan optreden tegen mensensmokkel. In het gedetailleerde actieplan inzake migratie dat voorzitter Juncker op 5 oktober aan president Erdoğan heeft gepresenteerd, wordt een reeks concrete maatregelen uiteengezet voor steun aan vluchtelingen, migranten en gastgemeenschappen en voor een nauwere samenwerking ter voorkoming van irreguliere migratie. Er zijn zowel maatregelen voor de korte, de middellange als de lange termijn in opgenomen. De Commissie voert momenteel actieve besprekingen met de Turkse autoriteiten over de afronding van het actieplan.

De samenwerking met Turkije nam ook een belangrijke plaats in op de conferentie op hoog niveau over de route via het oostelijke Middellandse Zeegebied en de Westelijke Balkan die op 8 oktober op initiatief van de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter en het Luxemburgse voorzitterschap werd georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst is overeenstemming bereikt over een reeks praktische maatregelen voor een doeltreffendere samenwerking met partnerlanden langs deze route. Daarbij gaat het onder meer om hulp aan de eerste landen van asiel en de landen van doorreis, maar er is ook aandacht besteed aan de bredere kwesties, namelijk het aanpakken van de onderliggende oorzaken en mensensmokkel 32 .

De hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter voert een uitgebreide diplomatieke dialoog om een oplossing te vinden voor de crisis in Libië. De inspanningen van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN Bernardino Léon worden daarbij politiek en financieel ondersteund. Op 8 oktober heeft de speciale vertegenwoordiger de definitieve tekst van het politieke akkoord voor Libië aan de deelnemers van de politieke dialoog voorgelegd. Belangrijk is nu dat het akkoord door de betrokken partijen wordt goedgekeurd. De EU staat paraat om daarna spoedig aanzienlijke steun te verlenen aan de nieuwe regering van nationale eenheid, ten behoeve van de Libische bevolking. De Raad Buitenlandse Zaken heeft op 12 oktober conclusies dienaangaande aangenomen.

Op 7 oktober is de tweede fase van de militaire operatie van de EU in het zuidelijke Middellandse Zeegebied "EUNAVFOR MED - operatie Sophia" in internationale wateren gestart. Eerder werden de doelstellingen van de eerste fase bereikt (observatie van en onderzoek naar netwerken van mensensmokkelaars en -handelaars), waarbij werd bijgedragen tot de redding van meer dan 3 000 mensen. In het kader van de operatie zal nu op volle zee kunnen worden overgegaan tot het aan boord gaan, doorzoeken, in beslag nemen en afleiden van vaartuigen waarvan wordt vermoed dat zij voor mensensmokkel of -handel worden gebruikt. De operatie zal ervoor zorgen dat meer vermoedelijke mensensmokkelaars voor de rechter moeten verschijnen en is dan ook zeer belangrijk voor het verstoren van het werk van mensenhandelaars en -smokkelaars. Op 9 oktober is met resolutie 2240 van de VNVeiligheidsraad hiervoor belangrijke politieke goedkeuring verleend.

Onder leiding van de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter heeft de Raad Buitenlandse Zaken op 12 oktober conclusies aangenomen over de Syrische crisis. Op basis van deze conclusies zal de EU zich nog meer inzetten voor de door de VN geleide internationale inspanningen met het oog op een politieke oplossing voor het conflict. De hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter onderhoudt actief contacten met belangrijke regionale en internationale actoren, waaronder Rusland, de Verenigde Staten, Saudi-Arabië, Iran, Turkije en Irak. De EDEO heeft maatregelen genomen om de politieke oppositie binnen en buiten Syrië als partij bij het overgangsproces te ondersteunen en om er verder toe bij te dragen dat de talrijke politieke en militaire actoren toenadering zoeken en zich achter een gemeenschappelijke strategie scharen. Op 7 en 9 september heeft de EDEO samen met de speciale gezant van de VN, Staffan de Mistura, uitvoerig overleg gepleegd met bemiddelaars uit met name Rusland, Iran, Egypte en Saudi-Arabië en met voor Syrië verantwoordelijke gezanten van de lidstaten. De EU is ook actief in een aantal werkgroepen die de kleine groep van de wereldwijde coalitie tegen Da'esh heeft ingesteld, met name op het gebied van stabilisatie, buitenlandse terroristische strijders en het tegengaan van terrorismefinanciering. De regionale strategie van de EU voor Syrië en Irak en de dreiging die uitgaat van Da'esh, wordt momenteel uitgevoerd.

Migratie was een van de hoofdthema's die de vertegenwoordigers van de EU-instellingen en de lidstaten tijdens de 70ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eind september hebben besproken. Hierbij werd benadrukt dat de internationale gemeenschap proactiever en krachtiger moet optreden om de problemen met betrekking tot migratie en mobiliteit van personen aan te pakken, met name in verband met de Syrische vluchtelingencrisis.

Het EU-actieplan tegen migrantensmokkel dat in mei is voorgesteld 33 , wordt nu uitgevoerd, en er vinden zowel binnen als buiten de EU rechtshandhavingsoperaties plaats. In Ethiopië en Niger worden bijvoorbeeld campagnes gestart om mensensmokkel bij de bron aan te pakken.

Een belangrijke mijlpaal voor de aanpak van migratiekwesties is de migratietop in Valetta op 11 en 12 november. De top wordt momenteel grondig voorbereid met de Afrikaanse partners. De EU en de Afrikaanse partners zullen op de top kunnen bewijzen dat zij in staat zijn concrete maatregelen te nemen om de onderliggende oorzaken van irreguliere migratie aan te pakken, en dat zij een ordelijke, veilige, reguliere en verantwoordelijke migratie en mobiliteit van personen kunnen garanderen. Het is essentieel dat de EU de partners met financiële middelen en expertise ondersteunt en vertrouwen heeft in de samenwerking en gemeenschappelijke inspanningen. Om tot resultaten te komen moet een gemeenschappelijke inspanning worden gedaan voor een grote financiële bijdrage aan het EU-trustfonds voor Afrika (zie punt III).

Geboekte vooruitgang

Via een reeks bijeenkomsten op hoog niveau hebben de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter en commissarissen een impuls gegeven aan het nieuwe diplomatieke offensief inzake migratie.

De doelstellingen van de eerste fase van EUNAVFOR MED - operatie Sophia zijn bereikt.

Volgende stappen

Het actieplan met Turkije afronden.

Dialogen op hoog niveau van de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter met Ethiopië, de Afrikaanse Unie en Somalië op 20 en 21 oktober.

Start van de tweede fase van EUNAVFOR MED - operatie Sophia.

Steun van de EU voor een nieuwe regering van nationale eenheid in Libië.

Meer hulp van de EU ter ondersteuning van de door de VN geleide internationale inspanningen voor een politieke oplossing voor het conflict in Syrië.

De migratietop in Valetta.

VI.Conclusie

De hierboven uiteengezette operationele en budgettaire maatregelen moeten ertoe bijdragen dat het migratiestelsel van de EU weer naar behoren functioneert, zodat de regels correct worden uitgevoerd en het stelsel solide genoeg is om de onvermijdelijke migratiepieken op te vangen. Het is van essentieel belang dat de situatie aan de buitengrens zich stabiliseert. De Commissie is dan ook van plan om voor het eind van het jaar voorstellen te doen voor de ontwikkeling van een volledig operationele Europese grens- en kustwacht, omdat zij onderkent dat de lidstaten meer steun moeten krijgen bij het beheer van de buitengrenzen van Europa.

Samenvatting van de specifieke conclusies

De lidstaten moeten snel een bijdrage leveren om tegemoet te komen aan de behoeften van de EU-agentschappen voor de uitvoering van de hotspots.

Italië en Griekenland moeten hun opvangcapaciteit verhogen.

De lidstaten moeten kennisgeving doen van hun opvangcapaciteit voor herplaatste personen.

De lidstaten moeten duidelijk aangeven hoeveel mensen zij vanaf nu tot aan het einde van het jaar zullen herplaatsen.

De lidstaten moeten de Commissie nu meedelen hoeveel personen zij de komende zes maanden zullen hervestigen en vanuit welk land.

De lidstaten moeten het EU-actieplan inzake terugkeer van de Commissie onverwijld uitvoeren, om tot een doeltreffend systeem voor terugkeer in de EU te komen.

De EU moet tegen eind 2015 in elf lidstaten Europese migratieverbindingsfunctionarissen inzetten.

De lidstaten moeten het EU-mechanisme voor civiele bescherming met een aanzienlijke bijdrage ondersteunen.

De lidstaten moeten voldoende middelen ter beschikking stellen voor de gezamenlijke Frontex-operaties Triton en Poseidon.

De lidstaten moeten een met de EU-financiering equivalente bijdrage leveren ter ondersteuning van het UNHCR, het Wereldvoedselprogramma en andere internationale organisaties, en aan het Trustfonds van de EU voor Syrië en het Trustfonds van de EU voor Afrika.

Het Europees Parlement en de Raad moeten het ontwerp van gewijzigde begroting voor 2016, als voorgesteld door de Commissie, goedkeuren.

De Commissie zal indien nodig de inbreukprocedures snel en doeltreffend voortzetten, om ervoor te zorgen dat het acquis inzake asiel en terugkeer volledig wordt nageleefd. 

De Commissie zal tegen 30 november 2015 nagaan of alle voorwaarden zijn vervuld om de Europese Raad in december 2015 of maart 2016 de aanbeveling te doen te bevestigen dat de Dublinoverdrachten naar Griekenland kunnen worden hervat. 

De Commissie zal haar advies afronden over de verlenging van de tijdelijke grenscontroles door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië op basis van de Schengengrenscode.

De Commissie zal het actieplan met Turkije afronden.

Lijst van bijlagen

Bijlage 1: Tabel over de uitvoering van de prioritaire maatregelen

Bijlage 2: Griekenland – Stand van zaken op 11 oktober 2015

Bijlage 3: Italië – Stand van zaken op 11 oktober 2015

Bijlage 4: Kaart van de in Griekenland aangewezen hotspots

Bijlage 5: Kaart van de in Italië aangewezen hotspots

Bijlage 6: Uitvoering van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel

Bijlage 7: Financiële toezeggingen van de lidstaten ter ondersteuning van de behoeften op het gebied van migratie

Bijlage 8: Financiële steun aan de lidstaten uit het Fonds voor asiel, migratie en integratie en het Fonds voor interne veiligheid

Bijlage 9: De werking van de overnameovereenkomst tussen de EU en Pakistan in de periode 2012-2014

(1)

Cijfers van Frontex, 13 oktober 2015.

(2)

COM(2015) 240 final.

(3)

COM(2015) 490 final.

(4)

 De verklaring is te vinden op http://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2015/09/23-statement-informal-meeting/ .

(5)

Een “hotspot” is een deel van de buitengrens van de EU of een regio waar de migratiedruk zo uitzonderlijk hoog is dat intensieve en gecoördineerde ondersteuning door de EU-agentschappen nodig is.

(6)

De vertegenwoordigers van deze agentschappen werken samen in gedeelde kantoren, die in havens of specifieke opvangcentra zijn opgezet voor de coördinatie van de EU-bijstand aan de nationale autoriteiten. Zij helpen bij de identificatie en registratie en bij de terugzending, alsmede bij het vergaren, uitwisselen en analyseren van informatie ter ondersteuning van het strafrechtelijk onderzoek naar netwerken van mensensmokkelaars.

(7)

België, Nederland, Oostenrijk, Roemenië, Slowakije en Spanje.

(8)

België, Litouwen, Portugal, Roemenië, Tsjechië en Zweden.

(9)

Bij de taskforce zijn Frontex, EASO, Europol, de EU-operatie op zee EUNAVFOR MED–SOPHIA en de Italiaanse autoriteiten betrokken.

(10)

In Kos komt er tegen het einde van het jaar bijvoorbeeld een tijdelijke faciliteit met 300 à 400 plaatsen.

(11)

Besluit (EU) 2015/1523 van de Raad van 14 september 2015 tot vaststelling van voorlopige maatregelen op het gebied van internationale bescherming ten gunste van Italië en van Griekenland (PB L 239 van 15.9.2015, blz. 146).

(12)

Besluit (EU) 2015/1601 van de Raad van 22 september 2015 tot vaststelling van voorlopige maatregelen op het gebied van internationale bescherming ten gunste van Italië en Griekenland (PB L 248 van 24.9.2015, blz. 80).

(13)

België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje en Zweden.

(14)

België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden hebben functionarissen uitgezonden naar Italië en Slovenië naar zowel Italië als Griekenland.

(15)

Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje en Zweden.

(16)

132 in buurlanden verblijvende Syriërs zijn in het kader van de regeling op 20 juli 2015 hervestigd in Tsjechië (16), Italië (96) en Liechtenstein (20).

(17)

COM(2015) 453 final.

(18)

Conclusies van de Raad van 8 oktober 2015: “Samenwerking met de landen van oorsprong en doorreis is van essentieel belang voor succesvolle terugkeeroperaties. Op korte termijn zal de Unie nagaan tot welke synergieën de EU-diplomatie heeft geleid op het terrein, via de EU-delegaties, met name via de Europese migratieverbindingsfunctionarissen (Emlo’s), die vóór eind 2015 zullen worden ingezet in Egypte, Marokko, Libanon, Niger, Nigeria, Senegal, Pakistan, Servië, Ethiopië, Tunesië, Sudan, Turkije en Jordanië.”

(19)

Via het mechanisme zijn allerlei soorten steun in natura inzetbaar, zoals expertise, uitrusting, onderdak en medische goederen.

(20)

België, Cyprus, Finland, Zweden, Slowakije, Tsjechië, Litouwen en Letland.

(21)

Deze verzoeken zijn inmiddels afgesloten.

(22)

Dit verzoek staat nog open.

(23)

Voor Triton: Malta, Portugal, Nederland, Frankrijk, Noorwegen, Spanje, Griekenland, Polen, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Tsjechië, Bulgarije en Letland; voor Poseidon: Denemarken, Tsjechië, Noorwegen, Zweden, Portugal, Polen, Letland, Duitsland, Kroatië, Nederland, Finland, Italië, Frankrijk, Spanje, België, het Verenigd Koninkrijk en Roemenië.

(24)

Vier lidstaten – het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Zweden – staan in de top 10 van donoren van het Wereldvoedselprogramma in 2015 (bron: Wereldvoedselprogramma, 6 oktober 2015).

(25)

Cyprus, Duitsland, Finland, Italië, Letland, Luxemburg, Polen, Spanje, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

(26)

België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Malta en het Verenigd Koninkrijk.

(27)

Oostenrijk, Finland, Nederland en Zweden.

(28)

Tsjechië, Estland, Letland en Griekenland.

(29)

Noorwegen en Zwitserland.

(30)

Italië.

(31)

JOIN(2015) 40 van 9 september 2015.

(32)

Meer informatie is beschikbaar op: http://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2015/10/08-western-balkans-route-conference-declaration/

(33)

COM(2015) 285 final.

Top

Brussel, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

BIJLAGE

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda


BIJLAGE 1

FOLLOW-UP VAN PRIORITAIRE MAATREGELEN

Stand van zaken op 14 oktober 2015

OPERATIONELE MAATREGELEN BINNEN DE EU

Maatregelen van de Commissie en EU-agentschappen

Maatregelen van de lidstaten

Vervolgstappen

Uitvoering van de hotspotaanpak en de herplaatsingsbesluiten

-Coördinatie ter plaatse:

-Door de Commissie georganiseerde technische bijeenkomsten tussen de agentschappen en Italië/Griekenland.

-Coördinatie met ter plaatse actieve internationale organisaties (IOM en UNHCR), coördinatie door speciale afgezanten van de Commissie in Italië en Griekenland van de uitvoering van de "hotspotaanpak" en het regelen van herplaatsing.

-Ondersteuningsteams voor migratiebeheer ter plaatse:

-Italië: regionale EU-taskforce (EURTF) in Catania, gezamenlijke Frontex-operatie Triton, met onder meer screening- en debriefingteams in Sicilië en Lampedusa, EASO-deskundigen ter plaatse die helpen bij het verstrekken van informatie en de herplaatsingsprocedure.

-Griekenland: oprichting van EURTF; gezamenlijke Frontex-operatie Poseidon, met onder meer screening- en debriefingteams op de Egeïsche Eilanden. Binnenkort worden EASO-deskundigen ingezet voor taken in verband met verstrekken van informatie en verwerking van aanvragen.

Agentschappen

-Frontex-teams die zijn ingezet voor screening en debriefing voeren hun taken uit als onderdeel van de gezamenlijke operatie die is georganiseerd door de lidstaat waar de hotspotaanpak wordt uitgevoerd.

-Op 2 oktober 2015 heeft zowel Frontex als EASO gevraagd om deskundigen en uitrusting met het oog op de verdere versterking van de ondersteuningsteams voor migratiebeheer in zowel Italië als Griekenland.

- In Italië ondersteunt Eurojust het operationele regionale team van Frontex (OFRT) in Catanië door verzoeken om wederzijdse rechtshulp te bevorderen en tussen de lidstaten te coördineren. In Griekenland zijn twee Griekse officieren van justitie van het hof van beroep van Piraeus benoemd als Eurojust-contactpunten. Zij houden Eurojust in real time op de hoogte van de eventuele noodzaak van een rechterlijke follow-up en coördinatie op EU-niveau.

-Contacten met lidstaten om de praktische voorwaarden voor herplaatsing vast te stellen:

-De Commissie heeft alle lidstaten schriftelijk opnieuw gewezen op de noodzaak verbindingsofficieren te benoemen en hen daarbij verzocht om een indicatie te geven van het aantal verzoeken voor herplaatsing in de nabije toekomst.

-Bilaterale contacten vóór de eerste herplaatsing vanuit Italië en Griekenland.

-Forum herplaatsing en hervestiging van 1 oktober 2015:

-Aan de lidstaten is informatie verstrekt over de stand van uitvoering van de besluiten van de Raad betreffende herplaatsing.

-Italië en Griekenland hebben hun routekaarten bekendgemaakt en de lidstaten hebben vragen ter verduidelijking gesteld.

-Overeenkomst om het stroomschema en de operationele conclusies van de workshop van 21 september 2015 over herplaatsing te gebruiken als "modus operandi" voor de uitvoering van de herplaatsingsregelingen.

-De Commissie heeft financiële aspecten van zowel herplaatsings- als hervestigingsregelingen verduidelijkt.

Eerste herplaatsingen voltooid op 9 oktober 2015.

Italië

De op 1 oktober 2015 op het Forum herplaatsing en hervestiging bekendgemaakte routekaart wordt uitgevoerd.

In Lampedusa zijn de eerste ondersteuningsteams geïnstalleerd.

Op drie andere locaties in Sicilië zijn opvangcentra gereed die naar verwachting binnenkort als uitvalsbasis kunnen dienen voor de ondersteuningsteams.

Kantoorruimte is toegewezen in Villa Sikania en Catania.

Binnen alle relevante nationale en plaatselijke overheidsinstanties zijn verbindingsofficieren benoemd.

In de routekaart werd een analyse van de personeelsbehoeften van de ondersteuningsteams voor migratiebeheer opgenomen.

Italië heeft Frontex verzocht om terbeschikkingstelling van tien deskundigen op het gebied van vingerafdrukken.

Griekenland

De op 1 oktober 2015 op het Forum herplaatsing en hervestiging bekendgemaakte routekaart is operationeel.

Ondersteuningsteams zijn opgericht op Lesbos en zullen worden opgericht op vier andere eilanden (Chios, Samos, Kos en Leros); Frontex is op vijf eilanden aanwezig en binnenkort zullen EASO-deskundigen worden ingezet.

Ten kantore van het bureau van de Frontex-verbindingsfunctionaris in Piraeus is de EURTF kantoorruimte toegewezen.

Binnen alle relevante nationale en plaatselijke overheidsinstanties zijn verbindingsofficieren benoemd.

Op 5 oktober 2015 zijn bij SCIFA analyses van de behoeften van ondersteuningsteams voor migratiebeheer ingediend die via de gezanten van de Commissie in Griekenland aan de Commissie werden doorgestuurd.

Andere lidstaten

Er worden nationale contactpunten aangewezen die een netwerk vormen en er worden verbindingsfunctionarissen naar Italië en Griekenland gestuurd.

20 lidstaten hebben contactpunten aangewezen; tot dusver hebben 22 lidstaten verbindingsofficieren in Italië benoemd, met inbegrip van één lidstaat die tot nu toe een verbindingsofficier voor zowel Italië als Griekenland heeft benoemd.

Sommige lidstaten hebben Italië, Griekenland en EASO het aantal personen meegedeeld dat zij snel zouden kunnen herplaatsen.

Reactie op de oproepen van agentschappen

Nationale deskundigen voor de teams voor migratiebeheer naar aanleiding van oproepen van Frontex-deskundigen (670 tot eind januari 2016)) en het EASO (370 deskundigen tot het derde kwartaal van 2017):

Ter beschikking gesteld van Italië: 1) Frontex – 18 eenheden technische uitrusting (vaartuigen, patrouillewagens enz.) en 42 gedetacheerde functionarissen.

Ter beschikking gesteld van Griekenland: 1) Frontex – 27 eenheden technische uitrusting en inzet van 53 deskundigen (totaal aantal deskundigen ingezet aan de land- en zeegrenzen bedraagt 95, met inbegrip van Griekse ambtenaren)

-Herplaatsing: de lidstaten moeten vooraf meedelen hoeveel herplaatsingen zij voor het eind van het jaar voor hun rekening zullen nemen.

-Herziening van de nationale programma's uit hoofde van het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF) teneinde aan de lidstaten de aanvullende bedragen toe te wijzen die overeenkomen met de forfaitaire bedragen voor herplaatste personen, waarmee uiterlijk 30 oktober 2015 wordt begonnen wanneer de toezeggingen van 20 juli 2015 door de lidstaten officieel zijn bevestigd.

-Steun voor Griekenland in de vorm van AMIF-noodhulp ter dekking van de kosten van het binnenlandse vervoer van geregistreerde personen vanaf de oostelijke eilanden van de Egeïsche Zee naar het Griekse vasteland (AMIF-noodhulp ten bedrage van 5,99 miljoen EUR wordt zeer binnenkort toegekend; subsidieovereenkomst in voorbereiding)

-Evaluatie van de noodzaak Italië te ondersteunen met betrekking tot de kosten voor binnenlands vervoer van geregistreerde personen van Lampedusa naar het Italiaanse vasteland.

-De lidstaten moeten de informatie over de aantallen snel te herplaatsen personen, regelmatig actualiseren. 

-De lidstaten moeten de aanwijzing van nationale contactpunten en verbindingsofficieren voltooien.

-Frontex en EASO doen oproep om deskundigen ter beschikking te stellen:

reacties van de lidstaten op de oproep van Frontex worden uiterlijk 16 oktober 2015 verwacht.

Ondersteuning van de gezamenlijke operaties van Frontex Triton en Poseidon

-De gezamenlijke operaties Triton en Poseidon zijn geleidelijk geïntensiveerd (in samenhang met de uitvoering van de hotspotaanpak in Italië en Griekenland.)

-Gezamenlijke operatie Triton: het aantal patrouillemiddelen is verhoogd evenals als het aantal screening- en debriefingteams (18 eenheden technische uitrusting (vaartuigen, patrouillewagens enz.) en 42 gedetacheerde functionarissen).

-Gezamenlijke operatie Poseidon Sea: Frontex heeft het aantal middelen en debriefing- en screeningdeskundigen en tolken vergroot (27 eenheden technische uitrusting en 53 deskundigen werden ingezet). Frontex heeft aangeboden 104 extra gedetacheerde functionarissen in te zetten en 31 teamleiders van de Griekse politie mede te financieren.

-Op 2 oktober 2015 heeft Frontex een open oproep gedaan voor aanvullende bijdragen die ook voorzien in de behoeften met betrekking tot de gezamenlijke operaties Triton en Poseidon.

 

-De versterking van de operationele steun aan Italië en Griekenland in het kader van de gezamenlijke operaties Triton en Poseidon Sea, met name de intensivering van de screening- en evaluatieactiviteiten, werd mogelijk gemaakt doordat de lidstaten hun middelen ter beschikking stelden.

-Gezamenlijke operatie Triton: 26 lidstaten en met Schengen geassocieerde staten nemen deel: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, IJsland, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden. 17 daarvan hebben momenteel middelen en/of gedetacheerde functionarissen ter plaatse: MT, PT, NL, FR, NO, ES, EL, PL, RO, UK, DE, DK, CZ, BG, LV.

-Gezamenlijke operatie Poseidon: 25 lidstaten nemen deel (Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk). 18 van deze lidstaten hebben op dit moment middelen en/of gedetacheerde functionarissen ter plaatse (DK, CZ, NO, SE, PT, PL, LV, DE, HR, NL, FI, IT, FR, ES, BE, UK, BG, RO).

-De lidstaten verbinden zich ertoe het niveau van de steun voor de lopende gezamenlijke operaties die door Italië en Griekenland worden georganiseerd, te handhaven of verhogen. Dienovereenkomstig zouden alle lidstaten positief dienen te reageren op de oproep die Frontex op 2 oktober 2015 heeft gedaan.

-Frontex en Griekenland moeten de aanvullende inzet van gedetacheerde functionarissen uitvoeren.

Opvangcapaciteit en -voorwaarden

-Toezicht op opvangvoorzieningen en -capaciteiten en indien nodig inbreukprocedures.

-IT en EL spannen zich in om de opvangcapaciteit te vergroten. IT ligt op schema wat betreft de eerste opvangcapaciteit (2 500 opvangplaatsen tegen het eind van het jaar); de capaciteit van Griekenland (thans 2 000 plaatsen) wordt ook vergroot.

-Verdere richtsnoeren ter verbetering van de normen voor opvangvoorzieningen (EASO).

-Alle lidstaten die door de crisis zijn getroffen, met name Griekenland: beginnen met aanwending van aanzienlijke financiële middelen uit de Europese structuur- en investeringsfondsen/het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling/de Europese Investeringsbank ter verhoging van de opvangcapaciteit.

Terugkeer

-Eerste terugkeer onder auspiciën van een team voor migratiebeheer vond plaats op 10 oktober 2015.

-Op 5 oktober 2015 is begonnen met de evaluatie van het Schengeninformatiesysteem zodat alle terugkeerbesluiten en inreisverboden in het SIS worden opgenomen.

-Europese migratieverbindingsfunctionarissen (EMLO's): het op 15 september 2015 gepresenteerde concept omvatte specifieke, met terugkeer verband houdende functies.

-Het opzetten van een systeem van geïntegreerd terugkeerbeleid: proces is van start gegaan op 15 september 2015 met als actoren de Commissie, de agentschappen (Frontex en EASO) en relevante netwerken.

-Schengenevaluaties inzake de terugkeerstelsels van AT, BE, DE, NL in 2015, alsmede een evaluatie op basis van vragenlijsten (LI).

-Reactie van de lidstaten heeft belang van terugkeer bevestigd.

-De lidstaten (en geassocieerde staten) die geen deel uitmaken van bestaande netwerken is verzocht na te denken over deelname of associatie.

-Recrutering en inzet van de eerste EMLO's tegen eind 2015.

-Operationele follow-up-meeting georganiseerd door Frontex op 28 oktober 2015.

-In 2016 worden de terugkeerstelsels van zes lidstaten geëvalueerd (IT, EL, LU, FR, MT, HR).

Hervestiging

Forum hervestiging en herplaatsing van 1 oktober 2015:

-De UNHCR maakte de ontwikkelingen en prioriteiten voor 2016 op het gebied van hervestiging bekend en deelde mee wat de gebieden waren voor samenwerking met de staten van hervestiging.

-De IOM maakte bekend op welke gebieden zij met betrekking tot het proces van hervestiging over deskundigheid beschikt en welke ondersteuning zij de staten van hervestiging kan bieden.

-De Commissie maakte een notitie met richtsnoeren inzake financiële steun bekend.

EASO-workshop over hervestiging van 2 oktober 2015:

-De UNHCR presenteerde verschillende stappen van het hervestigingsproces onder zijn toezicht.

-IT, NL en SE presenteerden verschillende aspecten van hun hervestigingsprogramma's om goede praktijken te delen.

-Presentatie van het hervestigingsproject EU-FRANK ter bevordering van hervestiging en toelating van vluchtelingen door het delen van kennis.

-Presentatie van de ICMC over integratiepraktijken.

-Inventarisatie van de operationele behoeften van de lidstaten op het gebied van hervestiging en vaststelling van de operationele steunmaatregelen om daarin te voorzien.

-Forum hervestiging en herplaatsing van 1 oktober 2015:

-Alle lidstaten bevestigden hun toezeggingen van 20 juli 2015, waarbij veel lidstaten uitdrukkelijk meedeelden tijdens het proces nauw met UNHCR en IOM samen te werken.

-Alle lidstaten bevestigden de overeengekomen prioriteiten met betrekking tot hervestigingsregio's in acht te nemen. De meeste lidstaten zullen zich vooral richten op de Syrische vluchtelingen in Libanon, Jordanië en Turkije. Sommige hebben ook verklaard vluchtelingen te zullen hervestigen uit andere regio’s, zoals de Hoorn van Afrika (Sudan) of Noord-Afrika (Egypte).

-Sommige lidstaten zijn in het kader van de regeling reeds begonnen met beperkte hervestiging (IT, CZ), terwijl Liechtenstein heeft meegedeeld dat het zijn toezegging reeds is nagekomen door 20 Syriërs uit Turkije te hervestigen.

-Sommige lidstaten hebben met betrekking tot het aantal personen dat zij hebben toegezegd in totaal te zullen hervestigen, meegedeeld hoeveel zij daarvan in 2016 respectievelijk 2017 willen hervestigen.

-Op 30 oktober 2015 moeten de lidstaten de Commissie officieel meedelen of de in het kader van de hervestigingsregeling van 20 juli 2015 toegezegde aantallen personen ook daadwerkelijk worden hervestigd.

-Op basis daarvan herziet de Commissie de nationale programma’s van de lidstaten in het kader van AMIF.

-Samenwerking van de lidstaten met UNHCR om vast te stellen wie hervestigd wordt.

Migrantensmokkel

-Uitvoering van JOT MARE als voornaamste knooppunt van informatie over migrantensmokkel, ter ondersteuning van het onderzoek naar en vervolging van mensensmokkelaars door lidstaten.

-Steun voor XX onderzoeken en XX gezamenlijke operaties ter bestrijding van migrantensmokkel in XX lidstaten.

-Inzet van XX door XX lidstaten in het kader van JOT MARE.

-Verdere versterking van de samenwerking tussen de agentschappen inzake migrantensmokkel.

-Verder gebruik van gezamenlijke onderzoeksteams en gezamenlijke operaties op het gebied van migrantensmokkel.

Civiele bescherming

-De Commissie heeft alle lidstaten op 24 september 2015 schriftelijk verzocht om mee te delen welke middelen beschikbaar kunnen worden gesteld indien het mechanisme tijdens de vluchtelingencrisis wordt geactiveerd.

-Laatste coördinatievergadering op 8 oktober 2015.

-19 lidstaten hebben tot dusver op de brief gereageerd, waarvan acht in positieve zin (BE, CY, FI, LT, SE, SK, CZ, LV). Vier andere lidstaten (AT, BG, SI, UK) zullen misschien ad hoc reageren.

-Hongarije heeft het mechanisme voor civiele bescherming op 18 juni 2015 en 11  september 2015 in werking gesteld.

-Servië heeft het mechanisme voor civiele bescherming op 21 september 2015 geactiveerd.

-Lidstaten kunnen in geval van nood het mechanisme in werking stellen.

-Lidstaten geven in noodplanning aan welke civiele bescherming in verschillende scenario’s nodig kan zijn en welke middelen zouden kunnen worden verstrekt.

Snelle-grensinterventieteams (RABIT's)

-Frontex heeft de raad van bestuur van het agentschap op 18 september 2015 een brief gestuurd, waarin het benadrukt bereid te zijn te reageren op ieder verzoek om snelle interventie van een lidstaat die wordt geconfronteerd met een plotselinge en grote druk als gevolg van irreguliere immigratie aan de buitengrenzen en waarin het oproept steun te verlenen voor dergelijke interventies en voor de uitvoering van de lopende versterkte gezamenlijke operaties.

-De Commissie heeft in haar mededeling over het beheer van de vluchtelingencrisis de aandacht gevestigd op de mogelijkheid het RABIT-mechanisme te activeren.

-13 lidstaten hebben de brief van de uitvoerend directeur beantwoord.

-Tot nog toe (7 oktober 2015) heeft geen enkele lidstaat Frontex laten weten om snelle interventie te willen verzoeken.

-zes lidstaten hebben aangegeven bereid te zijn personele of technische middelen in te zetten, zelfs nog dit jaar [desgevraagd].

-Elke lidstaat die te maken krijgt met een situatie van dringende en uitzonderlijke druk vanwege het grote aantal migranten dat irregulier het grondgebied binnen probeert te komen, kan een door Frontex gecoördineerde snelle interventie in gang zetten wanneer die situatie de capaciteit van de betrokken lidstaat te boven gaat.

-Frontex dient in samenwerking met de lidstaten continu de ontwikkeling in de gaten te houden van de situatie aan de buitengrenzen van de EU, in het bijzonder ten behoeve van de lidstaten die met een specifieke en onevenredige druk te maken hebben.



BEGROTINGSSTEUN VOOR MAATREGELEN BINNEN DE EU

EU-maatregelen

Maatregelen van de lidstaten

Vervolgstappen

Versterkte financiële steun voor migratiebeheer: grenscontroles, asielsystemen, opvang, terugkeer (zoals opgenomen in de gewijzigde begroting nr. 7 2015 en nota van wijzigingen nr. 2 2016).

- Een extra bedrag van 100 miljoen EUR voor noodhulp in het kader van AMIF en ISF in 2015 is bij wege van amendement door de Commissie voorgesteld en door de begrotingsautoriteit versneld goedgekeurd.

-De budgettaire gevolgen van het tweede voorstel voor herplaatsing van 120 000 vluchtelingen voor een totaalbedrag van 780 miljoen EUR voor 2016 (inclusief vervoerskosten), is opgenomen in de nota van wijzigingen nr. 2, die op 14 oktober 2015 door de Commissie moet worden vastgesteld.

-Een ander voorstel van de Commissie voor een totaal van 600 miljoen EUR aan extra middelen voor 2016 is ook opgenomen in de nota van wijzigingen nr. 2, en omvat het volgende:

-310 miljoen EUR voor meer structurele maatregelen op middellange termijn en activiteiten op het gebied van eerste opvang in de lidstaten met de grootste problemen.

-Nog eens 94 miljoen EUR extra aan noodhulp.

-110 miljoen EUR voor de budgettaire aanpassing van het eerste herplaatsingspakket (40 000 vluchtelingen) aan het tweede.

-Aanvullende middelen voor de agentschappen (zie hieronder).

Lopende noodhulp:

-In het kader van het AMIF werd Oostenrijk op 5 oktober noodhulp toegekend ten bedrage van 6,3 miljoen EUR, terwijl verzoeken van Hongarije, Griekenland, Duitsland en Kroatië voor een totaalbedrag van meer dan 60 miljoen EUR nog in behandeling zijn.

-Begin oktober werd Griekenland en Frankrijk 1,7 miljoen EUR toegekend in het kader van ISF-grenzen. Verzoeken om aanvullende financiering voor een totaalbedrag van meer dan 8 miljoen EUR voor Griekenland en Kroatië zijn nog in behandeling.

-De lidstaten (plus drie met Schengen geassocieerde landen) hebben de verantwoordelijke autoriteiten aangesteld.

-75 % van de lidstaten heeft de uitvoeringsstructuur ingevoerd en is begonnen met de uitvoering van de nationale programma’s.

-De middelen voor de nationale programma’s van Italië in het kader van AMIF en ISF bedragen ongeveer 560 miljoen EUR voor de periode 2014-2020. De eerste voorfinanciering van ongeveer 39 miljoen EUR is in 2015 uitbetaald. Voorts is in 2015 aan Italië 19,12 miljoen EUR aan noodhulp toegekend.

De middelen voor de nationale programma’s van Griekenland in het kader van AMIF en ISF bedragen ongeveer 474 miljoen EUR voor de periode 2014-2020. De eerste voorfinancieringsbetalingen ten belope van ongeveer 33 miljoen EUR zijn medio september 2015 verricht. Voorts is in 2015 aan Griekenland 19,5 miljoen EUR (met inbegrip van een subsidie aan UNHCR) aan noodhulp toegekend.

-De lidstaten moeten gebruikmaken van de financiering die via nationale programma’s in het kader van AMIF en ISF beschikbaar is. Daartoe moeten sommige lidstaten nog hun bevoegde autoriteiten aanstellen.

-De Commissie moet beoordelen of het nodig is de programmering van de lidstaten in het kader van AMIF en ISF te herzien om te controleren of deze op gebieden als opvangcapaciteit in overeenstemming met de actuele situatie is.

-Commissie moet nauwe contacten onderhouden met de lidstaten waarvoor het het meest urgent is om de laatste hand te leggen aan de evaluatie van de behoeften en te zorgen voor een gestructureerde aanpak (activiteiten, timing) van hun huidige noodsituaties via de nationale programma’s en noodhulp.

-Negen resterende, nog niet goedgekeurde nationale programma’s moeten eind november worden goedgekeurd.

-In november vergadering van het bestuur van Europese Investeringsbank ter bespreking van speciale voorwaarden inzake projecten met betrekking tot vluchtelingen; evaluatie van behoeften tegen eind november.

Steun aan EU-agentschappen

-Versterking van de personele middelen van de agentschappen voor 2015 en 2016

-60 posten voor Frontex,

-30 voor EASO,

-30 voor Europol.

-50 miljoen EUR voor steun aan activiteiten van Frontex in 2016 op het gebied van terugkeer en 20 miljoen EUR voor versterking van hun hotspot-operaties.

-

-Steun van lidstaten aan operaties van Frontex en EASO.

-Steun voorgesteld voor begroting 2016.



OPERATIONELE EN BEGROTINGSMAATREGELEN: EXTERN BELEID

Maatregelen van de EU:

Maatregelen van de lidstaten

Vervolgstappen

Diplomatiek offensief inzake migratie

-Topconferentie over de route via het oostelijke Middellandse Zeegebied en de Westelijke Balkan, Luxemburg, 8 oktober 2015. Vijf belangrijke actiegebieden vastgesteld (in een verklaring): 1) ondersteuning van Jordanië, Libanon en Turkije, 2) ondersteuning van doorreislanden, 3) bestrijding van georganiseerde criminaliteit/migrantensmokkel, 4) aanpak van de achterliggende oorzaken, 5) beroep op landen van herkomst van irreguliere migranten.

-Turkije – er is een actieplan EU-Turkije inzake migratie gepresenteerd, met onder meer maatregelen om Turkije bij de vluchtelingencrisis te steunen en irregulier vertrek te beperken.

-Duitsland heeft aangekondigd een dialoog op hoog niveau met Turkije te zullen aangaan over migratie.

Topconferentie

- gebruikmaken van bestaande bilaterale en regionale kaders voor dialoog en samenwerking.

- actieplannen voor uitvoering afspreken.

- samenwerking met VN en andere internationale organisaties.

- JBZ-forum op ministerieel niveau van de EU en de Westelijke Balkan (tegen eind 2015).

Monitoring: begin 2016 vergadering van hoge ambtenaren over de uitvoering van de verklaring van de conferentie.

Top van Valletta van 11-12 november 2015

-Politieke verklaring en actieplan.

-Follow-up van maatregelen in de zin van gerichte bijstand, reguliere migratie, bestrijding van smokkel en concrete vooruitgang inzake terugkeer/overname.

-Lidstaten dragen bij aan het noodtrustfonds voor stabiliteit en de aanpak van de onderliggende oorzaken van irreguliere migratie en van ontheemding in Afrika.

 EU–Afrika:

- VV/HV bezoekt Ethiopië en Commissie van de Afrikaanse Unie (20 oktober 2015) om dialoog op hoog niveau over migratie te starten. Doel: toezegging start van gemeenschappelijke agenda inzake migratie en mobiliteit, specifieke migratie-activiteiten met betrekking tot Ethiopië, en nauwere samenwerking bij terugkeer.

-VV/HV woont volgende ministeriële bijeenkomst van Sahel-landen bij.

-Tenuitvoerlegging van migratiepijler van regionale actieplan van de EU voor de Sahel 2015-2020.

Turkije:

-Actieplan – nog af te ronden.

Overname door derde landen

-Totstandbrenging van een faciliteit voor capaciteitsbouw inzake overname (in het kader van het jaarlijks werkprogramma 2015 van AMIF).

-Lidstaten zullen projecten voorstellen voor eventuele financiering uit hoofde van de faciliteit en ook middelen uittrekken voor bijstand bij vrijwillige terugkeer.

-Vaststelling van specifieke projecten voor nauwere samenwerking inzake overname met belangrijkste partners; waarborgen dat er voldoende financiële steun beschikbaar is voor herintegratie en terugkeeracties in derde landen.

-Op 28-29 september 2015 vond in Brussel een workshop overname met ACP-landen plaats.

-Hieraan namen lidstaten deel.

-Opzetten van nationale contactpunten voor overname in de EU-ACS-landen.

-Aanwijzing EU-migratieverbindingsfunctionarissen (EMLO's).

-Algemeen akkoord over mandaat voor de EMLO's die binnenkort zullen worden ingezet op EU-delegaties in belangrijke landen.

-Voorbereidingen voor de mogelijke inzet van Europese EMLO's in Egypte, Libanon, Niger, Nigeria, Senegal, Pakistan, Servië, Ethiopië, Tunesië, Soedan, Turkije en Jordanië (opstellen van kennisgevingen van vacatures, selectieprocedure, eigenlijke inzet).

-Bilaterale bijeenkomsten over overname met sub-Saharaanse en/of andere landen van herkomst:

-G5 Sahel – 17 juni 2015.

-Bijeenkomsten met de ministers van Buitenlandse Zaken van Burkina Faso, Mali, Mauritanië, Niger en Tsjaad.

-Bezoek van HV/VV aan Algerije op 17 september 2015, gevolgd door informatiebijeenkomst van de Commissie in Algiers op 9-10 september 2015.

-Bezoek van HH/VV aan Niger op 18 september 2015.

-Italië – leider van consortium voor regionaal ontwikkelings- en beschermingsprogramma Noord-Afrika. Heeft meer steun van Commissie nodig bij de dialoog met Algerijnse autoriteiten.

-Er vinden dialogen op hoog niveau plaats. Toekomstige bijeenkomsten:

-Senegal – 19-21 oktober 2015.

-Ethiopië – 20 oktober 2015.

-    Follow-up van het bezoek van HV/VV aan Niger: Niger zal op de top van Valletta een aantal maatregelen presenteren.

-Samenstelling van landspecifieke pakketten met "hefbomen en prikkels" voor gebruik ten aanzien van derde landen die niet ten volle meewerken bij overname.

-Follow-up bij de nieuwe start van onderhandelingen om overnameovereenkomsten met Noord-Afrikaanse landen te sluiten.

-Mogelijke start van nieuwe onderhandelingen met andere landen.

- Pakistan: bijeenkomst over overname tussen Griekenland, Pakistan en de Commissie. Drie Gemengde Comités overname (2014 en 2015) namen actieplan op om Pakistan in staat te stellen zijn toezeggingen van juni 2015 na te komen.

-Op specifieke bijeenkomsten in Athene op 8 oktober 2015 met Griekse autoriteiten en Pakistaanse ambassade zijn specifieke problemen vastgesteld en is een akkoord bereikt om het probleem te verhelpen.

- Pakistan: Follow-up van bijeenkomsten - uitvoering van meer toezeggingen uit hoofde van de Gemengde Comités overname van 2014 en 2015. Mogelijk actieplan EU-Pakistan inzake migratie met betrekking tot overname en bestrijding van migrantensmokkel; steun te bespreken tijdens bezoek van commissaris Avramopoulos op 29 oktober.

-Volgende Gemengd Comité overname eerste helft van 2016 in Brussel.

Humanitaire financiering

-Toezegging Europese Raad om ten minste 1 miljard EUR extra uit de EU-begroting en de nationale begrotingen ter beschikking te stellen om dringende behoeften van vluchtelingen te lenigen door ondersteuning van UNHCR, het Wereldvoedselprogramma en andere humanitaire organisaties.

-Commissie stelde reeds voor om dit jaar 200 miljoen EUR te verstrekken voor humanitaire steun aan vluchtelingen, en in 2016 nog eens 300 miljoen EUR voor humanitaire steun uit te trekken.

-Begrotingsautoriteit: Europees Parlement en de Raad zijn snel te werk gegaan,

-Overeenkomsten ter waarde van 50 miljoen EUR ondertekend met VN-agentschappen en andere humanitaire organisaties (zoals ICRC) met het oog op voorfinanciering.

-Bijna 275 miljoen EUR toegezegd sinds 23 september.

 

-De lidstaten dienen eenzelfde bedrag bij te dragen als de EU-financiering voor humanitaire steun.

-Tegen eind-november dient te worden onderhandeld over overeenkomsten ter waarde van 200 miljoen EUR aan humanitaire steun.

Trustfondsen

Noodtrustfonds voor Afrika

-Commissievoorstel om 1,8 miljard EUR aan EU-financiering (EU-begrotingsinstrumenten en EOF) te verstrekken om stabiliteit te bevorderen en de achterliggende oorzaken van irreguliere migratie en ontheemding in Afrika aan te pakken. De geografische dekking omvat negen landen in de Sahelregio en de regio rond het Tsjaadmeer, negen landen in de Hoorn van Afrika en vijf landen in Noord-Afrika.

- Tot dusver hebben drie lidstaten in totaal 9 miljoen EUR toegezegd (ES, DE en LU). Andere lidstaten hebben meegedeeld te willen bijdragen, evenals NO en CH.

- Positief advies van het comité van het EOF.

-Nog voor de top van Valletta moet de Commissie besluiten nemen inzake het trustfonds.

-Waarborgen dat de lidstaten substantiële en consistente bijdragen aan het fonds leveren, ter hoogte van de EU-financiering, en dat andere internationale partners niet achterblijven.

Regionaal trustfonds van de EU naar aanleiding van de crisis in Syrië:

-500 miljoen EUR uit de EU-begroting.

- twee lidstaten hebben in totaal 8 miljoen EUR aan aanvullende steun toegezegd (IT 3 miljoen EUR en DE 5 miljoen EUR).

Capaciteitsopbouw

-Turkije – actieplan (zie hierboven)

-Servië/FYROM: speciale maatregel van 10 miljoen EUR. Steun voor capaciteitsopbouw in beide landen (met inbegrip van uitrusting) en humanitaire hulp voor vluchtelingen.

-Er wordt gewerkt aan een programma van 8 miljoen EUR uit hoofde van het regionale programma van het instrument voor pretoetredingssteun. Doel is het verbeteren van capaciteit (o.m. registratie van vluchtelingen) in de Westelijke Balkan.

- Afrika–Niger: versterking gaande van polyvalent centrum in Agadez voor rechtstreekse bijstand en voorlichting aan migranten en registratie, plus mogelijkheden voor veilige en vrijwillige terugkeer en herintegratie in samenwerking met landen van herkomst. Omvat steun aan lokale gemeenschappen (eerste fase gefinancierd door instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede, 1,5 miljoen EUR).

-Start van gezamenlijk onderzoeksteam in Niger (gefinancierd door EU, uitgevoerd door ES en FR) ter versterking van de capaciteit van Niger om irreguliere migratie te bestrijden.

-Turkije – actieplan (zie hierboven).

-Servië/FYROM: opstellen van overeenkomsten gaande, uitbetalingen en uitvoering in komende weken.

-Start in januari 2016 van project ter versterking van de capaciteiten van Oost-Afrikaanse landen voor het bestrijden van mensen- en migrantensmokkel.

-Voorbereiding van regionaal ontwikkelings- en beschermingsplan van EU in de Hoorn van Afrika ter bevordering van de capaciteit van Kenia, Ethiopië en Soedan op het gebied van de bescherming en opvang van vluchtelingen.

-Start in januari 2016 van project ter versterking van de overheidscapaciteit voor terugkeer en duurzame herintegratie langs belangrijke migratiecorridors (met name in Afrika).

-Start in december 2015 van project ter ondersteuning van dialoog AU-EU over migratie en mobiliteit, het proces van Rabat en het proces van Khartoem.

-Indiening ontwerp van verklaring over een mobiliteitspartnerschap in verband met de start van een dialoog met Libanon. Proactievere aanpak door lidstaten wat betreft het waarborgen van de uitvoering van het bestaande mobiliteitspartnerschap EU-Jordanië en de toekomstige overeenkomst EU-Libanon.

-Ontwerp en uitvoering van nieuw regionaal ontwikkelings- en beschermingsprogramma in Noord-Afrika en de Hoorn van Afrika begin 2016.



TENUITVOERLEGGING VAN EU-RECHT

Instrument

Maatregelen van de EU

Maatregelen van de lidstaten

Vervolgstappen

Richtlijn 2013/32/EU inzake asielprocedures

-18 lopende inbreukzaken wegens gedeeltelijke of niet-kennisgeving van omzettingsmaatregelen; de lidstaten ontvingen een schriftelijke aanmaning.

-zes lopende inbreukzaken wegens non-conformiteit/onjuiste toepassing in het stadium van de schriftelijke aanmaning.

-één administratieve brief naar een lidstaat met punten van zorg in verband met de mate waarin recente wetgeving in overeenstemming met dit instrument is.

Eén lidstaat heeft kennisgeving gedaan van volledige omzetting van de richtlijn. De kennisgeving wordt thans beoordeeld (FR).

-Indien lidstaten de richtlijn niet volledig omzetten, kan een met redenen omkleed advies en vervolgens een verwijzing naar het Hof van Justitie volgen.

-Indien lidstaten niet aan de richtlijn voldoen, kan een met redenen omkleed advies en vervolgens een verwijzing naar het Hof van Justitie volgen.

Richtlijn 2013/33/EU inzake opvangvoorzieningen

-19 lopende inbreukzaken wegens onvolledige of niet-kennisgeving van omzettingsmaatregelen, de lidstaten ontvingen een schriftelijke aanmaning.

-acht lopende inbreukzaken wegens non-conformiteit/onjuiste toepassing in het stadium van de schriftelijke aanmaning.

-één administratieve brief naar een lidstaat met punten van zorg in verband met de mate waarin recente wetgeving in overeenstemming met dit instrument is.

Twee lidstaten hebben kennisgeving gedaan van volledige omzetting van de richtlijn. Deze kennisgevingen worden thans beoordeeld (FR/ES).

-Indien lidstaten de richtlijn niet volledig omzetten, kan een met redenen omkleed advies en vervolgens een verwijzing naar het Hof van Justitie volgen.

-Indien lidstaten niet aan de richtlijn voldoen, kan een met redenen omkleed advies en vervolgens een verwijzing naar het Hof van Justitie volgen.

Richtlijn 2011/95/EU inzake asielnormen

-13 lopende inbreukzaken wegens onvolledige of niet-kennisgeving van omzettingsmaatregelen.

-11 lidstaten ontvingen een schriftelijke aanmaning.

-twee lidstaten ontvingen een met redenen omkleed advies.

-één lopende inbreukzaak wegens non-conformiteit/onjuiste toepassing.

-Indien de lidstaten de richtlijn niet volledig omzetten, kan een met redenen omkleed advies en vervolgens een verwijzing naar het Hof van Justitie volgen.

-Indien de lidstaat niet aan de richtlijn voldoet, kan een met redenen omkleed advies en vervolgens een verwijzing naar het Hof van Justitie volgen.

Verordening (EU) nr. 604/2013 (Dublin-verordening)

-één lopende inbreukzaak wegens niet-naleving; de lidstaat ontving een schriftelijke aanmaning.

-Indien de lidstaat niet aan de richtlijn voldoet, kan een met redenen omkleed advies en vervolgens een verwijzing naar het Hof van Justitie volgen.

Verordening (EU) nr. 603/2013 (Eurodac-verordening)

-vijf lidstaten is door middel van een administratieve brief verzocht om toelichting inzake de naleving van regels inzake de verzending van vingerafdrukken.

De lidstaten hebben de administratieve brieven beantwoord.

-Afhankelijk van de resultaten van de beoordeling van de antwoorden op de administratieve brieven kunnen formele inbreukprocedures worden ingeleid.

Richtlijn 2011/51/EU inzake langdurig ingezetenen

-zeven lopende inbreukzaken wegens onvolledige of niet-kennisgeving van omzettingsmaatregelen, de lidstaten ontvingen een schriftelijke aanmaning..

-Indien lidstaten de richtlijn niet volledig omzetten, kan een met redenen omkleed advies en vervolgens een verwijzing naar het Hof van Justitie volgen.

Richtlijn 2008/115/EG inzake terugkeer

-vier lopende inbreukzaken wegens niet-naleving; de lidstaten ontvingen een schriftelijke aanmaning; drie lidstaten is door middel van een administratieve brief verzocht om toelichting inzake terugkeerbesluiten met betrekking tot irregulier verblijvende onderdanen van derde landen.

-zeven lidstaten is door middel van een administratieve brief verzocht om toelichting inzake terugkeerbesluiten met betrekking tot irregulier verblijvende onderdanen van derde landen; één lidstaat ontving een administratieve brief met punten van zorg in verband met de mate waarin recente wetgeving in overeenstemming met dit instrument is.

-Als de lidstaten niet aan de richtlijn voldoen, kan de aanmaning worden gevolgd door een met redenen omkleed advies en een verwijzing naar het Hof van Justitie.

-Afhankelijk van de resultaten van de beoordeling van de antwoorden op de administratieve brieven kunnen formele inbreukprocedures worden ingeleid.

Schengengrenscode – Verordening (EG) nr. 562/2006

-één administratieve brief naar een lidstaat met punten van zorg in verband met de mate waarin recente wetgeving in overeenstemming met dit instrument is.

-Afhankelijk van de resultaten van de beoordeling van de antwoorden op de administratieve brief kunnen inbreukprocedures worden ingeleid.

Top

Brussel, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

BIJLAGE

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT,
DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda


Bijlage 2: Griekenland — Stand van zaken verslag van 11 oktober 2015

I.    Hotspots

Wat is er al gedaan?

1.De Griekse autoriteiten en FRONTEX hebben de inzet van extra personeel in de eilanden in de frontlinie (Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros) vergroot.

2.De capaciteit voor eerste opvang op Lesbos is aanzienlijk vergroot (1480 opvangplaatsen in het centrum voor eerste opvang, het screeningscentrum en de tijdelijke faciliteit van Karatepe) en die zal naar verwachting binnenkort volledig operationeel zijn.

3.Frontex en het EASO hebben op basis van het Griekse stappenplan voor herplaatsing en hotspots opgeroepen om bijdragen te leveren voor extra personeel en uitrusting. Deze oproepen komen bovenop de oproepen voor extra Eurodac-uitrusting van afgelopen juli laatstleden.

4.Frontex en eu-LISA hebben een proefproject opgestart om de capaciteit voor registratie en gegevensoverdracht te verbeteren.

5.De Commissie en de EU-agentschappen staan in voortdurend contact met de lidstaten over bijdragen in natura (deskundigen en uitrusting). Tot op heden is [3 %] van de gevraagde steun door de lidstaten toegezegd [te voltooien voor de Europese Raad]. Alle steun moeten worden ingezet via de specifieke structuren van de EU (EURTF).

6.De Commissie heeft voorschotten betaald uit de relevante EU-fondsen (AMIF en ISF), inclusief noodhulp.

7.Griekenland heeft meer gebruik gemaakt van Eurodac, via de overplaatsing van machines van het vasteland naar de eilanden in de frontlinie.

8.Griekenland is begonnen met het aanpakken van de interne belemmeringen voor de absorptie van de daartoe bestemde EU-middelen door de voor het beheer van AMIF en ISF verantwoordelijke autoriteit op te richten.

Wat blijft er nog te doen?

1.Griekenland moet het actieplan voor de invoering van de resterende hotspots tegen eind november 2015 uitvoeren.

2.Griekenland zou de registratiecapaciteit binnen het Eurodac-systeem verder moeten verbeteren, op basis van de bevindingen van het Frontex/eu-LISA proefproject.

3.De lidstaten zouden moeten reageren op de lopende oproep van Frontex om bij te dragen met Eurodac-machines.

4.Griekenland zou de tijdelijke accommodatiecapaciteit in de hotspots verder moeten verbeteren.

5.Griekenland moet ervoor zorgen dat de hotspots over voldoende personeel beschikken en daarbij de mogelijkheden onderzoeken om personeel in overheidsdienst intern te herschikken.

6.Griekenland moet de efficiëntie van de eerste opvang en registratie in Lesbos verbeteren door in aanvullende registratie-eenheden te voorzien in de nabijheid van aanlandingsplaatsen.

7.Griekenland moet een commandostructuur voor crisisbeheersing opzetten om het dagelijkse toezicht op de hotspots en de herplaatsingsregeling te garanderen.

8.De Commissie moet ervoor zorgen dat bijdragen van de lidstaten worden gekanaliseerd langs de bestaande Europese structuren (bv. de regionale taskforces van de EU)

9.De lidstaten zouden onmiddellijk moeten reageren op de oproepen van Frontex en het EASO betreffende de inzet van extra personeel in de hotspots.

II. Terugkeer

Wat is er al gedaan?

1.Frontex heeft een gezamenlijke terugkeervlucht naar Nigeria georganiseerd, met vertrek op 15 oktober, de eerste na de onderbreking van het terugkeerprogramma op 30 juni 2015.

2.De Commissie heeft Griekenland geholpen om met de ambassade van Pakistan in Athene overeenstemming te bereiken over de verduidelijking en stroomlijning van de procedures in het kader van de Overnameovereenkomst tussen de EU en Pakistan.

3.Eind deze week zal een openbare aanbesteding worden opgestart voor de hervatting van het terugkeerprogramma, gefinancierd door het ISF.

4.Er is een volgende, door Frontex georganiseerde terugkeervlucht gepland naar Pakistan. De Pakistaanse ambassade heeft zich verbonden tot de afgifte van de relevante reisdocumenten voor 26 onderdanen.

5.Griekenland beschikt momenteel over voldoende faciliteiten voor aan verwijdering van het grondgebied voorafgaande detentie, om een programma voor gedwongen terugkeer uit te voeren.

Wat blijft er nog te doen?

1.Griekenland moet de openbare aanbesteding voor terugkeer snel voltooien en onverwijld zijn terugkeerprogramma hervatten.

2.De Commissie en de lidstaten moeten Griekenland bijstaan bij zijn demarches bij de landen van oorsprong in het kader van de overnameovereenkomsten.

 

III. Herplaatsing

Wat is er al gedaan?

1.De Commissie heeft Griekenland bijgestaan om de nodige administratieve procedures vast te stellen voor de efficiënte uitvoering van de herplaatsingsbesluiten.

2.Griekenland is begonnen met bewustmakingsacties om te communiceren over de voordelen van het herplaatsingsprogramma voor in aanmerking komende asielzoekers.

3.Thans wordt voor 30 Syriërs de eerste herplaatsingsvlucht naar Luxemburg georganiseerd.

4.Griekenland heeft het personeelsbestand van zijn dienst asielzaken sinds juni 2015 met 30 % uitgebreid, hoofdzakelijk met personeel dat tijdelijk wordt aangeworven met EER-subsidies.

5.Griekenland heeft binnen de dienst voor asielzaken een specifieke eenheid opgericht voor herplaatsingsprocedures.

6.De dienst en het EASO zijn het eens geworden over een operationeel plan betreffende de voorwaarden voor samenwerking in de hotspots en in het herplaatsingsprogramma.

Wat blijft er nog te doen?

1.Griekenland moet meer inspanningen doen om te communiceren over het herplaatsingsprogramma.

2.De lidstaten moeten onverwijld verbindingsofficieren aanstellen in Griekenland.

3.De lidstaten zouden passende informatiepakketten moeten samenstellen en ter beschikking stellen om kandidaten beter te bewust te maken van het programma.

4.De lidstaten zouden moeten zorgen voor passende opvangstructuur en integratiemaatregelen (huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs, taalcursussen, enz.), door ten volle gebruik te maken van de instrumenten voor gedeeld beheer om deze inspanningen te ondersteunen (AMIF, ESF, FEAD, ELFPO en EFRO).

5.Griekenland zou de capaciteit van open opvangvoorzieningen moeten vergroten.

6.Griekenland moet de verwerkingscapaciteit van de dienst voor asielzaken verder vergroten door de inzet van door EASO en UNHCR ter beschikking gesteld personeel.

 IV. Maatregelen op middellange termijn

1.Griekenland zou er met technische ondersteuning van de Commissie en de lidstaten, moeten voor zorgen dat de systemische en structurele tekortkomingen van zijn migratie- en asielsysteem in de komende zes maanden op duurzame wijze worden aangepakt.

2.Griekenland moet de coördinatie van het beleid op alle niveaus van de administratie verbeteren, met inbegrip van decentraal bestuur.

3.Griekenland zou zijn capaciteit om de specifieke EU-fondsen doeltreffend te gebruiken, verder moeten verbeteren.

4.Griekenland moet de accommodatiecapaciteit in de frontlinie en op het vasteland verder vergroten in afwachting van de aankomstpieken.

5.De Commissie en de lidstaten moeten Griekenland bijstaan om de capaciteit van de betrokken ministeries en diensten te vergroten, onder meer voor de absorptie van de fondsen, op basis van technische bijstand van de Commissie.

Top

Brussel, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

BIJLAGE

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT,
DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda


Bijlage 3: Italië – stand van zaken op 11 oktober 2015

I.    Hotspots

Resultaten tot nu toe

1.De Italiaanse autoriteiten hebben twee weken geleden op Lampedusa de eerste hotspot geopend. Deze is inmiddels volledig operationeel en zowel EASO als Frontex is aanwezig. Er wordt steeds vaker voldaan aan de verplichting om vingerafdrukken te laten nemen, alhoewel er nog verschillende gevallen zijn van migranten die dat weigeren.

2.Alle andere hotspots zijn aangewezen en de meeste kunnen de komende weken in werking worden gesteld. Twee hotspots, Taranto en Augusta, zullen pas tegen eind 2015 operationeel zijn.

3.Op alle hotspots zullen minimaal tien vingerafdrukspecialisten, twee debriefingteams en twee screeningsteams van Frontex aanwezig zijn, alsook een team van drie EASO-experts voor informatieverstrekking. Met de lopende oproepen van Frontex en EASO zou in alle behoeften van alle hotspots moeten kunnen worden voorzien, mits de lidstaten voldoende experts afvaardigen.

4.In Catania is sinds juli een regionale EU-taskforce actief, die volledig operationeel is dankzij de aanwezigheid van alle agentschappen. De werkzaamheden van Europol moeten echter beter worden geïntegreerd in het hotspotconcept, met name met het oog op betere informatie-uitwisseling met het Italiaanse openbaar ministerie en de Italiaanse rechtshandhavingsautoriteiten.

5.Om de werking van de hotspots volledig te kunnen ondersteunen, brengen de Italiaanse autoriteiten momenteel al hun behoeften samen in één brede behoefte-evaluatie, op basis waarvan zij om een steunpakket uit de Europese fondsen zullen verzoeken. Voor 16 oktober is een speciale technische vergadering met de Commissie gepland.

Nog te verrichten werkzaamheden

1.De overige hotspots moeten volgens schema operationeel worden om het systeem volledig te laten functioneren en de druk op Lampedusa weg te nemen. De in- en uitstroom moet voortdurend in het oog worden gehouden, zodat een eventuele behoefte aan meer hotspots tijdig kan worden vastgesteld.

2.Italië moet zijn bestaande detentiecapaciteit ten volle benutten om de voorschriften inzake identificatie na te kunnen komen en zorgen voor meer plaatsen in detentiecentra, zodat de benodigde capaciteit voor doeltreffende identificatie en terugkeer aanwezig is.

3.De lidstaten moeten zorgen dat onmiddellijk experts beschikbaar zijn als Frontex en EASO daarom vragen. Die experts moeten voor langere tijd beschikbaar zijn met het oog op de gewenste operationaliteit.

4.Italië zou moeten overwegen de detentienormen te herzien, zodat langere detentie mogelijk is wanneer dat in moeilijke gevallen noodzakelijk is voor de afronding van de identificatie.

5.De Italiaanse autoriteiten moeten nadere richtsnoeren uitvaardigen voor het evenredig gebruik van dwang wanneer migranten identificatie weigeren, zulks op basis van indicaties van de Commissie.

6.Om ervoor te zorgen dat migranten snel van de hotspotgebieden kunnen worden overgebracht naar de tweedelijns opvangfaciliteiten of naar de detentiefaciliteiten, zal de Commissie waarschijnlijk binnenkort om logistieke steun worden verzocht, waarvoor gebruik zal worden gemaakt van een speciaal ECHO-raamcontract voor het charteren van vliegtuigen.

II.    Terugkeer

Resultaten tot nu toe

1.De Italiaanse autoriteiten hebben aanzienlijke middelen geïnvesteerd voor terugkeer, en de procedure verloopt momenteel in veel gevallen (voor Egyptenaren en Tunesiërs) volgens een vast patroon. Sinds begin dit jaar zijn 72 terugkeervluchten uitgevoerd.

2.Italië onderhandelt momenteel met een aantal landen ten zuiden van de Sahara over operationele overeenkomsten om onderdanen van derde landen snel te kunnen terugsturen (met name naar West-Afrikaanse landen). Met Gambia is al een akkoord gesloten en aan andere derde landen is daartoe een voorstel gedaan. De samenwerking met Nigeria is geïntensiveerd.

3.Italië neemt ook regelmatig deel aan gezamenlijke vluchten die door Frontex worden georganiseerd.

Nog te verrichten werkzaamheden

1.Italië moet meer doen om irreguliere migranten uit landen bezuiden de Sahara terug te sturen. De Commissie en de EDEO moeten de Italiaanse autoriteiten steun bieden bij het sluiten van operationele overeenkomsten met de landen bezuiden de Sahara, zodat irreguliere migranten efficiënt en doeltreffend kunnen worden teruggestuurd. Dat kan ook financiële steun inhouden met het oog op samenwerking op het gebied van overname tussen Italië en de landen bezuiden de Sahara.

2.Italië moet een raamcontract sluiten voor langeafstandsvluchten voor terugkeer (naar landen bezuiden de Sahara) waarvoor de aanbestedingssom hoger is dan 250 000 EUR. De Commissie kan voor dergelijke vluchten steun verlenen en ook de terugkeervluchten van Frontex kunnen voor deze doeleinden worden ingezet.

3.Italië moet zorgen voor snelle afhandeling van asielverzoeken die duidelijk een poging inhouden om terugkeer te dwarsbomen. Voor dergelijke gevallen zou voldoende behandelingscapaciteit moeten worden gereserveerd. Ook kan worden overwogen om voor duidelijk ongegronde verzoeken de opschortende werking van asielverzoeken te herzien.

4.Italië zou Frontex en de Commissie tijdig voor de technische vergadering van 16 oktober 2015 een duidelijke beoordeling van de behoeften op terugkeergebied moeten verstrekken.

5.De terugkeervluchten van Frontex moeten waar nodig tussenlandingen in Italië maken, met name wanneer het gaat om vluchten met eindbestemming in de landen bezuiden de Sahara.

III.    Herplaatsing

Resultaten tot nu toe

1.Op 9 oktober is de eerste herplaatsingsvlucht uitgevoerd naar Zweden, met 19 Eritreeërs. Die vlucht is het tastbare bewijs dat de procedures voor de uitvoering van de herplaatsingsregeling nu operationeel zijn.

2.Italië heeft speciale centra aangewezen voor personen die voor herplaatsing in aanmerking komen. Het centrum in Villa Sikania is al operationeel. Er zijn medewerkers van EASO aanwezig om de herplaatsingsgesprekken te voeren. De twee centra in Crotone en Bari moeten onverwijld operationeel worden.

3.Er zijn samen met de Commissie bijeenkomsten georganiseerd met de verbindingsfunctionarissen in Rome en de andere Europese Dublineenheden, teneinde de procedure te faciliteren en alle lidstaten op de hoogte te brengen van de technische details.

4.Om de opgelopen achterstand weg te werken, zijn in de belangrijkste doorgangssteden (Rome en Milaan) EASO-teams geïnstalleerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen bij het registreren van herplaatsingskandidaten.

5.EASO heeft verzocht om deskundigen ter versterking van de Italiaanse Dublineenheid: er zijn tien experts gevraagd, van wie er drie al zijn ingezet en twee binnenkort worden ingezet.

Nog te verrichten werkzaamheden

1.De lidstaten moeten aangeven hoeveel personen zij tot het einde van het jaar zullen kunnen herplaatsen. De toezeggingen moeten in eerste instantie beperkt blijven, zodat de overdrachten geleidelijk kunnen worden opgevoerd tot de uiteindelijk gewenste frequentie.

2.Italië moet erop toezien dat de herplaatsingsprocedure die voor het eerst ten aanzien van Zweden is toegepast tot een standaardprocedure wordt ontwikkeld die op het hele grondgebied wordt gevolgd. Italië moet zijn Dublineenheid versterken om de versnelde uitrol van de herplaatsingsprocedure mogelijk te maken.

3.Italië moet binnen zijn Dublineenheid een speciale database inrichten ter ondersteuning van de selectieprocedure en zorgen voor snelle invoering van de benodigde IT-aanpassingen.

4.Italië moet de twee overige aangewezen herplaatsingscentra openstellen en EASO moet daar snel experts stationeren.

5.Italië moet met steun van EASO en UNHCR informatie opstellen voor personen die kandidaat zijn voor herplaatsing. De Commissie kan deze werkzaamheden ondersteunen door bijvoorbeeld een team van speciale cultuurbemiddelaars te financieren.

IV.    Acties op middellange termijn

Italië moet met voorrang mogelijke methoden overwegen om zijn asielprocedure in het algemeen efficiënter te maken, zodat de zaken van personen die niet voor herplaatsing in aanmerking komen, snel kunnen worden afgehandeld en de consistentie van de besluiten wordt gewaarborgd. In dit verband kan tevens de regeling voor het instellen van beroep worden gestroomlijnd, zodat in tweede instantie sneller besluiten kunnen worden genomen.

Italië moet bovendien overwegen hoe de kwaliteit van de opvangfaciliteiten op het hele grondgebied meer kan worden gelijkgetrokken, daarbij voortbouwende op goede praktijken in een aantal regio’s die in andere gebieden kunnen worden nagevolgd.

Top

Brussel, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

BIJLAGE

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT,
DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda


Bijlage 4 – Kaart van de in Griekenland aangewezen hotspots

Top

Brussel, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

BIJLAGE

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT,
DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda


Bijlage 5 – Kaart van de in Italië aangewezen hotspots

Top

Brussel, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

BIJLAGE

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT,
DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda


Bijlage 6 Uitvoering van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel

 

Richtlijn 2013/32/EU inzake asielprocedures

Richtlijn 2013/33/EU inzake opvangvoorzieningen

Richtlijn 2011/95/EU inzake asielnormen

Verordening (EU) nr. 603/2013 inzake Eurodac

Richtlijn 2008/115/EG inzake terugkeer

 

Fase van de procedure

Fase van de procedure

Fase van de procedure

Fase van de procedure

Fase van de procedure

Oostenrijk

 

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

 

 

 

België

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Bulgarije

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Cyprus

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

 

Kroatië

 

 

 

 

Tsjechië

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Denemarken

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

 

Estland

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 

Finland

 

 

 

 

Frankrijk

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van volledige omzetting van de richtlijn — Onder beoordeling

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van volledige omzetting van de richtlijn — Onder beoordeling

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Duitsland

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Griekenland

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

 

Tweede aanvullende schriftelijke aanmaning wegens onjuiste toepassing

Hongarije

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

 

Administratieve brief over de conformiteit van onlangs aangenomen wetgeving

Ierland

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

 

n.v.t.

Italië

Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Letland

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 

Litouwen

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 

Luxemburg

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 

Malta

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Nederland

 

 

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Polen

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 

Portugal

 

 

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Roemenië

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 

Slowakije

 

 

 

 

Slovenië

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 

Spanje

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van volledige omzetting van de richtlijn — Onder beoordeling

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

 

Zweden

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

 

 

 

Verenigd Koninkrijk

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

 

n.v.t.

40 nieuwe besluiten sinds 23 september 2015

NB: updates hebben betrekking op de periode van 24 september tot en met 10 oktober 2015

Top

Brussel, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

BIJLAGE

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT,
DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda


Bijlage 7: Financiële toezeggingen van de lidstaten sinds 23 september 2015, in miljoen EUR

Lidstaten

Trustfonds voor Syrië

Trustfonds voor Afrika

Humanitaire hulp toegezegd sinds 23 september 2015

Totaal

Wereldvoedselprogramma

UNHCR

Overige

CY

 

 

0,02

 

 

0,02

CZ

0,20

0,20

DE

5,00

3,00

40,00

60,00

108,00

ES

3,00

3,50

6,50

FI

 

 

 

7,60

7,60

IT

3,00

1,00

 

22,21

26,21

LU

 

3,00

0,20

0,10

0,76

4,06

LV

0,05

0,05

PL

 

 

1,00

1,00

 

2,00

UK

 

 

137,00

137,00

Totaal toegezegd

8

9

274,64

291,64

Extra bijdrage van de EU

500

1800

500,00

Totaal vereist

1000

3600

1000,00

Tekort

492

1791

225,36

Aantekening:    specifieke toezeggingen meegedeeld tot 12 oktober 2015

Top

Brussel, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

BIJLAGE

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda


BIJLAGE 8

Financiële steun aan de lidstaten uit het Fonds voor asiel, migratie en integratie en het Fonds voor interne veiligheid

Langetermijnfinanciering 2014-2020

Eerste betalingen in 2015 van langetermijnfinanciering

Noodfinanciering

 

Toewijzing AMIF

Toewijzing ISF-grenzen

Toewijzing ISF-politie

Totaal toewijzingen AMIF en ISF

Eerste betaald voorschot AMIF (groen=betaald)

Eerste betaald voorschot ISF (groen=betaald)

Noodhulp AMIF

Noodhulp aan de grens ISF

Oostenrijk

€70 533 977

€14 383 227

€12 162 906

97 080 110

€4 937 378,39

€1 858 229,31

€6 280 000 

België

€98 264 742,12

€21 317 321

€17 903 270

137 485 333,12

€6 878 531,95

€2 745 441,37

Bulgarije

€10 006 777

€40 757 630

€32 002 293

82 766 700

€700 474,39

€5 093 194,61

4 100 000

Kroatië

€17 133 800

€35 609 771

€19 095 426

71 838 997

€1 199 366,00

€3 829 363,79

In afwachting van verdere verzoeken

In afwachting van verdere verzoeken

Cyprus

€32 308 677

€34 507 030

€8 117 257

74 932 964

€2 261 607,39

€2 983 700,09

940 000

Tsjechië

€27 685 177

€15 155 484

€17 029 012

59 869 673

€1 937 962,39

€2 252 914,72

Denemarken

n.v.t.

€10 322 133

n.v.t.

10 322 133

n.v.t.

€722 549,31

Estland

€10 156 577

€21 781 752

€13 480 269

45 418 598

€710 960,39

€2 468 341,47

Finland

€44 138 777

€37 294 528

€15 682 348

97 115 653

€3 089 714,39

€3 708 381,32

Frankrijk

€286 590 577

€107 049 342

€70 114 640

463 754 559

€20 061 340,39

€12 401 478,74

8 980 000

€1 730 000

Duitsland

€221 416 877

€54 948 437

€79 504 401

355 869 715

€15 499 181,39

€9 411 698,66

€7 030 000

In afwachting van verdere verzoeken

Griekenland

€259 348 877

€194 354 388

€20 489 650

474 192 915

€18 154 421,39

€15 039 082,66

€1 180 000

In afwachting van verdere verzoeken

18 300 700

In afwachting van verdere verzoeken



Langetermijnfinanciering 2014-2020

Eerste betalingen in 2015 van langetermijnfinanciering

Noodfinanciering

 

Toewijzing AMIF

Toewijzing ISF-grenzen

Toewijzing ISF-politie

Totaal toewijzingen AMIF en ISF

Eerste betaald voorschot AMIF (groen=betaald)

Eerste betaald voorschot ISF (groen=betaald)

Noodhulp AMIF

Noodhulp aan de grens ISF

Hongarije

€24 113 477

€40 829 197

€20 663 922

85 606 596

€1 687 943,39

€4 304 518,33

5 210 000

In afwachting van verdere verzoeken

1 490 000

Ierland

€22 679 077

n.v.t.

€9 243 080

31 922 157

€1 587 535,39

€647 015,60

Italië

€315 355 777

€188 256 897

€ 56 631 761

560 244 435

€22 074 904,39

€17 142 206,06

13 660 000

5 460 000

Letland

€13 751 777

€15 971 704

€16 941 431

46 664 912

€962 624,39

€2 303 919,45

Litouwen

€9 632 277

€179 829 873

€16 120 656

205 582 806

€674 259,39

13 716 537,03

Luxemburg

€7 960 577

€5 400 129

€2 102 689

15 463 395

€557 240,39

€525 197,26

Malta

€17 178 877

€65 698 597

€8 979 107

91 856 581

€1 202 521,39

€5 227 439,28

Nederland

€127 724 077

€34 119 543

€31 540 510

193 384 130

€8 940 685,39

€4 596 203,71

2 090 000

Polen

€69 393 621,20

€73 268 980

€39 294 220

181 956 821,20

€4 857 553,48

€6 188 514,71

Portugal

€33 856 377

€19 956 048

€18 693 124

72 505 549

€2 369 946,39

€2 631 520,29

Roemenië

€24 430 877

€61 331 568

€37 150 105

122 912 550

€1 710 161,39

€6 893 717,11

Slowakije

€13 076 477

€10 092 525

€13 891 478

37 060 480

€915 353,39

€1 678 880,21

Slovenië

€14 725 477

€31 304 143

€9 882 037

55 911 657

€1 030 783,39

€2 883 032,60

Spanje

€259 701 877

€207 894 875

€54 227 207

521 823 959

€18 179 131,39

€18 348 545,74

Zweden

€154 146 877

€11 518 706

€21 057 201

186 722 784

€10 790 281,39

€2 280 313,49

Verenigd Koninkrijk

€392 625 577

n.v.t.

n.v.t.

392 625 577

€27 483 790,39

n.v.t.

TOTAAL

€2 577 937 911,32

€1 532 953 828

€662 000 000

€4 772 891 739,32

€180 455 653,79

€151 881 858,67

€49 470 000

€26 980 700

Top

Brussel, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

BIJLAGE

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

Aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda


Bijlage 9: De werking van de overnameovereenkomst tussen de EU en Pakistan in de periode 2012-2014

 

Jegens Pakistaanse onderdanen uitgevaardigde terugkeerbesluiten

 

Daadwerkelijke terugkeer van Pakistaanse onderdanen

Terugkeerverhouding Pakistaanse onderdanen

 

2012

2013

2014

Totaal

2012

2013

2014

Totaal

2012

2013

2014

Gemiddeld

Totaal EU

35 460

25 360

19 945

80 765

13 565

13 705

10 725

37 995

38,3

54,0

53,8

47,0

VK

7 125

8 240

9 790

25,155

5 625

6 210

5 605

17 440

78,9

75,4

57,3

69,3

Griekenland

18 010

7 620

3 525

29,155

5 135

4 835

3 565

13 535

28,5

63,5

101,1

46,4

Frankrijk

1 915

2 180

2 240

6 335

505

555

590

1 650

26,4

25,5

26,3

26,0

België

1 420

1 535

1 005

3 960

125

175

145

445

8,8

11,4

14,4

11,2

Spanje

2 540

1 370

1 800

5 710

220

155

125

500

8,7

11,3

6,9

8,8

Oostenrijk

1 205

1 035

:

2 240

80

230

:

310

6,6

22,2

:

13,8

Hongarije

790

665

90

1 545

690

585

95

1 370

87,3

88,0

105,6

88,7

Duitsland

375

545

810

1 730

220

185

170

575

58,7

33,9

21,0

33,2

Italië

400

520

330

1 250

35

30

25

90

8,8

5,8

7,6

7,2

Nederland

280

390

:

670

70

60

:

130

25,0

15,4

:

19,4

Cyprus

295

330

240

865

415

290

165

870

140,7

87,9

68,8

100,6

Zweden

220

255

215

690

55

100

100

255

25,0

39,2

46,5

37,0

Kroatië

:

185

85

270

:

55

75

130

:

29,7

88,2

48,1

Portugal

235

105

100

440

25

5

10

40

10,6

4,8

10,0

9,1

Denemarken

90

85

110

285

60

45

60

165

66,7

52,9

54,5

57,9

Ierland

190

70

45

305

55

20

10

85

28,9

28,6

22,2

27,9

Bulgarije

60

65

220

345

25

30

40

95

41,7

46,2

18,2

27,5

Polen

95

45

45

185

45

20

35

100

47,4

44,4

77,8

54,1

Roemenië

100

35

30

165

90

50

30

170

90,0

142,9

100,0

103,0

Finland

15

30

25

70

10

5

5

20

66,7

16,7

20,0

28,6

Slovenië

50

25

45

120

55

45

30

130

110,0

180,0

66,7

108,3

Litouwen

5

10

10

25

5

5

5

15

100,0

50,0

50,0

60,0

Tsjechië

5

5

5

15

-

-

-

-

-

-

-

-

Estland

10

5

-

15

5

5

-

10

50,0

100,0

geen case

66,7

Malta

25

5

-

30

-

5

-

5

-

100,0

geen

16,7

Letland

5

-

10

15

5

-

10

15

100,0

geen

100,0

100,0

Slowakije

-

-

10

10

-

-

-

-

geen

geen

 

100,0

Bron: Eurostat, 2015.

Top