EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0685

BIJLAGE bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN HET COMITE VAN DE REGIO'S Gezonde en resultaatgerichte regelgeving (REFIT):resultaten en volgende stappen

/* COM/2013/0685 final */

52013DC0685

BIJLAGE bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN HET COMITE VAN DE REGIO'S Gezonde en resultaatgerichte regelgeving (REFIT):resultaten en volgende stappen /* COM/2013/0685 final */


Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s

Gezonde en resultaatgerichte regelgeving (REFIT): resultaten en volgende stappen

I. Inleiding

Regelgeving vormt een essentieel onderdeel van de moderne samenleving en goed bestuur. Regelgeving op EU-niveau voegt waarde toe op gebieden zoals concurrentie, handel en interne markt om een gelijk speelveld te vestigen waarin kansen worden gecreëerd voor bedrijven, werknemers en consumenten. Daarnaast beschermt regelgeving de gezondheid en veiligheid van burgers, consumenten en werknemers. EU-regelgeving leidt tot een gemeenschappelijk raamwerk door achtentwintig verschillende nationale wetgevingen te vervangen of in lijn te brengen. Zo kunnen de lidstaten van de EU samenwerken om de fundamentele rechten en vrijheden veilig te stellen, kansen te bieden die naar hun aard grensoverschrijdend zijn, zoals die welke worden geboden door het internet of arbeidsmobiliteit, en om te gaan met problemen die niet ophouden bij nationale grenzen, zoals onder andere klimaatverandering, milieuvervuiling, bedreigingen voor de gezondheid van dieren en planten. Het juridische en institutionele raamwerk, met de Commissie en het Europees Hof van Justitie die toezicht houden op de toepassing van de wetgeving, verzekert de lidstaten dat de EU-wetgeving op de juiste wijze wordt toegepast in de gehele EU. Tegelijkertijd wordt EU-regelgeving er vaak van beschuldigd te veel eisen toe te passen, zodat bedrijven, en dan in het bijzonder de kleinste bedrijven, worden verstikt[1].

In antwoord op die bezorgdheid heeft de Commissie de afgelopen jaren gezamenlijke pogingen gedaan om wetgeving te stroomlijnen en de regeldruk te verminderen. De Commissie heeft sinds 2005 660 initiatieven goedgekeurd die zijn gericht op vereenvoudiging, codificatie of herschikking[2]. Er zijn meer den 5.590 wetgevingshandelingen herroepen. Het Nieuwe Wetgevingskader voor producten omvatte een belangrijke vereenvoudiging van de regelgeving en de regeldruk voor bedrijven wordt op veel gebieden verminderd, zoals, om er maar enkele te noemen, landbouw, statistiek, gezondheid van planten en dieren, btw, vervoer, aanbesteding en jaarrekeningen. Bij het milieubeleid zijn er kaderrichtlijnen vastgesteld voor water, lucht, industrie-emissies en afvalstoffen, waardoor het juridisch kader is vereenvoudigd, het aantal richtlijnen op elk gebied is verminderd en er flexibiliteit wordt geboden bij de tenuitvoerlegging. Richtlijnen op het gebied van de gezondheid en veiligheid op de werkvloer stellen de lidstaten in staat om flexibiliteit te bieden aan kleine ondernemingen.

De wijze waarop de Commissie tegenwoordig nieuwe regelgeving opstelt, is aanzienlijk gewijzigd. Effectbeoordelingen en raadpleging van belanghebbenden worden nu systematisch toegepast door de Commissie. De bureaucratie is verminderd met ruim een kwart meer dan de in het programma voor de vermindering van administratieve lasten opgenomen doelstelling. Van begin tot eind motiveren de beginselen en praktijken voor slimme regelgeving het optreden van de Commissie. Om het momentum te behouden, is er echter voortdurend behoefte aan nieuwe stimulansen. Slimme regelgeving is een voortdurend proces, niet een eenmalige handeling. Verzekeren dat EU-wetgeving ‘geschikt is voor het beoogde doel’ is van essentieel belang om Europa weer op de juiste weg te krijgen naar meer groei en banen. Daarom is de Commissie in december 2012 begonnen met een programma voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving (REFIT - Regulatory Fitness and Performance Programme)[3]. Met REFIT geeft de Commissie blijk van haar voortdurende toewijding aan een eenvoudig, duidelijk, stabiel en voorspelbaar regelgevend kader voor bedrijven, werknemers en burgers. REFIT is een programma voor de herziening van alle EU-wetgeving om lasten, inconsistenties, hiaten of ineffectieve maatregelen te identificeren en de benodigde voorstellen te doen als follow-up voor de resultaten van de herziening.

In deze mededeling worden de resultaten van de screening uiteengezet die in augustus 2013 door de Commissie zijn bekendgemaakt[4]. Voorts wordt daarin uiteengezet waar de Commissie zal optreden en waar, in het belang van gezonde regelgeving, er is besloten dat er voorlopig nog geen optreden nodig is. Tevens worden de uitdagingen geformuleerd waarmee de eerste fase van de tenuitvoerlegging van REFIT is geconfronteerd en worden volgende stappen in het vooruitzicht gesteld. In de bijlage zijn de handelingen in het kader van gezonde regelgeving opgenomen die ten uitvoer worden gelegd of die worden voorgesteld aan de medewetgevers.

II. Screeningresultaten van REFIT

Uit de screening is gebleken dat de Commissie de afgelopen jaren veel heeft gedaan om haar wetgeving geschikt te maken voor het beoogde doel, eenvoudiger te maken en de kosten ervan te verminderen. Sommige initiatieven zijn al van kracht, terwijl andere bij de medewetgever klaarliggen voor goedkeuring. Uit de screening zijn ook gebieden naar voren gekomen waar nadere herziening van de wetgeving (consolidatie, vereenvoudiging) noodzakelijk is en gebieden waar nadere analyse (evaluatie en ‘geschiktheidscontroles’) nodig is ter voorbereiding van de herziening van regelgeving.

1. Voortgang en resultaten tot nu toe

Uit de resultaten komt duidelijk naar voren dat de beginselen van slimme regelgeving zijn opgenomen in de beleidsontwikkeling op alle beleidsgebieden en dat hulpmiddelen voor slimme regelgeving (effectbeoordeling, belanghebbendenraadpleging en evaluatie) op consistente wijze op alle beleidsgebieden worden toegepast.

De hulpmiddelen van slimme regelgeving vormen een integraal onderdeel van de beleidscyclus. Tegenwoordig worden bijna alle Commissievoorstellen waarvan het waarschijnlijk is dat zij aanzienlijke invloed zullen hebben, begeleid door een effectbeoordeling en er wordt steeds meer aandacht besteed aan ex-post beleidsevaluatie.[5] De Commissie heeft in de periode 2010-2012 340 openbare raadplegingen en een aantal raadplegingen van sociale partners gehouden om de mening van burgers, sociale partners en andere belanghebbenden te krijgen in de bedrijfs- en burgermaatschappij en om hun opmerkingen mee te nemen in het proces van ontwikkeling en herziening van beleid.[6]

De afgelopen tien jaar is de Commissie begonnen aan grote beleidshervormingen, die onder andere gericht zijn op aanzienlijke vereenvoudiging en vermindering van de regeldruk. Enkele voorbeelden worden hieronder uiteengezet.

De Dienstenrichtlijn heeft wijzigingen in de nationale wetgeving teweeggebracht om honderden discriminatoire, ongerechtvaardigde of onevenredige nationale vereisten te elimineren. Vergunningsstelsels werden vereenvoudigd in belangrijke dienstensectoren, zoals handel, gereguleerde beroepen, bouw, toerisme, enz. De Commissie werkt samen met de lidstaten om belemmeringen weg te nemen voor grensoverschrijdende dienstverlening om een ambitieuze tenuitvoerlegging te verzekeren, zoals bepaald in een mededeling uit 2012.[7] Daarnaast zet de Commissie haar inspanningen voort met betrekking tot de activiteiten van gereguleerde beroepen, met het oog op de verbetering van de vrijheid van vestiging in die sector.[8]

Het pakket voor octrooihervorming, waarin eenheidsoctrooibescherming wordt geregeld en een gemeenschappelijk octrooigerecht wordt opgericht, zorgt voor aanzienlijke voordelen en besparingen. De administratieve kosten voor het verlenen van een eenheidsoctrooi dat in bijna alle lidstaten wordt beschermd, worden tot wel 80 % verlaagd. Het bestaan van een gemeenschappelijk octrooigerecht houdt in dat ondernemingen de huidige situatie kunnen vermijden, waarin een procedure aanhangig wordt gemaakt bij meerdere fora in verschillende lidstaten.

Het Schengen-akkoord voor grenzen en visa heeft handel en reizen aanzienlijk vereenvoudigd, door een gebied zonder binnengrenzen te creëren, waar burgers, zakenlui en toeristen vrij kunnen circuleren zonder dat zij langs grenscontroles hoeven. Sinds 1985 is het gebied langzaam gegroeid en omvat nu bijna alle EU-landen en een aantal geassocieerde niet-EU-landen.

Op het gebied van handel en industrie zijn dankzij, bijvoorbeeld, nieuwe verordeningen betreffende voertuigen voor land- en bosbouw, voertuigen met lichte motoren en metrologie respectievelijk 24, 15 en 8 verordeningen ingetrokken.

Op milieugebied is met de kaderrichtlijn water het aantal waterrichtlijnen teruggebracht van 18 naar 9. Tevens zijn verslagleggingsvereisten vereenvoudigd en verminderd, evenals het waterinformatiesysteem voor Europa (WISE). De richtlijn inzake industriële emissies uit 2010 is een grote consolidatie-inspanning geweest, waarbij zeven sectorale richtlijnen zijn ingetrokken. De nieuwe richtlijn vermindert de administratieve lasten met ongeveer dertig miljoen euro per jaar, door middel van gecombineerde vergunningverlening en twee miljoen euro per jaar door gestroomlijnde verslaglegging en toezicht.

De Commissie is begonnen met een ambitieus actieprogramma om bureaucratie te verminderen. Tussen 2007 en 2012 is met het programma tot beperking van administratieve lasten een daling bewerkstelligd van 25% van de lasten op 13 prioriteitsgebieden, wat gelijkstaat aan besparingen van 30,8 miljard euro, met een verdere 5 miljard euro waarvan de wetgeving momenteel ter goedkeuring bij de medewetgever ligt[9]. De Commissie heeft zelf het doel voorbijgestreefd door voorstellen naar voren te brengen met een mogelijke lastenverlichting van bijna 41 miljard euro (33 %). Een deel van deze mogelijke besparingen, geraamd op meer dan drie miljard euro, is verloren gegaan tijdens het wetgevingsproces, aangezien de voorstellen van de Commissie zijn gewijzigd. Het bevorderen van elektronisch factureren op gebied van btw evenals uitzonderingen of speciale regelingen voor kmo’s op de gebieden boekhouding, elektronische afvalstoffen en handelsstatistieken binnen de EU behoorden tot de belangrijkste resultaten van het programma. Uit hoofde van REFIT onderzoekt de Commissie samen met de lidstaten of deze besparingen daadwerkelijk volledig zijn gerealiseerd door de ondernemingen. Op die manier kan de Commissie het best zien hoe bureaucratie verder verminderd kan worden.

De btw-richtlijn betreffende facturering verminderde de bureaucratie aanzienlijk, door elektronische facturen op dezelfde manier te behandelen als papieren facturen. In het communautair douanewetboek is ook de tenuitvoerlegging opgenomen van nieuwe elektronische procedures.

De top tien-raadpleging over de meest belastende EU-wetgevingshandelingen voor kmo’s heeft de prioriteiten van kmo’s op de agenda voor gezonde regelgeving van de EU gezet. Er zijn follow-upacties geïdentificeerd die direct ingaan op de zorgen die kmo’s hebben geuit.[10]

Centraal binnen REFIT staat het optreden om de regeldruk op kmo’s te verminderen.[11] De Commissie heeft haar mededeling betreffende de follow-up van de top tien-raadpleging van kmo’s op 18 juni aangenomen. De EU-wetgeving die op basis van de resultaten van die raadpleging de meeste lasten oplevert, heeft betrekking op de volgende gebieden: chemische stoffen (REACH); btw-beheer; veiligheid van consumentenproducten; gezondheid en veiligheid op de werkvloer; de mogelijkheden voor gekwalificeerde professionals om in de hele EU te werken; het vervoer en de behandeling van afvalstoffen zonder het milieu te beschadigen; toegang tot grote openbare aanbestedingsmarkten; wegvervoer van goederen en de richtlijn betreffende gegevensbescherming.

Voor zes wetgevingsmaatregelen die in de top tien zijn geïdentificeerd, heeft de Commissie aan het Parlement en de Raad al voorstellen gedaan voor vereenvoudiging. Deze omvatten vereenvoudigingen voor kmo’s met betrekking tot gegevensbescherming, het uitzenden van werknemers, de veiligheid van consumentenproducten, openbare aanbestedingen, professionele kwalificaties en opnameapparatuur (tachograaf) in wegvervoer. Naar verwachting worden dit jaar nog twee voorstellen ingediend (betreffende een standaard btw-aangifte ter vergemakkelijking van de naleving door bedrijven met activiteiten in meerdere lidstaten en van inspecties en controles op de overbrenging van afvalstoffen). De Commissie hoopt dat deze snel zullen worden goedgekeurd.

Andere wijzigingen worden aangebracht in het huidige juridische kader. Zo zijn bijvoorbeeld kosten uit hoofde van REACH voor kmo’s verlaagd met 35-95 % voor middelgrote, kleine en micro-ondernemingen en is er een kmo-ambassadeur aangewezen door het Europees Agentschap voor chemische stoffen.

2. Voorstellen volgens de medewetgevingsprocedure

Er liggen belangrijke wetgevingsinitiatieven voor vereenvoudiging en lastenvermindering voor bedrijven bij de medewetgever. Er zijn momenteel 21 voorstellen voor vereenvoudiging en lastenverlichting in behandeling in het wetgevingsproces. Deze omvatten voorstellen op het gebied van de gezondheid van planten en dieren, landbouwsubsidies voor kleine boeren, veiligheid van consumentenproducten en markttoezicht, overheidsopdrachten, de gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting (CCCTB), klinische proeven met geneesmiddelen, pakketreizen, vakanties en uitstapjes en het wegvervoer (tachograaf).

Met de voorgestelde herziening van de richtlijn betreffende klinische proeven wordt één set aan regels gecreëerd: sponsoren dienen een aanvraag in via één portaal en dienen één documentatieset in (‘one-stop-shop’).

Commissievoorstellen betreffende de gezondheid van dieren, de gezondheid van planten, teeltmateriaal en officiële controles leiden respectievelijk tot de intrekking van 37, 7, 12 en 10 wetgevingshandelingen. Dit leidt tot een flexibeler kader en biedt nieuwe kansen voor de vermindering van bureaucratie, bv. door het afschaffen van dubbele kennisgeving aan de EU en internationale organisaties van ziekten, handel binnen de EU van bepaalde dieren en producten zonder certificaten, vrijwillige mechanismen voor grotere biologische beveiliging op boerderijen ter voorkoming van de verspreiding van ziekten, overdracht van de verantwoordelijkheid voor de registratie van soorten en plantpaspoorten voor de particuliere sector en verbeterde op risico gebaseerde prioritering van officiële controles.

Het voorstel van de Commissie betreffende een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting is gericht op de introductie van een optioneel systeem met een gemeenschappelijke set aan regels in de EU voor de berekening van de heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting voor bedrijven die op de interne markt actief zijn. Het systeem biedt grensoverschrijdende vennootschappen de mogelijkheid om één geconsolideerde belastingaangifte in te dienen bij één instantie voor hun activiteiten binnen de EU. De schatting is dat de huidige kosten voor naleving met 7 % kunnen worden verminderd en dat de CCCTB ondernemingen 750 miljoen euro kan besparen aan kosten voor naleving en 1 miljard euro aan lagere kosten om grensoverschrijdend uit te breiden.

De Commissie heeft in december 2011 een herziening voorgesteld van de regeling voor overheidsopdrachten. Enkele van de voorgestelde wijzigingen hebben direct invloed op de toegang van kmo’s tot overheidsopdrachten, waaronder concessies. De herziening omvat bepalingen die de acceptatie verplichten van zelf opgestelde verklaringen ten behoeve van de selectie (alleen de inschrijver aan wie de opdracht wordt gegund moet de volledige documentatie overleggen) en een bepaling die de aanbestedende diensten verplicht evenredige selectiecriteria toe te passen voor de verificatie van de financiële status van inschrijvers. In het voorstel van de Commissie wordt voorzien in een geleidelijke overgang naar elektronische aanbesteding. Bedrijven kunnen dan online aanbestedingsmogelijkheden inzien en hun offertes elektronisch indienen, waardoor het proces wordt vereenvoudigd en de transparantie vergroot. Met betrekking tot het voorstel over de tachograaf in het wegvervoer, hebben het Parlement en de Raad overeenstemming bereikt en de verwachting is dat het voorstel betreffende overheidsopdrachten binnenkort wordt aangenomen.

3. Nieuwe initiatieven en voorbereiding van de volgende ronde herzieningen van de regelgeving

Uit de screening is tegelijkertijd gebleken dat de mogelijkheden voor vereenvoudiging en lastenverlichting nog niet alle zijn benut. Nader optreden om te verzekeren dat EU-regelgeving ‘geschikt is voor het beoogde doel’ wordt uitgevoerd door de vereenvoudiging en/of consolidatie van bestaande wetgeving en er zijn, voor zover relevant en in reactie op aanbevelingen gedaan bij de evaluatie voor nadere lastenverlichting, 23 nieuwe wetgevingsinitiatieven voor vereenvoudiging en voor lastenverlichting in kaart gebracht en opgenomen in de bijlage. Het gaat onder meer om:

· Wijzigingen en consolidatie: Er wordt aandacht besteed aan de consolidatie van drie richtlijnen betreffende informatieverstrekking aan en raadpleging van werknemers (in navolging van een gezondheidstest) en afhankelijk van de resultaten van de raadpleging van de sociale partners. Een aantal bestaande verordeningen betreffende statistieken wordt opgenomen in één kaderverordening betreffende bedrijfsstatistiek. 8 richtlijnen op het gebied van ondernemingsrecht worden gecodificeerd in één richtlijn. Er wordt een standaard btw-aangifte in alle lidstaten voorgesteld. 11 zoötechnische wetgevingsmaatregelen worden herschikt en 26 verordeningen betreffende de handel worden gecodificeerd.

· Evaluaties en geschiktheidscontroles: Een van de belangrijkste resultaten van de screening was de identificatie van gebieden die beoordeeld moeten worden om de regeldruk beter te identificeren, zodat kan worden voldaan aan beleidsdoelstellingen van de EU tegen zo laag mogelijke kosten en om de voordelen van EU-regelgeving op de beste wijze te bereiken. Er zijn nog zestien van dergelijke evaluaties en geschiktheidscontroles bezig en deze zijn opgenomen in de bijlage. Ter voorbereiding op toekomstige wetgevingsinitiatieven voor lastenverlichting, worden er in 2013 en 2014 31 evaluaties, geschiktheidscontroles en andere onderzoeken gestart. Dit omvat zeven nieuwe gezondheidstests voor wetgeving betreffende de meest relevante chemische stoffen die niet onder REACH vallen, Natura 2000[12], het Ecolabel van de EU, EMAS, legale migratie, consumentenrechten en advertenties en de algemene levensmiddelenwetgeving. Evaluaties die zijn gericht op gezonde regelgeving, worden voornamelijk gepland op de gebieden gezondheid en veiligheid op het werk, privacy en de richtlijn betreffende elektronische communicatie, de verordening betreffende fusies, de richtlijn betreffende uitzendkrachten, de machinerichtlijn, de beoordeling en het beheer van omgevingsgeluid, oplossingen voor overheidsopdrachten en accijnsregelingen. De Commissie is tevens bezig met het plannen van de evaluatie van de samenhang van de nieuwe reeks EU-regelgeving in de financiële dienstensector. Er wordt nog steeds gewerkt aan de vaststelling en tenuitvoerlegging van de vereisten voor de veiligheid van het luchtverkeer voor de niet-commerciële sector. Tot eind 2014 zal de Commissie 47 evaluaties, geschiktheidscontroles en andere verslagen uitvoeren met het oog op lastenverlichting. Er vinden bijzondere inspanningen plaats op het gebied van milieu (12 initiatieven), bedrijven en industrie (8 initiatieven) en werkgelegenheid (5 initiatieven).

Het volledige acquis betreffende de veiligheid en gezondheid van de werknemers op het werk (Richtlijn 89/391/EEG en de 23 gerelateerde richtlijnen) wordt momenteel volledig geëvalueerd en deze evaluatie omvat specifieke raadplegingen van sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties), met inbegrip van organisaties die kmo’s vertegenwoordigen. De conclusies van deze ex-post-evaluatie zijn voor het eind van 2015 beschikbaar. De lidstaten dragen tegen december 2013 bij aan deze evaluatie met tenuitvoerleggingsverslagen.

.

De Commissie voert een herziening uit van het afvalstoffenbeleid en de afvalstoffenwetgeving van de EU overeenkomstig REFIT moet in 2014 zijn voltooid. Begin 2014 houdt de Commissie een workshop om de zorgen te bespreken die kmo’s hebben geuit met betrekking tot de afvalstoffenwetgeving van de EU. De Commissie werkt ook samen met de lidstaten en belanghebbenden voor praktische begeleiding en raadgevend optreden. De Commissie zal actie ondernemen om de deelname van kmo’s aan het Europees Platform voor efficiënt hulpbronnengebruik te vergroten.[13]

4. Intrekkingen en herroepingen

Bij de screening zijn ook zes gebieden geïdentificeerd waar voorbereidende werkzaamheden aan de gang zijn, maar waarvoor de Commissie heeft besloten geen voorstellen in te dienen. Dit omvat initiatieven op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk voor kappers, stoornissen in het voortbewegingsapparaat en schermweergaven, meeroken en kankerverwekkende en mutagene stoffen (waar op sommige gebieden evaluaties worden uitgevoerd)[14].

Er is ook wetgeving die niet langer noodzakelijk is, gelet op de ontwikkelingen, en waarbij de Commissie voornemens is de intrekking ervan voor te stellen. Er staan negen voorstellen gepland om wetgeving in te trekken. Deze voorstellen hebben betrekking op de bevordering van schone en energie-efficiënte wegvoertuigen, de levering van ruwe olie en petroleumproducten, de indeling, verpakking en etikettering van gevaarlijke preparaten en staalstatistieken. Daarnaast zijn er een aantal voorstellen waarvoor de Commissie de intrekking zal voorstellen. Zeven voorstellen die in deze categorie zijn geïdentificeerd, omvatten de toegang tot justitie op milieugebied[15], een richtlijn ter vereenvoudiging van btw-verplichtingen, een voorstel over een statuut van een Europese besloten vennootschap[16], de verordening betreffende staalstatistieken en het uitrusting van vrachtwagens met spiegels.

III. Reageren op de uitdagingen van gezonde regelgeving: nieuw horizontaal optreden

De screening was van cruciaal belang voor de identificatie van specifiek wetgevend en voorbereidend optreden. Ook werden er vele uitdagingen vastgesteld op weg naar gezonde regelgeving waarvoor een nieuwe manier van denken nodig is voor de horizontale aanpak van gezonde regelgeving. Hierbij zijn alle EU-instellingen en de lidstaten betrokken en voor het vinden van oplossingen zijn gezamenlijke inspanningen noodzakelijk. De uitdagingen omvatten:

1. Werken binnen het wettelijk kader

Gezien het feit dat het wetgevingsproces in de EU langdurig is en dat belanghebbenden de voorkeur geven aan stabiliteit in de regelgeving in plaats van regelmatige wetgevingsherzieningen, is het noodzakelijk om de mogelijkheden voor lastenverlichting zonder de wetgeving te wijzigen volledig te verkennen. Hoewel de regeldruk nu systematisch wordt geschat in effectbeoordelingen, is het van belang te kijken naar de administratieve vereisten (bv. verslagen, vergunningen, inspecties en kosten) op het moment van tenuitvoerlegging door de lidstaten en deze lasten waar mogelijk te verlichten. Er kan ook meer worden gedaan om de nuttige informatie van regelgeving (zowel op EU- als op nationaal niveau) eenvoudiger beschikbaar te maken.

De Commissie zal bijvoorbeeld bij verslaglegging systematisch de aard, omvang en frequentie van wettelijke verplichtingen nagaan, ook in uitvoeringswetgeving, en deze regelmatig herzien om de mogelijkheden voor vermindering te identificeren. De lidstaten worden opgeroepen om bij te dragen aan het initiatief door informatie te verstekken over de manier waarop zij de set verslagleggingsvereisten nationaal hebben omgez’t. Er is reeds een vergaand pilootproject op het gebied van de behandeling van stedelijk afvalwater[17] gaande op EU- en nationaal niveau. Deze werkzaamheden worden voortgezet in 2014 en het voorbeeld wordt op passende wijze uitgebreid naar andere sectoren. Er wordt voortgebouwd op gelijksoortige wijzigingen van de verslaglegging in wetgeving betreffende water, luchtkwaliteit en natuur.

In lijn met het recent aangenomen actieplan voor Uw Europa[18] ontwikkelt de Commissie, in samenwerking met de lidstaten, het portaal Uw Europa verder tot één portaal voor alle informatie die kmo’s en burgers nodig hebben met betrekking tot hun rechten en kansen op de interne markt. De doelstelling is de verbetering van de informatieverstrekking en in het bijzonder de links te verbeteren met de op de nationale portalen beschikbare inhoud. Daarnaast zal de Commissie het gebruik van online informatie op andere gebieden, zoals de btw, stimuleren.

Verder is er meer inspanning nodig om met de lidstaten samen te werken aan de voorbereiding van de tenuitvoerlegging. In de toekomst moet een voorstel van de Commissie vergezeld gaan, samen met het tenuitvoerleggingsplan, van een evaluatiekader met daarin de doelstellingen van en de indicatoren voor de maatregel en de voorgestelde programma’s voor de monitoring en evaluatie van de prestaties van de maatregel. De Commissie werkt reeds samen met de lidstaten tijdens de omzettingsfase om het delen van beste praktijken en andere maatregelen die zijn opgenomen in de tenuitvoerleggingsplannen te faciliteren. Het is voor de lidstaten van belang om de benodigde capaciteiten op te bouwen om toezicht te houden op de tenuitvoerlegging. De Commissie is bereid te assisteren bij dit proces.

De Commissie zal specifiek optreden om de tenuitvoerlegging van nieuwe verplichtingen te faciliteren, in het bijzonder op de gebieden die van bijzonder belang zijn voor kmo’s. Zo biedt bijvoorbeeld een succesvol initiatief op het gebied van voedsel- en voederveiligheid en de gezondheid en het welzijn van dieren, genaamd ‘Betere opleiding voor veilig voedsel’, op systematische wijze een opleiding aan ambtenaren van de lidstaten over de belangrijkste elementen van nieuwe wetgeving en de praktische manieren om deze beter en eenvoudiger ten uitvoer te leggen. Aangezien het initiatief is gebaseerd op het beginsel van ‘Train de trainer’, verzorgen de ambtenaren op hun beurt de verdere opleiding van belanghebbenden, zodat de gunstige effecten worden versterkt. Een ander voorbeeld is het proces dat in 2015 zal worden opgezet om kmo’s bij te staan en te reageren op hun zorgen bij de toepassing van EU-regelgeving betreffende de verstrekking van informatie over levensmiddelen aan consumenten, waarbij alle relevante informatie beschikbaar wordt gesteld. Een soortgelijke aanpak kan worden toegepast op het in de handel brengen van homeopathische producten en traditionele kruidengeneesmiddelen.

De Commissie onderneemt tevens actie naar aanleiding van suggesties die door kmo’s zijn gedaan in het kader van de top tien-raadpleging[19]. Deze omvatten bv. het opstellen van richtsnoeren met betrekking tot materialen die in contact komen met levensmiddelen[20] en kmo-tests bij de effectbeoordelingen van de implementatieregels met betrekking tot de informatieverstrekking over levensmiddelen aan consumenten[21].

Wanneer een wijziging van de wetgeving noodzakelijk is, kan de mogelijkheid van de introductie van procedures voor snelle maatregelen worden verkend met het Parlement en de Raad om snel te kunnen handelen. Er moet daarnaast met de medewetgever worden gesproken over het verkennen van manieren om het wetgevingsproces te moderniseren, waarbij meer gebruik wordt gemaakt van geconsolideerde teksten tijdens het vaststellingsproces voor wetgevingshandelingen.[22] Zo zou de omvang van en het aantal wetgevingsakten worden verminderd, het acquis worden vereenvoudigd en de toegang tot het recht worden verbeterd.

De Commissie zet de besprekingen met het Europees Parlement en de Raad voort met het oog op het gebruik van geconsolideerde teksten als doeltreffende manier om de omvang van het acquis te verminderen.

2. Striktheid bij de beoordeling van regelgeving

Uit de screening is gebleken dat de evaluaties zich niet altijd met voldoende striktheid richten op aspecten van gezonde regelgeving. Er bestaat een neiging om de voorkeur te geven aan de status-quo wanneer het aankomt op de beoordeling van de gezondheid van regelgeving. Er moet meer aandacht worden geschonken aan de vraag of de doelstellingen op de meest efficiënte en doeltreffende manier zijn gehaald. Hiervoor is meer striktheid nodig bij de beoordeling van voordelen, kosten en lasten en het vragen om de mening van belanghebbenden.

Dit is een uitdaging. Er bestaan methodologische moeilijkheden met betrekking tot de beoordeling van kosten en voordelen en de cumulatieve effecten van regelgeving. Het is moeilijk om de kosten en voordelen van regelgeving volledig te berekenen en tevens rekening te houden met een veelheid aan effecten van regelgeving die elkaar kunnen versterken, tegenwerken of tegenspreken. Op dit gebied zijn meer werkzaamheden nodig, waaronder een nadere samenwerking tussen de Commissie en de lidstaten die soortgelijke uitdagingen tegenkomen bij hun evaluatiepraktijken.

Om de cumulatieve kosten te identificeren, beoordelen en waar mogelijk te kwantificeren die verband houden met de naleving van EU-wetgeving, heeft de Commissie in 2012 een beoordeling uitgevoerd van de cumulatieve kosten van de regeldruk op de staal- en aluminiumsectoren. In deze beoordeling is rekening gehouden met alle kosten die door de betreffende sector worden gedragen bij de evaluatie van de werkelijke kostengevolgen van EU-wetgeving.

De toegang tot gegevens over kosten en voordelen is een probleem: de werkelijke kosten/voordelen die verband hielden met de tenuitvoerlegging hingen af van de keuzen die de lidstaten maakten bij de omzetting van EU-wetgeving. Er moet worden samengewerkt om prioriteitsgebieden te identificeren waar de aanzienlijke inspanning voor het verzamelen van dergelijke gegevens gerechtvaardigd is.

Tot slot moet er meer aandacht worden besteed aan de conformiteitsbeoordeling van de omgezette nationale wetgeving met het EU-recht. Dit moet het beginpunt vormen voor een evaluatie. Verder moeten signalen afkomstig van de toepassing van de wetgeving worden beoordeeld tijdens het evaluatieproces.[23]

De Commissie zal: haar evaluatiekader herzien en versterken, met inbegrip van het vaststellen van minimumvereisten voor de frequentie en de omvang van evaluaties[24]; de deelname van belanghebbenden versterken bij evaluatie en effectbeoordeling en belanghebbenden direct raadplegen om gebieden voor evaluatie te identificeren, voortbouwend op de ervaring van de top tien-raadpleging; verzekeren dat er kruisbestuiving plaatsvindt tussen beleidsgebieden als gevolg van de input van diverse belanghebbenden; verzekeren dat bij de evaluaties wordt gekeken naar hoe en in welke mate aan de doelstellingen van een interventie is voldaan met als referentie een formeel doel en de verwachtingen/voorspellingen die zijn uiteengezet in de begeleidende effectbeoordeling (indien beschikbaar en nog steeds relevant na aanzienlijke wijzigingen door de wetgever). Terugkerende problemen bij de toepassing van wetgeving (zoals bijvoorbeeld blijkt uit klachten of jurisprudentie) moeten onderdeel uitmaken van het evaluatieproces. De Raad voor effectbeoordeling bespreekt systematisch het gebruik van evaluatieresultaten bij haar kwaliteitsbeoordelingen. Effectbeoordelingen omvatten een gestandaardiseerde samenvatting van twee pagina’s om snel de belangrijkste resultaten van de effectbeoordeling te kunnen identificeren, waaronder de geraamde voordelen en kosten.

In het kader van het programma ter vermindering van de administratieve lasten (ABR+) wordt geïdentificeerd hoe de geplande verminderingen daadwerkelijk hebben uitgepakt. De lidstaten en belanghebbenden verzamelen kwantitatieve gegevens en wisselen beste praktijken uit over de daadwerkelijke vermindering van de regeldruk op het niveau van de tenuitvoerlegging in twaalf prioritaire acties. Dit proces moet de verdere ontwikkeling van methodologieën en praktijken helpen bij de beoordeling van de kosten en voordelen van regelgeving.

3. Verankering van de gezonde regelgeving in de besluitvormingscyclus

Slimme regelgeving is een manier van werken, geen eenmalig initiatief. Deze manier van werken moet nauw worden geïntegreerd in het werkprogramma van de Commissie en de strategische planningscyclus (beheersplannen, jaarlijkse activiteitenverslagen). Het in het kader van het REFIT-programma gescreende acquis is momenteel tot 42 % gedekt door evaluaties met nog eens 19 % in de planning. Dit percentage moet worden verhoogd om het mogelijk te maken de evaluaties op de juiste wijze in te voeren in het maken van beleid en om zwakke punten in de regelgeving op tijd te detecteren. Daarnaast is de programmering van evaluaties nog niet volledig geharmoniseerd met andere belangrijke elementen van de regelgevingscyclus.

De Commissie identificeert alle wetgevingsinitiatieven in het kader van REFIT, waaronder intrekkingen, herroepingen en consolidaties in haar jaarlijkse werkprogramma. Vanaf 2014 programmeert de Commissie haar evaluaties binnen het REFIT-programma en wordt het jaarlijkse evaluatieplan als bijlage gevoegd bij het werkprogramma van de Commissie. De Commissie voert gezondheidstests uit op alle belangrijke gebieden van regelgeving.[25] Dankzij de regelmatige planning van evaluaties hebben belanghebbenden, waaronder ondernemingen, kmo’s en alle andere belanghebbende partijen, de mogelijkheid om gebieden voor te stellen waar zij een gezondheidstest uit zouden willen laten voeren.

4. Samenwerking met EU-wetgevers en de lidstaten voor resultaatgerichte regelgeving

Resultaatgerichte regelgeving kan door de Commissie niet worden gerealiseerd zonder nauw samen te werken met de andere EU-instellingen en de lidstaten. Initiatieven voor vereenvoudiging of lastenverlichting die door de Commissie worden voorgesteld, worden niet altijd behouden bij de goedkeuring door de medewetgever. De Commissie is verheugd over het instellen van capaciteit voor effectbeoordelingen bij het Europees Parlement en roept het Europees Parlement en de Raad op om de effecten van hun wetswijzigingen systematischer te beoordelen. Dit is noodzakelijk om te verzekeren dat er tijdens het medewetgevingsproces geen onbedoelde regeldruk wordt geïntroduceerd. Daarnaast voegen lidstaten in sommige gevallen regeldruk toe bij de tenuitvoerlegging of toepassing van EU-regelgeving, soms in strijd met de inspanningen voor vereenvoudiging zoals uitgevoerd op Europees niveau.[26]

De wil van de Commissie om lastenverlichting door te voeren houdt nauw verband met de volledige naleving van het evenredigheids- en het subsidiariteitsbeginsel.[27] Inspanningen voor lastenverlichting en het verzekeren dat wetgeving evenredig is en de subsidiariteit in acht neemt, zijn nauw met elkaar verbonden. De resultaten versterken elkaar. Daarom komen de doelstellingen van het REFIT-programma en die van de lidstaten bij hun beoordeling van de EU-wetgeving overeen. De Commissie en de lidstaten delen de doelstelling van EU-wetgeving die geschikt is voor het beoogde doel en tevens evenredig, waarbij het subsidiariteitsbeginsel volledig wordt gerespecteerd. Er wordt nauwkeurig aandacht geschonken aan de suggesties van de lidstaten, en op enkele van die suggesties zal nu worden ingegaan, andere suggesties maken deel uit van het doorlopende beoordelingsproces overeenkomstig REFIT.

Om de geschiktheid van voorstellen bij te houden gedurende de volledige wetgevingscyclus, publiceert de Commissie jaarlijks een REFIT-scorebord om de wetgevingsvoortgang te volgen van alle initiatieven die in het kader van REFIT zijn voorgesteld en om de inhoud van amendementen waarover op EU-niveau is besloten bij te houden evenals de effecten van de tenuitvoerlegging door de lidstaten op de vereenvoudiging en lastenverlichting. Op het scorebord wordt de uitvoering bijgehouden van de toezeggingen uit hoofde van REFIT en het bord biedt tevens informatie over welke door de Commissie voorgestelde initiatieven voor lastenverlichting en vereenvoudiging behouden blijven in het besluitvormingsproces op EU-niveau. Wanneer er informatie beschikbaar is van de lidstaten, wordt informatie beschikbaar gemaakt over de wijze waarop de acties zijn uitgevoerd.[28] Het scorebord laat gevallen zien waar de medewetgever afwijkt van een door de Commissie gedaan voorstel voor vereenvoudiging en waar de tenuitvoerlegging door de lidstaten regeldruk toevoegt of bedrijven niet in staat stelt volledig te profiteren van de voordelen van de op EU-niveau besloten lastenverlichting. Het scorebord maakt feedback mogelijk en vormt een platform voor een transparante dialoog over gezonde regelgeving met burgers, lidstaten, bedrijven, sociale partners en de burgermaatschappij. Het REFIT-scorebord houdt de voortgang bij op alle gebieden waar voorstellen voor vereenvoudiging en lastenverlichting zijn gedaan. Dit omvat de follow-up van het ABR+-programma, de top tien-raadpleging en acties die tot nu toe zijn gevolgd in het kader van het kmo-scorebord.

IV. Conclusie en volgende stappen

Onder het REFIT-programma heeft de Commissie een uitgebreide beoordeling opgezet van de bestaande wetgeving en follow-upacties voorgesteld.

REFIT is een voortdurend programma. Het in kaart brengen en screenen van wetgeving wordt jaarlijks bijgewerkt om nieuwe maatregelen te identificeren en verslag te doen over en toezicht te houden op de tenuitvoerlegging van initiatieven die reeds zijn uitgevoerd of die ten uitvoer worden gelegd.

De Commissie kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking met het Europees Parlement en de Raad met het oog op het bereiken van een snelle goedkeuring van maatregelen voor vereenvoudiging en lastenverlichting die reeds zijn voorgesteld door de Commissie.

De Commissie blijft nauw samenwerken met de lidstaten en belanghebbenden om hun mening over en suggesties voor gezonde regelgeving te verzamelen die kunnen worden beoordeeld onder het REFIT-programma en om samen te werken om die aspecten van het REFIT-programma te verbeteren waarvoor nadere reflectie of gemeenschappelijk optreden noodzakelijk is.

[1] Zie ook: de resultaten van de meest recente Standaard Eurobarometer: 74 % van de Europeanen is van mening dat de EU teveel bureaucratie genereert. (Vraag QA16.4 op pagina 59: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb79/eb79_anx_en.pdf)

[2] Codificatie is het proces waarbij een wetgevingshandeling en alle amendementen daarop worden ondergebracht in één nieuwe wetgevingshandeling. Herschikking lijkt op codificatie in die zin dat in één nieuwe wetgevinghandeling een wetgevingshandeling en alle amendementen daarop worden ondergebracht, maar, in tegenstelling tot bij codificatie, is er bij een herschikking sprake van nieuwe substantiële wijzigingen, aangezien er tijdens het opstellen van de herschikking amendementen worden aangebracht op de originele wetgevingshandeling. In beide gevallen doorloopt de nieuwe wetgevingshandeling het volledige wetgevingsproces en vervangt deze de te codificeren wetgeving.

[3] COM(2012) 746 final.

[4] COM(2013) 401 final.

[5] 29 % van de gescreende regelgeving is geëvalueerd, 13 % wordt momenteel geëvalueerd en 19 % wordt binnenkort geëvalueerd.

[6] Het effectbeoordelingssysteem van de Commissie wordt breed erkend vanwege zijn kwaliteit. [zie bv.: OESO, 2011: ‘Sustainability in Impact Assessments — A review of Impact Assessment Systems in selected OECD Countries and the European Commission’; Europees Parlement, 2011: ‘Comparative study on the purpose, scope and procedures of impact assessments carried out in the Member States of the EU’; CEPS/Universiteit van Exeter, 2012: ‘Regulatory Quality in the European Commission and the UK: Old questions and new findings’; Speciaal verslag van de Europese Rekenkamer nr. 3/2010: ‘Effectbeoordelingen in de EU-instellingen: ondersteunen zij de besluitvorming?’]

[7] Richtlijn 2006/123/EG.

[8] Mededeling van de Commissie betreffende toegang tot gereguleerde beroepen en ter begeleiding van het werkdocument van de Commissie betreffende de resultaten van de collegiale toetsing betreffende de rechtsvorm, aandeelhouders- en tariefvereisten, 2 oktober 2013.

[9] Dit omvatte bv. verlaagde inspectiekosten voor het op de markt brengen van groenten en fruit (970 miljoen EUR), vrijstelling van micro-ondernemingen van de accountingrichtlijnen en verdere modernisering van het algehele stelsel (6.471 miljoen EUR), vereenvoudiging van wijzigingen van verslaglegging voor geneesmiddelen, geneesmiddelenbewaking en toepassingen voor klinische tests (368 miljoen EUR), vermindering van de statistiekvereisten voor handel binnen de EU, landbouw, industriële productie, enz. (330 miljoen EUR), elektronische btw-facturering, vereenvoudigde teruggaven, ‘one-stop-shop’, speciale regelingen voor kmo’s en verkoop op afstand (26.000 miljoen EUR). Deze voorbeelden verwijzen naar de geschatte lasten op basis van het Commissie-voorstel.

[10] Zie de follow-up van de Commissie op de top tien-raadpleging van kmo’s betreffende EU-regelgeving in COM(2013) 446 final en SWD(2013) 401 final.

[11] Zie ook COM(2011) 803 en COM(2013) 122.

[12] Richtlijnen 92/43/EG en 2009/147/EG. Deze gezondheidstest wordt georganiseerd als begeleiding bij de krachtens de wetgeving vereiste evaluatie, met eerbiediging van de in die richtlijnen gestelde termijnen.

[13] http://ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/re_platform/

[14] In gevallen waarin de sociale partners instemmen met de noodzaak van wetgeving, is de Commissie verplicht om de overeenkomsten te beoordelen en de sociale partners te informeren over haar beslissing. De Commissie gaat door met haar beoordeling van de overeenkomst met de sociale partners betreffende de bescherming van veiligheid en gezondheid in de kapperssector. Tijdens haar huidige mandaat dient de Commissie geen voorstel in voor de wettelijke tenuitvoerlegging van deze overeenkomst.

[15] De Commissie zal nagaan of er andere manieren zijn om haar verplichtingen namens het Verdrag van Aarhus na te komen en voert een effectbeoordeling uit in afwachting van een beslissing van het EHJ.

[16] De Commissie overweegt de indiening van een nieuw voorstel.

[17] De proef tot oprichting van een gestructureerd tenuitvoerleggings- en informatiekader voor de richtlijn betreffende de behandeling van stedelijk afvalwater is gericht op de vermindering van verslagleggingsverplichtingen terwijl de transparantie wordt verhoogd over de status van de tenuitvoerlegging en de realtime toegang van burgers tot milieugegevens.

[18] Mededeling van de Commissie: ‘Het beter uitrusten van ondernemingen en burgers in het kader van de interne markt:

Een actieplan voor het versterken van Uw Europa in samenwerking met de lidstaten’, COM(2013) 636 final van 17/9/2013.

[19] Deze acties worden in detail beschreven bij het beleidsgebied in SWD(2013) 401 final.

[20] Verordening (EG) nr. 1935/2004.

[21] Verordening (EU) nr. 1169/2011.

[22] Momenteel worden voorstellen voor amendementen aangenomen als amendement op bestaande wetgeving en worden geconsolideerde versies na de vaststelling ontwikkeld in alle talen. Er wordt gesproken over vereenvoudiging van dit proces door reeds geconsolideerde teksten te gebruiken tijdens het vaststellingsproces.

[23] De hulpmiddelen van de Commissie in de vorm van Solvit en Uw Europa – Advies, beschikken over databases met gevallen die nuttig bewijs kunnen leveren.

[24] Er wordt begin 2014 actie ondernomen in het kader van de herziening van richtsnoeren voor evaluaties en effectbeoordelingen.

[25] Deze gebieden worden in 2014 gedefinieerd.

[26] Zie bv.: "The Midas Touch: Gold-plating of EU employment directives in UK law", London, Institute of Directors, juni 2013.

[27] Onder ‘subsidiariteit’ wordt verstaan: het beginsel dat actie moet worden ondernomen op het overheidsniveau waar dat het meest doeltreffend is, wat inhoudt dat actie niet moet worden ondernomen op EU-niveau als die actie doeltreffender en efficiënter kan worden uitgevoerd op internationaal, nationaal, regionaal of lokaal niveau. Overeenkomstig het evenredigheidsbeginsel moet actie die wordt genomen op een overheidsniveau evenredig zijn met de toepasselijke doelstellingen en niet leiden tot overregulering.

[28] Het in SWD(2013)60 gepresenteerde kmo-scorebord zal worden samengevoegd tot een enkel REFIT-scoreboard.

BIJLAGE

REFIT-initiatieven

In deze bijlage worden de voorstellen gepresenteerd die voortkomen uit het REFIT-programma voor wat betreft nieuwe initiatieven om kosten te verminderen, regelgeving te vereenvoudigen, beter te voldoen aan beleidsdoelstellingen en het behalen van de voordelen van EU-regelgeving, evenals initiatieven om verouderde wetten te herroepen en om voorstellen die in behandeling zijn, te herroepen of om af te zien van actie op gebieden waar dit niet passend is of waar er onvoldoende bewijs beschikbaar is ter ondersteuning van wetgevend optreden. Wetgevingsinitiatieven van de Commissie met aanzienlijke gevolgen moeten worden geëvalueerd en er moet een effectbeoordeling voor worden uitgevoerd overeenkomstig het slimme regelgevingsbeleid van de Commissie.

De initiatieven worden gepresenteerd in vier hoofdcategorieën:

1. Commissievoorstellen voor vereenvoudiging en lastenverlichting die in behandeling zijn en in afwachting zijn van goedkeuring door de medewetgever;

2. Nieuwe initiatieven van de Commissie voor vereenvoudiging, vermindering van regelgevingskosten en consolidatie van wetgeving;

3. Gebieden waarop wetgeving verouderd is en waarvoor de Commissie een voorstel indient tot herroeping, voorstellen die de Commissie zal dienen voor intrekking en geplande initiatieven die niet zullen worden doorgezet;

4. Geschiktheidscontroles en evaluaties die zich richten op de vermindering van regelgevingskosten en lastenverlichting (gepland en in uitvoering).

1. Commissievoorstellen voor vereenvoudiging en lastenverlichting die in behandeling zijn en in afwachting zijn van goedkeuring door de medewetgever

Gezondheid en consumentenbeleid

· Voorstel voor een verordening betreffende de veiligheid van consumentenproducten[1] en een verordening betreffende markttoezicht[2] ter introductie van een duidelijkere set aan regels, waarbij overlappingen worden weggenomen en ter codificatie van bepaalde vrijstellingen van verslagleggingsvereisten;

· Voorstel voor herziening van de richtlijn betreffende klinische proeven[3] waarin gestroomlijnde autorisatieprocedures en vereenvoudigde verslagleggingsvereisten worden voorgesteld;

· Voorstellen voor een nieuwe wet betreffende diergezondheid[4], ter vervanging van 37 wetgevingshandelingen, voor een nieuwe verordening betreffende plantgezondheid[5], ter vervanging van 7 wetgevingshandelingen, voor een nieuwe wet betreffende teeltmateriaal, ter vervanging van 12 wetgevingshandelingen en voor een nieuwe verordening betreffende officiële controles in de landbouw-levensmiddelenketen, ter vervanging van 10 wetgevingshandelingen[6].

Milieu

· Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2011/92/EU betreffende de milieueffectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten;

· Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1013/2006 betreffende de overbrenging van afvalstoffen.

Interne markt en diensten

· Voorstel van de Commissie betreffende de wijziging van Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties[7];

· Voorstel van de Commissie tot wijziging van de richtlijnen betreffende overheidsopdrachten (Richtlijn 2004/18/EG en Richtlijn 2004/17/EG)[8];

· Voorstel van de Commissie betreffende Europese langetermijninvesteringsfondsen[9].

Justitie

· Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (algemene verordening gegevensbescherming)[10];

· Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende pakketreizen en geassisteerde reisarrangementen, houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 2006/2004 en van Richtlijn 2011/83/EU, en intrekking van Richtlijn 90/314/EEG van de Raad[11].

Binnenlandse zaken

· Voorstel van de Commissie voor de herschikking van de richtlijn betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van onderdanen van derde landen met het oog op onderzoek, studie, scholierenuitwisseling, bezoldigde en onbezoldigde stages , vrijwilligerswerk of au-pairactiviteiten[12].

Maritieme zaken en visserij

· Voorstel van de Commissie voor hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid[13];

· Voorstel van de Commissie houdende een gemeenschappelijk marktordening voor visserijproducten en aquacultuurproducten[14].

Energie

· Communautair systeem voor de registratie van vervoerders van radioactief materiaal ter vervanging van nationale verslagleggings- en autorisatieprocedures door een uniek registratiesysteem ter vereenvoudiging van procedures waarbij hoge beschermingsniveaus tegen straling verzekerd blijven[15];

· Consolidatie van de basisveiligheidsnormen op het gebied van stralingsbescherming en verwante richtlijnen[16].

Begroting

· Voorstel van de Commissie voor nieuwe eigen middelen op basis van de btw[17].

Belastingen en douane

· Gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting (CCCTB).

Handel

· Voorstel van de Commissie voor een verordening houdende wijziging van de verordening betreffende de bescherming tegen invoer met dumping en invoer met subsidiëring[18].

Mobiliteit en vervoer

· Voorstel tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3821/85 betreffende het controleapparaat in het wegvervoer (tachograaf).

Opmerking: Meerdere door de Commissie ingediende voorstellen in het kader van het meerjarig financieel kader zijn in behandeling en wachten op goedkeuring door de medewetgever. Het gaat om voorstellen over landbouw en plattelandsontwikkeling, gezondheid, consumentenbeleid, fondsen voor interne veiligheid, fondsen voor asiel en migratie, maritieme zaken en visserij, ontwikkelingssamenwerking, humanitaire hulp en burgerbescherming en uitbreiding.[19]

2. Nieuwe initiatieven van de Commissie voor vereenvoudiging, vermindering van regelgevingskosten en consolidatie van wetgeving

Werkgelegenheid

· Consolidatie van drie richtlijnen op het gebied van de informatie en de raadpleging van werknemers, onder voorbehoud van de raadpleging van sociale partners.[20]

Gezondheid en consumentenbeleid

· Herziening van de wetgeving betreffende levensmiddelenhygiëne ter consolidatie van de hygiënebepalingen, vereenvoudiging van procedures en versterking van een flexibele aanpak voor kmo’s;

· Consolidatie van zoötechnische wetgeving;

· Vereenvoudiging van de wetgeving betreffende diergeneesmiddelen.

Statistische berekeningen

· Kaderverordeningen integrerende ondernemingsstatistieken (FRIBS) en sociale statistische berekeningen[21];

· Hervorming van het systeem voor enquêtes betreffende boerderijen.

Binnenlandse zaken

· Vereenvoudiging en stroomlijning van de visumcode[22];

· Codificatie van de Schengengrenscode[23].

Justitie

· Consolidatie en samenvoeging van wetgeving betreffende consumentenrechten en advertenties, afhankelijk van de resultaten van een gezondheidstest[24];

· Herziening van wetgeving betreffende de Europese procedure voor geringe vorderingen[25];

· Richtlijn 2006/114/EG inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame.

Interne markt en diensten

· Herziening van UCITS[26];

· Codificatie van acht richtlijnen op het gebied van ondernemingsrecht[27].

Belastingen en douane

· Introductie van een standaard btw-aangifte voor de EU in alle lidstaten.

Landbouw

· Vereenvoudiging van de regels voor staatssteun in de landbouwsector[28];

· Herziening en vereenvoudiging van het juridisch kader voor biologische landbouw[29].

Handel

· Codificatie van 26 verordeningen van de Raad na de goedkeuring van twee wijzigingsverordeningen[30] waarmee handelswetgeving in lijn wordt gebracht met het VWEU;

· Uitvoer voor de terugwinning van niet-gevaarlijke afvalstoffen: de bijwerking van Verordening (EG) nr. 1418/2007[31] vereenvoudigt procedures en vermindert de administratieve lasten;

Mobiliteit en vervoer

Vereenvoudiging van cabotageregels in het wegvervoer[32].

Mededingingsbeleid

· Herziening van de verordening van de Commissie tot tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 139/2004[33] van de Raad ter introductie van een vereenvoudigde procedure voor concentratiecontrole [mededinging].

Maritieme zaken en visserij

· Verordening betreffende vismachtigingen;

· Technische maatregelen voor de bescherming van mariene organismen.

3. Gebieden waarop de Commissie zal voorstellen of overweegt wetgeving te herroepen, voorstellen die in behandeling zijn, in te trekken of waarop initiatieven niet zullen worden doorgezet

Milieu

· Intrekking van een voorstel voor een kaderrichtlijn voor de bodem[34];

De Commissie merkt op dat het voorstel acht jaar in behandeling is geweest en dat in die periode geen effectieve actie is tot stand gekomen. Daarom zal zij nauwgezet nagaan of de doelstelling van het voorstel, waartoe de Commissie zich nog steeds verbindt, gemakkelijker kan worden bereikt door het voorstel te handhaven, dan wel door het in te trekken, en op die manier de weg te bereiden voor een alternatief initiatief in het volgende mandaat. Deze beoordeling zal afhangen van de haalbaarheid van een goedkeuring vóór de Europese verkiezingen.

· Intrekking van een voorstel voor toegang tot de rechtspraak op milieugebied[35].

Werkgelegenheid

· Tijdens het huidige mandaat zal de Commissie geen wetgeving voorstellen op het gebied van de gezondheid en veiligheid op de werkvloer voor kappers, stoornissen in het voortbewegingsapparaat en schermweergaven, meeroken en kankerverwekkende en mutagene stoffen.

Ondernemingen en Industrie

· Herroeping van Richtlijn 1999/45/EG inzake de indeling, de verpakking en het kenmerken van gevaarlijke preparaten.

Gezondheid en consumentenbeleid

· Intrekking van twee voorstellen betreffende publieksvoorlichting over receptplichtige geneesmiddelen[36];

· Herroeping van een richtlijn van de Raad betreffende de bijstand aan de Commissie en de samenwerking van de lidstaten bij het wetenschappelijk onderzoek van vraagstukken in verband met levensmiddelen[37].

Statistische berekeningen

· Herroeping van de verordening betreffende staalstatistieken[38];

· Intrekking van een voorstel voor een verordening inzake Europese statistieken over veiligheid voor criminaliteit (COM(2011) 335).

Binnenlandse zaken

· Herroeping van een besluit van de Raad inzake een regeling voor samenwerking tussen de financiële inlichtingeneenheden van de lidstaten bij de uitwisseling van gegevens[39];

Interne markt en diensten

· Intrekking van voorstellen in de wetgevingsprocedure betreffende de wettelijke bescherming van ontwerpen en het communautair octrooi (octrooivoorstel is omgezet in verbeterde samenwerking);

· Intrekking van het voorstel voor een verordening van de Raad betreffende een statuut voor een Europese besloten vennootschap[40].

Belastingen

· Intrekking van het voorstel voor een richtlijn tot vereenvoudiging van de btw-verplichtingen[41].

Mobiliteit en vervoer

· Herroeping van Richtlijn 2007/38/EG betreffende de uitrusting met spiegels van vrachtwagens;

· Herroeping van Richtlijn 2009/33/EG inzake de bevordering van schone en energiezuinige wegvoertuigen;

· Intrekking van het voorstel in de wetgevingsprocedure betreffende rijbewijzen waarin de functie van bestuurderskaart is geïntegreerd.

Energie

· Herroeping van de beschikking van de Raad tot vaststelling van een communautaire doelstelling inzake een beperking van het verbruik van energie in geval van moeilijkheden bij de voorziening met ruwe aardolie en aardolieproducten en uitvoeringswetgeving[42].

Ontwikkelingssamenwerking

· De Commissie dient geen voorstel in voor een nieuwe voedselfaciliteit van de Europese Unie; Dit instrument verstrijkt aan het eind van 2013.

4. Gezondheidstests, evaluaties en andere verslagen ter boordeling van de mogelijkheden voor vereenvoudiging, vermindering van regelgevingskosten en lastenverlichting

Milieu

Geplande gezondheidstests en evaluaties:

· Gezondheidstest voor Natura 2000[43], voor het Eco-label van de EU[44] en EMAS[45];

· Stroomlijning van verslagleggingsvereisten in de milieusector die van toepassing zijn op de beginselen van gestructureerde tenuitvoerleggings- en informatiekaders;

· Evaluaties van het Europees register inzake de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen (EPRTR), van wetgeving met betrekking tot het houden van wilde dieren in dierentuinen en met betrekking tot het Verdrag van Aarhus (in afwachting van een arrest van het Hof van Justitie).

Lopende gezondheidstests en evaluaties:

· Gezondheidstests betreffende het afvalstoffenbeleid[46];

· Evaluaties van wetgeving met betrekking tot omgevingsgeluid, de uitstoot van vluchtige organische stoffen, milieuaansprakelijkheid en infrastructuur voor ruimtelijke informatie.[47]

Werkgelegenheid

Geplande evaluaties:

· Evaluaties van wetgeving betreffende informatieverplichtingen voor werkgevers met betrekking tot arbeidscontracten.

Lopende evaluaties:

· Evaluatie van wetgeving op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk[48];

· Richtlijn 2008/104/EG99 betreffende uitzendarbeid;

· Richtlijnen 97/81/EG97 inzake deeltijdarbeid en 99/70/EG98 inzake arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.

Gezondheid en consumentenbeleid

Geplande gezondheidstests en evaluaties:

· Gezondheidstest voor Verordening (EG) nr. 178/2002 (verordening houdende algemene levensmiddelenwetgeving).

Ondernemingen en Industrie

Geplande gezondheidstests, cumulatieve kostenbeoordelingen en evaluaties:

· Gezondheidstests voor de belangrijkste wetgeving betreffende chemische stoffen die niet onder REACH vallen evenals verwante aspecten van wetgeving die van toepassing zijn op downstream-industrieën;

· Evaluaties van de machinerichtlijn en wetgeving betreffende vuurwapens;

· Cumulatieve kostenbeoordelingen op de gebieden van chemische industrie en op bosbouw gebaseerde industrieën (houtbewerking, meubels, pulp/papier en printen).

Lopende/voltooide gezondheidstests en evaluaties:

· Evaluatie van regelgeving betreffende de interne markt voor industrieproducten;

· Gezondheidstest betreffende het typegoedkeuringssysteem voor motorvoertuigen en de olieraffinaderijsector;

· Cumulatieve kostenbeoordeling van de aluminiumsector;

· Een cumulatieve kostenbeoordeling van de staalsector is in 2013 uitgevoerd.

Energie

Geplande evaluaties:

· Evaluatie van de richtlijn betreffende hernieuwbare energie[49].

Binnenlandse zaken

Geplande gezondheidstests en evaluaties:

· Gezondheidstest van wetgeving betreffende legale migratie;

· Evaluatie van het Visuminformatiesysteem[50], Frontex[51], met inbegrip van snelle-grensinterventieteams[52], en wetgeving betreffende verblijfstitels voor slachtoffers van mensensmokkel[53].

Lopende evaluaties:

· Uitgebreid evaluatieverslag van de kaderbesluiten van de Raad ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit en inzake terrorismebestrijding[54].

Justitie

Geplande gezondheidstests en evaluaties:

· Gezondheidstest met betrekking tot de mogelijke noodzaak van consolidatie en samenvoeging van wetgevingshandelingen in verband met consumentenrechten en adverteren (zie hiervoor);

· Evaluatie van wetgeving betreffende gelijke behandeling op het gebied van de sociale zekerheid[55];

· Evaluatie van wetgeving betreffende een Europese executoriale titel voor niet-betwiste schuldvorderingen[56].

Interne markt en diensten

Geplande evaluaties:

· Verordening (EG) nr. 1606/2002 betreffende de toepassing van internationale standaarden voor jaarrekeningen;

· Richtlijn nr. 2007/66/EG betreffende nieuwe beroepsprocedures;

· Wetgeving op het gebied van financiële diensten[57];

· Richtlijn 83/653 betreffende handelsagenten.

Belastingen en douane

Geplande evaluaties:

· Evaluaties van de richtlijn betreffende de structuur en tarieven van accijnzen van toepassing op verwerkte tabak en van algemene accijnsregelingen.

Handel

Geplande evaluaties:

· Uitgebreid tenuitvoerleggingsverslag van de verordening betreffende EU-uitvoercontroles, met inbegrip van herziening van de verordening voor tweeërlei gebruik (Verordening (EG) nr. 428/2009) (verplicht uit hoofde van de basiswet en het beleid betreffende uitvoercontroles); In het geplande verslag worden opties gepresenteerd voor hervorming en vereenvoudiging;

· Evaluatie van Verordening (EG) nr. 953/2003 van de Raad van 26 mei 2003 ter voorkoming van verlegging van het handelsverkeer in bepaalde belangrijke geneesmiddelen naar de Europese Unie.

Mobiliteit en vervoer

Geplande evaluaties:

· Evaluatie van Richtlijn 2004/54/EG betreffende de veiligheid van tunnels;

· Evaluatie van de richtlijn betreffende gecombineerd vervoer[58];

· Evaluatie van de wetgeving betreffende de veiligheid van passagiersschepen[59];

· Voortgezette werkzaamheden voor de definitie en tenuitvoerlegging van luchtvaartveiligheid voor de niet-commerciële sector[60].

Overige gebieden

Lopende evaluaties:

· Evaluatie van de Europese consensus over humanitaire hulp: het beleidskader voor samenwerking tussen de EU en de lidstaten [humanitaire hulp en burgerbescherming].

Geplande evaluaties:

· Evaluatie van de richtlijn betreffende privacy en elektronische communicatie[61] [communicatienetwerken, inhoud en technologie];

· Evaluatie van de richtlijn audiovisuele mediadiensten[62] [communicatienetwerken, inhoud en technologie];

· Evaluatie van de concentratieverordening: verwijzingssysteem en minderheidsaandeelhouders [mededinging].

[1] COM(2013) 78 final.

[2] COM(2013) 74 final.

[3] COM(2012) 369 final.

[4] COM(2013) 260 final.

[5] COM(2013) 267 final.

[6] COM(2013) 265 final.

[7] COM(2011) 883.

[8] COM(2011) 896 en COM(2011) 895.

[9] COM(2013) 462 final.

[10] COM(2012) 11.

[11] COM(2013) 512.

[12] COM(2013) 151.

[13] COM(2011) 425.

[14] COM(2011) 416.

[15] COM(2011) 518.

[16] COM(2012) 242.

[17] COM(2011) 737, 739 en 740. Overeenkomstig de conclusies van de Europese Raad van juli 2013 blijft het huidige systeem behouden tijdens het volgende meerjarig financieel kader. Op 4 september heeft de Commissie een ontwerp van een gezamenlijke verklaring goedgekeurd betreffende eigen middelen die deel uitmaakt van de politieke overeenkomst tussen de Raad en het Europees Parlement. Daarin wordt voorzien in de oprichting van een groep op hoog niveau die een algemene beoordeling zal uitvoeren van het systeem van eigen middelen.

[18] Voorstel van de Commissie (COM(2013) 192) voor een verordening tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1225/2009 van de Raad betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap en Verordening (EG) nr. 597/2009 betreffende bescherming tegen invoer met subsidiëring uit landen die geen lid van de Europese Gemeenschap zijn.

[19] Zie voor referenties SWD(2013) 401 final.

[20] Dit betreft Richtlijn 98/59/EG betreffende collectief ontslag, Richtlijn 2001/23/EG betreffende de overgang van ondernemingen en Richtlijn 2002/14/EG tot vaststelling van een algemeen kader betreffende de informatie en de raadpleging van werknemers in de EG.

[21] De herziening van sociale statistische berekeningen is afhankelijk van ontwikkelingen binnen het Europees statistisch systeem.

[22] Verordening (EG) nr. 810/2009 tot vaststelling van een gemeenschappelijke visumcode.

[23] Verordening (EG) nr. 562/2006 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een communautaire code betreffende de overschrijding van de grenzen door personen.

[24] Richtlijn 2005/29/EG betreffende oneerlijke handelspraktijken van ondernemingen jegens consumenten, Richtlijn 1999/44/EG betreffende bepaalde aspecten van de verkoop van en de garanties voor consumptiegoederen en Richtlijn 93/13/EG betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten.

[25] Verordening (EG) nr. 861/2007 van het Europees Parlement en de Raad van 11 juli 2007.

[26] Richtlijn 2009/65/EG.

[27] Richtlijnen 82/891/EEG, 89/666/EEG, 2005/56/EEG, 2009/101/EG, 2009/102/EG, 2011/35/EU, 2012/17/EU en 2012/30/EU.

[28] Voor de toekomstige ‘de minimis’-regelgeving wordt momenteel een effectbeoordeling uitgevoerd met het oog op de goedkeuring van de verordening tegen eind 2013. De effectbeoordeling voor het resterende pakket voor staatssteun (d.w.z. richtsnoeren voor staatssteun en de verordeningen betreffende groepsvrijstellingen en kennisgevingsformulieren) wordt voorzien voor begin 2014. Goedkeuring van de nieuwe richtsnoeren en verordeningen staat gepland voor juli 2014.

[29] De herziening van de wetgeving betreffende de biologische landbouw zal zich richten op inconsistenties, hiaten en ineffectieve maatregelen, eenvoudigere regels en lagere regelgevingskosten. De effectbeoordeling staat gepland voor herfst 2013 en de goedkeuring van de voorstellen door de Commissie is voorzien voor het eerste kwartaal van 2014.

[30] COM(2011) 82 en COM(2011) 349.

[31] Verordening (EG) nr. 1418/2007 van de Commissie van 29 november 2007 betreffende de uitvoer, met het oog op terugwinning, van bepaalde in bijlage III of III A bij Verordening (EG) nr. 1013/2006 van het Europees Parlement en de Raad genoemde afvalstoffen naar bepaalde landen waarop het OESO-besluit betreffende het toezicht op de grensoverschrijdende overbrenging van afvalstoffen niet van toepassing is.

[32] Verordening (EG) nr. 1072/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels voor de toegang tot de markt voor internationaal goederenvervoer over de weg.

[33] Verordening (EG) nr. 139/2004 van de Raad van 20 januari 2004 betreffende de controle op concentraties van ondernemingen (de „EG-concentratieverordening”).

[34] COM(2006) 232.

[35] De Commissie zal nagaan of er andere manieren zijn om haar verplichtingen namens het Verdrag van Aarhus na te komen en voert een effectbeoordeling uit in afwachting van een beslissing van het EHJ

[36] COM(2012) 48 en COM(2012) 49.

[37] PB L 52 van 4.1.1993, blz. 18.

[38] Verordening (EG) nr. 48/2004.

[39] Besluit nr. 2000/642/JBZ van de Raad van 17 oktober 2000. Tijdstip afhankelijk van de goedkeuring en tenuitvoerlegging van het voorstel voor een richtlijn betreffende de bestrijding van witwassen, aangenomen door de Commissie op 5.2.2013, waardoor besluit 2000/642/JBZ overbodig wordt.

[40] COM(2008) 396. De Commissie overweegt de indiening van een nieuw voorstel op dit gebied.

[41] COM(2004) 728 definitief van 29 oktober 2004.

[42] Beschikking van de Raad tot vaststelling van een communautaire doelstelling inzake een beperking van het verbruik van energie in geval van moeilijkheden bij de voorziening met ruwe aardolie en aardolieproducten en uitvoeringswetgeving (+ Uitvoeringsbeschikking nr. 79/639 van de Commissie).

[43] Richtlijnen 92/43/EG en 2009/147/EG. Deze gezondheidstest wordt georganiseerd als begeleiding bij de krachtens de wetgeving vereiste evaluatie, met eerbiediging van de in die richtlijnen gestelde termijnen.

[44] Verordening (EG) nr. 66/2010.

[45] Verordening (EG) nr. 1221/2009.

[46] Omvattende: Richtlijn 86/278/EEG (zuiveringsslib), Richtlijn 94/62/EG (verpakking en verpakkingsafval), Richtlijn 96/59/EG (PCB’s/PCT’s), Richtlijn 2000/53/EG (autowrakken) en Richtlijn 2006/66/EG (batterijen en accu’s).

[47] Richtlijn 2002/49/EG inzake de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai; evaluatie van Richtlijn 2009/126/EG van 21 oktober 2009 inzake fase II-benzinedampterugwinning tijdens het bijtanken van motorvoertuigen in benzinestations; Richtlijn 2004/35/EG betreffende milieuaansprakelijkheid met betrekking tot het voorkomen en herstellen van milieuschade; Richtlijn 2007/2/EG tot oprichting van een infrastructuur voor ruimtelijke informatie in de Gemeenschap (Inspire).

[48] Kaderrichtlijn 89/391/EEG en 23 verwante richtlijnen.

[49] Richtlijn 2009/28/EG van 23 april 2009 ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen en houdende wijziging en intrekking van de Richtlijn 2001/77/EG en Richtlijn 2003/30/EG.

[50] Verordening (EG) nr. 767/2008 en Besluit van de Raad nr. 2004/512.

[51] Verordening (EG) nr. 2007/2004 van de Raad tot oprichting van een Europees agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie (Frontex).

[52] Verordening (EG) nr. 863/2007 tot instelling van een mechanisme voor de oprichting van snelle-grensinterventieteams en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2007/2004 van de Raad wat betreft dat mechanisme en de regeling van taken en bevoegdheden van uitgezonden functionarissen.

[53] Richtlijn 2004/81/EG van de Raad betreffende de verblijfstitel die in ruil voor samenwerking met de bevoegde autoriteiten wordt afgegeven aan onderdanen van derde landen die het slachtoffer zijn van mensenhandel of hulp hebben gekregen bij illegale immigratie. Voor deze richtlijn en Richtlijn 2011/36/EU met betrekking tot de bestrijding van mensenhandel wordt overwogen over te gaan tot samenvoeging.

[54] Kaderbesluit 2008/841/JBZ van de Raad en Kaderbesluit 2008/919/JBZ van de Raad tot wijziging van Kaderbesluit 2002/475/JBZ.

[55] Richtlijn 79/7/EEG van de Raad betreffende de geleidelijke tenuitvoerlegging van het beginsel van gelijke behandeling van mannen en vrouwen op het gebied van de sociale zekerheid.

[56] Verordening (EG) nr. 805/2004 van 21 april 2004 tot invoering van een Europese executoriale titel voor niet-betwiste schuldvorderingen.

[57] Deze evaluatie staat gepland voor de middellange termijn.

[58] Richtlijn 92/106/EEG van de Raad van 7 december 1992 houdende vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor bepaalde vormen van gecombineerd vervoer tussen lidstaten, Publicatieblad L 368, 17.12.1992, blz. 38-42.

[59] Richtlijn 2009/45/EG van het Europees Parlement en de Raad van 6 mei 2009 inzake veiligheidsvoorschriften en –normen voor passagiersschepen (herschikking), Publicatieblad L 163, 25.06.2009, blz. 1-40.

[60] Basisverordening (Verordening (EG) nr. 216/2008) voor de Europese luchtvaartveiligheid.

[61] Richtlijn 2009/136/EG van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2009 tot wijziging van Richtlijn 2002/22/EG inzake de universele dienst en gebruikersrechten met betrekking tot elektronischecommunicatienetwerken en -diensten, Richtlijn 2002/58/EG betreffende de verwerking van persoonsgegevens en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer in de sector elektronische communicatie en Verordening (EG) nr. 2006/2004 betreffende samenwerking tussen de nationale instanties die verantwoordelijk zijn voor handhaving van de wetgeving inzake consumentenbescherming.

[62] Richtlijn 2010/13/EU. Er is recentelijk een raadpleging gehouden over de kernaspecten van de richtlijn audiovisuele mediadiensten. Er is een afzonderlijke raadpleging gehouden over de onafhankelijkheid van regulerende organen op het gebied van audiovisuele media (artikel 30 van de richtlijn), waarvan momenteel een beoordeling wordt gemaakt.

Top