Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0211

Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van richtlijn 2006/66/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake batterijen en accu's, alsook afgedankte batterijen en accu’s, en met name van artikel 6, lid 2, inzake het op de markt brengen van batterijen en accu's

/* COM/2008/0211 def. - COD 2008/0081 */

52008PC0211

Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van richtlijn 2006/66/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake batterijen en accu's, alsook afgedankte batterijen en accu’s, en met name van artikel 6, lid 2, inzake het op de markt brengen van batterijen en accu's /* COM/2008/0211 def. - COD 2008/0081 */


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 16.4.2008

COM(2008) 211 definitief

2008/0081 (COD)

Voorstel voor een

RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

tot wijziging van Richtlijn 2006/66/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake batterijen en accu's, alsook afgedankte batterijen en accu’s, en met name van artikel 6, lid 2, inzake het op de markt brengen van batterijen en accu's

(door de Commissie ingediend)

TOELICHTING

1) Achtergrond van het voorstel

- Motivering en doel van het voorstel

Doel van het voorstel is artikel 6, lid 2, van Richtlijn 2006/66/EG te verduidelijken.

- Algemene context

Volgens artikel 6, lid 2, van Richtlijn 2006/66/EG mogen batterijen en accu's die niet aan deze richtlijn voldoen, niet op de markt worden gebracht of dienen zij van de markt te worden genomen. Hieruit zou kunnen worden afgeleid dat batterijen die vóór 26 september 2008 rechtmatig op de markt zijn gebracht, die na die datum nog op de markt zijn en niet aan de vereisten van de richtlijn voldoen, ook van de markt moeten worden genomen.

Een dergelijke interpretatie van dat artikel zou ertoe leiden dat aanzienlijke hoeveelheden batterijen die rechtmatig op de markt zijn gebracht voortijdig als afval moeten worden beschouwd. Dit druist in tegen het beginsel dat de hoeveelheid afval zoveel mogelijk moet worden beperkt en zou ertoe kunnen leiden dat ook apparaten voortijdig als afval moeten worden beschouwd. Een verplichting die batterijen van de markt te halen of in overeenstemming te brengen met de richtlijn zou bovendien extra administratieve lasten voor de lidstaten en de betrokken bedrijfstak veroorzaken. Indien artikel 6, lid 2, niet wordt gewijzigd, moeten batterijen die nog op de markt zijn en niet met de vuilnisbak op wieltjes en chemische symbolen zijn gemarkeerd hetzij worden gemarkeerd, hetzij van de markt worden gehaald. Dit zou betekenen dat ook bepaalde draagbare batterijen met een hoger cadmiumgehalte dan volgens artikel 4 van Richtlijn 2006/66/EG is toegestaan en apparaten die niet voldoen aan de bij artikel 11 van de richtlijn vastgestelde eis dat de batterijen moeten kunnen worden vervangen, van de markt moeten worden genomen.

De inhoud van artikel 6, lid 2, was reeds opgenomen in het aanvankelijke voorstel[1] van de Commissie voor Richtlijn 2006/66/EG. Het was niet de bedoeling van de Commissie dat na 26 september 2008 alle vóór die datum rechtmatig op de markt gebrachte batterijen van de markt zouden worden genomen. De Commissie stelt derhalve voor deze bepaling te verduidelijken en rechtszekerheid te scheppen om te voorkomen dat er discrepanties ontstaan tussen de wetgevingen van de verschillende lidstaten, wat kan leiden tot problemen met de wederzijdse erkenning en tot een verstoring van de interne markt. Aangezien deze verduidelijking voor 26 september 2008 dient te gebeuren, wordt deze wijziging voorgesteld als een ‘fast track action’ ter vermindering van de administratieve lasten.

- Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied

Het voorstel behelst de wijziging van artikel 6, lid 2, van Richtlijn 2006/66/EG.

- Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie

Dit voorstel is één van de fast track actions die zijn opgenomen in de mededeling van de Commissie inzake “Fast track actions 2008 ter verlaging van de administratieve lasten in de Europese Unie”[2].

Voorts sluit het voorstel aan bij de mededeling van de Commissie “Werk maken van duurzaam hulpbronnengebruik - Een thematische strategie inzake afvalpreventie en afvalrecycling”[3], waarvan afvalpreventie één van de belangrijkste doelstellingen is, in overeenstemming met het doel om tot een efficiënter hulpbronnengebruik te komen.

2) Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling

- Raadpleging van belanghebbende partijen

Gelet op de hoogdringendheid van het voorstel en omdat het voorstel louter tot doel heeft één artikel van Richtlijn 2006/66/EG te verduidelijken, heeft geen raadpleging van belanghebbenden plaatsgevonden.

- Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

- Effectbeoordeling

Het werd niet evenredig geacht een volledige effectbeoordeling uit te voeren voor dit voorstel. Het gaat hier immers louter om de verduidelijking van een bepaling van Richtlijn 2006/66/EG teneinde rechtszekerheid te bieden. Er is reeds een effectbeoordeling uitgevoerd bij de voorbereiding van Richtlijn 2006/66/EG inzake batterijen[4].

De verplichting batterijen die voor 26 september 2008 rechtmatig op de markt zijn gebracht na die datum van de markt te nemen omdat ze niet in overeenstemming zijn met Richtlijn 2006/66/EG zou negatieve gevolgen hebben voor het milieu omdat ze voor meer afval zorgt, nieuwe grondstoffen vergt en extra transport teweeg brengt. De administratieve lasten die de hermarkering en de verwijdering van de batterijen van de markt met zich brengen, heeft negatieve economische effecten.

Volgens ramingen zou het verwijderen van de primaire batterijen die niet aan de markeringsvoorschriften voldoen en van de markt moeten worden genomen, in de hele EU 123 000 ton voortijdig afval opleveren. De kosten voor de hermarkering van een deel van de herlaadbare batterijen in de EU, in laptops, draadloos elektrisch gereedschap en mobiele telefoons, om ze in overeenstemming te brengen met de markeringsvoorschriften van Richtlijn 2006/66/EG, worden geraamd op 400 miljoen euro[5].

De voorgestelde maatregel doet geen afbreuk aan de milieubeschermingsdoelstellingen van Richtlijn 2006/66/EG aangezien de oorspronkelijke bedoeling slechts wordt verduidelijkt.

3) Juridische elementen van het voorstel

- Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)

Het voorstel behelst de wijziging van artikel 6, lid 2, van Richtlijn 2006/66/EG. Door dat artikel te wijzigen wordt verduidelijkt dat batterijen die niet voldoen aan Richtlijn 2006/66/EG na 26 september 2008 niet meer in de EU op de markt mogen worden gebracht. Indien ze toch na die datum op de markt zouden komen, moeten ze van de markt worden gehaald. Het voorstel verduidelijkt dat batterijen die vóór 26 september 2008 op rechtmatige wijze op de markt zijn gebracht maar niet voldoen aan Richtlijn 2006/66/EG, na die datum niet van de markt moeten worden gehaald of moeten worden gehermarkeerd. Door deze bepaling te verduidelijken wordt terzake rechtszekerheid geschapen.

- Rechtsgrondslag

Het voorstel is gebaseerd op artikel 95 van het EG-Verdrag, aangezien dat artikel ook de rechtsgrond is voor artikel 6 van Richtlijn 2006/66/EG.

- Subsidiariteitsbeginsel

Het subsidiariteitsbeginsel is van toepassing daar het voorstel geen gebieden bestrijkt die onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap vallen. De doelstelling van de voorgestelde maatregel kan niet voldoende door de lidstaten worden verwezenlijkt aangezien er behoefte is aan een harmonisering om een goede werking van de interne markt te waarborgen.

- Evenredigheidsbeginsel

Het voorstel gaat niet verder dan nodig is en heeft uitsluitend betrekking op artikel 6, lid 2, van Richtlijn 2006/66/EG. Het is derhalve in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

- Keuze van instrumenten

Aangezien wordt voorgesteld een artikel van een richtlijn te wijzigen, is voor een richtlijn gekozen.

4) Gevolgen voor de begroting

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

5) Aanvullende informatie

- Vereenvoudiging

Het huidige voorstel zorgt voor een verduidelijking en vereenvoudiging van de administratieve procedures voor zowel de overheid als de sector. Het vermindert de administratieve lasten omdat anders batterijen die vóór 26 september 2008 rechtmatig op de markt zijn gebracht en op die datum nog steeds op de markt zijn, gemarkeerd moeten worden met een vuilnisbak op wieltjes en het symbool voor chemicaliën. De handhaving van de richtlijn door de overheid wordt eenvoudiger.

- Europese Economische Ruimte

De voorgestelde wijziging betreft een onderwerp dat onder de EER-overeenkomst valt en moet daarom worden uitgebreid tot de Europese Economische Ruimte.

2008/0081 (COD)

Voorstel voor een

RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

tot wijziging van Richtlijn 2006/66/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake batterijen en accu's, alsook afgedankte batterijen en accu’s, en met name van artikel 6, lid 2, inzake het op de markt brengen van batterijen en accu's

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 95, lid 1,

Gezien het voorstel van de Commissie[6],

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité[7],

Gezien het advies van het Comité van de Regio's[8],

Volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag[9],

Overwegende hetgeen volgt:

(1) Artikel 6, lid 2, van Richtlijn 2006/66/EG van het Europees Parlement en de Raad[10] moet worden verduidelijkt om ervoor te zorgen dat batterijen en accu’s die voor 26 september 2008 rechtmatig in de Gemeenschap op de markt zijn gebracht maar niet voldoen aan Richtlijn 2006/66/EG, ook na die datum op de markt mogen blijven. Deze verduidelijking biedt rechtszekerheid met betrekking tot batterijen die in EU-lidstaten op de markt zijn gebracht en waarborgt een goede werking van de interne markt. De voorgestelde verduidelijking is in overeenstemming met het beginsel van afvalreductie en zorgt voor een daling van de administratieve lasten.

(2) Richtlijn 2006/66/EG dient derhalve dienovereenkomstig te worden gewijzigd.

HEBBEN DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

Wijziging van Richtlijn 2006/66/EG

Artikel 6, lid 2, van Richtlijn 2006/66/EG wordt vervangen door:

"2. De lidstaten treffen de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat batterijen en accu's die niet aan de in deze richtlijn vastgestelde bepalingen voldoen, niet meer op de markt worden gebracht na 26 september 2008.

Batterijen en accu’s die niet aan de eisen van deze richtlijn voldoen en die na die datum op de markt worden gebracht, worden van de markt genomen."

Artikel 2 Omzetting

1. De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk op 26 september 2008 aan deze richtlijn te voldoen. Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onverwijld mede, alsmede een tabel ter weergave van het verband tussen die bepalingen en deze richtlijn.

Wanneer de lidstaten deze bepalingen aannemen, wordt in de bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking daarvan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor deze verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

2. De lidstaten delen de Commissie de tekst van de belangrijkste bepalingen van intern recht mee die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 3

Inwerkingtreding

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie .

Artikel 4

Adressaten

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, op

Voor het Europees Parlement Voor de Raad

De Voorzitter De Voorzitter

[1] COM(2003) 723 definitief.

[2] COM(2008) 141.

[3] COM(2005) 666 definitief

[4] COM(2003) 723 definitief

[5] Gegevens: Industry (Recharge, Eicta, EPBA, EPTA AeA) position paper on Compliance with the batteries Directive 2006/66/EC, 7 March 2008

[6] PB C […] van […], blz. […].

[7] PB C […] van […], blz. […].

[8] PB C […] van […], blz. […].

[9] PB C […] van […], blz. […].

[10] PB L 266 van 26.9.2006, blz. 1. Richtlijn gewijzigd bij Richtlijn 2008/12/EG (PB L 76 van 19.3.2008, blz. 39).

Top