EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0869

Voorstel voor een beschikking van de Raad betreffende de richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten

/* COM/2008/0869 def. - CNS 2008/0252 */

52008PC0869

Voorstel voor een beschikking van de Raad betreffende de richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten /* COM/2008/0869 def. - CNS 2008/0252 */


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 28.1.2009

COM(2008) 869 definitief

2008/0252 (CNS)

Voorstel voor een

BESCHIKKING VAN DE RAAD

betreffende de richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten

(door de Commissie ingediend)

TOELICHTING

De hernieuwde Lissabonstrategie, die in 2005 van start is gegaan, is gebaseerd op een driejarige governancecyclus met een pakket geïntegreerde richtsnoeren die economische, sociale en milieuaspecten omvatten.

Op basis van de geïntegreerde richtsnoeren die in 2008 werden goedgekeurd als onderdeel van de tweede driejarige cyclus van de hernieuwde Lissabonstrategie[1] en die tot 2010 geldig zullen blijven, stellen de lidstaten hun nationale hervormingsprogramma's op met hun strategieën voor groei en werkgelegenheid. De beoordeling door de Commissie van de tenuitvoerlegging van de werkgelegenheidsstrategieën in de nationale hervormingsprogramma's is te vinden in het gezamenlijk verslag over de werkgelegenheid en in het voorstel voor landenspecifieke aanbevelingen, dat door de Commissie overeenkomstig artikel 128, lid 1, van het EG-Verdrag wordt goedgekeurd.

Uit de beoordeling blijkt dat er in de lidstaten structurele hervormingen worden doorgevoerd en dat die in 2007 in de EU hebben bijgedragen tot een daling van de werkloosheid en een toename van de werkgelegenheid. Als gevolg van de financiële, banken- en kredietcrisis zijn de economische vooruitzichten in de tweede helft van 2008 echter radicaal veranderd. Ramingen duiden voor 2009 op een lagere of zelfs negatieve werkgelegenheidsgroei en een toenemende werkloosheid in de EU.

De werkgelegenheidsrichtsnoeren bieden een kader dat beleidsoriëntaties en algemene doelstellingen voor de lidstaten en de EU verschaft. Binnen de richtsnoeren kunnen de lidstaten het accent leggen op hun specifieke behoeften, die van land tot land kunnen verschillen en met de conjunctuurcyclus kunnen veranderen. De prioriteiten in de richtsnoeren voor de middellange termijn blijven dus hun geldigheid behouden:

- meer mensen op de arbeidsmarkt krijgen en houden, het arbeidsaanbod vergroten en de sociale zekerheid moderniseren;

- het aanpassingsvermogen van werknemers en ondernemingen verbeteren;

- meer gaan investeren in menselijk kapitaal, d.w.z. in beter onderwijs en betere vaardigheden.

Volgens het Europees economisch herstelplan[2] vereist de huidige economische en financiële crisis onmiddellijk maatregelen en moet tegelijkertijd verder worden gegaan met de agenda voor structurele hervormingen en met de doelstellingen voor de lange en middellange termijn. Twee beleidsprioriteiten vergen onmiddellijk handelen: verbetering van de inzetbaarheid door flexizekerheid, ook voor de meest kwetsbare groepen, en verbetering van de vaardigheden en hun afstemming op de behoeften van de arbeidsmarkt. De beleidsantwoorden zijn te vinden in de huidige werkgelegenheidsrichtsnoeren.

- Flexizekerheid is een geïntegreerde benadering die erop gericht is het aanpassingsvermogen van werknemers en ondernemingen te verbeteren en ervoor te zorgen dat de EU profijt kan trekken van de mondialisering. Sommige aspecten van flexizekerheid zijn op de korte termijn zelfs nog belangrijker: versterking van de activeringsprogramma's voor met name laaggeschoolden; meer arbeidsplaatssubsidies en korte opleidingen voor kwetsbare groepen en degenen die het meeste risico lopen langdurig werkloos te worden; aanbod van (her)scholing en nieuwe vaardigheden in de minder getroffen sectoren; adequate sociale bescherming die inkomenszekerheid en arbeidsprikkels biedt en de koopkracht handhaaft; geharmoniseerde arbeidsovereenkomsten die tot minder segmentatie leiden en aan de verleiding helpen weerstaan om "flexibele" overeenkomsten te creëren. Tegelijkertijd is ook de sociale dialoog – een noodzakelijke component van een geslaagd flexizekerheidsbeleid – onder de huidige economische omstandigheden van essentieel belang.

- Er zijn massale inspanningen ter verbetering van de vaardigheden op alle kwalificatieniveaus nodig om de demografische en technologische veranderingen het hoofd te bieden en te profiteren van de overgang naar een koolstofarme economie, maar ook om de EU in crisistijden weer op de weg naar herstel te helpen. Op de kortere termijn, nu de werkgelegenheidsvooruitzichten verslechteren, is het ook van fundamenteel belang de vaardigheden van mensen en de beschikbare banen beter op elkaar af te stemmen. Werklozen, ook de kwetsbare groepen, moeten worden toegerust met de vaardigheden waarnaar op de huidige arbeidsmarkt vraag is. In dit verband is het belangrijk op toekomstige behoeften aan vaardigheden te anticiperen, niet in het minst om het economisch herstel voor te bereiden. Voor de openbare diensten voor arbeidsvoorziening, de sociale partners en de universiteiten is een belangrijke rol weggelegd bij het anticiperen op de behoeften aan vaardigheden, bij de verbetering van de afstemming daarvan op de arbeidsmarkt en bij maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen over de juiste vaardigheden beschikken. Het initiatief inzake nieuwe vaardigheden voor nieuwe banen[3] zal hiertoe bijdragen.

- In dit opzicht moet de koppeling tussen de werkgelegenheidsrichtsnoeren en het Europees Sociaal Fonds (ESF) verder worden versterkt. Het ESF kan in reactie op de economische crisis directe maatregelen van de lidstaten op het gebied van flexizekerheid en vaardigheden financieren, alsook gericht steun verlenen voor de meest kwetsbare groepen. Het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering zal de lidstaten verder helpen bij de ondersteuning van ontslagen werknemers en bij het aan het werk houden van geschoolde werknemers die nodig zijn wanneer het economisch herstel inzet.

In deze crisisperiode blijven de algemene doelstellingen en prioriteiten in de huidige werkgelegenheidsrichtsnoeren hun geldigheid behouden en blijven het beleid en de hervormingsagenda relevant. Krachtens artikel 128, lid 2, dient de geldigheid daarvan voor 2009 na raadpleging van het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Comité van de Regio's en het Comité voor de werkgelegenheid bij een beschikking van de Raad te worden bevestigd.

2008/0252 (CNS)

Voorstel voor een

BESCHIKKING VAN DE RAAD

betreffende de richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 128, lid 2,

Gezien het voorstel van de Commissie[4],

Gezien het advies van het Europees Parlement[5],

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité[6],

Gezien het advies van het Comité van de Regio's[7],

Gezien het advies van het Comité voor de werkgelegenheid,

Overwegende hetgeen volgt:

1. De in 2005 hernieuwde Lissabonstrategie heeft de nadruk gelegd op groei en werkgelegenheid. De werkgelegenheidsrichtsnoeren van de Europese werkgelegenheidsstrategie en de globale richtsnoeren voor het economisch beleid werden als integraal pakket goedgekeurd, waarbij de Europese werkgelegenheidsstrategie het belangrijkste instrument is voor de tenuitvoerlegging van de werkgelegenheids- en arbeidsmarktdoelstellingen van de Lissabonstrategie.

2. Uit het onderzoek van de nationale hervormingsprogramma's van de lidstaten, dat in het gezamenlijke ontwerpverslag over de werkgelegenheid is opgenomen, blijkt dat de lidstaten alle mogelijke inspanningen moeten blijven richten op de volgende prioritaire gebieden: meer mensen op de arbeidsmarkt krijgen en houden; het arbeidsaanbod vergroten en de sociale zekerheid moderniseren; het aanpassingsvermogen van werknemers en ondernemingen verbeteren; en investeringen in menselijk kapitaal verhogen door middel van beter onderwijs en verbetering van de vaardigheden.

3. Gezien de huidige economische crisis moeten de richtsnoeren ook dienen als middel om het hoofd te bieden aan de directe uitdagingen van toenemende werkloosheid en sociale uitsluiting. Het beleid voor de directe termijn omvat een geïntegreerd flexizekerheidsbeleid om de overgang naar werk te vergemakkelijken door een betere afstemming van vraag en aanbod van werk en verbetering van de vaardigheden.

4. In het licht van het onderzoek van de nationale hervormingsprogramma's door de Commissie dient het accent te worden gelegd op de doeltreffende en tijdige uitvoering, waarbij bijzondere aandacht moet worden besteed aan de overeengekomen doelstellingen en referentiewaarden, en de inschakeling van de sociale partners.

5. De in 2008 goedgekeurde werkgelegenheidsrichtsnoeren zijn drie jaar geldig, en mogen tussen nu en eind 2010 slechts in zeer beperkte mate worden aangepast.

6. De lidstaten dienen bij de tenuitvoerlegging van de werkgelegenheidsrichtsnoeren na te gaan in hoeverre van het Europees Sociaal Fonds gebruikgemaakt kan worden.

7. Gezien het geïntegreerde karakter van het richtsnoerenpakket dienen de lidstaten de globale richtsnoeren voor het economisch beleid volledig ten uitvoer te leggen,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING VASTGESTELD:

Artikel 1

De richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten, als vastgesteld in de bijlage bij beschikking van de Raad van 15 juli 2008 betreffende de richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten[8], worden gehandhaafd voor 2009 en de lidstaten houden er rekening mee in hun werkgelegenheidsbeleid .

Artikel 2

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel,

Voor de Raad

De voorzitter [pic][pic][pic]

[1] Beschikking 2008/618/EG van de Raad van 15 juli 2008 betreffende de richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten (PB L 198 van 26.7.2008, blz. 47-54).

[2] COM(2008) 800.

[3] COM(2008) XXX.

[4] PB C […] van […], blz. […].

[5] PB C […] van […], blz. […].

[6] PB C […] van […], blz. […].

[7] PB C […] van […], blz. […].

[8] Beschikking 2008/618/EG van de Raad van 15 juli 2008 betreffende de richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten (PB L 198 van 26.7.2008, blz. 47-54).

Top