Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0867

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de toetreding van de Europese Unie tot de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites)

    /* COM/2013/0867 final - 2013/0418 (NLE) */

    52013PC0867

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de toetreding van de Europese Unie tot de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites) /* COM/2013/0867 final - 2013/0418 (NLE) */


    TOELICHTING

    1.           ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

    De Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites) is in 1975 in werking getreden en telt momenteel 178 partijen (waaronder alle EU-lidstaten). Het doel van de overeenkomst is ervoor te zorgen dat de internationale handel in specimens van in het wild levende dieren en planten geen bedreiging vormt voor hun voortbestaan. De overeenkomst dekt ongeveer 35 000 soorten, die zijn opgenomen in drie bijlagen, naar gelang van de mate van bescherming die zij nodig hebben. Alle invoer, uitvoer, wederuitvoer en aanvoer vanuit zee van soorten die onder de overeenkomst vallen, is vergunningplichtig.

    De initiële tekst van de overeenkomst voorzag alleen in de toetreding tot Cites van staten. Tijdens de tweede buitengewone vergadering van de Conferentie van de partijen bij Cites in Gaborone in Botswana op 30 april 1983 is een amendement van de overeenkomst overeengekomen. De wijziging bestaat uit de toevoeging van de volgende vijf leden aan artikel XXI (hieronder genummerd van 2 tot 6) :

    1. Deze overeenkomst staat voor onbepaalde tijd open voor toetreding. De akten van toetreding worden neergelegd bij de depotregering.

    2. Deze overeenkomst staat open voor toetreding van door soevereine staten opgerichte regionale organisaties voor economische integratie die door hun lidstaten zijn gemachtigd tot het onderhandelen over en het sluiten en toepassen van internationale overeenkomsten over aangelegenheden waarop deze overeenkomst betrekking heeft.

    3. In hun akten van toetreding geven dergelijke organisaties de reikwijdte aan van hun bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden die onder de overeenkomst vallen. Deze organisaties stellen de depotregering tevens in kennis van elke wezenlijke verandering in de reikwijdte van hun bevoegdheid. De depotregering stuurt kennisgevingen van regionale organisaties voor economische integratie met betrekking tot hun bevoegdheden op het gebied van de door deze overeenkomst geregelde aangelegenheden en wijzigingen daarvan door aan de partijen.

    4. Dergelijke regionale organisaties voor economische integratie oefenen op de tot hun bevoegdheid behorende terreinen de rechten uit die deze overeenkomst toekent aan hun lidstaten die partij zijn bij de overeenkomst en voldoen aan de uit de overeenkomst voortvloeiende verplichtingen. In deze gevallen mogen de lidstaten van deze organisaties deze rechten niet afzonderlijk uitoefenen.

    5. Regionale organisaties voor economische integratie hebben op de tot hun bevoegdheid behorende gebieden stemrecht; het aantal stemmen komt overeen met het aantal van hun lidstaten die partij zijn bij de overeenkomst. Deze organisaties oefenen hun stemrecht niet uit indien hun lidstaten hun stemrecht uitoefenen, en omgekeerd.

    6. Elke verwijzing naar "partij" in de zin van artikel 1, lid h, van deze overeenkomst, naar "staat"/"staten" of naar "een staat die partij is"/"staten die partij zijn" bij de overeenkomst wordt geacht tevens een verwijzing te zijn naar regionale organisaties voor economische integratie die bevoegd zijn tot het onderhandelen over en het sluiten en toepassen van internationale overeenkomsten op de onder deze overeenkomst vallende terreinen.

    Dit amendement ("de Gaborone-clausule") is op 29 november 2013 in werking getreden, na de bekrachtiging ervan door twee derde van de 80 landen die partij waren op de datum waarop het amendement aangenomen werd. De Europese Unie is tot op heden een waarnemer bij Cites; de inwerkingtreding van de Gaborone-clausule maakt het nu mogelijk dat de Europese Unie partij wordt bij Cites.

    De aangelegenheden die onder Cites vallen, hebben betrekking op gebieden (bescherming van het milieu, handel, interne markt, douane) die onderworpen zijn aan het recht van de Unie. Cites-bepalingen zijn sinds 1984 op een geharmoniseerde wijze op EU-niveau toegepast en worden nu geregeld bij Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad en door verschillende verordeningen van de Commissie (Verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie, Uitvoeringsverordening (EU) nr. 792/2012 en Uitvoeringsverordening (EU) nr. 578/2013 van de Commissie).

    De toetreding van de Europese Unie tot Cites is een logische en noodzakelijke stap wil de Europese Unie haar doelstellingen in het kader van haar milieubeleid volledig kunnen nastreven.

    Het voorstel voor het besluit van de Raad beoogt de toetreding van de Europese Unie tot Cites goed te keuren en de voorzitter van de Raad op te roepen de persoon aan te wijzen die bevoegd is om namens de Europese Unie de akte van toetreding als bedoeld in artikel XXI, lid 1, van de Overeenkomst en de verklaring van bevoegdheid overeenkomstig artikel XXI, lid 3, neer te leggen.

    2.           RESULTATEN VAN DE RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

    Niet relevant.

    3.           GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

    Cites wordt net als andere door het UNEP beheerde multilaterale milieuovereenkomsten gefinancierd via door alle partijen betaalde vastgestelde bijdragen, waarbij wordt uitgegaan van VN-criteria inzake de hoogte van de contributies die om de drie jaar door de Algemene Vergadering worden aangenomen.

    Naar verwachting zal de Conferentie van de Partijen (CoP) besluiten dat de EU na toetreding net als bij andere mondiale multilaterale milieuovereenkomsten 2,5 % van het totale bedrag van de Cites Trust Fund per jaar moet bijdragen.

    De volgende vergadering van de CoP zal pas in 2016 zijn, maar van de EU zal in 2014 en 2015 een bijdrage worden verwacht (circa 112 000 EUR, 2,5 % van het totale bedrag van de Cites Trust Fund voor 2015), dat aansluit bij de praktijk dat partijen moeten bijdragen zodra zij tot de overeenkomst toetreden.

    2013/0418 (NLE)

    Voorstel voor een

    BESLUIT VAN DE RAAD

    betreffende de toetreding van de Europese Unie tot de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites)

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name de artikelen 192 en 207, in samenhang met artikel 218, lid 6, onder a),

    Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

    Gezien de instemming van het Europees Parlement,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)       De Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites) waarbij 178 landen, waaronder alle lidstaten partij zijn, is een belangrijk internationaal instrument dat gericht is op de bescherming van bedreigde planten- en diersoorten door middel van de controle op de internationale handel in specimens van deze soorten.

    (2)       In eerste instantie stond de overeenkomst alleen open voor staten, maar in 1983 werd artikel XXI van de overeenkomst door een speciale in Gaborone, Botswana bijeengekomen conferentie van de partijen zodanig gewijzigd dat door soevereine staten opgerichte regionale organisaties voor economische integratie die door hun lidstaten zijn gemachtigd tot het onderhandelen over en het sluiten en toepassen van internationale overeenkomsten over aangelegenheden waarop deze overeenkomst betrekking heeft, ook tot de overeenkomst konden toetreden (de Gaborone-clausule). De Gaborone-clausule van Cites is op 29 november 2013 in werking getreden.

    (3)       De aangelegenheden die onder Cites vallen betreffen de bescherming van het milieu en de handel. Dit zijn terreinen waarop de Unie bevoegd is tot het onderhandelen over en het sluiten en toepassen van internationale overeenkomsten. De bepalingen van Cites zijn sinds 1 januari 1984 in alle lidstaten op uniforme wijze toegepast. Zij zijn nu geregeld bij Verordening (EG) nr. 338/97[1] en Verordening (EG) nr. 865/2006.[2]

    (4)       Toetreding tot Cites zal de Europese Unie in staat stellen een volwaardige rol te spelen bij de werkzaamheden van de Overeenkomst en houdt een wettelijke verplichting in voor de Europese Unie en haar lidstaten om de Overeenkomst ten uitvoer te leggen en te handhaven. De toetreding schept formele verantwoordelijkheden voor de Europese Unie, waardoor zij als partij verantwoording verschuldigd is aan andere partijen wat betreft haar tenuitvoerlegging van de overeenkomst.

    (5)       De Europese Unie moet bijgevolg toetreden tot de Cites-overeenkomst,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    De toetreding van de Europese Unie tot de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites) wordt namens de Unie goedgekeurd.

    De tekst van de Overeenkomst is aan dit besluit gehecht.

    Artikel 2

    De voorzitter van de Raad wijst de persoon aan die bevoegd is om namens de Europese Unie de in artikel XXI, lid 1, van de overeenkomst bedoelde akte van toetreding neer te leggen, waarmee de instemming van de Europese Unie om door de overeenkomst gebonden te zijn tot uiting wordt gebracht. Tegelijkertijd legt de aangewezen persoon de in de bijlage bij dit besluit opgenomen verklaring overeenkomstig artikel XXI, lid 3, van de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten neer.

    Artikel 3

    Dit besluit treedt in werking op .[3]

    Gedaan te Brussel,

                                                                           Voor de Raad

                                                                           De voorzitter

    FINANCIEEL MEMORANDUM

    1.           KADER VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF

                  1.1.    Benaming van het voorstel/initiatief

                  1.2.    Betrokken beleidsterrein(en) in de ABM/ABB-structuur

                  1.3.    Aard van het voorstel/initiatief

                  1.4.    Doelstelling(en)

                  1.5.    Motivering van het voorstel/initiatief

                  1.6.    Duur en financiële gevolgen

                  1.7.    Beheersvorm(en)

    2.           BEHEERSMAATREGELEN

                  2.1.    Regels inzake het toezicht en de verslagen

                  2.2.    Beheers- en controlesysteem

                  2.3.    Maatregelen ter voorkoming van fraude en onregelmatigheden

    3.           GERAAMDE FINANCIËLE GEVOLGEN VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF

                  3.1.    Rubriek(en) van het meerjarige financiële kader en betrokken begrotingsonderde(e)l(en) voor uitgaven

                  3.2.    Geraamde gevolgen voor de uitgaven

                  3.2.1. Samenvatting van de geraamde gevolgen voor de uitgaven

                  3.2.2. Geraamde gevolgen voor de beleidskredieten

                  3.2.3. Geraamde gevolgen voor de administratieve kredieten

                  3.2.4. Verenigbaarheid met het huidige meerjarige financiële kader

                  3.2.5. Bijdrage van derden aan de financiering

                  3.3.    Geraamde gevolgen voor de ontvangsten

    FINANCIEEL MEMORANDUM

    1.           KADER VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF

    1.1.        Benaming van het voorstel/initiatief

    Besluit van de Raad betreffende de toetreding van de Europese Unie tot de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites)

    1.2.        Betrokken beleidsterrein(en) in de ABM/ABB-structuur[4]

    07 – Milieu

    1.3.        Aard van het voorstel/initiatief

    x Het voorstel/initiatief betreft een nieuwe actie

    ¨ Het voorstel/initiatief betreft een nieuwe actie na een proefproject/een voorbereidende actie[5]

    ¨ Het voorstel/initiatief betreft de verlenging van een bestaande actie

    ¨ Het voorstel/initiatief betreft een actie die wordt omgebogen naar een nieuwe actie

    1.4.        Doelstelling(en)

    1.4.1.     De met het voorstel/initiatief beoogde strategische meerjarendoelstelling(en) van de Commissie

    EU 2020-strategie - efficiënt gebruik van hulpbronnen en een slimme en inclusieve groei

    1.4.2.     Specifieke doelstelling(en) en betrokken ABM/ABB-activiteiten

    Specifieke doelstelling nr.

    2.1 Mondiale milieuzaken

    Betrokken ABM/ABB-activiteit(en)

    (ABB-code: 0702)

    1.4.3.     Verwachte resulta(a)t(en) en gevolg(en)

    Vermeld de gevolgen die het voorstel/initiatief zou moeten hebben op de begunstigden/doelgroepen

    Toetreding tot Cites zou de Europese Unie ook een stevigere institutionele basis verschaffen om bij te dragen aan Cites-projecten en om afzonderlijke partijen bijstand te verlenen bij hun programma's voor de versterking van hun capaciteit. Verder zou de Europese Unie als partij via de begroting bijdragen aan de werkingskosten van de overeenkomst door een percentage te betalen van het kernbudget. De Europese Unie zou als partij een samenhangend EU-standpunt waarborgen. Toetreding zou de Commissie in staat stellen namens de Europese Unie te onderhandelen en als katalysator te fungeren voor het bereiken van een evenwichtig compromis tussen de standpunten van de 28 lidstaten.

    1.4.4.     Resultaat- en effectindicatoren

    Vermeld de indicatoren aan de hand waarvan kan worden nagegaan in hoeverre het voorstel/initiatief is uitgevoerd.

    Niveau van invloed van de EU op de besluiten van de multilaterale milieuovereenkomsten en -processen, deelname aan de reguliere Cites-vergaderingen (conferentie van de partijen, permanent comité, comités dieren en planten) en daaropvolgende tenuitvoerlegging van Cites-besluiten in het EU-recht.

    1.5.        Motivering van het voorstel/initiatief

    1.5.1.     Behoefte(n) waarin op korte of lange termijn moet worden voorzien

    Zodra het besluit door de Raad is vastgesteld, legt de door de voorzitter van de Raad gemachtigde persoon een akte van toetreding neer bij de depotregering van de Cites-overeenkomst.

    1.5.2.     Toegevoegde waarde van de deelname van de EU

    De toetreding van de EU tot Cites zou de EU in staat stellen haar status te vergroten in een multilaterale milieuovereenkomst die rechtstreeks van belang is voor het acquis op het gebied van milieu.

    1.5.3.     Nuttige ervaring die bij soortgelijke activiteiten in het verleden is opgedaan

    Een verbeterde status van de EU in internationale verdragen versterkt het standpunt van de EU en haar invloed op de desbetreffende gebieden.

    1.5.4.     Verenigbaarheid en eventuele synergie met andere passende instrumenten

    Cites-bepalingen zijn reeds in EU-wetgeving omgezet (cf. Verordening (EG) nr. 338/97 en de daaraan verwante uitvoeringsverordeningen van de Commissie). De toetreding van de EU tot Cites zal de synergie met de wetgeving van de EU vergroten.

    1.6.        Duur en financiële gevolgen

    ¨ Voorstel/initiatief met een beperkte geldigheidsduur

    – ¨  Voorstel/initiatief is van kracht vanaf [DD/MM]JJJJ tot en met [DD/MM]JJJJ

    – ¨  Financiële gevolgen vanaf JJJJ tot en met JJJJ

    X Voorstel/initiatief met een onbeperkte geldigheidsduur

    – Uitvoering met een opstartperiode vanaf JJJJ tot en met JJJJ,

    – gevolgd door een volledige uitvoering.

    1.7.        Beheersvorm(en)[6]

    Voor de begroting 2013 — niet van toepassing

    ¨ Direct gecentraliseerd beheer door de Commissie

    ¨ Indirect gecentraliseerd beheer door uitvoeringstaken te delegeren aan:

    – ¨  uitvoerende agentschappen

    – ¨  door de Unie opgerichte organen[7]

    – ¨  nationale publiekrechtelijke organen of organen met een openbaredienstverleningstaak

    – ¨  personen aan wie de uitvoering van specifieke acties in het kader van titel V van het Verdrag betreffende de Europese Unie is toevertrouwd en die worden genoemd in het betrokken basisbesluit in de zin van artikel 49 van het Financieel Reglement

    ¨ Gedeeld beheer met lidstaten

    ¨ Gedecentraliseerd beheer met derde landen

    ¨ Gezamenlijk beheer met internationale organisaties (geef aan welke)

    – Verstrek, indien meer dan een beheersvorm is aangekruist, extra informatie onder "Opmerkingen".

    Uit de begroting van 2014

    x Direct beheer door de Commissie

    – x via haar diensten, met inbegrip van haar personeel in de delegaties van de Unie;

    – ¨  door de uitvoerende agentschappen;

    ¨ Gedeeld beheer met lidstaten

    ¨ Indirect beheer door uitvoeringstaken te delegeren aan:

    – ¨ derde landen of de door hen aangewezen organen;

    – ¨ internationale organisaties en hun agentschappen (geef aan welke);

    – ¨ de EIB en het Europees Investeringsfonds;

    – ¨ in de artikelen 208 en 209 van het Financieel Reglement genoemde organen;

    – ¨ publiekrechtelijke organen;

    – ¨ privaatrechtelijke organen met een openbare dienstverleningstaak, voor zover zij voldoende financiële garanties bieden;

    – ¨ privaatrechtelijke organen van een lidstaat, waaraan de uitvoering van een publiek-privaat partnerschap is toevertrouwd en die voldoende financiële garanties bieden;

    – ¨ personen aan wie de uitvoering van specifieke maatregelen op het gebied van het GBVB in het kader van titel V van het VEU is toevertrouwd en die worden genoemd in de betrokken basishandeling.

    – Verstrek, indien meer dan een beheersvorm is aangekruist, extra informatie onder "Opmerkingen".

    2.           BEHEERSMAATREGELEN

    2.1.        Regels inzake het toezicht en de verslagen

    Vermeld frequentie en voorwaarden.

    De begrotingen van internationale overeenkomsten worden door hun conferenties van de partijen gemonitord, en leven de beheersregels van de VN na (de UNEP is een van de beheerders van de Cites Trust Fund).

    2.2.        Beheers- en controlesysteem

    2.2.1.     Mogelijke risico's

    De Cites-begroting wordt op gezette tijden in het kader van de VN-regeling gecontroleerd.

    2.2.2.     Informatie over de opzet van het interne controlesysteem

    Zie 2.2.1 hierboven

    2.2.3.     Raming van de kosten en baten van de uitgevoerde controles en een evaluatie van het verwachte foutenrisico

    nvt

    2.3.        Maatregelen ter voorkoming van fraude en onregelmatigheden

    Vermeld de bestaande en geplande preventie- en beschermingsmaatregelen.

    Zie 2.2.1 hierboven

    3.           GERAAMDE FINANCIËLE GEVOLGEN VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF

    3.1.        Rubriek(en) van het meerjarige financiële kader en betrokken begrotingsonderde(e)l(en) voor uitgaven

    · Bestaande begrotingsonderdelen

    In volgorde van de rubrieken van het meerjarige financiële kader en de begrotingsonderdelen

    Rubriek van het meerjarige financiële kader || Begrotingsonderdeel || Soort uitgave || Bijdrage

    Nummer 07 02 Rubriek "Miliebeleid op Unie- en internationaal niveau" || GK/ NGK ([8]) || van EVA-landen[9] || van kandidaat-lidstaten[10] || van derde landen || in de zin van artikel 21, lid 2, onder b), van het Financieel Reglement

    4 || 07 02 04 — Bijdrage aan multilaterale milieuovereenkomsten || GK || Geen || Geen || Geen || Geen

    · Te creëren nieuwe begrotingsonderdelen (nvt) – niet van toepassing

    In volgorde van de rubrieken van het meerjarige financiële kader en de begrotingsonderdelen.

    Rubriek van het meerjarige financiële kader || Begrotingsonderdeel || Soort uitgave || Bijdrage

    Nummer [...] [Omschrijving…] || GK/ NGK || van EVA-landen || van kandidaat-lidstaten || van derde landen || in de zin van artikel 21, lid 2, onder b), van het Financieel Reglement

    || […][XX.YY.YY.YY] || || JA/NEE || JA/NEE || JA/NEE || JA/NEE

    3.2.        Geraamde gevolgen voor de uitgaven

    [Dit gedeelte dient te worden ingevuld met behulp van de spreadsheet met begrotingsgegevens van administratieve aard (tweede document in bijlage bij dit financieel memorandum) die op CISNET is gezet voor overleg tussen de diensten.]

    3.2.1.     Samenvatting van de geraamde gevolgen voor de uitgaven

    EUR

    Rubriek van het meerjarige financiële kader || 4 || Europa als wereldspeler

    DG: ENV || || || Jaar N[11] || Jaar N+1 || Jaar N+2 || Jaar N+3 || Invullen: zoveel jaren als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6) || TOTAAL

    ŸBeleidskredieten || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || Onbepaalde looptijd

    07 02 04 || Vastleggingen || 1 || 112 000 || 112 000 || 112 000 || 115 000 || 115 000 || 117 000 || 117 000 || 800 000

    Betalingen || 2 || 112 000 || 112 000 || 112 000 || 115 000 || 115 000 || 117 000 || 117 000 || 800 000

    Nummer begrotingsonderdeel || Vastleggingen || 1a || || || || || || || ||

    Betalingen || 2 a || || || || || || || ||

    Uit het budget van specifieke programma's gefinancierde administratieve kredieten[12] - niet van toepassing || || || || || || || ||

    Nummer begrotingsonderdeel || || 3 || || || || || || || ||

    TOTAAL kredieten voor DG ENV || Vastleggingen || =1+1a +3 || 112 000 || 112 000 || 112 000 || 115 000 || 115 000 || 117 000 || 117 000 || 800 000

    Betalingen || =2+2a +3 || 112 000 || 112 000 || 112 000 || 115 000 || 115 000 || 117 000 || 117 000 || 800 000

    Ÿ TOTAAL beleidskredieten || Vastleggingen || 4 || || || || || || || ||

    Betalingen || 5 || || || || || || || ||

    Ÿ TOTAAL uit het budget van specifieke programma's gefinancierde administratieve kredieten || 6 || || || || || || || ||

    TOTAAL kredieten voor RUBRIEK 4 van het meerjarige financiële kader || Vastleggingen || =4+6 || 112 000 || 112 000 || 112 000 || 115 000 || 115 000 || 117 000 || 117 000 || 800 000

    Betalingen || =5+6 || 112 000 || 112 000 || 112 000 || 115 000 || 115 000 || 117 000 || 117 000 || 800 000

    Wanneer het voorstel/initiatief gevolgen heeft voor meerdere rubrieken

    Ÿ TOTAAL beleidskredieten || Vastleggingen || 4 || || || || || || || ||

    Betalingen || 5 || || || || || || || ||

    Ÿ TOTAAL uit het budget van specifieke programma's gefinancierde administratieve kredieten || 6 || || || || || || || ||

    TOTAAL kredieten onder de RUBRIEKEN 1 tot en met 4 van het meerjarige financiële kader (Referentiebedrag ) || Vastleggingen || =4+6 || || || || || || || ||

    Betalingen || =5+6 || || || || || || || ||

    Rubriek van het meerjarige financiële kader || 5 || "Administratieve uitgaven" – niet van toepassing

    miljoen EUR (tot op 3 decimalen)

    || || || Jaar N || Jaar N+1 || Jaar N+2 || Jaar N+3 || Invullen: zoveel jaren als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6) || TOTAAL

    DG: ENV ||

    Ÿ Personele middelen || || || || || || || ||

    Ÿ Andere administratieve uitgaven || || || || || || || ||

    TOTAAL DG <…….> || Kredieten || || || || || || || ||

    TOTAAL kredieten voor RUBRIEK 5 van het meerjarige financiële kader || (Totaal vastleggingen = totaal betalingen) || || || || || || || ||

    miljoen EUR (tot op 3 decimalen)

    || || || Jaar N[13] || Jaar N+1 || Jaar N+2 || Jaar N+3 || Invullen: zoveel jaren als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6) || TOTAAL

    TOTAAL kredieten onder de RUBRIEKEN 1 tot en met 5 van het meerjarige financiële kader || Vastleggingen || || || || || || || ||

    Betalingen || || || || || || || ||

    3.2.2.     Geraamde gevolgen voor de beleidskredieten

    – ¨  Voor het voorstel/initiatief zijn geen beleidskredieten nodig

    – X  Voor het voorstel/initiatief zijn beleidskredieten nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

    Vastleggingskredieten in EUR

    Vermeld doelstellingen en outputs ò || || || Jaar N || Jaar N+1 || Jaar N+2 || Jaar N+3 || Invullen: zoveel jaren als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6) || TOTAAL

    OUTPUTS

    Type[14] || Gem. kosten || Geen || Kos-ten || Geen || Kos-ten || Geen || Kos-ten || Geen || Kos-ten || Geen || Kos-ten || Geen || Kos-ten || Geen || Kos-ten || Totaal aantal || Totale kosten

    Specifieke doelstelling nr. 1 Mondiale milieuzaken[15]... || || || || || || || || || || || || || || || ||

    - output || Conferentieverslag || 112 000 || 1 || 112 000 || 1 || 112 000 || 1 || 112 000 || 1 || 115 000 || 1 || 115 000 || 1 || 117 000 || 1 || 117 000 || || 800 000

    - Output || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

    - Output || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

    Subtotaal voor specifieke doelstelling nr. 1 || || || || || || || || || || || || || || || ||

    || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

    || || || || || || || || || || || || || || || ||

    TOTALE KOSTEN || || 112 000 || || 112 000 || || 112 000 || || 115 000 || || 115 000 || || 117 000 || || 117 000 || || 800 000

    3.2.3.     Geraamde gevolgen voor de administratieve kredieten

    3.2.3.1.  Samenvatting

    – x Voor het voorstel/initiatief zijn geen administratieve kredieten nodig.

    – ¨ Voor het voorstel/initiatief zijn administratieve kredieten nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

    miljoen EUR (tot op 3 decimalen)

    || Jaar N[16] || Jaar N+1 || Jaar N+2 || Jaar N+3 || Invullen: zoveel jaren als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6) || TOTAAL

    RUBRIEK 5 van het meerjarige financiële kader || || || || || || || ||

    Personele middelen || || || || || || || ||

    Andere administratieve uitgaven || || || || || || || ||

    Subtotaal RUBRIEK 5 van het meerjarige financiële kader || || || || || || || ||

    Buiten RUBRIEK 5[17] van het meerjarige financiële kader || || || || || || || ||

    Personele middelen || || || || || || || ||

    Andere administratieve uitgaven || || || || || || || ||

    Subtotaal buiten RUBRIEK 5 van het meerjarige financiële kader || || || || || || || ||

    TOTAAL || || || || || || || ||

    Voor de kredieten voor personele middelen zal een beroep worden gedaan op de kredieten van het DG die reeds voor het beheer van deze actie zijn toegewezen en/of binnen het DG zijn herverdeeld, eventueel aangevuld met middelen die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

    3.2.3.2.  Geraamde personeelsbehoeften

    – X Voor het voorstel/initiatief zijn geen personele middelen nodig

    – ¨ Voor het voorstel/initiatief zijn personele middelen nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

    Raming in voltijdequivalenten

    || || Jaar N || Jaar N+1 || Jaar N+2 || Jaar N+3 || Invullen: zoveel jaren als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

    || Ÿ Formatieplaatsen (ambtenaren en/of tijdelijk personeel) || ||

    || XX 01 01 01 (zetel en vertegenwoordigingen van de Commissie) || || || || || || ||

    || XX 01 01 02 (delegaties) || || || || || || ||

    || XX 01 05 01 (onderzoek door derden) || || || || || || ||

    || 10 01 05 01 (eigen onderzoek) || || || || || || ||

    Ÿ Extern personeel (in voltijdequivalenten: VTE)[18] ||

    || XX 01 02 01 (CA, SNE, INT van de "totale financiële middelen") || || || || || || ||

    || XX 01 02 02 (CA, LA, SNE, INT en JED in de delegaties) || || || || || || ||

    || XX 01 04 jj[19] || - zetel || || || || || || ||

    || - delegaties || || || || || || ||

    || XX 01 05 02 (CA, SNE, INT – onderzoek door derden) || || || || || || ||

    || 10 01 05 02 (CA, INT, SNE – eigen onderzoek) || || || || || || ||

    || Ander begrotingsonderdeel (te vermelden) || || || || || || ||

    || TOTAAL || || || || || || ||

    XX is het beleidsterrein of de begrotingstitel

    De benodigde personele middelen zullen worden gefinancierd uit de middelen die reeds voor het beheer van deze actie zijn toegewezen en/of binnen het DG zijn herverdeeld, eventueel aangevuld met middelen die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

    Beschrijving van de uit te voeren taken

    Ambtenaren en tijdelijke functionarissen ||

    Extern personeel ||

    3.2.4.     Verenigbaarheid met het huidige meerjarige financiële kader

    – x Het voorstel/initiatief is verenigbaar met het huidige meerjarige financiële kader

    – ¨ Het voorstel/initiatief vergt herprogrammering van de betrokken rubriek van het meerjarige financiële kader

    Zet uiteen welke herprogrammering nodig is, onder vermelding van de betrokken begrotingsonderdelen en de desbetreffende bedragen.

    […]

    – ¨ Het voorstel/initiatief vergt toepassing van het flexibiliteitsinstrument of herziening van het meerjarige financiële kader[20].

    Zet uiteen wat nodig is, onder vermelding van de betrokken rubrieken en begrotingsonderdelen en de desbetreffende bedragen.

    […]

    3.2.5.     Bijdrage van derden aan de financiering

    – Het voorstel/initiatief voorziet niet in medefinanciering door derden.

    Kredieten in miljoenen euro's (tot op 3 decimalen)

    || Jaar N || Jaar N+1 || Jaar N+2 || Jaar N+3 || Invullen: zoveel jaren als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6) || Totaal

    Medefinancieringsbron || nvt || || || || || || ||

    TOTAAL medegefinancierde kredieten || || || || || || || ||

    3.3.        Geraamde gevolgen voor de ontvangsten

    – x Het voorstel/initiatief heeft geen financiële gevolgen voor de ontvangsten

    – ¨ Het voorstel/initiatief heeft de hieronder beschreven financiële gevolgen:

    – ¨ voor de eigen middelen

    – ¨ voor de diverse ontvangsten

    miljoen EUR (tot op 3 decimalen)

    Begrotingsonderdeel voor ontvangsten: || Voor het lopende begrotingsjaar beschikbare kredieten || Gevolgen van het voorstel/initiatief[21]

    Jaar N || Jaar N+1 || Jaar N+2 || Jaar N+3 || Invullen: zoveel jaren als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

    Artikel …………. || || || || || || || ||

    Voor de diverse ontvangsten die worden "toegewezen", vermeld het (de) betrokken begrotingsonderde(e)l(en) voor uitgaven.

    […]

    Vermeld de wijze van berekening van de gevolgen voor de ontvangsten.

    […]

    [1]               Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van 9 december 1996 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer, PB L 61 van 3.3.1997, blz. 1.

    [2]               Verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie van 4 mei 2006 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (PB L 166, 19.6.2006, blz. 1).

    [3]               De datum van inwerkingtreding van de overeenkomst voor de Europese Unie zal door het secretariaat-generaal van de Raad in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt.

    [4]               ABM: activity-based management – ABB: activity-based budgeting.

    [5]               In de zin van artikel 54, lid 2, onder a) of b), van het Financieel Reglement.

    [6]               Nadere gegevens over de beheersvormen en verwijzingen naar het Financieel Reglement zijn beschikbaar op BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

    [7]               In de zin van artikel 185 van het Financieel Reglement.

    [8]               GK = gesplitste kredieten/ NGK = niet-gesplitste kredieten.

    [9]               EVA: Europese Vrijhandelsassociatie.

    [10]             Kandidaat-lidstaten en, in voorkomend geval, potentiële kandidaat-lidstaten van de Westelijke Balkan.

    [11]             Het jaar N is het jaar waarin met de uitvoering van het voorstel/initiatief wordt begonnen.

    [12]             Technische en/of administratieve bijstand en uitgaven ter ondersteuning van de uitvoering van programma's en/of acties van de EU (vroegere "BA"-onderdelen), onderzoek door derden, eigen onderzoek.

    [13]             Het jaar N is het jaar waarin met de uitvoering van het voorstel/initiatief wordt begonnen.

    [14]             Outputs zijn de te verstrekken producten en diensten (bv. aantal gefinancierde studentenuitwisselingen, aantal km aangelegde wegen, enz.).

    [15]             Zoals beschreven in punt 1.4.2. "Specifieke doelstelling(en) …".

    [16]             Het jaar N is het jaar waarin met de uitvoering van het voorstel/initiatief wordt begonnen.

    [17]             Technische en/of administratieve bijstand en uitgaven ter ondersteuning van de uitvoering van programma's en/of acties van de EU (vroegere "BA"-onderdelen), onderzoek door derden, eigen onderzoek.

    [18]             CA = arbeidscontractant; LA = plaatselijk functionaris; SNE = gedetacheerd nationaal deskundige; INT = uitzendkracht; JED = jonge deskundige in delegaties.

    [19]             Onder het maximum voor extern personeel uit beleidskredieten (vroegere "BA"-onderdelen).

    [20]             Zie de punten 19 en 24 van het Interinstitutioneel Akkoord (voor de periode 2007-2013).

    [21]             Voor traditionele eigen middelen (douanerechten en suikerheffingen) moeten nettobedragen worden vermeld, d.w.z. na aftrek van 25% aan inningskosten.

    BIJLAGE

    bij het

    Voorstel voor een besluit van de Raad

    betreffende de toetreding van de Europese Unie tot de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites)

    VERKLARING VAN DE EUROPESE UNIE OVEREENKOMSTIG ARTIKEL XXI, LID 3, VAN DE OVEREENKOMST INZAKE DE INTERNATIONALE HANDEL IN BEDREIGDE IN HET WILD LEVENDE DIER- EN PLANTENSOORTEN

    "De Europese Unie verklaart dat zij, overeenkomstig het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 191, bevoegd is om toe te treden tot internationale overeenkomsten, en om de daaruit voortvloeiende verplichtingen na te komen, die bijdragen tot de verwezenlijking van de volgende doelstellingen:

    – behoud, bescherming en verbetering van de kwaliteit van het milieu;

    – bescherming van de gezondheid van de mens;

    – behoedzaam en rationeel gebruik van natuurlijke hulpbronnen;

    – bevordering op internationaal vlak van maatregelen om het hoofd te bieden aan regionale of mondiale milieuproblemen, met inbegrip van klimaatverandering.

    Voorts stelt de Europese Unie maatregelen op EU-niveau vast met het oog op de goede werking van haar interne markt.

    De Europese Unie heeft als enige de bevoegdheid waar het gaat om maatregelen in verband met de douane-unie tussen haar lidstaten en met betrekking tot de gemeenschappelijke handelspolitiek.

    De Europese Unie verklaart dat zij reeds rechtsinstrumenten heeft vastgesteld die bindend zijn voor haar lidstaten met betrekking tot aangelegenheden die onder deze overeenkomst vallen, met name maar niet beperkt tot Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van 9 december 1996 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer en Uitvoeringsverordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie van 4 mei 2006.[1]

    Bovendien verklaart de Europese Unie dat zij verantwoordelijk is voor het nakomen van de verplichtingen die voortvloeien uit de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten die onder de EU-wetgeving vallen.

    De uitoefening van de bevoegdheden van de Unie is van nature voortdurend in ontwikkeling."

    [1]               PB L 61 van 3.3.1997, blz. 1 en PB L 166 van 19.6.2006, blz. 1.

    Top