EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0102

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van de Richtlijnen 92/58/EEG, 92/85/EEG, 94/33/EG en 98/24/EG van de Raad en Richtlijn 2004/37/EG van het Europees Parlement en de Raad, teneinde deze aan te passen aan Verordening (EG) nr. 1272/2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels

/* COM/2013/0102 final - 2013/0062 (COD) */

52013PC0102

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van de Richtlijnen 92/58/EEG, 92/85/EEG, 94/33/EG en 98/24/EG van de Raad en Richtlijn 2004/37/EG van het Europees Parlement en de Raad, teneinde deze aan te passen aan Verordening (EG) nr. 1272/2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels /* COM/2013/0102 final - 2013/0062 (COD) */


TOELICHTING

1.           Achtergrond van het voorstel

Motivering en doel van het voorstel

Krachtens artikel 153, lid 1, onder a), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (hierna "VWEU") "wordt het optreden van de lidstaten […] door de Unie ondersteund en aangevuld […] [teneinde] het arbeidsmilieu [te verbeteren], om de veiligheid en de gezondheid van de werknemers te beschermen". Krachtens artikel 153, lid 2, VWEU kan de Commissie "door middel van richtlijnen minimumvoorschriften […] [voorstellen] die geleidelijk van toepassing zullen worden, met inachtneming van de in elk van de lidstaten bestaande omstandigheden en technische voorschriften."

Op basis van deze wetsbepalingen is een adequaat kader vastgesteld om de gezondheid en de veiligheid van werknemers op het werk te beschermen tegen risico's die voortvloeien uit blootstelling aan chemische stoffen. Sommige aspecten van dit rechtskader moeten worden aangepast naar aanleiding van de vaststelling van Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels[1] (hierna "IEV‑verordening"); deze verordening heeft tot doel het wereldwijde geharmoniseerde VN‑systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen (Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals – hierna "GHS‑systeem")[2] in de Europese Unie ten uitvoer te leggen.

In de Richtlijnen 92/58/EEG[3], 92/85/EEG[4], 94/33/EG[5], 98/24/EG[6] en 2004/37/EG[7] wordt gerefereerd aan de EU‑wetgeving over indeling en etikettering van chemische stoffen. Om de doeltreffendheid van deze richtlijnen te blijven garanderen, dienen zij te worden aangepast aan de nieuwe wetgeving op dit gebeid. Doel van deze richtlijn is dan ook de in die vijf richtlijnen opgenomen verwijzingen en terminologie af te stemmen op de vigerende EU‑wetgeving inzake indeling etikettering van chemische stoffen. Zodoende hoeft niet te worden geraakt aan het toepassingsgebied van de vijf richtlijnen, noch aan het beschermingsniveau dat daarin is vastgesteld.

Algemene context

Het GHS is een VN‑systeem om gevaarlijke chemische stoffen te identificeren en de gebruikers over de eraan verbonden gevaren te informeren aan de hand van op de verpakkingsetiketten aan te brengen standaardsymbolen en ‑vermeldingen en aan de hand van veiligheidsinformatiebladen.

Na geslaagde onderhandelingen over het voorstel van de Commissie hebben het Europees Parlement en de Raad op 16 december 2008 de IEV‑verordening vastgesteld. Deze verordening is op 31 december 2008 bekendgemaakt in het Publicatieblad en heeft tot doel de bestaande EU‑wetgeving aan het GHS‑systeem aan te passen.

De IEV‑verordening is op 20 januari 2009 in werking getreden. De termijn voor de indeling overeenkomstig de nieuwe voorschriften is 1 december 2010 voor stoffen en 1 juni 2015 voor mengsels. De IEV‑verordening zal na de in artikel 61 vastgestelde overgangsperiode uiteindelijk in de plaats komen van de vigerende voorschriften over indeling, etikettering en verpakking van stoffen (Richtlijn 67/548/EEG) en preparaten (Richtlijn 1999/45/EG).

Verwacht wordt dat de IEV‑verordening bevorderlijk zal zijn voor de wereldwijde handel, de geharmoniseerde melding van informatie over gevaren van chemische stoffen en de doeltreffendheid van de regelgeving. Bovendien zal zij fungeren als aanvulling op de "REACH‑verordening"[8].

Om het GHS‑systeem krachtens de IEV‑verordening ten uitvoer te leggen in de Europese Unie, zullen de ondernemingen ertoe moeten worden verplicht hun stoffen en mengsels naar behoren in te delen, te etiketteren en te verpakken alvorens deze in de handel te brengen na een overgangsperiode tijdens welke de twee systemen (de IEV‑verordening en de combinatie van de richtlijn voor stoffen en die voor preparaten) naast elkaar van kracht zullen zijn. Dit alles heeft tot doel werknemers, consumenten en het milieu middels etikettering en vermelding van mogelijke gevaarlijke effecten van chemische stoffen adequaat te beschermen.

De veiligheidsinformatiebladen die door de leveranciers van chemische stoffen ter beschikking worden gesteld, vormen een zeer belangrijke bron van informatie voor zowel werkgever als werknemer. Met betrekking tot de – momenteel in artikel 31 van de REACH‑verordening vastgestelde – wetgevingsvoorschriften voor deze informatiebladen zal eveneens een overgangsregeling moeten worden toegepast.

In de vijf reeds genoemde richtlijnen moeten de verwijzingen worden afgestemd op de hierboven toegelichte EU‑wetgeving over de indeling en etikettering van chemische stoffen. Er wordt niet geraakt aan het toepassingsgebied van de vijf richtlijnen, noch aan het beschermingsniveau dat daarin is vastgesteld.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Europese Unie

Dit voorstel houdt verband met de kernactie inzake kwaliteit van werk en van arbeidsomstandigheden die is omschreven in het vlaggenschipinitiatief "Een agenda voor nieuwe vaardigheden en banen"[9].

Het spoort bovendien met de doelstellingen van andere beleidsgebieden van de Europese Unie, met name wat betreft haar streven om het regelgevingskader te verbeteren teneinde ten behoeve van burgers, werknemers en bedrijven voor een duidelijke, begrijpelijke, bijgewerkte en gebruiksvriendelijke EU-wetgeving te zorgen.

2.           Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling

Raadpleging van belanghebbende partijen

- Raadpleging van het Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats, overeenkomstig het besluit van de Raad van 22 juli 2003 tot oprichting van dat comité[10]. Het Raadgeving Comité heeft op 1 december 2011 advies uitgebracht.

- Raadpleging van de sociale partners overeenkomstig artikel 154, leden 2 en 3, VWEU. De eerste fase van de raadpleging (artikel 154, lid 2, VWEU) heeft plaatsgevonden tussen 9 december 2009 en 26 maart 2010; de tweede fase (artikel 154, lid 3, VWEU) tussen 17 januari en 17 maart 2011.

De resultaten kunnen als volgt worden samengevat.

· Vijf van de zes sociale partners die hebben gereageerd, zijn het eens met de inhoud van het geplande regelgevingsinitiatief.

· De meeste respondenten staan achter de keuze om de wijzigingen in één wijzigingsrichtlijn te bundelen. Eén vertegenwoordiger van de werknemers stelt voor de wijzigingen over meerdere rechtsbesluiten te verdelen omdat twee van de vijf betrokken richtlijnen momenteel om andere redenen worden herzien.

· Door de bank genomen gaat de voorkeur uit naar het behoud van een formele band met het EU‑systeem voor de indeling van chemische stoffen (de IEV‑verordening).

· De sociale partners zijn voorstander van aanvullende niet‑bindende maatregelen om werkgevers en werknemers te helpen meer inzicht te krijgen in de impact die de nieuwe indelings‑, etiketterings‑ en verpakkingsvoorschriften voor chemische stoffen zullen hebben op de gezondheid en de veiligheid op het werk. Toelichtende richtsnoeren, met name voor het mkb, worden als nuttig beschouwd. De Commissie heeft, in samenwerking met het Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats, richtinggevend materiaal voorbereid dat in de nabije toekomst zal worden bekendgemaakt.

· Geen van de sociale partners wenste een dialoog over deze materie in te leiden.

Effectbeoordeling

Met de voorgestelde wijzigingen van de vijf reeds genoemde richtlijnen wordt niets veranderd aan het huidige niveau van bescherming van werknemers en worden geen extra vereisten ingevoerd. De impact van de voorgestelde wijzigingen is dus niet zo ingrijpend dat een formele effectbeoordeling moet worden opgesteld.

In 2007 is een volledige beoordeling van het effect van de primaire wetgeving, i.e. Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels, gepresenteerd[11].

3.           Juridische elementen van het voorstel

Samenvatting van de voorgestelde maatregelen

Dit voorstel heeft tot doel bepaalde artikelen en bijlagen van de Richtlijnen 92/58/EEG, 92/85/EEG, 94/33/EG, 98/24/EG en 2004/37/EG te wijzigen teneinde de in punt 1 toegelichte doelstellingen te bereiken.

Rechtsgrondslag

Artikel 153, lid 2, VWEU.

Subsidiariteitsbeginsel

Het subsidiariteitsbeginsel is van toepassing, aangezien dit voorstel betrekking heeft op een gebied – namelijk de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van werknemers op het werk – dat niet onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt.

De doelstellingen van dit voorstel kunnen niet voldoende door de lidstaten worden verwezenlijkt omdat bepalingen van richtlijnen niet op nationaal niveau kunnen worden gewijzigd of ingetrokken.

De doelstellingen van het voorstel kunnen alleen door optreden van de Unie worden verwezenlijkt; er wordt immers voorgesteld een vigerend EU‑rechtsinstrument te wijzigen en dat kunnen de lidstaten niet op hun niveau doen.

Het subsidiariteitsbeginsel is geëerbiedigd omdat dit voorstel reeds bestaande wetgeving van de Unie wijzigt.

Evenredigheidsbeginsel

Het voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel. Het optreden van de EU gaat niet verder dan strikt noodzakelijk is om de doeltreffendheid van bestaand beleid te blijven verzekeren en is niet gericht op de invoering van aanvullende voorschriften.

Keuze van het instrument

Voorgesteld instrument: richtlijn.

Andere instrumenten komen niet in aanmerking. Het doel is vijf richtlijnen te wijzigen en dit kan alleen worden gedaan door een andere richtlijn vast te stellen.

4.           Gevolgen voor de begroting

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de EU-begroting.

5.           Aanvullende informatie

Vereenvoudiging

Dit voorstel draag bij tot de vereenvoudiging van het wetgevingskader doordat het een passende mate van evenredigheid en flexibiliteit inbrengt.

Intrekking van bestaande wetgeving

Niet van toepassing. Dit voorstel behelst uitsluitend wijzigingen van bestaande richtlijnen.

Europese Economische Ruimte

Dit ontwerpinstrument betreft een onderwerp dat onder de EER-overeenkomst valt en moet daarom tevens van toepassing zijn op de Europese Economische Ruimte.

Gedetailleerde toelichting bij het voorstel, per artikel

Bij de artikelen 1 tot en met 5 worden de ter zake relevante bepalingen van de Richtlijnen 92/58/EEG, 92/85/EEG, 94/33/EG, 98/24/EG en 2004/37/EG gewijzigd teneinde deze aan te passen aan de verwijzingen naar Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels.

Wat de niet-volledige lijst van agentia in punt I.3 van de bijlage bij Richtlijn 94/33/EG betreft, is het onmogelijk tot een exacte correlatie te komen tussen de oude en de nieuwe systemen voor de indeling van chemische stoffen. De voorgestelde aanpassing kan dan ook tot gevolg hebben dat een beperkt aantal extra stoffen onder het toepassingsgebied van de bijlage vallen. De voorgestelde wijzigingen zijn echter zo ontworpen dat de beleidsdoelstelling van artikel 7 van deze richtlijn overeind blijft.

De artikelen 6 en 7 hebben betrekking op de omzetting, inwerkingtreding en toepassing van de richtlijn.

Artikel 8 is een standaardartikel over de juridische status van een richtlijn.

2013/0062 (COD)

Voorstel voor een

RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

tot wijziging van de Richtlijnen 92/58/EEG, 92/85/EEG, 94/33/EG en 98/24/EG van de Raad en Richtlijn 2004/37/EG van het Europees Parlement en de Raad, teneinde deze aan te passen aan Verordening (EG) nr. 1272/2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 153, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité[12],

Gezien het advies van het Comité van de Regio's[13],

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)       Krachtens artikel 153 van het Verdrag kunnen het Europees Parlement en de Raad door middel van richtlijnen minimumvoorschriften vaststellen om de verbetering van met name het arbeidsmilieu te bevorderen teneinde een hogere graad van bescherming van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers te waarborgen. Vermeden moet worden dat bij dergelijke richtlijnen zodanige administratieve, financiële en juridische verplichtingen worden opgelegd dat de oprichting en ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen erdoor kan worden belemmerd.

(2)       In artikel 31, lid 1, van het Handvest van grondrechten van de Europese Unie is bepaald dat iedere werknemer recht heeft op gezonde, veilige en waardige arbeidsomstandigheden.

(3)       Bij Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels[14] is een nieuw systeem voor de indeling en etikettering van stoffen en mengsels in de Unie vastgesteld op basis van het internationaal geldende wereldwijde geharmoniseerde systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen (Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals – hierna "GHS") dat is ontwikkeld in het kader van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties.

(4)       Richtlijn 92/58/EEG van de Raad van 24 juni 1992 betreffende de minimumvoorschriften voor de veiligheids- en/of gezondheidssignalering op het werk[15], Richtlijn 92/85/EEG van de Raad van 19 oktober 1992 inzake de tenuitvoerlegging van maatregelen ter bevordering van de verbetering van de veiligheid en de gezondheid op het werk van werkneemsters tijdens de zwangerschap, na de bevalling en tijdens de lactatie[16], Richtlijn 94/33/EG van de Raad van 22 juni 1994 betreffende de bescherming van jongeren op het werk[17], Richtlijn 98/24/EG van de Raad van 7 april 1998 betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van werknemers tegen risico's van chemische agentia op het werk[18] en Richtlijn 2004/37/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk[19] bevatten verwijzingen naar de vorige indelings‑ en etiketteringssystemen. Deze richtlijnen moeten worden gewijzigd teneinde ze aan te passen aan het nieuwe, in Verordening (EG) nr. 1272/2008 vastgelegde system.

(5)       Deze wijzigingen zijn noodzakelijk om de doeltreffendheid van de hierboven genoemde richtlijnen te blijven verzekeren.

(6)       In de punten I.2 en II.1 van de bijlage bij Richtlijn 94/33/EG wordt verwezen naar de ingetrokken Richtlijnen 90/679/EEG van de Raad van 26 november 1990 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan biologische agentia op het werk[20], en 90/394/EEG van de Raad van 28 juni 1990 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene agentia op het werk[21]. Die verwijzingen moeten worden vervangen door verwijzingen naar de betrokken bepalingen van Richtlijn 2000/54/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 september 2000 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan biologische agentia op het werk[22], en van Richtlijn 2004/37/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk[23].

(7)       Overeenkomstig artikel 154 van het Verdrag heeft de Commissie de sociale partners geraadpleegd over de mogelijke richting van een optreden van de Unie ter zake.

(8)       De Commissie was naar aanleiding van de resultaten van deze raadpleging van mening dat een optreden van de Unie wenselijk was en heeft de sociale partners overeenkomstig artikel 154 van het Verdrag geraadpleegd over de inhoud van het overwogen voorstel.

(9)       Na afloop van deze tweede raadplegingsronde hebben de sociale partners niet de wens geuit het proces in te leiden dat zou kunnen uitmonden in de sluiting van een overeenkomst als bedoeld in artikel 154 van het Verdrag,

HEBBEN DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1 Wijziging van Richtlijn 92/58/EEG

Richtlijn 92/58/EEG wordt als volgt gewijzigd:

(1) Artikel 1, lid 2, wordt vervangen door:

"2. Deze richtlijn heeft geen betrekking op signalering voor het op de markt brengen van gevaarlijke stoffen en mengsels en gevaarlijke producten en/of apparaten, tenzij andere EU‑bepalingen daar uitdrukkelijk naar verwijzen."

(2) In bijlage I, punt 12, wordt "gevaarlijke stoffen" vervangen door "gevaarlijke stoffen en mengsels".

(3) Bijlage III wordt als volgt gewijzigd:

a) Punt 1 wordt vervangen door:

"1. Recipiënten die worden gebruikt bij werkzaamheden met chemische stoffen of mengsels die overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels als gevaarlijk worden ingedeeld op grond van de criteria voor de gevarenklassen of ‑categorieën 2.1 tot en met 2.4, 2.6 en 2.7, 2.8 typen A en B, 2.9, 2.10, 2.12, 2.13 categorieën 1 en 2, 2.14 categorieën 1 en 2, 2.15 typen A tot en met F, 3.1 tot en met 3.6, 3.7 schadelijke effecten op de seksuele functie en de vruchtbaarheid of de ontwikkeling, 3.8 andere effecten dan een narcotische werking, 3.9 en 3.10, moeten net als voor de opslag van dergelijke stoffen en mengsels gebruikte recipiënten en net als zichtbare leidingen die dergelijke gevaarlijke stoffen of mengsels bevatten of waardoor deze gevaarlijke stoffen of mengsels worden getransporteerd, voorzien zijn van de juiste, in die verordening voorgeschreven pictogrammen."

b) In punt 5 wordt "preparaten" vervangen door "mengsels".

Artikel 2 Wijziging van Richtlijn 92/85/EEG

Bijlage I bij Richtlijn 92/85/EEG wordt als volgt gewijzigd:

(1) Punt A.2. wordt vervangen door:

"2. Biologische agentia

Biologische agentia van de risicogroepen 2, 3 en 4 in de zin van artikel 2, tweede alinea, punten 2, 3 en 4, van Richtlijn 2000/54/EG[24], voor zover bekend is dat deze agentia of de door deze agentia noodzakelijk geworden therapeutische maatregelen de gezondheid van zwangere vrouwen en ongeboren kinderen in gevaar brengen en voor zover zij nog niet in bijlage II voorkomen."

(2) Punt A.3.a) wordt vervangen door:

"a) chemische agentia die overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels zijn geëtiketteerd als kankerverwekkende agentia van categorie 1A of 1B, in geslachtscellen mutagene agentia van categorie 1A of 1B, of voor de voortplanting giftige agentia met effecten op of via lactatie, voor zover zij nog niet in bijlage II voorkomen,"

(3) Punt A.3.b) wordt vervangen door:

"b) de chemische agentia van bijlage I bij Richtlijn 2004/37/EG,"

(4) Punt B wordt vervangen door:

"B. PROCEDÉS

In bijlage I van Richtlijn 2004/37/EG opgenomen industriële procedés."

Artikel 3 Wijziging van Richtlijn 94/33/EG

Richtlijn 94/33/EG wordt als volgt gewijzigd:

(1) Punt I.2.a) van de bijlage wordt vervangen door:

"Biologische agentia van de groepen 3 en 4 in de zin van artikel 2, tweede alinea, van Richtlijn 2000/54/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 september 2000 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan biologische agentia op het werk (zevende bijzondere richtlijn in de zin van artikel 16, lid 1, van Richtlijn 83/391/EEG)[25]."

(2) Punt I.3. van de bijlage wordt als volgt gewijzigd:

a)         punt a) wordt vervangen door:

"a) stoffen en mengsels die overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels als volgt zijn ingedeeld:

– acute toxiciteit, categorieën 1, 2, 3,

– huidcorrosie, categorieën 1A, 1B, 1C,

– ontvlambaar gassen, categorieën 1, 2,

– ontvlambare vloeistof, categorieën 1, 2,

– ontplofbaar, categorie "instabiel ontplofbaar" of subklassen 1.1, 1.2, 1.3, 1.5,

– specifieke doelorgaantoxiciteit (bij eenmalige blootstelling), categorie 1, 2,

– specifieke doelorgaantoxiciteit (bij herhaalde blootstelling), categorie 1,

– inhalatieallergeen, categorie 1,

– huidallergeen, categorie 1,

– kankerverwekkend, categorie 1A, 1B,

– in geslachtscellen mutageen, categorieën 1A, 1B,

– giftig voor de voortplanting, categorieën 1A, 1B,

– oogletsel, categorie 1;"

b)         punt b) wordt geschrapt.

c)         punt c) wordt geschrapt.

d)         punt d) wordt vervangen door:

"d) stoffen en mengsels als bedoeld in artikel 2, onder a) ii), van Richtlijn 2004/37/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk (zesde bijzondere richtlijn in de zin van artikel 16, lid 1, van Richtlijn 89/391/EEG van de Raad);"

(3) Punt II.1. van de bijlage wordt vervangen door:

"1. In bijlage I bij Richtlijn 2004/37/EG genoemde industriële procedés en werkzaamheden."

Artikel 4 Wijziging van Richtlijn 98/24/EG

Richtlijn 98/24/EG wordt als volgt gewijzigd:

(1) Artikel 2, punt b), wordt als volgt gewijzigd:

a)         punt i) wordt vervangen door:

"i) elk chemisch agens dat voldoet aan de criteria van Verordening (EG) nr. 1272/2008 om te worden ingedeeld in de gevarenklassen of ‑categorieën 2.1 tot en met 2.4, 2.6 en 2.7, 2.8 typen A en B, 2.9, 2.10, 2.12, 2.13 categorieën 1 en 2, 2.14 categorieën 1 en 2, 2.15 typen A tot en met F, 3.1 tot en met 3.6, 3.7 schadelijke effecten op de seksuele functie en de vruchtbaarheid of de ontwikkeling, 3.8 andere effecten dan een narcotische werking, 3.9 en 3.10, ongeacht of dat chemisch agens onder die verordening is ingedeeld;"

b) Punt ii) wordt geschrapt.

c) Punt iii) wordt vervangen door:

"iii) elk chemisch agens dat, hoewel het niet voldoet aan de criteria om overeenkomstig i) als gevaarlijk te worden ingedeeld, een risico voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers kan opleveren door zijn fysische, chemische of toxicologische eigenschappen en door de wijze waarop het op de werkplek wordt gebruikt of aanwezig is, met inbegrip van elk chemisch agens waarvoor een grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling overeenkomstig artikel 3 geldt;"

(2) Artikel 4, lid 1, tweede streepje, wordt vervangen door:

"– informatie betreffende veiligheid en gezondheid die door de leverancier moet worden verschaft, (bijvoorbeeld het desbetreffende veiligheidsinformatieblad overeenkomstig de bepalingen van Verordening (EG) nr. 1907/2006[26]);"

(3) Artikel 8, lid 1, vierde streepje, wordt vervangen door:

"– toegang tot elk veiligheidsinformatieblad dat door de leverancier wordt verstrekt overeenkomstig artikel 31 van Verordening (EG) nr. 1907/2006;"

(4) Artikel 8, lid 3, wordt vervangen door:

"3. De lidstaten kunnen de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat, voor zover Verordening (EG) nr. 1272/2008 geen verplichting tot het verstrekken van informatie bevat, de werkgevers op hun verzoek alle informatie over gevaarlijke chemische agentia die nodig is voor de toepassing van artikel 4, lid 1, van deze richtlijn, kunnen verkrijgen, bij voorkeur van de producenten of de leveranciers."

Artikel 5 Wijziging van Richtlijn 2004/37/EG

Richtlijn 2004/37/EG wordt als volgt gewijzigd:

(1) Artikel 1, lid 4, wordt vervangen door:

"4. Wat asbest betreft, dat in Richtlijn 2009/148/EG wordt behandeld, gelden de bepalingen van deze richtlijn wanneer zij voor de veiligheid en gezondheid op het werk gunstiger zijn."

(2) Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

a)         punt a) wordt vervangen door:

"a) "carcinogene agentia":

i) stoffen en mengsels die voldoen aan de criteria om als kankerverwekkend te worden ingedeeld in categorie 1A of 1B zoals bedoeld in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 1272/2008;

ii) stoffen, mengsels en procedés zoals bedoeld in bijlage I bij de onderhavige richtlijn, alsmede stoffen en mengsels die vrijkomen bij een in die bijlage bedoeld procedé;"

b)         punt b), i), wordt vervangen door:

"b) "mutagene agentia":

i) stoffen en mengsels die voldoen aan de criteria om als in geslachtscellen mutageen te worden ingedeeld in categorie 1A of 1B zoals bedoeld in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 1272/2008;"

Artikel 6 Omzetting

(1) De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk op […] aan deze richtlijn te voldoen. Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onverwijld mee.

Wanneer de lidstaten die bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking ervan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor deze verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

(2) De lidstaten delen de Commissie de tekst mee van de voornaamste bepalingen van intern recht die zij vaststellen op het door deze richtlijn bestreken gebied.

Artikel 7 Inwerkingtreding en toepassing

Deze richtlijn treedt in werking op twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 8

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel,

Voor het Europees Parlement                       Voor de Raad

De voorzitter                                                  De voorzitter

[1]               Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels tot wijziging en intrekking van de Richtlijnen 67/548/EEG en 1999/45/EG en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1907/2006, PB L 216 van 20.8.1994, blz. 12.

[2]               Het wereldwijde geharmoniseerde systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen doet dienst als geharmoniseerde basis voor het verstrekken van wereldwijd eenvormige informatie over fysische en milieu‑, gezondheids- en veiligheidsgerelateerde kenmerken van gevaarlijke chemische stoffen en mengsels. In het op 4 september 2002 in Johannesburg goedgekeurde tenuitvoerleggingsplan heeft de wereldtop over duurzame ontwikkeling de landen aangemoedigd om dit geharmoniseerde systeem zo spoedig mogelijk ten uitvoer te leggen, zodat het systeem uiterlijk in 2008 volledig operationeel is.

[3]               Richtlijn 92/58/EEG van de Raad van 24 juni 1992 betreffende de minimumvoorschriften voor de veiligheids- en/of gezondheidssignalering op het werk (negende bijzondere richtlijn in de zin van artikel 16, lid 1, van Richtlijn 89/391/EEG), PB L 245 van 26.8.1992, blz. 23.

[4]               Richtlijn 92/85/EEG van de Raad van 19 oktober 1992 inzake de tenuitvoerlegging van maatregelen ter bevordering van de verbetering van de veiligheid en de gezondheid op het werk van werkneemsters tijdens de zwangerschap, na de bevalling en tijdens de lactatie (tiende bijzondere richtlijn in de zin van artikel 16, lid 1, van Richtlijn 89/391/EEG), PB L 348 van 28.11.1992, blz. 1.

[5]               Richtlijn 94/33/EG van de Raad van 22 juni 1994 betreffende de bescherming van jongeren op het werk, PB L 216 van 20.8.1994, blz. 12.

[6]               Richtlijn 98/24/EG van de Raad van 7 april 1998 betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van werknemers tegen risico's van chemische agentia op het werk (veertiende bijzondere richtlijn in de zin van artikel 16, lid 1, van Richtlijn 89/391/EEG), PB L 131 van 5.5.1998, blz. 11.

[7]               Richtlijn 2004/37/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk (zesde bijzondere richtlijn in de zin van artikel 16, lid 1, van Richtlijn 89/391/EEG van de Raad), PB L 158 van 30.4.2004, blz. 50.

[8]               Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH), tot oprichting van een Europees Agentschap voor chemische stoffen, houdende wijziging van Richtlijn 1999/45/EG en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 793/93 van de Raad en Verordening (EG) nr. 1488/94 van de Commissie alsmede Richtlijn 76/769/EEG van de Raad en de Richtlijnen 91/155/EEG, 93/67/EEG, 93/105/EG en 2000/21/EG van de Commissie.

[9]               Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s "Een agenda voor nieuwe vaardigheden en banen: een Europese bijdrage aan volledige werkgelegenheid", COM(2010) 682 definitief.

[10]             Besluit van de Raad van 22 juli 2003 tot oprichting van een Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats, PB C 218 van 13.9.2003, blz. 1.

[11]             Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels en tot wijziging van Richtlijn 67/548/EEG van de Raad en Verordening (EG) nr. 1907/2006. Effectbeoordeling; COM(2007) 355 definitief.

[12]             PB C […] van […], blz. […].

[13]             PB C […] van […], blz. […].

[14]             PB L 353 van 31.12.2008, blz. 1.

[15]             PB L 245 van 26.8.1992, blz. 23.

[16]             PB L 348 van 28.11.1992, blz. 1.

[17]             PB L 216 van 20.8.1994, blz. 12.

[18]             PB L 131 van 5.5.1998, blz. 11.

[19]             PB L 158 van 30.4.2004, blz. 50.

[20]             PB L 374 van 31.12.1990, blz. 1.

[21]             PB L 196 van 23.7.1990, blz. 1.

[22]             PB L 262 van 17.10.2000, blz. 21.

[23]             PB L 158 van 30.4.2004, blz. 50.

[24]             PB L 262 van 17.10.2000, blz. 21.

[25]             PB L 262 van 17.10.2000, blz. 21.

[26]             PB L 396 van 30.12.2006, blz. 1.

Top